Obří slalom žen, 1. kolo, Kranjska Gora Vítěz: V. Grenierová (CAN) (kon.) | Obří slalom mužů, 1. kolo, Adelboden Vítěz: M. Odermatt (SUI) (kon.)
Obří slalom žen, 2. kolo, Kranjska Gora Vítěz: V. Grenierová (CAN) (kon.) | Obří slalom mužů, 2. kolo, Adelboden Vítěz: M. Odermatt (SUI) (kon.)
konec
Obří slalom žen, 1. kolo, Kranjska Gora

Vítěz: V. Grenierová (CAN)

Sobota 07.01.2023, 09:30Sjezdové lyžování
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 09:30.
     
    Vítám všechny příznivce při sledování obřího slalomu žen z Kranjske Gory. Slovinsko je další zastávkou světového poháru, který se dnes v této disciplíně ukáže poprvé v roce 2023. Příjemnou zábavu.
     
    Poslední závod obřího slalomu se konal ihned po vánočních svátcích, když se lyžařky sešly v rakouském Semmeringu. Pro vítězství si došla aktuální lídryně celkového bodování Mikaela Shiffrinová. Pro stříbro si došla Lara Gutová-Behramiová a stupně vítězů uzavřela Marta Bassinová. Slovenka Petra Vlhová zapsala sedmou příčku.
     
    Pořadí disciplíny

    1. Marta Bassinová 300 b
    2. Mikaela Shiffrinová 260 b
    3. Lara Gutová-Behramiová 252 b
    4. Petra Vlhová 226 b
    5. Sara Hectorová 174 b
    6. Federica Brignoneová 174 b
    7. Tessa Worleyová 157 b
    8. Ragnhild Mowinckelová 131 b
    9. Paula Moltzanová 100 b
    10. Katharina Liensbergerová 81 b
     
    Pořadí SP

    1. Mikaela Shiffrinová (USA) 975 b
    2. Petra Vlhová (SVK) 586 b
    3. Wendy Holdenerová (SUI) 495 b
    4. Sofia Goggiaová (ITA) 470 b
    5. Lara Gutová-Behramiová (SUI) 371 b
    6. Corinne Suterová (SUI) 337 b
    7. Marta Bassinová (ITA) 335 b
    8. Anna Swenn Larssonová (SWE) 320 b
    8. Ragnhild Mowinckelová (NOR) 311 b
    9. Elena Curtoniová (ITA) 306 b
    10. Sara Hectorová (SWE) 303 b
     
    Závod za malou chvíli začne. Jako první půjde na trať Tessa Worleyová.
     
    První kolo obřího slalomu právě začalo!
     
    1
    Tessa Worleyová potvrdila, že by dnes mohla udělat dobrý výsledek. Od začátku do toho pořádně šlapala, což se ji nakonec vyplatilo. S časem 58,05 je zatím na první pozici.
     
    2
    Mikaela Shiffrinová ale Francouzsku s přehledem překonává, i když to s ní ze začátku trochu házelo! Postupem času totiž zvládala branky lépe, a proto je zatím ve vedení!
     
    3
    Lara Gutová-Behramiová to zvládla ovšem ještě lépe! S Američankou soupeřila po celou dobu, avšak nakonec tento souboj zvládla ve svůj prospěch. Byla rychlejší o 0,27 setin sekundy!
     
    4
    Petra Vlhová si dnes šáhla na dno, což stačilo alespoň na prozatímní třetí příčku! První sektory měla rychlejší, pak ale trochu zpomalila. Pro druhé kolo ale má dobrou výchozí pozici!
     
    5
    Marta Bassinová se dostává mezi Švýcarku s Američankou na druhou pozici! První polovina tratě ji seděla trochu více, poté už spíše doháněla. I tak předvedla skvělou jízdu.
     
    6
    Sara Hectorová najížděla do branek příliš napřímo, což se ji nevyplatilo. Jela ale nadprůměrně, proto ztratila jenom 50 setin sekundy.
     
