Macháč – Lacko 2:0 (kon.)
konec
Tomáš Macháč
Tomáš Macháč (1)
2
6 6  
Lukáš Lacko
Lukáš Lacko
0
2 2  
Úterý 22.02.2022, 12:43 • Città Di Forlì, Forli (ITA) • Challenger Forli (krytý tvrdý povrch) • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 11:30.
     
    Všem fanynkám a fanouškům tenisu přeju krásné úterní dopoledne. Vítám vás při sledování challengerového turnaje v italském Forli, u zápasu 1. kola mezi Tomášem Macháčem a Lukášem Lackem.
     
    Tomáš Macháč je momentálně třetím nejlepším Čechem podle postavení v žebříčku ATP. Nachází se na 132. místě a před sebou má krajany Jiřího Veselého a Jiřího Lehečku. Minulý týden se jednadvacetiletý rodák z Berouna prodral skrze kvalifikaci na turnaj kategorie ATP 250. V prvním kole porazil Damira Džumhura, načež ve druhém padl po třísetové bitvě s Rusem Romanem Safiullinem. Před Marseille odehrál challenger v jiném francouzském městě Cherbourg, hned v prvním kole vypadl na raketě Michaila Kukuškina.

    Macháč byl rovněž součástí letošního úvodního grandslamu Australian Open. V hlavní soutěži mužské dvouhry skončil ve 2. kole, ve čtyřech setech nestačil na Cressyho z USA. Ve smíšené čtyřhře s přítelkyní Kateřinou Siniakovou vypadli hned v úvodním utkání. Doposud největšího sezónního úspěchu dosáhl český tenista jen týden před vypuknutím grandslamu, když opanoval challenger v Traralgonu, ve finále zdolal Nizozemce De Jonga.
     
    Lukáš Lacko je zkušená čtyřiatřicetiletý tenista, který žebříčkově patří až do třetí světové stovky, konkrétně okupuje 207. příčku. Letos toho slovenský hráč příliš neodehrál. V kvalifikaci na Australian Open vypadl hne na úvod s Trungellitim, načež vypadl i týden poté, shodou okolností právě v italském Forli, kde se v tu dobu konal třetí challengerový turnaj na tomto místě. Prvního vítězství v novém roce se dočkal až ve francouzském Quimperu, kde porazil Morainga, následně vypadl s Pospisilem. Ve Francii zůstal a zkoušel se kvalifikovat na dva turnaje kategorie ATP 250, ale jak v Montpellier, tak i v Marseille nestačil hned na svého prvního konkurenta.
     
    Vzájemné zápasy

    Tenisté se proti sobě utkali doposud jednou, a to loni na challengeru v německém Ismaningu. Z překvapivého vítězství se radoval Lukáš Lacko, jenž přehrál Tomáše Macháče po setech 6:7, 6:4 a 7:6, hráči na kurtu strávili přes dvě hodiny.
     
    Na kurtu probíhá tradiční předzápasové rozpinkávání. Na podání začne Lukáš Lacko.
     
    0:0
    Utkání právě začalo.
     
    15-0
    Velká paráda českého tenisty hned na úvod! Po kratším returnu se nenechal rozhodit sokem mířícím na síť a prohodil jej povedeným křižným forhendem z pravé strany.
     
    15-15
    Jednadvacetiletý rodák z Berouna dostal konkurenta do výměny, v tomto případě však bohužel neuspěl. Jeho finální bekhend skončil v síti.
     
    15-30
    Přímý bod po podání ven z dvorce.
     
    15-40
    Česká trojka mezi muži tahala ve výměně po většinu času za další konec provazu, aby v závěru nečistě trefila forhend a míček umístila za základní lajnu.
     
    30-40
    Úvodní gem střetnutí pokračuje. Tomáš Macháč si oběhl úder u levé lajny na forhend a zahrál povedenou ránu po čáře, Slovák vracel pod pásku.
     
