Německo – Francie 5:0 (kon.) | Slovensko – Norsko 4:1 (kon.) | Kanada – Česko cz 3:1 (kon.)
Švédsko – USA 3:4 (po pr.) | Švýcarsko – Lotyšsko 3:4 (po pr.) | Finsko – Dánsko 7:1 (kon.)
konec
Finsko
7:1 (3:0, 3:0, 1:1)
Dánsko
Úterý 23.05.2023, 19:20 • Nokia Arena, Tampere • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:20.
     
    Přeji příjemný úterní večer. Mistroství světa dospělo do svého dvanáctého dne, což znamená, že je před námi poslední utkání základní skupiny. První část turnaje ve skupině A uzavře zápas mezi Finskem a Dánskem.
     
    Nominace Finska

    Brankáři:
    Christian Heljanko (Tappara Tampere), Emil Larmi (Växjö/Švéd.), Jussi Olkinuora (Brynäs/Švéd.)

    Obránci:
    Mikael Seppälä (Tappara Tampere), Nikolas Matinpalo (Ässät Pori), Atte Ohtamaa (Kärpät Oulu), Niklas Friman (Brynäs/Švéd.), Miika Koivisto (Växjö/Švéd.), Mikko Lehtonen (Curych/Švýc.), Olli Määttä (Detroit/NHL), Ville Pokka (Färjestad/Švéd.)

    Útočníci:
    Marko Anttila (Kärpät Oulu), Joel Armia (Montreal/NHL), Hannes Björninen (Brynäs/Švéd.), Teemu Hartikainen (Ženeva/Švýc.), Kaapo Kakko (New York Rangers/NHL), Kasperi Kapanen (St. Louis/NHL), Juho Lammikko (Curych/Švýc.), Sakari Manninen (Henderson/AHL), Waltteri Merelä (Tappara Tampere), Ahti Oksanen (Oskarshamn/Švéd.), Harri Pesonen (Langnau/Švýc.), Jere Sallinen (Biel-Bienne/Švýc.), Antti Suomela (Lausanne/Švýc.), Mikko Rantanen (Colorado/NHL)
     
    Finsko

    Finsko se zatím na turnaji stále hledá a již nyní je jisté, že po skončení základní části skončí na třetím místě. Hostitel turnaje hned v prvním zápase prohrál se Spojenými státy 1:4, sklonit se musel také před Švédskem, se kterým padl 1:2 po samostatných nájezdech.

    Další zápasy již sice Finsko vyhrálo, na některá vítězství se ale pořádně nadřelo. Dobře hrající Německo porazilo těsně 4:3 a větší dominance týmu Suomi se očekávala proti Francii, kdy domácí tým vyhrál 5:3 a Rakousku. Proti našim jižním sousedům vyhrálo mužstvo Jukky Jalonena 3:1.

    Jediné snadné vítězství si tak Finsko připsalo v zápase s nováčkem z Maďarska, které domácí tým rozdrtil 7:1.

    Nejproduktivnějším hráčem Finska je střelecky se trápící Mikko Rantanen (0+7). Bodově se velice daří také jeho kolegovi z lajny Sakari Mannienovi (3+3), jenž je spolu s Teemu Hartikainenem (3+1) nejlepším střelcem týmu a obránci Olli Määttovi (0+5). V bráně pak nejvíce času strávil Emil Larmi (92,16% úspěšnost zákroků).
     
    Nominace Dánska

    Brankáři: George Soerensen (Aalborg), Mathias Seldrup (Esbjerg), William Rorth (Rodovre)

    Obránci:
    Matias Lassen, Markus Lauridsen, Oliver Lauridsen (všichni Malmö/Švéd.), Jacob Gammelgaard, Morten Jensen (oba Rungsted), Anders Koch (Aalborg), Jesper Jensen Aabo (Klagenfurt/ICEHL), Anders Krogsgaard (Innsbruck/ICEHL), Oliver Larsen (Mikkeli/Fin.)

    Útočníci:
    Niklas Andersen, Christian Wejse (oba Bremerhaven/Něm.), Felix Scheel (Visp/Švýc.), Frederik Storm (Ingolstadt/Něm.), Mathias Bau Hansen (Herning), Matthias Asperup (Herlev), Mikkel Boedker, Oscar Fisker Moelgaard (oba HV 71/Švéd.), Mikkel Aagaard (MoDo Hockey/Švéd.), Morten Poulsen (Herning), Nick Olesen (Brynäs/Švéd.), Nicklas Jensen (Rapperswil-Jona/Švýc.), Nikolaj Ehlers (Winnipeg/NHL), Patrick Russell (Linköping/Švéd.)
     
