Polsko – Litva 7:0 (kon.) | Rumunsko – Itálie 2:6 (kon.) | J. Korea – Velká Británie 0:4 (kon.)
konec
Jižní Korea
0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Velká Británie
Sobota 29.04.2023, 20:30 • Motorpoint Arena, Nottingham • Mistrovství světa - I. A Divize • 1. kolo
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    Vítám tu všechny hokejové příznivce! V anglickém Nottinghamu v sobotu odstartuje hokejové MS Divize I.A. To uzavře maratón šampionátů nižších levelů. Nutno říci, že se jedná o druhou nejvyšší úroveň a to už rozhodně není žádný prales. Bojovat se bude o dvě postupová místa do elitní skupiny. Program úvodního dne uzavře souboj Jižní Koreje a domácí Velké Británie. Ta bude chtít využít podpory svých fanoušků a okamžitě se vrátit mezi nejlepší týmy světa.
     
    Šampionát Divize I.A má šest účastníků. Dva nejlepší postoupí mezi elitu, poslední celek tabulky naopak sestoupí do béčkové skupiny I. Divize. Z elitní skupiny loni vypadly celky Itálie a domácí Velké Británie. Oba se budou snažit o okamžitý návrat. Dalšími účastníky jsou Litva, Jižní Korea, Rumunsko a polský nováček.
     
    Velká Británie:
    Britové v roce 2017 vyhráli šampionát Divize I.A v Budapešti a oslavili návrat do elitní skupiny po 23 letech. O rok později se dokázali na MS na Slovensku udržet, když v rozhodujícím duelu o záchranu smazali tříbrankové manko proti Francii a v prodloužení poslali do druhé ligy právě galského kohouta. O rok později pak skončili čtrnáctí v Rize. Tam se kvůli Covidu nesestupovalo, nicméně britské umístění by i tak znamenalo záchranu. Ta se už nepovedla loni v ve Finsku. Tam britští hokejisté získali jediný bod a to nemohlo stačit na nic jiného než celkově poslední místo.

    Pro někoho to možná bude překvapivé, ale v dávné historii patřili Britové ke světové elitě a na velkých turnajích sbírali medaile. Dokonce zlato získali na Olympijských hrách v Garmisch-Partenkirchenu v roce 1936, které byly zároveň také světovým šampionátem. Před 2. světovou válkou pak skončili ještě dvakrát stříbrní a dvakrát bronzoví na MS a bronz si přivezli také ze Zimních OH v Chamonix 1924. Po válce ještě brali čtvrté místo na domácím MS v Londýně roku 1950, ale pak už šla úroveň tamního hokeje postupně dolů. V elitní skupině se Velká Británie objevila ještě v roce 1962 a pak až v roce 1994.

    Trenérem současného týmu je Peter Russell, který Brity také dovedl ke zmíněnému postupu mezi elitu na šampionátu v Budapešti v roce 2017 a následně je tam udržel. Ten má v kádru především hráče z domácí profesionální EIHL. Největší hvězdou týmu je však útočník Liam Kirk. Ten strávil závěr letošní sezóny ve finském Jukuritu a ve 25 zápasech nasbíral solidních 19 bodů (7+12). Před tím se snažil prosadit na farmách týmu NHL Arizona Coyotes, který ho v roce 2018 v 7. kole draftoval. Kirk se hokejovému světu výrazně ukázal na MS v Rize v roce 2021, na němž nasázel sedm branek. Ve druhé nejvyšší finské soutěži pak letos nastupoval obránce Joshua Tetlow. Mezi opory dánského Herningu patřil útočník Brett Perlini a Oliver Betteridge odehrál letošní ročník v maďarské Erste Lize v dresu Ferencvarose. Cade Neilson zase působí v zámoří. Tuto sezónu nabíral zkušenosti v univerzitní NCAA za Univerzitu Aljaška-Fairbanks.

    Za zmínku stojí také brankář Ben Bowns, který dlouhá léta patří k velkým oporám týmu. Vychytal postup mezi elitu i následnou záchranu. V zahraničí to zkoušel v rakouské ICHL a také ve slovenské Dukle Trenčín. Vždy se ale vrátil domů. Letošní ročník odchytal za Cardiff.

