Jablonec – Brno 1:0 (kon.) | Ostrava – Teplice 2:1 (kon.) | Pardubice – Zlín 1:2 (kon.)
konec
FK Jablonec
1:0 (1:0)
FC Zbrojovka Brno
Neděle 21.05.2023, 15:00 • Stadion Střelnice, Jablonec nad Nisou • FORTUNA:LIGA - Skupina o záchranu • 3. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Vítám tu všechny fotbalové příznivce! FORTUNA:LIGA v neděli nabídne také 3. kolo nadstavbové Skupiny o Záchranu, v němž si to rozdají FK Jablonec a FC Zbrojovka Brno.
     
    FK Jablonec (13. místo, 9 – 10 – 13, skóre 48:59, 37 bodů)

    Jablonci patří tři kola před koncem 13. místo a vše nasvědčuje tomu, že by se v nejvyšší soutěži měl zachránit. Z posledních pěti utkání vytěžili Severočeši tři body za tři remízy. Dvě z nich přidali v posledních dvou utkáních, kdy remizovali 1:1 nejprve ve Zlíně, a následně doma s Baníkem Ostrava. Další dělbu bodů by jistě uvítali i v zápase s Brnem, ve kterém se rozhodně za ničím honit nemusí.
     
    FC Zbrojovka Brno (14. místo, 8 – 7 – 17, skóre 40:62, 31 bodů)

    Ve druhém největším městě České republiky se vše schyluji k baráži o holé přežití v nejvyšší soutěži. Léčba novým trenérem Martinem Haškem zatím nenese kýžený efekt a aby si Brno udrželo alespoň teoretickou šanci na vyhnutí se prolínací soutěži, muselo by v Jablonci vyhrát. To se ale jeví jako velmi nepravděpodobné, z posledních pěti utkání totiž Zbrojovka vytěžila jediný bod za remízu 1:1 s Českými Budějovicemi. Aktuálně Brňané již třikrát v řadě prohráli, naposledy doma nestačili na Pardubice (0:2).
     
    Úvodní sestavy:

    FK Jablonec: Hanuš – Štěpánek, Král, Považanec – D. Souček, Šulc, Hübschman (C), Polidar, Černák – Sejk, Chramosta.
    Náhradníci: Surovčík – Martinec, Surzyn, Akpudje, Heidenreich, Patrák, Ikaunieks, Štěpánek.
    Trenér: David Horejš

    FC Zbrojovka Brno: Berkovec – Nečas, Hrabina, Mo. Tijani, Koželuh – Endl, Hlavica, Texl (C), Alli – Hladík, Falta.
    Náhradníci: V. Hrubý – Štěrba, Řezníček, Matejov, Fousek, Blecha.
    Trenér: Martin Hašek

    Rozhodčí: Marek Radina.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop obstarala Zbrojovka, která nastupuje v červených dresech. Jablonečtí dnes obléknou zelenou sadu.
     
    1
    Zbrojovka si obstarala rohový kop, míč si ale ve vzduchu našel gólman Hanuš, jenž jej vyboxoval do bezpečí.
     
    2
    Z druhé vlny zkoušel ještě střílet dobíhající Hladík, jeho pokus ale zamířil mimo, a k míči se tak poprvé dostane i domácí Jablonec.
     
    3
    Matěj Polidar dostal dlouhý míč na levé křídlo, odkud zkusil ještě nacentrovat na vzdálenější tyč. Vše zbytečné, už při náběhu se totiž Polidar vyskytoval v ofsajdu.
     
    4
    Do polootevřené obrany se snažili naběhnout Čermák s Chramostou, druhý jmenovaný dostal míč do běhu na levou stranu, rychlý útok ale zpomalil, čímž jej odsoudil k neúspěchu.
     
    5
    O útok se pokusila i Zbrojovka, na levé straně si ale se svým spoluhráčem nerozuměl Wale Musa Alli, kterému tak míč utek do zámezí.
     
    5
    Žlutá karta pro tým FK Jablonec (David Štěpánek).
     
    6
    Centr z volného kopu se snesl na zadní tyč, odkud hlavičkoval Lukáš Endl, ten ale ve velké šanci branku minul.
     
    7
    Na pravé straně se otevřel prostor pro Šulce, který dloubnul míč za obranu na nabíhajícího Chramostu. Jablonecký záměr ale dobře vystihl brankář Berkovec, jenž vyběhl a zneškodnil pas.
     
