Štafeta žen 4x5 km klasicky a volně, Planica Vítěz: Norsko (kon.)
konec
Štafeta žen 4x5 km klasicky a volně, Planica

Vítěz: Norsko

Čtvrtek 02.03.2023, 12:30 • Planica • Mistrovství světa v klasickém lyžování - běh na lyžích
     
    Ženskou štafetu si v Planici podmanily Norky Tiril Wengová, Astrid Slindová, Ingvild Oestbergová a Anne Kalvaaová, které obhájily dva roky starý titul mistryň světa z Oberstdorfu. Rozhodující byl třetí úsek, v němž Oestbergová nastoupila svým třem soupeřkám, nechala je za zády a Kalvaaová získaný náskok na posledním úseku už pouze navyšovala. Pro stříbrné medaile si doběhly Němky, bronzové byly nakonec Švédky, když v samém závěru dokázala Maja Dahlqvistová ukázat záda Kristě Pamarkoskiové. Finsko tedy letos na medaili nedosáhlo.

    Český kvartet Adéla Nováková, Kateřina Razýmová, Kateřina Janatová a Barbora Havlíčková obsadil konečné deváté místo. Oproti minulému šampionátu si tak o jednu pozici pohoršil. (13:31:01)
     
    Konečné výsledky

    1. Norsko (Wengová, Slindová, Østbergová, Kalvåová) 50:33,30
    2. Německo (Gimmlerová, Hennigová, Finková, Carlová) +20,50
    3. Švédsko (Ribomová, Anderssonová, Karlssonová, Dahlqvistová) +28,70
    4. Finsko (Matintalová, Niskanenová, Piippoová, Pärmäkoskiová) +30,50
    5. USA (Swirbulová, Brennanová, Digginsová, Kernová) +1:34,60
    6. Francie (Ducordeauová, Claudelová, Dolciová, Quintinová) +2:29,60
    7. Itálie (Comarellaová, Pittinová, Franchiová, Sanfilippová) +2:30,00
    8. Kanada (Stewartová-Jonesová, Lyonsová, Gagnonová, Bouffardová-Nesbittová) +3:24,50
    9. Česká rep. (Nováková, Razýmová, Janatová, Havlíčková) +3:53,00
    10. Švýcarsko (Weberová, Fähndrichová, Fischerová, Meierová) +4:16,80
    11. Slovinsko (Urevcová, Klemenčičová, Mandeljcová, Zerjavová) +4:59,00
    12. Kazachstán (Šalyginová, Rakiševová, Stěpaškinová, Rjažková) +7:40,60
    13. Lotyšsko (Auzinová, Krampeová, Kaparkalejaová, Eiduková) +13:27,80
     
    Závod skončil.
     
    Cíl
    A první desítku uzavírá Švýcarsko.
     
    Cíl
    Půl minuty za Kanadou dobíhá Lucie Havlíčková na konečném devátém místě.
     
    Cíl
    Devátá je Kanada. Barbora Havlíčková není nikde v nedohlednu.
     
    Cíl
    Francie je šestá, Itálie sedmá. Těsný doběh s cílovým sprintem.
     
    Cíl
    Páté dobíhají Američanky s minutovou ztrátou na medaili.
     
    Cíl
    Stříbrné je Německo a bronzové nakonec Švédsko! Mimo záběry kamer se Dahlqvistová dostala před Parmakoskiovou a rozesmutnila finské fanoušky!
     
    Cíl
    To už ale do cíle dobíhá Norka Kalvaaová! Norsko obhajuje titul mistryň světa z Oberstdorfu!
     
    Ve sjezdu má hodně rychlé nohy právě Finka.
     
    19,4km
    Parmakoskiová ve stoupání drží přední pozici před Dahlqvistrovou, ale nenastupuje. Čeká na poslední stovky metrů, případně na závěrečný sprint.
     
    Norsko míří za ziskem zlatých medailí! Kalvaaová je už na stadionu a míří do posledního kopce tohoto závodu. Mnohem dramatičtější bude souboj o bronz – o prvních dvou příčkách je již rozhodnuto.
     
    17,9km
    Američanky na pátém místě ztrácí už minutu a půl. Ztráta, kterou nabrala Swirbulová na prvním úseku a Brennanové po zlomené hůlce na druhém úseku byla zkrátka už moc vysoká a nedala Spojeným státům reálnou naději bojovat o lepší umístění. A tak Kernová běží sama, vpředu nikdo, vzadu nikdo, a nikam se nežene.
     
    Kalvaaová na čele dál buduje na čele svůj náskok a rozhodla se, že nedá Carlové ani přičichnout k možné stíhací jízdě. Naopak vzadu se Parmakoskiová dotáhla k Dahlqvistové a rve se o bronz.
     