    V přípravě před šampionátem si britští hokejisté nevedli vůbec zle. Nejprve dokázali v prodloužení dokonce porazit Lotyšsko, v odvetě mu pak podlehli 2:6. Následně dvakrát zdolali nováčka elitní skupiny z Maďarska výsledky 7:4 a 3:2.
     
    Jižní Korea:
    Korejci debutovali na turnajích IIHF v roce 1979 v rámci tehdejší C skupiny MS. Od roku 1986 jezdili na šampionáty pravidelně, ale patřili do nižších divizí. I v asijské hierarchii se dlouho pohybovali až za Japonskem a Čínou. Postupem času se stali pendlujícím týmem mezi druhou a třetí nejvyšší úrovní. Zlom nastal, když bylo Korejcům přiklepnuto pořádání Zimních olympijských her v roce 2018. Aby byl národní tým konkurenceschopný, sáhlo vedení svazu k obvyklému kroku, tedy k angažování zámořských hráčů. Nebylo to ale tak masivní jako naposledy v případě Číny. Občanství dostal kanadský brankář Matt Dalton a jedna kompletní pětka. Zbytek hokejistů byli rodilí Korejci.

    Takto složený celek vyhrál překvapivě šampionát Divize I.A v Kyjevě a poprvé v historii postoupil mezi elitu. Tím zároveň utišil hlasy o tom, že na hrách takový tým nemá co dělat. Na hrách pak Korejci na úvod překvapivě trápili český tým, se kterým po boji padli 1:2. Nakonec nebodovali a po porážce s Finskem 2:5 v předkole play-off obsadili poslední 12. místo. Ve stejném roce přišel debut na elitním MS a rovněž sestup. K návratu se už Korea nepřiblížila. Na MS Divize I.A v Kazachstánu skončila bronzová. Poté následovala dvouletá koronavirová pauze. Na loňském turnaji v Lublani pak Jihokorejci skončili čtvrtí.

    Ze zámořských hráčů už v kádru zůstal jen 36letý brankář Matt Dalton, který chytá za tým Anyang Halla v Asijské lize. Tu hraje většina korejských hokejistů. Pouze útočník Shin Sang-Hoon odehrál poslední dva ročníky za tým Atlanta Gladiators v zámořské ECHL. Letos měl v 70 zápasech bilanci 30 gólů a 22 asistencí.

    Před MS sehrála Jižní Korea dva zápasy s Kazachstánem. Oba vysoko prohrála. První 0:5, druhý 2:8.
     
    Vzájemné zápasy těchto soupeřů většinou bývaly vyrovnané, ale k poslednímu došlo v rámci MS Divize I.B v roce 2015, kde Britové zvítězili 3:2 po nájezdech. Mimochodem, Korejci na tomto turnaji triumfovali, Britové skončili stříbrní. O dva roky dříve na šampionátu áčkové skupiny I. Divize vyhráli Asiaté 4:1. K vůbec prvnímu duelu došlo na MS IB v roce 2010, kdy britští hokejisté zdolali Korejce 2:1. O dva roky později zvítězili 5:4 po nájezdech Korejci. To bylo v rámci olympijské kvalifikace.
     
    Dějištěm šampionátu je Motorpoint Arena v Nottinghamu. Její součástí je také Národní Ledové Centrum, které je mimojiné domácím hřištěm hokejového týmu Nottinghamu Panthers. Ten nastupuje britské EIHL a zkušenosti má také z Ligy mistrů. Hlediště hokejové haly pojme 7000 diváků.
     
    Úvodní sestavy:

    Jižní Korea: Dalton (Lee Yeon Seung) – Lee S., Nam, Oh, Song, Lee D. (C), Jee, Yoo – Kim K, Kim S., Kang Y. – Jeon (A), Shin, Ahn (A) – Lee Young-jun, Kim G., Park – Lee Yun-suk, Jeong, Kang M. – Kim S.
    Trenér: Kim Woo-jae

    Velká Británie: Bowns (Whistle) – Halbert, Richardson (A), O'Connor, Mosey, Ruopp, D. Phillips, Tetlow, Jones – Kirk, Neilson, Curran – Waller, Lake, Hammond – Betteridge, Perlini, Dowd (A) – Lachowicz, Myers, J. Phillips (C).
    Trenér: Peter Russell

    Rozhodčí: Sternat (AUT), Zrnić (SLO) – Muzsik (HUN), Nyqvist (SWE).
    Britský obránce Ben O'Connor potěšil na předzápasovém rozbruslení malého fanouška.
     
