Salzburg – Chelsea 1:2 (kon.) | Sevilla – Kodaň 3:0 (kon.) | Dinamo Záhřeb – AC Milán 0:4 (kon.)
Celtic – Šachtar 1:1 (kon.) | RB Lipsko – Real Madrid 3:2 (kon.) | Dortmund – Manchester City 0:0 (kon.)
PSG – Maccabi Haifa 7:2 (kon.) | Benfica – Juventus 4:3 (kon.)
konec
Celtic Glasgow
1:1 (1:0)
FK Šachtar Doněck
Úterý 25.10.2022, 21:00 • Celtic Park, Glasgow • Liga mistrů • Skupina F
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Dobrý večer, základní skupiny Ligy mistrů se pomalu chýlí ke svému konci, zbývají poslední dva zápasy. V tomto přenosu budeme sledovat souboj v rámci skupiny F, který musí Celtic bezpodmínečně vyhrát. V opačném případě se v listopadu se všemi evropskými soutěžemi rozloučí. To si přeje Šachtar Doněck, který aktuálně drží třetí místo znamenající postup do vyřazovací fáze Evropské ligy. Ukrajinský celek ale myslí na víc.
    Pozvánka k utkání
     
    Tabulka skupiny F:

    1. Real Madrid – 10 bodů (8:2)
    2. RB Lipsko – 6 bodů (6:7)
    3. Šachtar Doněck – 5 bodů (7:5)
    4. Celtic Glasgow – 1 bod (2:9)
     
    Šachtar na úvod skupiny zaskočil Lipsko, na jeho hřišti vyhrál 4:1. Ve varšavském exilu remizoval 1:1 se Celtikem Glasgow i s Realem Madrid, proti španělskému gigantovi dokonce sahal po senzačním vítězství, o které přišel až v páté nastavené minutě. O týden dřív hrál doněcký tým v Madridu, kde prohrál 1:2.
     
    Celtic začínal doma s Realem Madrid a velkému favoritovi podlehl 0:3. Ve Varšavě se Šachtarem uhrál vzpomínanou plichtu 1:1 a získal svůj první a zatím jediný bod. Oba zápasy s Lipskem totiž prohrál, v Německu 1:3 a doma 0:2. Musím tak připomenout, že pokud Celtic v úterý večer nezvítězí, bude si po listopadovém klání v Madridu balit kufry.
    Dějištěm zápasu se stane Celtic Park
     
    Úvodní sestavy:

    Celtic FC: Hart – Juranović, Carter-Vickers (C), Jenz, G. Taylor – O'Riley, Hatate – Abada, Hakšabanović, Giakoumakis – Furuhaši.
    Náhradníci: Siegrist, Bain – Bernabei, Forrest, Abildgaard, Mooy, McCarthy, Maeda, Turnbull, Ralston.
    Trenér: Ange Postecoglou.

    FK Šachtar Doněck: Trubin – L. Taylor, Bondar, Matvijenko, Mychajličenko – Stěpaněnko (C) – Bondarenko, Sudakov – Zubkov, Traoré, Mudryk.
    Náhradníci: Pjatov, Ševčenko – Djurasek, Konoplja, Kozik, Kryskiv, Kulakov, Kryvcov, Topalov, Petrjak, Sikan, Totovyckyj.
    Trenér: Igor Jovićević.

    Rozhodčí: Gözübüyük – van Zuilen, Balder (všichni Nizozemsko).
     
    Převážnou většinu kádru Celtiku tvoří cizinci a nejznámějším z nich je samozřejmě Joe Hart. Někdejší opora a dlouholetá jednička anglické reprezentace v minulé sezoně vychytala Celtiku skotský titul.
    Rozcvička je v plném proudu
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Zahajovacího výkopu se ujal Šachtar. Na dresech jeho hráčů převládá oranžová barva, zatímco Celtic hraje v bílo-zeleném provedení dresů.
     
    3
    Sledujeme taktikou svázaný začátek. Hlavní je neudělat chybu, která by jeden či druhý celek stála první inkasovaný gól.
     
