15. etapa: Martos - Alto Hoya de la Mora Vítěz: T. Arensman (NED) Team DSM (kon.)
konec
15. etapa: Martos - Alto Hoya de la Mora

Vítěz: T. Arensman (NED) Team DSM

Neděle 04.09.2022, 13:21La Vuelta
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:21.
     
    Po vrchařské etapě číslo 14 je na programu další etapa, která bude doménou hlavně elitních vrchařů. Trasa dlouhá 153 kilometrů zavede závodníky z Martosu na Alto Hoya de la Mora, vrchol ve výšce 2512 metrů nad mořem. Drastické bude zejména závěrečné stoupání, které měří přes 22 kilometrů a při němž peloton nastoupá 1542 výškových metrů.
     
    Profil etapy
    Prakticky celá etapa bude protkána nejrůznějšími kopci a stoupáními, na druhou stranu vrchařské prémie jsou celkem pouze tři. První je na Puerto del Castillo na 34. kilometru. Tento kopec je třetí kategorie, měří 6,8 kilometrů a má průměrné převýšení 4,5 %. Následovat bude o poznání náročnější výšlap na Alto del Purche, což je stoupání 1. kategorie měřící 9,1 kilometrů s převýšením 7,6 %. Tento výšlap má vrchol na 110. kilometru této etapy. A konečně závěrečná speciální kategorie, výšlap Alto Hoya De La Mora v pohoří Sierra Nevada. Oficiálně tento výšlap měří 19,3 kilometrů s průměrným převýšením 7,9 %. Úpatí této hory však je už 22 kilometrů před cílem.

    Kromě toho je naplánována také jedna sprinterská prémie v Granadě, krátce před stoupáním na Alto del Purche.
     
    Vzhledem k tomu, že s výjimkou krátkého sjezdu, čeká na závodníky na závěrečných 32 kilometrech takřka neustálé stoupání, je patnáctá etapa považována za královskou. Dá se říct, že prvních 100 kilometrů nabídne jakýsi klid před bouří. Jakmile se ale peloton dostane do Granady a na úpatí Monachilu zhruba 50 kilometrů před cílem, nastane skutečný boj. Jen ti nejlépe vybavení vrchaři mohou pomýšlet na etapové vítězství a je dost dobře možné, že se výrazně promíchá i celkové pořadí letošní Vuelty.
     
    Favorité etapy
    Tím se dostáváme i k favoritům celé 15. etapy. Pokud bychom měli vybrat největší aspiranty na úspěch, pak musíme označit především kvartet Enrica Mase, Miguela Angela Lopeze, Juana Ayusa a především Primože Rogliče. Slovinec aktuálně ztrácí minutu a 49 sekund na vedoucího Remca Evenepoela, přičemž své manko stáhnul o 48 sekund už během 14. etapy. V té patnácté může rozhodně zaútočit na červený trikot pro lídra Vuelty. Evenepoel je sice velmi kvalitní vrchař, obdobně jako Richard Carapaz, Carlos Rodriguez a Jay Vine, ale těm se až tolik nevěří, že by mohli usilovat o vítězství.

    Je však taky dost dobře možné, že špička celé Vuelty bude taktizovat, čehož využije jiný kvalitní vrchař k tomu, aby uzmul etapové vítězství. Vzhledem k tomu, že příští týden jsou ještě na programu tři vrchařské etapy, mohou se ti nejlepší spokojit v neděli s málem. Touhu Primože Rogliče výrazněji snížit ztrátu na Evenepoela však není radno podceňovat.
     
    Pořadí vrchařské soutěže po 14. etapě (puntíkovaný trikot)

    1. Jay Vine (AUS) Alpecin–Deceuninck 40 bodů
    2. Richard Carapaz (ECU) Ineos Grenadiers) 26
    3. Robert Stannard (AUS) Alpecin–Deceuninck 21
    4. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates 20
    5. Jimmy Janssens (BEL) Alpecin–Deceuninck 17
    6. Thibaut Pinot (FRA) Groupama–FDJ 12
    7. Rubén Fernández (ESP) Cofidis 11
    8. Louis Meintjes (RSA) Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux 10
    9. Jesús Herrada (ESP) Cofidis 10
    10. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl 9
     
    Pořadí bodovací soutěže po 14. etapě (zelený trikot)

    1. Mads Pedersen (DEN) Trek–Segafredo 267 bodů
    2. Primož Roglič (SLO) Team Jumbo–Visma 96
    3. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates 96
    4. Fred Wright (GBR) Team Bahrain Victorious 96
    5. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl Team 94
    6. Samuele Battistella (ITA) Astana Qazaqstan Team 91
    7. Enric Mas (ESP) Movistar Team 71
    8. Kaden Groves (AUS) Team BikeExchange–Jayco 60
    9. Pascal Ackermann (GER) UAE Team Emirates 56
    10. Tim Merlier (BEL) Alpecin–Deceuninck 56
     
    Pořadí závodníků do 25 let po 14. etapě (bílý trikot)

    1. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl 52:21:33 hod
    2. Carlos Rodríguez (ESP) Ineos Grenadiers +3:46
    3. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +4:53
    4. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates +6:49
    5. Thymen Arensman (NED) Team DSM +9:14
     
    Celkové pořadí po 14. etapě (červený trikot)

    1. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl 52:21:33 hod
    2. Primož Roglič (SLO) Team Jumbo–Visma +1:49 min
    3. Enric Mas (ESP) Movistar Team +2:43
    4. Carlos Rodríguez (ESP) Ineos Grenadiers +3:46
    5. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +4:53
    6. Miguel Ángel López (COL) Astana Qazaqstan Team 6:02
    7. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates +6:49
    8. Wilco Kelderman (NED) Bora-Hansgrohe +6:56
    9. Tao Geoghegan Hart (GBR) Ineos Grenadiers +8:49
    10. Ben O'Connor (AUS) AG2R Citroën Team +9:12
    Profil 15. etapy
     
    Etapa odstartovala.
     
