Diamantová liga - Curych 1 (kon.)
konec
Diamantová liga - Curych 1

Středa 07.09.2022, 16:55 • Letzigrund, Curych • Diamantová liga
     
    Atletická sezóna ještě nekončí. Diamantová liga v Curychu je tradičně rozdělena do dvou dnů a její pokračování je naplánováno na čtvrtečních 17:35 hodin. I z něj vám přineseme podrobný online přenos, k jehož sledování jste srdečně zváni. (19:35:59)
     
    Diamantová liga zná prvních pět vítězů. Jako první mohla slavit koulařka Chase Ealeyová, jež potvrdila roli vedoucí ženy tabulek, v Curychu zvítězila o téměř šedesát centimetrů. Kouli mužů opanoval ve velkém stylu Joe Kovacs, jenž vrhem do vzdálenosti 23,23 metru pokořil rekord soutěže, a zároveň si vylepšil kariérní maximum.

    K vidění byli ještě další dvě technické disciplíny. Diamantovou vládkyní skoku o tyči se stala Nina Kennedyová, která v dramatickém souboji porazila Sandi Morrisovou a mezi výškaři zvítězil Gianmarco Tamberi, jenž si triumf zajistil pokořením laťky ve výšce 2,34 metru, tu pokořil na třetí pokus a sebral tak trofej JuVaughnu Harrisonovi.

    Na dráze se konaly závody na pět kilometrů žen u mužů. Mezi ženami si nejlépe rozvrhla síly Beatrice Chebetová z Keni, v mužské kategorii vyhrál po parádním finiši rovněž Keňan Nicholas Kipkorir, ten navíc vytěžil z pekelného tempa Aregawiho i velmi pěkný čas.
     
    První den finále Diamantové ligy z Curychu je u konce.
     
    5 000 m mužů

    1. Nicholas Kipkorir (KEN) 12:59,05 min
    2. Domnic Lokinyomo Lobalu (SSD) 12:59,40
    3. Grant Fischer (USA) 13:00,56
    4. Telahun Haile Bekele (ETH) 13:02,21
    5. Berihu Aregawi (ETH) 13:03,18
    6. Cornelius Kemboi (KEN) 13:09,38
    7. Selemon Barega (ETH) 13:13,16
    Yomif Kejelcha (ETH) DNF
    Jacob Krop (KEN) DNF
    Thierry Ndikumwenayo (BDI) DNF
    Maximilian Thorwirth (GER) DNF
     
    5000mM
    Vítěz je nakonec úplně jiný! Kde se vzal, tu se vzal Nicholas Kipkorir, jenž si skvěle rozvrhnul síly, na cílové rovince se dostal před trio protivníků a ve výborném čase 12:59,05 je vládcem Diamantové ligy! Na druhé místě doběhl šťastný Domnic Lokinyomo Lobalu, na třetí pozici se prodral Američan Grant Fischer. Berihu Aregawi, který po většinu času udával tempo, doběhl pátý.
     
    5000mM
    Ozval se zvon do posledního kola. Aregawi pokračuje v čele, spolu s ním se o vítězství poperou krajan Bekele a Lobalu z Jižního Súdánu.
     
    5000mM
    Závodníci před sebou mají závěrečný kilometr. Berihu Aregawi pokračuje v parádním tempu, Etiopana se přesto nadále drží trojice soupeřů!
     
    5000mM
    Po třech kilometrech zůstává na čele Berihu Aregawi, který se dokonce drží na hraně času svého vlastního světového rekordu.
     
    5000mM
    Na trati se zřejmě necítil dobře Keňan Jacob Krop, který se rozhodl odstoupit! Máme tak o jednoho favorita méně.
     
    5000mM
    Thorwirth odstoupil a rytmus je tedy na těch běžcích, kteří bojují o diamantové vítězství. Blíží se polovina závodu a tempo udává Berihu Aregawi.
     
    Skok do výšky mužů

    1. Gianmarco Tamberi (ITA) 2,34 m (SB)
    2. JuVaughn Harrison (USA) 2,34 (SB)
    3. Django Lovett (CAN) 2,27
    4. Andrij Procenko (UKR) 2,24
    5. Hamish Kerr (NZL) 2,21
    6. Mutaz Essa Baršim (QAT) 2,18
     
    VýškaM
    Moc nechybělo, ale Harrison neuspěl na 2,36 metrech ani napotřetí, což znamená, že králem Diamantoví ligy pro sezónu 2022/23 je Ital Gianmarco Tamberi!
     
