Německo – Slovensko 4:6 (kon.) | Lotyšsko – Norsko 1:0 (kon.)
konec
Lotyšsko
1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Norsko
Pondělí 24.04.2023, 20:00 • St. Jakob Arena, Basilej • Mistrovství světa do 18 let • Skupina B
Partner:
     
    Nejlepší hráči: David Livšics – Alieu Bah. (22:09:59)
     
    Střely na bránu: 19 – 19.
     
    Klíčový souboj o poslední postupové místo ve skupině B zvládlo Lotyšsko, kterému stačil k vítězství nad Norskem jediný gól.

    Klíčový okamžik střetnutí přišel v 54. minutě, kdy Mateikovu střílenou nahrávku před bránu usměrnil za bezmocného gólmana kapitán Toms Mots. Nutno podotknout, že to byli hlavně Norové, kteří se snažili hrát, ale k ničemu jim tato skutečnost nebyla, protože Lotyši hráli směrem dozadu takřka bezchybně. Že se jednalo o opatrné utkání ukazuje i statistika střeleckých pokusů na bránu, během šedesáti minut jich oba celky vyprodukovaly po devatenácti.

    Svěřenci kouče Sorokinse si zajistili postup do čtvrtfinále ze čtvrtého místa, ve vyřazovací části se mohou pokusit šokovat obhájce titulu ze Švédska. Nory čeká nelehká baráž o udržení s Německem, ještě předtím završí skupinu utkáním s Finskem.
     
    Konec zápasu.
     
    59:56
    Lotyšsko s velkou pravděpodobností zvítězí! Oblouček Viktorse Kurbaky sice skončil zakázaným uvolněním, ale do konce základní hrací doby zbývají poslední necelé čtyři vteřiny, to by Norsko muselo sehrát buly skutečně skvostně. Kouč Nylund si ještě vzal oddechový čas a zkusil ideální akci svým svěřencům namalovat.
     
    59:27
    Do clony hráčů stojících před bránou nahazoval Philip Hagen. Neúspěšně, nepovedený pokus zblokoval hned první bránící konkurent.
     
    58:59
    Norští hokejisté pokračují v útočném pásmu, ale nezvládají si vytvářet gólové příležitosti, Lotyši nyní puk dobrých patnáct vteřin udrželi u pravého mantinelu.
     
    58:26
    Kousek za pravým kruhem vystřelil tvrdou forhendovou ránu Felix Amundsen, Aksels Ozols včas vystrčil vyrážečku. Norové už hrají v šesti!
     
    57:50
    Z ostrého úhlu střílel z levé strany Philip Hagen. Aksels Ozols nenechal u bližší tyče ani centimetr volného místa, nadále udržuje čisté konto.
     
    57:15
    Bastien Semmerud-Garcia si rozmyslel nájezd do ofenzivy, a ještě udělal jeden oblouk za vlastní bránu z důvodu forčekujícího Streikišse.
     
    56:43
    Přes obránce vyslal zajímavý projektil ze zápěstí Felix Granath, Aksels Ozols vytáhl povedený zákrok levým betonem.
     
    56:18
    Chybné norské rozehrávky chtělo Lotyšsko využít ke druhému vstřelenému gólu, ale rána Erikse Mateika zamířila nad břevno.
     
    55:55
    Icing Lotyšska. Pravou lajnou nabral velkou rychlost David Livšics, jenže oblouček Bulanse úplně minul.
     
    55:13
    Nadvakrát, ale přece Toms Mots propasíroval touš do středního pásma přes Philipa Hagena, ten dojel až do obranné třetiny.
     
    54:49
    Lotyšům stačí vyvážet puky a z poloviny hřiště je nahazovat, což právě předvedl Viktors Kurbaka. Hokejisté v tmavých dresech se již nemají kam hnát.
     
    54:21
    Norové teď samozřejmě jsou pod obrovským tlakem. Felix Granath zkusil štěstí proti třem, dle očekávání neuspěl.
    53:03 Toms MOTS - 1:0
     
    53:03
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Bezbrankové skóre prolomeno, možná klíčový gól celého šampionátu střílí TOMS MOTS! Kapitán mužstva si počkal před bránou na střílenou nahrávku od Mateika a puk zvedl nechytatelně k pravé tyčce. Asistence: Eriks Mateiko a Peteris Bulans.
     
    48:20
    V pravém kruhu vyzkoušel překvapit brankáře táhlou střelou na přední tyč Kristers Ansons, připravený gólman zasáhl lapačkou.
    Marken.cz

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 54. Mots (Mateiko, Bulans)


    Lotyšsko: Ozols (Feldbergs) – Petrovičs, Bulans (A), Kurbaka (A), Cjunskis, Uljanskis, Retenais, Slogs – Mateiko (C), Livšics, Mots – Česlis, Ozollapa, Boltramovičs – Niedrajs, Streikišs, Ansons – Dommers, Kruminš, Mezins.
    Trenér: Olegs Sorokins

    Norsko: Björnsgaard (Lundberg) – Lafton, Solberg, Hagen, Amundsen, Semmerud-Garcia, Stöen, Översveen – Bah, Haugen (A), Sjöthun – Granath (C), Karlsen (A), Vatne – Sätre, Langland, Myhre – Klungtveit, Indergaard, Sandnes – Boger.
    Trenér: Christer Nylund

    Rozhodčí: Hebeisen (SUI), Kika (CZE) – Dalsgaard (DEN), Durmis (SVK)

    Diváci: 372
    bahis siteleri