Rakousko – Dánsko 1:2 (kon.) | Chorvatsko – Francie 1:1 (kon.)
konec
Chorvatsko
1:1 (0:0)
Francie
Pondělí 06.06.2022, 20:45 • Stadion Poljud, Split • Liga národů UEFA - Liga A • Skupina 1
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Dobrý večer, vítám vás u online přenosu z fotbalové Ligy národů. Na programu je duel skupiny 1, ve kterém změří síly Chorvatsko a Francie. Zápasem, jehož začátek je naplánován na 20:45, vás provede Daniel Fekets.
     
    Francie nevstoupila do Ligy národů vůbec dobře, ve svém prvním utkání hostila Dánsko. A i když se dostala do vedení v 51. minutě po trefě Benzemy, svěřenci kouče Hjulmanda vývoj zápasu otočili. Postaral se o to Cornelius, který v 60. minutě naskočil na hřiště a dvěma góly rozhodl o výhře Dánska.
     
    A Chorvatsko je na tom ještě hůř. Souboj před vlastními fanoušky s Rakouskem se hrubě nevydařil, outsider vyslal na branku soupeře dvojnásobný počet střel a zvítězil 3:0.
     
    Naposledy se dnešní soupeři potkali před čtyřmi lety v Lize národů. Z dvojzápasu si tehdy Francie odnesla šest bodů po výhrách 4:2 a 2:1. I dnes je považována za mírného favorita.
     
    Úvodní sestavy:

    Chorvatsko: Livaković – Juranović, Erlić, Vida, Barišić – Modrić (C), Brozović, Kovačić – Majer, Budimir, Brekalo.
    Náhradníci: Labrović, Ivušić – Vrsaljko, Šutalo, Kramarić, Pongračić, Vlašić, Sučić, Pašalić, Jakić, Ivanušec, Oršić.
    Trenér: Zlatko Dalić

    Francie: Maignan – Pavard, Saliba, Kimpembe (C), Digne – Guendouzi, Tchouaméni – Diaby, Nkunku, Rabiot – Ben Yedder.
    Náhradníci: Lloris, Aréola – Koundé, Griezmann, Mbappé, Kamara, Coman, Clauss, Benzema, T. Hernández, L. Hernández.
    Trenér: Didier Deschamps

    Rozhodčí: Guida – Carbone, Peretti (všichni ITA).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    První nákop Francouzů, kteří dnes hrají v modrých dresech, až k útočníkovi Ben Yedderovi nedorazil. Vida pustil míč za sebe, takže rozehrát může Dominik Livaković.
     
    2
    Domácí opět otočili hru směrem dozadu. Od začátku by si chtěli vytvořit převahu na balónu.
     
    3
    Presnel Kimpembe dokázal odhlavičkovat míč, odraz hracího předmětu pro něj nebyl úplně ideální. Ante Budimir se už už rozbíhal směrem vpřed.
     
    4
    Aurélien Tchouaméni mírně zaváhal. Pár metrů před vlastní šestnáctkou se riskantně otáčel, ale Chorvaté na míč nedosáhli. U něj byl jako první brankář Mike Maignan.
     
    5
    Na začátku páté minuty odehrál stoper Vida míč do zámezí. Francouzi budou mít k dispozici výhodu autového vhazování.
     
    5
    Nkunku se rozbíhal, ale obránci v červenobílých dresech situaci opět zvládli poměrně dobře. Sledujeme velmi opatrné úvodní minuty.
     
    6
    Už to vypadalo, že se Chorvatsko dostane do brejku, nicméně pozorný Kimpembe těžké chvíle vyřešil skvělým obranným zákrokem.
     
    7
    Domácí ale pokračují v aktivitě. Za chvíli rozehrají svůj první rohový kop v tomto utkání. Míč si už chystá kapitán Luka Modrić.
     
    7
    Rozehráno bylo na krátko. K šestnáctce si poté naběhl Majer, jehož střela z první byla velmi nepřesná.
     
    8
    Hosté přidrželi balón zhruba na půlící čáře. Nyní se budou snažit něco kloudného vytvořit.
     
    9
    Borna Barišić odhlavičkoval celkem vysoký centr z levé strany. Po delší době se Francie dostala až do pokutového území.
     
    10
    Digne to opět čechral do vápna, ale ve vzduchu jsou Chorvaté zatím jednoznačně lepší. Nicméně Francie bude kopat od rohového praporku.
     