    17km
    Havlíčková se pere s Kanaďankou Bouffardovou-Nesbittovou o konečné osmé místo, ale začíná bohužel zaostávat...
     
    17km
    Švédsko s Finskem si to rozdává o bronz. Zatím je na tom o trochu lépe Dahlqvistová, jež má k dobru tři sekundy na Parmakoskiovou.
     
    17km
    Norsko má na čele náskok už 14 sekund a vše směřuje k úspěšné obhajobě titulů mistryň světa z Oberstdorfu!
     
    15,9km
    Kalvaaová na čele neztrácí nic ze svého náskoku, netaktizuje a nenechává se sjet Němkou Carlovou. Naopak, své vedení postupně navyšuje.
     
    15km
    Janatová pracovala na trati srdnatě a nakonec se dostala i před Kanadu na osmé místo. Na poslední úsek předala dvaadvacetileté Barboře Havlíčkové, kterou ale čeká hodně těžká práce.
     
    15km
    Švédka Dahlqvistová ztrácí 15 sekund a Finka Parmakoskiová 21. Spojené státy jsou ze hry, Digginsová předala Kernové se ztrátou 50 sekund. A přes půl minuty na třetí Švédsko.
     
    15km
    Oestbergová předává na poslední úsek Kalvaaové s náskokem šesti sekund na Německo, za které posledních pět kilometrů poběží Carlová!
     
    14,4km
    Norka má k dobru zatím šest sekund na Německo a 10 sekund na Švédsko. Finka Piippová ztrácí 16 sekund.
     
    Ano, Oestbergová si vypracovala nezanedbatelný náskok a snaží se jej navyšovat! Její soupeřky jejímu dynamickému nástupu nestačí!
     
    Oestbergová se mírně vzdaluje i Švédsku s Německem! To je dost možná jeden z klíčových nástupů dnešního závodu!
     
    12,9km
    Oestbergová se do toho trochu opřela a natahuje čelní skupinu. To vůbec nechutná Fince Piippové, která vlaje na chvostu čtyřčlenného balíčku.
     
    12km
    Janatová dostihla deváté Švýcarsko, ztrátu na další štafety ale prozatím nestahuje. Francie, Itálie a Kanada mají naopak o něco vyšší náskok, který vystoupal na 24 sekund.
     
    12km
    Digginsová se snaží využít taktizování na čele a trochu stahuje svou ztrátu na pátém místě. Stále to má ale více než půl minuty k bojům o medaile a to je strašně moc.
     
    Čelní kvartet se opět spojil dohromady. Švédský výběr se vrátil do vedení a k diktování tempa.
     
    10km
    Pořadí po 2. předávce
    1. Německo
    2. Finsko +0,3
    3. Norsko +5,6
    4. Švédsko +8,7
    5. USA +48,1
    6. Itálie +1:24,9
    ---
    10. Česko +1:43,2
     
    10km
    Razýmová předává na první bruslařský úsek Kateřině Janatové na desátém místě se ztrátou devíti sekund na Švýcarsko a 19 sekund na šestou Itálii.
     
    10km
    Také Brennanová ve stoupání před stadionem zlomila hůlku! I pro ni byla rychle připravena nová, ale Jessie Digginsové předává se ztrátou takřka padesát sekund.
     
    10km
    Německo předává jako první, Finsko druhé hned v závěsu. Norsko ztrácí pět sekund, Švédsko devět. Nyní běží za tyto týmy Finková, Piippová, Oestbergová a Karlssonová.
     
    Využívá toho Hennigová, která nastoupila. Za ní je Niskanenová a Slindová. Anderssonová ztrácí nějakých sedm sekund.
     
    Je tu ono několikrát zmiňované stoupání před stadionem a Švédka Anderssonová v něm padá a láme hůlku! K jejímu štěstí okamžitě dostává novou.
     
    Nyní byla Anderssonová varována, že porušuje techniku. Prozatím se jedná pouze o slovní varování. Stejně tak byla slovně varována Niskanenová.
     
    7,9km
    Niskanenová, Anderssonová, Hennigová a Slindová stále drží pozice v čelní skupině. Američanka Brennanová se osamostatnila na pátém místě, ale ztrácí přes půl minuty.
     
    7km
    Zatímco na čele se obrázek nemění, Kateřina Razýmová na zadních pozicích zkouší stíhat ztrátu, kterou nabrala Nováková. A pomaličku se přibližuje k devátému místu, které aktuálně drží Kanada.
     
    Niskanenová ukazuje svou sílu na klasickém úseku a zkouší běžet bok po boku s Anderssonovou, která se v Planici nachází ve výborné formě a je favoritkou této části štafety.
     
    Tiril Wengová dostala zpětně žlutou kartu za obstrukce.
     
    Na čele opět pracuje především Švédsko. Anderssonová by ráda zúžila přední skupinu ještě alespoň o jedno jméno. Norsko, Německo a Finsko jsou samozřejmě proti tomu.
     
