Česko – Švédsko 4:3 (kon.)
konec
Česko
4:3 (2:1)
Švédsko
Neděle 15.10.2023, 15:00 • Stadion Rudolfa Labaje, Třinec • Reprezentace U18
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Moravskoslezský kraj v těchto dnech patří mládežnickému fotbalu. Česká devatenáctka hraje v těchto dnech kvalifikaci na evropský šampionát v nedaleké Opavě a Frýdku-Místku, osmnáctka sehraje přípravné zápasy v Třinci a v polském Brzegu.

    Česká mládežnická reprezentace se představí pod Javorovým po více než 21 letech. V dubnu 2002 na vedlejším Městském stadionu zvítězila česká šestnáctka nad Polskou 2:1, když se o dva góly postaral budoucí hráč ostravského Baníku Petr Tomašák.

    Tentokrát soupeřem českých mladíků nebudou zástupci ze sousedního Polska, ale výběr Švédska do 18 let, který už má jedno přátelské utkání v tomto reprezentačním období za sebou. V polském Opolí prohrál s domácím týmem 1:4.

    Pro tento tým půjde v letošním roce o první konfrontaci, ale už v březnu se osmnáctky Česka a Švédska střetly na turnaji ve Španělsku. Český tým zvítězil 2:1 po gólech Adamů Pudila a Proniuka.
     
    Trenérský štáb pod vedením hlavního trenéra Aleše Křečka nominoval tyto hráče:

    Brankáři: Matyáš Moučka (Ostrava), Pedro Antonio Rodriguez Cuesta (Sparta).
    Obránci: Tobias Boledovič (Slavia), Denis Hanzelka (Slavia), František Herák (Slavia), Václav Jindra (Pardubice), Bohuslav Musil (Ostrava), Eliáš Piták (Slavia), Šimon Tesař (Sparta), Daniel Tishler (Maccabi Tel Aviv).
    Záložníci: Daniel Barát (Slovácko), Jakub Dufek (Slavia), Jan Feit (Sparta), Marek Havran (Ostrava), Pavel Kačor (Karviná), Jakub Tošnar (Sparta), Jan Zíka (České Budějovice).
    Útočníci: David Hájek (Slavia), Roman Mokrovics (Sparta), Samuel Pikolon (Slavia), Daniel Rus (Sparta), Martin Tauš (Líšeň).

    Náhradníci:
    Brankáři: Petr Husták (Zlín), Ondřej Schovanec (Karviná), Tobiáš Souček (Sparta).
    Obránci: Matěj Diviš (Sparta), Jakub Gálik (Karviná), Vladislav Hradil (Brno), Daniel Kubát (Olomouc), David Matoušek (Jihlava), Nicolas Piralič (Sparta), Jakub Podkalský (Brno), David Svoboda (Sparta), Oliver Štecha (Slovácko), Tobiáš Zvonek (Dynamo Drážďany).
    Záložníci: Adam Binar (Hradec Králové), Martin Hložánek (Brno), Matěj Honomichl (Plzeň), Matěj Kolařík (Olomouc), David Macharáček (Olomouc), Daniel Polák (Brno), David Polášek (Brno), Filip Sladovník (Dukla), Václav Zahradníček (Olomouc), Denis Zamazal (Slavia), Petr Zíka (České Budějovice).
    Útočníci: Daniel Bouchner (Slavia), Lukáš Branecký (Zlín), Martin Firbacher (Pardubice), Kryštof Judas (Olomouc), Jan Lacko (Slavia), Filip Večeřa (Brno).
     