    11
    Centr ale povedený vůbec nebyl. Hrací předmět doskákal do zámezí, vhodit aut tedy může pravý bek Josip Juranović.
     
    12
    Matteo Guendouzi rozběhl Diabyho, který zasekl míč a poté dobře nacentroval. U zadní tyče ale číhali domácí, kteří posunuli na další rohový kop.
     
    13
    Ani druhý roh se ale úřadujícím mistrům světa nevydařil podle představ. Svěřenci kouče Deschampse to tedy znovu musí zkoušet po zemi.
     
    13
    Skvělý obranný zákrok Williama Saliby, jenž zastavil rozvíjející se brejk Chorvatů.
     
    14
    Nkunku vybojoval míč, poté jej pár metrů potáhl a následným bochánkem hledal u vápna čekajícího Rabiota. Tomu se ale zpracování tak úplně nevydařilo, takže až ke střele se hosté nedostali.
     
    16
    Josipu Brekalovi se zpětná přihrávka vůbec nepovedla. Diaby se snažil přistrčit míč na volnějšího spoluhráče, ale nebyl úplně přesný.
     
    17
    Luka Modrić přesným pasem našel Brekala, jehož centr z prvního doteku zaplaval nad bránu. Rozehrávat tedy bude francouzský brankář Mike Maignan.
     
    18
    Za sebou máme osmnáct minut a na první gólovku stále čekáme. Nedá se říct, že by jedna nebo druhá strana měla více ze hry.
     
    18
    První velká šance! Do úniku se dostal Ante Budimir, jemuž se ještě na pravé straně nabízel spoluhráč. Zakončení vzal ale na sebe a neudělal moc dobře. Od stopera Kimpembeho a brankáře Maignana se míč odrazil mimo hrací plochu.
    18. Šance Budimira
     
    20
    Marcelo Brozović si pomohl lehkým faulem, ale ke cti oběma týmům určitě je, že to byl snad první faul tohoto utkání.
     
    20
    Aurélien Tchouaméni svůj centr zleva protáhl až příliš. Dominik Livaković žádnou práci v tomto případě neměl.
     
    21
    Domagoj Vida si pomohl až příliš viditelným nedovoleným zákrokem na Nkunkua, tudíž žlutá karta přišla zcela po právu.
     
    23
    Nkunku je ošetřován, takže hrát se ještě pár desítek sekund nebude. Je možné, že kouč Deschamps bude muset poprvé střídat.
     
    24
    Aurélien Tchouaméni si nabíhal k zadní tyči. Odpoutal se od obránce, takže v jednu chvíli byl úplně sám. Nicméně míč netrefil dobře, a tak francouzské zakončení neproběhlo.
     
    25
    William Saliba udělal chybu, ale tu vzápětí napravil perfektně načasovaným skluzem. Chorvaté ale v útočné fázi zatím daleko více zlobí.
     
    26
    Diabyho rohový kop mířil do míst, kde žádný z jeho spoluhráčů nestál. Chorvatská obrana si poradila na podtrženou jedničku.
     
    27
    Perfektně si na středu pole poradil Mateo Kovačić, jenž si pokryl balón a přesně rozehrál do strany. Domácí ještě chvíli pokračovali s míčem na kopačkách, ale až k zakončení se nedostali.
     
    29
    Francie zatím moc nápaditá není. Nyní si přihrává okolo středového kruhu, vůbec nehraje v pohybu.
     
    30
    Marcelo Brozović byl protihráčem jemně zatažen za dres. Italský rozhodčí foukl do píšťalky a přerušil hru.
     
    30
    Teď sledujeme zatím asi nejslabší pasáž tohoto utkání. Francie už dlouho drží balón pod kontrolou, ale směrem dopředu jí to příliš netáhne.
     
    31
    Po ztrátě míče se hosté vydali do brejku a ten vyřešili perfektně. Jenže zakončující Christopher Nkunku se objevil v ofsajdu, takže branka Francie platit nemohla. Vše ještě potvrdil systém VAR.
     
    33
    Borna Barišić se snažil dostat míč za obranu, ale Pavard hlavou zapracoval poměrně dobře. Rozběhnutého Brekala do hry nepustil.
     
    34
    Po faulu Pavarda budou mít domácí k dispozici standardní situaci. Luka Modrić pravděpodobně načechrá míč až do pokutového území.
     
