PAOK – Gent 1:0 (kon.) | Arnhem – AS Řím 0:1 (kon.) | Slavia – Linz 4:1 (kon.)
Partizan Bělehrad – Feyenoord 2:5 (kon.) | Marseille – Basilej 2:1 (kon.) | Leicester – Rennes 2:0 (kon.)
Eindhoven – Kodaň 4:4 (kon.) | Bodö/Glimt – Alkmaar 2:1 (kon.)
konec
Bodö/Glimt
2:1 (1:0)
AZ Alkmaar
Čtvrtek 10.03.2022, 21:00 • Aspmyra Stadion (Bodo) • Evropská konferenční liga • Osmifinále
Předzápasové kurzy
     
    První utkání osmifinále konferenční ligy mezi norským a holandským celkem je za námi. I když to zprvu tak nevypadalo, diváci se na konci prvního poločasu a především během toho druhého dočkali dobrého fotbalu, tří branek a pro domácí asi co víc, než výhry jejich týmu.

    Prvních 30 minut si ani jeden z týmů nedokázal vytvořit souvislý tlak, nebo dokonce gólovou šanci. Až ve 39. minutě našel Alfons Sampsted krásným centrem Amahla Pellegrina , jenž hlavou otevřel skóre.

    Do druhé poloviny utkání vlétli hostující hráči jako vyměnění a změnili svoji hru takřka od základů. No a v 73. minutě za to byli odměněni, stejně jako za dobrý tah trenéra Jensena. Ten totiž o necelou čtvrthodinu dříve posadil Pavlidise a na hřiště místo něj poslal Zakarjú Abúchlála, který přízemní střelou z hranice penaltového puntíku vyrovnal skóre.

    A když byl po takřka celou dobu druhé půle aktivnější hostující celek, málokdo čekal, že to budou nakonec domácí, co pojedou s náskokem do odvety. V 91. minutě nastavení nestačil Pantelis Chatzidiakos na jednoho ze soupeřů a v nejméně vhodnou chvíli jej podrazil na trávník. Následnou penaltu proměnil Ola Solbakken , i když nutno dodat, že měl tento třiadvacetiletý nizozemský forvard už dal jistější branky v kariéře.

    Ode mě je to pro dnešní vše a s konstatováním, že norský klub pojede do Nizozemska na odvetu dobře naladěn, Vám všem přeji krásný zbytek večera. (23:04:52)
     
    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 3:3. Rohy: 1:3. Ofsajdy: 0:5. Fauly: 4:21.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+2
    A jelikož hlavní sudí ještě před penaltou nastavil pouze dvě minuty navíc, mají týmy maximálně poslední šanci na útok.
    90+1. Ola SOLBAKKEN - 2:1
     
    90+1
    Bodo/Glimt právě vstřelilo branku! Penalta proměněna a vypadá to, že s výhodnější pozicí půjdou do odvety hráči dnes domácího FK. OLA SOLBAKKEN se postavil k penaltovému puntíku, ze kterého asi sám už dal více daleko hezčích a jistějších branek, ale s trochou štěstí se to podařilo i dnes.
    90. Penaltová situace.
     
    90
    Domácí budou mít v poslední minutě řádné hrací doby možnost zahrávání pokutového kopu! Pantelis Chatzidiakos si zaháčkoval Ulrika Saltnese a sudí nechce debatovat.
     
    89
    Střídání doposud každý z trenérů využil pouze dvě. Vypadá to, že oba dva chtějí mít nějaké taktické esa v ruce, pokud by pro jeho hráče byly poslední minuty kritické.
     
    88
    Střídání v týmu FK Bodo/Glimt: ze hřiště odchází Amahl Pellegrino, přichází Gilbert Koomson.
     
    86
    Pro AZ bylo vyrovnání stavu rozhodně velkou úlevou, což potvrzují i nyní, když s klidem a beze spěchu kombinují na vlastní polovině, jakoby tam žádný soupeř ani nebyl.
     
    84
    Střídání v týmu FK Bodo/Glimt: ze hřiště odchází Runar Espejord, přichází Victor Boniface.
     
    83
    Hosté ve druhé půli hodně zabrali a na dění na stadionu je to rozhodně znát. Navíc tomu napovídá i držení míče, které hráči Alkmaaru dokázali přetáhnout k sobě – 48:52.
     
    78
    Amahl Pellegrino poslal pas na nabíhajícího spoluhráče do vápna Alkmaaru. Tam byl ale připraven jeden z bránících fotbalistů a poslal míč do zámezí.
     
