Liberec – Brno 3:1 (kon.) | Č. Budějovice – Jablonec 5:1 (kon.) | Plzeň – Zlín 4:0 (kon.)
konec
FC Slovan Liberec
3:1 (3:0)
FC Zbrojovka Brno
Neděle 23.04.2023, 16:00 • Stadion U Nisy, Liberec • FORTUNA:LIGA • 28. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     

    FC SLOVAN LIBEREC – SÉRIE ČTYŘ ZÁPASŮ BEZ PORÁŽKY


    Fotbalisté Slovanu se v posledním kole představili v jubilejním 60. Podještědském derby. Proti rivalovi z Jablonce se dostali ve druhém poločase do vedení, když se trefil Doumbia. Ovšem Jablonec se dokázal v závěru vzchopit a na konečných 1:1 srovnal devět minut před koncem základní hrací doby Chramosta.


    Nerozhodný výsledek znamenal zisk jednoho bodu a zároveň prodloužení série neporazitelnosti. Liberec neprohrál již čtyři zápasy v řadě, zvítězil však pouze v jednom z nich. I proto se v tabulce propadl až na jedenáctou pozici. Se ziskem 32 bodů ztrácí pouze dva na sedmý Jablonec a zároveň má stejně jako devátý Baník a desátá Mladá Boleslav.


    Při posledním vzájemném měření sil Liberce a Brna vyšla ze souboje lépe Zbrojovka. Ve čtrnáctém kole porazila Slovan vysoko 3:0. Rozhodlo dvacet minut ve druhém poločasu, kdy padly všechny branky. Trefili se Jakub Šural, Michal Ševčík i Jakub Řezníček. Historicky má ale lepší bilanci liberecký Slovan, a to 22 výher, 14 remíz a 15 porážek. Zajímavostí je, že nejlepší střelcem vzájemných duelů je Michael Rabušic, který vstřelil dohromady 5 gólů (čtyři za Liberec a jeden za Brno).


    Pro nedělní utkání by měl mít domácí trenérský tým k dispozici kompletní tým, kromě dlouhodobě zraněných fotbalistů Gebre Selassieho, Mikuly a Višinského. A jak vidí nedělní utkání asistent trenéra Kozla Ivan Kopecký? "Brno má ve svém kádru zajímavé hráče, musíme si dát pozor na nejlepšího střelce ligy Jakuba Řezníčka, štírka Alliho, mladého Ševčíka, zkušeného Faltu i Tijaniho, ale i na další hráče. My se však chceme soustředit sami na sebe a podat takový výkon, který nám zajistí tři body. Věříme, že nás přijdou podpořit naši skvělí fanoušci a pomohou nám k vítězství."

     

    FC ZBROJOVKA BRNO – SKVĚLÝ ŘEZNÍČEK I DŮLEŽITÁ VÝHRA PROTI PARDUBICÍM


    Brněnským fotbalistům se v jarní části ligy tolik nedaří, alespoň pokud porovnáme jejich výkony s podzimem. Před zimní přestávkou totiž drželi hezkou osmou pozici. Aktuálně jim přísluší 12. ligová příčka a od čtrnáctých Teplic je dělí pouhé tři body. Přesto mohou fotbalisté z Moravy stále pomýšlet i na prostřední skupinu, protože na devátý Baník a desátou Boleslav ztrácí pouhé dva body.


    Brnu by měl v závěrečných kolech pomoci i nový trenér. Jedenáctého dubna totiž na trenérské lavičce nahradil Richarda Dostálka Martin Hašek a ukázalo se, že změna na pozici kouče přinesla kýžený efekt. Po šesti zápasech bez výhry se podařilo Brnu v minulém kole zvítězit. V domácím utkání se dvakrát trefil Jakub Řezníček a proti Pardubicím vystřelil výhru 2:1.