    Dánsko

    Dánsko před posledním zápasem základní skupiny stále drží naději na postup do play off. Potřebuje ale k tomu, aby Německo padlo s Francií a samo musí překvapit favorizované Finsko.

    Dánsko vstoupilo do turnaje velice dobře. V úvodním utkání porazilo Maďarsko 3:1, po prodloužení zdolalo houževnatou Francii 4:3 a v klidu si poradilo s Rakouskem 6:2.

    Pak ale přišla dost možná rozhodující bitva s Německem. Zápas to byl velice vyrovnaný, nakonec se však ze třech bodů radovali naši severní sousedě, kteří vyhráli 6:4.

    Proti favorizovaným týmům Spojených států amerických a Švédska již Dánsko nebodovalo. Se zámořským protivníkem padlo 0:3. s výběrem Tre Kronor prohrálo 1:4.

    Dánsko bodově táhne hvězdný Nikolaj Ehlers (4+4), jenž je zároveň nejlepším střelcem týmu. Na turnaji jsou také produktivní útočník Nicklas Jensen (2+4) a obránce Markus Lauridsen (0+6). Po zranění Frederika Dichowa se brankářskou jedničkou stal George Sörensen (75% úspěšnost zákroků).
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Larmi (Olkinuora) – Lehtonen, Ohtamaa, Määttä (A), Koivisto, Seppälä, Pokka, Friman, Matinpalo – Rantanen (A), Manninen, Hartikainen – Kapanen, Suomela, Kakko – Armia, Lammikko, Pesonen – Anttila (C), Björninen, Oksanen.
    Trenér: Jukka Jalonen

    Dánsko: Sorensen (Seldrup) – O. Lauridsen, Lassen, A. Koch, Jensen Aabo (C), Gammelgaard, Krogsgaard, M. Jensen – N. Jensen, Russell (A), Ehlers – Boedker (A), Mølgaard, Storm – Asperup, Poulsen, Bau Hansen – Andersen, Aagaard, Olesen – Scheel.
    Trenér: Heinz Ehlers

    Rozhodčí: Holm, Sewell – Briganti, Constantineasu.
     
    V závěrečném utkání skupiny A již z hlediska postavení v tabulce o nic nejde. Finsko, hrající v modrých dresech, má jasné třetí místo a Dánsko, které oblékne bílé stejnokroje, skončí jistě páté. Domácí výběr se tak hlavně bude chtít pozitivně naladit před nadcházejícím play off. Tým Suomi se totiž na turnaji stále hledá.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:23
    Domácí výběr vyhrál úvodní vhazování, do útoku se však nedostal. To Dánsko využilo kotouče, který ihned nahodilo na bránu. Larmi si připsal první úspěšný zákrok.
     
    00:35
    Na druhé straně nahodil kotouč na bránu Lehtonen. I Sorensen bez problémů chytil lehké nahození.
     
    00:46
    Dánsko vyhodilo puk na zakázané uvolnění. Finsko posléze vyhrálo vhazování v útočném pásmu, od modré vystřelil Koivistu. Jeho sraženou ránu schoval ve své výstroji Sorensen.
     
    01:04
    A další lehká střela na bránu. Tentokrát finského brankáře prověřil z levé strany Koch.
     
    01:44
    Finsko se snaží rozehrát z vlastního pásma, Dánsko ale soupeře dobře napadá.
     
    02:14
    Z ostrého pravého úhlu vyslal dobrou dělovku finský kapitán Anttila. Dánský brankář jeho pokus srazil do ochranné sítě.
     
    02:28
    Sorensen znovu zasahoval. Tentokrát vyrazil střelu od modré z hole Matinpala.
     
    02:39
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Domácí jdou rychle do vedení! Druhý pokus Nikolase Matinpala od modré čáry díky výborné teči MARKA ANTTILY končí za dánským brankářem! Asistence: Nikolas Matinpalo, Hannes Björninen.
    02:39 Marko ANTTILA - 1:0
     
    03:19
    Dánsko po obdrženém gólu zaparkovalo před finskou bránou. Emil Larmi ale ve své výstroji schoval dvě soupeřova nahození za sebou.
     
