Chorvatsko – Belgie 0:0 (kon.) | Kanada – Maroko 1:2 (kon.) | Japonsko – Španělsko 2:1 (kon.)
Kostarika – Německo 2:4 (kon.)
konec
Japonsko
2:1 (0:1)
Španělsko
Čtvrtek 01.12.2022, 20:00Mistrovství světa • Skupina E
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Dobrý den všem fanynkám a fanouškům fotbalu! Vítejte u sledování textového přenosu z duelu Mistrovství světa mezi Japonskem a Španělskem.
     
    Španělsko

    Španělé nebyli před startem turnaje pasování do role jednoho z největších favoritů, ale zatím baví celý svět vynikající hrou. Na úvod rozstříleli vysoko 7:0 slabou Kostariku. V neděli pak odehráli utkání s Německem, ve kterém vedli 1:0, ale v závěru si nechali vyrovnat. Přesto celek kolem mladíků Gaviho a Pedriho v zádech se zkušeným Busquetsem může opanovat těžkou skupinu. V ofenzivě sice chybí klasický střelec, ale šanci dostávají Marco Asensio, Ferrán Torres nebo Dani Olmo. Proti Německu navíc odehrál velmi dobré utkání Álvaro Morata, kterého fanoušci na sociálních sítích začali přirovnávat k Davidu Villovi, který ve španělském dresu řádil v letech minulých.
    Španělé se na turnaji zatím mohou spolehnout na útočníka Moratu
     
    Japonsko

    Japonsko už tradičně na světových šampionátech dokazuje, že umí pořádně trápit silné soupeře. Před čtyřmi lety v Rusku v osmifinále málem vyřadilo nakonec bronzovou Belgii. Letos na úvod šokovalo celý svět, když otočilo duel s Německem a zvítězilo 2:1. V neděli si tak Japonci mohli výrazně vylepšit pozici pro postup, ale nedokázali přetavit v branku velkou převahu proti Kostarice. V závěru navíc inkasovali a připsali si porážku 0:1. Japonci ale rozhodně nejsou bez šancí ani proti Španělům. V kádru jsou hráči z Bundesligy jako Endo ze Stuttgartu, Doan z Freiburgu nebo Jošida ze Schalke. Tým doplňují také ostrovní hráči jako Tomijasu, Maeda nebo Minamino.
     
    Vzájemné zápasy

    Dnešní soupeři se spolu utkali v roce 2001, kdy v přátelském duelu zvítězilo Španělsko 1:0.
     
    Situace ve skupině

    Před posledními duely je na tom nejlépe Španělsko, které v případě vítězství ovládne skupinu a v osmifinále se střetne s druhým týmem skupiny F. K postupu však Španělům stačí i bod. V případě porážky musí spoléhat na to, že Kostarika neporazí Německo.

    Právě Kostarika potřebuje k postupu získat více bodů než Japonsko. V nejhorší pozici je Německo, které potřebuje nutně zvítězit a spoléhat na to, že Japonsko neporazí Španělsko. V případě remízy Japonska se Španělskem musí Německo zvítězit alespoň o dvě branky.
     
    Úvodní sestavy:

    Japonsko: Gonda – Itakura, Jošida (C), Taniguči – D. Ito, Morita, Tanaka, Nagatomo – Kamada, Maeda, Kubo.
    Náhradníci: Kawašima, Schmidt – Asano, Doan, Endo, H. Ito, Mačino, Minamino, Mitoma, Sakaj, Šibasaki, Soma, Ueda, Tomijasu, Jamane.

    Španělsko: Simón – Azpilicueta, Rodri, Pa. Torres, Balde – Busquets (C) – Gavi, Pedri – Ni. Williams, Morata, Olmo.
    Náhradníci: Raya, R. Sánchez – Alba, Asensio, Carvajal, Fati, García, Guillamón, Laporte, Koke, Llorente, Pino, Sarabia, Soler, Fe. Torres.

    Rozhodčí: Gomes – Siwela, Phatsoane.
     
