Freiburg – Union Berlín 1:4 (kon.) | Fürth – Dortmund 1:3 (kon.) | Hoffenheim – Leverkusen 2:4 (kon.)
Kolín nad Rýnem – Wolfsburg 0:1 (kon.) | Hertha – Mohuč 1:2 (kon.)
konec
SpVgg Greuther Fürth
1:3 (0:1)
Borussia Dortmund
Sobota 07.05.2022, 15:30 • Sports Park Ronhof Thomas Sommer, Fürth • Německá Bundesliga • 33. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Fürth už nemá šanci na záchranu a v závěru sezóny už ani o co hrát, Dortmund ovšem ano. Borussia si může v sobotu odpoledne zajistit v případě výhry druhé místo v tabulce. Jistou už má účast v UEFA Champions League.
     
    SpVgg Greuther Fürth

    Fürth naposledy vyhrál 12. února, když doma porazil 2:1 Herthu. Domácí fotbalisté čekají už deset ligových zápasů na výhru a jsou beznadějně poslední. Fürthu bude chybět nizozemský obránce Jetro Willems, který viděl během posledního zápasu s Unionem (1:1) pátou žlutou kartu, a nahradit by ho tak měl Gian-Luca Itter.
     
    Borussia Dortmund

    Dortmund má za sebou dvě nepříjemné porážky, když nejprve nestačil na úřadující šampióny z FC Bayernu a vzápětí nestačil na Bochum, přestože dokázal zásluhou hattricku Erlinga Haalanda smazat dvoubrankové manko z úvodu. Borussia prohrála 4:3 a proti Fürthu bude chtít ukončit sérii dvou porážek. Ve hře je také druhé místo.
     
    Úvodní sestavy:

    SpVgg Greuther Fürth: Linde – Griesbeck, Viergever, Itter – T. Tillman, Raschl, Christiansen, Asta – Leweling, Ngankam, Hrgota (C).
    Náhradníci: Burchert, Funk – Barry, Dudziak, Green, Seguin, Abiama, M. Bauer, Nawe.
    Trenér: Stefan Leitl

    Borussia Dortmund: Hitz – Can, Akanji, Zagadou, Guerreiro – Witsel, Bellingham – M. Wolf, Reus (C), Brandt – Haaland.
    Náhradníci: Unbehaun – Passlack, Pongračić, N. Schulz, Papadopoulos, Reinier, Moukoko.
    Trenér: Marco Rose

    Rozhodčí: Christian Dingert. Asistenti: Benedikt Kempkes, Mike Pickel. Čtvrtý rozhodčí: Michael Bacher. VAR: Sascha Stegemann. AVAR: Philipp Hüwe.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Fotbalisté Dortmundu právě obstarali výkop zápasu, ve kterém se budou snažit zajistit druhé místo v letošní sezóně Bundesligy. Jejich soupeřem je Fürth.
     
    2
    Jessic Ngankam vyrazil na pravém křídle do prvního nebezpečného protiútoku z pohledu domácích, Dortmund se ale dokázal vrátit a vzápětí mohl vhazovat.
     
    3
    Emre Can se dostal na pravém křídle k centru, který skvěle zablokoval Timothy Tillman. Míč ho ovšem zasáhl přímo do hlavy a hra byla přerušena kvůli jeho ošetření.
     
    4
    Erling Haaland vstřelil v posledním ligovém zápase hattrick proti Bochumi a pomohl Dortmundu otočit skóre z 0:2 na 3:2, jenže ani to nestačilo a BVB prohrálo 3:4.
     
    5
    Fürth je v úvodu zápasu směrem dopředu bezzubý, to samé ovšem zatím platí o fotbalistech Dortmundu, kteří si během necelých úvodních pěti minut nevytvořili šanci.
     
    6
    Jamie Leweling byl zřejmě hráčem, který na ose hřiště vyrážel do rychlého protiútoku, jenže Dan-Axel Zagadou se stačil vrátit a útok domácích zastavil faulem.
     
    7
    Timothy Tillman se odhodlal na ose hřiště k prudké střele ze střední vzdálenosti, která byla příliš vysoká a zamířila vysoko nad bránu hostujícího Dortmundu.
     