    152 km
    Hned zkraje etapy se snaží čtyři závodníci odpoutat od pelotonu!
     
    151 km
    Vedoucí skupinka se lehce rozšiřuje, nemá ale výrazný náskok. Pelotonu se pravděpodobně příliš nelíbí, že se do úniku snaží dostat i Hugh Carthy, který ale není v tuto chvíli příliš velkým ohrožením pro ty nejlepší. Ale mohl by být.
     
    149 km
    Ve vedoucí skupině se objevil také Vojtěch Řepa, což je skvělá informace pro příznivce české cyklistiky!
     
    148 km
    Ale pozor, v pelotonu je pád! Wilco Kelderman končí na zemi a má něco s bicyklem. Zdravotně je v pořádku, ale rozčiluje se. Okamžitě nabere ztrátu na peloton, což není pro osmého muže Vuelty nic příjemného! Musí dohánět.
     
    146 km
    Podle informací je ztráta Keldermana kolem minuty a půl. Navíc ještě podle všeho musí být za jízdy ošetřován. To není vůbec příjemné.
     
    145 km
    Na čele se mezitím tvoří větší vedoucí skupinka, která se snaží poodjet pelotonu. Není to nic snadného, na vrchu pelotonu se do pedálů opírají muži z Groupamy, kteří nechtějí nechat vedoucí skupinku poodjet.
     
    144 km
    Mezitím přichází informace, že Domenico Pozzovivo odstoupil z letošní Vuelty. Po 14 etapách mu patřila 29. pozice.
     
    144 km
    Kolem Keldermana nyní pracují jeho parťáci z Bory Matteo Fabbro a Jonas Koch, kteří se snaží eliminovat ztrátu na peloton. Po ošetření se nizozemský jezdec snaží se svými kolegy ze všech sil dotáhnout zpátky. Je si přitom vědom, že jej tato stíhačka může stát velmi důležité síly.
    Pád Wilca Keldermana
     
    141 km
    V čelní skupině v tuto chvíli registrujeme šestici Vojtěcha Řepu, Rohana Dennise, Vincenza Nibaliho, Hugha Carthyho, Carla Hagena a Luise Angela Matého.
     
    140 km
    Náskok této šestice je ale pouhých 12 sekund. Nevypadá to s únikem na úvodní vlnité části trasy vůbec dobře. Naopak o protiútok se snaží Jai Hindley z Bory a Richard Carapaz z INEOSu.
     
    138 km
    Vojtěch Řepa se bohužel nedokázal udržet divokého tempa, k němuž musela nasadit vedoucí skupina a vrací se pomalu k pelotonu. Únik muže v barvách Equipo Kern Pharma je tak u konce.
     
    138 km
    Kromě toho je tu první vážnější stoupání dne. Profil trasy nabízí dnes spoustu kopců a to nejen ty hodnocené vrchařskými prémiemi. O to náročnější to bude pro závodníky v závěru, kdy už budou mít vyčerpaná některé ze zásobníků energie.
     
    137 km
    Také se kvůli tomu vedoucí skupina nadále trhá. Na čele už zůstávají jen Nibali, Dennis a Carthy. Z vedoucí skupinky odpadli vedle Řepy také Hagen a Maté.
     
    136,5k
    Jsou tu ale další nástupy v rámci pelotonu! Mnozí chtějí využít tento první nehodnocený kopec k tomu, aby se dostali do úniku a zvýraznili barvy svých týmů. Komu se povede připojit k vedoucímu triu?
     
    136 km
    Zkouší to například Švýcar Gino Mäder z Bahrain -Victorious, za ním se vydávají další, s menšími či většími úspěchy. A čím víc jezdců se do pokusů o únik zapojuje, tím adekvátněji reaguje peloton, který zatím nedává nikomu nic zadarmo.
     
    135 km
    Mäder by ale ze svého nástupu mohl čelit. Dostal se na vrchol s menším náskokem na peloton a nyní si jej v táhlém sjezdu může pokusit nejen uhájit, ale také jej zvýraznit.
     
    134 km
    Prvních sto kilometrů mělo být spíše klidem před bouří, ale zatím to vypadá na pěknou divočinu. Máme tu jeden už nejspíš úspěšný únik, spoustu dalších pokusů o nástup, pád osmého muže Vuelty, který musí stále dotahovat ztrátu ve výši minuty a půl a v neposlední řadě nijak pasivně nejedoucí peloton.
     
    133 km
    A další nástup, těsně před dalším kopečkem, o který se pokouší Marc Soler z UAE Team Emirates.
     
    132 km
    Zbývá posledních sedm kilometrů k úpatí Puerto del Castillo, prvnímu hodnocenému stoupání této etapy.
     
    132 km
    Za vedoucí skupinou se vytvořila poměrně výrazná stíhací skupina, která se odpoutala od pelotonu. A jsou tam dost zajímavá jména – David De La Cruz, již zmínění Gino Mäder a Marc Soler, či například Rigoberto Urán.
     
    130 km
    Celkem by v této stíhací skupině mělo být dokonce 25 závodníků. Náskok na peloton je zatím malý, devět sekund, ale rozhodně se může zvyšovat.
    Okamžik, kdy se začala tvořit stíhací skupina
     
    128 km
    Mezitím Kelderman a jeho parťáci Fabbro a Koch trochu stáhli ztrátu na peloton, stále to ale mají více než 70 sekund k docvaknutí, a to je hodně. Nevypadá to s těmito závodníky Bory vůbec dobře. Bude to ještě stát hodně sil. Které budou chybět v závěru...
     
