Mallorca – Rayo Vallecano 3:0 (kon.) | Osasuna – Girona 2:1 (kon.) | Real Madrid – Ath. Bilbao 1:1 (kon.)
Real Sociedad – Sevilla 2:1 (kon.) | Villarreal – Atlético 2:2 (kon.) | Real Betis – Valencia 1:1 (kon.)
Celta Vigo – Barcelona 2:1 (kon.) | Elche – Cádiz 1:1 (kon.) | Espanyol – Almería 3:3 (kon.)
Valladolid – Getafe 0:0 (kon.)
konec
Real Valladolid
0:0 (0:0)
Getafe CF
Neděle 04.06.2023, 21:00 • Estadio Municipal José Zorrilla (Valladolid) • Španělská LaLiga • 38. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Hezký nedělní večer. Španělská La Liga má dnes na programu své závěrečné 38. kolo. V tomto textovém přenosu se zaměříme na záchranářský souboj mezi týmy Real Valladolid a Getafe CF.

    Pro oba týmy půjde o hodně důležitý zápas. Ve Španělsku totiž zbývá rozhodnout o posledním sestupujícím týmu a pomyslného "Černého Petra" může vyfasovat hned šest klubů, které jsou namačkány ve dvou bodech. Nejhorší výchozí pozici má právě Valladolid, jenž je aktuálně se 39 body na osmnácté příčce. Real má na druhou stranu vše ve svých rukou, a pokud Getafe na domácím stadionu porazí, dostane ho v tabulce pod sebe. Naději na setrvání mezi elitou si zachoval do posledního kola i proto, že v předminulém kole šokoval doma triumfem 3:1 nad mistrovskou Barcelonou. Následně remizoval bez branek s Almeríou.

    Getafe se ze sestupových vod dostalo až v posledních kolech, kdy nabralo solidní formu. Klub z madridského předměstí vydoloval z minulých tří zápasů celkem sedm bodů a posunul se na současnou 14. příčku. Mohou za to hodně cenné výhry s celky z horní poloviny tabulky – Betisem (venku 1:0) a Osasunou (doma 2:1).

    Nejlepším střelcem Valladolidu je osmadvacetiletý kanadský útočník Cyle Larin, jenž v letošním ligovém ročníku nastřádal osm branek. Getafe táhne šestý nejlepší kanonýr celé soutěže Enes Unal. Čtrnáctigólový Turek ovšem poslední utkání vinou poraněného kolene vynechal a chybět by měl také dnes.

    Mírným papírovým favoritem klání bude Valladolid. V zádech bude mít domácí fanoušky i myšlenky na pozitivní bilanci s Getafe, které porazil ve čtyřech posledních utkáních (byť vždy o jediný gól).
     
    Úvodní sestavy:

    Real Valladolid: Masip – L. Pérez, al-Jámiq, Ja. Sánchez, Olaza – K. Pérez, Mesa, Aguado – Plata, Larin, Machís.
    Náhradníci: Asenjo – Escudero, Fresneda, Kenedy, León, Maroto, Plano, Rofino Gordo, Rosa, I. Sánchez, D. Torres, Akinsola.
    Trenér: Paulo Pezzolano

    Getafe CF: Soria – Da. Suárez, Mitrović, Alderete, G. Álvarez – J. Iglesias, Arambarri, Maksimović, Mata – Aleñá, Latasa.
    Náhradníci: D. Conde, Casilla – Algobia, Amavi, Angileri, Duarte, Mayoral, L. Milla, al-Haddádí, Seoane, G. Villar.
    Trenér: Jose Bordalas Jímenez

    Rozhodčí: J. L. Munuera – A. Martínez, J. L. Martínez.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Gonzalo Plata se z pravé strany vřítil do pokutového území a upadl. Domácí si žádali penaltu, ta se ale v úvodu zápasu nepískala.
     
    2
    Hra se rychle přenesla na protější konec trávníku. Getafe bude zahrávat první rohový kop.
     
    3
    Po centru z levé strany hřiště se Jordi Masip poprvé seznámil s míčem. Ukryl ho na okamžik ve svých rukavicích.
     
    4
    Hned úvodní minuty zápasu ukazují, že se nebude hrát v rukavičkách. Juan Iglesias fauloval na levé straně Darwina Machíse. Standardka pro Valladolid.
     