    5,9km
    Brennanová už dotáhla ztrátu na páté Slovinsko, stále ale má manko 17 sekund na čelní skupinku.
     
    5km
    Adéla Nováková předává Kateřině Razýmové na 11. místě v kontaktu s Kazachstánem. Devátá Itálie je vzdálena půl minuty.
     
    5km
    Slovinsko ztrácí 15 sekund, Spojené státy 21. Američanky ale mají nyní na trati Rosie Brennanovou, která se pokusí ztrátu eliminovat.
     
    5km
    První předává Norsko, za které nyní poběží Slindová. Hned za ní vyráží Ebba Anderssonová, Kerttu Niskanenová a také Katharina Hennigová.
     
    Tohoto ostřejšího stoupání využívá Norka Wengová, která se dere před Švédku Ribomovou. Lehce zaostává Němka Gimmlerová.
     
    Přední balíček se vrátil ke stadionu, čeká ho poslední kopec a pak už předávka na druhý klasický úsek.
     
    V tuto chvíli tak v čelní skupině běží Ribomová, Gimmlerová, Matintalová a Wengová. Oční kontakt má pátá Urevcová, dotáhnout se je ale mimo její síly.
     
    Kanaďanka Stewartová-Jonesová také nestíhá tempo přední skupiny a odpojuje se na šestém místě. A pomaličku odpadá rovněž Slovinsko.
     
    2,9km
    V čelní skupině je Švédsko, Slovinsko, Norsko, Německo, Finsko a Kanada. Se ztrátou devíti sekund běží Spojené státy, za nimi je Itálie a už 14 sekund ztrácí Francie. Švýcarsko zcela odpadlo a je ve skupince s Kazachstánem a českým týmem s mankem přes půl minuty.
     
    Z čelní skupiny odpadají i další týmy. Ribomová stále běží na čele a svým tempem zúžila přední balíček na šest štafet. Problémy s tempem má i Američanka Swirbulová, která se snaží dotáhnout zpátky.
     
    2km
    Dvaadvacetiletá Nováková je v kontaktu s Kazaškou Šalyginovou, obě nabraly ztrátu ve výši 16 sekund na čelo závodu a pohybují se na jedenáctém a dvanáctém místě.
     
    Na čele nyní soupaží diktuje tempo Ribomová, hned za ní je Tiril Wengová. Ve vedlejší stopě naopak stále pracuje Gimmlerová.
     
    Po zhruba kilometru a půl odpadají ale i další, včetně naší Adély Novákové, která také běžecky nepatří k nejkvalitnějším distančním běžkyním. Ale je to teprve mladá a talentovaná závodnice, která se otrkává ve světové konkurenci. Má těžký úkol otevírat štafetu.
     
    0,9km
    Ano, je to tak, Lotyšk;a Auzinová hned po startu ztrácí kontakt. Tempo diktují Švédka Ribomová a Němka Gimmlerová.
     
    Hned krátce po závodu se do menších problémů dostala podle všeho lotyšská běžkyně, která nestačí tempu v popředí a nabírá ztrátu.
     
    Start
    Všech 13 závodnic, které otevírají štafetový závod, vyrazily na první klasický úsek.
     
    Závod odstartoval.
     
    Startovní listina

    1. Německo (Gimmlerová, Hennigová, Finková, Carlová)
    2. Švédsko (Ribomová, Anderssonová, Karlssonová, Dahlqvistová)
    3. Finsko (Matintalová, Niskanenová, Piippoová, Pärmäkoskiová)
    4. Norsko (Wengová, Slindová, Østbergová, Kalvåová)
    5. USA (Swirbulová, Brennanová, Digginsová, Kernová)
    6. Švýcarsko (Weberová, Fähndrichová, Fischerová, Meierová)
    7. Itálie (Comarellaová, Pittinová, Franchiová, Sanfilippová)
    8. Kanada (Stewartová-Jonesová, Lyonsová, Gagnonová, Bouffardová-Nesbittová)
    9. Francie (Ducordeauová, Claudelová, Dolciová, Quintinová)
    10. Česká rep. (Nováková, Razýmová, Janatová, Havlíčková)
    11. Kazachstán (Šalyginová, Rakiševová, Stěpaškinová, Rjažková)
    12. Lotyšsko (Auzinová, Krampeová, Kaparkalejaová, Eiduková)
    13. Slovinsko (Urevcová, Klemenčičová, Mandeljcová, Zerjavová)
     
    Jak již bylo nastíněno, hlavními favoritkami závodu jsou Norky. Kromě nich by o stupně vítězek měly usilovat Švédky a Američanky. Otázkou je forma Finek, které nedosahují takových kvalit jako před dvěma lety, ale každý závod je jiný a rozhodně by nebylo vhodné skandinávskou čtveřici podceňovat.
     