    Hlavním tahounem Zbrojovky je bezesporu, již zmiňovaný, Jakub Řezníček. Čtyřiatřicetiletý útočník prožívá velmi povedenou sezonu. Dohromady vsítil 19 branek a po právu mu patří pozice ligového lídra v počtu vstřelených gólů. Nejblíže k němu jsou Chramosta a van Buren se 13 trefami. Další důležitou postavou je Michal Ševčík. Talentovaný záložník má bilanci osmi gólů a šesti asistencí. Jedničkou v bráně je Martin Berkovec, který si připsal tři čistá konta.

     
    Úvodní sestavy:

    FC Slovan Liberec: Vliegen – Ndefe, Plechatý (C), Purzitidis – Fukala, Červ, Doumbia, Frýdek, Ghali – Olatunji, Tupta.
    Náhradníci: Bačkovský – Prebsl, Mikula, Preisler, Varfolomejev, Polyák, Valenta, Mészáros, M. Kozák, Rondić, Rabušic.
    Trenér: Luboš Kozel

    FC Zbrojovka Brno: Berkovec – Hlavica, Mo. Tijani, Štěrba, Hrabina – Alli, Texl, M. Ševčík, Granečný – Řezníček (C), Falta.
    Náhradníci: V. Hrubý – Blecha, Fousek, Hladík, Nečas.
    Trenér: Martin Hašek

    Rozhodčí: Petřík – Vodrážka, Slavíček; VAR: Szikszay, AVAR: Mokrusch.
     
    Hráči jsou již na hrací ploše. Domácí Liberec v modré kombinaci, hosté z hlavního města Moravy, jak by řekl Petr Švancara, budou hrát v červených dresech s bílými trenkami.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop obstaral domácí Slovan.
     
    1
    Liberec se dvěma slepenými auty posunul až k rohovému praporku.
     
    2
    Dlouhý balon z hloubi pole končí až za brankou Berkovce.
     
    3
    K první střele se odhodlal Jakub Řezníček, který si zkušeně odstavil stopera Plechatého. Nejlepší střelec ligy ale nemířil přesně.
     
    3
    Denis Granečný poslal svůj centr za bránu.
     
    5
    Centr za obranu z kopačky Doumbii byl příliš rychlý a Fukala neměl šanci jej doběhnout.
     
    6
    Hosté z Brna budou zahrávat první rohový kop zápasu.
     
    7
    Do zakončení se ale po standardní situaci nedostali.
     
    8
    Victor Olatunji se snažil vybojovat balon ve vápně, ale byl na to sám.
     
    8
    Na druhé straně letěl míč do vápna na Řezníčka, který byl hlídaný. Bude z toho ale druhý roh.
     
    9
    Tupta odkopává míč daleko za polovinu.
     
    10
    Michal Fukala ztratil balon a Lukáš Červ hasil vše taktickým faulem ve středu pole.
     
    11
    První gólovou šanci utkání má na svědomí domácí Slovan. Gigli Ndefe vybojoval na polovině míč, zatáhl jej až k vápnu, kde přihrál do druhé vlny na úplně volného Tuptu. Slovenský útočník ale ve skvělé pozici bránu přestřelil.
    11. Tupta selhal v gólovce. Tohle nešlo přestřelit…a to se stalo
     
    13
    Liberec ztratil míč na útočné polovině. Hrát budou hosté.
     
    14
    Michal Fukala si skvěle zpracoval vysoký centr, obešel Granečného, který jej následně fauloval těsně vedle velkého vápna.
     
    15
    Přihrávka ze standardní situace mířila na volného Tuptu na velkém vápně. Ani tentokrát se ale projektil z jeho kopačky nevešel mezi tři tyče.
     
    16
    Na druhé straně hlavičkoval Ševčík přímo do míst, kde stál připravený Vliegen.
     
    17
    Belgický brankář si zakřičel a došel pro míč na hranici velkého vápna.
     
    18
    Texlova přihrávka na Řezníčka byla příliš prudká.
     
    19
    Mohamed Doumbia fauloval ve výskoku loktem Jiřího Texla na polovině hřiště.
     
    20
    Dlouhý míč za obranu Liberce končí až u tribuny.
     
    21
    Domácí se snažili kombinovat, ale do zakončení se nedostali.
     
    23
    Liberec právě vstřelil branku a jde do vedení!
    Olatunji posunul míč do levé strany na Ghaliho, který se rychlými kličkami dostal přes obránce a odcentroval na hranici malého vápna. Mohamed Tijani míč pouze přizvedl, Ľubomír Tupta stál dobře před Berkovcem a nefauloval a CHRISTIAN FRÝDEK se hlavou do prázdné brány prosadil a poslal Slovan do vedení.
    23. Christian FRÝDEK - 1:0
     