    5
    Zhruba z hranice pokutového území se do odraženého míče opřel Džawád al-Jámiq. Netrefil ho vůbec čistě, a tak jeho skákavá rána zamířila daleko od levé tyče.
     
    7
    Damián Suárez podkopl nohu rozběhnutému Lucasi Olazovi, který skončil na zemi. Následovalo menší pošťuchování. Důležitost zápasu je cítit hned od samého úvodu.
     
    8
    Juan Latasa si zpracovával ve vápně vzdušný pas. Zahrál při tom rukou, což rozhodčím neuniklo. Míč pro Valladolid.
     
    9
    Z levé strany napřáhl ke střele na bližší tyč Cyle Larin. Jeho rána byla tečována na rohový kop. Z toho Real nikterak nezahrozil.
     
    10
    Valladolid je v úvodu zápasu aktivnějším týmem. Jeho další ofenzivní akci nicméně zhatil ofsajd.
     
    13
    Již se nějakou dobu nehraje. Javier Sánchez se na malém vápně srazil s Davidem Soriou. Oba jsou otřeseni.
     
    15
    Javier Sánchez se po ošetření vrátil zpoza postranní čáry zpátky na hřiště. Valladolid je kompletní.
     
    16
    Ale pozor! Uruguayský trenér Paulo Pezzolano chystá první střídání. Tak že by přeci jen nebyl schopen Javier Sánchez v duelu plnohodnotně pokračovat?
     
    17
    Střídání v týmu Real Valladolid:
    ze hřiště odchází Javier Sánchez, přichází David Torres.
     
    18
    Je to skutečně tak. Velká nepříjemnost pro domácí celek. Mezitím zkusil odvážnou střelu z voleje ze střední vzdálenosti Juan Iglesias. Nemířil ale přesně.
     
    20
    Po zajímavém úvodu tempo utkání přeci jen opadlo. Aktuálně se hraje nejčastěji ve střední části trávníku.
     
    21
    Juan Iglesias centroval z pravé strany na zadní tyč. Do balonu vložil až příliš hodně razance, a tak vše skončilo jen míčem v zámezí.
     
    22
    Po nákopu z hloubi pole vybíhal Cyle Larin za balonem z ofsajdu. Z tohoto mráčku nezaprší.
     
    24
    Oba týmy se aktuálně potýkají s množstvím nepřesností. Hraje se v prostoru mezi šestnáctkami.
     
    25
    Jaime Mata sprintoval na levé straně za dalším přetaženým nákopem. Rovněž Damián Suárez adresoval balon až za lajnu.
     
    26
    Juan Latasa zasáhl v souboji o balon rukou Džawáda al-Jámiqa. Rozehrávat bude Valladolid.
     
    28
    Mužstva si pravidelně vyměňují balon. Jestliže úvod sliboval ofenzivní podívanou, spadlo utkání po první čtvrthodině do podprůměru. Nutno ale opět připomenout, že v sázce je dnes opravdu hodně.
     
    29
    Gastón Álvarez naběhl u postranní čáry zezadu do Luise Péreze, jenž se drží za spodek zad.
     
    30
    Darwin Machís centroval před malé vápno za obranu na Cylea Larina, ten si ale zpracoval míč rukou. To mohla být skvělá možnost na ohrožení branky pro Real.
     
    31
    Další pokus o centr do vápna. Jeho autorem Roque Mesa. Hosté odvrátili balon za postranní čáru.
     
    34
    Valladolid je čím dál častěji nastěhován na polovině soupeře. Obrana Getafe zatím bez větších problémů odolává. Aktuálně má Real po odvráceném centru k dispozici další autové vhazování.
     
    35
    Po střele Gonzala Platy reklamovali domácí ruku Omara Aldereteho na hranici šestnáctky. Hlavní arbitr Munuera situaci konzultoval s kolegou u videa, avšak jen chvíli. Penalta se nepíská.
     
    37
    Mauro Arambarri fauloval zezadu nic netušícího Kikeho Péreze. Hra je nyní hodně rozkouskovaná. Standardka pro Valladolid.
     