    VýškaM
    JuVaughn Harrison podruhé shodil 236 centimetrů. Gianmarco Tamberi po lehkém podklouznutí při prvním pokusu ukázal rozhodčím, že pokračovat nebude. Musí tedy doufat, že mladý Američan shodí i napotřetí.
     
    5000mM
    Zcela logicky je od prvních metrů v čele Němec Maximilian Thorwirth, který plní roli vodiče. Bude zajímavé sledovat, kdo převezme tempo po něm.
     
    5000mM
    Spolu s výškou se rozběhne poslední dnešní závod, a sice ten na pět kilometrů mužů. Ve vedení Diamantové ligy je Thierry Ndikumwenayo z Burundi, pořadí se ovšem dnešním závodem může pořádně zamíchat.
     
    VýškaM
    Jak JuVaughn Harrison, tak Gianmarco Tamberi byli hodně daleko od toho, aby 236 centimetrů napoprvé skočili.
     
    VyškaM
    Laťka se posouvá do výšky 2,36 metru.
     
    VýškaM
    To je odpověď! JuVaughn Harrison boj o titul nezabalil a 234 centimetrů napotřetí zdolal! Z důvodu horšího zápisu nicméně zůstává druhý.
     
    VýškaM
    Gianmarco Tamberi se zkoncentroval, Curych oněměl a po skoku italského reprezentanta propukl v nadšení! Ital pokusem záchrany pokořil laťku ve výšce 2,34 metru a jde do vedení pře Harrisona, který před sebou má poslední pokus. Jedná se zároveň o centimetr pokořené Tamberiho sezónní maximum.
     
    VýškaM
    Stejně jako JuVaughn Harrison, tak i Gianmarco Tamberi na 2,34 metrech prvním skokem neuspěli. Ital má poslední možnost sesadit Američana z trůnu.
     
    VýškaM
    Zbývají poslední dva závodníci! Django Lovett byl blízko, ale 232 centimetrů napodruhé neskočil, a protože měl jeden kříže z předešlé výšky, tak končí. Gianmarco Tamberi si nechal dva pokusy na 234 centimetrů.
     
    VýškaM
    Sektor v Curychu Mutazu Essu Baršimovi vůbec neseděl. Katařan si nechal poslední pokus na laťku ve výšce 2,32 metru a neuspěl.
     
    VýškaM
    Je vidět, že JuVaughn Harrison touží po vítězství v Diamantové lize opravdu hodně! Po vyrovnání osobního maxima si jej zlepšuje, když napoprvé zdolává 2,32 metru.
     
    Skok o tyči žen

    1. Nina Kennedyová (AUS) 4,81 cm (SB)
    2. Sandi Morrisová (USA) 4,76
    3. Tina Šutejová (SLO) 4,61
    4. Roberta Bruniová (ITA) 4,61
    5. Wilma Murtová (FIN) 4,61
    6. Aikaterini Stefanidiová (GRE) 4,51
    7. Angelica Moserová (SUI) 4,51
     
    TyčŽ
    Diamantová liga má novou královnu v tyčce! Je jí Australanka Nina Kennedyová, která třetím pokusem uspěla na 481 centimetrech, zatímco její poslední soupeřka na této výšce zapsala tři křížky. Kennedyová dále v soutěži pokračovat nebude.
     
    TyčŽ
    Nyní si Nina Kennedyová řekla o triumf ještě hlasitěji! Třetím pokusem totiž pokořila laťku ve výšce 4,81 metru, což je jejím novým sezónním maximem! Jak zareaguje Sandi Morrisová?
     
    VýškaM
    Andrij Procenko zapsal na 230 centimetrech druhý křížek, a protože má jeden z předešlé výšky, tak v soutěži končí. Ukrajinec bude nejlépe čtvrtý.
     
    TyčŽ
    V tyči je zase o kousek blíže prvenství Nina Kennedyová. 481 centimetrů shodila i podruhé, stejně si ovšem vedla i poslední zbývající konkurentka Morrisová.
     