    128 km
    Mezitím byla odhalena i další jména členů stíhací skupiny a nachází se tu například Louis Meintjes nebo Thymen Arensman, tedy muži, kteří stále bojují o elitní desítku.
     
    125 km
    Na čele se trio Rohan Dennis, Vincenzoi Nibali a Hugh Carthy dostali už na úpatí Puerto del Castillo a čeká je první hodnocené stoupání.
     
    125 km
    Nepříjemnost pro Nicolase Prodhomma ze stíhací skupiny, který nevybral jednu ze zatáček a spadl. Rychle je zpět v sedle, ale nabral ztrátu a nejspíš se vrátí do pelotonu.
     
    124 km
    Vedoucí skupinka už má na zádech obrovské hejno stíhačů. Zdá se, že nyní budeme na čele registrovat obrovskou skupinu čítající 30 jmen. Uvidí se, jestli bude tento balík na prvním velkém stoupání roztrhán.
     
    123 km
    Hotovo. Na čele je nyní 28 závodníků, kteří mají k dobru více než dvě a půl minuty na peloton. To je opravdu silný balík, který by dnes klidně mohl dosáhnout velmi zajímavých věcí.
    Mimo jiné je v této skupině i vedoucí muž bodovací soutěže Mads Pedersen, který by rád ukořistil sprinterskou prémii v Granadě
     
    122 km
    Čím více vedoucí devětadvacítka stoupá na Puerto del Castillo, tím výraznější náskok na peloton má. Již činí přes tři a půl minuty. Zpomalení pelotonu ovšem kvituje tým Bory.
     
    122 km
    Důvodem je, že trio Kelderman, Fabbro a Koch jsou už takřka docvaknuti! Útrapy, které trvaly takřka 30 kilometrů, už jsou téměř u konce.
     
    121 km
    Zastoupení v úniku má hned 20 týmů. Pouze Burgos, Equipo Kern Pharma a Lotto Soudal nemají v čelní skupině své zástupce. Equipo spoléhalo na Vojtěcha Řepu, který byl v úniku hned zkraje etapy, ale neudržel se Nibaliho, Dennise a Carthyho.
     
    121 km
    Wilco Kelderman je zpět v pelotonu!
     
    119 km
    Blíží se vrchol prvního stoupání na Puerto del Castillo!
     
    118,6k
    Vítězem první vrchařské prémie třetí kategorie na Puerto del Castillo (3. kategorie) se stal Jay Vine, který získal 3 body. Xandro Meurisse bere dva body a David De La Cruz jeden. Vine si tak mírně pojistil puntíkovaný trikot před Richardem Carapazem.
    Potlučený a potrhaný Wilco Kelderman je spokojený, že se vrátil do pelotonu
     
    114 km
    Odstup vedoucího balíku od pelotonu se ustálil na čtyřech a půl minutách. Pro tuto chvíli a tyto kilometry.
     
    112 km
    Nyní čeká závodníky poměrně dlouhý přejezd do Granady ke sprinterské prémii a následujícím hlavním vrcholům etapy. Trasa bude mírně vlnitá, zhruba za třicet kilometrů dojde k táhlejšímu sjezdu a následnému postupnému mírnému stoupání až do Granady. Na tomto úseku se dá očekávat, že náskok vedoucí skupiny bude stoupat i klesat, rozhodně ale určitě nebude smazán.
     
    107 km
    Závod nyní projíždí Andalucií, konkrétně provincií Jaén. Tato provincie má stejnojménné hlavní město se 112 tisíci obyvatel. Jak peloton projíždí jednotlivými městy a obcemi, žádné velké davy ale k vidění příliš nejsou, kromě hlavních náměstí. Největší zástupy diváků totiž budou na horském výšlapu na Sierra Nevadě.
     
    104 km
    Pokud se podíváme blíže na vedoucí skupinu, zatím nejúspěšnějším mužem z ní je Ital Vincenzo Nibali. Sedmatřicetiletý závodník vyhrál na Grand Tour celkem 13 etap, přičemž triumfoval na všech třech velkých závodech. Z tohoto pohledu je druhý Richard Carapaz s pěti vavříny a Rohan Dennis třetí se čtyřmi vítězstvími.
     
    100 km
    Do cíle zbývá 100 kilometrů. Vedoucí skupina čítající 29 jmen má náskok na peloton přesahující pět minut.
     
    97 km
    Velmi důležitá je pozice v úniku pro Madse Pedersena, který si jako cíl stanovil vítězství na sprinterské prémii v Granadě. Přestože má na čele bodovací soutěže ohromný náskok, bere granadskou prémii jako prestižní a chce ji v královské etapě ukořistit.
    V úniku je i člen Teamu DSM Thymen Arensman, který stále útočí na pozici v elitní desítce Vuelty
     
    92 km
    Náskok vedoucího balíku se pohybuje mezi pěti a pěti a půl minutami. Z tohoto hlediska se obrázek závodu na posledních kilometrech vůbec nemění. A skutečně nyní, po úvodní divočině, následuje onen klid před bouří, která se spustí příjezdem do Granady.
     
    90 km
    Vedoucí skupina se pomalu blíží k již zmíněnému táhlejšímu sjezdu, který předchází další rovinatější pasáži, která bude měřit zhruba 20 kilometrů a na jejímž konci už nastane postupné zvyšování sklonu před výšlapem na Alto del Purche.
     
    85 km
    Ke sprinterské prémii v Granadě zbývá vedoucímu balíku ujet 25 kilometrů. Tato část etapy je poměrně svižná, jelikož na trase nyní nejsou výraznější stoupání, která by tempo zdržovala.
     
