Diamantová liga – Stockholm (kon.)
konec
Diamantová liga – Stockholm

Neděle 02.07.2023, 17:15 • Stockholms Olympiastadion, Stockholm • Diamantová liga
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 17:15.
     
    Po necelých 48 hodinách opět vítám příznivce špičkové světové atletiky! Sezona je v plném proudu a nenápadně se přibližuje svému letošnímu vrcholu. Mistrovství světa startuje již za necelých 7 týdnů. Diamantová liga pak nabrala pořádné tempo a mítink na historickém olympijském stadionu ve Stockholmu uzavírá její první polovinu. Po něm následuje v tomto seriálu dvoutýdenní přestávka. Kdo do ní půjde s dobrou náladou? Dočkají se fanoušci kromě očekávaného vítězství tyčkaře Armanda Duplantise i dalšího triumfu domácích sportovců?
     
    Na tyto otázky zatím odpověď neznáme, jednu věc však víme zcela jistě. Na rozdíl od pátečního mítinku v Lausanne se ten ve švédském hlavním městě obejde bez českých a slovenských atletů.
     
    Diamantových disciplín je na programu celkem 14 a většina z nich je výborně obsazená. Mezi diskařkami nechybí Američanka Valarie Allmanová. Poprvé v sezoně se utkají výškařské hvězdy U Sang-hjok z Koreje s Italem Gianmarcem Tamberim. V tyčce bude chtít stadion potěšit co nejlepším výkonem již zmíněný Armand Duplantis. Poněkud nevýrazná je sestava čtvrtkařů, nejlepší osobní rekord i letošní výkon má Nigerijec Emmanuel Bamidele. Stejně je na tom i nejkratší mužský sprint, jen dva muži na startu letos běželi pod 10 sekund. Favoritem je Jihoafričan Akani Simbine. Naopak hodně našlapaný je závod mílařek v čele s Britkou Laurou Muirovou a skupinou čtyř skvělých Etiopanek. Uvidíme, co přinese soutěž dálkařek, jelikož ani Němka Malaika Mihambová, ani Nigerijka Ese Brumeová zatím letos nijak nezáří. Velkým otazníkem bude také 5kilometrový běh žen, jelikož polovina startovního pole tuto trať letos ještě neběžela. Poté, co v diskařském sektoru muži vystřídají ženy, budou všichni v očekávání, co předvede Slovinec Kristjan Čeh a zda ho domácí atleti dokážou potrápit. Na stovce překážek se představí světová rekordmanka Tobi Amusanová z Nigérie, favoritem mezi steeplery bude Maročan Soufiane El Bakkali, který však už není neohroženým vládcem disciplíny. Kvalitativním vrcholem závěrečných běhů bude rozhodně čtvrtka překážek mužů v čele s fenomenálním Norem Karstenem Warholmem, jelikož sestavy dvoustovkařek a půlkařů neslibují nějaké velké výkony. Ale třeba budeme příjemně překvapeni.
     
    Nějakým velkým výkonům bohužel nebude nahrávat počasí. Ve Stockholmu se v nedělním pozdním odpoledni čeká pouze 18°C a téměř jistě minimálně přeháňky, spíše však trvalý slabý déšť. Uvidíme, komu budou takové podmínky nejvíce vyhovovat.
     
    Program mítinku

    17:14 – disk žen
    17:25 – výška mužů
    17:27 – tyč mužů
    18:04 – 400 m mužů
    18:14 – 100 m mužů
    18:21 – 1 500 m žen
    18:30 – dálka žen
    18:36 – 5 000 m žen
    18:55 – disk mužů
    19:02 – 100 m překážek žen
    19:12 – 3 000 m překážek mužů
    19:31 – 400 m překážek mužů
    19:42 – 200 m žen
    19:52 – 800 m mužů
     
    Začátek mítinku.
     
    Předpověď počasí se naplnila. Ve Stockholmu je chladno, pouze 16°C, prší, a soutěže začínají s drobným zpožděním.
     
    DiskŽ
    Až nyní, 8 minut poté, co měly začít, zahájily svoji soutěž diskařky. Jako první vešla do kruhu Valarie Allmanová, avšak její úvodní pokus se neměří.
     
    DiskŽ
    To Sandra Perkovićová na úvod háže solidních 64,37 m a má prakticky jistotu, že bude házet ještě aspoň 4×.
     
    VýškaM
    V tuto chvíli již měli skákat výškaři, avšak i tato disciplína začne se zpožděním. Pro začátek je laťka na 208 cm, tak nízko by však měl soutěžit pouze jeden z dvojice domácích atletů.
     
    TyčM
    Počasí výrazně znepříjemňuje podmínky také tyčkařům, ani oni nezačali podle původního časového plánu. Jejich úvodní meta je stanovena na 542 cm.
     
    DiskŽ
    První pokusy mají odházené všechny tři Němky, přes 60 m se dostala pouze Kristin Pudenzová a za 62,33 m jí aktuálně patří 2. pozice.
     
    DiskŽ
    První série je odházená a z 10 diskařek hned 4 nemají platný pokus. Vede Sandra Perkovićová před Kristin Pudenzovou, které zatím jako jediné přehodily 60metrovou hranici.
     
    Další diamantové technické disciplíny stále ještě nezačaly. Na dráze se přitom normálně běhá, pomalu na ní končí vedlejší, převážně národní, program.
     
    DiskŽ
    Valarie Allmanová nedokázala ani druhý pokus provést správně podle pravidel a ocitá se ve velmi nepříjemné situaci. To Sandra Pekrovićová se o 12 cm zlepšila na 64,49 m a upevňuje si prozatímní vedení.
     
    I v podmínkách, jaké ve Stockholmu panují, se dají překonávat osobní rekordy. V běhu na 3 000 metrů, předposledním v národním programu, to dokázalo hned 5 z prvních 8 mužů v cíli.
     
    DiskŽ
    Shanice Craftová ve druhé sérii hodila 59,64 m a posouvá se na 3. místo. Druhý pokus Kristin Pudenzová se neměřil.
     
