Velká cena Nizozemska - Moto3 Vítěz: J. Masià (ESP) (kon.) | Velká cena Nizozemska - Moto2 Vítěz: J. Dixon (GBR) (kon.) | Velká cena Nizozemska - MotoGP Vítěz: F. Bagnaia (ITA) (kon.)
konec
Velká cena Nizozemska - MotoGP

Vítěz: F. Bagnaia (ITA)

Neděle 25.06.2023, 14:00 • TT Circuit Assen • Silniční motocykly
     
    Pořadí MS

    1. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) 194 b
    2. Jorge Martín (ESP/Ducati) 159 b
    3. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) 158 b
    4. Brad Binder (RSA/KTM) 114 b
    5. Johann Zarco (FRA/Ducati) 109 b
    6. Luca Marini (ITA/Ducati) 98 b
    7. Jack Miller (AUS/KTM) 79 b
    8. Aleix Espargaró (ESP/Aprilia) 77 b
    9. Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) 64 b
    10. Álex Márquez (ESP/Ducati) 63 b (15:17:39)
     
    Francesco Bagnaia (1. místo): „Skvělý pocit zvítězit. Přiznám se, jel jsem dnes na limit, přesto jsem neměl nic jistého do poslední zatáčky. Miluji závodění v Nizozemsku, a to hlavně z důvodu úžasné podpory fanoušků.“

    Marco Bezzecchi (2. místo): „Jsem velmi šťastný. Po startu jsem měl kontakt s nějakým jezdcem, nevím s kým. Dalo mi velkou práci předjet Brada Bindera, byl skvělý na brzdách, dohnat Peca (Francesco Bagnaia) už potom bylo téměř nemožné. Víkend jsem si ohromně užil, děkuji výborným fanouškům.“

    Aleix Espargaro (3. místo): „Předvedl jsem snad nejlepší start kariéry, jenže potom došlo ke kontaktu s Marinim, což mě zbrzdilo. Bylo velké horko, takže se nezávodilo vůbec lehce. Snažil jsem se na konci předjet Brada, ale nepovedlo se mi zaútočit.“
    Marco Bezzecchi si s fanoušky v Assenu viditelně rozumí
     
    Královskou kubaturu MotoGP v nizozemském Assenu ovládl nejlepší závodník dosavadního průběhu sezóny Francesco Bagnaia sice po startu zůstal na druhém místě, nicméně ve třetím kole předjel Bindera a po zbytek závodu už před sebe nikoho nepustil.

    Druhé místo vybojoval vítěz kvalifikace Marco Bezzecchi a na stupně vítězů doplnil italské duo Španěl na Aprilii Aleix Espargaró. Největším smolařem víkendu se stal Brad Binder, který stejně jako ve sprintu projel pod šachovnicovou vlajkou jako třetí, jenže znovu v posledním kole porušil traťové limity, proto jej organizátoři závodu odsunuli o jednu pozici dolů na konečné čtvrté místo.
     
    Změna ve výsledcích! Brad Binder sice projel cílem třetí, jenže podobně jako ve včerejším sprintu v posledním kole porušil traťové limity. Ve sprintu Jihoafričan dostal třívteřinový trest, dnes jej organizátoři odsunuli o jednu pozici, tedy na konečné čtvrté místo. Na stupně vítězů se tedy postaví Aleix Espargaró.
     
    Konec závodu.
    V Assenu kraloval lídr šampionátu Francesco Bagnaia
     
    Cíl
    Lídr šampionátu Francesco Bagnaia vítězí v Assenu a navyšuje náskok na čele! V posledním kole za sebou bez problémů podržel druhého Marca Bezzecchiho, třetí pozici uhájil Brad Binder. V bitvě o čtvrtou příčku Aleix Espargaró o devět tisícinek zdolal Jorgeho Martína.
     
    26
    Na rovince se Brad Binder vzdálil čtvrtému Aleixi Espargaróvi, takže je klidně možné, že se Španěl nedostanu k útoku, který by mu v případě úspěchu zaručil stupně vítězů.
     
