konec
Kvalifikace mužů 10 km volně, Planica

Vítěz: A. Jonsson (ISL)

Středa 22.02.2023, 13:30 • Planica • Mistrovství světa v klasickém lyžování - běh na lyžích
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:30.
     
    Ve středu startuje mistrovství světa v klasickém lyžování, které hostí slovinská Planica. V tomto dějišti se bude závodit od 22. února do 5. března v běžeckém lyžování, skocích na lyžích a severské kombinaci. Celkem bylo na tento šampionát nominováno 19 českých reprezentantů.
     
    V běžeckém lyžování budou českou reprezentaci v mužské části zastupovat Michal Novák, Adam Fellner a sprinteři Ondřej Černý a Luděk Šeller. Mezi ženami si nominaci na vrchol sezóny vysloužily Kateřina Janatová, Kateřina Razýmová, Tereza Beranová a také dvě mladé naděje Barbora Antošová a Adéla Nováková
     
    V tomto přenosu se budeme ovšem věnovat specifické běžecké kvalifikaci. Do té, jako už tradičně, nastoupí závodníci ze spíše exotických zemí. Jejích cíl je jednoduchý – patřit v kvalifikaci mezi nejlepší a zajistit si tím příležitost závodit v dalších závodech tohoto šampionátu. Například ve skiatlonu či v intervalovém závodě.
     
    V tomto závodě budou startovat muži. Čeká je deset kilometrů volnou technikou. Pokud se formát kvalifikace nezmenil oproti předchozím letům, možnost startovat v dalších závodech vybojuje osm nejlepších.
     
    Startovní listina

    1. Nicholas Lau (TRI)
    2. Rakan Alireza (KSA)
    3. Artur Saparbekov (KGZ)
    4. Tarik Aslani (SRB)
    5. Warren Aubrey Samberg (ISL)
    6. Ricardo Jaya Lung (PAN)
    7. Allan Corona (MEX)
    8. Tristan Monchablon (DMA)
    9. Carlos Andres Quintana (COL)
    10. Islam Turganbajev (KGZ)
    11. Rodrigo Ideus (COL)
    12. Pedro Montes de Oca (MEX)
    13. Jawad Aidaoui (MAR)
    14. Juan Carlos Ayala Zavaleta (MEX)
    15. Juan Luis Uberuaga (CHI)
    16. Salim Lozom (LIB)
    17. Jaime Luis Huerta Osorio (PER)
    18. Eldar Kadyrov (KGZ)
    19. Djordje Paunovič (SRB)
    20. Stevenson Savart (HAI)
    21. Joe Tawk (LIB)
    22. Guillermo Racero (VEN)
    23. Dani Cholakov (BUL)
    24. Antonio Pineyro (MEX)
    25. Theo Mallett (HAI)
    26. Mathis Poutot (BEL)
    27. Seyed Ahmad Reza Seyd (IRN)
    28. Musa Rachmanberdi (KGZ)
    29. Elie Tawk (LIB)
    30. Ádám Büki (HUN)
    31. Mahdi Tir (IRN)
    32. Miloš Milosavljević (SRB)
    33. Klaus Jungbluth Rodriguez (ECU)
    34. Ioannis Karamichos (GRE)
    35. Iulian Luchin (MDA)
    36. Samuel Uduigowme Ikpefan (NGA)
    37. Matas Grazys (LTU)
    38. Paul Keyrouz (LIB)
    39. Blagoja Najdenoski (MKD)
    40. Ernest Tretjakov (LTU)
    41. Samuel Maes (BEL)
    42. Mateo Lorenzo Sauma (ARG)
    43. Jose Cabeca (POR)
    44. Mark Čanlung (THA)
    45. Georgios Anastasiadis (GRE)
    46. Sebastian Endrestad (CHI)
    47. David Torevski (MKD)
    48. Victor Sendrea (MDA)
    49. Hamit Tarik Aydin (TUR)
    50. Nahuel Eqequiel Torres (ARG)
    51. Aleksandar Grbović (MNE)
    52. Miloš Čolić (BIH)
    53. Timo Juhani Gronlund (BOL)
    54. Dimitris Velivassis (GRE)
    55. Gonzalo Angel Gomez (ARG)
    56. Danyal Savehshemshaki (IRN)
    57. Manex Silva (BRA)
    58. Bruno Krampe (LAT)
    59. Amed Oglago (TUR)
    60. Tadevos Poghosjan (ARM)
    61. Yonathan Jesus Fernandez (CHI)
    62. Jekabs Skolnieks (LAT)
    63. Fredrik Fodstad (COL)
    64. Adam Konya (HUN)
    65. Victor Santos (BRA)
    66. Rainers Paeglis (LAT)
    67. Dagur Benediktsson (ISL)
    68. Albert Jonsson (ISL)
    69. Spartak Voskanjan (ARM)
     
    Kvalifikace odstartovala.
     
