TK ke golfovým turnajům Tipsport Czech Ladies Open (kon.) | Tisková konference Jiřího Veselého (kon.)
Nominační tisková konference před hokejovým MS U18 (kon.) | TK Českého hokeje k mládežnickým soutěžím (kon.)
konec
Tisková konference Jiřího Veselého

Úterý 18.04.2023, 13:00Tiskové konference
     
    Tisková konference skončila. Děkuji za pozornost a s přáním mnoha (nejen) sportovních úspěchů se na další počtenou těší David Sokol. (13:35:15)
     
    Poskytují děti větší motivaci?

    "Holčička určitě, je to určitě extra motivace, beru ji občas s sebou na trénink. Člověk má větší motivaci, aby byl pro děti vzorem a aby i ony měly motivaci vzít raketu do ruky a mít takové sny. Budu se snažit být co nejlepším vzorem a co nejlepším hráčem a uvidí se, kam se dostanu."
     
    O novinkách ve hře během přípravy: "Technicky ne, to se v tolika letech už asi moc změnit nedá. Ale snažíme se, abych byl na antuce agresivnější, víc se cpal na síť. Hrozně těžko se hledá balanc, ale chceme hlavně to, abych se nenervoval z každé porážky a každé chyby a abych dokázal hrát to, na co mám, co hraju s těmi nejlepšími hráči, kdy se cítím nejlépe. To potřebuji dostat do každého zápasu."
     
    O těšení se na turnaje na trávě: "Nechci se úplně upínat na nějakou část sezony, pak to nemusí dopadnout, takže jdu turnaj po turnaji a zápas po zápasu. Čím víc zápasů odehraju před travnatou částí, tím víc sebevědomí získám a tím můžu být na trávě pro ostatní nepříjemnější. Těším se na každý turnaj."
     
    Proč jste se rozhodl pro takový radikální krok?

    "Poslední rok to bylo takové trošičku plácání, šel jsem hrozně na sílu, byl jsem pořád zraněný. Člověk už nevěděl, co dělá špatně, že je pořád zraněný, takže jsem se pro tak radikální změnu rozhodl i proto, že jsem chtěl se sebou něco udělat, mít co největší tým. Tu práci za mě pochopitelně nikdo neudělá, musím ji odmakat sám. Pokud to člověk nezkusí a nic pro to neudělá, tak se to nepovede. Chci tomu tu šanci dát a tady na Spartě mám velkou podporu."
     
    O Davis Cupu: "Pokud budu fit a ve formě, budu rád, když se vrátím do reprezentace. Jsou tam kluci, kteří si to vybojovali a nebylo by fér se nominovat sám, takže to nechám na ostatních, ale pokud bude zájem a já budu připravený, tak budu určitě rád."
     
    O složitém období: "Byl to pád z vrcholu do pekla. Přiznám se, že první měsíce jsem nechtěl o tenise ani slyšet, byl jsem takový přešlý a chtěl jsem si od všeho odpočinout. Až v listopadu, prosinci, jsem začal přemýšlet, jak to udělat s návratem. Hlavně na úvod to bolelo extrémně hodně, protože z toho člověk vypadl. Byly tam myšlenky, že jsem porazil hráče z desítky, porazil jsem dvakrát Djokoviče, takže není důvod tomu nevěřit. Naopak je potřeba, abych byl o sobě víc přesvědčený, víc věřil svojí hře a po každé porážce se nehroutit, což jsem v minulosti uměl až moc. Samozřejmě po pauze se to říká dobře, ale věřím, že se to povede."
     
    Od kdy hrajete tenis?

    "Tenis jsem začal hrát v lednu, od konce února hraju naplno. Byli jsme na Kanárských ostrovech na kondiční přípravě, tenis hraju od ledna. Cítím se dobře, jsou tam určité herní výkyvy, ale s tím se po takové době dá počítat, že koncentrace trochu lítá. Je to ale otázka vyhranosti, čím víc zápasů odehraju, tím víc to půjde nahoru. Je důležité být zdravý a pak to přijde."
     
    Jak jste připravený začít zase hrát malé turnaje?

    "Budou tam skromnější podmínky, ale už jsem se několikrát vracel, když jsem byl mimo stovku a musel jsem objíždět tyhle turnaje. Není to něco, čeho bych se musel bát, mám široký tým. Všichni budou se mnou, budu mít pořád plný servis, fyzio, kondiční trenér, tenisový trenér... Všechno, co je potřeba, aby se to povedlo."
     
    Ptal se vás Gael Monfils na Ostravu?