    26
    Francesco Bagnaia právě najel do posledního kola! Situaci má pevně pod kontrolou, na Marca Bezzecchiho disponuje komfortním sekundovým náskokem.
     
    25
    A pozor, ještě bychom mohli vidět bitvu o druhé místo! Marco Bezzecchi lehce zpomalil, a to se hned projevilo, za sebou má Bindera rozdílem pěti desetin.
     
    25
    Zuby nehty udržuje třetí místo Brad Binder. Aleix Espargaró na něj neustále dotírá, ale ještě nedokázal zaútočit.
     
    24
    Marco Bezzecchi snížil ztrátu na jednu vteřinu, každopádně se nezdá, že by Francesco Bagnaia měl dopustit výraznější drama.
     
    24
    Kamerové záběry už zachycují jenom vedoucí pětici, neboť šestý Álex Márquez ztrácí na pátého Jorgeho Martína přes devět sekund.
     
    23
    K boji o vítězství zřejmě nedojde. Francesco Bagnaia přidal do plynu a navýšil náskok ke vteřině a půl.
     
    23
    Nicméně Álex Márquez měl takový náskok, že i navzdory průjezdu long lapem za zády s přehledem udržel sedmého Mariniho.
     
    22
    Přestože jede osamocený, tak se Álex Márquez nevyvaroval dalšího porušení pravidel, takže dostal trest průjezdu dlouhým kolem
     
    22
    Aktuálně se nejvíce vyplatí sledovat bitvu o třetí místo, kde Aleix Espargaró plánuje útok na Brada Bindera. Bezzecchi je nadále od Bagnaii vzdálený okolo vteřiny.
     
    21
    Pozornost si zaslouží i pátý Jorge Martín, jenž zajíždí velmi dobré časy, na čtvrtého Espargara ztrácí rovnou vteřinu a i on tedy nadále může pomýšlet na bednu.
     
    21
    Vítěz sobotního sprintu Marco Bezzecchi by rád zaznamenal prvenství i v nedělním závodě. Stáhl manko na Bagnaiu pod vteřinu a ukazuje, že krajanovi nedá nic zadarmo.
     
    20
    Že by Bradu Binderovi začala odcházet měkká pneumatika? Jihoafričan neudržel tempo druhého muže, naopak se mu začíná přibližovat Aleix Espargaró.
     
    20
    Vraťme se na tělo, kde nadále kraluje Francesco Bagnaia. Na svém náskoku přidává, na Bezzecchiho má k dobru vteřinu a tři desetiny.
    Di Giannantonio v Assenu body nezapíše
     
    19
    To je smůla. Z velmi solidního devátého místa položil v prvním sektoru motorku na předek Fabio Di Giannantonio, navíc se mu ji nepodařilo znovu nahodit, takže skončí bez bodů.
     
    19
    Varování před porušováním traťových limitů pro Álexe Márqueze, jenž si může dovolit více hlídat svou jízdu, protože jede osamocený na šesté pozici.
     
    18
    Souboje o druhé místo využívá Francesco Bagnaia k navyšování náskoku, k dobru už má přes jednu vteřinu.
     
    18
    Avšak Brad Binder bojuje. První pokus o vrácení předjížděcího manévru nevyšel, Ital si pohlídal vnitřek zatáčky.
     
    17
    Zničehonic Brad Binder nejenže ztratil kontakt s Francescem Bagnaiou, ale o pár zatáček později neubránil útok Marca Bezzecchiho a propadá se na třetí příčku.
     
    17
    Pořadí: Bagnaia, Binder, Bezzecchi, Espargaró, Martín...
     
    16
    Zdánlivě v poklidu si na čtvrtém místě po celou dobu závodu krouží Aleix Espargaró. Před sebou má o vteřinu Bezzecchiho, za sebou o sekundu a půl Martína.
     
    16
    Marco Bezzecchi začíná ztrácet víc a víc. Vítěz sobotní kvalifikaci i sprintu má na Bindera půlvteřinové manko.
     
    15
    V závodě pokračuje patnáct závodníků, to znamená, že každý bude bodovat. Komukoliv by se tedy vyplatilo pokračovat i po případném bodu, minimálně bod by měl jistý.
     
