Bayern – Stuttgart 2:2 (kon.) | Frankfurt – Wolfsburg 0:1 (kon.) | Hertha – Leverkusen 2:2 (kon.)
Hoffenheim – Mohuč 4:1 (kon.) | RB Lipsko – Dortmund 3:0 (kon.) | Schalke – Bochum 3:1 (kon.)
konec
RB Lipsko
3:0 (2:0)
Borussia Dortmund
Sobota 10.09.2022, 15:30 • Red Bull Arena, Lipsko • Německá Bundesliga • 6. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Hezké sobotní odpoledne při sledování přenosu utkání šestého kola bundesligy, v němž Lipsko přivítá Borussii Dortmund a díky dění v posledních dnech tento zápas nabývá na ještě vyšší atraktivitě, neboť novým trenérem Lipska se čerstvě stal Marco Rose, jenž ještě loni vedl právě Dortmund.
     
    RB Lipsko

    Lipsko rozehrálo tuto sezóně bídně, když v dosavadních pěti bundesligových kolech vyhrálo jediný zápas (ve čtvrtém kole nad Wolfsburgem 2:0), k tomu v úterý prohrálo v Lize mistrů se Šachtarem Doněck 1:4 a tyto neúspěchy donutily klubové vedení ke změně na trenérském postu, když Domenica Tedesca nahradil již zmíněný Marco Rose.

    Posledním ligovým zápasem Tedesca ve funkci byl propadák minulý týden ve Frankfurtu, kde Lipsko prohrálo 0:4 a v posledních dvou soutěžních zápasech tak inkasovalo osm branek.

    Do tohoto utkání Lipsko vstupuje až z jedenácté pozice, na vedoucí týmy ztrácí sedm bodů.
     
    Borussia Dortmund

    To v Dortmundu panuje se startem do sezóny mnohem lepší nálada a mohlo to být úplně dokonalé, neboť jediný dosavadní nezdar Borussia zaznamenala v domácím zápase s Brémami, kde ještě v 89. minutě vedla 2:0, ale neuvěřitelně dokázala ten zápas prohrát 2:3.

    Jinak Borussia vyhrála všechny čtyři ostatní ligové zápasy, třikrát z toho 1:0, naposledy se ji to povedlo v domácím zápase s Hoffenheimem. Do Ligy mistrů pak celek z Vestfálska vstoupil jasnou domácí výhru 3:0 nad FC Kodaň.

    Do dnešního zápasu Dortmund vstupuje z druhého místa bundesligové tabulky, když je jen o skóre za nečekaným lídrem z Freiburgu, bod pak má náskok na suverénního favorita soutěže Bayern Mnichov i Union Berlín.
     
    Úvodní sestavy:

    RB Lipsko: Gulácsi (C) – Simakan, Orbán, Diallo – Szoboszlai, Laimer, Schlager, Raum – Forsberg – Werner, Nkunku.
    Náhradníci: Blaswich – Haidara, Halstenberg, Gvardiol, Novoa, Kampl, Henrichs, Silva, Poulsen.
    Trenér: Marco Rose

    Borussia Dortmund: Meyer – Meunier, Süle, N. Schlotterbeck, Guerreiro – M. Wolf, Bellingham, Özcan, Reus (C), Brandt – Modeste.
    Náhradníci: Lotka – Can, S. Coulibaly, Hummels, Moukoko, Njinmah, Passlack, Reyna, Rothe.
    Trenér: Edin Terzić

    Rozhodčí: Jablonski – Koslowski, Pelgrim.
     
    Trojice rozhodčích v čele se Svenem Jablonskim už přivedla fotbalisty před zaplněné ochozy Red Bull Areny, utkání bude brzy zahájeno.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodního výkopu se ujal v černém hrající Dortmund, Lipsko obléklo červenou sadu.
     
    3
    David Raum se u postranní čáry dostal s míčem do zámezí, vhazovat může Borussia.
     
    4
    Centr Mariuse Wolfa z pravé strany se neujal, odraženého míče se znovu ujala Borussia.
     
    5
    Christopher Nkunku se snažil kolmicí vysunout do pokutového území Wernera, ten ale byl tísněn bránícím protihráčem a příliš dlouho trvalo, než jej přiběhli doplnit spoluhráči, proti početní převaze tak Wernerovým maximem byl zisk rohového kopu.
     
    6
    Lipsko právě vstřelilo branku! Domácí se brzy ujímají vedení! Po rohovém kopu Dominika Szoboszlaie si míč v pokutovém území našel WILLI ORBÁN, jenž hlavou propasíroval míč kolem všech hráčů před sebou i brankáře Meyera!
     
    8
    Wernerovi na levém křídle nevyšla souhra s nabíhajícím Raumem, jenž nestačil zpracovat míč ve hřišti a bude se kopat od hostující branky.
     