    84 km
    Právě dnes by Primož Roglič, vítěz Vuelty z let 2019, 2020 a 2021, rád zaútočil na červený dres. Přinejmenším by však chtěl znovu výrazně snížit ztrátu na vedoucího Remca Evenepoela, jehož vedení stáhnul během sobotní etapy o 48 sekund. Aktuálně ztrácí 1 minutu a 49 sekund.
    Nejvýše postavení muži letošní Vuelty, kteří jsou v úniku
     
    79km
    Lawson Craddock z Team BikeExchange se pokouší nastoupit v rámci úniku a mírně se vzdaluje svým konkurentům!
     
    78 km
    Zajímavý krok tohoto třicetiletého časovkáře, který letos obhájil titul mistra Spojených států v časovce.
     
    76 km
    Jeho náskok rozhodně není zanedbatelný, činí něco okolo 12 sekund. Nejspíš by rád dorazil do Granady jako první a ukořistil sprinterskou prémii. Není to nějaký excelentní vrchař, který by dnes mohl útočit například na etapový vavřín nebo na vítězství na vrchařské prémii první kategorie na Alto del Purche.
     
    72 km
    Lawson Craddock si vybudoval na hlavní skupinu uprchlíků už takřka půlminutový náskok. Nejspíš se dá očekávat, že se o podobný nástup ještě pokusí Pedersen, pokud to tedy uzná za vhodné.
    Lawson Craddock ujel všem z vedoucí skupiny a vydal se na sólo jízdu
     
    69 km
    Craddock se do toho dál obouvá a pro Pedersena už nějaký nástup nemá cenu. Američan se totiž dostal k téměř minutovému odstupu od skupiny za sebou. Zároveň na peloton má náskok šest a půl minuty.
     
    69 km
    Pokud má v sobě dostatek sil, teoreticky by mohl tohoto náskoku využít i k tomu, aby vedle sprinterské prémie bojoval o vítězství na stoupání na Alto del Purche. Jeho šance sice nejsou příliš veliké proti hlavním vrchařům ze skupiny za ním, ale pokud by se držel dál kolem minuty...
     
    67,5km
    Jenže to se nejspíš držet nebude. Ve stíhací skupině se začíná zrychlovat a přeci jen se ještě chce balíku bojovat o granadskou prémii.
     
    66 km
    Za tak žhavé to ale se stahováním ztráty na Craddocka asi nebude. Američan si na čele stále drží vedení okolo 55 sekund.
     
    65 km
    Posledních pět kilometrů do Granady! Craddock už si prvenství na sprinterské prémii sebrat nenechá, to je jisté. Má k dobru minutu!
     
    63 km
    Craddockovi aktuálně náleží v pořadí Vuelty 54. pozici. Letos se blýsknul hlavně výsledky ve svých oblíbených časovkách, kdy byl se svým týmem čtvrtý v týmové časovce v Utrechtu a také šestý v Alicante. Ale vyšla mu rovněž pátá etapa z Irúnu do Bilbaa, kdy byl 110 kilometrů součástí úniku a nakonec z toho bylo skvělé páté místo.
     
    62 km
    Craddock je s více než minutovým náskokem v Granadě a blíží se ke sprinterské prémii.
     
    60 km
    Lawson Craddock je zaslouženým vítězem sprinterské prémie v Granadě, kterou ukořistil s více než minutovým náskokem.
    Profily dvou hlavních stoupání 15. etapy
     
    Sprinterská prémie Granada (92,3km)
    1. Lawson Craddock (USA) Team BikeExchange 20 b
    2. Mads Pedersen (DEN) Trek – Segafredo 17
    3. Fred Wright (GBR) Bahrain – Victorious 15
    4. Antonio Tiberi (ITA) Trek – Segafredo 13
    5. Rohan Dennis (AUS) Jumbo-Visma 10
     
    55 km
    Lawson Craddock se snaží dál navyšovat náskok před stoupáním na Alto del Purche, k němuž mu nyní zbývají čtyři kilometry a své vedení zvýšil na více než 100 sekund.
     
    54 km
    Bude to náročný výšlap měřící 9,1 kilometrů s průměrným převýšením 7,5 %.Také se ovšem jedná o výšlap první kategorie, tedy žádný kopeček.
     
    52 km
    Craddock, stejně jako skupina za ním, mají za sebou vrchařský předkrm v podobě krátkého výšlapu ještě v rámci Granady. Nyní ale už bude následovat Alto del Purche, které může naznačit, kdo je nejlépe připraven na to, aby bojoval o celkové prvenství.
     
    51 km
    Trochu více se do toho opírá i peloton, který stáhl své manko na vedoucího muže na pět minut. K balíku za Craddockem ztrácí peloton necelé čtyři minuty.
     
    49,5km
    Stíhací skupina stáhla svou ztrátu na Craddocka na 82 sekund. Američan má na čele stále poměrně výrazný polštář a dává do stoupání ohromné množství energie. Chce vyhrát prémii na Alto del Purche a chce ukázat, že kromě časovek zvládá parádně i kopce a hory.
     
    49 km
    Zejména začátek a první polovina tohoto stoupání jsou ohromně náročné a převýšení přesahuje deset procent. To dokáže dát zabrat i těm nejlepším vrchařům, obzvlášť v tak teplém a slunečném počasí, které dnes ve Španělsku panuje.
     
    49 km
    Stoupat už začal také peloton, který se hned zkraje dost trhá.
     
    47 km
    Za Craddockem se nejvíc nyní snaží dotahovat aktuální držitel puntíkovaného trikotu Jay Vine, který vyhrál už prémii na Puerto del Castillo a rád by na to navázal i nyní.
     
    46 km
    Čtyři kilometry zbývají na vrchol Alto del Purche. Vedoucí Craddock drží 53 sekund náskoku na stíhací skupinu. Pomalu tak ztrácí ze svého výrazného vedení, ale stále se dá brát jako favorit na vítězství na této prémii. Přestože další ohromně náročný úsek stoupání ještě bude následovat.
     
