Basilej – Fiorentina 1:3 (po pr.) | Alkmaar – West Ham 0:1 (kon.)
konec
AZ Alkmaar
0:1 (0:0)
West Ham United
Čtvrtek 18.05.2023, 21:00 • AFAS Stadion, Alkmaar • Evropská konferenční liga • Semifinále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásný čtvrteční večer. Vítám vás při sledování odvetného semifinále Evropské konferenční ligy mezi AZ Alkmaarem a West Hamem United.
     
    AZ Alkmaar

    Nizozemské AZ předvádí v letošním ročníku Evropské konferenční ligy velmi dobré výkony. Skupinovou fází prošlo s velkým přehledem, když za sebou nechalo ukrajinský Dnipro-1, kyperský Apollon i lichtenštejnský Vaduz, načež v osmifinále vyřadilo římské Lazio (2:1, 2:1) a ve čtvrtfinále po obratu belgický Anderlecht (0:2, 3:0). Na domácí scéně se svěřenci kouče Jansena nachází na čtvrtém místě, přičemž mají šanci ještě zabojovat o Evropskou ligu, protože manko na třetí Ajax čítá dva body. Nejlepším střelcem týmu je Řek Vangelis Pavlidis s 22 góly.
     
    West Ham United

    Londýnský West Ham prošel skupinovou fází Evropské konferenční ligy bez ztráty kytičky, tedy se ziskem osmnácti bodů. Postoupil tedy rovnou do osmifinále, v němž si věděl rady s kyperskou Larnacou (2:0, 4:0), ve čtvrtfinále odklidil z cesty i belgický Gent (1:1, 4:1). V lize se „kladivářům“ daří o poznání méně, každopádně záchrana je blízko, dvě kola před koncem totiž mají na Leeds náskok šesti bodů a disponují lepším skóre. Střelecké produktivitě mužstva vévodí čtrnáctigólový Michail Antonio z Jamajky.
     
    První zápas

    Do odvety půjde v lepší pozici West Ham, který na domácí půdě vybojoval těsné vítězství 2:1. Nizozemský celek poslal do vedení Tijjani Reijnders, ovšem „kladiváři“ ve druhém poločase dokonali obrat zásluhou tref Saïda Benrahmy a Michaila Antonia.
     
    Úvodní sestavy:

    AZ Alkmaar: Ryan – Sugawara, Beukema, Chatzidiakos, Kerkez – Reijnders, Mijnans, Clasie (C) – van Brederode, Pavlidis, Karlsson.
    Náhradníci: Deen, Verhulst – Bazoer, Buurmeester, D. de Wit, M. de Wit, Goes, Lahdo, Meerdink, Mihailovic, Vanheusden.
    Trenér: Pascal Jansen

    West Ham United: Aréola – Kehrer, Zouma, Akird, Cresswell – Souček, Rice (C), Paquetá – Bowen, Antonio, Benrahma.
    Náhradníci: Anang, Fabiański – Cornet, Coufal, Downes, Emerson, Fornals, Ings, Johnson, Lanzini, Mubama, Ogbonna.
    Trenér: David Moyes

    Rozhodčí: Kružliak – Hancko, Pozor (SVK).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Domácí vstoupili do utkání v tradičních červených dresech. Fotbalisté West Hamu pro dnešní odvetné klání oblékli dresy barvy černé.
     
    3
    Jako první zahrozili hráči Alkmaaru. Za velkým vápnem vypálil Sven Mijnans, Kurt Zouma balón tečoval o kus vedle pravé tyče.
     
    4
    Od praporku centroval Jesper Karlsson. Dobrý obranný zákrok předvedl Tomáš Souček, český středopolař vzápětí dokázal odrazit do bezpečí i střelu Pavlidise.
     
    5
    Další ofenzivní snahy nizozemského celku přerušil zdvižený praporek pomezního rozhodčího, Jordy Clasie přihrával Jesperu Karlssonovi do ofsajdu.
     