    VýškaM
    Shodil také Hamish Kerr. Mutaz Essa Baršim, vzhledem k úspěchům konkurentů, vynechává 230 centimetrů a po dvou křížcích, které zapsal na nižších výškách, si nechává třetí pokus na 2,30 metru.
     
    VýškaM
    JuVaughn Harrison zdolal prvním pokusem 230 centimetrů a vyrovnal sezónní maximum! Američana napodobil Gianmarco Tamberi. Django Lovett shodil a další dva pokusy nechává na další výšku, dva křížky má na kontě Andrij Procenko.
     
    TyčŽ
    Vraťme se k tyči. Jak Nina Kennedyová, tak Sandi Morrisová laťku ve výšce 4,81 metru napoprvé shodily.
     
    VýškaM
    Ostatní pokračují na laťce ve výšce 227 centimetrů. JuVaughn Harrison s Gianmarcem Tamberim napodruhé uspěli. Andrij Procenko, stejně jako Baršim, vynechává.
     
    VýškaM
    Překvapivě se trápí Mutaz Essa Baršim, který neuspěl na 227 centimetrech a má před sebou poslední pokus, ten se rozhodl posunout na 2,30 metru.
     
    TyčŽ
    Sandi Morrisová si nechala nečekaně i třetí pokus na 4,76 metru, co se ukázalo býti dobrou volbou. Uspěla, a i když zůstává z důvodu horšího zápisu druhá, tak na 481 centimetrů má k dobru nové tři pokusy.
     
    TyčŽ
    Zvrat v soutěži tyčkařek! Nina Kennedyová druhým pokusem pokořila 476 centimetrů, zatímco Sandi Morrisová dvakrát shodila.
     
    VýškaM
    Hamish Kerr opravdu nezvládl a skončí nejlépe na čtvrtém místě. Křížek mají na kontě rovněž Harrison, Procenko a Tamberi, jako jediný zatím uspěl Lovett. Na svůj pokus se chystá Baršim.
     
    VýškaM
    Zajímavě se vyvíjí výška. Na 224 centimetrech uspěli prvním pokusem Django Lovett a JuVaughn Harrison. Andrij Procenko zvládl tuto laťku v této výšce pokořit napodruhé, zatímco Baršim po křížku nechává zbylé dva pokusy na vyšší laťku, Kerr sáhl ke stejnému kroku po druhém křížku na kontě.
     
    TyčŽ
    Na 476 centimetrů postupují pouze Sandi Morrisová a Nina Kennedyová. Šutejová, Bruniová ani Murtová na 4,71 metrech neuspěly.
     
    TyčŽ
    Druhým pokusem uspěla Nina Kennedyová, takže vítězku ještě neznáme! Třetí pokusy čekají na Tinu Šutejovou, Robertu Bruniovou a Wilmu Murtovou.
     
    TyčŽ
    V tyči zadělala na vítězství Američanka Sandi Morrisová. Uspěla na 471 centimetrech napoprvé, zatímco její čtyři zbývající konkurentky napoprvé neuspěly.
     
    VýškaM
    Výškaři využívají úvodních pokusů k ideálnímu zahřátí. 221 centimetrů pokořilo všech pět soutěžících, co se na ni vydalo, Katařan Baršim vynechal.
     
    VýškaM
    Ani 218 centimetrů neznamenala konečnu pro některého z výškařů. Uspěli Harrison, Kerr, Lovett i Procenko.
     
    TyčŽ
    Angelica Moserová s Aikaterini Stefanidiovou neuspěly na 4,61 metrech ani natřikrát, Diamantová liga pro ně tak končí.
     
    TyčŽ
    V soutěži tyči žen se skáče na 461 centimetrech. Opravovat musí pouze Švýcarka Moserová a Řekyně Stefanidiová.
     
    VýškaM
    Rozběhla se soutěž výškařů. Na základní výšku 215 centimetrů se podívali dva výškaři, Kerr i Lovett bez problémů uspěli.
     
    Vrh koulí mužů

    1. Joe Kovacs (USA) 23,23 m (DLR, MR, WL, PB)
    2. Ryan Crouser (USA) 22,74
    3. Tom Walsh (NZL) 21,90
    4. Jacko Gill (NZL) 21,51
    5. Filip Mihajlević (CRO) 21,43
    6. Nick Ponzio (ITA) 20,71
     
    KouleM
    Joe Kovacs stvrdil vítězství v Diamantové lize prvenstvím v Curychu. Ale jakým způsobem! Ve druhé sérii zapsal 23,23 metru, což je nový rekord celé soutěže. Druhé místo obsadil další Američan Ryan Crouser (22,74, třetí příčku pro sebe urval Tom Walsh (21,90 m).
     
