Česko – Finsko 7:5 (kon.)
konec
Česko
7:5 (3:1, 0:2, 4:2)
Finsko
Čtvrtek 27.04.2023, 13:00 • Frederikshavn, Dánsko • Mistrovství světa juniorů • 2 • Skupina A
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.
     
    Zdravím všechny fanoušky florbalu. V rámci druhého utkání mistrovství světa juniorů se utkají týmy Česka a Finska.
     
    Česko

    Češi si na letošním šampionátu brousí zuby na zlatý hattrick. V roce 2019 porazili ve finále Švédy 8:2. O dva roky později vyhráli finále nad Finy 4:3 zlatým gólem Čermáka.
    První zápas na turnaji Češi zvládli parádně. Včera rozstříleli Polsko 18:2. Hned pět kanadských bodů si připsal Palčinský.
     
    Finsko

    Také Finové zvládli úvodní zápas na světovém šampionátu. Včera porazili Lotyše těsně 3:2, když si pomohli hlavně povedenou prostřední částí hry. Na minulém šampionátu se dostalo Finsko až do finále, kde nestačilo 2:3 na domácí Čechy.
     
    Poslední vzájemná utkání

    2023 Finsko vs. Česko 4:10
    2022 Česko vs. Finsko 5:8
    2021 Česko vs. Finsko 4:6
    2021 Finsko vs. Česko 3:4
    2021 Česko vs. Finsko 4:6
     
    Oba juniorské výběry už si vyslechly své státní hymny. Za chvíli sudí pískne do píšťalky a odveta loňského finále může začít.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:04
    Hned po vhazování se českému týmu podařilo získat standardní situaci, ale Adam Palčinský raději míček posílá na beky.
     
    00:28
    Úvodní střelu má na svědomí Michael Wertheim, načež Finové odpověděli zdařilou kombinací. Naštěstí k zakončení nedošlo.
     
    01:14
    Míček se dostává do zámezí a bere si ho Vilho Helin, který okamžitě rozjel další útok. Povedený blok české obrany.
     
    01:56
    Trpělivá kombinace, do které se už ze střídačky zapojil také Ondřej Jankovský. Následné přenesení nevyšlo a Lassi Koivisto nebezpečně mířil na zadní tyčku. Míček ji o kousek minul.
     
    02:42
    Na balonek už si poprvé sáhne také brankář Luikkonen, nicméně Seveřané jsou směrem dopředu nebezpečnější, třebaže Draslar ještě do akce nemusel.
     
    03:08
    Rozehrávka na vlastní polovině a atak rozjíždí lobem dopředu Michael Wertheim. Před brankou zaparkoval Jaroslav Petrák, rána mu ovšem nesedla a skončila až za mantinelem.
     
    03:47
    Češi zatím ukazují dominanci na míčku, nyní se o něj stará Jakub Bohuslávek, který odevzdal a v rámci rotace už zamířil do útoku.
     
    04:16
    Příliš důrazný byl u mantinelu Vojtěch Bílek a český tým se bude bránit prvnímu oslabení. Vyloučení za nedovolené vrážení.
     
    04:27
    Na zakončení si ihned věřil Hyvärinen, pak do brankoviště Draslara proskákala ještě jedna nebezpečná navštívenka.
     
    04:53
    Hodně zbytečná ztráta, Ville Heiska byl rázem sám před brankářem. První opravdu těžký zákrok Draslar zvládnul, když odrazil míček za úroveň brankové čáry.
     
    05:18
    Zablokovaný pokus Jäppinena a Češi unikají v oslabení.
     
    05:29
    Česko právě vstřelilo branku!
    Juniorům parádně vyšel únik v oslabení. MARTIN GATTNAR po zisku míčku nabral rychlost u pravého mantinelu, dokázal si vyměnit přihrávku s Adamem Zubkem a zakončoval do odkryté části klece. Ideální stav. Český tým se v oslabení zatím nejen úspěšně brání, ale ještě sám uštknul. Asistence: Adam Zubek.
    05:29 Martin GATTNAR - 1:0
     
    06:16
    Na hřiště se vrací vyloučený Vojtěch Bílek, navíc za stavu 1:0. Parádní práce českého týmu.
     
    06:37
    Důrazu se nebál ani Jaroslav Petrák, znovu ovšem fauluje. Tentokrát bez dvouminutového trestu.
     
    06:48
    Při chuti Adam Palčinský, kterému se ještě nabízel Gattnar, nicméně tentokrát si prvně jmenovaný věřil na střelu. Ta ovšem skončila vysoko nad.
     