    8
    Další centr se na branku snažil usměrnit Endl, Jan Král jeho pokus tečoval na rohový kop.
     
    9
    Exekuce brněnského rohového kopu se ujal Falta, jehož centr na bližší tyč ale jablonecká defenzíva dokázala odvrátit.
     
    9
    Wale Musa Alli si ve vápně dobře našel centr z pravé strany, nicméně v dobré pozici mu selhalo zpracování a od jeho kopačky odražený míč připadl do jablonecké moci.
     
    11
    Jan Chramosta si na pravé straně velkého vápna udělal místo na centr a poslal míč k přední tyči, tam ale nikdo z jeho spoluhráčů neoperoval.
     
    12
    Václav Sejk na půlící čáře předčil v rychlosti bránící Brňany a následný skluz Texla posoudili rozhodčí jako nedovolený.
     
    13
    Jan Hladík se po levé straně trochu se štěstím přes několik bránících hráčů prodral až do vápna, nicméně do jeho rány k zadní tyči na poslední chvíli vložil nohu jeden z Jabloneckých.
     
    15
    Do šestnáctky teď pronikl na druhé straně Michal Černák, který měl ale na zádech nalepeného Tijaniho a ten mu v souboji nedal přičichnout k úspěchu.
     
    16
    Brankář Jan Hanuš měl teď obrovské štěstí, protože ztratil míč před dotírajícím Hladíkem, kterému ale rozhodčí nakonec pískl útočný faul.
     
    17
    Jablonecký rohový kop propadl pokutovým územím a do míče se pak ze střední vzdálenosti opřel Daniel Souček, jeho pumelici schytal Hrabina.
     
    18
    Hrabina si poležel na trávníku a k rychlému ošetření se nyní přesouvá za postranní čáru. Následuje další roh Jablonce.
     
    19
    Tentokrát to Jablonečtí rozehráli nakrátko a Polidarův centr schytal pro změnu Koželuh, kterého míč zasáhl do rozkroku.
     
    21
    Další rohový kop rozehrál Jablonečtí znovu nakrátko, Polidar pak pronik do vápna, kde se ale nedokázal prokličkovat přes několik bránících Brňanů.
     
    22
    Domácí byli už hodně dlouho usazeni na útočné polovině, jejich pobyt až nyní ukončil faul Sejka, jenž do jednoho ze soubojů vlétl hodně necitlivě.
     
    23
    Wale Musa Alli na levém křídle vyhrál hlavičkový souboj s Davidem Štěpánkem, jeho slaboučká hlavička se ale jen došourala do náruče domácího gólmana.
     
    25
    Nyní sledujeme opravdu hluchou pasáž zápasu na obou stranách. Z tribun se snášejí jen hlasité nadávky jednotlivých nespokojených diváků.
     
    26
    Daniel Souček měl na ose hřiště obrovskou porci místa a ze střední vzdálenosti zkusil střílet. Měl před sebou dálnici, nicméně jeho rána zamířila vysoko nad.
     
    27
    Jablonecký útok vedený po pravé straně alespoň přerušil Lukáš Endl, když vyhrál hlavičkový souboj a poslal míč za postranní čáru.
     
    28
    Jablonec právě vstřelil branku! Přetažený rohový kop Považance si na levé straně hřiště zpracoval Daniel Souček, jenž načepoval do vápna parádní centr na hlavu JANA KRÁLE. Ten vyskočil ze všech hráčů nejvýš a lehkou tečí uklidil míč do pravé části branky za záda gólmana Berkovce.
    28. Jan KRÁL - 1:0
     
    30
    Domácí se nyní snaží uklidnit hru a přihrávají si bez rizika na vlastní polovině.
     
    31
    Tomáš Hübschman z osy hřiště nakopl míč do pravé strany, kde si jej zpracoval Šulc. Tomu se na levé straně otevřel prostor a ranou z ostrého úhlu pořádně otestoval Berkovce.
     
