Los základních skupin MS ve fotbale (kon.)
konec
Los základních skupin MS ve fotbale

Pátek 01.04.2022, 18:00 • Katar • Losování soutěží
     
    Zdravím všechny fanoušky mezinárodního fotbalu! V listopadu nás čeká MS v Kataru, jehož baráž vrcholí a už dneska od 18 hodin se dozvíme složení základních skupin světového šampionátu.
     
    Začněme základními informaci o celém turnaji a jeho pořadateli. Šampionát se kvůli počasí neuskuteční tradičně v létě, nýbrž od 21. listopadu do 18. prosince a bude celkově dvaadvacátým v historii.

    Na osmi stadionech v sedmi městech se utká tradičních 32 mužstev, mezi kterými nechybí ani obhájci titulu z Francie. Katar se dočkal pořadatelství v rozporuplné a minimálně podivné volbě, ve které postupně odpadávaly Austrálie, Japonsko, Jižní Korea a Spojené státy americké.
     
    Celkem známe 29 účastníků, další tři vzejdou ze zbývajících baráží v Evropě a mezi jednotlivými kontinenty. V prvním koši nechybí světové velmoci od Brazílie až po Portugalce, zatímco strašákem z druhého koše budou jistě Nizozemci nebo Němci.

    Ze třetího koše budou nepříjemní zejména Senegal, Japonci, Srbové nebo Poláci. Ve čtvrtém koši číhá třeba Kamerun, každým rokem rostoucí Kanada nebo Ghana.
     
    V Evropě je krok od šampionátu Wales, který po vyřazení Rakouska čeká na úspěšnějšího z odloženého zápasu Ukrajiny proti Skotsku.

    Jihoamerický zástupce z Kostariky pak změří síly s Novým Zélandem, přičemž se může na turnaj dostat i Peru, ale musí si poradit s lepším z dvojice SAEAustrálie.
     
    KOŠE PRO LOS MS 2022:

    1. koš: Katar, Brazílie, Belgie, Francie, Argentina, Anglie, Španělsko, Portugalsko

    2. koš: Mexiko, Nizozemsko, Dánsko, Německo, Uruguay, Švýcarsko, USA, Chorvatsko

    3. koš: Senegal, Írán, Japonsko, Maroko, Srbsko, Polsko, Jižní Korea, Tunisko

    4. koš: Kamerun, Kanada, Ekvádor, Saúdská Arábie, Ghana, Wales/Skotsko/Ukrajina, Kostarika/Nový Zéland, SAE/Austrálie/Peru
     
    Fanoušci navíc mají rádi spekulace a kalkulace, tak pojďme na to. Z prvního koše bude soupeřem snů Katar, jinak se jedná o těžké váhy, které není třeba zmiňovat, ale kdo může tvořit oblíbenou skupinu smrti?

    Co říkáte třeba na Brazílii, Německo, Japonsko a Kamerun? Nebo třeba Francie, Nizozemsko, Senegal a Ekvádor? Brzy se to samozřejmě dozvíme!
     
    Venku už je také první ze skupiny oficiálních songů světového šampionátu – Hayya Hayya alias Better Together!
     
    Losovací ceremoniál byl zahájen, ale už tradičně se jedná o velkou událost, kterou doprovází bohatý doprovodný program, show umělců a představení pořadatelské země.
    Maskot MS ve fotbale 2022
     
    Oficiálně byl představen také maskot turnaje – La'eeb. Jedná se o tradiční arabskou pokrývku hlavy.
     
    Na pódiu už se představila řada fotbalových freestylistů a freestylistek – pěkná podívaná!
     
    A následuje Sherihan. Ano, já o ní také slyším poprvé, ale dle internetu se jedná o egyptskou zpěvačku a herečku.

    Už mluví relativně dlouho, vidíme i slzičky dojetí a slyšíme potlesk, jenže mluví arabsky, takže vám nemohu povědět, nad čím se dojímá. Určitě to ale bude skvělý vzkaz pro celý arabský svět!
     
    To je Heimdall z Avengers! Kromě toho, že britský herec Idris Elba zachraňuje svět na stříbrném plátně, fandí Arsenalu – má štěstí, že má před padesátkou, aspoň si pamatuje i jeho úspěchy. Vedle filmové hvězdy už stojí také sportovní reportérka Reshmin Chowdhuryová, která bude se svým kolegou večerem provázet.
     