    Podívejme se na úvodní výsledky šampionátu. Polsko v prvním zápase deklasovalo 7:0 Litvu. Následně Italové přehráli 6:2 Rumunsko.
     
    Probíhá zahajovací ceremoniál, v jehož rámci jezdí po ledové ploše bruslařky s vlajkami jednotlivých účastnických zemí.
     
    Britští hokejisté již nastupují za hlasitého a vřelého přijetí velmi slušně zaplněného hlediště. Nyní je následují Korejci.
     
    Nyní se vystřídalo několik řečníků z řad britského hokejového svazu i Mezinárodní hokejové federace, kteří přivítali všechny účastníky tohoto turnaje a především diváky.
     
    Šampionát je prohlášen za zahájený. Teď už přijde na řadu úvodní buly.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:47
    Britské hokejisty žene dopředu bouřlivé publikum. To prozpěvuje chorály podobně, jak jsme tomu zvyklí během fotbalových zápasů na ostrovech.
     
    01:44
    Velká Británie právě vstřelila branku!
    Domácí reprezentace se rychle ujímá vedení! Dobrou práci odvedl Josh Waller, který se v útočném pásmu vysmekl obránci a dostal se před branku. Tam našel bekhendovým pasem BENA LAKEA, který už to měl snadné. U brankoviště mu stačilo správně nastavit čepel hole. Asistence: Joshua Waller a Mike Hammond.
    01:44 Ben LAKE - 0:1
     
    02:56
    Velká Británie je při chuti. Liam Kirk kroužil v útočném pásmu. Poté našel Johnnyho Currana. Ten nahazoval z levé strany hrací předmět před branku, kde ho nikdo nezasáhl. Následně ale puk dojel opět Kirk a nápor pořadatelů MS může pokračovat.
     
    03:58
    Korejci zatím neohrozili Bena Bownse v brance Velké Británie.
     
    04:54
    Korejce zlobí stejná formace, která otevřela skóre utkání. Ben Lake s Mikeem Hammondem bojovali mezi kruhy. Ke střele na Matta Daltona jejich snaha nevedla.
     
    05:30
    Za hákování je vyloučen Nam Hee-doo. Britové si zahrají první přesilovku. Před tím měl dobrou šanci Jonathan Phillips, který z mezikruží minul levou tyčku.
     
    06:33
    Korejci dokázali vytlačit soupeře do středního pásma. Britové do té doby kombinovali, ale chybělo nebezpečné zakončení.
     
    06:56
    To přišlo teď. Od modré čáry střílel Ben O'Connor. Dalton vyrazil před sebe a dorážka Cadea Neilsona si cestu za jeho záda nenašla.
     
    07:31
    Korea je už v plném počtu.
     
    07:53
    Dobrou příležitost měl Lee Yun-suk, který dostal přihrávku mezi kruhy a první ostrý zákrok si musel připsat Ben Bowns. Následně se Korejci při pokusu o dorážku dopustili hry vysokou holí.
     
    08:15
    Sam Ruopp to zkusil od modré čáry. Kotouč je v lapačce Matta Daltona.
     
    09:34
    Brett Perlini zavezl puk do útočného pásma. Tam našel Roberta Dowda, který z levé strany střílel jen do protihráče.
     
    09:57
    Song Hyeong-cheol vyzkoušel Bena Bownse střelou z pravé strany. Ten zakročil vyrážečkou.
     
    10:41
    Nyní tu máme reklamní přestávku.
     
    11:04
    Jonathan Phillips byl nastartován na levém křídle. Nahrával před branku Matthewovi Myersovi, ale puk tečoval do bezpečí korejský obránce.
     
    12:33
    Robert Dowd se v útočném pásmu krásně uvolnil a najednou byl před Daltonem. Zkusil to bekhendem a mířil dobře. Korejský brankář však kotouč vyškrábl lapačkou mimo svou branku!
     
    13:20
    Ben Lake se ocitl za zády obránců Koreje. V útočném pásmu byl ale dříve než puk a tak je pískán ofsajd.
     