    32
    K zakončení se po dalším rohovém kopu dostal Polidar, nicméně ten svoji ránu mezi tři tyče napasovat nedokázal.
     
    33
    Wale Musa Alli se na útočné polovině zmocnil míče, který posunul nalevo na Hladíka, který neúspěšně centroval.
     
    34
    Úplně sám běžel na branku Chramosta, proti kterému si Berkovec fantasticky vyběhl a donutil domácího střelce zakončit mu do těla!
     
    35
    Další zakončení musel Berkovec znovu vytlačit na rohový kop, ze kterého vzešel ještě centr na Sejka, jenž hlavou u zadní tyče minul.
     
    36
    Martin Hašek je nyní na domácí lavičce hodně slyšet, když spolu s řadou nespokojených gest žene své hráče pod míč na obrannou polovinu.
     
    37
    Berkovec svůj odkop nechtěně poslal k levé postranní čáře, čímž pořádně zkomplikoval rozehrávku svého týmu, Zbrojovka to ale nakonec zvládla.
     
    38
    Faltův centr z levé strany na zadní tyč odklidil Polidar na rohový kop.
     
    38
    Po rohovém kopu rozehraném nakrátko se ke střele ze střední vzdálenosti dostal Hladík, jehož rána končí tečovaná na rohový kop.
     
    39
    Brňané se snaží hodně střílet. Další projektil z dálky vyslal Jakub Nečas, nicméně ani ten nedokázal prostřelit dobře postavený jablonecký blok.
     
    40
    V jednom ze soubojů utržil nějaký šrám jablonecký Václav Sejk, jenž se odebírá za postranní čáru, kde by mělo dojít k rychlému ošetření.
     
    41
    Zatím Brno kombinuje na útočné polovině, Sejk se už vrací na hrací pole.
     
    41
    Proti Sejkovi si Berkovec vyběhl, míč ale podskočil a Sejkovi před úplně prázdnou brankou znemožnil zakončení Jan Hlavica, který byl o rozhodující krok před ním!
     
    43
    Alli se snažil uvolnit na pravé straně velkého vápna, přičemž pro Brno vybojoval alespoň rohový kop.
     
    43
    V souboji ve středovém kruhu inkasoval nepříjemný úder do obličeje Šulc, který se odebírá za postranní čáru k ošetření.
     
    44
    Mezitím už Brno rozehrálo rohový kop, ani tentokrát ale k žádnému vážnějšímu ohrožení Hanušovy branky nedošlo.
     
    45
    Jakub Nečas se ve středu hřiště srazil s Považancem a i on musí být ošetřen. Patrně se ale nejedná o nic, co by nespravil obstřik zázračným sprejem.
     
    45+1
    Nastavují se čtyři minuty.
     
    45+2
    Faltův centr z rohového kopu směřoval na přední tyč, odkud jej prodlužoval Jan Hlavica, nicméně branku hodně minul.
     
    45+3
    Skákavý míč ve vápně se na branku marně snažil usměrnit Hladík, jenž to měl ale zády k brance v obležení obránců příliš složité.
     
    45+5
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:05.
     
    Skóre prvního poločasu vcelku přesně reflektuje jeho průběh. Jablonec měl více ze hry a vytvořil si hned několik zajímavých šancí. Ujala se ta ze 28. minuty, kdy Součkův centr usměrnil do branky Král. Absolutně mimo formu hrající Brno se do šancí dostává jen sporadicky a nule na výsledkové tabuli se dnes nikdo nemůže divit.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno:
    ze hřiště odchází Jakub Nečas, přichází Jakub Řezníček.
     
    47
    Král narýsoval průnikový pas na Sejka, který obešel Berkovce a jímala se před už je prázdná branka. Nevšiml si ale Hrabiny těsně za ním, který jej na poslední chvíli dokázal zastavit.
     
    49
    Další přihrávku za obranu dostal Chramosta, pod kterého se ale včas stáhl Hlavica, jenž domácího útočníka odzbrojil.
     
    50
    Centr z levé strany se ve vápně snesl na hlavu Sejka, který ale ani tentokrát nezakončil mezi tři tyče.
     
    51
    Brňané se dostali do útoku, nicméně pár metrů od vápna Hladíkovi selhalo zpracování.
     
    51
    Řezníček z osy hřiště shodil míč na levou stranu, kde se jej ujal Wale Musa Alli, jehož falšovanou ránu vyškrábl Hanuš.
     