    Oficiální song Hayya Hayya už zazněl naživo, dobrá práce, ale asi pojďme zpátky k fotbalu – Eurovize je ještě daleko.
     
    Gianniho Infantina ale známe mnohem lépe! Prezident FIFA vítá všechny přítomné na losovacím ceremoniálu v různých jazycích.
     
    Ale nechme popík a politické řeči stranou, pojďme k fotbalu, který nás zajímá nejvíce.
     
    Nejdůležitější informace večera je jasná – Češi na šampionátu nebudou. Zase. Nutno ale říct, že na hřišti Švédska odehráli důstojný souboj, který rozhodla nešťastná chyba v prodloužení, kterou seveřané potrestali.

    Kdo z vás má v sobě trošku škodolibosti, určitě ho potěší, že to Švéďákům nevyšlo taky, protože je smázlo Polsko.
     
    Když se ohlédneme čtyři roky zpět, můžeme se za určitých okolností opakovat jedna z tehdejších skupin! V éčku se v roce 2018 utkaly Brazílie, Švýcarsko, Srbsko a Kostarika, což se může stát i tentokrát. Kromě nahřátých míčků je potřeba i postup Kostariky přes Nový Zéland.

    Čtyři roky starý souboj ve skupině si mohou zopakovat Uruguay se Saúdskou Arábií, Španělé s Portugalci z dvojky a Íránci s Maročany z trojky se pro změnu potkaly ve skupině B.
     
    Za určité shody okolností můžeme mít i jednu trojčlennou reprízu. Když k Francii půjde Dánsko, může se k nim ze čtyřky přidat Austrálie nebo Peru, které by čekala vzájemná baráž. Zajímavé by jistě byly opakované souboje Chorvatů s Argentinou.

    Mexiko s Německem jsou spolu ve dvojce, ale mohou narazit na Japonce, kteří s nimi tvořili společnou skupinu F. Ano, tu skupinu, kde skončili Němci čtvrtí za Švédy, Mexičany a Korejci!
     
    Belgičané nebo Angličané se mohou po čtyřech letech potkat ve skupině s Tuniskem, zatímco tři týmy tehdejší skupiny H se dneska sešly ve třetím koši – jedná se o Japonsko, Senegal a Polsko.
     
    Portugalsko může oplatit osmifinálové vyřazení Uruguayi, Mexičané pro změnu Brazílii a Japonci zase Belgičanům. K repríze však může dojít i při spojení Francie s Uruguayí, kteří se potkaly ve čtvrtfinále.

    Do semifinále překvapivě proklouzli také Chorvaté, kteří zdolali Anglii a ve finále podlehli Francouzům. Oba soupeři na ně číhají v prvním koši znovu.
     
    Francouzský trenér Didier Deschamps aktuálně odevzdal trofej pro světové šampiony, kterou bude chtít pochopitelně obhájit!
     
    V osudí je celkem dvaadvacet týmů z turnaje v roce 2018, Kostarika nebo jeden z dvojice Austrálie – Peru se k nim může přidat.
     
    Na pódium už přichází různé fotbalové hvězdy minulosti z různých koutů světa. Tim Cahill z Austrálie nebo brazilský internacionál Cafú patří mezi jména, která není potřeba blíže představovat.
     
    Co je ještě důležité, v každé osmi skupin mohou skončit jen dva evropské týmy a jeden zástupce jednotlivých kontinentů.
     
    Tak jdeme na to!
     
    1A
    Žádné velké překvapení na úvod, možná jen to, že to FIFA nepokazila a opravdu vytáhla jako první Katar.
     
    1B
    Angličané budou chtít navázat na slušnou jízdu v Rusku a minimálně ji vylepšit – světoví šampioni z roku 1966 budou čekat v béčku.
     
    1C
    Dvojnásobní světoví šampioni z Argentiny hráli finále celkem pětkrát. O další se pokusí zabojovat ve skupině C.
     
    1D
    Obhájce titulu z Francie už je ve skupině D.
     
    1E
    Španělé, český soupeř z Ligy národů, jsou vytaženi po Francii, což znamená skupinu E. Připomínám, že před čtyřmi lety prohráli s domácím Ruskem v osmifinále.
     
    1F
    Belgičané na svůj první titul stále čekají, ale ve skupině F budou patřit mezi velké favority.
     