    Vrh koulí žen

    1. Chase Ealeyová (USA) 20,19 m
    2. Sarah Mittonová (CAN) 19,56
    3. Auriol Dongmová (POR) 19,46
    4. Jessica Schilderová (NED) 19,06
    5. Danniel Thomasová-Doddová (JAM) 19,04
    6. Fanny Roosová (SWE) 18,37
     
    KouleŽ
    Vítězkou Diamantové ligy v kouli je Chase Ealeyová. Američanka zapsala nejdelší pokus 20,19 ve třetí sérii a prvenství tak slaví i v Curychu. Druhá končí Kanaďanka Sarah Mittonová (19,56 m), třetí Portugalka Auriol Dongmová (19,46 m).
     
    TyčŽ
    Nevídaný počin jsme měli možnost sledovat v tyči, protože všech šest žen zdolalo 451 centimetrů hned napoprvé!
     
    5 000 m žen

    1. Beatrice Chebetová (KEN) 14:31,03 min
    2. Margaret Chelimo Kimpkemboiová (KEN) 14:31,52
    3. Gudaf Tsegayová (ETH) 14:32,11
    4. Ejhayehu Tayeová (ETH) 14:32,15
    5. Sifan Hassanová (NED) 14:37,05
    6. Alicia Monsonová (USA) 14:37,22
    7. Hawi Feysaová (ETH) 14:57,18
    8. Amy-Eloise Markovcová (GBR) 15:28,24
    9. Marta Garcíaová (ESP) 15:49,55
    10. Rose Daviesová (AUS) 16:07,88
    Viktória Wagnerová-Gyürkésová (HUN) DNF
     
    5000mŽ
    To byl finiš! Beatrice Chebetová si pošetřila síly a v cílové rovince předběhla všechny konkurentky, vítězství získala v čase 14:31,03 a je zároveň novou šampionkou Diamantové ligy! Druhá doběhla Margaret Chelimo Kimpemboiová, třetí Gudaf Tsegayová a čtvrtá Ejgayehu Tayeová.
     
    5000mŽ
    Se zvonem do posledního kola nastupuje Etiopanka Gudaf Tsegayová! Kontakt s čelní skupinou ztrácí Monsonová a Hassanová.
     
    KouleM
    Koule zatím příliš dramatu nenabízí. Ani pátá série mezi muži nepřinesla žádné zlepšení, do té poslední půjde z prvního místa Joe Kovacs.
     
    5000mŽ
    Překvapivý útok Alicie Monsonové! Tato Američanka zrychlila a snaží se utrhnout africké konkurentky, zatím neúspěšně.
     
    KouleŽ
    Koulařky za sebou mají pátou sérii. Na čele zůstává vedoucí žena celé Diamantové ligy Chase Ealeyová, druhá je Sarah Mittonová a třetí Autiol Dongmová.
     
    TyčŽ
    Na laťku 451 centimetrů se podívají všechny tyčkařky. Angelica Moserová s Wilmou Murtovou uspěly na 4,36 metrech až napotřetí, Brunová napodruhé a Šutejová napoprvé.
     
    5000mŽ
    Na čele se utrhla nejrychlejší pětice. Tempo udává Chebetová těsně následována Tsegayovou. Lehké problémy s udržením má Hassanová.
     
    5000mŽ
    Závodnice se zatím drží pospolu. Svou práci si odvedla Maďarka Viktória Wagnerová-Gyürkésová, ta již nadále nepokračuje.
     
    KouleM
    Čtvrtá série koule nepřinesla mezi muži žádné zlepšení. Na čele pokračuje Joe Kovacs před Ryanem Crouserem a Tomem Walshem.
     
    KouleŽ
    V ženské soutěži koule se kromě zmíněné Fanny Roosové žádná ze závodnic nezlepšila.
     
    TyčŽ
    Na 436 centimetrech začaly tři ženy. Tina Šutejová skočila, Angelica Moserová, Roberta Bruniová a Wilma Murtová musí opravovat.
     