    Soutěže výškařů a tyčkarů stále ještě nezačaly.
     
    VýškaM
    Konečně se rozběhla soutěž výškařů. A 208 cm nakonec absolvuje hned 6 z nich. Pouze domácí Fabian Delryd a překvapivě i Andrij Procenko musí opravovat.
     
    DiskŽ
    Valarie Allmanová nezvládla ani třetí pokus a soutěž pro ni končí! O první místo v průběžném pořadí Diamantové ligy nepřijde, na sebevědomí však tento výsledek rozhodně nepřidá.
     
    DiskŽ
    Shanice Craftová jako třetí překonává metu 60 metrů, avšak jen o 31 cm, takže se ze 3. místa nikam výš neposouvá.
     
    DiskŽ
    Mezi diskařkami se ukázalo, že pro postup do 4. a 5. série stačilo mít jeden aspoň trochu rozumný platný pokus. Z 10 závodnic totiž kromě již zmíněné Valarie Allmanové bez platného hodu ještě domácí Emma Srallaová při svém jediném platném hodu poslala disk ani ne ke 40metrové hranici, což je na této úrovni hodně trapné.
     
    DiskŽ
    Sandra Perkovićová ve čtvrté sérii hodila 62,78 m, i tento její pokus, dnes třetí nejlepší, by stačil k vedení v soutěži. Shanice Craftová se neustále zlepšuje, už těsně překonala 61 metrů.
     
    VýškaM
    Zatímco Andrij Procenko pochybení na 208 cm okamžitě napravil, Fabian Delryd to při třech pokusech nazvládl a ostudně končí bez platného pokusu. Pokračuje se na 212 cm, kde už se zapojí i Gianmarco Tamberi. U Sang-hjok i tuto výšku vynechává.
     
    VýškaM
    Na 212 cm končí druhý domácí výškař, Melwin Lycke-Holm. Zbývající sedmička pokračuje na 216 cm.
     
    400M
    Na dráze se chystá start první běžecké diamantové disciplíny, 400 m mužů.
     
    400M
    Ndorimu při předposlední fázi startu uklouzly na mokrém povrchu ruce a start se opakuje. A Ndori dostává žlutou kartu.
     
    400M
    Napodruhé se start povedl a velmi dobře vyběhl Matthew Hudson-Smith.
     
    400M
    Do cílové rovinky nabíhali bok po boku hned 3 čtvrtkaři, v těsném boji a příšerných podmínkách udržel nejvíce sil do závěru Zakithi Nene a zaběhl v rámci možností velmi dobrý čas 45,30 s. Emmanuel Bamidele finišoval druhý v čase 45,48 s, třetí pak Matthew Hudson-Smith, 45,57 s.
     
    400M
    400 m mužů

    1. Zakithi Nene (RSA) 45,30 s
    2. Emmanuel Bamidele (NGR) 45,48
    3. Matthew Hudson-Smith (GBR) 45,57
    4. João Coelho (POR) 45,66
    5. Attila Molnár (HUN) 45,77
    6. Leungo Scotch (BOT) 45,89
    7. Bayapo Ndori (BOT) 46,13
    8. Juki Joseph Nakadžima (JPN) 46,21
     
    DiskŽ
    Ve čtvrté a páté sérii se aspoň trochu trefila do pokusů Jorinde Van Klinkenová, hodila dvakrát za 62 metrů a výkonem 62,96 m z páté série jde na 2. místo. Na poslední chvíli postoupila do finále pro 3 nejlepší. To se týká i jasně vedoucí Sandry Perkovićové a Kristin Pudenzové.
     
    VýškaM
    Hamish Kerr a Thomas Carmoy překonali 216 cm napoprvé, ostatní výškaři musí opravovat.
     
    TyčM
    Tyčkaři jsou naopak stále zabaleni v bundách a čekají, jestli se podmínky aspoň trochu zlepší.
     
    DiskŽ
    Jorinde Van Klinkenová ve finále útočila, už našla gryf, ale 62,80 m není zlepšení. Kristin Pudenzová neměla platný pokus a Sandra Perkovićová vyhrává tento mítink Diamantové ligy. Společně s Valarií Allmanovou získává jistotu účasti ve finále v Eugene, jejich bodové zisky již zaručují pozici v top 8 konečného pořadí „základní části“.
     
    DiskŽ
    Disk žen

    1. Sandra Perkovićová (CRO) 64,49 m
    2. Jorinde Van Klinkenová (NED) 62,96
    3. Kristin Pudenzová (GER) 62,33
    4. Claudine Vitaová (GER) 61,51
    5. Shanice Craftová (GER) 61,01
    6. Melina Robertová-Michonová (FRA) 58,25
    7. Emma Ljungbergová (SWE) 55,86
    8. Caisa-Marie Lindforsová (SWE) 54,12
    9. Emma Srallaová (SWE) 38,81
    Valarie Allmanová (USA) NM
     
    100M
    Se zpožděním se chystá start stovky mužů, kde proti původně ohlášené startovní listině chybí André De Grasse. Místo něj běží Němec Joshua Hartmann.
     
    100M
    Akani Simbine skvěle odstartoval a náskok pohodlně udržel až do cíle! Vítězí v na podmínky velmi slušném čase 10,03 s. Druhý finišoval Reece Prescod za 10,14 s, o 3. místě musela rozhodovat cílová fotografie a jako velmi dobrý náhradník se ukázal Joshua Hartmann, 10,23 s. A zdá se, že se opět zranil skleněný sprinter Jimmy Vicaut.
     
    100M
    100 m mužů

    1. Akani Simbine (RSA) 10,03 s
    2. Reece Prescod (GBR) 10,14
    3. Joshua Hartmann (GER) 10,23
    4. Raphael Bouju (NED) 10,24
    5. Aaron Brown (CAN) 10,27
    6. Abdul Hakim Sani Brown (JPN) 10,33
    7. Henrik Larsson (SWE) 10,46
    8. Jimmy Vicaut (FRA) 13,34
     
    VýškaM
    216 cm se nejspíš ukáže jako pořádné síto soutěže výškařů. Kromě Kerra a Carmoye totiž uspěl již pouze Andrij Procenko, zachránil se třetím pokusem. Brandon Starc, Douwe Amels i Gianmarco Tamberi neuspěli, poslední pokus čeká U Sang-hjoka.
     
