Toronto – Los Angeles 5:0 (kon.) | Tampa – Nashville 5:2 (kon.) | Florida – Detroit 5:1 (kon.)
St. Louis – Winnipeg 2:5 (kon.) | Dallas – Ottawa 4:3 (po pr.)
konec
Toronto Maple Leafs
5:0 (0:0, 4:0, 1:0)
Los Angeles Kings
Pátek 09.12.2022, 01:00 • Scotiabank Arena, Toronto • NHL
Předzápasové kurzy
Partner:
    Toronto na domácím ledě rozstřílelo Los Angeles
     
    Statistiky

    Střely na bránu: 41 – 29 | Přesilová hra: 1/3 – 0/2 | Trestné minuty: 14 – 11

    Kdo se postavil do brankoviště?

    Ilja Samsonov (TOR) – 29 zákroků, 0 OG, úspěšnost 100%, odchytal 59:58
    Jonathan Quick (LAK) – 36 zákroků, 5 OG, úspěšnost 87,8%, odchytal 60:00

    Česká a slovenská stopa v utkání

    David Kämpf (TOR) – 1+0, +1 účast, 1 střela na bránu, TM 0, čas na ledě 17:41

    Tři hvězdy utkání

    1. Ilja Samsonov (TOR) – 29 zákroků
    2. Mitchell Marner (TOR) – 1+0
    3. William Nylander (TOR) – 1+1 (03:45:02)
     
    Utkání přihlíželo 18 567 diváků.
     
    Skvělá forma Toronta pokračuje. Hokejisté Maple Leafs na domácím ledě rozstříleli Los Angeles 5:0 a bodovali ve třináctém zápase v řadě, přičemž podvanácté vyhráli.

    O osudu střetnutí rozhodla pasáž mezi 26. a 27. minutou, kdy Javorové Listy vstřelily tři góly v rozmezí 66 vteřin, o jednu z těchto tref se postaral český útočník David Kämpf. Na rozdíl čtyř branek zvyšoval Mitchell Marner, který zaznamenal kanadský bod ve 21. utkání v řadě a vylepšil tak klubový rekord. Ve třetí dvacetiminutovce padl už jenom jeden gól, trefil se americký kanonýr Auston Matthews. Vyzdvihnout je třeba i výkon Ilji Samsonova, jenž udržel čisté konto a navázal tak na kolegu Ryana Murrayho, ten před dvěma dny vynuloval hráče Dallasu.

    Svěřenci kouče Keefeho se v tabulce Atlantické divize přiblížili z druhého místa vedoucímu Bostonu na rozdíl tří bodů. Králové z Los Angeles zůstávají v Pacifické divizi na třetí příčce.
     
    Konec zápasu.
     
    59:43
    Jubilejní čtyřicátou střelu Toronta směřující mezi tři tyče obstaral Timothy Liljegren, ránu zadáka podržel Jonathan Quick ve výstroji.
     
    59:22
    Po ztrátě Drewa Doughtyho vyrazil do protiútoku Alexander Kerfoot. Měl před sebou dvojici protihráčů, mezi níž se prosmýknout nedokázal.
     
    58:43
    Poměrně dlouhý časový úsek v obranném pásmu kombinovali mezi sebou Justin Holl s TJ Brodiem. Hosté nakonec vysunuli forčekink a dostalo prvního jmenovaného pod tlak, ten na dalších pár vteřin zašlápl touš u mantinelu.
     
    58:12
    Na střeleckou listinu se pokusil zapsat Matt Roy. Tvrdá rána od modré čáry neměla zlé parametry, ale nakonec se mezi tři tyče nevešla, po odrazu puku od zadního mantinelu ho Samsonov přikryl lapačkou.
     
    57:56
    Směrem dozadu skvěle zapracoval Rasmus Sandin. Tak dlouho švédský obránce dotíral na Adriana Kempeho, až jej přiměl ke špatné přihrávce.
     
    57:23
    Před soupeřovou svatyní dostal hodně volného prostoru Auston Matthews. Jonathan Quick soka skvěle vystál a nedovolil mu skórovat podruhé v zápase.
     
    56:57
    Z levého kruhu vyslal ostrou dělovku Alex Iafallo. Ilja Samsonov měl velké štěstí, že hrací předmět vyletěl nad břevno.
     
    56:20
    Po pravém mantinelu nastartoval Blake Lizotte. Nasměroval si následně na střed, kličkou u modré čáry neuspěl proti Justinu Hollovi.
     
    55:50
    Při rozehrávce Mark Giordano bez váhání zacouval do obranné třetiny, aby měl více prostoru, zvolil přesný křižný pas na Davida Kämpfa.
     
    55:17
    Matt Roy střílel z pravého kruhu z otočky. Ilja Samsonov měl situaci pod kontrolou, po zásahu levým betonem touš přikryl lapačkou.
     
    54:52
    Ke dvěma asistencím chtěl přidat i vstřelený gól Michael Bunting. Od Matthewse dostal nabito do pravého kruhu, avšak střelu nasměroval nad břevno.
     
    54:15
    Carl Grundström pod tlakem Mitchella Marnera nahazoval naslepo po levém mantinelu, volný kotouč sebral do svého držení Justin Holl.
     
    53:46
    Sám proti třem Blake Lizotte neměl moc šancí na úspěch. Zabojoval srdnatě, ale nakonec ho přeci jen obral Zach Aston-Reese.
     
    53:12
    William Nylander vyslal dlouhý oblouček pro Denise Malgina, který přebruslil posledního obránce, bekhendem však z velkého úhlu na Quicka nevyzrál.

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 26. Engvall (Timmins, Kerfoot), 26. Kämpf (Holmberg, Brodie), 27. Nylander (Bunting, Holl), 34. Marner, 50. Matthews (Nylander, Bunting)


    Toronto Maple Leafs: Samsonov (Murray) – Holl, Giordano, Liljegren, Sandin, Timmins, Brodie – Nylander, Matthews (A), Bunting – Marner (A), Tavares (C), N. Robertson – Engvall, Kämpf, Kerfoot – Malgin, Holmberg, Aston-Reese.
    Trenér: Sheldon Keefe

    Los Angeles Kings: Quick (Copley) – Doughty (A), M. Anderson, M. Roy, Durzi, S. Walker, Edler – Kaliyev, Kopitar (C), Fiala – Arvidsson, Danault (A), Moore – Vilardi, Kempe, Iafallo – Anderson-Dolan, Lizotte, Grundström.
    Trenér: Todd McLellan

    Rozhodčí: Joannette, Dunning – Mills, Smith

    Diváci: 18 567
    thejrc.org