    15
    Hodně rozzlobený je na svůj stroj Iker Lecuona, tento Španěl je po Oliveirovi druhým závodníkem odstoupivším z důvodu technického problému.
     
    14
    Takaaki Nakagami dostal informaci o penalizaci, tu Japonec odbyl hned v dalším kole a po dlouhém kole si pohoršil na osmou pozici za Mariniho.
     
    14
    Marco Bezzecchi bojuje, ale ne a ne se dostat na bezprostřední kontakt k Bradu Binderovi, ztrácí tři desetiny.
     
    13
    Trest průjezdu dlouhým kolem dostává Takaaki Nakagami, který přitom figuruje na velmi pěkné sedmé příčce.
     
    13
    Miguel Oliveira podle všeho vyjel z trati z důvodu technického problému. V dalším kole zajíždí do pit lane a v závodě končí.
     
    12
    Pořadí: Bagnaia, Binder, Bezzecchi, Espargaró, Martín...
     
    12
    Výjezd mimo trať počkal Miguela Oliveiru, jenž se naštěstí vyhnul štěrku, pohoršil si jenom o jednu pozici na jedenácté místo.
     
    11
    Francesco Bagnaia ukazuje, že ne náhodou je vedoucím mužem průběžného hodnocení šampionátu. Chvilu disponoval nejrychlejším kolem, ale hned vzápětí jej o devět tisícinek překonal Brad Binder.
     
    11
    Na trati se aktuálně moc zajímavého neděje. I skupinka pronásledovatelů se začíná trhat, Pátý Jorge Martín ujel Álexi Marquezovi, i ten už si začíná budovat náskok
     
    10
    Zatím marně se snaží trio vpředu dotáhnout Aleix Espargaró. každopádně zajíždí velmi dobré časy a rozhodně není bez šance.
     
    10
    Vepředu znovu sledujeme souboj tří závodníků. Marco Bezzecchi docvakl Brada Bindera, ve vedení zůstává Bagnaia.
     
    9
    Už tři závodníci byli upozorňeni na porušování traťových limitů. Jedná se o Takaakiho Nakagamiho, Raúla Fernándeze a Ikera Lecuonu.
     
    9
    Podle všeho bylo nepovedené kolo Marca Bezzecchiho jen slabou chvilkou, vítěz kvalifikaci totiž vzápětí zaznamenal nejrychlejší kolo.
     
    8
    Početné výpadky dávají šanci bodovat závodníkům, kteří se tak často mezi patnáctkou neobjevují. Pokračuje sedmnáct závodníků, poslední jede Němec Jonas Folger.
     
    8
    Hodně nepovedení kolo absolvoval Marco Bezzecchi, jenž rázem ztrácí na druhou pozici osm desetin.
     
    7
    Brad Binder má měkkou zadní pneumatiku, což by mohla být komplikace v závěru závodu, to by teoreticky mohla začít odcházet. Zatím Jihoafričan drží tempo Bagnaii.
     
    7
    Pátá zatáčka je konečnou pro Eneu Bastianiniho. Zavřel si předek, takže se o žádné drama nejednalo, každopíádně z motorky začal vytékat olej, takže Ital nemůže v závodu pokračovat.
     
    6
    Pořadí: Bagnaia, Binder, Bezzecchi, Espargaró, Martín...
     
    6
    Skupinku pronásledovatelů od pátého místa dál vede Jorge Martín. Místo mazání manka na Espargara se však musí bránit atakům Álexe Márqueze.
     
    5
    Velkou chybu vyrobil Luca Marini, který byl dlouhý v levotočivé zatáčce a z šesté se propadl až na devátou příčku.
     
    5
    Každopádně vedoucí trio má k dobru osm desetin na Aleixe Espargara, ten jede osamocen o dvě vteřiny před Martínem.
     
    4
    Francesco Bagnaia se snaží na prvním místě vybudovat náskok, ale zatím neúspěšně, Bagnaia s Bezzecchim se drží.
    Ani rychle jedoucí Viñales body nezapíše
     
    4
    A další pád! Maverick Viñales jel skvělé časy, ale není mu to nic platné, v osmé zatáčce padá a i pro něj závod končí.
     