    34
    Centr dle očekávání přišel, jenže stoper Vida hlavou zakončoval v ofsajdovém postavení. Praporek pomezního rozhodčího šel rychle nahoru.
     
    35
    Matteo Guendouzi už potřetí v tomto utkání precizně získal důležitý míč. Je třeba říct, že tento středopolař Francie hraje velmi povedený poločas.
     
    37
    Adrien Rabiot ve hře příliš není. Nyní si chtěl v rychlosti potáhnout míč, jenže rychlejší byli v danou chvíli domácí. Konkrétně Josip Juranović zasáhl jistě.
     
    38
    Akce na jeden dotek se hostům nevydařila. Diaby ztratil míč, a proto teď může kombinovat chorvatský celek.
     
    39
    Teď měl Vida velké potíže. Do šance se po ideální přihrávce do prostoru dostal Moussa Diaby, který ale pozorného brankáře Dominika Livakoviće neprostřelil.
    39. Diaby branku nedal
     
    40
    O chvíli později přišel další zákrok domácího brankáře. Ten tentokráte musel likvidovat pumelici Auréliena Tchouaméniho z dálky.
     
    41
    Francie chce na konci prvního poločasu do vedení. Nyní poměrně rychle rozehrála rohový kop, ale o míč vzápětí přišla.
     
    42
    Josip Juranović se dokázal zorientovat na pravé straně velmi dobře a přenesení hry v podání Williama Saliby zastavil.
     
    43
    Josip Brekalo se stačil vrátit s Pavardem. Nohou posunul míč za pomezní čáru, takže Francouzi se budou muset spokojit jen s autovým vhazováním.
     
    44
    Ještě jeden rohový kop pro hosty. Většina hráčů se tedy stěhuje do chorvatského pokutového území.
     
    45
    K hlavičce se dostával Presnel Kimpembe, ale míč nedokázal trefit úplně ideálně. Posléze ale Francie vybojovala další rohový kop, který rozehraje Diaby.
     
    45
    Přesně po uplynutí pětačtyřiceti minut fauloval na útočné polovině Nkunku. Nad rámec řádné hrací doby se bude nastavovat jen jedna minuta.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas moc zajímavý fotbal nenabídl. Chorvaté měli na kopačkách svou největší šanci v 18. minutě, kdy ale brankář Mike Maignan vychytal pálícího Anteho Budimira, jenž dost možná prováhal ideální moment k přihrávce do prázdné brány. Na konci půle byli lepší Francouzi. Jednou dokonce vsítili branku, ale ta padla z ofsajdu. Jejich největší příležitost tak měl Moussa Diaby, jehož ránu přečetl Dominik Livaković.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Druhý poločas začal faulem Chorvatska. Teď už mají míč na kopačkách hostující stopeři.
     
    48
    Narážečka se Francii na pravé straně nepovedla dle představ. Pavardovi balón utekl, takže ze zajímavého náznaku nakonec nic nebylo.
     
    49
    Nkunku předvedl před vápnem sympatickou přešlapovačku, ale ve finální fázi si neobhodil pozorného Vidu. Velká škoda pro hostující fotbalisty.
     
    50
    Také start do druhého poločasu je poměrně opatrný. Za sebou máme padesát minut hry a stále čekáme na první branku.
     
    52
    Josip Juranović nakopával směrem dopředu, ale balón nakonec zapadl do zámezí.
     
    52
    Francie právě vstřelila branku!
    Jak je to jednoduché! Francouzi předvedli rychlou a přesnou akci. Wissam Ben Yedder naprosto ideálně dostal míč do náběhu na ADRIENA RABIOTA, který se z levé strany hnal sám na brankáře. Našel místo u přední tyče, takže hosté jdou díky němu do vedení. 0:1. Asistence: Wissam Ben Yedder.
    52. Adrien RABIOT - 0:1
     
    54
    Francie se nyní zatáhla a čeká na to, co přichystá soupeř. Teď jsou na tahu domácí fotbalisté.
     
    55
    Martin Erlić nechtěl zbytečně riskovat, a tak si pomohl zpětnou přihrávkou na gólmana Dominika Livakoviće. Před ním se totiž objevil Wissam Ben Yedder.
     
    57
    Lovro Majer po kontaktu s protihráčem zůstal ležet v bolestech na trávníku. Zdá se ale, že bude v pořádku, takže to je pro Chorvaty dobrá zpráva.
     