    10
    Druhá velká šance Lipska! Centr z pravé strany našel před brankou naprosto volného Dominika Szoboszlaie, ten halfvolejem zakončil přímo do brankáře Meyera.
     
    12
    Borussia je v držení míče, zatím ale hluboko na vlastní polovině.
     
    13
    Po velkém zaváhání Nica Schlotterbecka v rozehrávce se po útočné polovině rozběhl Konrad Laimer, blíže k míči, který se kutálel směrem k rohovému praporku, měl brankář Mayer, jenž musel vyběhnout daleko ze své branky, aby před Laimerem stačil odehrát míč do zámezí.
     
    14
    Laimer musel trochu rozchodit střet s Meyerem, bude ale v pořádku.
     
    15
    Nepříliš jistou malou domů teď na opačné straně zahrál střelec branky Orbán, jeho krajan Gulácsi ale stačil odhlavičkovat míč před dotírajícím Marcem Reusem.
     
    16
    Jude Bellingham se svíjí na trávníku po podražení Konradem Lainerem, už se ale pomalu zvedá na nohy.
     
    17
    Mohamedu Simakanovi se povedlo nechat dokutálet míč za brankovou čáru před Marcem Reusem, bude se kopat od branky Pétera Gulácsiho.
     
    19
    Marius Wolf se šikovně uvolnil na pravé straně pokutového území kličkou kolem padajícího Laimera, pak byla jeho přihrávka před branku sražena na rohový kop.
     
    19
    Rohový kop Brandta odhlavičkoval Nkunku a už se bojuje u postranní čáry.
     
    21
    Timo Werner pronikl po útočné polovině až do pokutového území, kde padl k zemi, marně se ale dožadoval odpískání penalty.
     
    22
    Werner byl možná trochu postrčen domácím hráčem, spíše ale cítil ruku na zádech, tak ochotně spadl, i proto se může po rychlé kontrole u videa pokračovat ve hře.
     
    23
    Zdravotní potíže trápí Konrada Laimera, jenž musí být ošetřen, nový lodivod Lipska Marco Rose mezitím udílí pokyny několika svým svěřencům, nejaktivněji Mohamedu Simakanovi.
     
    24
    Werner dostal dlouhý míč za hostující obranu, ocitl se ale ve zhruba dvoumetrovém ofsajdu, pomezní rozhodčí Koslowski tak se zdvižením praporku neváhal ani chvíli.
     
    26
    Szoboszlai posunul míč doleva na Davida Rauma, tomu vůbec nevyšla střela z kroku, která letěla nad branku Alexandera Meyera.
     
    28
    Xaver Schlager nepříjemně poslal k zemi Bellinghama, hosté budou rozehrávat standardní situaci od postranní čáry.
     
    28
    Lipsko se této standardní situaci ubránilo zcela bez problémů.
     
    29
    Wernerův centr si před vlastní brankou zpracoval Meunier a odkopl míč za postranní čáru.
     
    30
    Dortmund rozběhl rychlou akci do otevřené obrany, Brandtovu přihrávku na Modesteho ale domácí stačili srazit na rohový kop.
     
    31
    Z rohového kopu pak Borussia nijak nezahrozila.
     
    33
    Timo Werner s Dominikem Szoboszlaiem se rozběhli po volném prostoru na útočné polovině sami na brankáře Meyera, Wernerovu přihrávku ale fantastickým zákrokem stačil odvrátit dobíhající Wolf, navíc odehráním míče o maďarského fotbalistu vybojoval odkop od branky. Nutno dodat, že akce by v případě gólového rozuzlení byla nejspíše zrušena, neboť Werner se neudržel na vlastní polovině a byl v těsném ofsajdu.
     
    35
    Wernerovi se z pravého křídla nepovedlo přihrát před branku, kam si nabíhal Christopher Nkunku, navrátilec z Chelsea vybojoval alespoň rohový kop.
     
    35
    Domácí to sehráli od praporku zajímavě, po přízemní rozehrávce se totiž opřel do míče David Raum a doslova trefil Dialla, od nějž se míč odrazil vysoko nad branku.
     
    37
    Forsberg se pokusil proniknout před branku pomocí dvojnásobné výměny míče s Nkunkum, finální přihrávka na Švéda ale byla příliš dlouhá a dorazila k Meyerovi.
     
    38
    Timo Werner dnes dosáhl maximální rychlosti 35,47 km/h, čímž pokořil klubový rekord v této sezóně, který dosud držel Hugo Novoa.
     
    39
    Brandtův centr z levého křídla odhlavičkoval Orbán a dopředu mohou zase domácí.
     
    41
    Dortmund má zatím sice výrazně vyšší držení míče, domácí ale hrají daleko přímočařeji a jsou výrazně aktivnější, Borussia dosud ani nevystřelila na branku, v podstatě ani neměla nějakou příležitost.
     