    8
    Dortmund vzápětí vybojoval standardní situaci a rozehrál ji Emre Can. Do šestnáctky nemířil úplně špatný centr, nicméně, Andreas Linde vyběhl z brány a míč stáhl.
     
    9
    Fürth se nesnaží nikterak přehnaně útočit a zbytečně odevzdávat míč soupeři. Výsledkem byla pohledná postupná kombinace a střela po přízemním centru, která přišla uprostřed šestnáctky a byla hosty zablokována.
     
    10
    Jessic Ngankam byl hráčem, který zakončoval při předchozím momentu po přízemním centru z pravé strany, jeho prudká přízemní střela ale byla zablokována.
     
    11
    Branimir Hrgota si dobře pokryl míč v blízkosti vlastní šestnáctky a byl pronásledován dvěma hráči Dortmundu, z nichž jeden ho fauloval. Hra byla přerušena.
     
    12
    Marco Reus zrychlil hru kolmou přihrávkou, na kterou si v blízkosti šestnáctky nabíhal Erling Haaland. Mezi dvěma protihráči se ale protáhnout nedokázal.
     
    13
    Julian Brandt se uvolnil na pravém křídle a šajtlí posílal míč do šestnáctky, jenže Emre Can měl k míči příliš daleko a do zakončení se tak Dortmund znovu nedostal.
     
    14
    BVB se teď na poměrně dlouhou dobu usídlilo na polovině svého soupeře, jenže jeho postupná kombinace je příliš pomalá na to, aby domácí obranu zaskočila.
     
    15
    Ze zápasu uběhla necelá čtvrthodina a Dortmund je herně lepší. Zatím se ovšem do žádné brankové příležitosti dostat nedokázal. Raphaël Guerreiro byl nyní faulován.
     
    16
    Raphaël Guerreiro rozehrál na levém křídle standardní situaci a na vzdálenější pravou tyč posílal dobrý centr, bohužel pro hosty ale našel pouze náruč brankáře.
     
    17
    Hra byla znovu přerušena kvůli ošetření jednoho z domácích fotbalistů. Rychle se ale zvedl na nohy, a tak brankář Andreas Linde mohl rozehrávat nakrátko.
     
    18
    V sestavě Dortmundu dnes nechybí obávaný útočník Erling Haaland, který nedokáže zakončovat jen nohama, ale naučil se také parádně nabíhat na centry a skórovat hlavou.
     
    19
    Fürth brání vždy v minimálním počtu sedmi hráčů kolem pokutového území, což Dortmundu výrazně znesnadňuje práci do ofenzivy. Centry zatím šance nepřináší.
     
    20
    Dortmund se snaží zatím především posílat dlouhé kolmé pasy za obranu, jenže většinou přelétnou hlavy hráčů v ofenzivě a zamíří do území, kde není vůbec nikdo.
     
    21
    Erling Haaland vyvážel před pár okamžiky míč podél levé postranní čáry a byl z toho protiútok dva na čtyři, Timothy Tillman se ale skvěle vrátil a navíc byl faulován.
     
    22
    Před protiútokem Dortmundu měli domácí slušnou šanci na to, aby na ose hřiště vypálili zpoza šestnáctky, jenomže se ke střele neodhodlali a výsledek už znáte.
     
    23
    Erling Haaland si před pár okamžiky nabíhal za obranu na nádhernou kolmou přihrávku za obranu, jeden z dvojice domácích obránců ho ale na poslední chvíli pokryl.
     
    24
    Simon Asta využil dálnice na pravém křídle a do šestnáctky poslal krásný přízemní centr, na který si naběhl Branimir Hrgota, a přízemní střelou zamířil ke vzdálenější pravé tyči! Gól ovšem neplatil kvůli ofsajdu.
     
    25
    Dortmund okamžitě zareagoval a do šestnáctky posílal v rychlém sledu dva kolmé pasy, ani na jeden ale Erling Haaland nedosáhl a domácí obrana je stále bezchybná.
     