    7
    Federica Brignoneová předvedla sice parádní jízdu, ani to ale nestačí na prvenství v prvním kole! Po horším posledním sektoru ztratila na Laru Gutovou-Behramiovou 12 setin sekundy.
     
    8
    Coralie Frasseová Sombetová ukázala, že slibný začátek nemusí znamenat kvalitní výsledek. Mezi druhým a třetím sektorem byla dokonce nejrychlejší, poté však nuceně zpomalovala. Zatím si tedy dojela pro sedmou pozici.
     
    9
    Ragnhild Mowinckelová svou jízdu pojala hodně tvrdě, což dnes zřejmě nebude ta ideální strategie. Úplně si tedy nepřizpůsobila podmínkám, proto je zatím poslední.
     
    10
    Katharina Liensbergerová též nezajela úplně dobře, ale ono se toho tolik vlastně nečekalo. Letos se ji příliš nedaří, což se potvrdilo i dnes. Se ztrátou 1,50 sekundy je desátá.
     
    11
    Katharina Truppeová též jela hodně tvrdě, a to se jednoduše nevyplácí. Navíc ji to úplně nechutnalo. Ztráta 2,50 sekundy je zatím úplně nejvyšší. Velké trápení rakouského týmu pokračuje.
     
    12
    Valérie Grenierová je první! To je naprostá senzace! Nenápadná jízda Kanaďanky se stupňovala a hlavně ke konci, a proto byla tou nejlepší! Lze tedy vidět, že na dnešní trati je ještě hodně potenconálu.
     
    13
    Paula Moltzanová si vedla tak, jak bychom čekali. Šlo vidět, že je hodně opatrná, až moc si hlídala linii. Průběžně to stačí na devátou pozici.
     
    14
    Michelle Gisinová rozhodně nebude zcela spokojená. V prostředku trati byla sice rychlá, ale ne tolik. V cíli se její ztráta přehoupla přes jednu sekundu.
     
    15
    Maryna Gąsienicová-Danielová se hodně snažila, což asi nebylo úplně nejlepší. Mohla jednoduše skončit lépe. Devátá pozice je pro Polku snad útěchou.
     
    16
    Norka Thea Louise Stjernesundová potvrdila, že má radši rychlejší pasáže. Ze začátku to nebylo úplně špatné, pak už se ale z pole favoritek vyřadila. Průběžně je až čtrnáctá.
     
    Po krátké pauze půjde na trať Ramona Siebenhoferová.
     
    17
    Ramona Siebenhoferová se v prvním kole tedy hodně natrápila. Nepředvedla ideální poměr rychlosti a techniky, proto je předposlední. Rakušanky jsou tedy vysoko za očekáváními.
     
    18
    Wendy Holdenerová taky hodně zpomalovala postupem času. I když by bývala patřila mezi favoritky, dnes tomu tak není a ani nebude. Průběžně je až patnáctá.
     
    19
    Ricarda Haaserová měla dokonce nejlepší start, avšak potom už to bylo horší a postupně se propadala. Konečná šestnáctá pozice je tedy zcela odpovídající.
     
    20
    Domácí Slovinka Ana Buciková dokázala, že znalost domácí tratě se může hodně uplatnit. I když úplně neexcelovala ke konci, nakonec je v cíli devátá, což je výborný výsledek.
     
    21
    Maria Therese Tvibergová se od začátku pohybovala v mezičasech nejhorších lyžařek v prvním kole. Svůj čas alespoň trochu zlepšila na konci, proto je prozatím osmnáctá.
     
    22
    Camille Rastová měla jeden z nejhorších startů, i tak to ale nakonec nebylo tak hrozné. Konečná ztráta 1,62 sekundy je alespoň malou nadějí pro druhé kolo.
     
    Na scéně je opět krátká pauza. Poté uvidíme na trati Minu Fürst Holtmannovou.
     