    14:06
    Mark Richardson minul od modré čáry branku. Ještě větší šanci pak měl Mike Hammond, který se netrefil mezi tyče z mezikruží!
     
    14:45
    Zajímavou příležitost měl Jeong Hyun-jin, který se u brankoviště dostal k odraženému puku. Bowns však nastavil pravý beton na správné místo!
     
    15:50
    Velká Británie právě vstřelila branku!
    Britové navyšují své vedení! Josua Waller zavezl puk do útočného pásma. Zadovkou ho pak přenechal ROBERTOVI DOWDOVI, který z mezikruží trefil přesně. K levé tyčce z pohledu brankáře Daltona – 0:2. Asistence: Joshua Waller. Asistence: Joshua Waller a Evan Mosey.
    15:50 Robert DOWD - 0:2
     
    16:59
    Zakázané uvolnění Korejců. Hra se vrací do jejich obranného pásma.
     
    17:40
    Korejci jsou zaraženi vývojem utkání. Lee Young-jun sice získal v obranném pásmu puk, ale vyvezl ho jen na červenou čáru, kde o něj zase přišel.
     
    18:20
    Pořádné problémy Korejcům dělal rychlonohý Lian Kirk. Ten jim zatopil při forčekinku, kdy se téměř dostal k puku a do šance.
     
    19:01
    Začala poslední minuta první třetiny.
     
    19:27
    Britští hokejisté drží puk na hokejkách a dohrávají tak první třetinu.
     
    19:43
    Tak Korejci se ještě ke kotouči dostali, ale jejich snaha o přechod do ofenzivy skončila postavením mimo hru.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Hokejisté Velké Británie začali své první utkání na domácím šampionátu Divize I.A dobře. Po úvodní části totiž vedou nad Koreou zaslouženě 2:0. Do vedení je poslal už v čase 1:44 Ben Lake, který usměrnil do branky puk po bekhendové nabídce Joshuy Wallera. Ten si připsal asistenci také u trefy Roberta Dowda v 16. minutě, když mu přenechal kotouč zadovkou a Dowd mířil z mezikruží přesně. Korejci toho zatím směrem dopředu moc neměli.
     
    Střely na branku – 5:5
     
    Další třetina začne přibližně ve 21:21.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:13
    Velká Británie právě vstřelila branku!
    Domácí reprezentace udeřila už po 13 sekundách druhé třetiny! Liam Kirk opět ukázal, že je nejlepším hráčem Velké Británie. Na levém křídle ho nezadrželi ani dva Korejci, kteří mu vyseli na zádech. Kirk se dostal až k úrovni brankové čáry, odkud poslal kotouč mezi kruhy. Tam si sjel CADE NEILSON, který střelou na lapačku překonal Daltona. Asistence: Liam Kirk.
    20:13 Cade NEILSON - 0:3
     
    21:15
    Britové pokračují v tlaku! Dalton musel v krátkém sledu několikrát zasahovat. Zatím poslední ránu na jeho branku vyslal z pravé strany Brett Perlini. Dalton měl na místě vyrážečku.
     
    21:52
    Sam Ruopp dostal puk na modrou a opřel se do něho z první. Dalton ho nadvakrát zkrotil v lapačce.
     
    22:50
    Korejský výkon zatím nestačí na úspěch v tomto utkání. Britové jsou herně o level výše.
     
    23:12
    Výborně to udělal Liam Kirk, který zase snadno prošel korejskou obranou. Následně hledal Johnnyho Currana, který se netrefil do pokusu o střelu z první.
     
    23:55
    Brett Perlini dostal přihrávku za obranu a zleva jel na Daltona. Ten jeho střelu vyrazil pravým betonem!
     
    24:16
    Dalton schovává puk do lapačky po střele Nathanaela Halberta.
     
    24:59
    Střely na branku ve 2. třetině – 1:6
     
    26:21
    Bowns si sáhl na puk po nahození Song Hyeong-cheola od modré čáry. Puk schoval do lapačky a přerušil hru. Reklamní přestávka.
     
    26:30
    Liam Kirk z levé strany posílal puk do ohně. Do branky se tlačil Johnny Curran, ale kotouč jen prolétl brankovištěm.
     