    4
    Arťom Bondarenko na pravé straně hřiště vystoupil proti rozběhnutému Hakšabanovićovi a toho fauloval. Celtic má k dispozici první standardku.
     
    5
    Centr mířil někam na penaltu, kde nejvýše vyskočil stoper Matvijenko. Domácí se sice do útoku vrátili, ale Giakoumakis vše pokazil centrem mimo hřiště.
     
    7
    Domácí roztáhli hru doleva, Liel Abada zvedl hlavu a hledal spoluhráče nabíhajícího na zadní tyč. I tento vzdušný pas byl nepřesný.
     
    8
    Celtic má od začátku více ze hry a není proto překvapením, že si vytvořil první příležitost. Ze střední distance střílející Giakoumakis mířil nad břevno.
     
    10
    Trenér Igor Jovićević se obával brzkého náporu domácích, ale Šachtar nyní začíná kombinovat a nacházet trochu rytmu ve stylu své hry.
     
    11
    Teď se ale musel ukrajinský celek bránit. Reo Hatate vymyslel průnikovou přihrávku, která naštěstí pro Doněck nenašla svého adresáta.
     
    13
    Na druhé straně dostal trochu prostoru Bohdan Mychajličenko. Rozhlédl se kolem sebe a odcentroval do vápna. V něm našel jen hlavičkujícího obránce.
     
    14
    Domácí se vrátili do útoku a Josip Juranović nacentroval do šestnáctky. Po odrazech jako v kulečníku se bude kopat od doněcké branky.
     
    15
    Držení míče: 40% : 60%.
     
    16
    Michajlo Mudryk podstoupil souboj jeden na jednoho a vytěžil z něj roh. Centrovaný míč pak nabral faleš k brance, ale nebezpečí zažehnal Joe Hart.
     
    17
    Z brejku dostal Greg Taylor přihrávku na pravou stranu vápna, přízemní centr byl sražen mimo branku.
     
    18
    Ze všech možných variant rozehrávky si Sead Hakšabanović vybral tu na kratší vzdálenost, tak aby Celtic mohl zahájit obléhání šestnáctky.
     
    19
    Před její hranicí našel místo Josip Juranović, a přestože bránící fotbalisty krásně obstřelil, chyběl mu podstatný kus k přesnosti.
     
    21
    Na druhé straně si palebnou pozici našel Michajlo Mudryk a nebylo to vůbec špatné zakončení. Moritz Jenz se musel hodně snažit, aby ránu vychýlil.
     
    22
    Po rohovém kopu hosté kombinovali na útočné polovině. Sead Hakšabanović si u levé lajny vyšlápl na Bondarenka a je z toho volný kop.
     
    23
    Proti centrovanému míči vyšel Carter-Vickers a odhlavičkoval ho do bezpečných míst.
     
    25
    Po chvíli se ozval i Celtic. Na Juranovićův načechraný pas si ve vápně naskočil Georgios Giakoumakis, bohužel pro skotský tým neměl přesnou mušku.
     
    26
    Ofsajd a v něm Bohdan Mychajličenko.
     
    27
    Matthew O'Riley měl na kopačce první gól! Přihrávku převzal ještě před hranicí vápna, odkud technickou střelou málem vymetl vzdálenější šibenici!
     
    29
    Další útok Celtiku byl tentokrát neškodný, nad Lielem Abadou totiž sklapla ofsajdová past.
     
    30
    Držení míče: 44% : 56%.
     
    31
    Žlutá karta pro tým FK Šachtar Doněck (Mykola Matvijenko).

    Giorgos Giakoumakis měl z boku namířeno do pokutového území, levý stoper Matvijenko ho tam nepustil jen za cenu faulu.
     