    3
    Ze hry jsou dva Francouzi! Fabio Quartararo se střetl s Johannem Zarcem a oba závodníci skončili ve štěrku a vůbec se jim nechce zpátky na nohy.
     
    3
    Změna na čele! Francesco Bagnaia se rozhodl pro útok v pravotočivé zatáčce, Brad Binder se musel sklonit před manévrem Itala.
     
    2
    Ve velmi dobrém úvodu pokračuje Brad Binder, na nějž ovšem nebezpečně dotírá Bagnaia. Nejrychlejší kolo zajel šestý Maverick Viñales.
    Pád Jacka Millera
     
    2
    Ve druhém kole zahazuje svůj stroj v první zatáčce Jack Miller. Vzteky potom kopl do kusu z jeho motocyklu, který při pádu odpadl.
     
    1
    Naopak se neodlepil ideální vítěz kvalifikace Marco Bezzecchi, druhou příčku udržel Francesco Bagnaia.
    Binder po startu vyletěl z pátého na první místo
     
    1
    Fantastický start Brada Bindera! Jihoafričan vyrazil jako raketa a ačkoliv startoval z druhé řady, tak do první zatáčky sklápěl motorku na čele!
     
    Závod právě odstartoval.
     
    Jezdci najeli do zahřívacího kola. Závod byl vypsán na 26 kol.
    Marc Márquez se kvůli zlomenině žebra v dnešním závodě nepředstaví
     
    Sobotní sprint

    Sprint ovládl Marco Bezzecchi, který ukázal, že jeho prvenství v kvalifikaci nebylo náhodné. Ital sice po startu klesl na třetí místo, ale vrátil předjetí Binderovi i Bagnaiovi, načež si vybudoval náskok okolo jedné vteřiny, který udržel až do cíle. Druhý dojel právě lídr šampionátu Francesco Bagnaia a třetí místo připadlo Fabiu Quartarovovi, jenž vytěžil ze skutečnosti, že Brad Binder, který projel cílem jako třetí, dostal třísekundovou penalizaci za porušování traťových limitů.

    1. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) 20:09,174
    2. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) +1,294
    3. Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) +1,872
    4. Aleix Espargaró (ESP/Aprilia) +2,245
    5. Brad Binder (RSA/KTM) +4,582
    6. Jorge Martín (ESP/Ducati) +5,036
    7. Maverick Viñales (ESP/Aprilia) +5,876
    8. Enea Bastianini (ITA/Ducati) +10,102
    9. Álex Márquez (ESP/Ducati) +10,252
     
    Kvalifikace

    1. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) 1:31,472
    2. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) +0,061
    3. Luca Marini (ITA/Ducati) +0,158
    4. Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) +0,199
    5. Brad Binder (RSA/KTM) +0,232
    6. Aleix Espargaró (ESP/Aprilia) +0,340
     
    Pořadí MS

    1. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) 169 b
    2. Jorge Martín (ESP/Ducati) 148 b
    3. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) 138 b
    4. Johann Zarco (FRA/Ducati) 109 b
    5. Brad Binder (RSA/KTM) 101 b
    6. Luca Marini (ITA/Ducati) 89 b
    7. Jack Miller (AUS/KTM) 79 b
    8. Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) 64 b
    9. Aleix Espargaró (ESP/Aprilia) 61 b
    10. Maverick Viñales (ESP/Aprilia) 56 b
     
    Okruh – TT Circuit Assen:

    Okruh jako takový byl vybudován v roce 1955 a nikdy nechyběl (s výjimkou sezóny 2020 kvůli Covidu) v kalendáři šampionátu. Čítá celkem jedenáct pravých a šest levých zákrut, které se rozprostírají na délce o něco málo překračující čtyři a půl kilometru. Poslední změna rozložení trati se datuje do roku 2006, kdy byla odstraněna takzvaná Severní smyčka.