    45 km
    Jay Vine nastupuje a vzdaluje se stíhací skupině, která se poměrně dost trhá. Snaží se stíhat vedoucího Craddocka, jehož náskok se povážlivě snižuje.
     
    44 km
    Vine stahuje a stahuje fantasticky! Dva kilometry před vrcholem ztrácí už jen 22 sekund! Výhodou Craddocka je ale to, že to nejhorší v rámci tohoto stoupání už má za sebou.
     
    43,5 k
    Vine se přesto snaží ještě něco z této ztráty ubrat před závěrečným výšlapem, které bude mít převýšení 7,7 % a měří zhruba kilometr.
     
    43 km
    Australan už má Craddocka na dohled. Oční kontakt ale nestačí, potřebuje ze sebe ještě vydat poslední zbytky sil, které si na toto stoupání přichystal.
     
    42,4km
    Stíhačka Jaye Vina je úspěšná! Je docvaknutý na zádech Lawsona Craddocka!
     
    42,3km
    A už je před ním a jde si pro vrchařskou prémii!
     
    42,2km
    Jay Vine tedy bere 10 bodů, Lawson Craddock pak 6 bodů. A oba už jsou v dlouhém a poměrně i prudkém sjezdu, který je zavede na úpatí horského výšlapu na Monachil.
     
    Vrchařská prémie Alto del Purche (110,4km)
    1. Jay Vine (AUS) Alpecin-Deceuninck 10 b
    2. Lawson Craddock (USA) Team BikeExchange 6
    3. Richard Carapaz (ECU) INEOS Grenadiers 4
    4. Thymen Arensman (NED) Team DSM 2
    5. Jai Hindley (AUS) BORA – hansgrohe 1
     
    38 km
    Za vedoucí dvojicí, která má náskok 36 sekund na stíhací skupinu, je osmička statečných, kteří se popasovali se stoupáním nejlépe právě za dvojicí nejrychlejších. Pak je pole poměrně dost potrhané.
     
    37 km
    Kupříkladu Fred Wright už je zpět v pelotonu, který se nyní snaží táhnou Alejandro Valverde.
     
    32 km
    Obrovské problémy měl ve sjezdu Antonio Tiberi a mohlo to skončit katastrofou! V jedné ze zatáček vyjel příliš do strany, dostal se mimo silnici a jen málo chybělo k tomu, aby narazil do stromu, případně přepadl přes sráz... Naštěstí se mu povedlo tyto problémy ustát a s vypětím všech sil se udržel u krajnice...
    Obrovské problémy Antonia Tiberiho
     
    31 km
    Na čele mezitím spěšně sjíždí do údolí Craddock s Vinem, kteří mají k dobru 41 sekund na stíhací skupinu, jejíž součástí je i Tiberi. Ten se nejspíš podruhé narodil.
     
    30 km
    Peloton je od čela závodu momentálně vzdálen pět minut. Samozřejmě, závěrečné stoupání měřící přes 20 kilometrů bude neskutečně obtížné a může se klidně stát, že i někteří z pelotonu budou usilovat o vítězství, ale mnohem důležitější dění v rámci hlavního balíku bude probíhat v boji mezi vedoucím Remcem Evenepoelem a jeho pronásledovateli v boji o červený trikot.
     
    30 km
    Sjezd je už prakticky pro všechny minulostí. V pelotonu za to nyní berou jezdci Jumbo-Vismy. Chystají pozici pro Primože Rogliče. Budou se snažit Evenepoela a další z Quick-Stepu utavit.
     
    29 km
    Jenže to vypadá, že Primož Roglič má technické obtíže, nechal peloton poodjet a hlásí se o pomoc.
     
    28 km
    Už by mělo být vše v pořádku a Slovinec se vrací zpět do hlavního balíku. Nakonec se nejspíš jednalo o výměnu láhve s pitím.
     
    28 km
    Mezitím jsou na čele Vine a Craddock dostiženi stíhací skupinkou. Celý tento paklíček se nachází v několikakilometrovém stoupání, které je předzvěstí dění, které bude následovat za několik málo minut.
    Nástup zkouší z pelotonu Tao Geoghegan Hart
     
    27 km
    Ve vedoucí skupině nyní registrujeme tyto závodníky – Davida De La Cruze, Gina Mädera, Jaie Hindleyho, Sébastiena Reichenbacha, Richarda Carapaze, Rigoberta Urána, Louise Meintjesa, Lawsona Craddocka, Thymena Arensmana, Antonia Tiberiho, Marca Solera a Jaye Vineho.
     
    27 km
    A dotáhl se i Belgičan Louis Vervaeke.
     
    24 km
    Náskok vedoucí skupiny na peloton se pohybuje kolem tří a půl minuty. Pro nejlepší vrchaře z vedoucí skupiny je dostatečný polštář k tomu, aby mohli bojovat o etapové prvenství a nemuseli se obávat toho, že je vrchaři z pelotonu pohltí.
    Profil závěrečného stoupání dne s názvem "Sierra Nevada. Alto Hoya de la Mora"
     
    22 km
    Hned ze startu je tento výšlap neskutečně náročný a převýšení dosáhne v určitém bodě až 20 %! A využít se toho snaží Marc Soler, který se mírně odpoutává od soupeřů!
     
    21 km
    Ital Fausto Masnada spadl ve stoupání a odpadá kvůli tomu z pelotonu.
     
    21 km
    Marc Soler se dál snaží vzdalovat stíhací skupině, mezitím se v pelotonu dostává ke slovu Primož Roglič, který zkouší připravenost Remca Evenepoela. Ten se k němu záhy připojuje.
     
    20 km
    Soler si vypracoval už více než dvacetisekundový náskok. Stále jsme ale pouze na začátku celého drastického výšlapu.
     
