Tisková konference k Superfinále florbalu 2022 (kon.)
konec
Tisková konference k Superfinále florbalu 2022

Čtvrtek 07.04.2022, 12:00Tiskové konference
     
    Oficiální část tiskové konference je tímto u konce. (12:47:09)
     
    Novotný o výzvě: My těch zkušeností máme více. Ale přeju si, aby to zařízení sloužilo k tomu, k čemu má. Tedy, aby si rozhodčí, pokud si nejsou situací jistí, šli sami daný moment ještě jednou překontrolovat.
     
    Fridrich o trenérské výzvě: Máme s tím dobré zkušenosti, zažili jsme to jen v jednom zápase a moc s tím nepočítáme a doufám, že to ani nebude potřeba.
     
    Roman Urbář: Diváckým rekordem Superfinále je meta těsně nad 12 tisíc diváků. Je super, že po dvou covidových letech se opět divácky dostaneme někam k deseti tisícům návštěvníků. Fanoušci budou mít možnost autogramiády, případně bude v O2 areně spousta stánků našich partnerů a všichni si budou moci opatrně vyzkoušet různé aktivity a je tam i několik dalších aktivit. Superfinále je dnem, kdy florbal patří všem. Po tom všem, co se děje ve světě i v ČR, je to pro nás všechny odraz k lepším zítřkům.
     
    Daniel Novák: Český florbal chce pomoci ukrajinským válečným uprchlíkům. Vytvořili jsme pro ně mikrosajtu, která je v ukrajinštině i češtině. Tím pádem nabízí ukrajinským uprchlíkům možnost zapojit se. Spojili jsme své síly s Armádou spásy a budeme se na Superfinále snažit promovat tuto akci a vybírat peníze na jejich podporu.
     
    Připraven je i bohatý doprovodný program. K vidění bude i předzápasová show včetně LED prstence nad kostkou – videa k oslavám 30 let a 10. ročníku Superfinále florbalu. Připravena bude i autogramiáda hvězd nejen z prostředí florbalu (přítomni budou Filip Forman, Martin Beneš, Kateřina Neumannová)
     
    Roman Urbář o dalších projektech: Pokračujeme ve spolupráci se spolkem Haima, což je spolek starající se o dětské onkologické pacienty. Součástí bude předání výtěžků z aktivit celého roku. Máme vybranou skupinu dětí (stejně jako z ČON), kteří se na Superfinále přijdou podívat.
     
    Daniel Novák: Celé Superfinále bude protkané linkou 30 let od založení florbalu u nás. V rámci Superfinále bychom chtěli ocenit osobnosti Českého florbalu, které se v 90. letech zasloužily o to, že český florbal vznikl. Je to určitě jeden z důležitých eventů, které v O2 areně proběhnou. Český florbal bude pomáhat a spojil své síly s Českou olympijskou nadací, která podporuje mladé sportovce ve věku 6-18 let.
     
    Roman Urbář: Důležitou součástí Superfinále bude i vyvrcholení našich mládežnických projektů Subterra Cup (projekt středních škol). Je to vrchol celorepublikové celoroční soutěže, do níž se přihlásilo přes 500 středních škol. I tento zážitek je motivací nejen pro školy, ale i pro všechny florbalové kluby. I letos se tam objevují hráči, kteří nakukují do extraligy žen nebo Livesport Superligy. Fanoušci i školy hlásí zájem a věřím, že to bude skvělý zážitek pro všechny sportovce.
     
    Třetí Superfinále to bude v roli rozhodčích pro Libora Gavlase a Lukáše Mikulu.
     
    Ondřej Němeček (kapitán Tatranu): Nějak zvlášť jsme se o té atmosféře nebavili, kluci se mě na to neptali. Celkově se ale nepochybně těšíme. Zkušenost z MS je důležitá dost tím, že by to na mě nemělo tolik dopadnout. Utkání s Black Angels hodnotím velmi kladně. Když bylo nutné, zapnuli jsme a dokázali zvítězit. Zápasy s Vítkovicemi byly obtížné, ale i díky tomu, že Vítkovice nepůsobily tak svěže jako v minulých sezonách, jsme to dotáhli do vítězného konce.
     