    03:31
    Finsko právě vstřelilo branku!
    To byla nádhera! Finsko jde do dvoubrankového vedení! Domácí šli do přečíslení tři na dva. Teemu Hartikainen nahrál z levé strany na pravý kruh Mikku Rantanenovi, jenž ještě poslal puk na osu hřiště, odkud tvrdou a přesnou střelu vyslal ATTE OHTAMAA. Asistence: Mikko Rantanen, Teemu Hartikainen.
    03:31 Atte OHTAMAA - 2:0
     
    04:42
    Tým Suomi pokračuje v útočení. Okolo levé Sorensenovy tyče se snažil obtočit Pesonen. Dánský brankář se ale stihl přesunout.
     
    05:39
    Na kotouči je nyní Dánsko. Hostům se ale nedaří dostat ke střele na bránu.
     
    06:09
    Na druhé straně vznikla situace dva na dva. Mikko Rantanen si chtěl udělat místo otočkou kolem své osy, dánský obránce ho ale od puku odstavil.
     
    06:28
    Larmiho pozornost vyzkoušel střelou ze spodu levého kruhu Storm. Finský brankář byl úspěšný.
     
    07:18
    Nahozený dánský kotouč neposedně skákal vedle finské brány. Larmi tak raději přikryl puk pod svojí lapačkou.
     
    07:18
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Mikko Rantanen – 2 min., držení hole.
     
    07:39
    Finsku se podařilo vyhodit puk.
     
    08:03
    Domácí se znovu osvobodili.
     
    08:14
    Vyhozený kotouč dojel za dánskou bránou Ahti Oksanen, jenž ze záporného úhlu hodil puk před bránu. Hrací předmět po zajímavém odrazu skákal vedle tyče!
     
    08:36
    Dánům se nyní při vlastní přesilovce nepodařilo správně rozehrát. Píská se tak zakázané uvolnění.
     
    08:53
    Puk znovu míří za Sorensenovu bránu.
     
    09:16
    Mikkel Boedker z pravé strany najel do finské brány. Larmi však svůj prostor udržel a hosté se následně nedostali ani k dorážce.
     
    10:08
    Vyloučení v týmu Dánsko:
    Anders Krogsgaard – 2 min., nedovolené bránění.
     
    10:16
    Finsko vyhrálo vhazování v útočném pásmu. Po rychlé kombinaci vystřelil z vnitřku levého kruhu Hartikainen. Jeho pokus však dánská obrana srazila mimo bránu.
     
    10:47
    Mikko Lehtonen využil dobrého stínění před bránou a od modré vystřelil. Dánský brankář si ale kotouč našel a vyrazil ho mimo tři tyče.
     
    11:40
    Na levém kruhu chvíli s kotoučem kouzlil Rantanen. Jeho přihrávka však nenašla adresovaný cíl.
     
    11:58
    Ke střele z levé kruhu z první se dostal Pesonen, před bránou pak ještě dorážel Manninen! George Sorensen ale nyní výbornými zákroky podržel svůj tým!
     
    12:55
    Finsku zůstává v útočném pásmu, přestože Dánsko hraje v plném počtu.
     
    13:34
    Hosté provedli prudký výpad po pravé straně hřiště. K zakončení se však nakonec nedostali.
     
    14:05
    Pokkovo nahození zkusil tečovat Pesonen. Letící kotouč však těsně minul jeho hůl. Nakonec tak betony zasahoval Sorensen.
     
    14:49
    Vyloučení v týmu Dánsko:
    Jesper Jensen Aabo – 2 min., podrážení.
     
    14:59
    Z levého kruhu zkusil bez přípravy vystřelit Armia, kotouč mu ale sjel.
     
    15:27
    Druhý pokus Armii z levého kruhu zablokovala dánská obrana.
     
    16:02
    Vyloučení v týmu Dánsko:
    Mathias Bau Hansen – 2 min., hákování.
     
    16:05
    Dánsko hned na začátku tři čtvrtě minuty dlouhého oslabení vyhodilo puk.
     
    16:36
    Ke střele ze slotu a následné dorážce se dostal Teemu Hartikainen! Dánský brankář ale skvělými zákroky zneškodnil šanci soupeře!
     