    Švédský trenér Andreas Pettersson nominoval na dvojutkání s Polskem a Českem tuto dvacítku:

    Brankáři: Theo Krantz (Norrkoping), William Nieroth Lundgren (Malmo).
    Obránci: Jimi Dos Reis Nikko (Lecce SPA/ITA), Albin Gashi (Hacken), Liam Mahachai Kallman (Hammarby), John Mellberg (Salzburg/AUT), William Rashidi (Dortmund/GER), William Silfver-Ramage (Kamratene), Isak Alemayehu Mulugeta (Djurgardens), Isak Brusberg (Hacken).
    Záložníci: Elijas Gunnergard Ortan (Elfsborg), De Pievre Ilunga (Degerfors), Kalipha Jawla (Djurgardens), Viggo Jeppsson (Malmo), Antonio Kujundzic (Dinamo Záhřeb/SWE), Zakaria Loukili (Malmo), Oscar Steinke Branby (Hammarby).
    Útočníci: Aaron Stoch Rydell (Nordsjalland/DEN), Oliver Thoreson (IFK Goteborg), Ebbe Wingemark (OSK Elitfotboll AB).
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Cuesta Rodriguez – Piták, Jindra, Hanzelka, Tesař – Tošnar, Feit – Havran, Mokrovics, Rus (C) – Pikolon.
    Náhradníci: Moučka – Barát, Musil, Hájek, Dufek, Tauš, J. Zíka, Boledovič, Kačor, Herák, Drobek.
    Trenér: Aleš Křeček.

    Švédsko: Krantz – Kallman, Silfver-Ramage, Gashi (C), Nikko – Wingemark, Thoreson, Ilunga, Branby – Gunnergard, Brusberg.
    Náhradníci: Nieroth-Lundgren – Rashidi, Mellberg, Jeppsson, Jawla, Mulugeta, Loukili, Kujundzic.
    Trenér: Andreas Pettersson.

    Rozhodčí: Zaoral – Antoníček, Pospíšil.
     
    Hezké odpoledne ze stadionu Rudolfa Labaje, kde za malou chvíli odstartuje přípravné utkání. Hymny už máme za sebou. Domácí dnes nastoupí celí v bílém, hosté ve žlutých dresech a hodně tmavě modrých trenýrkách.
     
    Čestný předzápasový výkop provede primátorka města Třince paní Věra Palkovská.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Z závěru úvodní minuty měli Češi obrovskou šanci, když z pravé strany přihrál pod sebe Pikolon, míč se dostal na střelu Rusovi, jenže ten v gólové pozici zaváhal, akci zpozdil, nakonec střílel jeho spoluhráč Mokrovics, ale jeho ránu vyrazil brankář Krantz a švédská obrana si poradila i s dorážkou Rusa.
     
    3
    Přízemní centr Pikolona z levé strany lapil v malém pokutovém území brankář Krantz, který tak zastavil nadějnou českou akci.
     
    5
    Mokrovics dostal trochu prostoru na levé straně a hlavně povedený dlouhý balón, jenže následný centr už tak povedený nebyl a Švédové míč odhlavičkovali mimo pokutové území.
     
    6
    Povedená akce také na druhé straně, na levém křídle si vyměnili míč Branby s Brusbergem, druhý jmenovaný odcentroval míč na bližší tyč, kde se do střely položil Kallman, ale z otočky přestřelil českou bránu.
     
    8
    Česko právě vstřelilo branku!
    Domácí jdou do vedení! Feit na levé straně obral o mč Ilungu, odcentroval balón do pokutového území, kde si na hlavičku naběhl SAMUEL PIKOLON a přesnou střelou z bezprostřední blízkosti nedal Krantzovi žádnou šanci na úspěšný zákrok – 1:0!
     
    9
    Dlouhý nákop Silfvera-Ramageho od středové čáry odhlavičkoval k vlastnímu brankáři obránce Piták.
     
    11
    Kallman hledal kolmicí na pravé straně rozběhnutého Thoresona, ale tomu míč od nohy uskočil k českému brankáři.
     
    14
    Parádní akce Švédů mohla vést k vyrovnání, z levé strany přihrál dozadu před malé vápno Wingemark a z otočky následně vypálil Gunnergard těsně nad břevno české brány.
     
    17
    Švédové se po úvodní brance oklepali a svou aktivitou vyrovnali hru.
     