    Oba týmy už jsou na hřišti. Ještě před začátkem duelu zazní hymny obou zemí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Španělé obstarali výkop do prvního poločasu dnešního souboje. Hráči v červeném začínají dnešní duel postupnou kombinací.
     
    2
    Japonsko se od úvodních minut dnešního souboje snaží dostupovat k soupeřům. Španělé tak v úvodu kombinují hlavně v zadních řadách.
     
    3
    Dani Olmo svedl souboj s Item, který ke španělskému hráči výborně přistoupil a nenechal jej rozehrát.
     
    4
    Stopeři Španělska se vysunuli na japonskou polovinu, jenže tam se zatím nikdo z ofenzivních hráčů nedokáže odpoutat od obránců.
     
    5
    Maeda předložil míč Kubovi, který se pokoušel o další přihrávku, ale tu mu zablokoval dobře postavený hráč v červeném dresu Španělska.
     
    6
    Španělé už opět kombinují na polovině soupeře. Rozehrávku favorizovaného celku diriguje Torres.
     
    7
    Olmo si dělal prostor v pokutovém území, ale Williams k němu prudkou přihrávku nepropasíroval.
     
    8
    Pau Torres si v souboji pomohl nedovoleným zákrokem. Japonci poté rychle rozehráli, ale Maeda se rychlostně neprosadil.
     
    8
    V první obrovské šanci se zjevil Ito, který si ale optimálně nepočínal při zpracování a následnou střelu poslal do boční sítě!
     
    9
    Na opačné straně centroval Baldé, jenže jeho pobídku odehrál mimo nebezpečné území Jošida. Španělé tak získali pouze úvodní rohový kop.
     
    11
    Japonci zatáhli obranný blok na vlastní polovinu a snaží se soupeři znepříjemnit kombinaci. Španělé ale od úvodního výkopu hrají velmi trpělivě.
     
    12
    Španělsko právě vstřelilo branku! Španělsko se dostává do vedení ze své první vyložené šance! Williams předložil míč Azpilicuetovi, který pohotově odcentroval do pokutového území a španělský zabijaká ÁLVARO MORATA hlavou otevřel skóre!
    12. Álvaro MORATA - 0:1
     
    14
    Španělé pokračují v aktivním pojetí hry i po vstřelení úvodní branky. Hráči v červeném už jsou opět na polovině Japonska a hledají si prostor, kterým proniknout za obranu.
     
    15
    Do rozehrávky Španělska se musel zapojit brankář Simón. Gólman favorizovaného celku jen přiklepl míč na stopery.
     
    16
    Pau Torres poslal přihrávku na levou stranu, kde byl Alejandro Balde. Španělé po vstřelení úvodní branky nikam nespěchají a raději drží míč.
     
    17
    Baldé podpořil ofenzivu náběhem po levé straně, jenže místo centru hledal zpětnou přihrávkou Pedriho, který se nedokázal uvolnit.
     
    18
    Pedri diriguje rozehrávku Španělska na polovině hrací plochy. Japonsko nepolevuje v urputném bránění a nadále drží kompaktní blok.
     
    19
    Pau Torres zariskoval při rozehrávce a Maeda jeho pomalou přihrávku málem vypíchl. Nakonec se ale k odraženému míči dostal Sergio Busquets.
     
    20
    Sergio Busquets se na polovině hřiště jednoduše otočil a přenesl hru na pravou stranu. Japonsko skvělým způsobem brání křídelní prostory.
     
    21
    Gavi se chtěl otočit v blízkosti velkého vápna, jenže důrazný obránce mu míč vypíchl mimo střeleckou pozici.
     
    22
    Torres táhl akci Španělska z vlastní poloviny. Favorizovaný celek hraje opravdu trpělivě a většina kombinace se zatím odehrává kolem středového kruhu. Na tribunách mezitím obíhá mexická vlna.
     
    23
    Álvaro Morata se dostal do dalšího zakončení! Španělský střelec tentokrát střílel na dlouhou nohu a brankář Gonda jeho ránu zneškodnil!
    23. Morata v obrovské šanci
     
    24
    César Azpilicueta si na pravé straně pohrál s míčem a bez problémů rozehrál na pravou stranu. Japonci napadáním vytlačili soupeře zpátky na jeho polovinu.
     
