Sparta – Vítkovice 3:2 (kon.)
konec
HC Sparta Praha
3:2 (0:1, 2:0, 1:1)
HC Vítkovice Ridera
Úterý 03.10.2023, 18:30 • O2 arena, Praha • Tipsport extraliga • 8. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    V rámci předehrávky osmého kola Tipsport Extraligy zavítají na led pražské Sparty ostravské Vítkovice.
     
    Spartu úvod sezony zastihl ve výborné formě, když si Pražané připsali vítězství hned v šesti úvodních zápasech. Vítěznou sérii týmu z hlavního města tak utnula až v nedělním zápase brněnská Kometa, která druhý nejproduktivnější tým Extraligy dokonce vynulovala a zvítězila v poměru 2:0.

    K návratu na vítěznou vlnu si budou sparťané chtít pomoct zejména zlepšením přesilových her, s úspěšností 15,79% jim v porovnání s ostatními týmy patří až osmé místo, nutno však dodat, že si Pražané zahráli již 38 přesilových her, vůbec nejvíc ze všech extraligových celků.

    Z hráčského kádru se Sparta bude spoléhat zejména na produktivního kapitána Michala Řepíka (7 zápasů, 6+4) a jeho dvorního nahrávače Filipa Chlapíka (7z., 1+8), na poslední vzájemné klání obou celků v minulé sezoně bude chtít navázat Roman Horák (7 z., 4+1), jenž si tehdy připsal bilanci 1+1.
     
    Vítkovice naopak zatím nenaplňují velká předsezónní očekávání, z prvních sedmi duelů si Ostravští připsali pouhá dvě vítězství, tím posledním proti Olomouci (4:3p) přerušili čtyři zápasy trvající sérii porážek.

    Rideře zatím vůbec nefunguje hra v oslabení, úspěšnost ubráněných početních nevýhod vykazuje 61,11%, vůbec nejhorší číslo z celé Extraligy. Pozitivem tak naopak je, že pouhých 18 dosavadních oslabení je nejméně z celé soutěže. Receptem na Spartu může pro Vítkovické být smrtící přesilovka, s 29,41% využití třetí nejlepší ze všech celků.

    V oblasti produktivity Ridera spoléhá zejména na severoamerické hráče, a to konkrétně již tradičního tahouna Petera Muellera (7 z., 3+5) a zatím nad míru povedenou předsezónní akvizici, kanadského obránce Stuarta Percyho (7 z., 2+6). V rámci posledního vzájemného střetnutí z minulé sezony si bilanci 1+1 připsal v tomto ročníku zatím silně stagnující Peter Krieger (7 z., 1+1).
     
    Poslední tři vzájemná utkání:
    HC Vítkovice Ridera – HC Sparta Praha 3:4
    HC Vítkovice Ridera – HC Sparta Praha 3:2
    HC Sparta Praha – HC Vítkovice Ridera 3:2p
     
    Úvodní sestavy:

    HC Sparta Praha: J. Kovář (Cichoň) – Kempný (A), Irving, Mozík, Němeček, Krejčík, Moravčík, Mikliš – Chlapík (A), Sobotka, Řepík (C) – P. Kousal, Horák, Kestner – Buchtele, Lajunen, Hauser – Forman, O. Najman, Vitouch.
    Trenér: Pavel Gross

    HC Vítkovice Ridera: Klimeš (Machovský) – Percy, Grman, Mikuš (A), Raskob, Gewiese, L. Kovář, Stehlík – Bukarts, Chlán, Kalus – Fridrich, Krieger, Lakatoš (C) – Krejsa, Claireaux, Kotala – Dej (A), Přibyl, Lednický.
    Trenér: Miloš Holaň

    Rozhodčí: Jaroš, Hribik – Ondráček, Šimánek.
     