    1500Ž
    Odstartoval závod mílařek, který je skutečně velmi dobře obsazen. Otázkou je, jak bude Etiopankách chutnat chladno s deštěm, podmínky, ve kterých vyrostla Laura Muirová.
     
    1500Ž
    Vodičky Lemieszová a Mouchetová mají rozběhnout závod tak, aby mohl být překonán rekord mítinku.
     
    1500Ž
    Jenže závodnice nastavené tempo vodiček neakceptují, nejspíš neuvidíme čas pod 4 minuty.
     
    VýškaM
    U Sang-hjok i napotřetí shodil 216 cm a ani on nebude mít měřený pokus. Na 220 cm tak postupují pouze Hamish Kerr, Thomas Carmoy a Andrij Procenko.
     
    1500Ž
    Náběh do posledního kola, na čele Freweyni Hailuová a Diribe Weltejiová.
     
    1500Ž
    Laura Muirová chtěla útočit ze 4. místa, jenže neměla síly a nakonec se propadla až na 6. pozici! Etiposký souboj o vítězství rozhodla v polovině cílové rovinky Freweyni Hailuová, když dokázala zrychlit a soupeřkám utekla. Vítězný čas 4:02,31 min. Druhá doběhla Diribe Weltejiová za 4:02,79 min, třetí pak Hirut Mesheshaová, 4:03,01 min. Freweyni Hailuová se dostala i do čela průběžného pořadí Diamantové ligy s 21 body.
     
    VýškaM
    Hamish Kerr a Thomas Carmoy napoprvé překonávají i 220 cm! Průběžně zatím vede Kerr, má naprosto čistý zápis. Carmoy opravoval na 212 cm.
     
    DálkaŽ
    Měla by se rozběhnout soutěž dálkařek. A je to tak, Ivana Vuletaová zahajuje skokem 648 cm.
     
    VýškaM
    Andrij Procenko po prvním neúspěchu na 220 cm přenáší další pokusy na 224 cm.
     
    1500Ž
    1 500 m žen

    1. Freweyni Hailuová (ETH) 4:02,31 min
    2. Diribe Weltejiová (ETH) 4:02,79
    3. Hirut Mesheshaová (ETH) 4:03,01
    4. Ciara Mageeanová (IRL) 4:03,46
    5. Melissa Courtneyová-Bryantová (GBR) 4:03,81
    6. Laura Muirová (GBR) 4:03,83
    7. Birke Haylomová (ETH) 4:05,21
    8. Katie Snowdenová (GBR) 4:05,28
    9. Georgia Griffithová (AUS) 4:09,01
    10. Esther Guerrerová (ESP) 4:09,21
    11. Linden Hallová (AUS) 4:09,39
    12. Hanna Hermanssonová (SWE) 4:11,53
     
    5000Ž
    Odstartoval závod žen na 5 000 metrů, pořadatelé cílí na čas kolem 14:25 min. O tempo se postarají vodičky Aleksandra Płocińská a Zeineba Yimerová.
     
    VýškaM
    Hamish Kerr na druhý pokus překonává 224 cm a možná tím rozhodl o svém vítězství! Thomase Carmoye a Andrije Procenka čekají poslední opravy.
     
    DálkaŽ
    Po první sérii vede mezi dálkařkami Ivana Vuletaová výkonem 648 cm, druhá je Larissa Iapichinová za 626 cm, třetí Brooke Buschkuehlová, 622 cm.
     
    DálkaŽ
    Ivana Vuletaová se ve druhé sérii zlepšila na 658 cm.
     
    DálkaŽ
    Malaika Mihambová se lépe trefila do druhého pokusu a jde na 2. místo, 638 cm.
     
    VýškaM
    Andrij Procenko i Thomas Carmoy poslední opravy nezvládli a Hamish Kerr vítězí v soutěži výškařů úspěšným pokusem na 224 cm!
     
    VýškaM
    Výška mužů

    1. Hamish Kerr (NZL) 224 cm
    2. Thomas Carmoy (BEL) 220
    3. Andrij Procenko (UKR) 216
    4. Brandon Starc (AUS) 212
    4. Douwe Amels (NED) 212
    6.Gianmarco Tamberi (ITA) 212
    7.Melwin Lycke-Holm (SWE) 208
    Fabian Delryd (SWE) NM
    U Sang-hjok (KOR) NM
     
    DálkaŽ
    Ese Brumeová se ve druhé sérii posouvá na 3. místo, 635 cm.
     
    5000Ž
    4 kola před koncem pětky je na čele očekávaná africká nadvláda. Vodičky již odstoupily a o tempo se aktuálně stará Tsigie Gebreselamaová.
     
    VýškaM
    Hamish Kerr se posunul na 3. místo průběžného pořadí Diamantové ligy se 13 body. Vede dnes nestartující JuVaughn Harrison se 16 body, U Sang-hjok má bodů 14.
     
    5000Ž
    Náběh do posledního kola, na čele Medina Eisaová, táhne skupinu 7 běžkyň.
     
    5000Ž
    Beatrice Chebetová útočí na třístovce, Hailuová a Eisaová se drží!
     
    5000Ž
    Beatrice Chebetová v poslední zatáčce získala rozhodující náskok a cílovou rovinku už nemusela brát na krev! Vítězí v čase 14:36,52 min, což je její nejlepší letošní výkon. Souboj Etiopanek vyhrála Lemlem Hailuová, čas 14:38,06 min, před Medinou Eisaovou, čas 14:40,02. Pro Eisaovou jde dokonce o osobní rekord. Čtvrtá doběhla v národním rekordu Ugandy Sarah Chelangatová.
     