    6
    Aktivní Jesper Karlsson chtěl nahrávat směrem dopředu, ale neměl na koho. Proto se otočil čelem k vlastní bráně a do kombinace zapojil Sugawaru.
     
    7
    Vysunutý presink West Hamu donutil soupeře k přesunu na jeho vlastní polovinu, Milos Kerkez dokonce přihrával až Pantelisovi Chatzidiakosovi.
     
    8
    Poprvé zaútočili „kladiváři“. Zleva centroval alžírský reprezentant Saíd Benrahma, pro míč si vyběhl Mathew Ryan.
     
    9
    Aaron Cresswell hledal po pravé lajně zabíhajícího Michaila Antonia, k němuž se perfektně stáhl Jukinari Sugawara, ten navíc zvládl i přesně rozehrát.
     
    10
    Jeden na jednoho si Lucas Paquetá věřil proti Jukinarimu Sugawarovi, ze souboje vyšel jako vítěz domácí obránce.
     
    11
    K pravé lajně se stáhl Evangelos Pavlidis. Vyzkoušel centr, jímž trefil clonícího Zoumu, pro Alkmaar získal roh.
     
    12
    Centr na zadní tyč neskončil kýženým gólem. Situaci měl pod kontrolou Alphonse Aréola, ve výskoku sebral balón do rukavic.
     
    13
    Útočník Michail Antonio skvěle zapracoval tělem a sklepl míč pro Tomáše Součka, ten přesunul balón na útočnou polovinu pasem na Paquetu.
     
    14
    Výborně Saíd Benrahma zaseknul balón, ovšem centr z levé lajny mu vůbec nevyšel, míč poslal nad hlavu ve vápně přítomných hráčů.
     
    15
    Kapitán Jordy Clasie vymýšlel průnikový pas na Evangelose Pavlidise, ve skluzu ji v poslední chvíli zastavil Nájif Akird.
     
    16
    S vysokým míčem si poradil Alphonse Aréola, jehož evidentně pořádně rozhodil dotírající forvard Evangelos Pavlidis.
     
    17
    Příliš dlouho čekal na nahrávku Tomáš Souček, navíc se nechal předskočit Milosem Kerkezem. Domácí na míči dlouho nezůstali, přihrávku zadáka vystihl Cresswell.
     
    18
    Kousek za šestnáctkou si připravil balón na šestnáctku Jarrod Bowen. Slibně vypadající střela propadla vedle levé části brankové konstrukce.
     
    19
    Mladý Maďar Milos Kerkez měl dost času na centr, ovšem ten mu vůbec nevyšel, kulatý nesmysl poslal do Areolových rukavic.
     
    20
    Středem potáhl míč Lucas Paquetá. Ve finále Brazilec přihrával pod nohy Michailu Antoniovi, tomu nevyšlo zpracování.
     
    21
    Je zřejmé, že hosté spoléhají především na pevnou defenzivu. Jesper Karlsson nyní neuspěl proti Zoumovi.
     
    22
    Fotbalisté v černých dresech směrem dopředu vůbec nespěchají. Míč získali na vlastní kopačky a balón drží kolem poloviny hřiště.
     
    23
    Útočný faul odpískán Michailu Antoniovi, jamajský útočník si nedovoleným způsobem vytvářel prostor kolem Sugawary.
     
    24
    Tijani Reijnders viděl volnější prostor středem hřiště. Troufl si na dvojici konkurentů, obral je Aaron Cresswell.
     
    25
    Pěkná individuální akce gólem nekončí! Lucas Paquetá vystřelil zprava těsně za vápnem, technický pokus lízl pravou tyčku.
     
    26
    Z mírného záklonu centroval do vápna Milos Kerkez. Kulatý nesmysl propadl až k osamocenému Aaronu Cresswellovi.
     
    27
    Adresátem dlouhého nákopu na pravou stranu byl Tomáš Souček, český reprezentant přes Pantelise Chatzidiakose nedokázal prodloužit na Michaila Antonia.
     
    28
    Ze střední vzdálenosti vypálil Saíd Benrahma. Dělová rána prosvištěla vysoko nad břevnem, Mathew Ryan mohl zůstat klidným.
     