    43
    Přecí jen se hosté k té příležitosti dostali! Na rohový kop Juliana Brandta si naskočil Anthony Modeste a ve velmi dobré pozici hlavou mířil mimo branku!
     
    44
    Timo Werner dostal přihrávku za hostující obranu a mířil zcela osamocen na Meyera, jehož branku těsně minul!
     
    45
    Lipsko právě vstřelilo branku! Druhá gólová radost domácích a skutečně to stálo za to! Simakan vystihl rozehrávku Borussie, přihrál DOMINIKU SZOBOSZLAIOVI, jenž prudkou ránou z dobrých pětadvaceti metrů vymetl pavouky ze šibenice Meyerovy branky! Hotová paráda maďarského záložníka.
     
    45+1
    Rozhodčí Jablonski k úvodním pětačtyřiceti minutám přidává jednu nastavenou.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Fotbalisté Lipska vedou po poločase nad Borussií Dortmund 2:0, když v úvodním dějství byli výrazně aktivnější a průběžné skóre tak je zcela zasloužené.

    Zapříčinili se o něj zejména Maďaři, když nejdříve Szoboszlaiův rohový kop využil k vedoucí brance Willi Orbán, v závěru prvního poločase se pak parádně trefil sám Szoboszlai a stanovil tak poločasový stav.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Po změně stran se pokračuje v zahajovacích sestavách.
     
    47
    David Raum byl faulován u postranní čáry, Lipsko se bude moci usadit na útočné polovině.
     
    49
    I nadále se hraje pod taktovkou Lipska, po odrazu míče do zámezí se autového vhazování ujme Simakan.
     
    51
    Bellingham se dlouhým nákopem snažil vysunout do pokutového území Modesteho, výrazně blíže k míči ale měl Péter Gulácsi.
     
    52
    Souhra Brandta s Reusem na levém křídle končí jen centrem druhého jmenovaného do náruče brankáře Gulácsiho.
     
    53
    Na střelecké pokusy to je 6:1 pro Lipsko ještě z prvního poločasu, na branku 3:0. Tou jedinou střelou Borussie zůstává nepřesná hlavička Modesteho ze závěru úvodního dějství.
     
    54
    Nkunkuovi se nepovedlo zpracovat dlouhý pas do pokutového území Borussie, tahle akce nevypadala vůbec špatně, do finále už se ale nedostala.
     
    55
    Borussii se povedlo vybojovat rohový kop, hostující hlavičkáři tak míří před Gulácsiho.
     
    56
    Z rohu ale hosté nijak nezahrozili, pak měli i trochu štěstí, že se Lipsku nepovedlo rozjet rychlý protiútok.
     
    56
    Po Simakanově zásahu ale bude brzy následovat další roh pro hosty.
     
    57
    Znovu centroval Brandt, odražený míč pak Marco Reus napálil vysoko nad branku.
     
    58
    Willi Orbán dnes kromě vstřeleného gólu vyhrál 92 procent soubojů, zároveň má také 92% úspěšnost přihrávek.
     
    58
    Thomas Meunier beze slova přijímá naprosto jasnou žlutou kartu za podražení Davida Rauma u postranní čáry.
     
    59
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Marius Wolf, přichází Giovanni Reyna.
     
    59
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Julian Brandt, přichází Youssoufa Moukoko.
     
    60
    Po standardní situaci si na přetažený centr zabíhal Willi Orbán, v tísni ale zakončoval jen do boční sítě.
     
    61
    Timo Werner si v pokutovém území Borussie našel palebnou pozici, mířil ale přímo do brankáře Meyera.
     
    62
    Konrad Laimer si ve středu pole pomohl nedovoleně v souboji s Özcanem, rozehrávat mohou hosté.
     
    63
    Dortmundu se povedlo vůbec poprvé zakončit akci ze hry střeleckým pokusem, to když se do Reynova centru z voleje opřel Modeste, jeho rána ale postrádala přesnost.
     
    64
    S příchodem Reyny jsou hosté aktivnější, Američan se teď dostal sám do zakončení, jeho střela ale byla zablokována.
     
    66
    Marco Reus si pomohl nedovoleně v souboji se Schlagerem, domácí pak sice rychle rozehráli, ovšem podobně rychle také o míč přišli.
     
    67
    Zdravotní potíže trápí Mohameda Simakana a jeho pokračování v zápase je značně nejisté.
     
    68
    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Mohamed Simakan, přichází Benjamin Henrichs.
     
    68
    Za potlesku obecenstva se vyběhl rozcvičovat Yussuf Poulsen, ten je mimo hru od červnového reprezentačního srazu v rámci Ligy národů.
     
