VC Ameriky - sprint MotoGP Vítěz: F. Bagnaia (ITA) (kon.)
konec
Velká cena Ameriky - sprint MotoGP

Vítěz: F. Bagnaia (ITA)

Sobota 15.04.2023, 22:00 • Circuit Of The Americas, Austin (Texas) • Silniční motocykly
     
    To je ode mě pro dnešek vše. Víkend v Austinu vyvrcholí v neděli, kdy jsou na programu hlavní závody všech tří kategorií. Buďte u toho s námi! (22:53:55)
     
    Pořadí MS

    1. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) 54 b
    2. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) 53 b
    3. Johann Zarco (FRA/Ducati) 35 b
    4. Álex Márquez (ESP/Ducati) 33 b
    5. Maverick Viñales (ESP/Aprilia) 32 b
    6. Jorge Martín (ESP/Ducati) 29 b
    7. Brad Binder (RSA/KTM) 27 b
    8. Jack Miller (AUS/KTM) 26 b
    9. Álex Rins (ESP/Honda) 22 b
    10. Franco Morbidelli (ITA/Yamaha) 21 b
    Bagnaia je prvním závodníkem, který ovládl dva sprinty
     
    Sprint Velké ceny Ameriky na trati v Austinu ovládl Francesco Bagnaia. Obhájce titulu potvrdil, že mu zámořský okruh sedí na míru. Po startu sice Ital chvíli bojoval s Álexem Rinsem, ovšem od třetího kola mu začal ujíždět a prvenství nakonec oslavil s komfortním náskokem dvou a půl vteřin. Druhý nakonec skončil Álex Rins, který sice po chybě spadl na třetí příčku, nicméně Aleixi Espargaróvi předjetí vrátil, ze stupňů vítězů jezdce Aprilie o pár kol později odsunul Jorge Martín, jenž absolvoval parádní sprint po startu z dvanácté pozice.
     
    Konec závodu.
     
    10
    Body z amerického sprintu berou také pátý Brad Binder, šestý Marco Bezzecchi, sedmý Luca Marini, osmý Miguel Oliveira a devátý Jack Miller.
     
    10
    Stupně vítězů doplní Jorge Martín, který do posledních vteřin odrážel nápor Aleixe Espargara, který se před něj v předposlední zatáčce i na chvíli dostal, ale následně by příliš dlouhý.
    Vítězem dnešního sprintu je Francesco Bagnaia
     
    10
    A máme tu cíl! Po výborném výkonu vítězí Francesco Bagnaia. Obhájce titulu ukázal, že vítězství v kvalifikaci v traťovém rekordu nebylo náhodné, druhému Álexi Rinsovi nadělil dvě a půl vteřiny.
     
    10
    Útok nakonec přišel v předposlední zatáčce! Aleix Espargaró sklopil motorku pod Jorgeho Martína, jenže byl dlouhý a závodník Ducati se vrátí na třetí příčku, kterou už s jistotou udrží.
     
    10
    Na dlouhé rovince si Jorge Martín vybudoval solidní náskok a vypadá to, že třetí místo bude jeho! Avšak Aleix Espargaró nic nevzdává, bojuje jako lev.
     
    10
    První náznak útoku Aleixi Espargaróvi nevyšel. Jorge Martín udržel vnitřní stopy a soupeře před sebe nepustil.
     
    10
    Máme tu poslední kolo! Francesco Bagnaia míří za suverénním vítězstvím, k dobru má už téměř tři sekundy. Pro druhou pozici si jede Álex Rins a jak již bylo zmíněno, o třetí bojují Jorge Martín s Aleixem Espargarem.
     
    9
    Aleix Espargaró se vrací do boje o bednu. Blíží se konec závodu a jezdec Aprilie začíná vyvíjet velký tlak na krajana Jorgeho Martína.
     