    20 km
    Ve skupině lídrů se tempa ujal Chris Harper, který se snaží tempo zase trochu rozhýbat. Samozřejmě kvůli svému parťákovi Rogličovi. Jumbo – Visma chce Evenepoela utavit neustálými nástupy a změnami tempa.
     
    19 km
    Roglič je nyní ve skupině lídrů už sám. Jeho parťáci z Jumbo – Visma odpadli a je to tedy už jen na tomto slovinském závodníkovi.
     
    19 km
    Richard Carapaz odpadl ze stíhací skupiny, která se snaží dohnat vedoucího Marca Solera! To je poměrně překvapení a komplikace pro něj v boji o puntíkovaný trikot!
     
    18,5 k
    Ze skupiny favoritů odpadl Carlos Rodríguez. Tak to se nám boj mezi těmi nejlepšími dost zúžil. Jsou tu Roglič, Evenepoel, O'Connor...Miguel Ángel Lopez, Tao Geoghegan Hart a Enric Mas.
     
    17,5km
    Skupina favoritů ztrácí na vedoucího Marca Solera necelé tři minuty. V tuto chvíli tu ale nikdo na vítězství nemyslí, jde tu o mnohem více než etapový vavřín.
     
    17 km
    Tempa se nyní v této skupině ujal vedoucí muž Vuelty Remco Evenepoel, což zrovna Rogličovi moc nechutnalo a zařadil se na chvost. I takové drobnosti budou možná rozhodovat celou Vueltu!
     
    17 km
    Na druhou stranu, Roglič klidně může pouze taktizovat a nechává svého úhlavního soka pracovat a vyčerpávat se, když mu dává naději, že by jej mohl urvat.
     
    16 km
    Skupina favoritů se neustále přibližuje ke stíhací skupině, na kterou ztrácí už jen okolo 100 sekund. Ta ovšem ztrácí přes 40 sekund na vedoucího Solera, který se snaží držet vysoké tempo. Cítí svou šanci.
     
    15 km
    Z čelních příček se pomalu propadají další a další závodníci. Do skupiny favoritů se propadl Louis Vervaeke, což ale nemusí být na škodu, protože může trochu pomoci svému parťákovi z týmu Remcovi Evenepoelovi. Pokud se tedy jednalo o taktický ústup a ne vysílení tohoto Belgičana.
     
    13 km
    Richard Carapaz se propadá pořadím dokonce za skupinu favoritů. Prochází si v tomto stoupání velkou krizí.
     
    12 km
    Marc Soler na čele závodu si vybudoval vedení už o 50 sekund před stíhací skupinou, ve které stále zůstávají David De La Cruz, Gino Mäder, Jai Hindley, Rigoberto Urán, Louis Meintjes, Thymen Arensman a Jay Vine.
     
    11 km
    Miguel Ángel López doslova pláchl svým soupeřům ze skupiny favoritů a během několika stovek metrů si vybudoval hodně zajímavý náskok! Chce etapové vítězství a zároveň si tím také polepšit v celkovém pořadí Vuelty, jelikož mu aktuálně náleží šesté místo.
     
    10 km
    Po krátkém uvažování nastupuje také Enric Mas! Třetí muž průběžného pořadí cítí také svou šanci! Obzvlášť, když Evenepoel a Roglič nereagují!
     
    9 km
    K Lópezovi se ze stíhací skupiny vrátil David De La Cruz, aby mu pomohl ve snaze co nejvíce ujet skupině favoritů. Takto vypadá týmová spolupráce, kdy se vlastní úspěch obětuje.
     
    8,5km
    Ovšem věci se začínají dít i na čele! Za Marcem Solerem se vydal Thymen Arensman, který nastoupil ostatním ve stíhací skupině! Arensman útočí dnes na posun do elitní desítky.
     
    7,5km
    Arensman se nezadržitelně blíží k Solerovi, který nedokáže reagovat na rychlost muže za sebou. Jede si své tempo a stále doufá.
     
    7,5km
    Kromě toho se utvořila poměrně silná skupina, ve které jsou Miguel Angel Lopez, Enric Mas a David De La Cruz.
     
    7 km
    Thymen Arensman dostihl Marca Solera a okamžitě se prodral před něj do vedení závodu. Soler, pokud má dostatek sil, si může alespoň trochu odpočinout v závěsu...
     
    6,8km
    A nebo ne! Arensman totiž nastoupil Solerovi a během okamžiku mu nadělil několik desítek metrů!
     
    6 km
    Nevypadá to, že by skupina s Lopezem a Masem nakonec dokázala využít svého nástupu. Zezadu se už zase trochu přibližují Evenepoel, Roglič a O'Connor.
     
    5,5km
    Carapaz se nedokázal udržet ani v Rodriguezově skupině, která ztrácí na čelo přes dvě minuty, a dál se propadá.
     
    4,5km
    Lopez se pokusil nastoupit Masovi, ale nepovedlo se mu to. A tak zase trochu zpomalil.
     
    4 km
    Na čele se Thymenovi Arensmanovi povedlo vybudovat si už takřka půlminutový náskok na Marca Solera, k němuž by se měli přibližovat Jay Vine, Jai Hindley, Rigoberto Urán a Louis Meintjes. Této skupině se ale momentálně vůbec nikdo nevěnuje.
     
    4 km
    A tak se nepřibližují. Aktuální informace hovoří o tom, že se tento kvartet propadl k Miguelovi Lopezovi a Enricovi Masovi.
    Odstupy jednotlivých skupin
     
    3 km
    Arensmanovi schází do cíle královské etapy už jen tři kilometry. Tři kilometry k ohromně cennému prvenství!
     
    3 km
    Nakonec se Marc Soler propadl do skupiny za sebou, ve které se navíc ani nedokázal udržet. Jeho nástup hned na začátku tohoto horského výšlapu jej stál spoustu sil a nyní se propadá nezadržitelně pořadím.
     