    16:46
    Rantanenův pokus z pravé strany chytil Sorensen do své lapačky.
     
    17:05
    Dánsku se podařilo vyhodit kotouč.
     
    17:49
    Teemu Hartikainen vedl finský útok. Z pravé strany si sjel na osu hřiště, odkud nabídl kotouč na spodek pravého kruhu Sakari Manninenovi. Proti jeho pokusu z první se však stihl přesunout vynikající Sorensen!
    17:49 Sorensen zaměstnal svou lapačku
     
    18:36
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Dánsku se podařilo přežít oslabení, inkasovalo však z následného tlaku při hře pět na pět! Střelu Mikaela Seppäly před bránou mimo gólmanův dosah výborně tečoval VILLE POKKA! Asistence: Mikael Seppälä, Kaapo Kakko.
    18:36 Ville POKKA - 3:0
     
    19:27
    Finsko je v držené kotouče za svojí bránou a ještě se nadechuje k jednomu útoku.
     
    19:48
    Finský výpad skončil střelou z úhlu, kterou Sorensen vyrazil ramenem.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Je tu konec první třetiny. Finsko se na dnešek naladilo opravdu dobře, na bránu soupeře vyslalo hned 20 střel! Domácímu týmu se podařilo převahu přetavit ve tři branky. Dánsko se naopak v útoku příliš neohřálo.
     
    Statistiky po první třetině:

    Střely na branku: 20 – 7
    Zásahy brankařů: 7 – 17
    Trestné minuty: 2 – 6
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:15
    Dánsko vyhrálo úvodní vhazování druhé třetiny. Nahozený kotouč však zpoza brány dostal mimo svoje Larmi.
     
    20:32
    Dánsko podruhé za sebou vyhodilo kotouč na zakázané uvolnění. Vhazuje se po Sorensenově pravici.
     
    20:39
    Lehtonen se vydal s kotoučem za bránu, aby se obtočil okolo vzdálenější tyče. Dánský brankář měl situaci pod kontrolou.
     
    21:00
    Kapanen se z levého rohu vytočil až před bránu. Jeho zakončení však bez problémů vyrazil Sorensen.
     
    21:46
    Finsko se drží v útočném pásmu a střídá za pochodu... Dánsko je hned od začátku druhé periody v úzkých.
     
    22:08
    Dánský brankář však schoval ve své výstroji střelu od mantinelu. Hosté tak mohou vystřídat.
     
    22:26
    Na útočný výlet za bránu se nyní vydal Ville Pokka. I on se obtáčel okolo vzdálenější tyče, Sorensen byl ale znovu připraven.
     
    22:52
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Domácí přidávají již čtvrtou branku! Harri Pesonen objel dánskou bránu a ve slotu našel HANNESE BJÖRNINENA, jenž využil trochy místa ke střele za přesouvajícího se Sorensena. Asistence: Harri Pesonen, Mikael Seppälä.
    22:52 Hannes BJÖRNINEN - 4:0
     
    23:24
    Toto je opravdu těžká rozlučka s turnajem pro dánské hráče. Ti nyní vypadají letargicky.
     
    24:05
    Jako bych to zakřikl. Dánsko se dostalo do útočného pásma a slušnou střelu od modré vyslal Gammelgaard. Larmi jeho pokus vyrazil betonem.
     
    24:22
    Finsko následně vyhodilo kotouč pouze na zakázané uvolnění.
     
    24:56
    George Sorensen měl nyní plné ruce a nohy práce! Nejdříve likvidoval tečované nahození z pravého kruhu, poté vyrazil i následující dorážku!
     
    25:18
    Dánsko se dostalo z pod tlaku jen za cenu zakázaného uvolnění.
     
    25:40
    Střelou bez přípravy z pravého kruhu se nyní předvedl Olli Määttä. Jeho ránu na přední tyč dánský brankář vychytal.
     
    26:24
    Rychlou střelu z osy vyslal na finskou bránu Jacob Gammelgaard. Larmi byl pozorný.
     
    27:31
    Finsko začíná útok ze svého pásma. Ačkoliv je Nokia arena téměř plná, pod stropem je krásně slyšet domluva hráčů na hřišti.
     