    0:1
    Lukáš Lacko si v důležitý okamžik pomohl servisem. Na ránu ven z dvorce sice protihráč dosáhl, ale míček jen slabě ztlumil před sebe.
     
    0:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    0:1
    Konec přestávky, podávat bude Tomáš Macháč.
     
    0-15
    Lukáš Lacko ukázal, že i on umí zaútočit. Pálil jednu forhendovou dělovku za druhou, až nakonec Macháče přiměl k vynucené chybě.
     
    15-15
    Přímý bod po servisu na téčko.
     
    30-15
    Další výborný servis na střed dvorce, Lacko ve velkém předklonu umístil return do sítě.
     
    40-15
    Český tenista měl velké štěstí, protože jeho nečistě trefený forhend spadl přesně na základní čáru. Lacko musel odcouvat a z těžké pozice hrál bekhend do autu.
     
    1:1
    Tomáš Macháč si doběhl pro vyrovnání stavu na síť. První volej ještě slovenský protihráč zvládl doběhnout, na ten z bekhendové strany již byl krátký.
    0:0; 1:1 - Tomáš Macháč
     
    0-15
    Eso ven z dvorce.
     
    15-15
    Lukáš Lacko tlačil, nicméně Macháč správně odhadoval, kam bude soupeř útočit. Míčky trpělivě vracel, a nakonec se dočkal zaváhání konkurenta z bekhendu.
     
    15-30
    Eso na téčko.
     
    15-40
    Čtyřiatřicetiletý rodák z Piešťan si tvrdou dřinou vysloužil dva gemboly. V doposud nejdelší výměně utkání v jejím konci převzal iniciativu do svých rukou a protihráče třetí tvrdou ránou donutil chybovat.
     
    1:2
    Slovák využívá hned první příležitost. Poklidnou výměnu od základní čáru ukončil Tomáš Macháč, jehož bekhend nepřeletěl pásku.
    0:0; 1:2 - Lukáš Lacko
     
    1:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    1:2
    Konec přestávky, podávat bude Tomáš Macháč.
     
    0-15
    Bekhendový return na tělo Macháče viditelně překvapil. Nestihl se dostatečně dobře natočit k míčku a ze stejné strany hrál do deblového koridoru.
     
    15-15
    Varianta servis-volej vyšla. Lukáš Lacko sice na balónek dosáhl, avšak pokus o forhendový prohoz skončil v zámezí.
     
    30-15
    Přímý bod po podání ven z dvorce.
     
    40-15
    Bekhendová výměna pro českého favorita. Slovenský tenista dal do posledního úderu přílišnou razanci, svou chybu si uvědomuje.
     
    2:2
    S kratším returnem za síť si Tomáš Macháč hravě poradil. Nechal míček dopadnout a v jasné pozici pak z forhendu nezaváhal.
    0:0; 2:2 - Tomáš Macháč
     
    15-0
    Fiftýn, který by Macháče mohl ve finále výměny ještě hodně těšit. Skvěle se ubránil dvěma povedeným forhendům konkurenta, tu třetí zastavila páska.
     
    15-15
    Přímý bod po chytrém servisu na tělo.
     
    30-15
    Parádní forhendový return kros, doplněný o ještě lepší ránu ze stejné strany a místa po lajně. Na druhý úder Slovák neměl šanci dosáhnout.
     
    40-15
    Dva brejkboly! Tomáš Macháč si chytře počkal ve výměně na chybu konkurenta, jež skutečně přišla, a to z forhendové strany.
     
    40-30
    První hrozbu ztráty servisu Lukáš Lacko bez milosti odvrátil. Nebál se zariskovat a forhendový útok do levého rohu mu vyšel dokonale, soupeř neměl šanci.
     
    40-40
    Ani napodruhé to nevyšlo. Slovenský tenista měl hned dvakrát štěstí, míček po jeho úderu jen těsně proletěl nad páskou. Vzápětí převzal iniciativu do svých rukou a forhendu prolomil obětavou defenzivu Macháče.
     
