Tlačová konferencia SFZ k organizácii ME U21 2025 (kon.) | Tisková konference Ligové fotbalové asociace (kon.)
konec
Tlačová konferencia SFZ k organizácii ME U21 2025

sk Čtvrtek 26.01.2023, 09:30Tiskové konference
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 09:30.
     
    Dobrý deň, milí športoví priaznivci.

    Včera vyšla v médiách oficiálna informácia, že Slovenská republika bude hostiť záverečný turnaj futbalových majstrovstiev sveta hráčov do 21 rokov v roku 2025. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

    Pri tejto príležitosti sa uskutoční tlačová konferencia s Jánom Kováčikom, prezidentom Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a Petrom Palenčíkom, generálnym sekretárom SFZ.
     
    Kováčik: Po úspešnej kandidatúre v nás prevláda pocit spokojnosti a naplnenia cieľov, ktoré sme si pred mnohými rokmi dali.

    Palenčík: Tešili sme sa, keď sme sa dozvedeli, že turnaj bude na Slovensku. Je to veľká pocta aj pre ľudí, ktorí sa podieľali na príprave.
     
    Palenčík: Kandidatúru podali minimálne dve krajiny. Je však zbytočné spomínať, ktoré. Sústredili sme sa na seba, aby sme všetko čo najlepšie pripravili. Neostáva nám nič iné, len si vyhrnúť rukávy a pracovať. Pôjde o výzvu.

    Kováčik: Organizačný tím nebude zložený len z ľudí zo zväzu, ale aj z ľudí z externého prostredia, ktorí majú skúseností s organizovaním veľkých akcií.
     
    Palenčík: Hrubý rozpočet máme urobený z pohľadu organizácie. V krátkej budúcnosti príde mnoho návštev odborníkov z UEFA. Budeme dolaďovať všetky detaily, vrátane konečného rozpočtu. Dnes nevieme povedať, o akú čiastku pôjde. Napríklad, záležať bude aj od sprievodných akcií.
     
    Kováčik: Vychádzame z toho, že štadión v Prešove by mal byť dokončený do konca roka 2024. Máme skúsenosť, že štadión sa dá postaviť pomerne rýchlo, čo sme videli v Košiciach i D. Strede.

    Čo sa Trenčína a Žiliny, verím, že na základe rozhodnutia by mali mať od sezóny 2024/2025 všetky štadióny štandardný prírodný trávnik. Musíme mať aj plán B, čiže je aj náhradné riešenie, keby náhodou nevyšiel Prešov alebo by na štadiónoch v Trenčíne alebo v Žiline nemali prírodný trávnik. Plán B je teraz ale zbytočné spomínať.
     
    Kováčik: Stretli sme sa s prezidentom UEFA, pričom máme veľmi dobré vzťahy. Deklarovali sme snahu zorganizovať tento turnaj. Žiadali sme o podporu aj ostatných partnerov.
     
    Kováčik: Majstrovstvá Európy do 21 rokov sú stropom, čo vieme na Slovensku zorganizovať. Aj keby sme sa spojili s ďalšími dvoma-troma krajinami, nedokážeme zorganizovať EURO, lebo nemáme štadión nad 30-tisíc divákov, čo je podmienka.
     
    Palenčík: Každý zo spomínaných štadiónov (Bratislava, Trnava, Nitra, Žilina, Trenčín, Prešov, Dunajská Streda, Košice) spĺňa štandardy UEFA pre takéto podujatie. Nároky na médiá a televízie sú veľmi vysoké. Rátame, že budeme musieť ešte niečo dopĺňať.
     
    Kováčik: Predpokladajme, že štadión v Prešove bude nový a bude spĺňať kritériá. Chceli sme, aby všetky krajské mestá boli súčasťou ME do 21 rokov.
     
    Kováčik: Ďalšie zásadné prekážky pri organizácii nemáme. Pri rozhodovaní zohralo veľmi dôležitú úlohu, že náš tím ľudí je vysoko kompatibilný s tímom UEFA, nakoľko sme organizovali viacero športových podujatí. Okrem toho sme hostili workshop trénerov, kongres UEFA a podobne.

    Touto cestou by som sa chcel poďakovať všetkým ľuďom, ktorí sa podieľali na príprave tohto projektu. Ide o projekt z úplne inej kategórie. Náročnosť je odlišná, ako pri predchádzajúcich menších podujatiach.
     
    Kováčik: Máme aj ďalšie výzvy – napríklad finále Konferenčnej ligy. Musíme si však uvedomiť, že nemôžeme dostať dva veľké projekty. V budúcnosti sa však určite budeme uchádzať aj o finále spomínanej súťaže.
     
    Kováčik: ME sú ideálne podujatie na "spropagovanie" východu, ale nemyslím si, že východ zaspal. Ľudia sú však hladní po futbale. Videli sme derby Košice – Prešov, koľko fanúšikov prišlo. Keď bude štadión v Košiciach hotový a skolaudovaný, v najbližšom možnom termíne tam odohrá zápas naša seniorská reprezentácia a som presvedčený, že bude vypredané.
     
    Palenčík: Tréningové centrá znamenajú komplex – hotel a tréningová plocha, čo bola podmienka prihlášky. Čiže tréningové centrá sú vybraté, pôjdu do katalógu a účastníci si ich budú postupne vyberať.
     
    Palenčík: Naša reprezentácia bude hrať na dvoch štadiónoch, ale ešte nie sú vybraté. Aj túto otázku budeme riešiť v spolupráci s UEFOU. (09:52:09)

    Milan Gončár

    bahis siteleri