    25
    Za další pobídkou si naběhl Morata, jenže tentokrát si nepohlídal své postavení a byl lapen v těsném ofsajdu.
     
    26
    Rodri se prosmýkl na polovinu Japonska, jenže ihned u něj byli dva fotbalisté v modrých dresech.
     
    27
    Baldé ještě dohnal míč na hrací ploše a levačkou odcentroval do pokutového území, kde však neměl nikoho ze spoluhráčů.
     
    28
    Další chybnou přihrávku vyprodukoval Busquets, který málem vyslal soupeře do úniku. Zkušený hráč měl i kus štěstí a jeho pobídka doputovala až k Simónovi.
     
    29
    Španělé drží míč na kopačkách na polovině hřiště a trpělivou kombinací číhají na další skulinku. Pohybem je na hrotu velmi aktivní Morata.
     
    30
    Je za námi úvodní půlhodina dnešního souboje a Španělé zatím mají utkání pevně v rukou. Japonsko se až na náznaky k ničemu nedostalo.
     
    31
    Nagatomo si řekl o přihrávku na levou stranu, ale zkušený César Azpilicueta před ním míč odehrál na osamoceného Williamse.
     
    32
    César Azpilicueta táhl akci Španělska po pravé straně. Na polovině hřiště byl následně faulován Busquets, kterého poslal k zemi Dajzen Maeda.
     
    33
    Taniguči na polovině Španělska dohrál Gaviho, který zůstává na trávníku ležet s bolestivou grimasou v obličeji. Sudí zatím žlutou kartu neudělil.
     
    34
    Torres chyboval při rozehrávce a Japonci okamžitě spěchali vpřed. Skvěle se vrátil Baldé, který prokázal své rychlostní schopnosti a získal pro Španělsko míč.
     
    35
    Unai Simón hodně zariskoval při rozehrávce na malém vápně. Španělský brankář kličkou proti Maedovi zahrál na nervy španělským fanouškům.
    35. Sebevědomý Unai Simón
     
    36
    Kubo si naběhl na zpětnou přihrávku z levé strany, jenže si míč nedokázal dobře převzít a už se nevymotal z těžké pozice.
     
    37
    Japonsko i dnes přímo na stadionu podporuje početná skupina fanoušků, která od úvodních minut hlasitým skandováním žene své oblíbence vpřed.
     
    38
    Morata se stáhl pro míč hodně hluboko, ale následně rozehrál pouze na spoluhráče z defenzivy. V pokračující akci Torres nepřesně hledal Olma.
     
    39
    Ko Itakura dohrál souboj na polovině soupeře a spatřil žlutou kartu.
     
    40
    Nico Williams dostal přihrávku na pravou stranu, výborně si míč zpracoval, jenže už nedokázal přesně přihrát na někoho v červeném dresu.
     
    41
    Španělé kombinují na polovině hřiště a v závěru prvního poločasu už se nikam neženou. Japonský kompaktní blok se trpělivě přesouvá z levé strany na pravou.
     
    42
    Morata uspěl v hlavičkovém souboji ve středovém kruhu a sklepl míč na Williamse. Následně se ale Španělé vrátili ke kombinaci v zadních řadách.
     
    43
    Gavi našel Busquetse, jenže ten opět celou akci zpomalil. César Azpilicueta si před dotírajícím Maedou musel dokonce pomoci malou domů.
     
    44
    Baldé přesprintoval Kuba a bez problémů získal volný míč. Hráči v modrém ale ukazují, že číhají na jeden moment, z nějž by mohli udeřit.
     
    44
    Taniguči složil v osobním souboji Gaviho a vidí žlutou kartu.
     
    45
    I třetí japonský stoper Jošida dostává v závěru prvního poločasu žlutou kartu. To může být pro Japonce velký problém.
     