    38
    Darwin Machís dostal zleva přihrávku na hranici pokutového území. Střela mu příliš nesedla a byl z toho jen roh. Ani po něm nemusel David Soria zasahovat.
     
    39
    Nenápadný centr z pravé strany přinesl v pokutovém území Getafe nečekané zmatky. Damián Suárez nakonec odklidil míč na další roh.
     
    40
    Álvaro Aguado ztratil balon u postranní čáry, fanoušci se chytají za hlavu. Getafe může posunout hru z vlastní poloviny.
     
    41
    Gastón Álvarez poslal do vápna dlouhé vhazování. Jaime Mata si po chvíli pomohl ve vzdušném souboji útočným faulem na Luise Péreze, kterému naskočil na záda.
     
    42
    Álvaro Aguado se nerozpakoval a zkusil odvážnou střelu bez přípravy ze střední vzdálenosti. Krásná branka z toho není, jeho dělovka zamířila poměrně dost nad břevno.
     
    43
    Getafe mohlo jít zničehonic do vedení! Po prodlouženém centru z pravé strany hlavičkoval z hranice malého vápna k pravé tyči Jaime Mata. Jordi Masip jeho zakončení vytěsnil konečky prstů na brankové čáře směrem ven.
     
    45
    První poločas bude nastaven o čtyři minuty.
     
    45+2
    Téměř polovina nastaveného času je minulostí. Vše nasvědčuje tomu, že se půjde do kabin za bezbrankového stavu. Po Aleňově nakopnutí protihráče se totiž nehraje.
     
    45+4
    Valladolid získal v závěru nastavení možnost ohrozit branku z rohového kopu. Centr z pravé strany byl ale velice rychle odpraven z velkého vápna.
     
    45+4
    Juan Iglesias přidržel za ruku rozběhnutého Darwina Machíse a vyfasoval žlutou kartu. Valladolid si ještě kopne standardku. Je to takový zkrácený roh z levé strany.
     
    45+5
    Rozhodčí ještě musel krotit vášně před brankou Getafe. Džawád al-Jámiq si vykoledoval žlutou kartu, stejně tak Gastón Álvarez.
     
    45+6
    Konečně došlo i na rozehrání standardky. Byla z toho ale jen hodně nepovedený střela a další strkanice na hostující polovině. Ty provázely i odchod hráčů do kabin.
     
    45+6
    První poločas skončil.
     
    Úvodní poločas branku nenabídl. Aktivnější byl Valladolid, jenž potřebuje nutně zvítězit. Jedinou vážnou možnost ke skórování ale měli v závěru poločasu hosté. Po prodlouženém centru z pravé strany hlavičkoval k tyči Mata, Masip ale jeho zakončení fantastickým skokem vyrazil. Závěr poločasu provázely potyčky a strkanice. I vzhledem k důležitosti zápasu nás zřejmě čeká hodně vyhrocené druhé dějství.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 22:07.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Luis Pérez se na trávníku svíjí v kotrmelcích poté, co jej sestřelil Juan Latasa. Zastavil tím pokus o založení rychlé akce.
     
    48
    Hlavním aktérem znovu Luis Pérez. V běhu si zpracoval míč rukou. Tento jev je dnes k vidění poměrně často.
     
    49
    Lucas Olaza odvracel na poslední chvíli balon na hranici malého vápna. Následně byl stejně avizován ofsajd Getafe.
     
    51
    Někteří fanoušci již z tribuny vybízejí trenéra Pezzolana ke střídání. Je pravda, že oživení hry by se Valladolidu hodilo. Zatím je úvod druhého poločasu v jeho podání poněkud mdlý.
     
    54
    Darwin Machís byl Maurem Arambarrim postrčen do protihráče. Valladolid bude zahrávat přímý kop.
     
    55
    Álvaro Aguado se pokusil překvapit Soriu a zvolil střelu na bližší tyč. Jenže ji o nějaký ten metr minul, a tak nemusel brankář Getafe vůbec zasahovat.
     