    52
    Hladík po centru z rohového kopu hlavou zakončil do protipohybu Hanuše, který ale vytáhl to nejlepší ze svého repertoáru a fantastickým zákrokem udržel jablonecké vedení!
     
    53
    Matěj Polidar měl spoustu místa na levé straně a za obranu se snažil posunout na Chramostu, pas byl ale nepřesný.
     
    54
    Brno do druhé půle vstoupilo aktivně a vytváří si šance. Ze střední vzdálenosti to teď zkusil Texl, jehož rána ale letěla nad.
     
    56
    Alli dostal míč do běhu na pravou stranu velkého vápna. Následně se snažil poslat míč před branku, jeho pas ale skvělým skluzem vystihl Šulc.
     
    57
    Václav Sejk nabral míč na levém křídle a snažil se s ním proháčkovat až na osu. Tam jej nepustil Texl, který vytáhl dobrý obranný zákrok.
     
    58
    Pavel Šulc si perfektně zpracoval míč uvnitř velkého vápna a mezi nohama obránce vystřelil, z dobré pozice ale nakonec zasáhl jen reklamní bannery za brankou!
     
    59
    Jablonečtí se teď snaží hlavně držet míč tak, aby alespoň otupili dobrý výkon hostů ze začátku druhé poloviny.
     
    60
    Po nakrátko rozehraném rohovém kopu to centrem na zadní tyč zkusil Považanec. Před brankou se ale terčem útočného faulu stal Hladík, takže jablonecká ofenzíva končí neúspěchem.
     
    62
    Wale Musa Alli po levé straně protancoval do vápna, kde se ale nedostal přes několik bránících hráčů.
     
    63
    David Štěpánek dostal míč do druhé vlny a z hrany šestnáctky se odhodlal ke střele. Smrtelný hřebík do rakve Zbrojovky ale nezatloukl, neboť o pár centimetrů minul pravou tyč!
     
    64
    Brno ve druhé půli přidalo, hra se ale postupem času zase vyrovnala, nyní už sledujeme poměrně dobrý fotbal z obou stran.
     
    65
    Chramosta dostal místo na pravém křídle a z úhlu zkusil vypálit. Ani on ale nedokázal obstřelit další dobrý blok hostů.
     
    67
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno:
    ze hřiště odchází Mohamed Tijani, přichází Adam Fousek.
     
    68
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno:
    ze hřiště odchází Josef Koželuh, přichází Róbert Matejov,
    ze hřiště odchází Šimon Falta, přichází Filip Blecha.
     
    69
    Fousek se z hrany velkého vápna dostal ke střele, která sice Hanušovi vypadla, jablonecký brankář ale napodruhé úspěšně zkrotil míč.
     
    70
    Fousek citovou přihrávkou z osy hřiště přiťukl míč do vápna Řezníčkovi, který se ale setkal s tvrdým odporem domácích beků.
     
    71
    Hladíkův centr se snášel na hlavu Řezníčka, jenž byl ale v klinči mezi dvěma obránci a i vinou toho branku minul.
     
    74
    Matěj Hrabina dobíhal z druhé vlny a ze střední vzdálenosti zkusil vypálit. Jeho rána z osy hřiště se ale zastavila o obětavý blok jednoho z obránců.
     
    75
    Róbert Matejov vyslal centr z pravé strany, který ale nenašel adresáta a propadl až za postranní čáru.
     
    76
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Michal Černák, přichází Michal Surzyn,
    ze hřiště odchází Václav Sejk, přichází Davis Ikaunieks.
     
    77
    Jablonec se nebyl schopen udržet na míči, na útočné polovině jej ztratil Považanec a Brno od Berkovce zakládá novou útočnou akci.
     
    78
    Texl vyslal z levé strany centr na zadní tyč, kde ale Allimu selhalo zpracování. To Texl nesl očividně s velkou nevolí a dal svému spoluhráči najevo nespokojenost.
     
    80
    Tak tohle byla zatím asi největší brněnská šance, kterou měl Adam Fousek! K tomu se míč odrazil ve vápně, kde měl spoustu místa, takřka z penaltového puntíku ale trestuhodně minul!
     