    2,5km
    Mezitím Mas, Lopez a Vine odjeli triu Hindley, Urán a Meintjes. Tito borci tak o pomyslné stupně vítězů bojovat nebudou.
     
    1,5 km
    Thymen Arensman na čele má stále k dobru ohromných 80 sekund a už jej jen 1500 metrů dělí od prvenství v patnácté etapě!
     
    1,5km
    A ať už tato etapa dopadne jakkoliv, souboj Remca Evenepoela a Primože Rogliče zůstane pravděpodobně na stejném rozestupu jako před dnešním závodem. Maximálně se bude jednat o kosmetické úpravy.
     
    1 km
    Přeci jen se Roglič pokusil nastoupit Evenepoelovi! A snaží se nyní o každou sekundu!
     
    1 km
    Evenepoel jeho nástup nezachytil!
     
    Cíl
    Mezitím do cíle dorazil unavený, ale šťastný Thymen Arensman, který vítězí v dnešní etapě z Martosu na Alto Hoya de la Mora!
     
    Cíl
    Čas vítěze 4:17:17!
     
    Cíl
    Druhý se do cíle dostává Enric Mas, třetí Miguel Angel Lopez. A čtvrtý Jay Vine, který dnes ukořistil dvě vrchařské prémie, k tomu je v cíli čtvrtý a hodně si pomůže v boji o puntíkovaný trikot.
     
    Cíl
    Primož Roglič je v cíli a nyní čeká na to, kolik sekund ubral!
     
    Cíl
    Remco Evenepoel dorazil do cíle se ztrátou 15 sekund na Rogliče. Do dalšího pokračování Vuelty tak půjde s náskokem 1:34. Stále je to velmi solidní časový polštář.
     
    Nyní budou ještě několik desítek minut do cíle dojíždět další a další závodníci. Pomalu ale můžeme začít bilancovat.
     
    Dvaadvacetiletý nizozemský mladík Thymen Arensman dokázal vybojovat své premiérové etapové vítězství v závodě Grand Tour, když si podmanil 15. etapu letošní Vuelty, která je mnohými považována za královskou. Arensman nastoupil necelých devět kilometrů před cílem, rychle dostihl ztrátu na Marca Solera, kterého okamžitě nechal za zády a nakonec dojel do cíle s náskokem 1:23 na druhého Enrica Mase a 1:25 na třetího Miguela Angela Lopeze. Díky svému výkonu v 15. etapě se prodral na průběžné osmé místo Vuelty.
     
    V souboji o červený trikot se dlouho nic nedělo. Dokonce to vypadalo, že by Remco Evenepoel mohl urvat Primože Rogliče, ale opak se stal pravdou, když zhruba kilometr a půl před cílem Slovinec nastoupil a nakonec svého konkurenta porazil o 15 sekund. Tím stáhl svou ztrátu na vedoucího muže Vuelty na jednu minutu a 34 sekund. Stále tak má před sebou obrovskou porci práce, zajisté si představoval, že dnešní závěrečný výšlap na Alto Hoya de la Mora mu vyjde o něco lépe a manko sníží podstatně více.
     
    Pořadí 15. etapy
    1. Thymen Arensman (NED) Team DSM 4:17:17
    2. Enric Mas (ESP) Movistar Team +1:23
    3. Miguel Angel Lopez (COL) Astana Qazaqstan Team +1:25
    4. Jay Vine (AUS) Alpecin-Deceuninck +1:30
    5. Primož Roglič (SLO) Jumbo-Visma +1:44
    6. Ben O'Connor (AUS) AG2R Citroën Team +1:44
    7. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +1:55
    8. Jai Hindley (AUS) BORA – hansgrohe +1:55
    9. Louis Meintjes (RSA) Intermarché – Wanty – Gobert +1:55
    10. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl +1:59
    ---
    55. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +18:53
     
    Pořadí vrchařské soutěže po 15. etapě (puntíkovaný trikot)
    1. Jay Vine (AUS) Alpecin–Deceuninck 59 bodů
    2. Richard Carapaz (ECU) Ineos Grenadiers 30
    2. Thymen Arensman (NED) Team DSM 22
    4. Robert Stannard (AUS) Alpecin–Deceuninck 21
    5. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates 20
    6. Enric Mas (ESP) Movistar Team 19
    7. Jimmy Janssens (BEL) Alpecin–Deceuninck 17
    8. Miguel Ángel López (COL) Astana Qazaqstan Team 16
    9. Primož Roglič (SLO) Jumbo-Visma 12
    10. Thibaut Pinot (FRA) Groupama–FDJ 12
     
    Pořadí bodovací soutěže po 15. etapě (zelený trikot)
    1. Mads Pedersen (DEN) Trek–Segafredo 284 bodů
    2. Fred Wright (GBR) Team Bahrain Victorious 111
    3. Primož Roglič (SLO) Team Jumbo–Visma 107
    4. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl Team 100
    5. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates 99
    6. Samuele Battistella (ITA) Astana Qazaqstan Team 91
    7. Enric Mas (ESP) Movistar Team 88
    8. Jay Vine (AUS) Alpecin-Deceuninck 62
    9. Kaden Groves (AUS) Team BikeExchange–Jayco 60
    10. Lawson Craddock (USA) Team BikeEchange-Jayco 57
     
    Pořadí závodníků do 25 let po 15. etapě (bílý trikot)
    1. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl 56:40:49 hod
    2. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +4:49
    2. Carlos Rodríguez (ESP) Ineos Grenadiers +5:16
    4. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates +7:00
    5. Thymen Arensman (NED) Team DSM +7:05
    6. Jose Felix Parra Cuerda (ESP) Equipo Kern Pharma +42:23
    7. Sergio Andres Higuita (COL) BORA – hansgrohe +42:47
    8. Gino Mäder (SUI) Bahrain – Victorious +46:24
    9. Edoardo Zambanini (ITA) Bahrain – Victorious +59:06
    10. Clément Champoussin (FRA) AG2R Citroën Team +1:11:54
    ---
    15. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +2:02:23
     