    Na ledovou plochu nám již postupně nastupují hráči obou týmu, utkání za malou chvíli začíná.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:31
    Kempného křižné nahození žádný ze spoluhráčů nevyslyšel, u kotouče tak jsou hráči Ridery.
     
    01:25
    Lakatoš posílá kotouč za branku jednomu z obránců a se svojí útočnou lajnou míří za střídáním.
     
    02:30
    Nepřesnou Miklišovu rozehrávku vystihl svou holí hostující Přibyl, následně sparťané zahráli na zakázané uvolnění.
     
    02:52
    Hra se momentálně přerušuje, jelikož se hostující útočník Roberts Bukarts svíjí v bolestech za Kovářovou brankou.
     
    03:15
    Chlapíkův úmysl v podobě kličky vystihl Fridrich přesným vypíchnutím kotouče a dal tak svému týmu šanci na rychlý protiútok.
     
    03:50
    Rozhodčí je nucen hru přerušit, jelikož byla posunuta branka Lukáše Klimeše. Vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    04:13
    První výraznější příležitost pro hosty, kteří se dostali do situace dva na jednoho. Tu vyřešil francouzský útočník Claireaux rázně, když se v prostoru levého kruhu opřel do kotouče a jen těsně přestřelil horní tyčku branky.
     
    06:09
    Michal Kempný si s rozehrávkou nyní před vlastní brankou dává pořádně na čas, aby našel ideální trajektorii konstruktivní rozehrávky.
     
    07:16
    Z prostoru nad levým kruhem vyslal sparťanský kapitán Michal Řepík prudký přízemní pokus, Klimeš měl na jeho střelu dobrý výhled a v klidu tak zasáhl betonem.
     
    08:00
    Veliká škoda pro domácí, skvělým pasem přes šíři kluziště vyzval ke skórování Kestner Horáka, k údivu všech přítomných však zkušený sparťanský forvard promáchl.
     
    09:10
    Už už to vypadalo, že se Petr Gewiese dostane do exkluzivní příležitosti v prostoru levého kruhu, rozhodčí však odpískali útočícího hráče hostů v brankovišti.
     
    09:40
    Z takřka nulového úhlu napřáhl na levém křídle Forman, Klimeš žádné překvapení nepřipustil a bližší tyčku si pohlídal.
     
    10:08
    Ihned po vyhraném vhazování zkusil své střelecké štěstí od modré čáry Krejčík, Klimeš pohotově zasáhl lapačkou.
     
    11:25
    Sparťané se dostali pod chvilkový tlak vítkovické pětice, nedopustili však žádný více nebezpečný střelecký pokus soupeře.
     
    12:09
    Po průniku do obranného pásma přes pravé křídlo ke střeleckému pokusu napřáhl Hauser, Klimeš kotouč špičkou pravého betonu vyrazil do rohu kluziště.
     
    13:43
    Nepřesná Krejčíkova rozehrávka má pro domácí celek za následek ztrátu kotouče a sparťané tak míří soupeře ihned napadat tak, aby nemohl rychle rozehrát.
     
    14:20
    Do zajímavé pozice v mezikruží kotouč obdržel sparťanský kapitán Michal Řepík, jeho následná rána z první prosvištěla jen těsně vedle pravé tyčky branky.
    Petr Chlán otevřel skóre
     
    15:48
    Vítkovice právě vstřelily branku!
    Hosté ve vedení! Raskob vyslal od modré čáry přízemní nahození, které PETR CHLÁN v prostoru mezi kruhy svou holí přizvedl pod horní tyčku nechytatelně pro domácího brankáře Kováře. Asistence: James Willie Raskob, Juraj Mikuš.
     
    17:33
    Vedení Ridery mohlo být již dvojnásobné, mezi kruhy se s kotoučem na holi dostal nikým nehlídaný Vojtěch Lednický a střelou z otočky o milimetry minul levou tyčku branky!
     