    9
    Lídr průběžného hodnocení Marco Bezzecchi nejede sprint, na nějž by měl vzpomínat celou sezóny. Každopádně je šestý, takže by nějaké body pobrat měl.
     
    8
    Druhý Álex Rins disponuje komfortním náskokem na třetího Jorgeho Martína, na něj se také s poměrně výrazným odstupem dívá čtvrtý Aleix Espargaró.
     
    8
    Znovu se vraťme na čelo, kde Francesco Bagnaia navýšil náskok na Rinse přes hranici dvou vteřin. Zdá se, že o vítězi je rozhodnuto.
    Márquez padá a závod pro něj končí
     
    7
    Ve stejném místě, co chyboval Aleix Espargaró, padá Álex Márquez! Velká škoda pro tohoto Španěla, který figuroval na pátém místě. Závod pro něj končí, byl si moc dobře vědom, že šance již neexistuje.
     
    7
    A Álex Rins už se navíc nemusí tolik dávat za sebe, protože Aleix Espargaró byl dlouhý v pravotočivé zatáčce, třetí místo chybou věnoval Jorgemu Martínovi.
     
    7
    Tentokráte už Álex Rins uspěl! Dostal se pod Aleixe Espargara a udržel výbornou stopu, jezdec Hondy může začít stíhat lídra.
     
    7
    Elitní pětice jede výborně. Na šestou příčku se prokousal Jihoafričan Brad Binder, za Márquezem nicméně jede už o více jak tři vteřiny.
     
    6
    Vnitřkem Álex Rins podjel Aleixe Espargara, jenže vzápětí byl příliš dlouhý, takže se okamžitě vrátil na třetí místo.
     
    6
    Francesco Bagnaia ukazuje, že vítězství v kvalifikaci v rekordu trati rozhodně nebylo náhodné. Na Aleixe Espargara už najel přes sekundu.
     
    5
    Průběžné pořadí: Bagnaia, A. Espargaró, Rins, Martín, Á. Márquez...
     
    5
    A v prvním sektoru upadl rovněž Michele Pirro, tento Ital se ale od startu pohyboval výrazně za bodovanými pozicemi.
    Quartararo podklouzl a končí na zemi
     
    5
    Další chyba Fabia Quartarara končí pádem! V první zatáčce položil motocykl na přední kolo a je jisté, že ačkoliv motorku zvedl a ve sprintu pokračuje, tak bodovat nebude.
     
    4
    V levotočivé zatáčce byl příliš dlouhý Fabio Quartararo, na pátou pozici se bez problémů dostal Álex Márquez.
     
    4
    Álex Rins po zaváhání nabírá zpět výbornou rychlost a začíná dotírat na Espargara, během chvilky stáhl manko na tři desetinky.
     
    4
    Na prvním místě jedoucí Francesco Bagnaia si mezitím vypracoval půlvteřinový náskok na Aleixe Espargara, který disponuje náskokem šesti desetin na Rinse.
     
    3
    Jenže místo posunu na třetí místo padá Fabio Quartararo na páté, Jorge Martín využil slip streamu a rychlosti svého stroje.
    Quartararo vs. Rins
     
    3
    Rozjetý Fabio Quartararo si brousí zuby na Álexe Rinse. Jak si moc před chvílí všimnout, tak soupeř pod tlakem umí udělat chybu.
     
    3
    Álex Rins šel hodně tvrdě na brzdy, přišla chyba a vyjetí z trati! Ze zaváhání Španěla těžil k posunu na druhé místo Aleix Espargaró.
     
    2
    Body by za současné situace brali i sedmý Álex Márquez, osmý Jack Miller a devátý Miguel Oliveira. Elitní desítku uzavírá Brad Binder, ten už by však nebodoval.
     