    27:50
    Finsko nakonec s pukem nic nevymyslelo. Dánský protiútok skončil sraženou střelou do ochranné sítě.
     
    28:37
    Teemu Hartikainen se individuálně prokličkoval ze středního pásma po pravé straně až před dánskou bránu, kam nahrnul puk. K dorážce se již však nikdo v modrém nedostal.
     
    29:29
    Tempo hry nyní není kdovíjaké. Na kotouči jsou převážné Finové, kteří své útoky vedou s rozvahou. Dánsko se k puku dostat nemůže.
     
    30:17
    Nyní se ale aréna probudila! Přečíslení dva na jednoho vyřešil Antti Suomela krásnou nahrávkou za sebou na pravou stranu, Kasperi Kapanenovi se ale nepodařilo zakončit!
     
    30:38
    Patrick Russell zachytil ve středním pásmu finskou rozehrávkou. Dánsko se však ke střele nedostalo.
     
    31:05
    Na druhé straně si s kotoučem k bráně z pravé strany sjížděl Joel Armia, ani on se ale nakonec nedostal k zakončení.
     
    31:44
    Oksanen zavezl kotouč do útočného pásma středem hřiště, jeho vysoké nahození Sorensen raději podržel.
     
    32:49
    Finsko se krkolomně dostalo do útočného pásma, kde o kotouč přišlo. Dánům se však nepodařilo puk správně odehrát, nakonec se k němu dostal Hartikainen, jehož střela z vnitřku pravého kruhu mířila nad Sorensenovu bránu.
     
    33:19
    Domácí znovu drží soupeře pod zámkem.
     
    33:37
    Lehtonenovo zakončení z mezikruží vytáhl George Sorensen.
     
    34:02
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Antti Suomela – 2 min., vysoká hůl.
     
    34:05
    Domácím se podařilo hned z vhazování vyhodit.
     
    34:25
    Patrick Russell se dostal ke dvěma střelám z pravé strany, obě však zablokovala finská obrana.
     
    34:45
    Domácí znovu vyhazují.
     
    35:07
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finsko skóruje v oslabení a vede již 5:0! JUHO LAMMIKKO vyvezl po levé straně kotouč do útočného pásma a střelou z ostrého úhlu nemile překvapil George Sorensena, jemuž prošel puk mezi betony. Asistence: Mikael Seppälä.
    35:07 Juho LAMMIKKO - 5:0
     
    35:18
    Finsko znovu vyhodilo puk až za dánskou bránu.
     
    35:57
    Až v samotném závěru přesilové hry vystřelil od modré na bránu Jesper Jensen Aabo. Larmi vyrazil kotouč před sebe, tam však nebyl nikdo v bílém, kdo by puk dorážel.
     
    37:18
    Dánsko se poprvé za opravdu hodně dlouho dobu chvilku drželo v útočném pásmu. Patrick Russell se nakonec pokusil obtočit okolo tyče, Larmi byl ale připraven.
     
    37:28
    Další dánské útočné choutky prozatím zastavil odpískaný ofsajd.
     
    38:11
    Finsko právě vstřelilo branku!
    To je debakl! Domácí se trefují již pošesté! Kaapo Kakko vyslal do samostatného úniku KASPERI KAPANENA, jenž si ukázkově vymíchal dánského brankáře. Asistence: Kaapo Kakko, Antti Suomela.
    38:11 Kasperi KAPANEN - 6:0
     
    38:36
    K dalšímu úniku se málem dostal Harri Pesonen, dlouhá přihrávka na modrou čáru však nebyla zcela přesná.
     
    39:01
    Vyloučení v týmu Dánsko:
    Markus Lauridsen – 2 min., podrážení.
     
    39:29
    Finsko operuje s kotoučem v útočném pásmu. Domácí stahují smyčku okolo dánské brány.
     
    39:57
    Z pravé strany se ještě snažil do brankoviště protlačit kotouč Hartikainen, obrana hostů však situaci ubránila.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina pokračovala ve šlépějích té první, Finsko naprosto dominuje zápasu. Domácí výběr přidal do soupeřovy branky další tři góly. Dánsko bylo ve druhé dvacetiminutovce ještě utlumenější.
     