    A-40
    Přichází třetí brejkbol. Tentokráte to byl Tomáš Macháč, kdo začal útočit. Dva forhendy ještě Lacko vrátil, bekhend hraný na základní čáru ovšem trefil jenom rámem rakety.
     
    3:2
    Do třetice se zadařilo! Tomáš Macháč zaútočil forhendem po pravé lajně. Lacko ještě zůstal ve výměně, ale po soupeřově forhendu kros vrátil balónek až za základní čáru.
    0:0; 3:2 - Tomáš Macháč
     
    3:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    3:2
    Konec přestávky, podávat bude Tomáš Macháč.
     
    15-0
    Tomáš Macháč zariskoval a vydal se na síť v momentě, kdy neměl úplně navrch. Lacka odvážným krokem zaskočil, bekhend Slováka se do vymezeného prostoru nevešel.
     
    15-15
    Vzápětí český hráč vyprodukoval hodně zbytečnou nevynucenou chybu. Ve slibné pozici uspěchal úder z forhendové strany, míček odpálil vedle levé lajny.
     
    15-30
    Čtyřiatřicetiletý rodák z Piešťan bojuje, první set ještě ani zdaleka nezabalil. Vytrvale hrál nepříjemně na tělo protihráče a dočkal se jeho zaváhání.
     
    30-30
    Ano, takhle by to šlo. Bekhendový útok po levé lajně doplněný o náběh na síť, odkud Macháč zahrál opět z bekhendu chytře do protipohybu soupeře.
     
    40-30
    Forhendový return vyletěl za základní lajnu.
     
    4:2
    Tomáš Macháč potvrzuje brejk a ujímá se slibného vedení 4:2. Na dělový servis ven z dvorce sice Lacko dosáhl, ovšem vrátit jej neměl šanci.
    0:0; 4:2 - Tomáš Macháč
     
    15-0
    Forhendový return k základní čáře přinesl kýžené ovoce. Slovák reagoval vyšším a kratším bekhendem, načež český tenista z téže strany vyprodukoval vítězný bekhend kros.
     
    30-0
    Uvidíme další brejkboly? Sledovali jsme dlouho výměnu a byl to Lukáš Lacko, kdo chyboval forhendem poté, co Macháč zklidnil výměnu bekhendovým slajzem.
     
    40-0
    Ano, rovnou tři! Jednadvacetiletý rodák z Berouna si byl vědom, že za daného stavu může riskovat. Forhendy pálil těsně k základní čáře, třetí ránu již Lacko vrátil až za základní lajnu.
     
    5:2
    Čistá hra na příjmu, český tenista disponuje výhodou dvou brejků. Znovu získal pozici útočícího hráče ve výměně, kterou uzavřel u sítě. Vítězný forhend vypálil zkušeně na střed kurtu, zatímco Lacko očekával úder do pravého růžku.
    0:0; 5:2 - Tomáš Macháč
     
    5:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    5:2
    Konec přestávky, podávat bude Tomáš Macháč.
     
    15-0
    Přímý bod po podání ven z kurtu.
     
    30-0
    Eso na téčko.
     
    40-0
    Do třetice již Lacko return vrátil, ale jenom těsně za pásku. Český tenista bez větších potíží zabil výměnu forhendem a získal výhodu tří setbolů.
     
    40-15
    Druhá čistá hra v řadě se nekoná. Berounský rodák si v tomto případě věřil až příliš, odvážný forhend po pravé lajně se do kurtu nevešel.
     
    40-30
    Zbývá poslední setbol. Česká trojka mezi muži vyprodukovala druhou nevynucenou chybu v řadě, tentokráte nasměrovala bekhend pod pásku.
     
    6:2
    S technickým druhým servisem ven z dvorce si Lukáš Lacko neporadil, bekhendový return zahrál nad sebe. Úvodní dějství je minulostí!
    1:0; 6:2 - Tomáš Macháč
     
    0:0
    Začíná druhý set.
     