    2
    Podívejme se i na umístění na ostatních pozicích. Třetí jede Aleix Espargaró, který si polepšil o tři místa, spolu s ním jsou ve skupině Fabio Quartararo, Jorge Martín a Johann Zarco.
    Bagnaia jde zpět do čela
     
    1
    Parádní bitva pokračuje. Francesco Bagnaia využil skvělého top speedu své Ducati, Rinse předjel naprosto bez problémů.
     
    1
    Opět změna ve vedení. Álex Rins předvádí na netovární Hondě skvělý výkon a v levotočivé zatáčce odsunul Bagnaiu zpátky za sebe.
     
    1
    Nejlépe se odpíchl Álex Rins, jenže první zatáčku nevybral tak, jak by potřeboval, takže mu předjetí okamžitě vrátil Francesco Bagnaia!
    Start dnešního sprintu Moto GP
     
    Závod právě odstartoval.
     
    Závod je vypsán na 10 kol, body do celkové klasifikace zapíše devět nejrychlejších. Jezdci právě najeli do zahřívacího kola.
    Vítěz kvalifikace Francesco Bagnaia rozdával úsměvy na všechny strany
     
    Z prvního místa vystartuje do sprintu Francesco Bagnaia, jenž získal pole position po časovém limitu v momentě, kdy dokončoval poslední rychlé kolo, z vedoucí pozice odsunul traťovým rekordem 2:01,892 španělského konkurenta Álexe Rinse, z čelní řady odstartuje rovněž třetí Luca Marini.

    Kvalifikace

    1. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) 2:01,892
    2. Álex Rins (ESP/Honda) +0,160
    3. Luca Marini (ITA/Ducati) +0,289
    4. Álex Márquez (ESP/Ducati) +0,350
    5. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) +0,376
    6. Aleix Espargaró (ESP/Aprilia) +0,647
     
    Pořadí MS

    1. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) 50 b
    2. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) 41 b
    3. Johann Zarco (FRA/Ducati) 35 b
    4. Álex Márquez (ESP/Ducati) 33 b
    5. Maverick Viñales (ESP/Aprilia) 32 b
    6. Jack Miller (AUS/KTM) 25 b
    7. Jorge Martín (ESP/Ducati) 22 b
    8. Brad Binder (RSA/KTM) 22 b
    9. Franco Morbidelli (ITA/Yamaha) 21 b
    10. Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) 18 b
     
    Průběh sezóny:

    Doposud se odjely dva hlavní závody. V portugalském Algarve kraloval obhájce titulu Francesco Bagnaia, jehož na stupních vítězů doplnili Maverick Viñales a Marco Bezzecchi. Závod v Argentině si podmanil systémem start – cíl Marco Bezzecchi, na bednu se spolu s Italem postavili Johann Zarco a Álex Márquez.

    Průběžnému hodnocení vévodí Marco Bezzecchi, který v součtu bodů ze dvou závodů a sprintů nasbíral 50 bodů, o devět bodů zaostává krajan lídra Francesco Bagnaia, na třetí příčce figuruje francouzský reprezentant Johann Zarco, ten je o dalších šest bodů zpět.
     
    Sprint na Velké ceně Argentiny:
    Sprint MotoGP v rámci argentinské Grand Prix přinesl parádní show. A také překvapivé výsledky. Nečekaného, ale o to cennějšího vítězství totiž dosáhl Brad Binder, jenž přitom startoval až z patnáctého místa. Krátce po startu už byl ale čtvrtý a v nájezdu do čtvrtého kola se dostal do čela, kde už pak zůstal až do cíle. Medaile obdrželo také duo z Rossiho týmu Marco Bezzecchi – Luca Marini a těsně pod pomyslnými stupni dojel Franco Morbidelli. Ten prožívá po dlouhodobém trápení s Yamahou velmi slušný úvod sezóny.
     