    DálkaŽ
    Malaika Mihambová ve třetí sérii se solidním nedošlapem skočila 659 cm a přebírá vedení v soutěži!
     
    DálkaŽ
    A zlepšila se i Ese Brumeová, 650 cm ji však ze 3. místa výše neposouvá. Hodně se to na čele zahustilo.
     
    DiskM
    Začíná soutěž diskařů, která hodně zajímá fanoušky na stadionu. Daniel Ståhl se těsně neudržel v kruhu, Kristjan Čeh úmyslně přešlápl.
     
    5000Ž
    5 000 m žen

    1. Beatrice Chebetová (KEN) 14:36,52 min (SB)
    2. Lemlem Hailuová (ETH) 14:38,06
    3. Medina Eisaová (ETH) 14:40,02 (PB)
    4. Sarah Chelangatová (UGA) 14:40,88 (NR)
    5. Jessica Hullová (AUS) 14:44,24 (SB)
    6. Tsigie Gebreselamaová (ETH) 14:44,94 (SB)
    7. Melknat Wuduová (ETH) 14:47,48 (PB)
    8. Axumawit Embayeová (ETH) 15:04,41 (SB)
    9. Jessica Warnerová-Juddová (GBR) 15:06,59 (SB)
    10. Sarah Lahtiová (SWE) 15:06,80 (SB)
    11. Maureen Kosterová (NED) 15:07,11 (SB)
    12. Tsiyon Abebeová (ETH) 15:07,45 (PB)
    13. Abersh Minsewová (ETH) 15:10,13 (SB)
    14. Konstanze Klosterhalfenová (GER) 15:13,06 (SB)
    Karoline Bjerkeli Grøvdalová (NOR) DNF
     
    5000Ž
    Beatrice Chebetová se posunula do čela průběžného hodnocení Diamantové ligy se 16 body.
     
    100pŽ
    Stovka překážek žen se světovou rekordmankou Tobi Amusanovou.
     
    100pŽ
    Velmi dobře odstartovala Sarah Levinová, ale poté šly dopředu Pia Skrzyszowská a Tobi Amusanová. Polka však brkla o jednu překážku a zpomalila, takže Tobi Amusanová nakonec v poklidu vyhrála za 12,52 s. Ještě větší radost měla v cíli druhá Sarah Lavinová, 12,73 s je totiž osobní rekord irské překážkářky. Pia Skrzyszowská doběhla třetí za 12,78 s.
     
    DálkaŽ
    Ve třetí sérii se slušně trefila do odrazu i Maryna Bechová-Romančuková a výkonem 651 cm se o 1 cm prodrala na 3. místo.
     
    DiskM
    V první sérii diskařů hodil velmi dobře Andrius Gudžius a šel do vedení hodem dlouhým 67,19 m. Jenže hned na začátku druhé série se probudili favorité. Nejdříve Daniel Ståhl hodil 67,57 m, poté fenomén Kristjan Čeh dokonce 69,83 m, v mokrém kruhu fantastický výkon!
     
    DálkaŽ
    Ve čtvrté sérii dálkařek se nic zajímavého neděje.
     
    100pŽ
    100 m překážek žen

    1. Tobi Amusanová (NGR) 12,52 s
    2. Sarah Lavinová (IRL) 12,73 (PB)
    3. Pia Skrzyszowská (POL) 12,78
    4. Devynne Charltonová (BAH) 12,85
    5. Nadine Visserová (NED) 12,97
    6. Reetta Hurskeová (FIN) 12,98
    7. Michelle Jennekeová (AUS) 13,01
    8. Laeticia Baptéová (FRA) 13,09
     
    100pŽ
    Tobi Amusanová se posunula na druhé místo průběžného pořadí Diamantové ligy s 15 body, o bod více má dnes nestartující Jasmine Camachová-Quinnová.
     
    3000pM
    Chystá se start závodu mužů na 3 000 m překážek s Maročanem Soufanem El Bakkalim. O tempo se budou starat Lawrence Kemboi Kipsang a El Mehdi Aboujanah, cílem je rekord mítinku, tj. běžet kolem 7:59 min a lépe.
     
    DálkaŽ
    Tak nakonec se ve čtvrté sérii stala zásadí událost! Larissa Iapichinová se totiž poprvé v soutěži trefila do kroku i odrazu a je z toho 667 cm a vedení v soutěži!
     
    DálkaŽ
    Hned na začátku páté série kontrovala Malaika Mihambová, 666 cm a jen těsně se vrací na druhé místo.
     
    TyčM
    Zdá se, že soutěž tyčkarů bude pro dnešek vzhledem k podmínkám zrušena. Pro fanoušky na stadionu velká škoda, svoji největší hvězdu Armanda Duplantise dnes v akci neuvidí.
     
    DálkaŽ
    Zlepšila se v páté sérii i Maryna Bechová-Romančuková, jenže 655 cm ji ponechává na 4. místě a do finále pro 3 nejlepší se nepodívá.
     
    3000pM
    Vodiči ve steeplu rychle odpadli a na čele je tříčlenná skupina ve složení Wale, El Bakkali a Sime.
     
    3000pM
    Při náběhu do posledního kola Soufiane El Bakkali zaútočil a je rozhodnuto! Už jde pouze o čas, ale pod 8 minut to zdaleka nebude.
     
    3000pM
    Soufiane El Bakkali suverénně vítězí v čase 8:09,84 min, na 2. místě Getnet Wale, 8:12,27 min, a 3. pozici nakonec těsně uhájil vytuhlý Abrham Sime časem 8:16,82 min. Neúspěšně útočil George Beamish, ale slaví aspoň osobní rekord.
     