    07:14
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Bohužel přichází odpověď Seveřanů, kteří ani po přesilovce neskládají zbraně. Z relativně nenápadné akce se prosazuje PIETARI PORTTIKIVI, když mu míček nachystal na rychlou střelu Teemu Karppanen. Svižný výpad finské družiny znamená srovnání stavu. Asistence: Teemu Karppanen.
    07:14 Pietari PORTTIKIVI - 1:1
     
    08:13
    Finové se teď drží rozhodně častěji na míčku, i když měli problém a Lukkonen musel zahrát nohou, aby se nedopustil malé domů. Pak navíc dopředu zamířil Adam Zubek, jehož znovu zastavil Lukkonen.
     
    08:37
    Zákrok má i Draslar, když si cestu středem našel Ville Heiska, jeden z nejnebezpečnějších hráčů v dosavadním průběhu první části.
     
    09:42
    Nikam nyní nebude spěchat Peitari Porttikivi, autor prvního finského zářezu, který soupeře hodně uklidnil.
     
    10:15
    Do obrany dobře zapracoval Daniel Chatrný, takže s míčkem si užívá čas Šimon Vavroušek, jeho defenzivní parťák.
     
    10:45
    Zformované Finy zkusil výjezdem překvapit Vojtěch Kún, ale na středu teď zkrátka není prostor. Junioři v bílých dresech musí být trpěliví.
     
    11:21
    Finové způsobují problémy rychlými protiútoky, jako v posledním případě Lassi Koivisto, který byl nejzazším přídavkem ve finské sestavě. Na dresu ani nemá své příjmení.
     
    12:03
    Adam Draslar se dostává do vysoké provozní teploty, nyní na něj z ideálního prostoru totiž pálil Ville Heiska a znovu narazil na připravenou pravačku zástupce střešovického Tatranu.
     
    12:48
    V rohu si vyprosil výhodu Antonín Votava, následně uvolnil Filipa Eliáše, ale tomu míček sjel z čepele a zaplul za brankou.
     
    13:28
    Na zadním mantinelu byl nejdůraznější Vilho Helin, dostal se i k nebezpečné střele, kterou musela řešit obrana. Seveřané pokračují ve svém snažení.
     
    13:52
    Teď už přichází nepovolený zákrok z hole Pietari Porttikiviho, takže rozehrávka v české moci.
     
    14:11
    Velmi dobrý signál na polovině hřiště zakončoval Adam Palčinský, ale jeho tah forhendem znovu nemíří mezi tři tyče. Tady je určitě prostor pro zlepšení.
     
    14:48
    Česko právě vstřelilo branku!
    Individuální akci od mantinelu zakončuje neuvěřitelnou bombou DANIEL CHATRNÝ. Ten byl dostatečně důrazný a protlačil se kolem Jäppinena, který navíc v souboji ztratil florbalku. To poskytlo dostatečnou možnost ke střele, na níž si překvapený Teppo Liukkonen ani nesáhnul. Asistence: Jakub Bohuslávek.
    14:48 Daniel CHATRNÝ - 2:1
     
    15:58
    Do pravého rohu se vydal Kún, ale musel zase obrátit kurz. Finové jsou v bránění mistry a nechtějí Čechy pouštět do zajímavých pozic.
     
    16:29
    Česko právě vstřelilo branku!
    Třetí zásah. Přesně toto český tým potřeboval – Filip Eliáš se toho nebál, protáhnul se na středu mezi třemi Finy, takže mohl přihrát. Na to čekal ŠIMON VAVROUŠEK, který z otočky chladnokrevně mířil do horního růžku. Liukkonen inkasuje do podobného místa už podruhé v krátkém čase a uvidíme, jak se to projeví na jeho psychice. Asistence: Filip Eliáš.
    16:29 Šimon VAVROUŠEK - 3:1
     
    17:32
    Zmatek v brankovišti Draslara Češi přečkali. Pak přichází ještě střela z dálky, jejímž autorem byl Vuoristo.
     
    17:50
    Nyní už Draslar zasahuje proti otočce Lassiho Koivista a zdá se, že ho inkasovaný gól v žádném případě nerozhodil. Češi si potřebují hýčkat náskok.
     
    18:46
    Skvěle si při obranných úkolech poradil Vojtěch Bílek a vůbec mu nevadilo, že se do něj soupeř opřel v rohu. Volný úder pro Česko.
     