    23
    Výkon Miny Fürst Holtmannové překvapil. I když zpočátku nebyla v tom lepším průměru, nakonec se do něj dostala. Obstojná jízda stačí na třináctou příčku.
     
    24
    Andrea Ellenbergerová na sjezdovce vypadala hodně zajímavě. Tato neuvěřitelná osobnost alpského lyžování však nakonec nekončí s časem, se kterým by mohla být spokojená. Agresivní jízda končí na dvaadvacáté pozici.
     
    25
    Alice Robinsonová měla na svou jízdu velice dobré podmínky, avšak ani to ji příliš nepomohlo. S konečnou ztrátou 2,12 sekundy nemůže být úplně spokojena.
     
    26
    Stephanie Brunnerová jenom násobí trápení rakouského mužstva. Konečné osmnácté místo je více než neuspokojivé pro publikum našeho jižního souseda.
     
    27
    Franziska Gritschová měla dokonce čtvrtý nejrychlejší sektor, avšak potom se výrazně propadala. Konečná fáze tratě ji vůbec nesedla. V cíli ztrácí 1,61 sekundy.
     
    28
    Simone Wildová šlapala na své lyže s velkou agresivitou, ale to dnes není ta ideální strategie. Průběžně je až sedmadvacátá tedy na děleném posledním místě.
     
    29
    Katharina Huberová potvrzuje svou formu, když je až na prozatímním posledním místě. Její jízda opravdu byla až pod průměrem, jelikož její čas se dostal až na jednu minutu.
     
    30
    Nina O'Brienová se do zápisu dnešního závodu dostává v negativním smyslu. Po zaváhání někde v prostředku trati upadla, proto první kolo vůbec nedojela.
     
    Následuje úprava tratě. Startovní pole se poté přesune do druhé třicítky.
     
    31
    Švédka Estelle Alphandová nebude příliš nadšená až uvidí své mezičasy. Zpočátku to totiž vypadalo na dobrou jízdu, ovšem nakonec se zřejmě nedostane ani do druhého kola.
     
    32
    Asja Zenereová se oproti svým nejbližším soupeřkám zlepšila, i tak měla naději na lepším výsledek. Kolísavé časy ji ale o to v zásadě připravily.
     
    33
    Elisa Mörzingerová měla poměrně dobrý start, i tak však končí až třicátá. Velké chyby ve třetím sektoru ji o to připravily.
     
    34
    Britt Richardsonová nenavázala na svou krajanku Grenierovou, která zřejmě ovládne první kolo. Trať ji moc nevoněla, proto je konečný čas 59,67 poměrně očekáváný.
     
    35
    Marte Monsenová jako druhá v dnešním závodu obřího slalomu končí s časem přes jednu minutu. Nic moc se od ni nečekalo, i tak je to trochu kruté.
     
    36
    Jessica Hilzingerová měla lepší první polovinu sjezdovky, následně i trochu zbytečně zpomalovala. Nakonec je na průběžné třicáté pozici.
     
    37
    Lisa Nybergová se činila podobně jako Hilzigerová. Její jízda nebyla moc dobrá, což klidně mohly zavinit i podmínky.
     
    38
    Tina Robniková ze Slovinska byla pochopitelně hodně podporována domácím publikem, avšak ani to ji extra nepomohlo. V cíli je až čtyřiatřicátá.
     
    39
    Clara Direzová předvedla pro francouzský tým příjemný výsledek. Do branek hodně šlapala, což by ji klidně mohlo vynést i do druhého kola.
     
    40
    Julia Scheibová toho dnes odjela úplně nejméně. Už ve druhém sektoru totiž netrefila nájezd, a proto lehce upadla.
     
    41
    Vivianne Härriová je průběžně dokonce až úplně poslední z těch závodnic, které dojely. Na trati se hodně trápila, proto se tento výsledek spíše očekával.
     
    42
    Magdalena Kappauerová si nevedla až tak špatně, ale ani tak to za zmínku úplně nestojí. Skrze horší konečnou část přichází o možnost se dostat do druhého kola.
     