    3000pM
    3 000 m překážek mužů

    1. Soufiane El Bakkali (MAR) 8:09,84 min
    2. Getnet Wale (ETH) 8:12,27
    3. Abrham Sime (ETH) 8:16,82
    4. George Beamish (NZL) 8:17,63 (PB)
    5. Avinash Mukund Sable (IND) 8:21,88
    6. Mohammed Msaad (MAR) 8:22,47
    7. Simon Sundström (SWE) 8:24,18 (SB)
    8. Hailemariyam Amare (ETH) 8:26,21
    9. Vidar Johansson (SWE) 8:27,10
    10. Samuel Duguna (ETH) 8:29,26 (SB)
    11. Emil Blomberg (SWE) 8:32,92
    12. Fernando Carro (ESP) 8:39,74
     
    3000pM
    Soufiane El Bakkali se také posunul do čela průběžného pořadí Diamantové ligy se 16 body, Getnet Wale je druhý se 14 body.
     
    DálkaŽ
    Larissa Iapichinová se ve finálové sérii ještě drobně zlepšila, 669 cm. Ale bude to stačit?
     
    DálkaŽ
    Malaika Mihambová zaútočila a bylo by to hodně těsné, jenže rozhodčí zahlásil přešlap, který se musel řešit na videu, ale Mihambová nakonec uznala technický prohřešek, takže končí s 666 cm. Ukázalo se, že přešlap byl o pouhých 8 mm.
     
    DálkaŽ
    Ivana Vuletaová sice odraz zvládla, ale délku ne a skončí třetí. Vítězí Larissa Iapichinová!
     
    DálkaŽ
    Dálka žen

    1. Larissa Iapichinová (ITA) 669 cm
    2. Malaika Mihambová (GER) 666 (=SB)
    3. Ivana Vuletaová (SRB) 658
    4. Maryna Bechová-Romančuková (UKR) 655
    5. Ese Brumeová (NGR) 651
    6. Brooke Buschkuehlová (AUS) 639
    7. Tilde Johanssonová (SWE) 636
    8. Jazmin Sawyersová (GBR) 617
     
    TyčM
    Pozor, původně odložená soutěž tyčkařů nakonec přeci jen startuje! Jenže tyčkaři jsou studení, nerozcvičení, tohle hrozí zraněním. A také výrazným prodloužením programu.
     
    DálkaŽ
    Larissa Iapichinová si upevňuje vedení v průběžném pořadí Diamantové ligy s 16 body. Malaika Mihambová se posunula s 11 body na 2. místo.
     
    DiskM
    Kristjan Čeh se ve čtvrté sérii znovu parádně trefil a hodil 69,07 m. Uvidíme, co se stane ve zbytku soutěže v osychajícím kruhu, přestalo totiž pršet.
     
    400pM
    A schnoucí dráha bude důležitá i pro čtvrtku překážek mužů s Karstenem Warholmem!
     
    400pM
    Karsten Warholm již od začátku jasně všem utekl, do cílové rovinky nabíhal s obrovským náskokem a šlo pouze o čas, který se zastavil na 47,57 s. Druhý finišoval Kyron McMaster za 48,94 s, souboj o 3. místo vyhrál Rasmus Mägi, čas 49,04 s.
     
    400pM
    400 m překážek mužů

    1. Karsten Warholm (NOR) 47,57 s
    2. Kyron McMaster (IVB) 48,94
    3. Rasmus Mägi (EST) 49,04
    4. Alessandro Sibilio (ITA) 49,11
    5. Wilfried Happio (FRA) 49,67
    6. Ludvy Vaillant (FRA) 49,91
    7. Oskar Edlund (SWE) 50,35
    8. Yasmani Copello (TUR) 50,59
     
    400pM
    Karsten Warholm se při teprve druhém startu ze čtyř možných posunul na 3. místo průběžného pořadí Diamantové ligy se 16 body. Vede Wilfried Happio se 23 body, dnes nestartující C.J. Allen má o bod méně.
     
    TyčM
    Základní výšku 542 cm nezvládl Renaud Lavillenie a končí bez platného pokusu. Ernest John Obiena a Armand Duplantis vynechávají.
     
    DiskM
    V páté sérii se nic nestalo, takže do finále pro 3 nejlepší postupují Kristjan Čeh, Daniel Ståhl a Andrius Gudžius. Soutěž ale měla hodně dobrou úroveň, s výjimkou Simona Pettersona, který nedokázal při 5 pokusech zaznamenat jediný platný, ostatní přehodili 65 metrů.
     
    200Ž
    Předposlední běžecký závod programu, dvoustovka žen.
     
    200Ž
    Velmi dobře běžely obě Britky a po výběhu ze zatáčky si to také rozdaly o vítězství! Rychlejší nakonec byla Daryll Neitaová a vyhrála časem 22,50 s, který na osychající trati nelze nazvat příliš dobrým. Dina Asherová-Smithová nakonec horko těžko uhájila 2. místo časem 22,58 s, výborně finišovala překvapivě Jaël Bestuéová za 22,59 s. Unavené Afričanky, které v pátek zaběhly skvělou štafetu v Lausanne, dnes na úspěch neměly.
     
    DiskM
    Kristjan Čeh hodil ve finále 68,28 m, což by mu na vedení stále stačilo, a tleská divákům za podporu.
     
    DiskM
    Daniel Ståhl ani tentokrát neudržel nohy v kruhu, což ho musí hodně mrzet, protože disk dopadl na pásku ohraničující 70 metrů. To mohl být vítězný pokus. Jenže švédský diskař měl dnes jediný platný pokus, jinak měl problémy s otočkou jako teď.
     
    DiskM
    Andrius Gudžius se ve finále také nezlepšil a pořadí zůstalo stejné. Vítězí Kristjan Čeh, druhý je Daniel Ståhl, třetí Andrius Gudžius.
     
    TyčM
    Tyčkaři skáčou 562 cm a napoprvé uspěl pouze Pål Haugen Lillefosse. Uvidíme, co Ernest John Obiena a Armand Duplantis, ti ještě neskákali.
     
    200Ž
    200 m žen

    1. Daryll Neitaová (GBR) 22,50 s
    2. Dina Asherová-Smithová (GBR) 22,58
    3. Jaël Bestuéová (ESP) 22,59
    4. Marie-Josée Ta Louová (CIV) 22,70
    5. Maboundou Konéová (CIV) 22,99
    6. Tasa Jiyaová (NED) 23,15
    7. Julia Henrikssonová (SWE) 23,37
    8. Boglárka Takácsová (HUN) 23,62
     
    200Ž
    Nesmírně vyrovnanému průběžnému pořadí Diamantové ligy nově vévodí Dina Asherová-Smithová s 12 body.
     