    26
    Dortmund právě vstřelil branku! Raphaël Guerreiro mířil přízemní střelou z levé strany šestnáctky ke vzdálenější pravé tyči, kde sice skvěle zasáhl Andreas Linde, z dorážky ho ale překonal JULIAN BRANDT!
     
    29
    Fürth sice dokázal skórovat, jenže jeho brance předcházel ofsajd, a krátce na to na opačné straně udeřil Dortmund. Domácí skvěle bránili, ale jedna chyba je vyšla draho.
     
    30
    Ze zápasu uběhlo necelých třicet minut a Dortmund si doposud vytvořil pouze jednu brankovou příležitost, problém Fürthu je v tom, že ji dokázal využít – 0:1.
     
    31
    Dortmund se tedy po necelé půlhodině hry ujal vedení a je na dobré cestě k tomu, aby si zajistil konečné druhé místo v letošní sezóně německé Bundesligy.
     
    32
    Fürth mohl podruhé v zápase využít volného prostoru na pravém křídle a do šestnáctky tentokrát mířil prudký zpětný centr, který přelétl všechny, a hosté vhazovali.
     
    33
    Ofenzivní snažení Dortmundu se nemění a posílá jeden kolmý pas za obranu domácího týmu za druhým, zatím ale Fürth až na jednu chybu velice dobře brání.
     
    34
    Jessic Ngankam se snažil na levém křídle napadat rozehrávku Borussie a získat zpět ztracený míč, jenže Axel Witsel si ho skvěle pokryl tělem a byl faulován.
     
    35
    Inkasovaný gól ale Fürthem nikterak výrazně neotřásl a jeho hra se nemění. Stále pečlivě brání a snaží se případně vyrážet do rychlých a nebezpečných protiútoků.
     
    36
    Dortmund předvedl na levé straně šestnáctky sérii dvou zpětných patiček a Raphaël Guerreiro napřáhl k přízemní střele, která byla zablokována. Poté se pískal ofsajd.
     
    37
    Jessic Ngankam se snažil prosadit na levém křídle a dobře centroval do šestnáctky, jeho centr byl ale sražený na rohový kop a míč skončil vysoko nad bránou.
     
    38
    Následný rohový kop rozehrál Timothy Tillman, jenže míč točil příliš blízko přední tyče, kde byla připravená defenziva Dortmundu a snadno míč odvrátila do bezpečí.
     
    39
    Marco Reus se snažil uvolnit na levé straně šestnáctky, jenže parádně k němu přistoupil Max Christiansen, který mu míč vypíchl a po čistém zákroku ho vyvezl.
     
    40
    Do konce prvního poločasu zbývá odehrát něco málo přes pět minut a Timothy Tillman si to namířil z levé strany do šestnáctky, skvěle ho ale zakřižoval Dan-Axel Zagadou.
     
    41
    Fürth podává velice sympatický výkon, přestože už skončí beznadějně poslední a v příští sezóně se bude pokoušet o návrat mezi elitu z druhé Bundesligy.
     
    42
    Gian-Luca Itter si naběhl na pravé strany šestnáctky na zpětnou přihrávku a bez přípravy mířil pod břevno, Marwin Hitz ale volejbalovým zákrokem míč vyrazil!
     
    43
    Marco Reus se snažil prosadit na pravém křídle, k posměchu domácích fanoušků ale podklouzl a Sebastian Griesbeck mohl vzápětí snadno rozehrávat.
     
    44
    Dortmund drží v závěru prvního poločasu těsný náskok, před pár okamžiky ale o něj mohl přijít. Fürth stále prohrává o jediný gól a vůbec nerezignuje na bodový zisk.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Dortmund byl během prvního poločasu lepším týmem a zaslouženě se ujal vedení zásluhou Juliana Brandta, ani Fürth ale není bez šancí a po přestávce se bude snažit Dortmundu znepříjemnit cestu za druhým místem v Bundeslize. Skóre po poločase. Fürth 0 Dortmund 1.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:31.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Dortmund vstupuje do druhé půle s jednobrankovým vedením a je na dobré cestě, aby skončil na konečném druhém místě Bundesligy. Fürth ovšem není bez šance.
     
    48
    Fürth se v prvním poločase dostal do dvou šancí, přičemž první skončila gólem, ale po ofsajdu, a druhá prudkou střelou pod břevno, kterou Marwin Hitz vyrazil.
     