    27:20
    Lehké nahození Parka z levé strany vyrazil do bezpečí Bowns.
     
    27:50
    Robert Dowd dělá i ve 34letech velké problémy korejské obraně svou rychlostí. Nyní ji nabral na levé straně a bekhendem z ostrého úhlu vyzkoušel Daltona. Ten puk schoval pod betony.
     
    28:45
    Na trestnou lavici odchází Shin Sang Hoon. Korejec, který působí v zámořské ECHL, se dopustil sekání.
     
    28:57
    Curran trefil jen napadajícího protihráče a Britové kvůli tomu přišli o pásmo.
     
    29:26
    Korejci vyhazují. Bowns musel vyjet pro puk za branku.
     
    29:54
    Brett Perlini se hezky uvolnil na levé straně, kde se stahovačkou zbavil protihráče. Jeho střela ale trefila obránce soupeře.
     
    30:28
    Od modré vypálil Ben O'Connor. Dalton vyrazil před sebe. Perlini a Lake netrefili u brankoviště skákavý puk ideálně a Korejci pak dokázali vyhodit.
     
    30:46
    Korea v plném počtu.
     
    31:46
    Liam Kirk hraje velmi dobře. Korejci před ním nejsou nikde v bezpečí. Jednomu z nich odebral za brankou puk z hole a snažil se najít spoluhráče na modré. Ten ale nedosáhl.
     
    32:02
    Střelu Cadea Neilsona z osy hřiště ukryl ve výstroji Dalton. Následuje reklamní přestávka.
     
    32:24
    Dowdův pas se snažil dobruslit Betteridge. Píská se icing, byť britský útočník byl téměř na úrovni posledního korejského hráče. Tohle se mohlo pustit.
     
    33:04
    Waller chtěl v útočném pásmu nahrávat na osu, ale puk zachytili Korejci. Následoval rychlý brejk a nahrávka na rozjetého Shin Sang-hoona. Ten to zkoušel z hodně ostrého úhlu. Bowns si bližší tyčku pohlídal.
     
    33:58
    Oliver Betteridge v postavení mimo hru. V útočném pásmu byl lehce dříve než kotouč.
     
    34:15
    Obránce Sam Jones najížděl po Neilsonově křížném pasu z pravé strany proti korejské brance. Mířil na vzdálenější tyčku, ovšem Dalton dobře zasáhl pravým betonem!
     
    35:10
    Lee Seung-jae hledal před branku najíždějícího spoluhráče, ale puk odrazil do bezpečí brankář Bowns.
     
    36:10
    Po zakázaném uvolnění Korejců je hra přerušena.
     
    36:18
    Od modré čáry střílel Sam Ruopp. Matthew Myers puk tečoval, ale Dalton zvládl zakročit.
     
    37:11
    Shin Sang-hoon prověřil Bena Bownese z pravé strany. Brankář Velké Británie si připsal úspěšný zákrok.
     
    38:26
    Do hry se nechtěně zapojil jeden z rozhodčích, od kterého se puk odrazil k Joshuovi Wallerovi. Jeho ránu švihem pokryl Dalton, který má puk ve výstroji. Poslední reklamní pauza ve druhé třetině.
     
    38:35
    Wallerův kros prolétl na Mikea Hammonda, který netrefil puk dobře.
     
    38:48
    Mike Hammond šikovně přikopl puk doleva na Bena O'Connora. Ten střílel švihem na vzdálenější horní růžek, Dalton však předvedl krásný semafor a má puk v lapačce!
     
    39:30
    Na trestnou lavici míří za hákování Oh In-gyo. 30 sekund před přestávkou začne britská přesilovka.
     
    39:50
    Ta nebude trvat dlouho. Johnny Curran totiž dostal dvě minuty za sekání.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Velká Británie vede po 40 minutách nad Koreou 3:0 a směřuje k vítězství v tomto utkání. Ve druhé třetině padl pouze jeden gól. Hned po 12 sekundách ho zařídil Cade Neilson, který střelou z mezikruží zužitkoval skvělou práci spoluhráče Kirka. Britové pak i nadále kontrolovali hru a na tom, že se skóre už neměnilo, má největší zásluho korejský gólman Dalton.
     