    58
    Zápas i nadále provázejí emoce. Žlutou kartu nyní inkasoval za přílišné projevy od postranní čáry trenér Getafe Jose Bordalas.
     
    61
    Darwin Machís odcentroval zleva před malé vápno, odkud hlavičkoval Cyle Larin v pádu nad břevno! Tato souhra volala po gólu.
     
    62
    Střídání v týmu Real Valladolid:
    ze hřiště odchází Kike Pérez, přichází Lucas Rosa.
     
    62
    Střídání v týmu Real Valladolid:
    ze hřiště odchází Luis Pérez, přichází Sergio León.
     
    64
    Valladolid nabírá tempo. Hosté museli odvracet centr z pravé strany a následně i přihrávku zleva. Pruhovaní zůstávají u míče a kombinují na útočné polovině.
     
    65
    Darwin Machís zkusil z levé strany dlouhou křižnou střelu na vzdálenější tyč. Byla ovšem příliš vysoká.
     
    66
    Střídání v týmu Getafe CF:
    ze hřiště odchází Mauro Arambarri, přichází Luis Milla.
     
    67
    Balon se po sérii krátkých přihrávek dostal několik metrů před hranici šestnáctky. Opřel se do něj bez přípravy Álvaro Aguado. Pálil nad pravý horní růžek Soriovy svatyně. Valladolidu již nezbývá, než zkoušet štěstí ze všech pozic.
     
    69
    Getafe přenechalo v posledních minutách aktivitu zcela na Valladolidu. Hostům stačí v poklidu bránit remízu, nemají kam se hnát.
     
    70
    Domácí lavička chystá další dvojité střídání. Již není na co čekat. V závěru lze ze strany Valladolidu očekávat vabank.
     
    71
    Střídání v týmu Real Valladolid:
    ze hřiště odchází Darwin Machís, přichází Kenedy.
     
    71
    Střídání v týmu Real Valladolid:
    ze hřiště odchází Lucas Olaza, přichází Sergio Escudero.
     
    73
    Fotbalisté Valladolidu kombinují delší dobu na útočné polovině, jenže na dostřel branky se nedostávají. Někteří fanoušci už dokonce hráčům ukazují, kterým směrem mají hrát.
     
    74
    Z levého křídla odcentroval Kenedy. Cyle Larin zakončoval bez přípravy vedle pravé tyčky. Balon nezasáhl zrovna ideálně.
     
    75
    Pozor! V hledišti se slaví. Již jen o čest hrající Espanyol vede čtvrt hodiny před koncem 3:2 nad Almeríou a Valladolid se rázem dostává o skóre na nesestupovou příčku!
     
    77
    Po přihrávce z pravé strany střílel ze středu vápna z první Cyle Larin. Znovu to bylo v jeho podání značně nepřesné.
     
    78
    Střídání v týmu Getafe CF:
    ze hřiště odchází Omar Alderete, přichází Domingos Duarte.
     
    78
    Střídání v týmu Getafe CF:
    ze hřiště odchází Carles Aleñá, přichází Ángel Algobia.
     
    79
    Domácí na souhru okolností rozhodně spoléhat nechtějí. Valladolid se i nadále tlačí dopředu, jenže nepřesností je zkrátka příliš. Další dlouhý nákop skončil až v zámezí.
     
    81
    Dlouhé přenesený hry na levý okraj hřiště, kde si míč zpracoval na prsou Kenedy. Poté vybojoval pro svůj celek vhazování.
     
    82
    Sledujeme stále stejný obrázek. S míčem operují na polovině soupeře výhradně domácí. Getafe na hru směrem dopředu zcela rezignovalo.
     
    84
    Plachtící balon ukryl do rukavic David Soria. Spousta diváků teď doslova hltá své mobilní telefony a simultánně sledují, co se děje v Barceloně. Espanyol stále vede, což pro Valladolid znamená záchranu.
     
    87
    Rychlá akce po pravé straně končí odkopem od branky Getafe. Domácí si žádali roh, rozhodčí ale byli jiného názoru.
     
    88
    Stadion utichl a mnozí fanoušci propukli v pláč. Almería srovnala z pokutového kopu na hřišti Espanyolu. Valladolid tedy potřebuje nutně vsítit branku, už je zase zpět na sestupové pozici!
     