    1G
    V géčku jsou Brazilci, kteří vyhráli naposledy v roce 2002. Předtím triumfovali v letech 1958, 1962, 1970 a 1994.
     
    1H
    Ve skupině H bude číhat Portugalsko, které symbolicky uzavírá první koš, kde mělo nejnižší koeficient.
     
    Začíná to být zajímavé, jdeme na druhý koš!
     
    2A
    Nizozemsko si může mnout ruce, protože jako první vytažený tým míří ke Kataru. Evropané budou spokojeni!
     
    2B
    Druhým a celkově desátým vytaženým týmem jsou Spojené státy, které míří do béčka k Anglii – pěkný souboj.
     
    2C
    Třetím do party z druhého koše je Mexiko! Pro české fanoušky ne úplně nakoukaný tým, ale pravidelný účastník světových šampionátu – čeká ho Argentina!
     
    2D
    A máme tu, co jsme naznačili! Dánové míří do déčka, kde se stejně jako před čtyřmi lety utkají s Francií, obhájcem trofeje. V Rusku skončilo vzájemné utkání remízou 0:0.
     
    2E
    Němci už si tak nehvízdají, protože jim z béčka přistálo Španělsko. Zástupce německého fotbalu nezářil štěstím – nedivím se.
     
    2F
    Další zajímavou evropskou dvojici tvoří Belgie a Chorvatsko, které bylo právě nalosováno.
     
    2H
    Uruguay zbyla pro Portugalsko, protože nemohla do stejné skupiny s Brazílií.
     
    2G
    Kdo má rád pikošky, tak si mne ruce, protože naděje žije! Švýcaři se po čtyřech letech znovu utkají s Brazílií, se kterou tehdy ukopali cennou remízu 1:1. Dočkají se starých známých ze Srbska a Kostariky?
     
    Tak jdeme do třetího výkonnostního koše!
     
    3B
    Írán do áčka nemohl kvůli Kataru, proto padá do béčka k Angličanům a Američanům. Ještě, že k této konfrontaci dojde na hřišti, a ne jinde.
     
    3A
    Do skupiny A míří Senegal a podle ohlasů v publiku je africká delegace spokojená. V konkurenci Kataru a Nizozemců by tým Sadia Maného a přemožitel Egypta mohl mít šanci na postup!
     
    3C
    Skupina C bude velmi atraktivní! K Argentině a Mexiku totiž míří Polsko s Robertem Lewandowským.
     
    3G
    Srbsko už je venku a milovníci pikošek slavte, protože Srbové díky pravidlům přeskakují tři skupiny a míří géčka k Brazílii a Švýcarsku! S oběma týmy však prohráli.
     
    3D
    Tunisko se může těšit na konfrontaci s Francií a Dánskem – těžký los.
     
    3E
    Japonsko míří do éčka ke Španělsku a Německu! Evropské týmy budou favority, ale asijského zástupce nelze podceňovat.
     
    3F
    Maroko tleská, ale moc netuším čemu. Asi atraktivitě soupeřů, protože proti Belgii ani Chorvatsku papírovým favoritem nebude.
     
    3H
    Korejcům před čtyřmi lety postup unikl, přestože za sebou nechali Německo. Ve skupině s Portugalci a Uruguayí je ale o moc lehčí práce nečeká.
     
    Tak jdeme na čtyřku a máme to kompletní!
     
    4D
    Úspěšný ze souboje SAE – Austrálie narazí na Peru, načež z této trojice vzejde člen skupiny D s Francií, Dánskem a Tuniskem.
     
    4A
    Ekvádor měl otevřenou cestu do skupiny A, která je uzavřena a nutno říct, že je rozhodně nejlehčí a průchodná. Nejvíc slaví Nizozemci!
     
    4C
    Saúdská Arábie nemohla do béčka kvůli Íránu, proto přeskakuje do céčka k Argentině, Mexiku a Polsku.
     
    4E
    Škoda, historie se kompletně opakovat nebude, protože i kdyby Kostarika porazila Nový Zéland, půjde do éčka ke Španělům, Němcům a Japoncům.
     
    4B
    Když si Wales poradí také s úspěšnějším z dvojice Ukrajina – Skotsko, může se těšit na souboje s Anglií, USA a Íránem.
     