    15-0
    První fiftýn druhé sady patří na příjmu hrajícímu Macháčovi. Ten v přestřelce od základní čáry udržel pevnější nervy, Lacko se ustřelil z forhendu.
     
    15-15
    Eso na téčko.
     
    15-30
    Lukáš Lacko si znovu výrazně pomohl servisem. Po kratším returnu zkontroloval postavení soka a forhendem hrál do jeho protipohybu.
     
    30-30
    Těžký volej musel Tomáš Macháč hrát u sítě, ale poradil si na jedničku. Přes hlavu nasměroval míček přesně do pravého růžku dvorce.
     
    40-30
    Pod velkým úhlem vykouzlil jednadvacetiletý rodák z Berouna parádní bekhend po levé lajně, na nějž Lacko nenašel odpověď. Brejkbol!
     
    40-40
    Slovenský tenista posouvá stav do shody. Uspěl forhendem hraným těsně k základní čáře, protihráč hrál míček brzy po odskoku do výrazného autu.
     
    A-40
    Nicméně je tu další brejkbol. Tomáš Macháč dokonale zaskočil slovenského hráče bekhendovým slajzem k základní čáře, Slovák couval a pálil jenom do sítě.
     
    1:0
    Český tenista udělal další důležitý krok směrem k vítězství. Ve výměně totiž chyboval jako první jeho protihráč, ten nevměstnal do vymezeného území forhend.
    1:0; 1:0 - Tomáš Macháč
     
    1:0
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    1:0
    Konec přestávky, podávat bude Tomáš Macháč.
     
    0-15
    Cestu za potvrzením brejku Macháč nezačal ideálně. Byl sice ve výměně aktivnější, jenže závěrečný bekhend kros skončil v autu.
     
    15-15
    Nyní si jednadvacetiletý Čech vedl výrazně lépe. Po kratším úderu soka vystartoval k síti, odkud poslal bekhend na volnou levou polovinu.
     
    30-15
    Přímý bod po podání na téčko.
     
    40-15
    Lukáši Lackovi nelze upřít snaha, ale defenziva Tomáše Macháče je v dnešním utkání fantastická. Znovu oběhal početnou porci metrů a vrátil nejeden těžký úder, aby nakonec Slovák zkazil forhend do sítě.
     
    2:0
    Ve finále druhého gemu si český hráč pomohl přímým bodem. Potvrzuj tak brejk a ujímá se vedení 2:0.
     
    15-0
    A slovenskému tenistovi naskakuje na konto jedna nevynucená chyba za druhou. Třetí gem otevřel zaváháním z forhendu ve snaze hrát po lajně.
     
    15-15
    Konečně Lackovi konečně vyšel útok. Forhendy začal sázet ze strany na stranu, za tím posledním do pravého rohu český protihráč běžel marně.
     
    15-30
    Forhendový return doletěl o kousek za základní lajnu.
     
    15-40
    Dlouhá výměna s vítězným koncem pro hráče na servisu. Tomáš Macháč musel v klíčový okamžik lehce poodstoupit a bekhend poslal do území pro čtyřhru.
     
    30-40
    Zkrácení hry, to jsme dnes viděli poprvé. O zajímavou změnu rytmu se postaral rodák z Berouna, konkurent za míčkem vůbec neběžel.
     
    2:1
    Podání na střed kurtu vyšlo dokonale, Macháč returnoval mimo vymezený prostor. Lako snižuje na 1:2 a ještě udržuje naději na zvrat.
     
    2:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    2:1
    Konec přestávky, podávat bude Tomáš Macháč.
     
    15-0
    Tomáš Macháč využil získaného tlaku ve výměně k náběhu na síť. Bekhendový prohoz soka odvážně pouštěl do autu, centimetry hrály v jeho prospěch.
     
    30-0
    Slajzy k základní lajně, ty na Lacka fungují. Slovák jako by nechtěl věřit tomu, že skutečně skončí v kurtu a vždy musí hodně couvat, načež ve většině případů chybuje.
     