    32
    Hakšabanovićův nízký centr paseku nenadělal, odkopl ho hned první obránce.
     
    34
    Celtic právě vstřelil branku!
    Celtic Parkem se prohnala obrovská vlna euforie! Taylor dostal přihrávku na levou stranu hřiště, odkud po několikametrovém běhu našel na penaltě Abadu. Ten v ideální pozici obranný val neprostřelil, ale GIORGOS GIAKOUMAKIS už z dorážky poslal Celtic do vedení.
    34. Giorgos GIAKOUMAKIS - 1:0
     
    36
    Se Šachtarem může být po rohu ještě hůř.
     
    37
    To si přál jeho exekutor Sead Hakšabanović. Nic složitého nevymýšlel a prostě kopl balon k penaltě. V houfu hráčů nejvýše vyskočil stoper Matvijenko.
     
    39
    Matthew O'Riley si náběhem řekl a míč a ten dostal před hranicí vápna. Odtud zacílil do přesného středu branky, což si Anatolij Trubin pohlídal.
     
    40
    Giorgos Giakoumakis zaútočil na svůj druhý gól! Řecký fotbalista protáhl Trubina střelou k levé tyči a gólman Šachtaru měl opravdu co dělat, aby míč vytěsnil na rohový kop.
     
    41
    Z tohoto mráčku už nijak nezapršelo.
     
    42
    Na druhé straně se do překvapivé šance dostal Michajlo Mudryk! Doněcký hráč obdržel přihrávku do uličky, balon převzal za obranou a po levé straně s ním upaloval na Harta. Ikona anglické fotbalové reprezentace proti němu vyběhla a zákrokem nohou podržela Celtic.
     
    43
    Centr z nařízeného rohu domácí odklidili do bezpečí.
     
    45
    Roh zahrával i Celtic. Prudký centr na přední tyč byl odvrácen mimo vápno, odkud Liel Abada nepřesnou střelou bez přípravy udělal za prvním dějstvím tečku.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Držení míče: 51% : 49%.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 5:1.
    Rohy: 4:3. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 2:5.
    Celtic se s pohárovou Evropou evidentně loučit nechce
     
    Celtic hraje o kejhák a v úvodním dějství to bylo znát. Skotský klub byl bojovnější, vytvářel si šance a hlavně jednou skóroval. Stalo se tak ve 34. minutě, kdy se z dorážky trefil Giorgos Giakoumakis. Řecký útočník mohl jen o pár minut později přidat druhý gól, jenže Anatolij Trubin byl tentokrát proti. Ještě před první trefou mohl doněckého brankáře překonat O'Riley, jenž pálil kolem šibenice. Hosté o sobě pořádně dali vědět až před koncem poločasu, kdy nájezdníka Mudryka vychytal Joe Hart. A právě na jeho výkon bude Celtic po změně stran spoléhat.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Druhá půle začala bez jediné změny v sestavách.
     
    47
    Doněckou rozehrávku atakující Kjogo Furuhaši ve snaze získat míč fauloval Mudryka.
     
    48
    Ve vlastním území kombinující Šachtar trpělivě hledá cestu vedoucí hlouběji do pole.
     
    50
    Žlutá karta pro tým FK Šachtar Doněck (Valerij Bondar).

    Komplikace pro Šachtar, po faulu na autora jediného gólu je karetně potrestán i jeho druhý stoper Bondar.
     
    51
    Tentokrát už hosté získali míč povoleným způsobem a za přihrávkou se okamžitě rozběhl Michajlo Mudryk. Vracející se Moritz Jenz byl o kousíček rychlejší.
     
    53
    Liel Abada hodně nadřel při zpracování těžkého centru u lajny, kdy balon udržel na hřišti jen pro soupeře.
     
    54
    To snad ani není možné, co teď Olexandr Zubkov neproměnil! Traoré mu na zadní tyč poslal skvostnou přihrávku, ale Zubkov poloprázdnou bránu trestuhodně minul! V plné rychlosti trefil pouze boční síť.
    54. Zubkov zahodil příležitost na srovnání
     
    56
    Žlutá karta pro tým FK Šachtar Doněck (Taras Stěpaněnko).
     