    29
    Defenzivní povinnosti si Kurt Zouma splnil na jedničku. Podržel na zádech Evangelose Pavlidise a kulatý nesmysl sklepl pro Paquetu.
     
    30
    Domácí znovu kontrolují míč na vlastních kopačkách, ale momentálně jim to není nic platné, protože vlastní vápno mají hosté velmi dobře pokryté.
     
    31
    Jesper Karlsson si na centr nevěřil, proto nahrával za sebe Jordy Clasiemu, dalekosnou střelu srazil Zouma.
     
    32
    Poté, co Jesper Karlsson naznačil centr, tak si zleva navedl balón na střed, tvrdou střelu posléze napálil do Lucase Paquety.
     
    33
    Pokračující snahy Alkmaaru skončily odpískaným ofsajdem, v něm se nechal nachytat hodně zapojovaný Jesper Karlsson.
     
    34
    Dlouhou nahrávku dostal Tomáš Souček. Z brankové čáry centroval po zemi pod sebe, hrací předmět poslal do rukavic brankáře.
     
    35
    Situaci dvou proti třem úspěchem neskončila. Tijani Reijnders si věřil na Kurta Zoumu, francouzský stoper se obelstít nenechal.
     
    36
    Dobrou ránu vyprodukoval z dvaceti metrů Jordy Clasie. Alphonse Aréola však zasahovat nemusel, Aaron Cresswell za něj odvedl veškerou práci.
     
    37
    Pod tlakem Evangelos Pavlidis chtěl vybojovat alespoň rohový kop, leč neuspěl, míč totiž dostihl až mimo hrací plochu.
     
    38
    Zleva centroval Tijani Reijnders. Proti kulatému nesmyslu vystartoval Alphonse Aréola a nezaváhal ani v tomto případě.
     
    39
    Skvěle si počínal ve středu pole Tomáš Souček. Správně očekával pas na Evangelose Pavlidise, potom posunul balón do lajny k Antoniovi.
     
    40
    Rohový kop pro Alkmaar. Jesper Karlsson centroval od levé lajny, Kurt Zouma předvedl ukázkový obranný zákrok.
     
    41
    Jukinari Sugawara sice natlačil tělo před Michaila Antonia, jenže pod tlakem Jamajčana jenom vrátil balón Aaronu Cresswellovi.
     
    42
    Šance se otevřela pro Saída Benrahmu. Alžířan se levou stranou prohnal až do vápna, odkud vyslal střílený centr k nohám protihráče Kerkeze.
     
    43
    Tlak West Hamu ještě chvíli pokračoval. Nakonec si odražený míč našel Michail Antonio, z první ho pravačkou napálil nad horní tyč.
     
    44
    Levou stranou nabral vysokou rychlost Jesper Karlsson. Výborně mu zakřižoval cestu Kurt Zouma a tělem konkurenta ukázkově odclonil.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    První poločas odvetného utkání mezi Alkmaarem a West Hamem gól nepřinesl, blíže postupu do finále tak nadále mají „kladiváři“ po domácím vítězství 2:1. Hosté hrají velmi dobře směrem do defenzivy, tato taktika jim zatím vychází. Jedinou větší příležitost nevyužil Saíd Benrahma, jehož technický pokus lízl pravou tyčku.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 22:01.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérů neudělal o poločasové přestávce žádnou změnu v sestavě, oba celky tak pokračují v původním rozložení.
     
    48
    Jen co začal poločas, tak Milos Kerkez opět aktivně podporuje na levé lajně ofenzivní složku celku, na nahrávku Karlssona těsně nedosáhl.
     
    49
    A byl to právě Milos Kerkez, kdo chtěl zapsat asistenci na důležitý gól, avšak skluzující Evangelos Pavlidis byl potřeboval ještě pár centimetrů, aby dostihl střílený centr spoluhráče z levé strany šestnáctky.
     
    50
    Odražený hrací předmět si na šestnáctce našel Sven Mijnans, nepovedenou ránu nártem bez přípravy Alphonse Aréola chytil.
     