    Okruh – Circuit Of The Americas:
    V texaském městě Austin se nachází jeden z novějších okruhů šampionátu, kterému se říká také zkráceně COTA. Dokončen byl v závěru roku 2012 a první motocyklovou Grand Prix hostil v sezóně 2013. Trať, která měří 5513 km, navrhl známý německý architekt Hermann Tilke. Okruh je mixem rychlých pasáží a pomalých technických sekcí. Závodníci musejí v Austinu absolvovat dvacet zatáček, z toho je jedenáct levotočivých a devět pravotočivých. Areál pojme až 120 000 fanoušků.
     
    Všem fanynkám a fanouškům motorsportu přeju krásný sobotní večer. Vítám vás při sledování závodu silničních motocyklů na americké trati v Austinu, nedělnímu novému závodu nově, ale od letošní sezóny tradičně, předchází sprint.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 22:00.

    Milan Huppert

    Pořadí MS
    • 1. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) 54 b
    • 2. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) 53 b
    • 3. Johann Zarco (FRA/Ducati) 35 b
    • 4. Álex Márquez (ESP/Ducati) 33 b
    • 5. Maverick Viñales (ESP/Aprilia) 32 b
    • 6. Jorge Martín (ESP/Ducati) 29 b
    • 7. Brad Binder (RSA/KTM) 27 b
    • 8. Jack Miller (AUS/KTM) 26 b
    • 9. Álex Rins (ESP/Honda) 22 b
    • 10. Franco Morbidelli (ITA/Yamaha) 21 b

    Pořadí v cíli
    • 1. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) 20:35,270
    • 2. Álex Rins (ESP/Honda) +2,545
    • 3. Jorge Martín (ESP/Ducati) +4,706
    • 4. Aleix Espargaró (ESP/Aprilia) +5,052
    • 5. Brad Binder (RSA/KTM) +8,175
    • 6. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) +8,877
    • 7. Luca Marini (ITA/Ducati) +9,453
    • 8. Miguel Oliveira (POR/Aprilia) +10,768
    • 9. Jack Miller (AUS/KTM) +12,448
    • 10. Maverick Viñales (ESP/Aprilia) +12,739
    • 11. Johann Zarco (FRA/Ducati) +14,251
    • 12. Joan Mir (ESP/Honda) +14,988
    • 13. Takaaki Nakagami (JPN/Honda) +15,592
    • 14. Franco Morbidelli (ITA/Yamaha) +16,534
    • 15. Raúl Fernández (ESP/Aprilia) +19,290
    • 16. Augusto Fernández (ESP/KTM) +23,128
    • 17. Fabio Di Giannantonio (ITA/Ducati) +25,626
    • 18. Stefan Bradl (GER/Honda) +25,787
    • 19. Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) +27,169
    • 20. Jonas Folger (GER/KTM) +46,973
    • Álex Márquez (ESP/Ducati) DNF
    • Michele Pirro (ITA/Ducati) DNF

    Postavení na startu
    • 1. řada: Francesco Bagnaia (ITA/Ducati), Álex Rins (ESP/Honda), Luca Marini (ITA/Ducati)
    • 2. řada: Álex Márquez (ESP/Ducati), Marco Bezzecchi (ITA/Ducati), Aleix Espargaró (ESP/Aprilia)
    • 3. řada: Fabio Quartararo (FRA/Yamaha), Maverick Viñales (ESP/Aprilia), Johann Zarco (FRA/Ducati)
    • 4. řada: Jack Miller (AUS/KTM), Brad Binder (RSA/KTM), Jorge Martín (ESP/Ducati)
    • 5. řada: Joan Mir (ESP/Honda), Franco Morbidelli (ITA/Yamaha), Miguel Oliveira (POR/Aprilia)
    • 6. řada: Fabio Di Giannantonio (ITA/Ducati), Takaaki Nakagami (JPN/Honda), Michele Pirro (ITA/Ducati)
    • 7. řada: Raúl Fernández (ESP/Aprilia), Augusto Fernández (ESP/KTM), Stefan Bradl (GER/Honda)
    • 8. řada: Jonas Folger (GER/KTM)