    19
    Českou defenzívu nyní pozlobil na pravé straně Wingemark, který z pravé strany zkusil vystřelit, ale bránící hráč jeho pokus zblokoval.
     
    20
    Pikolon si na pravé straně dobře naběhl na přihrávku, před brankovou čáru zkusil projít přes Silfvera-Ramageho, ale ten jej fauloval. Domácí budou mít výhodu zkráceného rohu.
     
    21
    Český tým to sehrál tragicky. Feit zpětnou přihrávkou po zemi vybídl ke střele Rusa, ale ten z první poslal padáček do Krantzových rukavic.
     
    22
    Velká šance na druhé straně, když si Wingemark udělal v levé části vápna prostor pro střelu a jeho prudkou ránu k bližší tyči vyrazil brankář Cuesta vedle brány!
     
    22
    Následný rohový kop už tak nebezpečný nebyl, Češi odvrátili míč do bezpečí.
     
    24
    Na hranici vápna se dostal ke střele Rus, ale ze dvou kroků namířil balón jen do míst, kde byl brankář Krantz, který balon vyrazil vedle brány.
     
    24
    To už byla větší šance. Po rohovém kopu Feita z pravé strany se míč prolétl až k Rusovi, který vystřelil z voleje na bližší tyč, kam doběhl jeden z bránících hráčů, který balón odrazil vedle brány.
     
    25
    Česko právě vstřelilo branku!
    Češi už vedou rozdílem dvou branek, z pravé strany dostal přihrávku do levé části pokutového území ROMAN MOKROVICS, který se podíval na postavení hráčů a střelou do pravé části branky zvýšil vedení českého celku na 2:0!
     
    27
    Češi měli další šanci, přečíslení čtyři na tři rozehrál z pravé strany Pikolon přihrávkou na levou stranu, kde byl Rus, který technickým obstřelem těsně minul pravou tyč švédské brány.
     
    29
    Domácí měli výhodu standardní situace z pravé strany, ale švédská obrana balón letící k přední tyči odvrátila.
     
    30
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    V Třinci je sníženo! Brusberg přihrál na levou stranu EBBEMU WINGEMARKOVI, který se zjevil sám před Cuestou a střelou do pravé části brány poslal míč do sítě – 2:1!
     
    33
    Domácí měli výhodu přímého kopu, Tošnar zahrál míč z pravé strany do pokutového území, kde se zaskvěli švédští hráči, kteří odkopli míč jen před šestnáctku, kde se do balónu opřel Feit, jenže jeho rána postrádala přesnost.
     
    36
    Pikolon dostal přihrávku do běhu od Tesaře, vběhl s míčem do pokutového území, ale tam zkusil udělat soupeři kličku na střed. Soupeř jeho úmysl nezbaštil a akci přerušil.
     
    37
    K vidění je trocha kopané plné nepřesností, místy to vypadá jako nohejbal, nebo vybíjená, ale Švédové se ubránili českému nakopávání do šestnáctky.
     
    38
    Centr Rusa z levé strany prolétl na zadní tyč, kde se příliš nepředvedl brankář Krantz, kterému míč přes ruce prošel do zámezí. Rohový kop pro českou reprezentaci.
     
    39
    Z rohového kopu si hráči v bílých dresech téměř nic nevypracovali, pouze standardní situaci z levé strany.
     
    40
    Rus rozehrál přímý kop do středu pole, kde se opřel do míče Tošnar, ale prudkou polovysokou střelou minul pravou tyč švédské brány.
     
    43
    Feit nakopl míč na levou stranu na rozběhnutého Pikolona, který se rozhodl dlouhou přihrávkou na pravou stranu vybídnout do šance Havrana, ale český hráč celou akci zbrzdil.
     
    44
    Brusberg dlouhým míčem nakopl balón na levou stranu, kam si naběhl Branby, ten zkusil rychle vystřelit, ale trefil jen bránícího Jindru.
     