    800M
    A rozběhl se i poslední zábod na dráze, půlka mužů.
     
    800M
    Po odstoupení vodiče na šestistovce táhne pole Djamel Sedjati, za ním visí Saúl Ordóñez.
     
    800M
    Obrovský souboj v cílové rovině, Saúl Ordóñez mohutně útočil na vítězství, ale Djamela Sedjatiho nakonec nepřetlačil! Oba proťali cílovou pásku zcela vysíleni v rozmezí 8 setin sekundy. Alžířan zvítězil v čase 1:44,59 min, Španěl si aspoň zaběhl nejlepší letošní výkon 1:44,67 min. Třetí finišoval Gabriel Tual, 1:44,85 min, čímž nepotěšil fanoušky, jelikož až za ním doběhl Andreas Kramer. Úřadující olympijský vítěz a mistr světa Emmanuel Kipkurui Korir opět ukázal, že je letos totálně z formy, doběhl poslední, a otázka je, co se sezonou provede?
     
    TyčM
    Armand Duplantis i Ernest John Obiena napoprvé 562 cm skočili, napodruhé je napodobil Ben Broeders.
     
    DiskM
    Disk mužů

    1. Kristjan Čeh (SLO) 69,83
    2. Daniel Ståhl (SWE) 67,57
    3. Andrius Gudžius (LTU) 67,19 (SB)
    4. Mykolas Alekna (LTU) 66,91
    5. Matthew Denny (AUS) 66,07 (SB)
    6. Alex Rose (SAM) 65,38
    7. Lawrence Okoye (GBR) 65,24
    Simon Pettersson (SWE) NM
     
    DiskM
    Kristjan Čeh a Daniel Ståhl mají v průběžném pořadí Diamantové ligy již přes 20 bodů, mají obrovský náskok na zbytek světa a před posledním závodem „základní části“ mají jistotu postupu do finále v Eugene.
     
    TyčM
    562 cm napodruhé překonali i Kurtis Marschall a Thiago Braz.
     
    800M
    800 m mužů

    1. Djamel Sedjati (ALG) 1:44,59 min
    2. Saúl Ordóñez (ESP) 1:44,67 (SB)
    3. Gabriel Tual (FRA) 1:44,85 (SB)
    4. Andreas Kramer (SWE) 1:45,01
    5. Yanis Meziane (FRA) 1:45,43
    6. Tom Dradiga (UGA) 1:47,01
    7. Joseph Deng (AUS) 1:47,54
    8. Emmanuel Kipkurui Korir (KEN) 1:48,96
     
    800M
    Djamel Sedjati se navíc posunul do čela průběžného pořadí Diamantové ligy s 19 body. Půlkaře však čekají ještě 3 závody a nikdo nemá vůbec nic jistého.
     
    TyčM
    Sondre Guttormsen na 562 cm ani napotřetí neuspěl a skončí na 7. místě. Ostatní pokračují na 572 cm.
     
    TyčM
    Pål Haugen Lillefosse je dnes ve výborném rozpoložení a také 572 cm skáče napoprvé, čímž vyrovnal svůj dosud nejlepší výkon sezony.
     
    TyčM
    Armand Duplantis 572 cm vynechává, zbývající čtveřice bude opravovat.
     
    TyčM
    Ernest John Obiena překonal 572 cm napodruhé a Ben Broeders napotřetí. Pro Kurtise Marschalla se tato výška ukázala jako konečná stanice a čeká se na poslední opravu Thiaga Braze.
     
    TyčM
    Thiago Braz také 572 cm shodil i napotřetí a končí na 6. místě. Kurtis Marschall je na 5. pozici. Další výška je 582 cm.
     
    TyčM
    Armand Duplantis bez potíží zvládá 582 cm napoprvé. Jednalo se o jeho druhý pokus v celé soutěži. A jelikož to dokázal jako jediný, ujímá se očekávaného vedení. Zbylá trojice musí opravovat.
     
    TyčM
    Ernest John Obiena skočil 582 cm napodruhé a je jisté, že soutěž bude pokračovat. Lillefosseho a Broederse čeká poslední oprava.
     
    TyčM
    Pål Haugen Lillefosse a Ben Broeders 582 cm překonat nedokázali a jejich cesta soutěží končí na 3. místě v případě Nora a 4. pozici pro Belgičana.
     
    TyčM
    Zbývající tyčkaři se dohodli, že 590 cm vynechají a pokračuje se na 595 cm. Ernest John Obiena napoprvé shodil.
     
    TyčM
    Armand Duplantis je zatím naprosto bezchybný a také 595 cm skáče napoprvé! Čímž definitivně vyhrává tyčkařskou soutěž, pro Ernesta Johna Obienu byla tato výška nad jeho stockholmské možnosti.
     
    TyčM
    Dá se předpokládat, že Duplantis bude ještě skákat. Ale na jaké výšce?
     
    TyčM
    Jisté je, že Armand Duplantis si upevní průběžné vedení v Diamantové lize se 16 body. Ernest John Obiena se posune na 2. místo s 13 body. Tyčkaři však mají před sebou ještě další 4 závody, ve kterých se bude bojovat o body pro účast ve finále v Eugene.
     
    TyčM
    Armand Duplantis skáče napoprvé i 605 cm! Dosud tak má v celé soutěži pouhé 4 pokusy. Dá se předpokládat, že bude pokračovat dál. Nechá si na stojany dát 613 cm, nový nejlepší světový výkon roku, 617 cm, nový rekord mítinku, nebo 623 cm, nový světový rekord?
     
    TyčM
    Je tam 623 cm! Armand Duplantis se bude snažit před domácím publikem překonat vlastní světový rekord!
     