    43
    Hilma Lövblomová atakuje čas potřebný pro druhé kolo. Její jízda navíc měla ještě rezervy. Konečný čas 59,51 by tedy mohl stačit.
     
    44
    Elisa Platinová po delší době předvedla nějakou překvapivou jízdu. A kdyby trochu nevypustila poslední sektor, mohla se umístit ještě lépe. Konečně čtyřiadvacáté místo znamená skvělý výsledek.
     
    45
    Doriane Escaneová vůbec nejela podle svých představ. Její čas 1:00.71 je zatím tím úplně nejhorším.
     
    46
    Roberta Melesiová dojela alespoň do třetího sektoru, kde však selhala. Po netrefení branky v dnešním závodě končí.
     
    47
    Chorvatka Zrinka Ljutićová je tady skoro jako doma, což dnes úplně nepotvrdila. Po prvním sektoru upadla a též končí.
     
    48
    Hanna Aronssonová Elfmanová potvrdila očekávání. Její čas je prozatím nejhorším v celém startovním roštu.
     
    49
    Vanessa Kasperová měla lepší první polovinu trati, poté si vedla velice špatně. Končí až na dvaačtyřicáté příčce.
     
    50
    Luisa Matilde Maria Bertaniová jenom potvrzuje, že v Bulharsku je s lyžováním hodně práce. Již od počátku měla nejhorší časy, což se potvrdilo i v cíli.
     
    51
    Magdalena Luczaková s časem 1:00.25 končí na čtyřiatřicáté pozici v prvním kole. Pro dnešek má tedy dojeto.
     
    52
    Nina Astnerová po delší době předvedla lepší jízdu než její soupeřky. S časem 59.46 by se mohla dostat do druhého kola.
     
    53
    Neja Dvorniková si vysloužila hodně potlesku ze strany domácího publika, to ji ale nepomáhá. V cíli je třiapadesátá.
     
    54
    Sarah Bennettová byla lepší než Slovinka, ale pouze o chlup. Tento výsledek je tedy též zklamáním.
     
    55
    Katie Hensienová postupně hodně zpomalovala. Končí až pětapadesátá.
     
    56
    Lara Colturiová z Albánie se snažila, ale rychlostně jednoduše nestačí. Trochu si ale polepšila, končí šestapadesátá.
     
    57
    Po delší době tu máme DNF. Tentokrát se o něj pádem postarala Cassidy Grayová.
     
    58
    Stella Johanssonová nejela podle svých představ, což dává najevo i v cíli. Čas 1:00.51 nám hodně napovídá.
     
    59
    Ava Sunshineová předvedla svou stoupavou tendenci. Prozatímní čtyřicátá pozice ale spokojenost zatím znamenat nebude.
     
    60
    Adriana Jelínková dnes byla jedinou Češkou na startovním roštu. Rodačka z Brna ale nejela tak, jak by chtěla. V cíli je až jednapadesátá.
     
    61
    Za to Clarisse Brecheová úplně bez pozitivity dnes nekončí. Hodně si polepšila, když její čas nepřekonal jednu minutu.
     
    62
    Laura Steinmairová si vedla podobně jako Brescheová, kterou překonala o devět setin sekundy.
     
    63
    Priska Nuferová nám vyslala jasnou zprávu. Obří slalom prostě není její šálek kávy. S časem 1:00.95 je až šestapadesátá.
     
    64
    Lena Dürrová se činila hodně podobně, ale oproti Švýcarce ani nedojela. Poslední sektor ji nesedl vůbec, proto se dopustila chyby, která ji stojí vůbec nějaký konečný výsledek. Je to ale velká škoda, pravděpodobně by se totiž do druhého kola dostala!
     
    První kolo obřího slalomu končí!
     