    5000mŽ
    Na dráze se blíží start prvního ze dvou dnešních závodů. Jedná se o pětikilometrový závod žen, který má jedenáct účastnic.
     
    KouleŽ
    Fanny Roosové se nedaří. Sice se ve čtvrté sérii zlepšila na 18,37 metru, stále však tato Švédka zůstává poslední.
     
    KouleM
    Ryan Crouser se zlepšil na 22,74. Velmi pěkný pokus, ale na velevrh krajana Joea Kovacse o půl metru nestačí.
     
    TyčŽ
    Blíží se začátek skoku o tyči žen. Zde můžeme sledovat zajímavý souboj o vítězství, největší favoritku lze jen těžko určit s jistotou.
     
    KouleM
    Zajímavý souboj o pátou příčku. Filip Mihajlević se zdravě nahecoval a vrhl 21,43, takže je zase pátý, za čtvrtým Gillem je o pouhé tři centimetry.
     
    KouleM
    Na páté místo se vrátil Nick Ponzio. Italský reprezentant zapsal 21,43 metru a vrátil se před Filipa Mihajleviće.
     
    KouleŽ
    Chase Ealeyová si ve třetí sérii pojistila vedení. Jako jediná zatím přehodila dvacetimetrovou hranici (20,19 m). Polepšila si i aktuálně třetí Portugalka Auriol Dongmová (19,46 m).
     
    KouleM
    Dámy a pánový, to byl vrh! Lídr Diamantové ligy Joe Kovacs se fantasticky zkoncentroval a výkon 23,23 metru je nejen jeho novým osobním maximem, ale i rekordem celé Diamantové ligy!
     
    KouleM
    Evidujeme zlepšení mezi muži, a sice u Filipa Mihajleviće, který zapsal 20,61 metru a posunul se na páté místo před Ponzia.
     
    KouleŽ
    Mezi ženami ve druhé sérii k žádnému zlepšení nedošlo. Pořád tak vede Chase Ealeyová (19,84 m) před Sarah Mittonovou (19,56 m) a Jessicou Schilderovou (19,06 m).
     
    KouleM
    To bude bitva! Ryan Crouser s Joe Kovacsem zapsala na úvod vrh stejné hodnoty, a sice 21,67! Jedná se o vyrovnaný rekord mítinku.
     
    KouleM
    Na řadu přichází první série mužů. Po třech vrzích vede Jacko Gill, Novozélanďan zapsal 21,46 metru. To není vůbec špatný pokus!
     
    KouleŽ
    První sérii je mezi ženami minulostí. Ve vedení je Chase Ealeyová, Američanka zapsala pokus hodnoty 19,84 m.
     
    KouleŽ
    Jako první se do sektoru vydala Jamajčanka Danniel Thomasová-Doddová. Kouli vrhla do vzdálenosti 18,82 metru.
     
    Koule
    Jako první jdou do akce koulaři a koulařky. Mezi muži vstupuje do závody z pozice vedoucího muže Američan Joe Kovacs, mezi ženami je na tom nejlépe Američanka Chase Ealeyová.
     
    První den finále Diamantové ligy odstartoval.
     
    Program

    16:55 Vrh koulí žen
    16:55 Vrh koulí mužů
    17:30 Skok o tyči žen
    17:35 5 000 m žen
    18:00 Skok do výšky mužů
    19:10 5 000 m mužů
     
    Středeční program Diamantové ligy nabídne šest disciplín. Jako první přijdou na řadu koulaři a koulařky. Mezi ženami postoupila do finále z nejlepší pozice Američanka Chase Ealeyová, jež za celou sezónu získala dvaatřicet bodů, druhá Nizozemka Jessica Schilderová "pouze" šestnáct. V mužské kategorii zapsal největší počet bodů Joe Kovacs, který dost těžil z faktu, že jeho krajan a největší konkurent Ryan Crouser dva závody vynechal.

    Uvidíme i skok o tyči žen, kde největší počet 31 bodů posbírala Sandi Morrisová. V poslední době se ovšem výbornými výkony prezentuje Finka Wilma Murtová, evropská šampiónka postoupila do finále jako poslední sedmá. Pozici nejlepšího výškaře světa bude chtít potvrdit Mutaz Essa Baršim. Do Curychu sice postoupil z druhého místa, nicméně za JuVaughnem Harrisonem byl jenom z důvodu nižšího počtu startů.