    76
    Žlutou kartu dostává Zakarjá Abúchlál (AZ Alkmaar).
     
    75
    Žlutou kartu dostává Haakon Evjen (AZ Alkmaar).
    73. Zakarjá ABÚCHLÁL - 1:1
     
    73
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Laxní rozehrávka domácího mužstva na jeho obranné polovině a je z toho vyrovnání! Jukinari Sugawara našel na středu vápna zcela osamoceného ZAKAZJÚ ABÚCHLÁLA a ten i přes ne příliš razantní zakončení dostal míč do sítě! Asistence: Zakarjá Abúchlál
     
    71
    Ulrik Saltnes se provinil nedovoleným zákrokem ve středu hřiště, kartou ale odměněn nebude.
     
    70
    Ola Solbakken si z pravého křídla hravě pohrál se třemi bránícími hráči, když si poté chtěl zřejmě navést míč na střed vápna. K samotné střele se sice nedostal, ale přinesl tím šanci svého mužstva.
     
    68
    To na druhé straně už měl gólman Nikita Chajkin daleko víc práce, než jeho soupeř v brance Alkmaaru. Zakarjá Abúchlál si totiž dobře naběhl za obranu domácích, dostal se k míči, ale už jej do sítě nedostal.
     
    67
    Další banální zákrok si musel připsat hostující brankář Peter Vindahl, nutno ale dodat, že se při něm zřejmě moc nezapotil.
     
    64
    Ola Solbakken krásnou kličkou při kombinaci svého týmu zvedl fanoušky ze sedadel, poté ale ukázal, že se v tuto chvíli nemá cenu dostávat do zbytečných ztrát a poslal míč zpět do obrany.
     
    61
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Evangelos Pavlidis, přichází Zakarjá Abúchlál.
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Aslak Fonn Witry, přichází Kamal Sowah.
     
    60
    Obrovskou šanci na vstřelení druhé branky svého celku měl nyní na kopačce Runar Espejord! Fantastickým zákrokem se ale naopak prezentoval brankář Peter Vindahl a drží tak stále pouze jednobrankové manko.
     
    60
    Alkmaar v první půli takřka nevyužíval levou stranu hřiště v čele se švédským útočníkem Karlssonem. Teď se o to pokouší, ale zatím marně.
     
    57
    Na druhé straně hřiště, se snažil domácí Amahl Pellegrino, centrem najít jednoho ze spoluhráčů ve vápně soupeře. Obrana nizozemského celku se ale měla na pozoru.
     
    56
    No a potom také chybové situace, kterých by se zkušený hráč, jako je hostující kapitán Owen Wijndal měl vyvarovat. Nyní se postavil do jasného ofsajdu pro příjem přihrávky.
     
    55
    Všech deset hráčů domácího mužstva v poli, se vměstnalo okolo vlastního pokutového území a sledují kombinace svého soupeře. Ty jsou ale zatím bez nápadu.
     
    53
    Fotbalisté Alkmaaru jasně vidí a mohou litovat toho, že ta útočná snaha v prvním poločase nezačínala stejně jako teď, rychlým napadáním rozehrávky. Domácí se těžce dostávají ven ze své poloviny.
     
    51
    Brice Wembangomo, coby obránce Bodo/Glimtu, fasuje od sudího žlutou kartu poté, co zasáhl míč nedovoleně rukou.
     
    50
    Hosté zvýšili napadání domácí rozehrávky na jejich útočné polovině a je to znát. Uvidíme, jak to bude vypadat, až nizozemský kouč Jansen pošle na hřiště čerstvé síly.
     
    48
    Hosté se budou logicky hned od první minuty druhého poločasu pokoušet dobývat obranu domácích. Naopak i ti by byli rozhodně rádi za více než jednobrankový náskok do odvety. Myslím, že nás ještě čeká hodně zajímavých 45 minut!
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První dějství dnešního utkání je za námi, a do toho druhého půjdou rozhodně s větší nadějí domácí hráči. Ti se totiž 7 minut před koncem prvního poločasu dostali do vedení, když Alfons Sampsted našel přesným centrem Amahla Pellegrina a ten zamířil hlavou přesně.

    Druhý poločas začne přibližně v 22:02.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45
    Žlutou kartu dostává Aslak Fonn Witry (AZ Alkmaar).
     