    Statistiky po druhé třetině:

    Střely na branku: 35 – 10
    Zásahy brankařů: 10 – 29
    Trestné minuty: 4 – 8
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:15
    Finsko se dostalo rychle do útočného pásma. Dánsku se však vzápětí podařilo vyhodit. Domácí ještě dohrávají přesilovou hru ze druhé třetiny.
     
    40:38
    Kapanenovu střelu z pravého kruhu vyrazil Sorensen.
     
    40:55
    Domácí se snažili před bránou tečovat Lehtonenovo nehození, kotouč však doletěl k brankáři bez změny směru letu.
     
    41:01
    Dánsko je v plném počtu.
     
    41:37
    Hosté nyní vyhodili puk pouze na zakázané uvolnění.
     
    41:56
    Harri Pesonen vystihl dánskou nahrávku na soupeřově modré čáře a sám se hnal ba brankáře. Zkusil si rozpohybovat Sorensena, ten však stál jako socha a nájezd vychytal!
     
    42:41
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Domácí se trefují i ve třetí části! NIKOLAS MATINPALO přesně vystřelil od modré čáry, George Sorensen navíc kvůli výbornému stínění nic neviděl. Asistence: Hannes Björninen, Ahti Oksanen.
    42:41 Nikolas MATINPALO - 7:0
     
    42:53
    Dánsko právě vstřelilo branku!
    Dánsko se dočkalo a dává branku! NIKOLAH EHLERS si sjel s kotoučem na levý kruh, odkud přesnou střelou na vzdálenější tyč překonal Emila Larmiho. Asistence: Anders Krogsgaard, Jacob Gammelgaard.
    42:53 Nikolaj EHLERS - 7:1
     
    44:09
    Teemu Hartikainen našel z levé strany na pravém kruhu volného Mikko Rantanena, jenž však z první netrefil kotouč. Hvězdě NHL na tomto turnaji opravdu není střelecky přáno!
     
    44:47
    Finsko se stále drží v útočném pásmu.
     
    45:31
    Dánsko vytlačilo soupeře ze svého pásma, Finsko se nicméně stále drží na kotouči.
     
    45:54
    Nyní se Dánsko dostalo s pukem do útočného pásma, nahození Jensena Aba od modré ale letělo mimo bránu.
     
    46:24
    Finsko se následně dostalo do rychlého protiútoku, Anttilova střela z úhlu však byla sražena mimo bránu.
     
    46:50
    Kasperi Kapanen se snažil procpat kotouč zpoza brány do slotu, trefil však jen boční síťku.
     
    47:22
    Kapanenovi se nyní na pravé straně nabízel ke střele Rantanen. Prvnímu jmenovanému se však nepodařilo procpat nahrávku přes dánské obránce.
     
    47:58
    Mikko Rantanen si najel středem do stacionární obrany. Nakonec se dostal ke střele z vnitřku levého kruhu, tu ale Sorensen vyrazil.
     
    48:48
    Dánsko se nadechovalo jednomu ze svých vzácných útoků, kotouč se ovšem po finské teči dostal mimo hrací plochu.
     
    49:04
    Rychlý finský útok zakončil střelou bez přípravy z levého kruhu Harri Pesonen, jenž ale těsně minul dánskou bránu!
     
    49:51
    Sorensen má dnes opravdu hodně práce. S poslední střelou od modré si ale bez problémů poradil.
     
    49:58
    Dánský gólman si poradil také s Matinapolovou ránou rychle po vhazování.
     
    50:37
    Ke střele ze slotu se dostal finský kapitán Marko Anttila! Jeho dělovka z první však trefila dobře postaveného brankáře!
     
    51:07
    Finové si v útočném pásmu špatně předali kotouč, a museli tak vyjet do střední třetiny.
     
    51:57
    Hartikainen nyní z levé strany nabízel kotouč před bránu, kde byla hned dvojice finských hráčů. Ti se však k puku nedostali.
     
    52:46
    Teemu Hartikainen nyní zkusil prostrčit puk před bránu zpoza brankové čáry. Ke střele se málem dostal Manninen, tomu však hrací předmět na poslední chvíli uskočil.
     
    53:40
    O kotouč se vede lítá bitva za dánskou bránou. Více síly ale mají očividně Finové.
     
    53:58
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Mikael Seppälä – 2 min., nedovolené bránění.
     
    54:08
    Marko Anttila sám vyvezl kotouč z pásma, na levém kruhu si zasekl a vystřelil. Sorensen jeho pokus vytěsnil.
     