    19:11
    Vysokou holí těsně zahrál Martin Gattnar, ale florbalisté ze země tisíce jezer nedokázali přejít konstruktivně vpřed. Běží poslední minuta úvodní třetiny.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodní třetina končí a pro Česko má zatím zápas velmi pozitivní vyznění. Nejprve ubráněné oslabení vyšperkoval gólovým únikem Martin Gattnar. Finové ještě zvládli reagovat, když se o necelé dvě minuty později prosadil Pietari Porttikivi. Jenže v čase 14:48 vrátil českým juniorům vedení exkluzivní ranou Daniel Chatrný a nedlouho po něm pálil ostrými také Šimon Vavroušek. Do šatny si Češi odnášejí vedení 3:1.
     
    Další třetina začne přibližně ve 13:40.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:39
    Druhou periodu začal aktivněji finský tým, který se snaží držet míček na polovině hřiště.
     
    21:05
    Po rychlém brejku vedoucího týmu pálil z levé strany kousek vedle Petrák.
     
    21:16
    Další českou ránu přidal z podobného místa Bohuslávek. Míček však zamířil pouze nad branku finského celku.
     
    21:50
    Finsko právě vstřelilo branku! Finové v úvodu druhé třetiny snižují skóre! JUHO SEPPÄLÄ vzal míček na vlastní polovině, nádherně se vyhnul dvojici českých hráčů a poté poslal přesný projektil k tyči české branky hájené Draslarem. Asistence: Miko Vaarimo.
    21:50 SEPPÄLA - 3:2
     
    22:58
    Heiska si skvěle podržel míček v rohu hrací plochy a vybojoval faul na svoji osobu. Finové tak i nadále zůstanou na míčku.
     
    23:57
    Parádní blok předvedl český útočník Adam Zubek, který zablokoval pokus jednoho z Finů ze střední vzdálenosti, za což byl náležitě oceněn svou vlastní lavičkou.
     
    26:07
    Finsko právě vstřelilo branku! Máme srovnáno! VILLE HEISKA si vyměnil míček s Luukasem Hyvärinenem a následně z voleje poslal míček přesně k tyči české branky. Nádherná akce finského celku znamená vyrovnání. Začínáme znovu. Asistence: Luukas Hyvärinen.
    26:07 HEISKA - 3:3
     
    27:23
    Češi jsou vyrovnávacím gólem lehce otřeseni, nyní kombinují na vlastní polovině hřiště.
     
    28:37
    Po českém zaváhání na polovině hřiště šli hned dva Finové sami na Draslara. Zastavit se je povedlo až Martinu Gattnarovi, který však fauloval a následovat bude trestné střílení!
     
    28:37
    K trestnému střílení se postavil Luukas Hyvärinen, pro jehož míchačku ve velkém brankovišti neměl smilování Draslar v české brance a míček mu ukradl. Parádní práce českého brankáře.
    28:37 Neproměněné trestné střílení
     
    29:43
    Na druhé straně se střelou do prostoru brankáře Liukkonena prezentoval Eliáš. Hrát tak může opět finský tým.
     
    30:42
    Vaarimo si vytáhl míček z rohu hřiště na střed a zkusil vypálit. Tvrdá střela ale skončila pouze na českém bloku.
     
    31:22
    Finský tým se opět usadil na polovině soupeře, kde vytrvale kombinuje a chystá si střeleckou pozici.
     
    32:12
    Rychlou střelou od pravého mantinelu se prezentoval Vojtěch Bílek, jehož překvapivý pokus skončil pouze na výstroji Liukkonena.
     
    33:28
    Nyní sledujeme klidnější fázi utkání. Češi drží míček na vlastní polovině hřiště a příliš nepospíchají dopředu. Finové lehce presují.
     
    33:58
    Češi si rychle vyměnili míček na pravé straně hřiště a Petrák z úhlu pálil nad branku Liukkonena.
     
    35:21
    Eliáš se skvěle vymotal z rohu hřiště a našel Bohuslávka, který z voleje pálil jen kousek od levé tyče finské klece. Zajímavý pokus českého obránce.
     
    36:07
    Trochu volného místa dostal na levé straně hřiště Palčinský, který se rozhodl vypálit. Nepovedený pokus skončil v náručí Liukkonena.
     
    37:20
    Odražený míček se ze vzduchu snažil napálit do poloodkryté branky Wertheim, ale pokus mu příliš nevyšel a Češi se musí vracet na vlastní polovině.
     
    38:29
    Obrovská šance Finů na první vedení v zápase. Modří šli dva na brankáře, Vaarimo se snažil připravit pozici před prázdnou branku pro svého spoluhráče, míček mu ale sjel z hole a pouze ho nabídl pozornému Draslarovi.
     