    44
    Domácí fanoušci se teď hlasitě domáhali odpískání faulu na jednoho z jejich oblíbenců, nicméně marně.
     
    43
    I když už se o nějaké zajímavé útočné akce pokusili i hosté, domácí jsou zatím těmi, kteří určují tempo hry. Na střely to máme zatím 5:4.
    39. Amahl PELLEGRINO - 1:0
     
    39
    Bodo/Glimt právě vstřelilo branku! A do vedení jsou nakonec domácí! Ti konečně svoji útočnou aktivitu dokázali proměnit v první branku utkání. Alfons Sampsted se dostal k míči na pravém křídle, vyvezl jej rychlými nohami do pokutového území soupeře a milimetrovým centrem našel AMAHLA PELLEGRINA. Ten už neměl sebemenší potíže hlavou zakončit akci úspěšně, Asistence: Alfons Sampsted.
     
    39
    Bruno Martins Indi se snažil najít jednoho ze svých spoluhráčů pasem přes obranu, u míče by ale první brankář domácích.
     
    38
    Ten se ale rychle po přerušení hry postavil na nohy a vypadá to, že bude moci pokračovat v dnešním utkání.
     
    37
    Hostující mužstvo rozjelo zajímavou kombinační akci na polovině soupeře. Následně ale jeho hráči sami poslali míč mimo hrací plochu, na které potřeboval ošetřit Evangelos Pavlidis.
     
    36
    Nyní se navíc dle sudího dopustil útočného faulu Amahl Pellegrino a hra se tak nejspíše přesune na obrannou polovinu Bodo/Glimtu.
     
    35
    V posledních minutách má útočnou převahu na své straně jednoznačně domácí celek, stále tomu ale chybí nějaký nápad na finální přihrávku, bez které se branky střílí těžce.
     
    34
    Alfons Sampsted výborně přenesl hru na druhou stranu hřiště, Amahl Pellegrino ale nakonec raději místo centru volil přihrávku zpět.
     
    32
    Ola Solbakken měl několik zajímavých pozic ke střele v soupeřově pokutovém území, protože ale vyhledával pas na spoluhráče, míč mu odebrali obránci AZ.
     
    30
    Po třiceti minutách hry jsme nyní mohli vidět prozatím největší šanci na vstřelení úvodní branky! Evangelos Pavlidis dostal krásný pas obloukem za obranu domácích, ale následnou prudkou ránou trefil tyč.
     
    26
    Hraje se poměrně aktivní a rychlý fotbal z obou stran. Chybí tomu ale, především v té útočné fázi, nějaký pořádný nápad.
     
    24
    Zajímavou šanci si teď vyzkoušeli hosté, Haakon Evjen ale ze střední vzdálenosti poslal míč nad branku Nikity Chajkina.
     
    22
    Na druhé straně mělo naopak nizozemské AZ šanci na vstřelení první branky zápasu. Výhodu rohového kopu ale nevyužili, když míč vyboxoval Nikita Chajkin.
     
    20
    Domácí další útoční snažení začali hned kombinací z vlastní polovina, která mohla přinést ovoce. Jeden z křídelních hráčů Bodo/Glimtu ale nakonec přestřelil branku!
     
    16
    Hra se pomalu ale jistě přesunula do středu pole, kde oba celky svádějí zajímavé osobní souboje. Možná je jen otázka času, kdy bude muset sudí vytáhnout první kartu.
     
    14
    Tato kombinační akce domácího mužstva už vypadala daleko nadějněji, nicméně skončila pouze přízemní a nepříliš tvrdou střelou z hranice vápna.
     
    11
    A nyní už se hosté usadili na polovině domácího celku, který ale zatím pouze čeká na nějaký útočný výpad.
     
    9
    Ola Solbakken postupoval rychle s míčem po pravém křídle, následně ale nedokázal odcentrovat jej do soupeřova vápna a připisuje si první ztrátu.
     
    6
    Teď se poprvé ozvali domácí fandové směrem k hlavnímu sudímu, který viděl jinak předchozí zákrok než právě oni.
     
    5
    Na míči jsou zatím v prvních pěti minutách spíše hostující hráči. Jejich útočná snaha ale odpovídá začátku utkání.
     
    2
    Menší stadion ve městě Bodo je dnes zcela zaplněn. Asi se není čemu divit, protože má kapacitu pouze 6295 diváků.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Bodo/Glimt: Chajkin – Sampsted, Moe, Höibraaten, Wembangomo – Vetlesen, Hagen, Saltnes (C) – Solbakken, Espejord, Pellegrino.
    Náhradníci: Smits – Kvile, Fet, Konradsen, Boniface, Koomson, Mugisha, Nordäs.
    Trenér: K. Knutsen

    AZ Alkmaar: Vindahl – Witry, Chatzidiakos, Martins Indi, Wijndal (C) – Reijnders, de Wit, Clasie – Sugawara, Pavlidis, Karlsson.
    Náhradníci: Reus, Verhulst – Abúchlál, Beukema, Evjen, Taabouni.
    Trenér: P. Jansen

    Rozhodčí: Nikola Dabanovič.
     