    58
    Ante Budimir si na malém vápně už už naskakoval na jemný centr ze strany, nicméně Presnel Kimpembe byl ve vzduchu lepší. K zakončení se tedy chorvatský útočník nedostal.
     
    60
    Budimir byl také nyní přehlavičkován Kimpembem. Kapitán Francie je dnes ve vzdušných soubojích výborný.
     
    61
    Dostali jsme se do poslední třetiny tohoto duelu. Chorvaté v těchto chvílích kombinují v okolí půlící čáry.
     
    62
    Rabiot si v přetlačované pomohl faulem. Na řadu ale teď přicházejí střídání na obou stranách.
     
    62
    Střídání v týmu Francie:
    ze hřiště odchází Wissam Ben Yedder, přichází Antoine Griezmann.
    ze hřiště odchází Aurélien Tchouaméni, přichází Boubacar Kamara.
     
    63
    Střídání v týmu Chorvatsko:
    ze hřiště odchází Lovro Majer, přichází Mario Pašalić.
    ze hřiště odchází Josip Brekalo, přichází Mislav Oršić.
     
    64
    Teď se domácí fanoušci pochopitelně zlobí. Jeden z chorvatských fotbalistů si to mířil do šance, ale na zem byl povalen protihráčem. Byl to poměrně důrazný zákrok, takže faul před šestnáctkou se asi pískat měl.
     
    66
    Francie si je moc dobře vědoma toho, že má jednogólový náskok. Směrem dopředu tak rozhodně nespěchá. Zřejmě bude chtít těžit především z rychlých protiútoků.
     
    67
    Diabyho pas na rozběhnutého Digneho byl až příliš dlouhý. Práci s odkopem od brány tedy bude mít Dominik Livaković.
     
    68
    Borna Barišić se snažil centrovat do vápna ze strany, ale trefil jen před sebou stojícího hráče v modrém dresu.
     
    69
    Střídání v týmu Chorvatsko:
    ze hřiště odchází Ante Budimir, přichází Andrej Kramarić.
     
    70
    Marcelo Brozović přidržel míč až moc dlouho. Čistě byl zastaven, a tak dopředu teď už pádí hosté.
     
    71
    Mike Maignan předvedl svůj nejlepší zákrok v tomto duelu. Luka Modrić se z druhé vlny dostal k míči, zasekl si jej na střed a poté levačkou mířil k zadní tyči. Gólman Francie se vzduchem proletěl rychle.
    71. Luka Modrić nechal vyniknout brankáře
     
    72
    Stadion ve Splitu po akci svého kapitána ožil. Svůj tým nyní tlačí k tomu, aby proti úřadujícím mistrům světa alespoň srovnal.
     
    74
    Diabymu se na pravé straně nabízel Antoine Griezmann, avšak záložník Francie se rozhodl vystřelit. Trefil ale hráče, který zrovna stál před ním.
     
    75
    Chorvatsko se snažilo co nejrychleji dostat na útočnou polovinu, ale jeden z jeho hráčů byl chycen do ofsajdu. Francie tak bude mít čas a prostor na další rozehrávku.
     
    76
    Po perfektní přihrávce Nkunkua se v šanci ocitl Antoine Griezmann. Jedna z hvězd francouzského týmu vypálila pravačkou, ale Dominik Livaković si poradil. Poté zachytil míč do náruče při okamžité dorážce.
     
    78
    Dá se očekávat, že okénka v defenzívě Chorvatů se budou otevírat stále víc a víc. Přece jen domácí se musí soustředit především na ofenzívu.
     
    79
    Střídání v týmu Chorvatsko:
    ze hřiště odchází Luka Modrić, přichází Luka Sučić.
     
    79
    Střídání v týmu Chorvatsko:
    ze hřiště odchází Mateo Kovačić, přichází Nikola Vlašić.
     
    79
    Střídání v týmu Francie:
    ze hřiště odchází Moussa Diaby, přichází Jonathan Clauss.
     
    80
    Rozhodčí už ukazoval na penaltový puntík po faulu v šestnáctce Francie, nicméně pomezní rozhodčí po skončení akce zvedl praporek, takže nadšení chorvatských příznivců vyšlo vniveč.
     