    25
    Domácí opět pokračují v útočení.
     
    27
    Tupta tvrdou ranou do hlavy sestřelil obránce Hlavicu, který zůstává ležet na trávníku a ihned jsou přivoláni kluboví lékaři.
     
    28
    Po krátkém ošetření se Jan Hlavica zvedá a vypadá to, že bude schopný pokračovat ve hře.
     
    28
    Martin Berkovec vrací balon, Hlavica je na hřišti. Vše je tak, jak má být.
     
    29
    Liberec právě vstřelil branku!
    Domácí jdou do dvougólového vedení! Dlouhý centr na útočnou polovinu si dobře zpracoval Victor Olatunji, přes Tijaniho poslal přihrávku do vápna na ĽUBOMÍRA TUPTU, který si balon zasekl a chladnokrevně zakončil do protipohybu brankáře – 2:0.
    29. Ľubomír TUPTA - 2:0
     
    31
    Hosté se po delší době dostávají na útočnou polovinu s míčem.
     
    32
    Doumbia neodhadl razanci míče za obranu, a ten končí v zámezí.
     
    34
    Liberec právě vstřelil branku a hosté jsou na ručník!
    Ahmad Ghali zatáhl balon na útočnou polovinu, kde byl faulován. Victor Olatunji přihrál v ponechané výhodě na pravou stranu na Fukalu. Mladý obránce vrátil herní artikl k nohám CHRISTIANA FRÝDKA a domácí štírek si krásnou střelou na zadní tyč připisuje druhý dnešní gól.
    34. Christian FRÝDEK - 3:0
     
    36
    Wale Musa Alli se pokusil o střelu, ale tu zablokoval Fukala.
     
    38
    Na druhé straně centroval do vápna právě Fukala na nabíhajícího Ghaliho, kterému balon odskočil.
     
    39
    Centr Granečného prolétl nikým netečován domácím vápnem.
     
    40
    Alli se dokázal prosadit přes Ndefeho a poslal centr na zadní tyč, kde jej hlavou vracel na malé vápno Hrabina. Texl ale nedokázal zpracovat a útočná akce Brna tím skončila.
     
    42
    Michal Fukala prostrčil mezi nohami obránce míč na Olatunjiho. Nigerijský útočník se otočil kolem obránce a vystřelil na zadní tyč. Berkovec vyrazil. Následný pokus Červa zpoza vápna letěl hodně mimo.
     
    44
    Po rychlé kombinaci se dostal ke střele z pravé strany Matěj Hrabina. Domácího brankáře ale pokusem na přední tyč nezaskočil.
     
    45
    První dějství bude nastaveno o tři minuty.
     
    45+1
    Lukáš Červ vyvezl balon i přesto, že byl nadvakrát faulován. Akce pokračovala ve výhodě a do zakončení se dostal Ľubomír Tupta, který tentokrát Berkovce neprostřelil.
     
    45+2
    Jan Hlavica (Zbrojovka Brno) dostává za zmiňovaný zákrok na Červa první žlutou kartu zápasu.
     
    45+2
    Centr se dostal až na zadní tyč, kde akci zavíral Ahmad Ghali. Ten vystřelil přes obránce do rukavic hostujícího brankáře.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první půle mezi domácím Libercem a hosty z Brna, ve které byli hráči ze severu Čech jednoznačně lepším týmem. Úvod zápasu byl sice vyrovnaný, ale Liberec postupně přebíral otěže utkání. V 11. minutě ještě Tupta nevyužil stoprocentní šanci, ale ve 23. minutě už poslal domácí do vedení hlavou Frýdek. Na 2:0 zvyšoval po půlhodině hry Tupta po pěkné zasekávačce a o pět minut později se prosadil podruhé v utkání Frýdek krásnou střelou a stanovil poločasové skóre 3:0. Druhý poločas začne přibližně v 17:05.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Mohamed Doumbia, přichází Matěj Valenta.
     