    40-0
    Parádní práce českého hráče. Nejprve skvěle odhadl, kam bude soupeř hrát nabíhaný bekhendový slajz na síť, načež jej neuvěřitelně přesně přelobobal.
     
    40-15
    I mistr tesař se někdy utne. Po skvělém servisu měl berounský rodák u sítě zdánlivě jednoduchou pozici, leč forhend zasáhl rámem rakety.
     
    3:1
    Tomáš Macháč dal na zaváhání okamžitě zapomenout, když vypálil nechytatelný servis na téčko.
    1:0; 3:1 - Tomáš Macháč
     
    0-15
    Dlouho musel Lukáš Lacko do Macháče bušit, aby se dočkal kýženého fiftýnu. Uspěl kratším forhendem, Čech v předklonu pálil do autu.
     
    15-15
    Český tenista okamžitě srovnává skóre v gemu. Po solidním returnu vyprodukoval bekhend na tělo soka, jenž odpověděl ránou ze stejné strany pod pásku.
     
    15-30
    Skvěle připravený útok a zasloužený bod pro rodáka z Piešťan. Za závěrečným forhendem do pravého rohu už se Macháč jen ohlédl.
     
    15-40
    Čtyřiatřicetiletý hráč ze Slovenska si opět připravil útok na jedničku. Po bekhendu k základní čáře jen kontroloval forhend protihráče směřující za základní čáru.
     
    3:2
    Také Lukáš Lacko zvládl uzavřít gem esem. Zůstává pozadu o jediný brejk a ukazuje, že se rozhodně nevzdá bez boje.
     
    3:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    3:2
    Konec přestávky, podávat bude Tomáš Macháč.
     
    15-0
    Macháčův nečistě trefený bekhend Lackovi paradoxně ublížil. Slovák musel nedobrovolně naběhnout k síti, kde nezvládl křižný forhend.
     
    30-0
    K síti vystartoval pro změnu berounský rodák, nicméně v tomto případě šlo o cílené rozhodnutí. Volej hrát nemusel, soupeř pokus o prohoz poslal do sítě.
     
    40-0
    Náběh na čistou hru. Bekhendové přestřelka dopadla se šťastnějším koncem pro českého hráče, ten slovenský dal poslednímu úderu přílišnou délku.
     
    40-15
    Čistá hra to nebude. Tomáš Macháč zariskoval a hrál po returnu brzy po odskoku, bekhend nasměroval o značný kus za základní lajnu.
     
    4:2
    Eso ven z dvorce, není co řešit. Lacko pochopil, že za míčkem ani nemá smysl natahovat raketu.
    1:0; 4:2 - Tomáš Macháč
     
    0-15
    Forhendový return vyletěl za základní čáru.
     
    15-15
    V delších výměnách má navrch Macháč. To se potvrdilo i v tomto případě, kdy ačkoliv útočil Lacko, tak chyboval forhendem do sítě.
     
    15-30
    Přímý bod po podání na téčko.
     
    30-30
    Vysoký return přinesl kýžené ovoce. Čtyřiatřicetiletý rodák z Piešťan měl dostatek času, přesto míček nasměroval do zámezí.
     
    40-30
    Česká trojka mezi muži má výhodu brejkbolu. Útok si připravila dokonale, za závěrečným bekhendem po pravé lajně už se Lacko jen podíval.
     
    5:2
    Zas a znovu musíme Tomáše Macháče pochválit za skvělou činnost v defenzivě. Lukáš Lacko marně usiloval o prolomení konkurentovy obrany, až nakonec sám selhal při křižném forhendu.
    1:0; 5:2 - Tomáš Macháč
     
    5:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    5:2
    Konec přestávky, podávat bude Tomáš Macháč.
     
    15-0
    Přímý bod po podání na téčko.
     
    30-0
    Povedený servis na téčko Lacko tečoval jen rámem rakety.
     
    40-0
    Vzápětí přichází eso na téčko. Jednadvacetiletý rodák z Berouna má tři mečboly!
     