    19:00
    Kempný nyní na obranné modré čáře nedobře ohlídal na přihrávku číhajícího Kaluse a následně měl co dělat, aby útočníka Vítkovic zastavil.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je za námi, příliš velkých příležitostí nepřinesla, důležité však je, že prosadit se v dosavadním průběhu dokázali pouze hostující hráči, a to konkrétně Petr Chlán. Zajímavostí a možnou starostí pro domácí fanoušky je, že Pražané na vstřelený gól čekají již 75 minut a 47 sekund.
     
    Další třetina začíná přibližně v 19:19.
     
    Na ledě se již opět nacházejí hráči obou mužstev, to značí jediné – druhá třetina je za dveřmi.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:10
    Z prostoru pravého kruhu se o střelu pokusil Sobotka, kotouč skončil ve výstroji pohotového Klimeše.
     
    20:47
    Tvrdý Irvingův pokus z prostoru nad pravým kruhem byl zablokován obětavým hostujícím obráncem Percym.
     
    21:48
    Horák najíždějící mezi kruhy přiklepl kotouč do levého kruhu Kousalovi, jeho následnou střelu musel řešit vyražením kotouče do rohu kluziště Klimeš.
     
    22:49
    Tutovou příležitost přichystal Kestner Kousalovi, když mu kotouč posunul na levé křídlo před zcela odkrytou Klimešovu branku, mladý forvard však soupeřovu brankovou konstrukci svým zakončením vůbec netrefil!
     
    24:16
    Do četných problémů sparťanskou obranu dostal Lakatoš, když si do útočného pásma najel s kotoučem na holi a hned nadvakrát prověřil z pravého křídla Kovářovu pozornost.
     
    25:11
    Vyloučení v týmu HC Vítkovice Ridera:
    Josef Krejsa – 2 min., podrážení.
     
    25:42
    Horákovu nabídku před brankoviště Kestner promáchl a zároveň tak svůj tým vyhnal z útočného pásma.
    Roman Horák srovnává skóre
     
    26:35
    Sparta právě vstřelila branku!
    Tohle byla ideální přesilovková kombinace v podání domácích! Kousal přichystal kotouč mezi kruhy Kestnerovi, ten následně posunul svým střeleckým pokusem na ROMANA HORÁKA a ten tak již kotouč pouze zasunul do odkryté branky soupeře. Asistence: Joshua Wesley Kestner, Pavel Kousal.
     
    28:26
    V rámci hry v šesti při signalizovaném vyloučení soupeře z vrcholu pravého kruhu napřáhl Lakatoš, Kovář pohotově zareagoval a kotouč vyrazil pravým betonem.
     
    28:26
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Ondřej Mikliš – 2 min., držení.
     
    28:59
    Lakatošovo nahození z vrcholu pravého kruhu tečoval jeden ze spoluhráčů a zasahovat tak musel pravým betonem Kovář.
     
    29:20
    K nebezpečné střele z prostoru mezi kruhy se dostal vítkovický kapitán Lakatoš a svým pokusem orazítkoval pravou tyčku branky!
     
    30:26
    Sparťané první oslabení v zápase úspěšně ubránili.
     
    31:33
    Z prostoru pravého kruhu vypálil Bukarts, nepřesná střela skončila až v rohu kluziště a branku Kováře tak neohrozila.
     
    33:00
    Pod tlakem hráčů soupeře nyní Mikuš pouze odevzdal kotouč sparťanům, kteří tak mohli vyrazit do rychlé protiakce.
     
    33:53
    Tvrdý pokus z prostoru pravého kruhu vyslal Mozík, Klimeš byl včas na svém místě a pohotově zasáhl. Po komerční přestávce tak bude následovat vhazování po levé ruce brankáře Vítkovic.
     
    34:30
    Z pozice levého kruhu ke střele napřáhl Chlapík, i přes před brankou číhajícího Řepíka dokázal Klimeš celou situaci ustát, když zasáhl levým betonem.
     