    49
    Branimir Hrgota se dobře snažil napadat rozehrávku Dortmundu v blízkosti šestnáctky, jenže to s svou snahou přehnal a byl mu odpískán útočný faul. Škoda.
     
    50
    Raphaël Guerreiro se fantasticky vrátil a nepustil domácí tým na pravé straně šestnáctky na poslední chvíli ke střele z úhlu. Fantastický defenzivní zákrok obránce.
     
    51
    Hostující Erling Haaland se řítil na ose hřiště do velice nebezpečného protiútoku a Timothy Tillman ho zezadu poslal ostrým skluzem k zemi. Následovala žlutá karta.
     
    52
    Brankář Andreas Linde nedokázal udržet míč po centru Dortmundu ze standardní situace, byl ovšem faulován, takže i kdyby hosté skórovali u tyče, gól by neplatil.
     
    53
    Dortmund byl před pár okamžiky hodně blízko gólu, zároveň ale také daleko, protože jeden z hostujících hráčů v blízkosti levé tyče fauloval. Stále stav 0:1.
     
    55
    Marco Reus unikal na levém křídle a Max Christiansen ho zastavil fantastickým skluzem, během něhož jako první zahrál míč a unikl tak žluté kartě od rozhodčího.
     
    56
    Marco Reus se ocitl na pravé straně šestnáctky v obrovské šanci, jenže udělal kličku vybíhajícímu brankářovi příliš do úhlu, ze kterého už neskóroval!
     
    58
    Jamie Leweling si navedl míč na ose hřiště na pravačku a zpoza šestnáctky napřáhl ke krásné technické střele, která minula vzdálenější pravý horní roh.
     
    59
    Erling Haaland vypálil dvakrát v rychlém sledu, přičemž střela zpoza šestnáctky byla zablokována, zatímco rána zevnitř pokutového území minula pravý horní roh brány.
     
    60
    Branimir Hrgota se ocitl v blízkosti šestnáctky v obležení dvou protihráčů a snažil se vymodlit si faul, jenže zahrál rukou, která mu vzápětí byla také odpískána.
     
    61
    Fürth vybojoval na pravém křídle autové vhazování a do šestnáctky přišel dlouhý míč, který byl odvrácen, a Dortmund vyrazil bleskově do protiútoku dva na jednoho! Střela Erlinga Haalanda z levé strany vápna ale byla sražena na rohový kop.
     
    62
    Raphaël Guerreiro rozehrál na levé straně hřiště rohový kop a do šestnáctky neposílal vůbec špatný centr, jenže domácí fotbalisté míč hlavou odvrátili.
     
    64
    Jamie Leweling vyrážel podél levé postranní čáry do rychlého protiútoku, jenže fantasticky se vrátil Axel Witsel, který čistým skluzem odvrátil míč na autové vhazování.
     
    65
    Do konce zápasu zbývá odehrát něco málo přes 25 minut a Dortmund je nadále lepším týmem. BVB mělo po přestávce jednu obrovskou šanci, jenže ji nevyužilo.
     
    66
    Jamie Leweling si to tentokrát namířil z levé strany přímo do šestnáctky a snažil se uvolnit v souboji jeden na jednoho, jenže zahrál rukou a byl hodně zklamán.
     
    67
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Marius Wolf, přichází Felix Passlack.
     
    68
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Raphaël Guerreiro, přichází Nico Schulz.
     
    70
    Fürth právě vstřelil branku! JESSIC NGANKAM si naběhl v šestnáctce na krásnou kolmou přihrávku od Branimira Hrgoty a parádním lobem zamířil do vzdálenějšího levého horního rohu brány! Je vyrovnáno 1:1! Asistence: Branimir Hrgota.
     
    71
    Střídání v týmu SpVgg Greuther Fürth:
    ze hřiště odchází Simon Asta, přichází Maximilian Bauer.
     
    71
    Střídání v týmu SpVgg Greuther Fürth:
    ze hřiště odchází Tobias Raschl, přichází Julian Green.
     
    72
    Dortmund právě vstřelil branku! JULIAN BRANDT si naběhl na přední tyči na přízemní centr z levé strany od Nica Schlulze a po skvělém zpracování míče do běhu napálil míč nekompromisně pod břevno! Dortmund si vzal bleskově ztracené vedení zpět. Asistence: Nico Schulz.
     