    51
    Brejk West Hamu neměl dlouhého trvání. Tomáš Souček adresoval doleva příliš pomalou přihrávku, před Benrahmou hrál Jukinari Sugawara.
     
    52
    Krásně se Sven Mijnans proháčkoval za záda Cresswella i Rice, nahrávku pod sebe srazil Nájif Akird na rohový kop.
     
    53
    Ukázkově si v defenzivě počínal Kurt Zouma. Vystoupil proti Evangelosovi Pavlidisovi, domácího útočníka atakoval čistě tělem.
     
    54
    Protiútok vedl Michail Antonio. Ve středu si ovšem posunul míč až příliš před sebe, nekontrolovaně potom narazil do Pantelise Chatzidiakose, ten získal kulatý nesmysl pro sebe.
     
    55
    Zajímavý střelecký pokus vyprodukoval Declan Rice. Balón směřující k levé tyči skočil těsně před Mathewem Ryanem, ten dokázal rukama vytlačit střelu na roh.
     
    56
    Vzápětí domácí brankář vystartoval dopředu proti centru od rohového praporku, míč bez problémů vyboxoval mimo velké vápno.
     
    57
    Hodně dlouho si dával Alphonse Aréola načas s výkopem. Nakonec hledal Jarroda Bowena, Angličan si při zpracování pomohl rukou.
     
    58
    Po střetu mezi Evangelosem Pavlidisem a Nájifem Akirdem se domácí hráči dožadovali odpískání pokutového kopu, Maročan si počínal povoleným způsobem.
     
    59
    Evangelos Pavlidis se stáhl hlouběji do pole, kam dostal míč. Posléze se otočil k soupeřově bráně, kličkou nevyzrál na Aarona Cresswella.
     
    60
    První žlutou kartu střetnutí obdržel český reprezentant Tomáš Souček. Situaci si se slovenským arbitrem Kružliakem vysvětlil v rodném jazyce, trestán byl za faul u pravé lajny.
     
    61
    Ze standardky Alkmaar vytěžil další, a to rohový kop. Stalo se tak poté, co Nájif Akird prodlužoval míč před číhajícím Tijanim Reijndersem.
     
    62
    Hosté se ubránili. Thilo Kehrer následně zapojil do kombinace i brankáře Alphonse Aréolu, ten z první přenesl hru doleva na Cresswella.
     
    63
    Evangelos Pavlidis obdržel pas do viditelného ofsajdu. Čárový rozhodčí nechal akci dohrát, střelu pod břevno Areola vytáhl a zvýšil si tak sebevědomí.
     
    64
    Za přílišné zdržování rozdal Kružliak druhou žlutou kartu, Thilo Kehrer otálel s rozehráním autového vhazování až příliš dlouho.
     
    65
    Do odraženého balónu se zhruba dvacet metrů od brány opřel Lucas Paquetá, nepovedeným pokusem trefil zády otočeného Clasieho.
     
    66
    Michail Antonio s velkou lehkostí oběhl kapitána soupeře Clasieho, vzápětí ztroskotal na o poznání lépe postaveném Reijndersovi.
     
    67
    Ofenzivu podpořil Pantelis Chatzidiakos. Dostal se k míči v půlkruhu za šestnáctkou, přízemní ránu k pravé tyči skryl Aréola v rukavicích.
     
    68
    Hodně nepovedený centr vyslal Jesper Karlsson. Výsledkem je odkop od brány, který dle očekávání provede gólman Alphonse Aréola.
     
    69
    Lucas Paquetá šikovně pouštěl hrací předmět mezi nohama za sebe, čímž ale dokonale zaskočil Aarona Cresswella, bek zůstal jako přikovaný v momentě, kdy mu míč jel za paty.
     
    70
    Střídání v týmu AZ Alkmaar:
    ze hřiště odchází Sven Mijnans, přichází Dani de Wit.
     
    71
    Domácím fotbalistům se směrem dopředu nedaří. Průniková nahrávka Pantelisovi Chatzidiakosovi nevyšla, Michail Antonio v brejku neobelstil Sama Beukemu.
     