    Také mezi muži se bude radovat osm nejlepších, kteří si vyslouží možnost startovat s elitními závodníky na patnáctikilometrové trati.
     
    Start
    Ve startovním poli nalezneme patnáctileté či šestnáctileté závodníky, talenty svých zemí, stejně jako i zkušené harcovníky, kterým je v několika případech i výrazně přes čtyřicet let.
     
    Ne každý má šanci usilovat o první osmičku, naopak, na startu je spousta těch, kteří mají poměrně velký problém s předváděním kvalitního běžeckého stylu. Z tohoto pohledu bude pro některé ze závodníků nejdůležitější, aby závod dokončili bez nějaké zdravotní újmy.
     
    V Planici je dále velmi teplé počasí. Je to poznat i na sněhu, který je hodně mokrý a těžký, trať se bortí a tomu musí odpovídat i namazání lyží.
     
    3km
    Velmi dobré tempo nasadil Artur Saparbekov z Kyrgyzstánu. Tomu se také povedlo proběhnout mezičasem na třech kilometrech se zatím nejrychlejším časem.
     
    3km
    Už to ale neplatí. O něco rychlejší byla dvojice z Kolumbie. O deset sekund jej poráží Rodrigo Ideus a o šest sekund Carlos Quintana.
     
    3km
    Dobře rozběhl závod také Mexišan Pedro Montes de Oca, který se vměstnal mezi Quintanu a Saparbekova. Nicméně, prvním mezičasem zatím proběhlo jen 13 běžců.
     
    3km
    Stevenson Savart, běžec z ostrovního Haiti, rozběhl závod fantasticky! První tři kilometry zvládl za 9 minut a 8 sekund, díky čemuž jde do čela závodu o téměř minutu a půl před Peruánci Jaimeho Huertu Osoriu. Třetí je momentální Kolumbijec Ideus.
     
    5km
    Polovinu závodu má za sebou Artur Saparbekov, který ale už nejspíš ví, že aby měl šanci na postup, musí výrazně zrychlit.
     
    3km
    Pořadí na čele se ale na první třetině trati promíchává. První místo převzal Adam Buki z Maďarska, druhý nejrychlejší čas má nyní Mathis Poutot.
     
    5km
    Savart, který doposud vedl na třech kilometrech, pro změnu vede na pěti kilometrech. A to s drtivým náskokem dvou minut před Kolumbijcem Ideosem.
     
    3km
    Zkušenosti ze Světového poháru má Nigerijec Samuel Ikpefan, jenž je dnes jedním z favoritů na nejlepší osmičku.
     
    5km
    Savart postupně na čtvrtém a pátém kilometru zrychloval. Díky tomu se odstal s přehledem před Poutota a má na dosah i Maďara Bukiho, který převzal nyní průběžné vedení.
     
    3km
    Argentinec Sauma se řadí na třetím kilometru na průběžnou osmou příčku.
     
    3km
    Jedním z favoritů na nejlepší osmičku je Thajec Mark Čanlung. Borec se zkušenostmi ze Světového poháru vlastně obhajuje dva roky staré vítězství. Tehdy triumfoval v této kvalifikaci a rád by to zopakoval. Na třech kilometrech se zatím dostává na třetí místo za Bukioho a Poutota.
     
    8km
    Dá se říct, že Haiťan Stevenson Savart by měl být určitě jedním z postupujících. Jeho tempo je velmi dobré a daří se mu ho nejen držet, ale chvílemi i zrychlit. Na posledním mezičase má náskok už přes tři a půl minuty na Kolumbijce Ideuse. Ti největší konkurenti ale teprve na tuto metu doběhnout.
     