    75
    Jamie Leweling zkusil vypálit zpoza šestnáctky, jeho rána z osy hřiště ale zamířila vysoko nad bránu. Fürth už dokázal vyrovnat a teď se pokouší podruhé odpovědět.
     
    77
    Dortmund právě vstřelil branku! FELIX PASSLACK si naběhl na pravé straně šestnáctky na kolmou přihrávku a na přední tyči propálil přízemní střelou brankáře mezi nohama! Asistence: Marco Reus.
     
    78
    Střídání v týmu SpVgg Greuther Fürth:
    ze hřiště odchází Timothy Tillman, přichází Paul Seguin.
     
    82
    Manuel Akanji předvedl příliš ostrý skluz, kterým přejel nohy Branimira Hrgoty, a ihned viděl žlutou kartu.
     
    83
    Marwin Hitz nedokázal udržet centr z rohového kopu a na vzdálenější pravé tyči ho zachránil Dan-Axel Zagadou! Následoval další centr a střela Jessica Ngankama z středu šestnáctky, která byla zablokována!
     
    85
    Jude Bellingham si naběhl na levé straně šestnáctky na fantastický diagonální pas z vlastní poloviny Dortmundu a přízemní střelou zamířil ke vzdálenější pravé tyči, poté se ale zkoumalo video a gól neplatil kvůli ofsajdu!
     
    86
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Erling Haaland, přichází Youssoufa Moukoko.
     
    87
    Střídání v týmu SpVgg Greuther Fürth:
    ze hřiště odchází Jessic Ngankam, přichází Dickson Abiama.
     
    87
    Střídání v týmu SpVgg Greuther Fürth:
    ze hřiště odchází Max Christiansen, přichází Jeremy Dudziak.
     
    90
    Youssoufa Moukoko se řítil na levé straně sám na bránu, jenže v pokutovém území to přehnal s kličkami, do kterých se nakonec zamotal. Střela nikde.
     
    90+1
    Nad rámec dnešního utkání byly nastaveny 3 minuty.
     
    90+2
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Marco Reus, přichází Antonios Papadopoulos.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Fürth dnes podlehl v posledním domácím zápase letošní sezóny Bundesligy favorizovanému týmu z Dortmundu, přestože neodehrál úplně nejhorší zápas a po přestávce se mu navíc podařilo vyrovnat. BVB však ukázalo svou ofenzivní sílu a na inkasovaný gól bleskově odpovědělo. Konečný výsledek tohoto utkání. Fürth 1 Dortmund 3. (17:26:50)

    Tomáš Reiner

    Branky: 70. Ngankam (Hrgota) – 26. Brandt, 72. Brandt (N. Schulz), 77. Passlack (Reus)

    Karty:   51. T. Tillman (FRT) – 82. Akanji (DOR)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 3:2. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 2:4. Fauly: 15:10.
    SpVgg Greuther Fürth: Linde – Griesbeck, Viergever, Itter – T. Tillman (78. Seguin), Raschl (71. Green), Christiansen (87. Dudziak), Asta (71. M. Bauer) – Leweling, Ngankam (87. Abiama), Hrgota (C).
    Náhradníci: Burchert, Funk – Barry, Nawe.

    Trenér: Stefan Leitl

    Borussia Dortmund: Hitz – Can, Akanji, Zagadou, Guerreiro (68. N. Schulz) – Witsel, Bellingham – M. Wolf (67. Passlack), Reus (C) (90+2. Papadopoulos), Brandt – Haaland (86. Moukoko).
    Náhradníci: Unbehaun – Pongračić, Reinier.

    Trenér: Marco Rose

    Rozhodčí: Christian Dingert. Asistenti: Benedikt Kempkes, Mike Pickel. Čtvrtý rozhodčí: Michael Bacher. VAR: Sascha Stegemann. AVAR: Philipp Hüwe
    bahis siteleri