    69
    No, velká nepříjemnost pro Lipsko, neboť Benjamin Henrichs se také zranil velmi brzy po příchodu na hřiště a těžce se zvedá z trávníku, přeci jen by ale mohl být v pořádku.
     
    69
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Salih Özcan, přichází Justin Njinmah.
     
    71
    Nkunku se uvolnil na pravé straně pokutového území, vůbec mu ale nevyšla střela z ostrého úhlu, která zamířila až za protější postranní čáru.
     
    72
    Timo Werner rychle proběhl s míčem po levém křídle, pak zakončoval kolem Schlotterbecka do boční sítě.
     
    74
    Ošetřován teď je Christopher Nkunku, to by mohla být příležitost pro Yussufa Poulsena, kromě něj je ale na lavičce další skvělý útočník André Silva.
     
    75
    Nkunku už se ale zase brzy vrátil na trávník, během pár chvil pak vidí žlutou kartu Konrad Laimer, jenž fauloval Marca Reuse, k tomu se rozčílil na hlavního arbitra, jenž následně tahá z kapsy kartu.
     
    75
    Justin Njinmah na levé straně pokutového území vybojoval rohový kop pro Borussii.
     
    76
    Po Reynově přetaženém centru se hosté do zakončení nedostávají.
     
    77
    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Abdou Diallo, přichází Joško Gvardiol.
     
    77
    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Emil Forsberg, přichází Amadou Haidara.
     
    78
    Christopher Nkunku se před hostující brankou tlačil do zakončení, bude z toho ale jen rohový kop.
     
    79
    Domácí zahrávali dva rohy v rychlém sledu, byly z toho ale jen zablokované střely.
     
    81
    Domácí teď zaútočili v obrovském množství hráčů, je z toho ale jen střela Hendrichse sražená Sülem na rohový kop.
     
    83
    Marco Rose připravuje další trumfy z lavičky, do hry přijdou Kevin Kampl s Andrém Silvou.
     
    84
    Lipsko právě vstřelilo branku! Zdá se být rozhodnuto! Hosté totálně selhali při rozehrávce, jednoduše věnovali míč soupeři, Nkunku jej kolmicí posunul do pokutového území Wernerovi, ten ještě předložil před prázdnou branku AMADOUOVI HAIDAROVI, jenž se zakončením neměl nejmenší problém.
     
    85
    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Timo Werner, přichází André Silva.
     
    85
    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Konrad Laimer, přichází Kevin Kampl.
     
    87
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Anthony Modeste, přichází Emre Can.
     
    88
    Hosté zahrávali standardní situaci z blízkosti rohového praporku, přetažený centr ale Schlotterbeck nasměroval k brankáři Gulácsimu, což by alespoň měli statistici zaznamenat jako vůbec první střelu Dortmundu na branku.
     
    89
    Hosté vybojovali svůj již osmý rohový kop, ještě před ním rozhodčí Jablonski ukazuje žlutou kartu Raumovi.
     
    89
    Nepovedený centr Reyny jen přeletěl předbrankový prostor a zamířil až k protější postranní čáře.
     
    90
    Konec zápasu.
     
    Rozhodčí Jablonski nakonec nastavil jen necelou půlminutu a vzápětí zápas ukončil, Lipsko po jasně nejlepším výkonu této sezóny poráží Borussii Dortmund přesvědčivě 3:0.

    V prvním poločase zařídili domácí výhru Maďaři Szoboszlai s Orbánem, v závěru zápasu přidal pojistku Amadou Haidara, Dortmund se dnes nezmohl takřka na nic a odjede jasně poražen.
     
    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 9:4. Rohy: 5:8. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 11:6. (17:31:35)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 6. Orbán (Szoboszlai), 45. Szoboszlai (Simakan), 84. Haidara (Werner)

    Karty:   75. Laimer (RBL), 89. Raum (RBL) – 58. Meunier (DOR)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 9:4. Rohy: 5:8. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 11:6.
    RB Lipsko: Gulácsi (C) – Simakan (68. Henrichs), Orbán, Diallo (77. Gvardiol) – Szoboszlai, Laimer (85. Kampl), Schlager, Raum – Forsberg (77. Haidara) – Werner (85. Silva), Nkunku.
    Náhradníci: Blaswich – Halstenberg, Novoa, Poulsen.

    Trenér: Marco Rose

    Borussia Dortmund: Meyer – Meunier, Süle, N. Schlotterbeck, Guerreiro – M. Wolf (59. Reyna), Bellingham, Özcan (69. Njinmah), Reus (C), Brandt (59. Moukoko) – Modeste (87. Can).
    Náhradníci: Lotka – S. Coulibaly, Hummels, Passlack, Rothe.

    Trenér: Edin Terzić

    Rozhodčí: Jablonski – Koslowski, Pelgrim
    bahis siteleri