    45+1
    Pomalu se nám blíží závěr první půle, který na chvíli přerušil Piták útočným faulem na Nikka.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas je minulostí. Česká reprezentace byla v úvodním dějství o něco lepším celkem, vytvořila si velké množství šancí, ale pouze dvě proměnila. Švédové se také jednou prosadili, proto je skóre po první půli 2:1 pro domácí.
     
    Cestu na třinecký stadion si našla i řada fotbalových osobností, včetně juniorského mistra Evropy Miroslava Beránka nebo bývalého reprezentanta Martina Jiránka.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Po přihrávce Silfvera-Ramageho z pravé strany do pokutového území zkusil vystřelit Brusberg, ale oba jeho pokusy srazil nejbližší stojící hráč.
     
    48
    Švédové jsou ve druhém poločase aktivnější.
     
    49
    Centr Branbyho z levé strany chytil do rukou brankář Cuesta.
     
    50
    Z levé strany se protáhl do pokutového území Pikolon, kličkou do středu se zbavil soupeře a následně vystřelil po zemi na vzdálenější tyč. Brankář Krantz se natahoval po míči, ale nedosáhl na něj. Naštěstí pro něj míč o fous minul pravou tyč.
     
    53
    Branby zatančil na pravé straně, odcentroval do pokutového území, ale tam se k míči dostali pouze domácí hráči.
     
    55
    Thoreson zezadu podrazil Pitáka, následuje přímý kop z pravé strany pro český celek.
     
    56
    Švédský celek střídá, Nikka nahradil Rashidi.
     
    58
    Piták svou individuální prací na pravé straně vybojoval rohový kop.
     
    58
    Po rohovém kopu Tošnara se míč do oblasti penaltového puntíku dostal k Tesařovi, který prudkou střelou napálil míč do břevna!
     
    58
    Česko právě vstřelilo branku!
    Akce pokračovala, následovala přihrávka po zemi z levé strany, ke které se před Krantzem dostal SAMUEL PIKOLON a střelou po zemi pokořil švédského gólmana – 3:1!
     
    62
    Na stadionu se ochladilo, trávník skrápí mírný deštík.
     
    62
    Pikolon mohl završit hattrick, když dostal z levé strany přihrávku od Rusa, přečíslení dva na jednoho vyřešil přímou střelou, ale obstřelem z levé části šestnáctky minul vzdálenější tyč.
     
    64
    Obránce Rashidi hasil rychlý protiútok soupeře kolem střídaček faulem a uviděl první žlutou kartu zápasu.
     
    65
    Havran dostal přihrávku na pravou stranu, zkusil vystřelit přes dva bránící hráče, míč přes ně procedil, ale ten následně doskákal k brankáři Krantzovi.
     
    67
    Z pravé strany zkusil odcentrovat Pikolon do malého vápna, ale tam byl připravený brankář Krantz, který míč chytil do rukou.
     
    68
    Česko právě vstřelilo branku!
    SAMUEL PIKOLON autorem hattricku! Český útočník dostal krásný pas z pravé strany bodlem od Havrana, naběhl si před gólmana a střelou ke vzdálenější tyči uklidil míč do sítě – 4:1!
     
    69
    Z českého týmu dohráli Havran, Pikolon a Rus, místo nich přišli Kačor, Jan Zíka a Tauš. V týmu Švédska zamířili na lavičku Gunnergard Ortan, Silfver-Ramage, Kallman a Wingemark a na trávník vyběhli Jawla, Mellberg, Loukili a Mulugeta.
     
    72
    Kačor dostal přihrávku na pravou stranu od Tošnara, ale při pokusu o střelu trefil jen bránícího hráče.
     
    74
    Jawla tvrdě zajel v pokutovém území do Tesaře a viděl žlutou kartu.
     
    75
    Dvojité střídání na švédské straně. Hřiště opustili Thoreson a Ilunga a místo nich přišli Jeppsson s Kujundzicem.
     
    77
    Kačor hledal přihrávkou z pravé strany po čáře některého ze spoluhráčů před šestnáctkou, ale našel pouze nohy švédského hráče.
     