    Celkové pořadí po 15. etapě (červený trikot)
    1. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl 56:40:49 hod
    2. Primož Roglič (SLO) Team Jumbo–Visma +1:34 min
    3. Enric Mas (ESP) Movistar Team +2:01
    4. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +4:49
    5. Carlos Rodríguez (ESP) Ineos Grenadiers +5:16
    6. Miguel Ángel López (COL) Astana Qazaqstan Team +5:24
    7. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates +7:00
    8. Thymen Arensman (NED) Team DSM +7:05
    9. Ben O'Connor (AUS) AG2R Citroën Team +8:57
    10. Jai Hindley (AUS) BORA – hansgrohe +11:36
    ---
    71. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +2:02:23
     
    Z tohoto přenosu je to vše, díky za pozornost. (18:13:02)

    Jan Vojkůvka

    Celkové pořadí po 15. etapě (červený trikot)
    1. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl 56:40:49 hod
    2. Primož Roglič (SLO) Team Jumbo–Visma +1:34 min
    3. Enric Mas (ESP) Movistar Team +2:01
    4. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +4:49
    5. Carlos Rodríguez (ESP) Ineos Grenadiers +5:16
    6. Miguel Ángel López (COL) Astana Qazaqstan Team +5:24
    7. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates +7:00
    8. Thymen Arensman (NED) Team DSM +7:05
    9. Ben O'Connor (AUS) AG2R Citroën Team +8:57
    10. Jai Hindley (AUS) BORA - hansgrohe +11:36
    ---
    71. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +2:02:23
    Pořadí závodníků do 25 let po 15. etapě (bílý trikot)
    1. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl 56:40:49 hod
    2. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +4:49
    2. Carlos Rodríguez (ESP) Ineos Grenadiers +5:16
    4. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates +7:00
    5. Thymen Arensman (NED) Team DSM +7:05
    6. Jose Felix Parra Cuerda (ESP) Equipo Kern Pharma +42:23
    7. Sergio Andres Higuita (COL) BORA - hansgrohe +42:47
    8. Gino Mäder (SUI) Bahrain - Victorious +46:24
    9. Edoardo Zambanini (ITA) Bahrain - Victorious +59:06
    10. Clément Champoussin (FRA) AG2R Citroën Team +1:11:54
    ---
    15. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +2:02:23
    Pořadí bodovací soutěže po 15. etapě (zelený trikot)
    1. Mads Pedersen (DEN) Trek–Segafredo 284 bodů
    2. Fred Wright (GBR) Team Bahrain Victorious 111
    3. Primož Roglič (SLO) Team Jumbo–Visma 107
    4. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl Team 100
    5. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates 99
    6. Samuele Battistella (ITA) Astana Qazaqstan Team 91
    7. Enric Mas (ESP) Movistar Team 88
    8. Jay Vine (AUS) Alpecin-Deceuninck 62
    9. Kaden Groves (AUS) Team BikeExchange–Jayco 60
    10. Lawson Craddock (USA) Team BikeEchange-Jayco 57
    Pořadí vrchařské soutěže po 15. etapě (puntíkovaný trikot)
    1. Jay Vine (AUS) Alpecin–Deceuninck 59 bodů
    2. Richard Carapaz (ECU) Ineos Grenadiers 30
    2. Thymen Arensman (NED) Team DSM 22
    4. Robert Stannard (AUS) Alpecin–Deceuninck 21
    5. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates 20
    6. Enric Mas (ESP) Movistar Team 19
    7. Jimmy Janssens (BEL) Alpecin–Deceuninck 17
    8. Miguel Ángel López (COL) Astana Qazaqstan Team 16
    9. Primož Roglič (SLO) Jumbo-Visma 12
    10. Thibaut Pinot (FRA) Groupama–FDJ 12
    Pořadí 15. etapy
    1. Thymen Arensman (NED) Team DSM 4:17:17
    2. Enric Mas (ESP) Movistar Team +1:23
    3. Miguel Angel Lopez (COL) Astana Qazaqstan Team +1:25
    4. Jay Vine (AUS) Alpecin-Deceuninck +1:30
    5. Primož Roglič (SLO) Jumbo-Visma +1:44
    6. Ben O'Connor (AUS) AG2R Citroën Team +1:44
    7. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +1:55
    8. Jai Hindley (AUS) BORA - hansgrohe +1:55
    9. Louis Meintjes (RSA) Intermarché - Wanty - Gobert +1:55
    10. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl +1:59
    ---
    55. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +18:53
    Vrchařská prémie Alto del Purche (110,4km)
    1. Jay Vine (AUS) Alpecin-Deceuninck 10 b
    2. Lawson Craddock (USA) Team BikeExchange 6
    3. Richard Carapaz (ECU) INEOS Grenadiers 4
    4. Thymen Arensman (NED) Team DSM 2
    5. Jai Hindley (AUS) BORA - hansgrohe 1
    Sprinterská prémie Granada (92,3km)
    1. Lawson Craddock (USA) Team BikeExchange 20 b
    2. Mads Pedersen (DEN) Trek - Segafredo 17
    3. Fred Wright (GBR) Bahrain - Victorious 15
    4. Antonio Tiberi (ITA) Trek - Segafredo 13
    5. Rohan Dennis (AUS) Jumbo-Visma 10
    Vrchařská prémie Puerto del Castillo (33,8km)
    1. Jay Vine (AUS) Alpecin-Deceuninck 3 b
    2. Xandro Meurisse (BEL) Alpecin-Deceuninck 2
    3. David De La Cruz (ESP) Astana 1
    bahis siteleri