    Český tým před dvěma lety obsadil osmé místo a být v elitní osmičce je cílem i pro čtvrteční štafetu. Do té český kvartet vyrazí ve složení Adéla Nováková, Kateřina Razýmová, Kateřina Janatová a Barbora Havlíčková. Trochu překvapivě je Razýmová nominována na klasický úsek, přičemž sama se mnohem komfortněji cítí v bruslení. Být do osmého místa je reálným cílem, Janatová a Razýmová jsou v distančních závodech v této sezoně v dobré formě. Otázkou je ovšem první a poslední úsek, na kterých by naopak Češky měly více zaostávat.
     
    Mistryněmi světa se před dvěma lety staly Norky. Tiril Wengové, Heidi Wengové, Therese Johaugové a Helene Fossesholmové se povedlo v Oberstdorfu zvítězit takřka o půl minuty před Ruskem a o 46 sekund před Finskem. Kvůli zákazu účasti ruských sportovců v Planici se tak jedna pozice na stupních vítězek zcela otevře, což je příležitost například pro velmi silné Američanky nebo Švédky, které před dvěma lety vyšly naprázdno.
     
    Mistrovství světa v Planici nabídne ve čtvrtek první ze dvou běžeckých štafet. Do bílé stopy vyrazí ženy k závodu na 4x5 kilometru. První dva úseky se poběží klasickou technikou, další dva volnou technikou.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:30.

    Jan Vojkůvka

    Konečné výsledky
    • 1. Norsko (T. Wengová, A. Slindová, I. Østbergová, A. Kalvåová) 50:33,30
    • 2. Německo (L. Gimmlerová, K. Hennigová, P. Finková, V. Carlová) +20,50
    • 3. Švédsko (E. Ribomová, E. Anderssonová, F. Karlssonová, M. Dahlqvistová) +28,70
    • 4. Finsko (J. Matintalová, K. Niskanenová, E. Piippoová, K. Pärmäkoskiová) +30,50
    • 5. USA (H. Swirbulová, R. Brennanová, J. Digginsová, J. Kernová) +1:34,60
    • 6. Francie (J. Ducordeauová, D. Claudelová, F. Dolciová, L. Quintinová) +2:29,60
    • 7. Itálie (A. Comarellaová, C. Pittinová, F. Franchiová, F. Sanfilippová) +2:30,00
    • 8. Kanada (K. Stewartová-Jonesová, J. Lyonsová, L. Gagnonová, O. Bouffardová-Nesbittová) +3:24,50
    • 9. Česká rep. (A. Nováková, K. Razýmová, K. Janatová, B. Havlíčková) +3:53,00
    • 10. Švýcarsko (A. Weberová, N. Fähndrichová, L. Fischerová, A. Meierová) +4:16,80
    • 11. Slovinsko (E. Urevcová, A. Klemenčičová, A. Mandeljcová, N. Zerjavová) +4:59,00
    • 12. Kazachstán (X. Šalyginová, A. Rakiševová, N. Stěpaškinová, D. Rjažková) +7:40,60
    • 13. Lotyšsko (K. Auzinová, S. Krampeová, L. Kaparkalejaová, P. Eiduková) +13:27,80

    Startovní listina
    • 1. Německo (L. Gimmlerová, K. Hennigová, P. Finková, V. Carlová)
    • 2. Švédsko (E. Ribomová, E. Anderssonová, F. Karlssonová, M. Dahlqvistová)
    • 3. Finsko (J. Matintalová, K. Niskanenová, E. Piippoová, K. Pärmäkoskiová)
    • 4. Norsko (T. Wengová, A. Slindová, I. Østbergová, A. Kalvåová)
    • 5. USA (H. Swirbulová, R. Brennanová, J. Digginsová, J. Kernová)
    • 6. Švýcarsko (A. Weberová, N. Fähndrichová, L. Fischerová, A. Meierová)
    • 7. Itálie (A. Comarellaová, C. Pittinová, F. Franchiová, F. Sanfilippová)
    • 8. Kanada (K. Stewartová-Jonesová, J. Lyonsová, L. Gagnonová, O. Bouffardová-Nesbittová)
    • 9. Francie (J. Ducordeauová, D. Claudelová, F. Dolciová, L. Quintinová)
    • 10. Česká rep. (A. Nováková, K. Razýmová, K. Janatová, B. Havlíčková)
    • 11. Kazachstán (X. Šalyginová, A. Rakiševová, N. Stěpaškinová, D. Rjažková)
    • 12. Lotyšsko (K. Auzinová, S. Krampeová, L. Kaparkalejaová, P. Eiduková)
    • 13. Slovinsko (E. Urevcová, A. Klemenčičová, A. Mandeljcová, N. Zerjavová)