    46
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno:
    ze hřiště odchází Jakub Řezníček, přichází Jan Hladík,
    ze hřiště odchází Jan Hlavica, přichází Filip Blecha.
     
    47
    Do druhého poločasu vstupují týmy se změnami. Domácí vystřídali jednoho hráče, hosté z Brna dva.
     
    47
    Právě střídající Blecha ze dostal hned v úvodu druhé půle do zakončení. Odražený míč na hranici velkého vápna ale netrefil dobře.
     
    48
    Míč letící na rozeběhnutého Fukalu byl příliš dlouhý.
     
    49
    Domácí Slovan zazdil obrovskou šanci! Frýdek s Olatunjim běželi sami na brankáře, ale druhý jmenovaný ani netrefil bránu!
     
    50
    Obrana Brna je jako cedník! Victor Olatunji se hnal opět sám na Berkovce, ale hostující brankář střelu domácího útočníka nohou vyrazil.
    50. Obrana Zbrojovky si vzala dovolenou, v jedné z mnoha gólovek Olatunji
     
    52
    Hostům se evidentně vůbec nechce. Liberec se drží na míči a v poklidu hledá cestu k Berkovci.
     
    53
    Christian Frýdek se dostal před obránce a ve vápně po kontaktu upadl. Rozhodčí Petřík zatím penaltu nepíská, ale bylo to minimálně podezřelé.
    53. Frýdek upadl po souboji s Granečným ve vápně, o penaltu nešlo
     
    55
    S centrem Frýdka si brněnská obrana poradila.
     
    57
    Ľubomír Tupta si dokázal zpracovat dlouhý balon, obešel Štěrbu a tvrdou ranou vypálil. Pro domácí bohužel pouze do míst, kde stál připravený Berkovec.
     
    58
    Na druhé straně zahrávala Zbrojovka rohový kop, ale domácí obrana si s centrem do vápna poradila bez problémů.
     
    60
    Brněnští se po delší době usazují na útočné polovině a snaží se dostat ke Vliegenovi.
     
    60
    Malý tlak Brna ukončil střelou vedle brány Blecha.
     
    61
    Liberec si začíná zahrávat. Plechatý hrál malou domů hlavou, ale Vliegen vyběhl a musel hlavou zahrát mimo bránu.
     
    Obrovský závar před domácí bránou Zbrojovka nevyužila! Hráči v červeném vyslali čtyři nebo pět střel, pouze jedna prošla až na Vliegena, ale žádná až do sítě.
     
    63
    Matěj Valenta dle rozhodčího fauloval za velkým vápnem a Brno bude mít k dispozici standardní situaci.
     
    64
    Michal Ševčík pálil těsně nad.
     
    64
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno:
    ze hřiště odchází Wale Musa Alli, přichází Adam Fousek.
     
    65
    Střídající Fousek se ihned dostal ke střele, ale rozvlnil pouze boční síť.
     
    65
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Ľubomír Tupta, přichází Imad Rondić.
     
    66
    Matěj Valenta hledal šajtlí Rondiće na malém vápně, ale balon bosenského útočníka přeletěl.
     
    68
    Dnešní utkání sleduje 1658 diváků.
     
    68
    Olatunji hlavičkoval v lehkém záklonu po centru Frýdka asi metr nad bránu.
     
    70
    Imad Rondić hlavičkoval sám na malém vápně do země a následně balon vyškrábl Berkovec. Všem ale předcházel ofsajd, takže vzrušení bylo zbytečné.
     
    72
    Ghali nedokázala odcentrovat přes Hladíka. Vybojoval ale rohový kop.
     
    73
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno:
    ze hřiště odchází Jan Štěrba, přichází Jakub Nečas.
     
    74
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Christian Frýdek, přichází Matyáš Kozák.
     