    Střely na branku – 10:23
     
    Třetí třetina začne přibližně ve 22:11.
     
    Korejskou brankářskou jedničkou je naturalizovaný Kanaďan Matt Dalton. Ten chytá od sezóny 2014/15 za místní tým Anyang Halla a po roce začal Koreu reprezentovat. Zúčastnil se Zimních OH v Pchjongčchangu v roce 2018 a o rok dříve Korejcům vychytal také historický postup do elitní skupiny MS. I tam si zachytal, ale k záchraně mezi elitou svému týmu nepomohl.

    Před svou korejskou štací udělal Dalton dobrou kariéru i v hokejově vyspělých destinacích. V zámoří to dotáhl až do farmářské AHL a poté strávil úspěšné tři sezóny v KHL v týmech Viťazu a Nižněkamsku.
    Britové skórovali už po 13 sekundách druhé třetiny.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:22
    Nam Hee-doo dostává trest na dvě minuty za vysokou hůl. Britové budou hrát přesilovku 4 na 3!
     
    40:44
    Ben Lake měl na holi další gól! Ten mu sebrala bleskurychlá lapačka Daltona!
     
    41:35
    Velká Británie právě vstřelila branku!
    V momentě, kdy skákal na led čtvrtý Korejec, dojel LIAM KIRK volný kotouč u modré čáry. Podél pravého mantinelu se pak protáhl do střelecké pozice a švihem vymetl vzdálenější horní růžek Daltonovy branky – 0:4. Bez asistence.
    41:35 Liam KIRK - 0:4
     
    41:51
    Britové v plném počtu. Ještě je tu jejich krátká již klasická přesilovka.
     
    42:23
    A také Korejci již kompletní.
     
    43:11
    Park Jin Kyu se dostal ke střele z dobré pozice. Bowns byl dobře postavený a vyrazil puk do ochranné sítě.
     
    44:04
    Kim Sang-wook nahrál doprava Kimovi Kim-sungovi. Jeho střelu z kruhu vyráží Bowns.
     
    45:35
    Zdá se, že o osudu zápasu je rozhodnuto. Domácí už nepotřebují nikam pospíchat.
     
    46:23
    Korejci nyní jen vyhodili puk z obranného pásma. Asi už potřebovali střídat.
     
    47:19
    Robert Lachowicz vystihl ve středním pásmu korejskou rozehrávku a vydal se vstříc brance soupeře. Po jeho střele zaduněla vyrážečka Daltona.
     
    48:08
    Ahn Jin Hui střílel od modré čáry. Puk byl ještě tečován, ale prosvištěl vedle britské branky.
     
    48:46
    Britové útočili při signalizovaném vyloučení na straně Korejců. Výhodu zakončil ranou z první z pravé strany Liam Kirk, Dalton se stihl přesunout. Následuje reklamní přestávka.
     
    48:46
    Vyloučení v týmu Jižní Korea:
    Ahn Jin-hui – 2 min., podrážení.
     
    49:35
    Dělovka Evana Moseyho prosvištěla kolem masky Daltona a také těsně nad jeho brankou!
     
    50:16
    Velký tlak domácích! Dalton vyrazil pravým betonem další ránu Moseyho a poté stačil natáhnout nohu i proti dorážce Bena Lakea!
     
    50:33
    Od modré střílel Nathanael Halbert. Dalton nic neviděl a mohl být rád, že puk minul jeho branku!
     
    50:47
    Korea v plném počtu.
     
    51:26
    Od modré střílel Lee Seung-jae, který byl ale hodně nepřesný.
     
    52:04
    Vypadalo to, že Liam Kirk byl podražen, hra ale pokračuje.
     
    52:44
    Lee Don-ku střílel od modré čáry. Před Bownsem byl provoz, ovšem nikdo z Korejců se nedostal ke gólové dorážce!
     
    53:32
    Matt Dalton toho dnes ještě poměrně dost pochytal. Nyní si na něm vylámal zuby Brett Perlini. Reklamní pauza.
     
    54:03
    Fanoušci Velké Británie jsou spokojeni a dávají to najevo hlasitým zpěvem.
     
    54:38
    Liam Kirk vystihl rozehrávku soupeře a dostal se ke střele z levé strany. Ta minula bližší tyčku Daltonovy branky.
     