    36:15
    Od modré čáry nahození vyslal Raskob, nikdo z jeho spoluhráčů se nedostal k případné teči a celá akce tak přišla vniveč.
     
    36:59
    Sparta právě vstřelila branku!
    Domácí otáčejí stav zápasu! Skvělým vypíchnutím kotouče se prezentoval Roman Horák, který následně kotouč posunul z pravého kruhu do toho levého PAVLU KOUSALOVI, který svou střelou vymetl levý horní růžek branky Klimeše. Asistence: Roman Horák.
     
    37:51
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Jani Lajunen – 2 min., držení.

    Vyloučení v týmu HC Vítkovice Ridera:
    Dominik Lakatoš – 2 min., držení.
     
    38:41
    Po nahození Kempného od modré čáry se kotouč odrazil příhodně pro Řepíka, který však ztratil rovnováhu a nedokázal tak zakončit do odkryté branky Klimeše.
     
    39:37
    Kestnerovu přihrávku z obranného pásma Vítkovic šikovně vytečoval Kotala a ubránil tak svůj tým před hrozícím nebezpečím.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina je za námi, duo Roman HorákPavel Kousal zavelelo, když si oba hráči připsali shodnou bilanci 1+1 a otočili tak vývoj zápasu. Roman Horák tak zároveň vyrovnal svou bilanci z posledního vzájemného střetnutí obou celků.
     
    Další třetina začíná přibližně ve 20:11.
     
    Třetí třetina se blíží. Udrží Sparta své vedení a napraví tak nedělní porážku s Kometou, nebo se po velkolepém obratu budou radovat Vítkovičtí? Následující minuty napoví.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:32
    Z prostoru levého kruhu napřáhl střelou tahem Řepík, Klimeš střelu viděl v celé její trajektorii a neměl tak problém s tím zasáhnout.
    Sparta jde díky Kestnerovi do trháku
     
    40:57
    Sparta právě vstřelila branku!
    Domácí jdou do trháku! Roman Horák proti svému oblíbenému soupeři řádí i nadále, tentokrát se jeho střela z pravého kruhu odrazila před odkrytou branku přímo k JOSHUOVI WESLEYMU KESTNEROVI, který tak již neměl problém zakončit. Asistence: Roman Horák.
     
    42:21
    Z vrcholu mezikruží se vystřelit chystal Lakatoš, kotouč však netrefil ideálně a naopak zlomil svou hokejku.
     
    42:45
    Chlapíkovu střelu z prostoru levého kruhu Klimeš vyrazil do rohu kluziště mimo pro hosty nebezpečný prostor.
     
    43:57
    Pohledná sparťanská kombinace skončila u z prostoru mezikruží střílejícího Kousala, ten netrefil ideálně a Klimeš tak zasáhl.
     
    44:42
    Pavel Kousal si mohl připsat druhý gólový zářez v rámci dnešního utkání, po střele Krejčíka od modré čáry se k němu kotouč odrazil příhodně před odkrytou branku, nakonec ale i tak kvůli rychlému přesunu Klimeše branku minul!
     
    46:12
    Po nepřesné Raskobově rozehrávce se píská zakázané uvolnění Ridery a hra se tak přesune zpět před Klimeše.
     
    46:50
    Vítkovicím se momentálně nedaří přechod do obranného pásma soupeře, píská se další hostující zakázané uvolnění.
     
    47:21
    Miklišovo nahození od modré čáry přes hradbu těl neprošlo a ke kotouči se tak dostali hráči hostů, kteří ihned založili novou akci.
     
    48:10
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Michal Řepík – 2 min., nedovolené bránění.
     
    48:40
    Po rychlé kombinaci svého týmu se do zakončení dostal mezi kruhy postavený Krieger, v nadějné pozici však selhal a netrefil branku.
     
    49:50
    Vyloučení v týmu HC Vítkovice Ridera:
    Petr Fridrich – 2 min., podrážení.
     