    Okruh v Assenu nenabízí prakticky žádné převýšení, založen je převážně na rychlých a středně rychlých zatáčkách, kterými se vyznačuje hlavně prostřední sektor. Problémy závodníkům v Nizozemí činí obvykle nárazový vítr a nevyzpytatelné počasí – často je zde k vidění déšť.
     
    Všem fanynkám a fanouškům motorsportu přeju krásné nedělní odpoledne. Šampionát silničních motocyklů královské kategorie MotoGP pokračuje osmým závodem, který se pojede na trati v nizozemském Assenu a já vás srdečně vítám při jeho sledování.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 14:00.

    Milan Huppert

    Pořadí MS
    • 1. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) 194 b
    • 2. Jorge Martín (ESP/Ducati) 159 b
    • 3. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) 158 b
    • 4. Brad Binder (RSA/KTM) 114 b
    • 5. Johann Zarco (FRA/Ducati) 109 b
    • 6. Luca Marini (ITA/Ducati) 98 b
    • 7. Jack Miller (AUS/KTM) 79 b
    • 8. Aleix Espargaró (ESP/Aprilia) 77 b
    • 9. Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) 64 b
    • 10. Álex Márquez (ESP/Ducati) 63 b

    Pořadí v cíli
    • 1. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) 40:37,640
    • 2. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) +1,223
    • 3. Aleix Espargaró (ESP/Aprilia) +1,925
    • 4. Brad Binder (RSA/KTM) +1,528
    • 5. Jorge Martín (ESP/Ducati) +1,934
    • 6. Álex Márquez (ESP/Ducati) +12,437
    • 7. Luca Marini (ITA/Ducati) +14,174
    • 8. Takaaki Nakagami (JPN/Honda) +14,616
    • 9. Franco Morbidelli (ITA/Yamaha) +29,335
    • 10. Augusto Fernández (ESP/KTM) +33,736
    • 11. Lorenzo Savadori (ITA/Aprilia) +35,084
    • 12. Raúl Fernández (ESP/Aprilia) +39,622
    • 13. Stefan Bradl (GER/Honda) +42,504
    • 14. Jonas Folger (GER/KTM) +45,609
    • Fabio Di Giannantonio (ITA/Ducati) DNF
    • Iker Lecuona (ESP/Honda) DNF
    • Miguel Oliveira (POR/Aprilia) DNF
    • Enea Bastianini (ITA/Ducati) DNF
    • Maverick Viñales (ESP/Aprilia) DNF
    • Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) DNF
    • Johann Zarco (FRA/Ducati) DNF
    • Jack Miller (AUS/KTM) DNF
    • Marc Márquez (ESP/Honda) DNS

    Nejrychlejší kolo
    • 1. Jorge Martín (ESP/Ducati) 1:33,065

    Postavení na startu
    • 1. řada: Marco Bezzecchi (ITA/Ducati), Francesco Bagnaia (ITA/Ducati), Luca Marini (ITA/Ducati)
    • 2. řada: Fabio Quartararo (FRA/Yamaha), Brad Binder (RSA/KTM), Aleix Espargaró (ESP/Aprilia)
    • 3. řada: Maverick Viñales (ESP/Aprilia), Johann Zarco (FRA/Ducati), Álex Márquez (ESP/Ducati)
    • 4. řada: Jorge Martín (ESP/Ducati), Miguel Oliveira (POR/Aprilia), Jack Miller (AUS/KTM)
    • 5. řada: Fabio Di Giannantonio (ITA/Ducati), Takaaki Nakagami (JPN/Honda), Franco Morbidelli (ITA/Yamaha)
    • 6. řada: Raúl Fernández (ESP/Aprilia), Enea Bastianini (ITA/Ducati)
    • 7. řada: Lorenzo Savadori (ITA/Aprilia), Stefan Bradl (GER/Honda), Augusto Fernández (ESP/KTM)
    • 8. řada: Iker Lecuona (ESP/Honda), Jonas Folger (GER/KTM)


    bahis siteleri