    39:01
    Začíná poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:46
    Prostřední část hry se dohrává před českou brankou, kde drží míček Finové, do střelby se ale příliš neženou.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá dvacetiminutovka dnešního zápasu je u konce. Z českého pohledu to nebyla povedená třetina, protože ji ovládli Finové 2:0 a dokázali se vrátit do zápasu. Na rozdíl jediné branky snížil po necelých dvou minutách třetiny Seppälä, na jehož trefu navázal přesným voleje Heiska. A mohlo být ještě hůř. Nájezd Hyvärinena však parádním zákrokem lapil Draslar a brejk Finů dvou na jednoho pokazil sám útočník Vaarimo. Po dvou třetinách tak platí nerozhodný stav 3:3, uvidíme, co nám nabídne třetí dvacetiminutovka dnešního zápasu.
     
    Třetí třetina začne přibližně ve 14:19.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:09
    Úvod třetí třetiny vyšel lépe Finům, kteří už v prvnícg vteřinách donutili Draslara k prvnímu zákroku. Z bezprostřední blízkosti se však český brankář nemýlil.
     
    41:01
    Daniel Chatrný se individuální akcí dostal na útočnou polovinu a vypálil. Po nádherném průniku ale trefil jen připraveného Liukkonena.
     
    42:20
    Rychlé napadání Finů slaví úspěch. Modří získali míček na útočné polovině hřiště.
     
    43:01
    Rozvážná česká kombinace na polovině hřiště. Ani jeden z týmů se nika zbytečně nežene.
     
    43:31
    Velké problémy měl Adam Zubek s rozehrávkou před vlastní brankou. Před dotěrným soupeřem k uchránila až píšťalka rozhodčího.
     
    44:05
    Česko právě vstřelilo branku! Češi se vrací do vedení! Obránce JAKUB BOHUSLÁVEK se šikovně uvolnil od pravého mantinelu a zamířil na střed hřiště, odkud přesnou ranou ze zápěstí k tyči vrátil svému celku vedení. Brankář Liukkonen neměl v tomto případě šanci. Asistence: Vojtěch Bílek.
    44:05 BOHUSLÁVEK - 4:3
     
    45:00
    Finsko právě vstřelilo branku! České vedení dlouho netrvalo a je to znovu nerozhodně! Střela Väina Mertaniemiho z poloviny hřiště zůstala pouze pod nohou Adama Draslara a duchapřítomný AMOS JÄPPINEN dorazil hrací předmět do sítě. Asistence: Väinö Mertaniemi.
    45:00 JÄPPINEN - 4:4
     
    46:02
    V hale panuje parádní atmosféra od obou fanouškovských táborů. Sledujeme rozhodně zápas, který nenudí.
     
    48:33
    Češi už přes minutu kombinují na vlastní polovině před brankou Draslara a čekají na skulinku ve finské obraně.
     
    48:47
    Finsko právě vstřelilo branku! Finové jdou poprvé v utkání do vedení! Po rychlém přechodu do útoku našel Pietari Porttkivi přesnou nahrávkou na levé straně hřiště JOONU HOKKANENA, jehož rána z první skončila u tyče české klece. Asistence: Pietari Porttkivi.
    48:47 HOKKANEN - 4:5
     
    49:35
    Česko právě vstřelilo branku! Máme znovu vyrovnáno! Daniel Chatrný dostal míček na levou stranu hřiště a z výběhu vypálil na finskou branku. Liukkonen v ní vyrovnal jeho střelu pouze před sebe, kde byl zaparkovaný FILIP ELIÁŠ a jako správný kapitán uklidil míček ze vzduchu do sítě. Asistence: Daniel Chatrný.
    49:35 ELIÁŠ - 5:5
     
    51:22
    Po nepříjemné srážce na středu hřiště zůstává na hrací ploše ležet Juho Seppälä.
     
    51:22
    Finský bek už je na nohou a pomalu opouští hřiště. Naštěstí by měl být v pořádku.
     
    52:08
    Ze středu hřiště napřáhl ke střele Porttkivi, finský útočník trefil Draslara do levé nohy, následně putuje míček na české hole.
     
    52:50
    Česko právě vstřelilo branku! Další zvrat utkání, Češi se vrací zpět do vedení! Lukáš Fukala se parádně otočil v rohu hřiště, kde na sebe navázal dva soupeře a poté předložil míček na střed hřiště pro JAKUBA MÜHLFAITA, jež osamocený dokázal uklidit míček za záda Liukkonena. Asistence: Lukáš Fukala.
    52:50 MÜHLFAIT - 6:5
     
    54:32
    Dlouhý výhoz finského brankáře si našel Draslar a na poslední chvíli ho schoval ve svých rukavicích.
     