    5km
    Čanlung potvrzuje dobrou připravenost. Po polovině trati ztrácí na Bukiho a Savarta čtyři sekundy. Jeho tempo se zrychluje. A hodně vysoko je v polovině závodu také Belgičan Samuel Maes, jenž se zde dostává na čtvrté místo.
     
    3km
    Nicméně, na třetím kilometru proběhli Manex Silba a Danyal Savehshemshaki mezičasem na prvním a druhém místě. Rozjeli kvalifikaci velmi dobře.
     
    Cíl
    Stevenson Savart je v cíli s náskokem přes čtyři minuty na Kolumbijce Ideuse.
     
    8km
    Adam Buki se na posledním mezičase dostal před Haiťana o více než pět sekund. Chytil další dech.
     
    3km
    Arménec Spartak Voskanjan drtí na třech kilometrech svou konkurenci! Před Fredrika Fodstada se dostává s náskokem 14 sekund, stejný odstup má i Manex Silva z Brazálie.
     
    3km
    Tímto mezičasem proběhla dost silná skupina. Do té patří s číslem 66 také Adam Konya. Maďarský lyžař se zařadil na druhou příčku se ztrátou necelých 4 sekund.
     
    3km
    A ještě rychlejší byl Islanďan Dagur Benediktsson! Uvidíme, co poví mezičas na pěti kilometrech.
     
    Cíl
    Savart má v cíli přinejmenším první cenný skalp! Svým časem prakticky od startu prohrával s Maďarem Adamem Bukim, ale nakonec byl rychlejší! Haiťan poráží jednoho z hlavních soků.
     
    3
    Také Albert Jonsson je v mixu mužů, kteří zcela překopali pořadí na třech kilometrech. Podle těchto výsledků budou mít Savart s Bukim i Čanlungem dost těžkou cestu do první osmičky.
     
    5km
    Jonsson se ujal vedení na pěti kilometrech s náskokem 21 sekund na svého krajana Dagura Benediktssona. Třetí je Spartak Voskanjan, čtvrtý Fredrik Fodstad, pátý Brailec Silva.
     
    8km
    Čanlung dnes nemá takovou formu, jakou by potřeboval. Na těžkém a bortícím se sněhu ztrácí na čelo přes půl minuty.
     
    8km
    Manex Silva má před sebou už jen dva kilometry. Procpal se do průběžného vedení. Buki je na osmém kilometru druhý, Savart třetí.
     
    8km
    A už to zase neplatí. Než Silva byl nyní rychlejší Spartak Vosnjan. Pořadí se hodně prmíchává a promíchávat ještě bude. Kupříklad Fredrik Fodstadt je pátý a po osmi kilometrech ztrácí necelou půl minutu.
     
    8km
    Fantastické tempo Islanďana Alberta Jonssona, který drtí dva kilometry před cílem všechny své soupeře o minutu! Mezitím doběhl do cíle Brazilec Silva, který jako první sesazuje po hodně dlouhé době z první pozice Stevensona Savarta.
     
    Cíl
    Před Savarta se nyní dostal na druhou příčku Spartak Voskanjan. Za Silvou ztratil deset sekund. Všichni tři by měli mít už nyní zajištěn postup do závodu na 15 kilometrů, ve kterém se potkají s elitou ze Světového poháru.
     
    Cíl
    Mark Čanlung se na posledních dvou kilometrech ještě snažil bojovat. Posunul se před Íránce Savehsehsmhakiho a řadí se na pátou příčku za momentálně čtvrtého Adama Bukiho. Tito závodníci jsou nyní hraniční, co se týče nejlepší osmičky.
     
    Cíl
    Fredrik Fodstad se dostal v cíli před Čanlunga, ale je za Bukim. Ve výsledku to znamená, že by Buki měl postoupit do závodu na 15 kilometrů. Takže už máme jistý kvartet Silva, Voskanjan, Savart a Buki.
     
    Cíl
    Maďar Konya se v nejlepší osmičce neumístí. Po dojezdu je osmý a bude odsunut.
     
    Cíl
    To se děje prakticky okamžitě! V cíli je Islanďan Albert Jonsson, který s časem 26:47,1 vyhraje dnešní kvalifikaci!
     
    Cíl
    A postup slaví i Dagur Benediktsson, další islandský reprezentant. Vměstnal se mezi Savarta a Bukiho na páté místo. Postup do patnáctikilometrového závodu těsně uniká Sanyalovi Savehshemshakimu z Iránu, který klesá na deváté místo.
     