    45+1
    Nastavuje se jedna minuta!
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas končí! Po úvodní pětačtyřicetiminutovce mohou být spokojenější Španělé. Ti udeřili ve 12. minutě, kdy se prosadil Álvaro Morata. Stejný hráč měl další velkou šanci, ale vychytal jej brankář. Ve zbytku poločasu Španělé bez problémů drželi míč a i přes pár chyb v rozehrávce nepustili soupeře do šancí.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Japonsko:
    ze hřiště odchází Takefusa Kubo, přichází Ricu Doan,
    ze hřiště odchází Yuto Nagatomo, přichází Kaoru Mitoma.

    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází César Azpilicueta, přichází Dani Carvajal.
     
    47
    Mitoma chtěl svým prvním dotykem po příchodu na hřiště vyslat přihrávku na pravou stranu za obranu Španělska, jenže jeho úmysl spoluhráči nepochopili.
     
    48
    Japonci se snažili o konstruktivní rozehrávku z vlastní poloviny, jenže se to příliš nepovedlo a míč skončil v zámezí.
     
    48
    Japonsko právě vstřelilo branku! Je vyrovnáno, Japoncům se opět vydařilo vynikající střídání! Skvěle napadali rozehrávku soupeře a dočkali se odměny. Ito našel střídajícího RICU DOANA, který nádhernou střelou levačkou překonal brankáře Simóna!
    48. Ricu DOAN - 1:1
     
    50
    Na tribunách je okamžitě mnohem veseleji! Japonci hlasitým skandováním ženou hráči v modrém vpřed. Za tohoto stavu by navíc Japonsko postupovalo.
     
    51
    Na hřišti se dějí neskutečné věci! Japonci znovu dopravili míč do sítě, ale míč v předcházející akci opustil hrací plochu.
     
    52
    VAR celou akci zkoumá hodně dlouho.
     
    53
    Japonsko právě vstřelilo branku! Tak pozor! Japonsko vede! VAR zkoumal inkriminovaný moment opravdu hodně dlouho. Přetažený centr nakonec ve skluzu udržel míč na trávníku Mitota, který míč vrátil před branku a důrazný AO TANAKA rozvlnil síť!
    53. Ao TANAKA - 2:1
     
    55
    Morata dostal přihrávku na polovinu hřiště, ale důrazný stoper v modrém jej čistým způsobem odstavil od míče.
     
    56
    Ao Tanaka schytal v hlavičkovém souboji s Rodrim tvrdý zásah a zůstává ležet pořádně otřesený.
     
    57
    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází Nico Williams, přichází Ferrán Torres,
    ze hřiště odchází Álvaro Morata, přichází Marco Asensio.
     
    58
    Španělé kombinují s míčem na vlastní polovině. Japonsko se pomaličku vrací k hernímu pojetí z prvního poločasu.
     
    59
    Rodri vyvezl míč na japonskou polovinu, jenže skrz pevný val se Španělé budou dostává velmi těžce. Jošida získal nepřesnou přihrávku směřující na Asensia.
     
    60
    Do rozehrávky Španělska se opět musel zapojit brankář Simón. Hráči v červeném mají obrovské problémy s přechodem do blízkosti velkého vápna.
     
    61
    Gavi bojoval o míč na polovině soupeře, jenže právě od něj se míč odrazil do zámezí. Japonci budou vhazovat v blízkosti vlastní šestnáctky.
     
    62
    Střídání v týmu Japonsko:
    ze hřiště odchází Dajzen Maeda, přichází Takuma Asano.
     
    63
    Ferrán Torres si chtěl obhodit soupeře na pravé straně, ale důrazný hráč v modrém mu čistým způsobem tělem vystavil stopku.
     
    64
    Ricu Doan se z pravé strany znovu tlačil do zakončení, jenže tentokrát se ke střele levačkou nedostal. Španělé teď bránili obětavě.
     
    65
    Pedri při napadání rozehrávky Japonska poslal k zemi Jošidu. Defenziva Japonska podává v dnešním duelu vynikající výkon.
     
    66
    Kamada ve středovém kruhu skvělou zasekávačkou změnil rytmus hry a přenesl míč na pravou stranu. Japonci hrají po změně stran fantasticky.
     