    79
    Kačor našel dlouhým balónem na levé straně Mokrovicse, ten si seběhl s míčem do pokutového území a polovysokou střelou trefil prostor, kde byl švédský gólman.
     
    79
    Střídání na české straně. Mokrovicse zastoupil Barát.
     
    81
    Švédský útok uhasil za cenu rohového kopu odkopem vedle branky Jindra.
     
    81
    Vzápětí přijde další rohový kop po průniku Mulugety pravou stranou.
     
    83
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Po rohovém kopu Loukiliho se míč v pokutovém území odrazil od JOHNA MELLBERGA a zapadl přesně k pravé tyči – 4:2!
     
    84
    Dnešní utkání navštívilo 462 diváků.
     
    85
    Rashidi vypustil z pravého křídla polovysoký centr, který zkusil z první trefit Kujundzic, ale míč po odrazu od jeho nohy zamířil slabě vedle české brány.
     
    86
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Už je to jen o gól! Po centru Loukiliho z levé strany míč propadl před malé vápno, kam si naběhl KALIPHA JAWLA a nechytatelnou střelou k levé tyči snížil na 4:3!
     
    88
    Zíka zahrál míč z pravé strany do pokutového území, kde jej ve skluzu odvrátil před českým hráčem Rashidi.
     
    89
    Přímý kop Branbyho z levé strany domácí odvrátili.
     
    89
    Brankář Cuesta se zaskvěl parádním zákrokem proti střele Kujundzice z hranice šestnáctky, která mířila k pravé tyči. Český gólman míč vytáhl vedle brány.
     
    90
    Český tým střídá, dolů jde Piták, místo něj přišel Herák.
     
    90+1
    Rozhodčí prodlouží druhý poločas o 3 minuty.
     
    90+2
    Švédové mohli vyrovnat! Po centru Loukiliho téměř od středové čáry se ve vápně dostal k míči Jawla, ale střelou z kroku umístil míč do míst, kde byl gólman Cuesta.
     
    90+3
    Ještě jeden rohový kop Švédska, ale ani z toho pro hosty nezapršelo.
     
    90+3
    Brankář Krantz při odkopu trefil domácího Tauše, ten odrazil míč před malé vápno, kam si doběhl švédský gólman a chytil míč.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Viděli jsem zajímavé fotbalové utkání, ve kterém nejprve čeští reprezentanti odskočili na rozdíl tří gólů, aby se v závěru strachovali o vítězství. Švédové se ani za nepříznivého stavu nevzdali a byli blízko vyrovnání. Čechy podržel brankář Cuesta Rodriguez. (16:55:28)

    Igor Mainka

    Branky: 8. Pikolon, 25. Mokrovics, 58. Pikolon, 68. Pikolon – 30. Wingemark, 83. Mellberg, 86. Jawla

    Karty:   64. Rashidi (SWE), 74. Jawla (SWE)


    Česko: Cuesta Rodriguez – Piták (90. Herák), Jindra, Hanzelka, Tesař – Tošnar, Feit – Havran (69. Kačor), Mokrovics (79. Barát), Rus (C) (69. Tauš) – Pikolon (69. J. Zíka).
    Náhradníci: Moučka – Musil, Hájek, Dufek, Boledovič, Drobek.

    Trenér: Aleš Křeček.

    Švédsko: Krantz – Kallman (69. Loukili), Silfver-Ramage (69. Mellberg), Gashi (C), Nikko (56. Rashidi) – Wingemark (69. Mulugeta), Thoreson (75. Kujundzic), Ilunga (75. Jeppsson), Branby – Gunnergard Ortan (69. Jawla), Brusberg.
    Náhradníci: Nieroth-Lundgren.

    Trenér: Andreas Pettersson.

    Rozhodčí: Zaoral – Antoníček, Pospíšil.

    Diváci: 462
    bahis siteleri