    55:41
    Až příliš dlouho se s míčkem na holi mazlil Bohuslávek na útočné polovině. Český hráč o něho záhy přišel a celý tým se musí vracet zpět.
     
    56:55
    Český tým se drží na útočné polovině hřiště, což mu náramně vyhovuje. Parádní práce celého týmu.
     
    57:20
    Po rychlém otočením hry od Finů musel zasahovat Draslar, který v klíčovou chvíli znovu podržel český tým.
     
    58:00
    Na pravé straně potáhl míček Heiska a štípavě vypálil. Na svém místě byl znovu pozorný Draslar.
     
    58:10
    Liukkonen je na střídačce, finský tým to zkouší v šesti!
     
    58:48
    Na levou stranu dostal přesný pas na hůl Hokkanen. Úplně mu však nesedlo zpracování a následný pokus zamířil pouze do pohotového bloku českého celku.
     
    58:48
    Oddechový čas pro tým Finsko.
     
    59:01
    Začíná poslední minuta třetí třetiny. Finové v šesti kombinují okolo české branky.
     
    59:20
    Hyvärinen zkoušel z nulového úhlu ohrozit Draslara, který byl pozorný a míček vyrazil nad sebe.
     
    59:33
    Český pokus odkrytou branku netrefil, dopředu se valí modrá vlna.
     
    59:45
    Česko právě vstřelilo branku! Obrovská šance Finska skončila pouze na tyči české branky a po následném vyhození si skákavý míček našel před odkrytou brankou VOJTĚCH KÚN a míček bezpečně uklidil do prázdné klece a upevnil české vedení.
    59:45 KÚN - 7:5
     
    59:45
    Rozhodčí ještě zkoumali, zda předchozí finská střela opravdu neskončila v síti. Byla to však pouze tyč, takže se pokračuje za stavu 7:5 pro Česko.
     
    Konec zápasu.
     
    Dnešní utkání je u konce se šťastným koncem pro český tým, který drtivou většinu času vedl, ale vítězný gól vstřelil až v čase 52:50 Jakub Mühlfait po excelentní práci Lukáše Fukaly v rohu hrací plochy. Do prázdné branky poté potvrdil výhru posledních dvou juniorských mistrů světa Vojtěch Kún. Češi tak vyhrávají i druhý zápas v základní skupině A a s největší pravděpodobností v ní skončí na prvním místě. Poslední zápas odehrají zítra od 10:00 proti výběru Lotyšska. Finové se o tři hodiny později utkají s Polskem.
     
    Branky a nahrávky: 6. Gattnar (Zubek), 15. Chatrný (Bohuslávek), 17. Vavroušek (Eliáš), 45. Bohuslávek (Bílek), 50. Eliáš (Chatrný), 53. Mühlfait (Fukala), 60. Kún – 8. Porttikivi (Karppanen), 22. Seppäla (Vaarimo), 27. Heiska (Hyvärinen), 45. Jäppinen (Mertaniemi), 49. Hokkanen (Porttkivi). Vyloučení: 1:0. Rozhodčí: Broman, Matti.
     
    Toto je ode mě v tuto chvíli vše. Děkuji za pozornost a u florbalu zase někdy příště. (14:53:01)

    Ondřej Černý

    Patrik Czepiec

    Branky a nahrávky: 6. Gattnar (Zubek), 15. Chatrný (Bohuslávek), 17. Vavroušek (Eliáš), 45. Bohuslávek (Bílek), 50. Eliáš (Chatrný), 53. Mühlfait (Fukala), 60. Kún – 8. Porttikivi (Karppanen), 22. Seppäla (Vaarimo), 27. Heiska (Hyvärinen), 45. Jäppinen (Mertaniemi), 49. Hokkanen (Porttkivi)


    Česko: Draslar (Týc) – Petrák, Wertheim, Bílek, Bohuslávek, Mühlfait, Jankovský, Sedláček – Zubek, Palčinský, Gattnar – Chatrný, Vavroušek, Eliáš (C) – Smutný, Fukala, Kún – Votava, Faksa
    Finsko: Liukkonen (Ojala) – Mertaniemi, Jäppinen (C), Helin, Koski, Seppälä, Vuoristo – Hyvärinen, Koistinen, Heiska – Hokkanen, Porttikivi, Karppanen – Koivisto, Ekuri, Vaarimo – Lahti, Rantala, Virolainen

    Rozhodčí: Broman, Matti