    67
    Baldé si pohlídal aktivního Doana, kterého nepustil před sebe a získal pro svůj celek rozehrávku od branky. Španělé musí zvýšit aktivitu.
     
    68
    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází Gavi, přichází Ansu Fati,
    ze hřiště odchází Alejandro Balde, přichází Jordi Alba.
     
    69
    Střídání v týmu Japonsko:
    ze hřiště odchází Dajči Kamada, přichází Takehiro Tomijasu.
     
    70
    Do ofenzivy se hnal Ferrán Torres, který byl ale soupeřem poslán k zemi. Favorizovaný celek tak bude rozehrávat poblíž velkého vápna.
     
    71
    Mitoma pláchl obráncům po levém křídle a procedil krásnou přihrávku mezi obránce. Na jeho pobídku si naběhl Asano, ale jeho pokus byl hodně nepovedený.
     
    72
    Kostarika v souběžně hraném duelu vede 2:1 nad Německem! Za tohoto stavu by do osmifinále postoupilo Japonsko a právě Kostarika.
     
    73
    Dani Olmo se prosmýkl do pokutového území, kde zahrál na housličky svému strážci, nicméně už se nedostal k míči.
     
    74
    Už to znovu neplatí! Za Německo totiž vyrovnal Kai Havertz, čímž ve virtuálním pořadí vrací na postupovou pozici Španělsko.
     
    75
    Ferrán Torres se uvolnil na pravé straně, nicméně jeho následný centr doputoval na hlavu dobře postaveného stopera Jošidy.
     
    76
    Jordi Alba reklamoval, že jej Tomijasu trefil rukou do obličeje a dožadoval se odpískání faulu. Sudí ale ukazuje, že Japonci budou rozehrávat od branky.
     
    77
    Rodri už se také vytáhl vysoko před pokutové území. Na jeho hranici kouzlil Asensio, ale centrem na Fatiho spoluhráče nedostal do střelecké pozice.
     
    78
    Alba z levé strany vymyslel hodně nepovedený centr, kterým našel jen dobře postaveného Moritu, který na tomto šampionátu podává vynikající výkony.
     
    79
    Torres na pravé straně kombinoval s Albou, nicméně Japonci opět skvěle zavřeli prostor na hranici velkého vápna.
     
    80
    Dani Olmo už se na to nemohl dívat a natáhl ke střele z úctyhodné vzdálenosti. Vadou na kráse ale bylo, že trefil prvního hráče v japonském dresu.
     
    81
    Asensio narážečkou do vápna našel Fatiho, který musel bojovat z ostrého úhlu, jenže pro svůj celek nezískal ani roh.
     
    82
    Mitoma se z levé strany dral vpřed a jednoznačně nahrál pád. Sudí měl situaci přímo před očima, nicméně přesto nařídil přímý kop pro Japonsko.
     
    83
    Po standardní situaci si na centr naskočil Itakura, jehož hlavička z těžké pozice směřovala přímo do rukavic brankáře Simona.
     
    84
    Fati si náběhem řekl o přihrávku do vápna, jenže u něj byli dva obránci, kteří mu nedali sebemenší šanci.
     
    85
    Asensio si připravil míč na levou nohu, jenže jeho následnou ránu obětavým pádem zablokoval Mitoma.
     
    86
    Asensio pro změnu procedil přízemní přihrávku na malé vápno, kde číhal připravený stoper Maja Jošida.
     
    87
    Střídání v týmu Japonsko:
    ze hřiště odchází Ao Tanaka, přichází Wataru Endo.
     
    88
    Asensio z pravé strany hledal spoluhráče na hranici velkého vápna, ale proti zahuštěné obraně nemají Španělé moc prostoru.
     
    89
    Hráči v červeném stále kombinují kolem velkého vápna takovým házenkářským způsobem. Jejich kombinace je hodně statická.
     