    Vzájemná střetnutí a případné absence:

    Dnešní dva soupeři se spolu nepotkali ani jednou v rámci jakékoli evropské soutěže. Forma obou týmů je ale obrovská a i přes menší zápasové vytížení domácího celku, se dá očekávat útočné a kvalitní utkání z obou stran.

    Otazník je zatím pouze nad startem Fredrika Midtsja, který Alkmaaru chyběl už v pohárovém utkání s Ajaxem a následně také v ligovém zápase proti Nijmegenu. Může to být menší komplikace pro hostující celek, jelikož tento osmadvacetiletý záložník je stabilním hráčem základní sestavy a v AZ je už od roku 2017. Poslední roky navíc pravidelně jezdí i na reprezentační srazy.

    Norskému celku bude asi nejvíce oproti minulé sezóně chybět jednadvacetiletý útočník Erik Botheim , který před koncem roku přestoupil do ruského Krasnodaru. Tento přestup sice zatím Bodo jakoby nepocítilo, nicméně 22 vstřelených branek, které Botheim vstřelil v dresu tohoto norského celku, určitě bylo znát.
     


    FK Bodo/Glimt

    Norský fotbalový celek z padesátitisícového norského města, co se obyvatel týče, je samozřejmě daleko menším klubem, než jeho soupeř v osmifinále EKL. Nicméně formou jsou na tom podobně, ne-li o něco lépe!

    Svěřenci trenéra Kjetila Knutsena mají v poslední době o něco menší vytížení než alkmaarské AZ, a to především proto, že se v Norsku hraje opačným stylem jaro/podzim. Nová sezóna začíná až v dubnu a tak se musí připravovat pouze tréninkem a přátelskými zápasy.

    Přesto už ale Bodo nějaké ty ostré zápasy v roce 2022 odehrálo. Osmifinále místního poháru sice prošlo bez námahy kvůli kontumaci, v EKL ale muselo hrát první kolo Play off. Hráči z norského kraje Nordland totiž skončili ve skupinové fázi na druhém místě a v dalším postupu je tak čekal nepříjemný skotský Celtic.

    Bodo potvrdilo obrovskou formu z předcházejícího ročníku, ve kterém mimo jiné ovládlo tamní nejvyšší fotbalovou ligu, díky čemuž si pro příští rok zajistilo kvalifikace LM, a se zelenobílými si poradilo dvěma výhrami. ve Skotsku nejprve z pozice outsidera dokázali jeho hráči vytěžit maximum a odvezli si nadějný dvoubrankový náskok, který poté na svém stadionu potvrdili vítězstvím 2:0.

    Poslední utkání týmu FK Bodo/Glimt:

    06.03.2022 Pohár: Aalesund – FK Bodo/Glimt 0:3 kont.
    24.02.2022 EKL: FK Bodo/Glimt – Celtic Glasgow 2:0
    17.02.2022 EKL: Celtic Glasgow – FK Bodo/Glimt 1:3
    10.02.2022 Příprava: FK Bodo/Glimt – Elfsborg 3:2
    03.02.2022 Príprava: FK Bodo/Glimt – Aarhus 1:0

    Poslední utkání v EKL:

    24.02.2022 EKL: FK Bodo/Glimt – Celtic Glasgow 2:0
    17.02.2022 EKL: Celtic Glasgow – FK Bodo/Glimt 1:3
    09.12.2021 EKL: Zorya – FK Bodo/Glimt 1:1
    25.11.2021 EKL: FK Bodo/Glimt – CSKA Sofia 2:0
    04.11.2021 EKL: AS Řím – FK Bodo/Glimt 2:2

    Nejlepší střelci této sezóny v EKL:

    Ola Solbakken – 6 gólů
    Ulrik Saltnes – 5 gólů
    Amahl Pellegrino – 3 góly

    Trenér: Kjetil Knutsen – Norsko
     

    AZ Alkmaar

    Alkmaar je celek hrající nejvyšší fotbalovou ligu v Nizozemí. Každoročně patří mezi špičku tamní soutěže, nicméně stále zastíraný bezkonkurenční dvojicí PSV a Ajaxu. Pro českého fanouška je tento tým hodně známý, jelikož už v minulosti svedl souboje na evropské úrovni například s Plzní, nebo třeba právě ve skupině EKL s Jabloncem.