    72
    Centr Jukinariho Sugawary měl oči, ale Evangelos Pavlidis si nenačasoval výskok vůbec dobře, míč úplně minul.
     
    73
    Zase se o pozornost přihlásil Evangelos Pavlidis. Dlouhou kličkou sice vyřadil ze hry vyběhnuvšího Aréolu, jenže balón posléze neudržel na hrací ploše.
     
    74
    Jarrod Bowen na pravé straně velkého vápna kličkou vyzrál na osobního strážce, aby následně vyzkoušel přihrávku pod sebe, před Tomášem Součkem zakročil Milos Kerkez.
     
    75
    Střídání v týmu West Ham United:
    ze hřiště odchází Saíd Benrahma, přichází Pablo Fornals.
     
    76
    Rychle na druhou stranu. Přetažený centr si našel Dani de Wit, po zpracování na prsa v pádu vypálil do blokujícího Kurta Zoumy.
     
    77
    S těžkou malou domů si Alphonse Aréola poradil na jedničku, z první napálil kulatý nesmysl daleko na útočnou polovinu.
     
    78
    Střídání v týmu AZ Alkmaar:
    ze hřiště odchází Myron van Brederode, přichází Mayckel Lahdo.
     
    79
    „Kladiváři“ přišli o balón a domácí mohli trest, nicméně kapitán Jordy Clasie usměrnil technický pokus nad břevno.
     
    80
    Nedovolený zákrok na svou osobu vybojoval Jarrod Bowen. Podržel na těle Jukinariho Sugawaru, ten protihráče stáhl k zemi za pravé rameno.
     
    81
    Pro vysoký centr vystartoval připravený brankář Mathew Ryan, ze vzduchu kulatý nesmysl sebral s obrovským přehledem.
     
    82
    Nechybělo moc, aby si West Ham vstřelil kuriózní vlastní gól! Při centru od pravé lajny si osamocený Thilo Kehrer plánoval zpracovat balón pro sebe, ale tento cíl mu vůbec nevyšel, balón naopak usměrnil k pravé tyči a Areola měl co dělat, aby pravým chráničem na noze zabránil nejhoršímu.
    82. Kehrer si málem vstřelil vlastní gól
     
    83
    Hosté podnikli rychlý útočný výpad a ani oni nebyli daleko od vstřeleného gólu. Po odrazu míče od Antonia nevyšla Součkovi rána z voleje, kulatý nesmysl doputoval k Nájifu Akirdovi a ten levačkou vyslal střelu pouze vedle pravé tyče.
    83. Po nepovedené ráně Součka střílel Akird vedle levé tyče
     
    84
    Střídání v týmu West Ham United:
    ze hřiště odchází Michail Antonio, přichází Danny Ings.
     
    85
    Střídání v týmu AZ Alkmaar:
    ze hřiště odchází Milos Kerkez, přichází Mees de Wit.
     
    85
    Střídání v týmu AZ Alkmaar:
    ze hřiště odchází Jesper Karlsson, přichází Mexx Meerdink.
     
    86
    Domácím nelze upřít snaha, ale nadále platí, že soupeř má vlastní vápno pokryté na jedničku, s centrem s věděl rady Aaron Cresswell.
     
    87
    Centr z levé strany Alphonse Aréola po střetu se Zoumou a protihráčem neudržel, napodruhé už zaváhání nepřipustil.
     
    88
    Danny Ings je plný sil. Utekl pravou stranou a střílenou přihrávkou hledal pod sebou Jarroda Bowena, skluzující Mees de Wit poslal míč k brankáři Ryanovi.
     
    89
    S dlouhým odkopem Ryana si defenziva „kladivářů“ věděla rady, jmenovitě Kurt Zouma sklepl hrací předmět k volnému Cresswellovi.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby pět minut.
     
    90+1
    Bylo zřejmé, že Danny Ings očekával rohový kop, ale pomezní rozhodčí byl názoru, že se míče anglický útočník ještě dotknul po nastřelení Sugawary, takže nařídil odkop.
     