    90
    Marco Asensio natáhl ke střele levačkou z velké vzdálenosti. Gonda jeho ránu jen vyrazil před sebe a před dotírajícím soupeřem odkopl míč Maja Jošida!
    90. Asensiův jedovatý projektil
     
    90
    Z další akce zakončoval Dani Olmo, který pálil v pádu a pravačkou usměrnil míč přímo do rukavic japonského gólmana.
     
    90+1
    Nastavuje se sedm minut!
     
    90+2
    Marco Asensio prošel z pravé strany do zajímavé pozice, ale opět rozehrál na střed. Pedri poté patičkou daroval míč do rukavic brankáře.
     
    90+3
    Dani Carvajal hledal přihrávkou na pravou stranu spoluhráče, nicméně příliš prudkou přihrávkou odehrál míč do zámezí. Japonci s vhazováním spěchat nebudou.
     
    90+4
    Wataru Endo se dostal k odraženému míči a bez váhání jej napálil daleko od šestnáctky.
     
    90+5
    Defenziva Japonska zablokovala další přízemní centr z levé strany a odehrála míč daleko od vlastní branky.
     
    90+6
    Dani Olmo vyzkoušel zakončení z velké vzdálenosti a z nepřipravené pozice. Jeho slabý pokus tak minul branku Japonska o několik metrů.
     
    90+7
    Itakura si pohlídal vysoký nákop a hlavou odehrál míč do rukavic japonského gólmana Gondy. Japonsko je velmi blízko k dalšímu velkému triumfu.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Japonsko poráží Španělsko 2:1 a stává se vítězem našlapané skupiny E! Po první půli na tom přitom byli lépe Španělé. Ti udeřili ve 12. minutě, kdy se prosadil Álvaro Morata. Stejný hráč měl další velkou šanci, ale vychytal jej brankář. Ve zbytku poločasu Španělé bez problémů drželi míč a i přes pár chyb v rozehrávce nepustili soupeře do šancí. Japonský kouč ale o přestávce vypustil na trávník Doana, který ve 48. minutě vyrovnal. O několik minut později navíc po sporné akci poslal Japonsko do vedení Tanaka. Ve zbytku utkání se Španělé snažili dobývat japonskou obranu, ale zmohli se na Asensiovu ránu, kterou Gonda vyrazil.
     
    Držení míče: 17 % : 83 %.
    Střely mimo: 3:2. Rohy: 0:2. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 9:6.
     
    Výsledek tohoto utkání současně znamená, že Německo končí na světovém šampionátu ve skupině podruhé v řadě.
    Po Belgii končí na šampionátu další z favoritů
    Konečné pořadí skupiny E
     
    Japonsko v osmifinále narazí na Chorvatsko, zatímco Španělsko změří síly s Marokem.
     
    Z mé strany je to vše! Děkuji Vám za pozornost a těším se u sledování dalších přenosů. (22:06:49)

    Tomáš Kubečka

    Branky: 48. Doan (J. Ito), 53. Tanaka (Mitoma) – 12. Morata (Azpilicueta)

    Karty:   39. Itakura (JPN), 44. Taniguči (JPN), 45. Jošida (JPN)


    Držení míče: 17 % : 83 %.
    Střely mimo: 3:2. Rohy: 0:2. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 9:6.
    Japonsko: Gonda – Itakura, Jošida (C), Taniguči – D. Ito, Morita, Tanaka (87. Endo), Nagatomo (46. Mitoma) – Kamada (69. Tomijasu), Maeda (62. Asano), Kubo (46. Doan).
    Náhradníci: Kawašima, Schmidt – H. Ito, Mačino, Minamino, Sakaj, Šibasaki, Soma, Ueda, Jamane.

    Španělsko: Simón – Azpilicueta (46. Carvajal), Rodri, Pa. Torres, Balde (68. Alba) – Busquets (C) – Gavi (68. Fati), Pedri – Ni. Williams (57. Fe. Torres), Morata (57. Asensio), Olmo.
    Náhradníci: Raya, R. Sánchez – García, Guillamón, Laporte, Koke, Llorente, Pino, Sarabia, Soler.

    Rozhodčí: Gomes – Siwela, Phatsoane
    bahis siteleri