    74
    Domácí z rohového kopu nic nevytěžili.
     
    76
    Na druhé straně se sice Fousek dostal do vápna, ale balon poslal pouze po brankové čáře do náručí Vliegena.
     
    77
    Rondićova přihrávka na Kozáka měla až příliš mnoho razance.
     
    78
    Zbrojovka drží balon na svých kopačkách a trpělivě kombinuje.
     
    79
    Vysoký centr do malého vápna, to je pracoviště Oliviera Vliegena.
     
    80
    Imad Rondić fauloval u rohového praporku Tijaniho.
     
    82
    Liberec měl k dispozici poměrně slušnou situaci, ale Matyáš Kozák akci zpomalil a následně o balon přišel.
     
    83
    Hosté běželi vstříc Vliegenovi, ale také mu nepřesnou přihrávkou odevzdali balon.
     
    84
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Victor Olatunji, přichází Ivan Varfolomejev,
    ze hřiště odchází Michal Fukala, přichází Tomáš Polyák.
     
    86
    Matyáš Kozák už vyběhl s balonem mimo hrací plochu.
     
    88
    Imad Rondić vybojoval balon v souboji s Tijanim a mohl jít sám na bránu, ale rozhodčí Petřík viděl útočný faul.
     
    88
    Domácí Ahmad Ghali dostává žlutou kartu za faul zezadu.
     
    89
    Brno právě vstřelilo branku!
    Ale vlastně to byl hráč Liberce. Michal Ševčík rozehrál standardní situaci do míst, kde nebyl nikdo v červeném a pro balon už si šel brankář Vliegen. Z ničeho nic se však nepochopitelně pověsil do vzduchu IMAD RONDIĆ a překonal svého brankáře.
    89. Imad RONDIĆ - 3:1
     
    90
    Nastavovat se budou tři minuty.
     
    90+1
    V první z nich rozehráli domácí roh nakrátko a posbírali pár vteřin u rohového praporku.
     
    90+2
    Tečovaný centr Polyáka skončil v náručí Berkovce.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je za námi souboj 28. kola mezi domácím Slovanem Liberec a hostující Zbrojovkou Brno. O vítězství Liberce 3:1 rozhodl první poločas, ve kterém byli domácí jednoznačně aktivnější. Postupně se gólově prosadili Frýdek, Tupta a opět Frýdek. Ve druhém poločase Zbrojovka zvýšila aktivitu, ale v největším tlaku mezi 55.-65. minutou skórovat nedokázala. To se jí povedlo až těsně před koncem, kdy si po Ševčíkově centru vstřelil hlavou ukázkový vlastní gól domácí útočník Imad Rondić. Zbytek zápasu si Liberec pohlídal a připisuje si důležité tři body do tabulky. Děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek víkendu a úspěšný vstup do nového týdne. (17:58:41)

    Tomáš Honzejk

    Branky: 23. Frýdek, 29. Tupta (Olatunji), 34. Frýdek (Fukala) – 89. Rondić (vla.)

    Karty:   88. Ghali (LIB) – 45+2. Hlavica (BNO)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 8:4. Střely mimo: 5:5. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 10:4.
    FC Slovan Liberec: Vliegen – Ndefe, Plechatý (C), Purzitidis – Fukala (84. Polyák), Červ, Doumbia (46. Valenta), Frýdek (74. M. Kozák), Ghali – Olatunji (84. Varfolomejev), Tupta (65. Rondić).
    Náhradníci: Bačkovský – Prebsl, Mikula, Preisler, Mészáros, Rabušic.

    Trenér: Luboš Kozel

    FC Zbrojovka Brno: Berkovec – Hlavica (46. Blecha), Mo. Tijani, Štěrba (73. Nečas), Hrabina – Alli (64. Fousek), Texl, M. Ševčík, Granečný – Řezníček (C) (46. Hladík), Falta.
    Náhradníci: V. Hrubý.

    Trenér: Martin Hašek

    Rozhodčí: Petřík – Vodrážka, Slavíček; VAR: Szikszay, AVAR: Mokrusch

    Diváci: 1658
    bahis siteleri