    TyčM
    Armand Duplantis již dvakrát na hodnotě nového světového rekordu neuspěl, a to tak, že se ani neodlepil od země. Čeká ho poslední pokus.
     
    TyčM
    Ani napotřetí Armand Duplantis laťku ve výšce 623 cm nezdolal a jeho vlastní světový rekord tak zůstává na hodnotě 622 cm z letošní halové sezony. A mítink Diamantové ligy ve Stockholmu konečně končí, o hodinu a půl později, než původně měl.
     
    TyčM
    Tyč mužů

    1. Armand Duplantis (SWE) 605 cm
    2. Ernest John Obiena (PHI) 582
    3. Pål Haugen Lillefosse (NOR) 572 (=SB)
    4. Ben Broeders (BEL) 572
    5. Kurtis Marschall (AUS) 562
    6. Thiago Braz (BRA) 562 (SB)
    7. Sondre Guttormsen (NOR) 542
    Renaud Lavillenie (FRA) NM
     
    Konec mítinku.
     
    Ve Stockholmu bylo dnes chladno a většinu doby mítinku pršelo, což se odráželo na kvalitě výkonů a některé soutěže to poznamenalo i na jejich průběhu, kdy třeba o vítězství mezi výškaři se rozhodlo již na 224 cm. Přesto byly k vidění některé na dané podmínky opravdu výborné hody a časy. Diskař Kristjan Čeh několikrát atakoval hranici 70 metrů, čtvrtkař Nakhiti Nene běžel v tehdy ještě vytrvalém dešti čas 45,30 s, hned po něm krajan Akani Simbine stovku za 10,03 s. Velmi dramatická, jen na poněkud menších vzdálenostech, byla soutěž dálkařek, prvních 3 místa od sebe dělilo pouhých 9 cm. Svoji dominanci na čtvrtce překážek suverénně potvrdil ve velmi dobrém čase Karsten Warholm. Vrcholem se pak, k potěšení všech fanoušků na stadionu, stala o 2 hodiny odložená tyčka mužů. Armand Duplantis totiž pouhými 4 pokusy v celé soutěži překonal 605 cm a poté si nechal na stojany dát hodnotu nového světového rekordu, tj. 623 cm. Avšak dnes na to nebyl správně nastaven. První dva pokusy v podstatě proběhl, až při posledním se opravdu pokusil skočit, ale shodil laťku už nohami při cestě nahoru. Přesto potěšil diváky nejhodnotnějším výkonem celého mítinku.
     
    Poznali jsme také 4 jisté finalisty Diamantové ligy, kteří si tak již mohou zajišťovat letenky na půlku září do amerického Eugene. Jsou jimi diskaři Valarie Allmanová, Sandra Perkovićová, Kristjan Čeh a Daniel Ståhl.
     
    Další, v pořadí již osmý, mítink Diamantové ligy se uskuteční přesně za 2 týdny, tj. v neděli 16. července, na obrovském a krásném stadionu v polském Chořově. Snad na něj přijde výrazně více lidí než před týdnem na atletické ME družstev, které se odehrávalo v naprosto nedůstojné atmosféře. (21:47:33)