    40-15
    Při první příležitosti zapisuje premiérovou dvojchybu.
     
    6:2
    Je konec! Tomáš Macháč vystřelil další parádní servis na téčko, Lukáš Lacko returnoval jenom do stropu haly.
    2:0; 6:2 - Tomáš Macháč
     
    Konec zápasu
     
    Tomáš Macháč potvrdil roli favorita a v 1. kola turnaje v italském Forli porazil Lukáše Lacka po setech stejného výsledku 6:2.

    Nasazená jednička měla navrch ve všech ohledech. Pokud ovšem stojí nějaký aspekt za vyzdvihnutí, tak je to precizní defenziva, kterou Lacka nejednou deptal. Slovenský tenista rád útočil, avšak soupeř vytrvale údery vracel a pak to byl ve finále většinou Lacko, kdo chyboval. Jednadvacetiletý rodák z Berouna v obou dějstvích vybojoval výhodu dvou brejků, žádné větší drama k vidění nebylo.

    V osmifinále se Tomáš Macháč utká s vítězem zápasu Napolitano – Ejupović. Nasazená jednička bude v každém případě favoritem, protože první jmenovaný je divokou kartou, druhý musel projít kvalifikací. (13:53:38)

    Milan Huppert

    Čas utkání: 0:59

    2. set: 0:28

    Macháč Lacko
    2. set Utkání 2. set
    Získané body celkem
    28 56 34 17
    Nejdelší série získaných bodů
    6 10 4 3
    Setboly
    2 5 0 0
    Mečboly
    2 2 0 0
    Vítězné údery *
    0 0
    Nevynucené chyby *
    0 0
    Úspěšnost na síti *
    0 %
    0 %
    Statistiky na podání
    Čas her při vlastním podání
    0:09 0:19 0:25 0:12
    Esa **
    3 4 4 2
    Dvojchyby **
    1 1 0 0
    Udržená podání
    4 / 4
    100 %
    8 / 8
    100 %
    4 / 8
    50 %
    2 / 4
    50 %
    Odvrácené brejkboly
    0 / 0
    0 %
    0 / 0
    0 %
    3 / 7
    43 %
    1 / 3
    33 %
    Body při vlastním podání
    16 / 20
    80 %
    32 / 42
    76 %
    24 / 48
    50 %
    13 / 25
    52 %
    Body po 1. podání *
    21 / 26
    81 %
    15 / 26
    58 %
    Body po 2. podání *
    11 / 16
    69 %
    9 / 22
    41 %
    Úspěšnost 1. podání *
    62 %
    54 %
    Úspěšnost 2. podání *
    0 %
    0 %
    Průměrná rychlost 1. podání *
    Průměrná rychlost 2. podání *
    Nejrychlejší podání *
    Statistiky na příjmu
    Proměněné brejkboly
    2 / 3
    67 %
    4 / 7
    57 %
    0 / 0
    0 %
    0 / 0
    0 %
    Body při soupeřově podání
    12 / 25
    48 %
    24 / 48
    50 %
    10 / 42
    24 %
    4 / 20
    20 %
    Body po příjmu 1. podání *
    11 / 26
    42 %
    5 / 26
    19 %
    Body po příjmu 2. podání *
    13 / 22
    59 %
    4 / 16
    25 %
    Informace ke statistikám

    Aktuálnost statistik označených *: po 2. setu

    Ostatní statistiky jsou počítány průběžně automaticky.

    ** Počty es a dvojchyb v průběhu setu jsou neoficiální.

    Tomáš Macháč
    Stát: Česká rep.
    Datum narození: 13.10.2000
    Věk: 23 let
    Držení: pravák
    Výška: 183 cm
    Váha: 74 kg
    Nasazení: 1

    Lukáš Lacko
    Stát: Slovensko
    Datum narození: 03.11.1987
    Věk: 36 let
    Držení: pravák
    Výška: 185 cm
    Váha: 85 kg
    bahis siteleri