    81
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Jan Chramosta, přichází Vojtěch Patrák.
     
    82
    Řezníček se snažil zpracovat ve vápně míč po centru, to vše ale zbytečně, od začátku totiž stál v postavení mimo hru.
     
    83
    Jablonecká rozehrávka byla pod tlakem, což vyústilo v problémy Surzyna u pravé postranní čáry. Jablonecký bek tak jen bezmyšlenkovitě odkopl míč.
     
    84
    Brno rozehrálo rohový kop nakrátko a velmi rychle centroval Jiří Texl, jeho míč ale ve vápně žádného adresáta v červeném nenašel.
     
    85
    Rohový kop se teď odehrál i na druhé straně, kde jej centrem do vápna rozehrál Matěj Polidar. Brněnská obrana tentokrát ale ve vápně udržela pořádek.
     
    86
    Hra se v posledních minutách hodně kouskuje, což vyhovuje domácímu Jablonci, který zatím směřuje k záchraně v nejvyšší soutěži.
     
    87
    Jakub Řezníček se dostal ke střele z hranice šestnáctky, kterou po zemi utáhl na pravou tyč, kde byl díky pohotovému skoku včas brankář Hanuš.
     
    88
    Hladík na levé straně prostrčil míč na Fouska, jehož střílený centr ale skončil jen v náruči pozorného Hanuše.
     
    89
    Hladíkův střílený centr z levého křídla propadl až na pravou stranu velkého vápna, kde se do míče bez přípravy opřel Matejov, Hanuš ale vytáhl další parádní zákrok!
     
    90
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Tomáš Hübschman, přichází David Heidenreich.
     
    90
    Žlutá karta pro tým FC Zbrojovka Brno (Filip Blecha).
     
    90+1
    Nastavuje se pět minut.
     
    90+2
    Wale Musa Alli si počkal na dlouhý nákop z hloubi obranné poloviny, nigerijský útočník si ale nepohlídal své postavení a trestuhodně stál v ofsajdu.
     
    90+3
    Žlutá karta pro tým FK Jablonec (Davis Ikaunieks).
     
    90+4
    Brno má míč na polovině hřiště a patrně před ním stojí poslední šance na útok.
     
    90+5
    Tak tohle je opravdu neuvěřitelné! Řezníčkova rána se od bloku odrazila na penaltový puntík, odkud branku vysoko přestřelil Endl! Tímto výjevem jako z vesnického fotbalu patrně padnou všechny brněnské šance na vyhnutí se baráži.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Na severu Čech je dohráno, dobojováno. Zbrojovka se ve druhé půli vzepřela a výrazně přidala. K vidění tak byl z obou stran vynikající fotbal plný šancí na obě brány. Brno mohlo alespoň vyrovnat hned dvakrát, své tutovky ale neproměnili Fousek ani Endl. Jablonec je tak díky výhře 1:0 zachráněn, zatímco nad Brnem se navzdory místu dnešního utkání stahují ta nejčernější mračna.
     
    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 4:6. Střely mimo: 9:12. Rohy: 9:9. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 11:8. (17:03:21)

    Jakub Ruč


    Hledáme zpravodaje pro tým FK Jablonec. Více informací zde.

    Branky: 28. Král (D. Souček)

    Karty:   5. Štěpánek (JAB), 90+3. Ikaunieks (JAB) – 90. Blecha (BNO)


    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 4:6. Střely mimo: 9:12. Rohy: 9:9. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 11:8.
    FK Jablonec: Hanuš – Štěpánek, Král, Považanec – D. Souček, Šulc, Hübschman (C) (90. Heidenreich), Polidar, Černák (76. Surzyn) – Sejk (76. Ikaunieks), Chramosta (81. Patrák).
    Náhradníci: Surovčík – Martinec, Akpudje, Štěpánek.

    Trenér: David Horejš

    FC Zbrojovka Brno: Berkovec – Nečas (46. Řezníček), Hrabina, Mo. Tijani (67. Fousek), Koželuh (68. Matejov) – Endl, Hlavica, Texl (C), Alli – Hladík, Falta (68. Blecha).
    Náhradníci: V. Hrubý – Štěrba.

    Trenér: Martin Hašek

    Rozhodčí: Marek Radina
    bahis siteleri