    Cíl
    A nakonec postupovou příčku uhájil i Čanlung, který je na osmém místě jako poslední postupující!
     
    Do cílového prostoru ještě dojíždí ti, kteří nabrali na trati vysokou ztrátu.
     
    Kvalifikace skončila.
     
    Vítězství v mužském kvalifikačním závodě na 10 kilometrů slaví Islanďan Albert Jonsson, který předvedl suverénně nejrychlejší běh a rozdrtil zbytek konkurence. O 53 sekund za ním se umístil Brazilec Manex Silva a třetí příčku obsadil Arménec Spartak Voskanjan.

    Vedle této trojice se dokázali do intervalového závodu na 15 kilometrů kvalifikovat také Haiťan Stevenson Savart, Dagur Benediktsson z Islandu, Adam Buki z Maďarska, Fredrik Fodstad z Kolumbie a Mark Čanlung z Thajska.
     
    Konečné výsledky

    1. Albert Jonsson (ISL) 26:47,1
    2. Manex Silva (BRA) +52,8
    3. Spartak Voskanjan (ARM) +1:03,2
    4. Stevenson Savart (HAI) +1:09,8
    5. Dagur Benediktsson (ISL) +1:11,8
    6. Ádám Büki (HUN) +1:16,3
    7. Fredrik Fodstad (COL) +1:20,1
    8. Mark Čanlung (THA) +1:38,5
    9. Danyal Savehshemshaki (IRN) +1:44,9
    10. Adam Konya (HUN) +1:56,9
    11. Gonzalo Angel Gomez (ARG) +2:18,1
    12. Samuel Maes (BEL) +2:40,5
    13. Aleksandar Grbović (MNE) +2:43,5
    14. Rainers Paeglis (LAT) +2:44,8
    15. Miloš Čolić (BIH) +2:48,4
    16. Jekabs Skolnieks (LAT) +3:02,5
    17. Tadevos Poghosjan (ARM) +3:02,9
    18. Mathis Poutot (BEL) +3:04,7
    19. Timo Juhani Gronlund (BOL) +3:13,4
    20. Bruno Krampe (LAT) +3:14,8
    21. Miloš Milosavljević (SRB) +3:21,1
    22. Jose Cabeca (POR) +3:34,4
    23. Dimitris Velivassis (GRE) +3:59,3
    24. Hamit Tarik Aydin (TUR) +4:06,0
    25. Sebastian Endrestad (CHI) +4:13,1
    26. Nahuel Eqequiel Torres (ARG) +4:17,6
    27. Mateo Lorenzo Sauma (ARG) +4:25,2
    28. Samuel Uduigowme Ikpefan (NGA) +4:25,7
    29. Theo Mallett (HAI) +4:30,3
    30. Victor Santos (BRA) +5:09,4 (14:44:45)

    Jan Vojkůvka

    Konečné výsledky
    • 1. Albert Jonsson (ISL) 26:47,10
    • 2. Manex Silva (BRA) +52,80
    • 3. Spartak Voskanjan (ARM) +1:03,20
    • 4. Stevenson Savart (HAI) +1:09,80
    • 5. Dagur Benediktsson (ISL) +1:11,80
    • 6. Ádám Büki (HUN) +1:16,30
    • 7. Fredrik Fodstad (COL) +1:20,10
    • 8. Mark Čanlung (THA) +1:38,50
    • 9. Danyal Savehshemshaki (IRN) +1:44,90
    • 10. Adam Konya (HUN) +1:56,90
    • 11. Gonzalo Angel Gomez (ARG) +2:18,10
    • 12. Samuel Maes (BEL) +2:40,50
    • 13. Aleksandar Grbović (MNE) +2:43,50
    • 14. Rainers Paeglis (LAT) +2:44,80
    • 15. Miloš Čolić (BIH) +2:48,40
    • 16. Jekabs Skolnieks (LAT) +3:02,50
    • 17. Tadevos Poghosjan (ARM) +3:02,90
    • 18. Mathis Poutot (BEL) +3:04,70
    • 19. Timo Juhani Gronlund (BOL) +3:13,40
    • 20. Bruno Krampe (LAT) +3:14,80
    • 21. Miloš Milosavljević (SRB) +3:21,10
    • 22. Jose Cabeca (POR) +3:34,40
    • 23. Dimitris Velivassis (GRE) +3:59,30
    • 24. Hamit Tarik Aydin (TUR) +4:06,00
    • 25. Sebastian Endrestad (CHI) +4:13,10
    • 26. Nahuel Eqequiel Torres (ARG) +4:17,60
    • 27. Mateo Lorenzo Sauma (ARG) +4:25,20
    • 28. Samuel Uduigowme Ikpefan (NGA) +4:25,70
    • 29. Theo Mallett (HAI) +4:30,30
    • 30. Victor Santos (BRA) +5:09,40