    82
    Ale nadšení je zpět! VAR nakonec zjistil, že se o ofsajd nejednalo, takže faul Jonathana Clausse ve vápně platí. Chorvatsko bude kopat penaltu.
    82. Penaltový faul Clausse
     
    83
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    K penaltě se postavil kanonýr ANDREJ KRAMARIĆ, který to udělal zkušeně. Při rozběhu se trošku zastavil, přičemž brankář Mike Maignan skočil na opačnou stranu. Kramarić s přehledem poslal míč k tyči. 1:1.
    83. Andrej KRAMARIĆ - 1:1
     
    85
    Presnel Kimpembe si předkopl míč až příliš před sebe, a proto musel faulovat Luku Sučiće. Kapitán Francie od rozhodčího viděl žlutou kartu.
     
    86
    Hosté chtějí a potřebují co nejrychleji zareagovat na vyrovnávací branku. Míč ale pod kontrolou pořádně nemají, a tak to budou mít velmi těžké.
     
    87
    Luka Sučić si naváděl míč ke střele zhruba z dvaceti metrů, ale vůbec mu nevyšel krok.
     
    87
    Nikola Vlašić se připomněl parádní střelou, která mířila k přední tyči. Mike Maignan se ale zaskvěl, konečky prstů míč vytáhl na rohový kop.
    87. Důležitý zákrok Maignana
     
    88
    Dominik Livaković vystartoval z brány pro odražený balón, ale trefil jen Antoinea Griezmanna, od kterého se míč odrazil směrem dopředu. Ačkoliv se Griezmann snažil co nejrychleji zakončit, obránci Chorvatska se mezitím vrátili, takže prostoru v bráně mnoho nebylo. Zakončení ofenzivního hráče Francie navíc bylo velmi nepřesné a nedůrazné.
     
    90
    Závěrečné minuty tohoto utkání jsou ale vzrušující. Oba celky jednoznačně chtějí vyhrát a podle toho hra také vypadá.
     
    90+1
    Nastavovat se budou 4 minuty. Na začátku nastavení navíc Nikola Vlašić vybojoval rohový kop.
     
    90+1
    Přišlo sice zakončení, ale to se mezi tři tyče vůbec nevešlo. Mike Maignan se ujímá rozehrávky.
     
    90+2
    Antoine Griezmann hledal na hranici pokutového území patičkou Nkunkua, ale defenzivní hráči Chorvatska stačili zareagovat výborně.
     
    90+3
    Do konce zápasu zbývá zhruba minuta. Míč teď drží domácí, takže je pravděpodobné, že právě oni budou mít poslední šanci vystřelit.
     
    90+3
    Luka Sučić se na pravé straně dostal k míči, ale nedokázal přesně zamířit k zadní tyči. Branku minul zhruba o metr a půl.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 4:1. Rohy: 4:6. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 9:8.
     
    Druhý poločas si fanoušci museli užít. První půle byla spíše opatrnější, ale pak se to rozjelo. V 52. minutě poslal favorita do vedení Adrien Rabiot, který využil brejkovou situaci po perfektní prostrkávačce Wissama Ben Yeddera. Francie měla i další šance, avšak to také Chorvaté. Ti nakonec srovnali v 83. minutě, kdy penaltu proměnil střídající Andrej Kramarić. Poté měli domácí více ze hry, ale druhou trefu už vsítit nedokázali. Oba celky se tak rozcházejí po remíze 1:1.

    Z mé strany je to vše. Děkuji za pozornost, na počtenou! (22:45:17)

    Daniel Fekets

    Branky: 83. Kramarić (pen.) – 52. Rabiot (Ben Yedder)

    Karty:   21. Vida (CRO) – 85. Kimpembe (FRA)


    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 4:1. Rohy: 4:6. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 9:8.
    Chorvatsko: Livaković – Juranović, Erlić, Vida, Barišić – Modrić (C) (79. Sučić), Brozović, Kovačić (79. Vlašić) – Majer (63. Pašalić), Budimir (69. Kramarić), Brekalo (63. Oršić).
    Náhradníci: Labrović, Ivušić – Vrsaljko, Šutalo, Pongračić, Jakić, Ivanušec.

    Trenér: Zlatko Dalić

    Francie: Maignan – Pavard, Saliba, Kimpembe (C), Digne – Guendouzi, Tchouaméni (62. Kamara) – Diaby (79. Clauss), Nkunku, Rabiot – Ben Yedder (62. Griezmann).
    Náhradníci: Lloris, Aréola – Koundé, Mbappé, Coman, Benzema, T. Hernández, L. Hernández, Konaté.

    Trenér: Didier Deschamps

    Rozhodčí: Guida – Carbone, Peretti (všichni ITA)
    bahis siteleri