    50:35
    Chlapík se Sobotkou si v rámci přesilové hry vyměnili dvě křižné přihrávky, zakončení druhého jmenovaného skončilo centimetry od pravé tyčky branky!
     
    51:36
    Michal Řepík nyní hned nadvakrát pálil ze své oblíbené pozice levého kruhu, na poprvé byl vychytán skvěle přesunuvším Klimešem, v druhém případě mu ve skórování zabránila pravá tyčka!
     
    52:37
    Kriegerova teč po nahození spoluhráče od modré čáry skončila na Horákově brusli, celá akce Ridery tak přišla vniveč.
     
    53:58
    Vyloučení v týmu HC Vítkovice Ridera:
    Roberts Bukarts – 2 min., hákování.
     
    54:26
    K nebezpečné střele z prostoru pravého kruhu se dostal Chlapík, jen díky skvělému zákroku brankáře Klimeše Vítkovice ustály tuto šanci bez úhony!
     
    55:24
    Po křižném Sobotkově pasu z prostoru levého kruhu nepřesně vystřelil Řepík, Klimeš tak měl dostatek času na to plachtící kotouč ukrýt v lapačce.
     
    55:58
    Vítkovičtí se úspěšně ubránili a mohou se tak pokusit o závěrečný dostih za vyrovnáním.
     
    57:07
    Ihned po vyhraném vhazování od modré čáry napřáhl Mikuš, Kovář byl připraven a pohotově zasáhl lapačkou.
     
    57:16
    Dnešní utkání sleduje 9863 diváků.
     
    57:16
    Trenérský tým hostů si vyžádal oddechový čas.
     
    57:16
    Hosté okusí risk v podobě hry v šesti hráčích v poli bez brankáře!
     
    57:59
    Z vrcholu pravého kruhu napřáhl Lakatoš, Kovář si trajektorii kotouče zkušeně pohlídal a tasil lapačku. Vhazovat se tak bude po levici sparťanského brankáře.
     
    58:19
    Vítkovice právě vstřelily branku!
    Hostům se risk vyplatil a snižují! Prudká a několikrát tečovaná střela od modré čáry se od zadního mantinelu odrazila příhodně pro MARKA KALUSE, který tak kotouč pouze zasunul do odkryté branky bezmocného Kováře. Bez asistence.
     
    Konec zápasu.
     
    Domácí ustáli i závěrečný soupeřův nápor a po vítězství 3:2 se tak navracejí zpět na vítěznou vlnu. Pro Vítkovické se pak naopak jedná o pátou porážku z posledních šesti utkání.
     
    Nejlepší hráči utkání: Roman HorákLukáš Klimeš.
     
    S tímto konstatováním se s vámi pro dnešek loučím a přeji hezký zbytek úterního večera. (20:51:21)
    Marken.cz

    Jakub Houžvička

    Branky a nahrávky: 27. Horák (Kestner, P. Kousal), 37. P. Kousal (Horák), 41. Kestner (Horák) – 16. Chlán (Raskob, Mikuš), 59. Kalus


    HC Sparta Praha: J. Kovář (Cichoň) – Kempný (A), Irving, Mozík, Němeček, Krejčík, Moravčík, Mikliš – Chlapík (A), Sobotka, Řepík (C) – P. Kousal, Horák, Kestner – Buchtele, Lajunen, Hauser – Forman, O. Najman, Vitouch.
    Trenér: Pavel Gross

    HC Vítkovice Ridera: Klimeš (Machovský) – Percy, Grman, Mikuš (A), Raskob, Gewiese, L. Kovář, Stehlík – Bukarts, Chlán, Kalus – Fridrich, Krieger, Lakatoš (C) – Krejsa, Claireaux, Kotala – Dej (A), Přibyl, Lednický.
    Trenér: Miloš Holaň

    Rozhodčí: Jaroš, Hribik – Ondráček, Šimánek

    Diváci: 9863
    bahis siteleri