    90
    Gonzalo Plata si navedl balon na střelu levačkou z hranice šestnáctky. Křižným pokusem poměrně těsně minul vzdálenější horní roh branky.
     
    90+1
    Druhý poločas bude nastaven minimálně o šest minut.
     
    90+2
    Kenedy zabojoval a doběhl na levém okraji hřiště přetažený nákop. Následně upadl ve vápně Sergio León. Rozhodčí ale ihned ukázal, že tohle na penaltu nebylo.
     
    90+3
    Další otřesný centr, který doplachtil až do zámezí. Valladolidu nelze upřít snaha, nervozita je ale na jeho kopačkách jasně patrná.
     
    90+4
    Žlutá karta pro Juana Latasu. Ve výskoku udeřil loktem protihráče, a tak nebylo o čem.
     
    90+5
    Střídání v týmu Getafe CF:
    ze hřiště odchází Jaime Mata, přichází Fabrizio Angileri.
     
    90+6
    Rozběhla se poslední minuta avizovaného nastavení. Po centru na penaltu hlavičkoval Džawád al-Jámiq vysoko nad břevno. Domácí reklamovali, že to bylo s tečí, ale kope se jen od branky Getafe.
     
    90+7
    Zřejmě poslední šance, jak zvrátit sestup z La Ligy. Valladolid zahrává standardku z pravého okraje hřiště. Do útoku se zapojí i brankář Jordi Masip.
     
    90+8
    Real rozehrál nakrátko, a tak se Masip rychle vydal nazpátek. Následně sice Valladolid vybojoval roh, jenže sudí Munuera už ho rozehrát nenechal a zápas k nelibosti domácích ukončil.
     
    90+8
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 79 % : 21 %.
    Střely na branku: 0:1. Střely mimo: 12:2. Rohy: 6:1. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 9:25.
     
    Fotbalisté Valladolidu v závěrečném 38. kole La Ligy pouze remizovali 0:0 s Getafe a po ročním působení opět opouštějí nejvyšší soutěž. Real byl po celý zápas aktivnějším týmem, srážely ho ale nepřesnosti. Z celkových patnácti střel nemířila ani jedna mezi tři tyče. To hosté mohli z minima vytěžit maximum, hlavičku Maty z hranice malého vápna ale Masip v závěru první půle na brankové čáře fantasticky vyrazil. Valladolid pak získal naději díky vedení Espanyolu nad Almeríou, ta ale před koncem vyrovnala z penalty a dostala se v tabulce zpět před Real. Záchranu naopak slaví Getafe, které se v závěrečné půlhodině soustředilo výhradně na ubránění remízy a zisk bodu. Klub z madridského předměstí zakončil sezonu sérií čtyř utkání bez porážky. (23:09:11)

    Filip Lefenda

    Branky:

    Karty:   45+5. al-Jámiq (RVL) – 45+4. J. Iglesias (GET), 45+5. G. Álvarez (GET), 90+4. Latasa (GET)


    Držení míče: 79 % : 21 %.
    Střely na branku: 0:1. Střely mimo: 12:2. Rohy: 6:1. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 9:25.
    Real Valladolid: Masip – L. Pérez (62. León), al-Jámiq, Ja. Sánchez (17. D. Torres), Olaza (71. Escudero) – K. Pérez (62. Rosa), Mesa, Aguado – Plata, Larin, Machís (71. Kenedy).
    Náhradníci: Asenjo – Fresneda, Maroto, Plano, Rofino Gordo, I. Sánchez, Akinsola.

    Trenér: Paulo Pezzolano

    Getafe CF: Soria – Da. Suárez, Mitrović, Alderete (78. Duarte), G. Álvarez – J. Iglesias, Arambarri (66. L. Milla), Maksimović, Mata (90+5. Angileri) – Aleñá (78. Algobia), Latasa.
    Náhradníci: D. Conde, Casilla – Amavi, Mayoral, al-Haddádí, Seoane, G. Villar.

    Trenér: Jose Bordalas Jímenez

    Rozhodčí: J. L. Munuera – A. Martínez, J. L. Martínez
    bahis siteleri