    Startovní listina
    • 1. Nicholas Lau (TRI)
    • 2. Rakan Alireza (KSA)
    • 3. Artur Saparbekov (KGZ)
    • 4. Tarik Aslani (SRB)
    • 5. Warren Aubrey Samberg (ISL)
    • 6. Ricardo Jaya Lung (PAN)
    • 7. Allan Corona (MEX)
    • 8. Tristan Monchablon (DMA)
    • 9. Carlos Andres Quintana (COL)
    • 10. Islam Turganbajev (KGZ)
    • 11. Rodrigo Ideus (COL)
    • 12. Pedro Montes de Oca (MEX)
    • 13. Jawad Aidaoui (MAR)
    • 14. Juan Carlos Ayala Zavaleta (MEX)
    • 15. Juan Luis Uberuaga (CHI)
    • 16. Salim Lozom (LIB)
    • 17. Jaime Luis Huerta Osorio (PER)
    • 18. Eldar Kadyrov (KGZ)
    • 19. Djordje Paunovič (SRB)
    • 20. Stevenson Savart (HAI)
    • 21. Joe Tawk (LIB)
    • 22. Guillermo Racero (VEN)
    • 23. Dani Cholakov (BUL)
    • 24. Antonio Pineyro (MEX)
    • 25. Theo Mallett (HAI)
    • 26. Mathis Poutot (BEL)
    • 27. Seyed Ahmad Reza Seyd (IRN)
    • 28. Musa Rachmanberdi (KGZ)
    • 29. Elie Tawk (LIB)
    • 30. Ádám Büki (HUN)
    • 31. Mahdi Tir (IRN)
    • 32. Miloš Milosavljević (SRB)
    • 33. Klaus Jungbluth Rodriguez (ECU)
    • 34. Ioannis Karamichos (GRE)
    • 35. Iulian Luchin (MDA)
    • 36. Samuel Uduigowme Ikpefan (NGA)
    • 37. Matas Grazys (LTU)
    • 38. Paul Keyrouz (LIB)
    • 39. Blagoja Najdenoski (MKD)
    • 40. Ernest Tretjakov (LTU)
    • 41. Samuel Maes (BEL)
    • 42. Mateo Lorenzo Sauma (ARG)
    • 43. Jose Cabeca (POR)
    • 44. Mark Čanlung (THA)
    • 45. Georgios Anastasiadis (GRE)
    • 46. Sebastian Endrestad (CHI)
    • 47. David Torevski (MKD)
    • 48. Victor Sendrea (MDA)
    • 49. Hamit Tarik Aydin (TUR)
    • 50. Nahuel Eqequiel Torres (ARG)
    • 51. Aleksandar Grbović (MNE)
    • 52. Miloš Čolić (BIH)
    • 53. Timo Juhani Gronlund (BOL)
    • 54. Dimitris Velivassis (GRE)
    • 55. Gonzalo Angel Gomez (ARG)
    • 56. Danyal Savehshemshaki (IRN)
    • 57. Manex Silva (BRA)
    • 58. Bruno Krampe (LAT)
    • 59. Amed Oglago (TUR)
    • 60. Tadevos Poghosjan (ARM)
    • 61. Yonathan Jesus Fernandez (CHI)
    • 62. Jekabs Skolnieks (LAT)
    • 63. Fredrik Fodstad (COL)
    • 64. Adam Konya (HUN)
    • 65. Victor Santos (BRA)
    • 66. Rainers Paeglis (LAT)
    • 67. Dagur Benediktsson (ISL)
    • 68. Albert Jonsson (ISL)
    • 69. Spartak Voskanjan (ARM)
    • 70. Filipe Cabrita (POR)


    bahis siteleri