    90+2
    Útok pravou stranou domácímu celku nevyšel. Skákající centr od pravé lajny odpálil Tomáš Souček až na útočnou polovinu.
     
    90+3
    Ne, teď Evangelos Pavlidis chtěl příliš. Po minimálním kontaktu s Akirdem se chytil za obličej a skácel se k zemi, arbitr Kružliak nechal ve hře pokračovat.
     
    90+4
    West Ham právě vstřelil branku!
    Definitivně známe prvního finalistu Evropské konferenční ligy, je jím West Ham! Střídající PABLO FORNALS v protiútoku po zisku míče nasadil jesličky Clasiemu, doběhl do půlkruhu za velkým vápnem a přízemní střelou k levé tyčce poslal balón mimo Ryanův dosah.
    90+4. Pablo FORNALS - 0:1
     
    90+6
    Střídání v týmu West Ham United:
    ze hřiště odchází Lucas Paquetá, přichází Flynn Downes.
     
    90+6
    Dohrávají se poslední vteřiny odvetného semifinále. Diváci už mohutně opouštějí stadion, na trávníku ještě Sam Beukema stihl faulovat Zoumu.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Vladimír Coufal s Tomášem Součkem se představí ve finále Evropské konferenční lize na dobře známé půdě v pražském Edenu, kde získali v dresu Slavie řadu úspěchů. V odvetném semifinále jejich West Ham pokořil Alkmaar 1:0, přičemž na domácí půdě zvítězil 2:1.

    Odvetný zápas byl hodně svázán taktikou. „Kladiváři“ perfektně bránili a soupeře po celý zápas nepustili do výraznější příležitosti. V závěrečné desetiminutovce základní hrací doby si zavařili sami, vlastnímu gólu Kehrera zabránil pohotovým odkopem Aréola. Jednu vstřelenou branku nakonec diváci na AFAS Stadionu přeci jen viděli, ale spokojení nebyli, protože ji z protiútoku zaznamenal hostující žolík Pablo Fornals.

    Finále je na programu 7. června v pražském Edenu. West Ham v něm může dosáhnout velkého úspěchu, po ne příliš povedené sezóně v Premier League by byl triumf v evropském poháru pořádným zadostiučiněním.
     
    Držení míče: 65 % : 35 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 2:6. Rohy: 5:3. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 10:6. (23:02:47)
    West Ham je finalistou Evropské konferenční ligy

    Milan Huppert

    Branky: 90+4. Fornals

    Karty:   60. Souček (WHU), 64. Kehrer (WHU)


    Držení míče: 65 % : 35 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 2:6. Rohy: 5:3. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 10:6.
    AZ Alkmaar: Ryan – Sugawara, Beukema, Chatzidiakos, Kerkez (85. M. de Wit) – Reijnders, Mijnans (70. D. de Wit), Clasie (C) – van Brederode (78. Lahdo), Pavlidis, Karlsson (85. Meerdink).
    Náhradníci: Deen, Verhulst – Bazoer, Buurmeester, Goes, Mihailovic, Vanheusden.

    Trenér: Pascal Jansen

    West Ham United: Aréola – Kehrer, Zouma, Akird, Cresswell – Souček, Rice (C), Paquetá (90+6. Downes) – Bowen, Antonio (84. Ings), Benrahma (75. Fornals).
    Náhradníci: Anang, Fabiański – Cornet, Coufal, Emerson, Johnson, Lanzini, Mubama, Ogbonna.

    Trenér: David Moyes

    Rozhodčí: Kružliak – Hancko, Pozor (SVK)

    Diváci: 19 000
    11.05.2023
    West Ham - Alkmaar 2:1

    Branky: 67. Benrahma (pen.), 76. Antonio – 42. Reijnders (Mijnans)

    Karty:   57. Paquetá (WHU) – 16. M. de Wit (ALK), 58. Clasie (ALK), 65. Ryan (ALK)

    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 10:2. Rohy: 4:0. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 7:6.
    bahis siteleri