    55:10
    Přečíslení 2 na 1. Kirk nahrával na zadní tyč Johnnymu Curranovi, ovšem kotouč zbrzdil obránce, pak Dalton a nakonec ho další korejský hráč odehrál z brankoviště.
     
    56:11
    Asi největší šance Koreje v zápase! Lee Young Jun dostal přihrávku před poodkrytou klec, ale proti Bownsovi, který šel rychle do skluzu, si netroufl zakončit a zajel s kotoučem za branku! Poté nahrával spoluhráči na modrou a následnou střelu britský brankář pokryl.
     
    56:53
    Další ze střel Liama Kirka vyrazil Dalton. Nielson pak při pokusu o dorážku nezasáhl puk.
     
    57:01
    Nyní Cade Neilson vystřelil a Dalton hru přerušil.
     
    57:19
    Ze střední vzdálenosti to zkusil Mark Richardson. Dalton si připisuje další jistý zákrok.
     
    58:01
    Ohlášeny poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:11
    Ben Bowns přerušil hru zákrokem po střele od modré čáry, kterou dobře viděl. Nyní se hraje především o jeho čisté konto.
     
    58:46
    Dalton se přemístil proti střele Perliniho z levé strany. Korejský brankář je dnes asi nejlepší hráč svého týmu.
     
    59:02
    Poslední minuta třetí třetiny. Hala stojí, zpívá a slaví.
     
    59:37
    Korejci se snaží alespoň o ten jeden gól. Bowns si ještě musel připsat dobrý zákrok.
     
    Konec zápasu.
     
    Hokejisté Velké Británie vstupují do domácího šampionátu Divize I.A vítězstvím s čistým kontem. Jižní Koreu přehráli hladce a zaslouženě 4:0. Fanoušci ve stoje děkují svým hráčům.
     
    Nejlepším hráčem Koreje je vyhlášen Matt Dalton, který si připsal 31 zákroků a uchránil svůj tým od vyšší porážky. Také volba na straně Velké Británie sedí. Pro cenu si přijel Liam Kirk (1+1).
     
    Domácí si vyslechli svou hymnu a nyní se již vydávají na děkovné kolečko kolem spokojených tribun. Na úvod šampionátu mohou být spokojeni. Korejcům nedali šanci uspět. V první třetině se Britové prosadili dvakrát. Už v čase 1:44 skóroval Ben Lake a v 16. minutě se prosadil Robert Dowd. Hned po 13 sekundách druhé části navíc zvýšil na 3:0 Cade Neilson. Řadu dalších britských příležitostí pak pochytal Dalton, který ve zbytku duelu už inkasoval pouze jednou. Ve 42. minutě ho střelou do horního růžku pokořil nejlepší domácí hráč Liam Kirk.

    Hned v neděli Brity čeká asi těžší měření sil proti Polsku. To dnes přehrálo Litvu 7:0.

    Střely na branku – 17:35
     
    Úvodní utkání Velké Británie na turnaji viděly téměř čtyři tisícovky diváků. Do hlediště si jich našlo cestu 3966. To už je z mé strany vše. Přeji hezký zbytek soboty! (22:49:12)

    Martin Augustin

    Branky a nahrávky: 2. Lake (Waller, Hammond), 16. Dowd (Waller, Mosey), 21. Neilson (Kirk), 42. Kirk


    Jižní Korea: Dalton (Lee Yeon Seung) – Lee S., Nam, Oh, Song, Lee D. (C), Jee, Yoo – Kim K, Kim S., Kang Y. – Jeon (A), Shin, Ahn (A) – Lee Young-jun, Kim G., Park – Lee Yun-suk, Jeong, Kang M. – Kim S.
    Trenér: Kim Woo-jae

    Velká Británie: Bowns (Whistle) – Halbert, Richardson (A), O'Connor, Mosey, Ruopp, D. Phillips, Tetlow, Jones – Kirk, Neilson, Curran – Waller, Lake, Hammond – Betteridge, Perlini, Dowd (A) – Lachowicz, Myers, J. Phillips (C).
    Trenér: Peter Russell

    Rozhodčí: Sternat (AUT), Zrnić (SLO) – Muzsik (HUN), Nyqvist (SWE)

    Diváci: 3966
    bahis siteleri