    "Neptal, jen psal, že neví, kdy přesně přijede. Myslím si, že byl rád, že jsem mu psal, jestli si někdy nedáme trénink. A když bude potřebovat s čímkoliv pomoct, není problém. Budu extra motivovaný, abych dokázal, že ještě nepatřím do starého železa. Nervíky začínají pracovat, ale samozřejmě se těším, bylo ubíjející se koukat na tenis jen v televizi."
     
    "Snad si pomůžu servisem, i když teď budou antukové turnaje a zima, takže si možná ani moc nepomůžu. Ale každý má návrat jiný, je potřeba být trpělivý a dát si dostatek času."
     
    O poklesu v žebříčku: "Na žebříček jsem se přestal dívat v září. (smích) Přiznám se, nebylo to jednoduché, nedívalo se na to hezky. Končil jsem 65. a každý týden to padalo a padalo a najednou z toho bylo 500. Ale nemá teď smysl řešit žebříček, musím hrát dobrý tenis a prokousat se přes challengery. Nebude to jednoduché, je tam spousta kvalitních hráčů a první dvoustovka se docela vyrovnává, takže tam bude spousta těžkých zápasů. Natrénováno mám, kvalitu mám, je potřeba tomu věřit a dát tomu čas. Věci nepůjdou hned, to je jasné, ale třeba za půl roku už budu někde jinde, uvidíme, jak to půjde. Je to daleko a přes malé turnaje toho musí člověk odehrát víc."
     
    O chráněném žebříčku: "Mohl jsem se vrátit už v půlce března, ale kvůli grandslamům jsem se rozhodl začít až v Ostravě, abych mohl končit Australian Open. Chtěl bych si zahrát všechny grandslamy, ale když nedostanu karty, chtěl bych toho využít i na trávě."
     
    Jste po pauze hladovější?

    "Samozřejmě, kdyby hlad nebyl, tak bych tu asi ani neseděl. Bylo tu spoustu problémů, i mentálních, byl to takový začarovaný kruh. Takže si myslím, že tahle pauza byla ku prospěchu a potřebná. Je mi stále jen 29, přemýšlet o konci je nesmyslné, myslím si, že mám před sebou ještě spoustu let, snad toho nejlepšího. Chtěl bych toho využít, abych, až třeba za šest, sedm let konec přijde, věděl, že jsem zkusil všechno."
     
    "Je tu váhový úbytek asi sedm kilo, hodně jsme pracovali s profesorem Vítkem. Řešili jsme spoustu věcí a nebylo to jednoduché, není to jednoduché. Snažíme se to vyladit tak, aby tělo utáhlo moji váhu, která nikdy nebude taková jako třeba u Medveděva, vždycky budu osvalenější. Děláme všechno pro to, abych to zvládnul a byl fit a připravený hrát s těmi nejlepšími."
     
    O novém trenérovi: "Začali jsme spolu v prosinci. Celý trénink se překopal podle toho, jak se tělo každý den cítí. Dříve jsem se snažil dělat to, co je správné, jít i přes bolest, a to se často nevyplatilo. Po zdravotní i fyzické stránce jsem připraven, samozřejmě bude asi trochu chybět zápasová praxe, tu si člověk musí nasbírat."
     
    Jaké jsou cíle?

    "Myslím si, že jsem pořád schopný porážet i ty nejlepší hráče. Hlavně bych ale chtěl zůstat zdravý, nemít zdravotní problémy a výpadky v sezoně, být schopný odehrát celou sezonu. Když to vyjde, myslím si, že se k tomu můžou přidat i výsledky. Vstupovat zpátky na okruh se stejným nastavením by bylo asi špatné. Myslím si, že tady na Spartě podpora a důvěra ve mě je, takže chci s celým týmem dokázat, že na to mám a že můžu být ve špičce."
     
    O plánech: "Skutečný návrat plánujeme na příští pondělí, kdy bych měl začít turnajem v Ostravě. Následovat budou pražské turnaje. Návrat nebude jednoduchý, dávat si hned pro první turnaj velká očekávání by bylo zbytečné. Ale jsem připravený a pokusím se vrátit co nejrychleji a co nejlépe. První tři turnaje jsou v Česku, následovat bude možná jeden challenger a pak už bude Roland Garros. Pak se chci věnovat turnajům na trávě."
     
    "Nejsem na konci kariéry a chci se vrátit na nejvyšší úroveň. Je to pro mě restart a chci z něj vymáčknout co nejvíc."

    David Sokol

    bahis siteleri