    Milan Fridrich (trenér Tatranu): V naší Superlize je to nejdůležitější zápas. Plné tribuny, perfektní atmosféra. Abych řekl pravdu, teď se mi trochu vrací vzpomínky. Pro mě osobně jsou právě na rok 2012 a na nástup do haly. Bylo to poprvé, kdy tam byla atmosféra srovnatelná s MS. Když se to podaří vyhrát, je to vždy veselejší. Ale pro mě bylo důležité, že jsme prošli i tou druhou nepříjemnou zkušeností. Pro mě znamená návrat po sedmi letech, že jsme se vrátili na tu křivku zpátky. V posledních letech to šlo výsledkově dolů, ale my jsme té cestě dál věřili. Teď máme odměnu, která nakonec přišla. Vrátili jsme se zpět a máme možnost bojovat o Superfinále. Zkušenost je nepřenositelná, takže si tím hráči na hřišti budou muset projít sami. My se jim snažíme dát nějaké vlastní informace a zkušenosti z našich zápasů Superfinále.
     
    Milan Tomašík (kapitán Mladé Boleslavi): Když se člověk účastní takových velkých zápasů, které jsou jednou do roka, a padne rozhodující branka, ty pocity jsou skvělé. Když vidím nějaký highlight, probudí se to ve mně zpětně. Pocit z výhry a porážky v Superfinále je diametrálně odlišný. Obecně by těžké věci měly člověka i celý tým posílit. Před sezonou přišlo pár nových hráčů a hned se zranil Naty (Jan Natov). Můžeme být rádi, že jsme nakonec základní část zvládli. Sparta se netajila tím, že měla velké ambice, zatímco nám se kupily problémy. Tým se ale semkl, nějaké věci se zařídily a zvládlo se to. Byla to jedna z nejtěžších sezon pro nás, ale jsme tam! Jsme v Superfinále a moc se těším.
     
    Novotný o sérii se Spartou: Jsem rád za prohraná utkání vzhledem k přípravě na tento jediný zápas. Pět až šest let jsme neztratili v těchto sériích ani jediný zápas a moc nám to neprospívalo. Museli jsme si nějaké věci nastavit jinak. Pro mě to byla hodně nová zkušenost. Myslím si, že nás ale určitě připravila na Superfinále dobře.
     
    Petr Novotný (trenér Mladé Boleslavi): Na dřívější superfinále vzpomínám určitě dobře. První titul jsme si mohli připsat v Ostravě s Vítkovicemi. Byl to titul, na kterým jsem se mohl podílet jako hráč, to další prohrané finále už jsem byl spíše komparsem. Možná i ta prohra nám pak ale definovala naší další cestu. I díky jsme možná teď tady. Těžko nahradit pro sportovce zážitek z takového zápasu, kdy jde o všechno.
     
    Mlčoušek: Oba týmy se naposledy utkaly v roce 2016. Tatran prošel do finále velmi hladce, Mladá Boleslav pak měla trochu více práce se Spartou, kterou udolala 4:2. Nejzajímavější informací asi je, že se Jiří Curney může stát historicky nejproduktivnějším hráčem Superfinále. Natov s Gruberem pak získali titul v roce 2015 v barvách Tatranu a nyní budou hájit barvy Mladé Boleslavi. Tatran jinak bude hrát o svůj sedmnáctý titul, zatímco Mladá Boleslav o svůj třetí.
     
    Od 17:00 pak odstartuje Superfinále mužů mezi Mladou Boleslaví a Tatranem.
     
    Rozhodčími finálového utkání žen budou Martin Petřík a Tomáš Podlesný, kteří mají již spoustu mezinárodních zkušeností.

    Radek Barkman