    Podíváme se i na dráhu, muži i ženy si zaběhnou závod na pět kilometrů. Z tradičně početné startovní listiny nepostoupila do finále šestka nejlepších tak, jak je tomu v ostatních disciplínách, ale rovnou jedenáctka. Hned tři ženy v předešlých závodech nasbíraly shodný počet 16 bodů, jedná se o Etiopanku Dawit Seyaumovou, Američanku Alicii Monsonovou a Francine Niyonsabaovou z Burundi. Burundi má zastoupení na čele i mezi muži, dvacetibodový je Thierry Ndikumwenayo. O jediný bod méně posbíral Keňan Nicholas Kipkorir.
     
    Všem fanynkám a fanouškům atletiky přeju krásné středeční odpoledne. Diamantová liga vrcholí mítinkem ve švýcarském Curychu a já vás vítám při sledování prvního dne atletického finále sezóny.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 16:55.

    Milan Huppert

    5 000 m mužů
    1. Nicholas Kipkorir (KEN) 12:59,05 min
    2. Domnic Lokinyomo Lobalu (SSD) 12:59,40
    3. Grant Fischer (USA) 13:00,56
    4. Telahun Haile Bekele (ETH) 13:02,21
    5. Berihu Aregawi (ETH) 13:03,18
    6. Cornelius Kemboi (KEN) 13:09,38
    7. Selemon Barega (ETH) 13:13,16
    Yomif Kejelcha (ETH) DNF
    Jacob Krop (KEN) DNF
    Thierry Ndikumwenayo (BDI) DNF
    Maximilian Thorwirth (GER) DNF
    Skok do výšky mužů
    1. Gianmarco Tamberi (ITA) 2,34 m (SB)
    2. JuVaughn Harrison (USA) 2,34 (SB)
    3. Django Lovett (CAN) 2,27
    4. Andrij Procenko (UKR) 2,24
    5. Hamish Kerr (NZL) 2,21
    6. Mutaz Essa Baršim (QAT) 2,18
    5 000 m žen
    1. Beatrice Chebetová (KEN) 14:31,03 min
    2. Margaret Chelimo Kimpkemboiová (KEN) 14:31,52
    3. Gudaf Tsegayová (ETH) 14:32,11
    4. Ejhayehu Tayeová (ETH) 14:32,15
    5. Sifan Hassanová (NED) 14:37,05
    6. Alicia Monsonová (USA) 14:37,22
    7. Hawi Feysaová (ETH) 14:57,18
    8. Amy-Eloise Markovcová (GBR) 15:28,24
    9. Marta Garcíaová (ESP) 15:49,55
    10. Rose Daviesová (AUS) 16:07,88
    Viktória Wagnerová-Gyürkésová (HUN) DNF
    Skok o tyči žen
    1. Nina Kennedyová (AUS) 4,81 cm (SB)
    2. Sandi Morrisová (USA) 4,76
    3. Tina Šutejová (SLO) 4,61
    4. Roberta Bruniová (ITA) 4,61
    5. Wilma Murtová (FIN) 4,61
    6. Aikaterini Stefanidiová (GRE) 4,51
    7. Angelica Moserová (SUI) 4,51
    Vrh koulí mužů
    1. Joe Kovacs (USA) 23,23 m (DLR, MR, WL, PB)
    2. Ryan Crouser (USA) 22,74
    3. Tom Walsh (NZL) 21,90
    4. Jacko Gill (NZL) 21,51
    5. Filip Mihajlević (CRO) 21,43
    6. Nick Ponzio (ITA) 20,71
    Vrh koulí žen
    1. Chase Ealeyová (USA) 20,19 m
    2. Sarah Mittonová (CAN) 19,56
    3. Auriol Dongmová (POR) 19,46
    4. Jessica Schilderová (NED) 19,06
    5. Danniel Thomasová-Doddová (JAM) 19,04
    6. Fanny Roosová (SWE) 18,37
    Program
    16:55 Vrh koulí žen
    16:55 Vrh koulí mužů
    17:30 Skok o tyči žen
    17:35 5 000 m žen
    18:00 Skok do výšky mužů
    19:10 5 000 m mužů