    Libor Štěpán

    Program mítinku
    17:14 - disk žen
    17:25 - výška mužů
    17:27 - tyč mužů
    18:04 - 400 m mužů
    18:14 - 100 m mužů
    18:21 - 1 500 m žen
    18:30 - dálka žen
    18:36 - 5 000 m žen
    18:55 - disk mužů
    19:02 - 100 m překážek žen
    19:12 - 3 000 m překážek mužů
    19:31 - 400 m překážek mužů
    19:42 - 200 m žen
    19:52 - 800 m mužů
    800 m mužů
    1. Djamel Sedjati (ALG) 1:44,59 min
    2. Saúl Ordóñez (ESP) 1:44,67 (SB)
    3. Gabriel Tual (FRA) 1:44,85 (SB)
    4. Andreas Kramer (SWE) 1:45,01
    5. Yanis Meziane (FRA) 1:45,43
    6. Tom Dradiga (UGA) 1:47,01
    7. Joseph Deng (AUS) 1:47,54
    8. Emmanuel Kipkurui Korir (KEN) 1:48,96
    Khaled Benmahdi (ALG) - vodič
    Tyč mužů
    1. Armand Duplantis (SWE) 605 cm
    2. Ernest John Obiena (PHI) 582
    3. Pål Haugen Lillefosse (NOR) 572 (=SB)
    4. Ben Broeders (BEL) 572
    5. Kurtis Marschall (AUS) 562
    6. Thiago Braz (BRA) 562 (SB)
    7. Sondre Guttormsen (NOR) 542
    Renaud Lavillenie (FRA) NM
    200 m žen
    1. Daryll Neitaová (GBR) 22,50 s
    2. Dina Asherová-Smithová (GBR) 22,58
    3. Jaël Bestuéová (ESP) 22,59
    4. Marie-Josée Ta Louová (CIV) 22,70
    5. Maboundou Konéová (CIV) 22,99
    6. Tasa Jiyaová (NED) 23,15
    7. Julia Henrikssonová (SWE) 23,37
    8. Boglárka Takácsová (HUN) 23,62
    400 m překážek mužů
    1. Karsten Warholm (NOR) 47,57 s
    2. Kyron McMaster (IVB) 48,94
    3. Rasmus Mägi (EST) 49,04
    4. Alessandro Sibilio (ITA) 49,11
    5. Wilfried Happio (FRA) 49,67
    6. Ludvy Vaillant (FRA) 49,91
    7. Oskar Edlund (SWE) 50,35
    8. Yasmani Copello (TUR) 50,59
    3 000 m překážek mužů
    1. Soufiane El Bakkali (MAR) 8:09,84 min
    2. Getnet Wale (ETH) 8:12,27
    3. Abrham Sime (ETH) 8:16,82
    4. George Beamish (NZL) 8:17,63 (PB)
    5. Avinash Mukund Sable (IND) 8:21,88
    6. Mohammed Msaad (MAR) 8:22,47
    7. Simon Sundström (SWE) 8:24,18 (SB)
    8. Hailemariyam Amare (ETH) 8:26,21
    9. Vidar Johansson (SWE) 8:27,10
    10. Samuel Duguna (ETH) 8:29,26 (SB)
    11. Emil Blomberg (SWE) 8:32,92
    12. Fernando Carro (ESP) 8:39,74
    Lawrence Kemboi Kipsang (KEN) - vodič
    El Mehdi Aboujanah (ESP) - vodič
    100 m překážek žen
    1. Tobi Amusanová (NGR) 12,52 s
    2. Sarah Lavinová (IRL) 12,73 (PB)
    3. Pia Skrzyszowská (POL) 12,78
    4. Devynne Charltonová (BAH) 12,85
    5. Nadine Visserová (NED) 12,97
    6. Reetta Hurskeová (FIN) 12,98
    7. Michelle Jennekeová (AUS) 13,01
    8. Laeticia Baptéová (FRA) 13,09
    Disk mužů
    1. Kristjan Čeh (SLO) 69,83
    2. Daniel Ståhl (SWE) 67,57
    3. Andrius Gudžius (LTU) 67,19 (SB)
    4. Mykolas Alekna (LTU) 66,91
    5. Matthew Denny (AUS) 66,07 (SB)
    6. Alex Rose (SAM) 65,38
    7. Lawrence Okoye (GBR) 65,24
    Simon Pettersson (SWE) NM
    5 000 m žen
    1. Beatrice Chebetová (KEN) 14:36,52 min (SB)
    2. Lemlem Hailuová (ETH) 14:38,06
    3. Medina Eisaová (ETH) 14:40,02 (PB)
    4. Sarah Chelangatová (UGA) 14:40,88 (NR)
    5. Jessica Hullová (AUS) 14:44,24 (SB)
    6. Tsigie Gebreselamaová (ETH) 14:44,94 (SB)
    7. Melknat Wuduová (ETH) 14:47,48 (PB)
    8. Axumawit Embayeová (ETH) 15:04,41 (SB)
    9. Jessica Warnerová-Juddová (GBR) 15:06,59 (SB)
    10. Sarah Lahtiová (SWE) 15:06,80 (SB)
    11. Maureen Kosterová (NED) 15:07,11 (SB)
    12. Tsiyon Abebeová (ETH) 15:07,45 (PB)
    13. Abersh Minsewová (ETH) 15:10,13 (SB)
    14. Konstanze Klosterhalfenová (GER) 15:13,06 (SB)
    Karoline Bjerkeli Grøvdalová (NOR) DNF
    Aleksandra Płocińská (POL) - vodička
    Zeineba Yimerová (ETH) - vodička
    Dálka žen
    1. Larissa Iapichinová (ITA) 669 cm
    2. Malaika Mihambová (GER) 666 (=SB)
    3. Ivana Vuletaová (SRB) 658
    4. Maryna Bechová-Romančuková (UKR) 655
    5. Ese Brumeová (NGR) 651
    6. Brooke Buschkuehlová (AUS) 639
    7. Tilde Johanssonová (SWE) 636
    8. Jazmin Sawyersová (GBR) 617
    1 500 m žen
    1. Freweyni Hailuová (ETH) 4:02,31 min
    2. Diribe Weltejiová (ETH) 4:02,79
    3. Hirut Mesheshaová (ETH) 4:03,01
    4. Ciara Mageeanová (IRL) 4:03,46
    5. Melissa Courtneyová-Bryantová (GBR) 4:03,81
    6. Laura Muirová (GBR) 4:03,83
    7. Birke Haylomová (ETH) 4:05,21
    8. Katie Snowdenová (GBR) 4:05,28
    9. Georgia Griffithová (AUS) 4:09,01
    10. Esther Guerrerová (ESP) 4:09,21
    11. Linden Hallová (AUS) 4:09,39
    12. Hanna Hermanssonová (SWE) 4:11,53
    Aneta Lemieszová (POL) - vodička
    Charlotte Mouchetová (FRA) - vodička
    100 m mužů
    1. Akani Simbine (RSA) 10,03 s
    2. Reece Prescod (GBR) 10,14
    3. Joshua Hartmann (GER) 10,23
    4. Raphael Bouju (NED) 10,24
    5. Aaron Brown (CAN) 10,27
    6. Abdul Hakim Sani Brown (JPN) 10,33
    7. Henrik Larsson (SWE) 10,46
    8. Jimmy Vicaut (FRA) 13,34
    400 m mužů
    1. Zakithi Nene (RSA) 45,30 s
    2. Emmanuel Bamidele (NGR) 45,48
    3. Matthew Hudson-Smith (GBR) 45,57
    4. João Coelho (POR) 45,66
    5. Attila Molnár (HUN) 45,77
    6. Leungo Scotch (BOT) 45,89
    7. Bayapo Ndori (BOT) 46,13
    8. Juki Joseph Nakadžima (JPN) 46,21
    Výška mužů
    1. Hamish Kerr (NZL) 224 cm
    2. Thomas Carmoy (BEL) 220
    3. Andrij Procenko (UKR) 216
    4. Brandon Starc (AUS) 212
    4. Douwe Amels (NED) 212
    6.Gianmarco Tamberi (ITA) 212
    7.Melwin Lycke-Holm (SWE) 208
    Fabian Delryd (SWE) NM
    U Sang-hjok (KOR) NM
    Disk žen
    1. Sandra Perkovićová (CRO) 64,49 m
    2. Jorinde Van Klinkenová (NED) 62,96
    3. Kristin Pudenzová (GER) 62,33
    4. Claudine Vitaová (GER) 61,51
    5. Shanice Craftová (GER) 61,01
    6. Melina Robertová-Michonová (FRA) 58,25
    7. Emma Ljungbergová (SWE) 55,86
    8. Caisa-Marie Lindforsová (SWE) 54,12
    9. Emma Srallaová (SWE) 38,81
    Valarie Allmanová (USA) NM
    bahis siteleri