    57
    Střídání v týmu FK Šachtar Doněck:
    ze hřiště odchází Lassina Traoré, přichází Danylo Sikan.
     
    58
    Šachtar Doněck právě vstřelil branku!
    MICHAJLO MUDRYK se při brejku ze středového kruhu rozběhl vstříc bráně, před pokutovým územím zasekl před Juranovićem a střelou kolem kapitána Cartera-Vickerse vyrovnal stav utkání. Joe Hart byl na přesnou ránu pod břevno krátký.
    58. Michajlo MUDRYK - 1:1
     
    60
    Držení míče: 45% : 55%.
     
    63
    Celtic mohl jít zpět do vedení! Giorgos Giakoumakis poslal Furuhašiho svou nahrávkou před brankáře a sedmadvacetiletý Japonec mu mířil mezi nohy. Anatolij Trubin zachoval chladnou hlavu, šel do pokleku a nebezpečnou bombu zneškodnil.
     
    64
    Ange Postecoglou chystá trojnásobné střídání. Tak do toho, škatulata, hejbejte se!
     
    65
    Střídání v týmu Celtic FC:
    ze hřiště odchází Sead Hakšabanović, přichází Dajzen Maeda.
     
    66
    Střídání v týmu Celtic FC:
    ze hřiště odchází Kjogo Furuhaši, přichází Aaron Mooy.
     
    66
    Střídání v týmu Celtic FC:
    ze hřiště odchází Liel Abada, přichází James Forrest.
     
    67
    Standardka pro Šachtar. Rozehrávající Valerij Bondar.našel svým centrem jenom hlavu obránce.
     
    69
    Skotský mistr po prostřídání zahrozil! Hodně prostoru dostal na levé straně vápna Dajzen Maeda, zaběhl až ke koncové čáře, odkud přihrál pod sebe. A vracející se soupeř si málem vstřelil vlastňáka!
     
    70
    Z nařízeného rohu už nic nebylo.
     
    72
    Tohle snad Danylo Sikan nemyslí vážně!? Společně se spoluhráči postupoval v přečíslení tři na jednoho a dostal přihrávku před úplně prázdnou branku. Doněcká lavička už zvedala ruce nad hlavu, jaké bylo její překvapení, když Sikan při zpracování selhal a prvním dotekem si nechal míč odskočit těsně vedle tyče!? Nemožné, dalo by se říct... Hotová tragédie!
    72. Katastrofa! Sikan nepochopitelně selhal před úplně prázdnou brankou
     
    74
    Promarněné šance mohl Sikan litovat dvojnásob, kdyby Matthew O'Riley proměnil tu svou. Utaženou ránu nasměroval k tyči, Anatolij Trubin se proletěl vzduchem a s vypětím všech sil Doněck zachránil.
     
    75
    Držení míče: 50% : 50%.
     
    76
    Roh pro Celtic.
     
    77
    Do rohového čtvrtkruhu si míč postavil Aaron Mooy, rozhlédl se kolem sebe a nacentroval do vápna. Tam zaúřadovala defenziva Šachtaru.
     
    79
    V nové James Forrest ostře odcentroval před branku, Trubin míč vyboxoval do brejku.
     
    80
    Na jeho konci stál Lucas Taylor přihrávající do země nikoho. S tímto kontrem šlo naložit o dost lépe.
     
    82
    Domácí fotbalisté se vrátili nazpátek a kopali další roh. Ani tentokrát však nebyli úspěšní a museli se opět honem vracet na "svoje".
     
    83
    Tento brejk se doněckým hráčům už zakončit povedlo. A byl to Danylo Sikan, kdo střílel zpoza vápna. Obranný val ovšem nepropálil.
     
    84
    Střídání v týmu Celtic FC:
    ze hřiště odchází Reo Hatate, přichází David Turnbull.
     
    86
    Na pravý kraj vápna zaběhl Aaron Mooy a narýsoval kolmici, kterou hosté utnuli před penaltovým bodem.
     
    88
    James Forrest našel svou přihrávkou dovnitř vápna O'Rileyho, ten pálil levačkou kolem Stěpaněnka těsně vedle! Tahle promarněná šance může Celtic mrzet. Rozhodují trefa nebyla vůbec daleko.
    88. O'Riley pálil levačkou těsně vedle tyče
     
    90
    Žlutá karta pro tým FK Šachtar Doněck (Olexandr Zubkov).
     