    4G
    Kamerun nemohl do efka, proto doplní géčko s Brazílií, Srbskem a Švýcarskem. Zajímavá skupina s jedním velkým favoritem.
     
    4H
    Český strašák z roku 2006 se za šestnáct let zařadil mezi africkou špičku. Řeč je o Ghaně, která jde k Portugalsku, Uruguayi a Jižní Koreji.
     
    4F
    Kanaďané se tak mohou chystat na Belgii, Maroko a Chorvatsko, s nimiž vytvoří poslední skupinu F a zkompletují dnešní los.
     
    Konec losu!
     
    LOS MS VE FOTBALE 2022:

    Skupina A: Katar, Ekvádor, Senegal, Nizozemsko
    Skupina B: Anglie, Írán, USA, Wales/Ukrajina/Skotsko
    Skupina C: Argentina, Saúdská Arábie, Mexiko, Polsko
    Skupina D: Francie, SAE/Austrálie/Peru, Dánsko Tunisko
    Skupina E: Španělsko, Kostarika/Nový Zéland, Německo, Japonsko
    Skupina F: Belgie, Kanada, Maroko, Chorvatsko
    Skupina G: Brazílie, Srbsko, Švýcarsko, Kamerun
    Skupina H: Portugalsko, Ghana, Uruguay, Jižní Korea
     
    Co nám los přinesl? Vyloženou skupinu smrti asi nevidím, ale řada skupin bude hodně těžkých nebo vyrovnaných. Po papírové stránce slaví jackpot Nizozemci, protože ve skupině s Katarem, Ekvádorem a Senegalem by měli být jednoznačným favoritem.

    Těžká bude skupina C, kde bude favoritem Argentina, ale minimálně Mexičané s Poláky by se měli rvát o druhé místo. Těžká je skupina E, kde to budou mít dva týmy těžké, jelikož pod sebe musí dostat Němce nebo Španěly.

    V efku jsou favority Belgičané s Chorvaty, géčko má jasnou jedničku v Brazílii, ale o druhé místo by měli rovnocenně zabojovat Srbové, Švýcaři i Kamerunci. Ve skupině H si Uruguay zopakuje osmifinále proti Portugalsku.
     
    Úvodní utkání turnaje by měl pravděpodobně obstarat souboj Kataru s Ekvádorem, jehož úvodní výkop bude na programu ve 20:00 našeho času.
     
    Časy jsou obecně přívětivé, protože zápasy by se měly hrát v 11:00, 14:00, 17:00 a 20:00 středoevropského času.
     
    Na závěr si zatipujeme? Já na postup tipuji dvojice Nizozemsko – Senegal, Anglie – USA, Argentina – Mexiko, Francie – Dánsko, Německo – Japonsko, Belgie – Kanada, Brazílie – Švýcarsko a Uruguay – Portugalsko.

    Vítězem se stane Brazílie, ačkoliv se přiznám, že jejím velkým fanouškem úplně nejsem. Tak uvidíme před Vánoci, mějte se hezky! (19:29:58)

    Daniel Ryl

    LOS MS VE FOTBALE 2022
    Skupina A: Katar, Ekvádor, Senegal, Nizozemsko
    Skupina B: Anglie, Írán, USA, Wales/Ukrajina/Skotsko
    Skupina C: Argentina, Saúdská Arábie, Mexiko, Polsko
    Skupina D: Francie, SAE/Austrálie/Peru, Dánsko Tunisko
    Skupina E: Španělsko, Kostarika/Nový Zéland, Německo, Japonsko
    Skupina F: Belgie, Kanada, Maroko, Chorvatsko
    Skupina G: Brazílie, Srbsko, Švýcarsko, Kamerun
    Skupina H: Portugalsko, Ghana, Uruguay, Jižní Korea
    KOŠE PRO LOS MS 2022:
    1. koš: Katar, Brazílie, Belgie, Francie, Argentina, Anglie, Španělsko, Portugalsko

    2. koš: Mexiko, Nizozemsko, Dánsko, Německo, Uruguay, Švýcarsko, USA, Chorvatsko

    3. koš: Senegal, Írán, Japonsko, Maroko, Srbsko, Polsko, Jižní Korea, Tunisko

    4. koš: Kamerun, Kanada, Ekvádor, Saúdská Arábie, Ghana, Wales/Skotsko/Ukrajina, Kostarika/Nový Zéland, SAE/Austrálie/Peru
    bahis siteleri