    Svěřenci nizozemského kouše Pascala Jansena prožívají letos dobrou sezónu v tamní Eredivisii. Po pětadvaceti odehraných utkáních jim patří čtvrtá příčka, zaručující Play off o konferenční ligu i v příštím roce, navíc pouze s jednobodovou ztrátou na třetí Feyenoord, odkud už se jde přímo do kvalifikace EKL. Na vyšší příčky může tým majitele Roberta Eenhoorna pomýšlet jen stěží, jelikož jak známo, PSV a Ajax si jedou tak trochu vlastní ligu.

    V právě hrající Konferenční lize už ale na zajímavý úspěch rozhodně myslet červenobílí mohou, jelikož se řadí k favoritům této soutěže. Vedla by k tomu dlouhá cesta, ale už v základní skupině, v níž vybojovali 14 z 18-ti možných bodů, dokázali, že tuto sezónu oplývají obrovskou formou. Mimo jiné tomu nasvědčuje také jejich snažení v domácí lize, ve které nenašli přemožitele od poloviny listopadu minulého roku.

    Poslední utkání týmu AZ Alkmaar:

    06.03.2022 Eredivisie: Nijmegen – AZ Alkmaar 1:3
    03.03.2022 Pohár: AZ Alkmaar – Ajax 0:2
    27.02.2022 Eredivisie: AZ Alkmaar – Feyenoord 2:1
    19.02.2022 Eredivisie: AZ Alkmaar – Heracles 2:1
    13.02.2022 Eredivisie: G.A. Eagles – AZ Alkmaar 1:4

    Poslední utkání v EKL:

    09.12.2021 EKL: AZ Alkmaar – Randers 1:0
    25.11.2021 EKL: Jablonec – AZ Alkmaar 1:1
    04.11.2021 EKL: AZ Alkmaar – CFR Kluž 2:0

    Nejlepší střelci této sezóny:

    Jesper Karlsson – 17 gólů
    Vangelis Pavlidis – 15 gólů
    Dani de Wit – 8 gólů

    Trenér: Pascal Jansen – Nizozemsko
     
    Vítám Vás u přenosu osmifinále fotbalové evropské Konferenční ligy, ve kterém přivítá FK Bodo/Glimt na Aspmyra Stadionu celek AZ Alkmaar. Utkání začíná ve čtvrtek od 21:00 a jedná se o první střetnutí těchto dvou celků.

    Daniel Bertók

    Branky: 39. Pellegrino (Sampsted), 90+1. Solbakken (pen.) – 73. Abúchlál (Sugawara)

    Karty:   51. Wembangomo (BOG) – 45. Witry (ALK), 75. Evjen (ALK), 76. Abúchlál (ALK)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 3:3. Rohy: 1:3. Ofsajdy: 0:5. Fauly: 4:21.
    Bodö/Glimt: Chajkin – Sampsted, Moe, Höibraaten, Wembangomo – Vetlesen, Hagen, Saltnes (C) – Solbakken, Espejord (84. Boniface), Pellegrino (88. Koomson).
    Náhradníci: Smits – Kvile, Fet, Konradsen, Boniface, Koomson, Mugisha, Nordäs.

    Trenér: K. Knutsen

    AZ Alkmaar: Vindahl – Witry (61. Sowah), Chatzidiakos, Martins Indi, Wijndal (C) – Reijnders, de Wit, Evjen – Sugawara, Pavlidis (61. Abúchlál), Karlsson.
    Náhradníci: Reus, Verhulst – Abúchlál, Beukema, Taabouni, Sowah, Buurmeester, Dekker, Meerdink.

    Trenér: P. Jansen

    Rozhodčí: Nikola Dabanovič
    Čtvrtek 17.03.2022
    Alkmaar - Bodö/Glimt 2:2

    Branky: 18. Pavlidis (Martins Indi), 30. Pavlidis (Witry) – 25. Pellegrino, 105. Sampsted (Vetlesen)

    Karty:   44. Reijnders (ALK), 46. de Wit (ALK), 85. Sugawara (ALK), 90. Sowah (ALK) – 5. Sampsted (BOG), 90. Saltnes (BOG), 113. Solbakken (BOG), 116. Chajkin (BOG)

    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 7:3. Rohy: 3:1. Ofsajdy: 6:0. Fauly: 13:5.
    bahis siteleri