    90
    Ještě 3 minuty se oba týmy budou prát o vítězství.
     
    90+1
    Střídání v týmu FK Šachtar Doněck:
    ze hřiště odchází Georgij Sudakov, přichází Serhij Kryvcov.
     
    90+1
    Střídání v týmu FK Šachtar Doněck:
    ze hřiště odchází Michajlo Mudryk, přichází Ivan Petrjak.
     
    90+2
    Ve skvělé příležitosti se po hlavičce spoluhráče objevil Georgios Giakoumakis! Řecký hráč využil nezaviněného pádu svého strážce a ve vyložené pozici nastřelil levou tyč! Obrovská smůla pro Celtic, který v závěru spálil další šanci a jeho fanoušci už si rvou vlasy.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 53% : 47%.
    Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 7:3.
    Rohy: 8:3. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 6:10.
    Celtic náskok neudržel a z Ligy mistrů vypadne
     
    Celtic hrál o kejhák a v zápase to bylo znát. Skotský klub byl bojovnější, vytvářel si šance a během první půle jednou skóroval. Stalo se tak ve 34. minutě, kdy se z dorážky trefil Giakoumakis. Stejný hráč mohl jen o pár minut později přidat druhý gól, jenže Anatolij Trubin byl tentokrát proti. Ještě před první trefou mohl doněckého brankáře překonat O'Riley, jenž pálil kolem šibenice. Hosté o sobě pořádně dali vědět až před koncem poločasu, kdy nájezdníka Mudryka vychytal Joe Hart.

    Po přestávce přibylo šancí jako hub po dešti. Tu první Zubkov zahodil, ale v 58. minutě už vyrovnal Mudryk. Celtic pak mohl jít zpět do vedení, jenže Furuhašiho nájezd Trubin zneškodnil a Maedova přihrávka pod sebe vlastňákem neskončila. Hodně vzruchu nejen mezi diváky vzbudila situace dvacet minut před koncem. Hosté postupovali v přečíslení tři na jednoho, Sikan dostal přihrávku před úplně prázdnou branku, ale místo ovací se dočkal jen posměchu, když mu při zpracování odskočil míč od nohy a zamířil těsně vedle tyče. V samotném závěru už byl aktivnější Celtic, ale chyběl mu i kousek štěstí, když Giakoumakis trefil tyč.

    Remíza znamená vyřazení Celtiku z Ligy mistrů, s nejlepší evropskou klubovou soutěží se tým z Glasgow rozloučí začátkem listopadu na Santiago Bernabéu. (23:14:07)

    Lukáš Jasoněk

    Branky: 34. Giakoumakis – 58. Mudryk (Sikan)

    Karty:   31. Matvijenko (SAC), 50. Bondar (SAC), 56. Stěpaněnko (SAC), 90. Zubkov (SAC)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 7:3. Rohy: 8:3. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 6:10.
    Celtic Glasgow: Hart – Juranović, Carter-Vickers (C), Jenz, G. Taylor – O'Riley, Hatate (84. Turnbull) – Abada (66. Forrest), Hakšabanović (65. Maeda), Giakoumakis – Furuhaši (66. Mooy).
    Náhradníci: Siegrist, Bain – Bernabei, Abildgaard, McCarthy, Ralston.

    Trenér: Ange Postecoglou.

    FK Šachtar Doněck: Trubin – L. Taylor, Bondar, Matvijenko, Mychajličenko – Stěpaněnko (C) – Bondarenko, Sudakov (90+1. Kryvcov) – Zubkov, Traoré (57. Sikan), Mudryk (90+1. Petrjak).
    Náhradníci: Pjatov, Ševčenko – Djurasek, Konoplja, Kozik, Kryskiv, Kulakov, Topalov, Totovyckyj.

    Trenér: Igor Jovićević.

    Rozhodčí: Gözübüyük – van Zuilen, Balder (všichni Nizozemsko).
    bahis siteleri