    Konečné výsledky:

    1. Valérie Grenierová (CAN) 57.05
    2. Lara Gutová-Behramiová (SUI) +0,04
    3. Federica Brignoneová (ITA) +0,16
    4. Marta Bassinová (ITA) +0,24
    5. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,31
    6. Petra Vlhová (SVK) +0,36
    7. Sara Hectorová (SWE) +0,54
    8. Coralie Frasseová Sombetová (FRA) +0,73
    9. Ana Buciková (SLO) +0,76
    10. Maryna Gąsienicová-Danielová (POL) +0,93
    11. Tessa Worleyová (FRA) +1,00
    12. Michelle Gisinová (SUI) +1,08
    13. Mina Fürst Holtmannová (NOR) +1,15
    14. Paula Moltzanová (USA) +1,18
    15. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +1,24
    16. Katharina Liensbergerová (AUT) +1,54
    17. Wendy Holdenerová (SUI) +1,56
    18. Franziska Gritschová (AUT) +1,61
    18. Stephanie Brunnerová (AUT) +1,61
    20. Camille Rastová (SUI) +1,62
    21. Ricarda Haaserová (AUT) +1,70
    22. Maria Therese Tvibergová (NOR) +1,71
    23. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +1,76
    24. Elisa Platinová (ITA) +1,94
    25. Alice Robinsonová (NZL) +2,12
    26. Andrea Ellenbergerová (SUI) +2,16
    27. Clara Direzová (FRA) +2,22
    28. Asja Zenereová (ITA) +2,27
    29. Ramona Siebenhoferová (AUT) +2,34
    30. Nina Astnerová (AUT) +2,41

    ...

    51. Adriana Jelínková (CZE) +3,60
     
    První kolo obřího slalomu z Kranjske Gory nabídlo hodně zajímavou podívanou. I když to vypadalo, že vítězkou se stane Lara Gutová-Behramiová, nakonec ji předčila Valérie Grenierová. Kanaďanka se tedy postarala o velké překvapení. Třetí skončila Federica Brignoneová.

    Úřadující lídryně Světového poháru Mikaela Shiffrinová dojela pátá, Slovenka Petra Vlhová ihned za ní skončila na šesté příčce. Jediná zástupkyně české školy Adriana Jelínková si došla pro jednapadesáté místo.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše. Děkuji Vám za přízeň a zároveň se pro dnešek loučím. Druhým kolem bude provádět Milan Huppert. (11:12:25)

    Adam Sedlák

    Konečné výsledky
    1. Valérie Grenierová (CAN) 57.05
    2. Lara Gutová-Behramiová (SUI) +0,04
    3. Federica Brignoneová (ITA) +0,16
    4. Marta Bassinová (ITA) +0,24
    5. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,31
    6. Petra Vlhová (SVK) +0,36
    7. Sara Hectorová (SWE) +0,54
    8. Coralie Frasseová Sombetová (FRA) +0,73
    9. Ana Buciková (SLO) +0,76
    10. Maryna Gąsienicová-Danielová (POL) +0,93
    11. Tessa Worleyová (FRA) +1,00
    12. Michelle Gisinová (SUI) +1,08
    13. Mina Fürst Holtmannová (NOR) +1,15
    14. Paula Moltzanová (USA) +1,18
    15. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +1,24
    16. Katharina Liensbergerová (AUT) +1,54
    17. Wendy Holdenerová (SUI) +1,56
    18. Franziska Gritschová (AUT) +1,61
    18. Stephanie Brunnerová (AUT) +1,61
    20. Camille Rastová (SUI) +1,62
    21. Ricarda Haaserová (AUT) +1,70
    22. Maria Therese Tvibergová (NOR) +1,71
    23. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +1,76
    24. Elisa Platinová (ITA) +1,94
    25. Alice Robinsonová (NZL) +2,12
    26. Andrea Ellenbergerová (SUI) +2,16
    27. Clara Direzová (FRA) +2,22
    28. Asja Zenereová (ITA) +2,27
    29. Ramona Siebenhoferová (AUT) +2,34
    30. Nina Astnerová (AUT) +2,41