    54:36
    Finsko vyhodilo kotouč až dánskou bránu.
     
    54:55
    Finsko znovu šetří sekundy z oslabení. Dánsko musí založit další útok zpoza své brány.
     
    55:35
    Domácí se znovu osvobozují.
     
    56:08
    Finsko přežilo oslabení a ihned se vydalo do útoku. Nahození Atte Ohtamy schoval dánský gólman ve své lapačce.
     
    56:26
    Miika Koivisto nabízel kotouč před bránu k teči. Hrací předmět ale doklouzal až na zadní mantinel.
     
    56:52
    Dánsko vedlo po pravé straně rychlý výpad, ke střele se ale nedostalo.
     
    57:12
    To na druhé straně vyslal solidní dělovku Anttila. Jeho rána však minula bránu.
     
    57:35
    Mikko Rantanen se dostal s pukem až před bránu, jeho bekhendové zakončení však Sorensen vyrazil.
     
    58:39
    Ke střele z levého kruhu se dostal Patrick Russell, Emil Larmi však úspěšně zakročil.
     
    Dnešní utkání sleduje 11491 diváků.
     
    58:50
    Matias Lassen vyslal od modré čáry jedovku, která však nakonec těsně minula finskou bránu.
     
    59:19
    Joel Armia táhl finský útok středem hřiště. Útočník Suomi neměl komu nahrát, tak prostě vystřelil, a vybojoval tak pro svůj tým vhazování v útočném pásmu.
     
    59:40
    Z levého kruhu ještě zkusil přes obránce vystřelit Anttila, trefil však jen bránícího hráče.
     
    59:58
    Finové berou kotouč za svojí bránu, skóre 7:1 je konečné.
     
    Konec zápasu.
     
    Je tu konec závěrečného utkání základní části ve skupině A. Finsko dnes předvedlo jeden ze svých nejlepších výkonů na šampionátu a po zásluze vyhrálo vysoko 7:1. Dánsko se tak s turnajem loučí vysokou prohrou. Domácí tým se nyní může připravovat na čtvrtfinále, které odehraje proti Kanadě.
     
    Statistiky po konci utkání:

    Střely na branku: 47 – 14
    Zásahy brankařů: 13 – 40
    Trestné minuty: 4 – 8
     
    Nejlepší hráči utkání:
    Finsko – Hannes Björninen
    Dánsko – Nicklas Jensen
     
    Nejlepší hráči turnaje:
    Dánsko – Nikolaj Ehlers, Jesper Jensen Aabo, Patrick Russell
     
    Tímto končí základní část skupiny A, ze které postupují Spojené státy americké, Švédsko, Finsko a Německo. Před námi je již play off! Na počtenou. (21:49:55)
    Cestu našich mladých reprezentantů U18 šampionátem ve Finsku si můžete připomínat originálním dresem. Ten nyní můžete získat v této aukci.

    Tomáš Sochor

    Branky a nahrávky: 3. Anttila (Matinpalo, Björninen), 4. Ohtamaa (Rantanen, Hartikainen), 19. Pokka (Seppälä, Kakko), 23. Björninen (Pesonen, Seppälä), 36. Lammikko (Seppälä), 39. Kapanen (Kakko, Suomela), 43. Matinpalo (Björninen, Oksanen) – 43. Ehlers (Krogsgaard, Gammelgaard)


    Finsko: Larmi (Olkinuora) – Lehtonen, Ohtamaa, Määttä (A), Koivisto, Seppälä, Pokka, Friman, Matinpalo – Rantanen (A), Manninen, Hartikainen – Kapanen, Suomela, Kakko – Armia, Lammikko, Pesonen – Anttila (C), Björninen, Oksanen.
    Trenér: Jukka Jalonen

    Dánsko: Sorensen (Seldrup) – M. Lauridsen, Lassen, A. Koch, Jensen Aabo (C), Gammelgaard, Krogsgaard, M. Jensen – N. Jensen, Russell (A), Ehlers – Boedker (A), Mølgaard, Storm – Asperup, Poulsen, Bau Hansen – Andersen, Aagaard, Olesen – Scheel.
    Trenér: Heinz Ehlers

    Rozhodčí: Holm, Sewell – Briganti, Constantineasu

    Diváci: 11491
    bahis siteleri