Olimpia Kluž – Slavia 0:6 (kon.) | Sparta – Frankfurt 0:3 (kon.)
konec
FCU Olimpia Kluž
0:6 (0:2)
SK Slavia Praha
Středa 18.10.2023, 17:00 • Cluj Arena • Liga mistryň • Kvalifikace
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Vítám tu všechny milovníky fotbalu! Ve středu se hrají odvetné zápasy druhé a finálové části kvalifikace o skupinovou fázi Ligy mistryň. Já Vás provedu soubojem mezi rumunskou Olimpií Kluž a Slavií Praha. Slávistky skvěle zvládly první zápas v Edenu, kde své soupeřky rozdrtily 5:0 a těžko si představit, že by o účast v hlavní části prestižní soutěže ještě přišly.
     
    SK Slavia Praha:
    Úřadující české mistryně jsou hodně blízko druhé účasti ve skupinové fázi Ligy mistryň v řadě. V minulém ročníku prošly z kvalifikace přes islandský Valur. V konkurenci Wolfsburgu, AS Řím a rakouského St. Pöltenu pak získaly dva body za remízy s německými Vlčicemi a St. Pöltenem. V obou případech zabodovaly paradoxně na venkovních hřištích. Velkou cenu měla především plichta ve Wolfsburgu, který je v ženském fotbale velkoklubem a hráčky tohoto celku nakonec dokráčely až do finále soutěže.

    Slávistky v minulé sezóně získaly podeváté v historii samostatné české ligy titul a obhájily také double, když ovládly i národní pohár. Také v tomto ročníku svěřenkyně kouče Karla Pitáka mají vše dobře rozjeté. Ligovou soutěž vedou po sedmi kolech bez ztráty bodu. Uspěly i v derby se Spartou, která bývají pro vývoj soutěže klíčové. Na Letné zvítězily 1:0.

    Kádr týmu tvoří především české reprezentantky, které jsou doplněné třemi Slovenkami v čele s kapitánkou Dianou Bartovičovou a několika dalšími cizinkami. Kromě zmíněné kapitánky patří k oporám také brankářka Olivie Lukášová, krajní obránkyně Gabriela Šlajsová, záložnice Tereza Krejčiříková, ofenzivní hráčka Franny Černá či nigerijská útočnice Marjolen Nekesaová.
     
    FCU Olimpia Kluž:
    Kluž je nejlepším ženským klubem v Rumunsku. Od sezóny 2010/11 tým vyhrál všechny ligové ročníky. Titul mu nebyl připsán pouze v covidové sezóně 2019/20, kdy ale také vedl tabulku. Do předkol a kvalifikací o LM tak celek Olimpie naskakoval pravidelně, ale v různých systémech soutěže byl nejlepším výsledkem asi postup mezi nejlepších 16 celků v sezóně 2012/13, což ale tehdy znamenalo překonání jediného soupeře o fázi dříve. V minulé sezóně Kluž skončila ve finále úvodní části kvalifikace.

    Tuto část soutěže Olimpia absolvovala také letos. V semifinále turnaje, jehož byla pořadatelem, přehrála 6:2 slovenskou Myjavu. Ve finále pak Kluž uhrála bezgólovou remízu s izraelským Kiryatem Gat a rozhodovat musely až penalty. V domácí lize tým zatím odehrál jen čtyři zápasy, což je o jeden až dva méně než ostatní soupeři. Hned na úvod navíc padl doma s Csikszeredou, takže je v tabulce až čtvrtý.
     
    První zápas, který se odehrál na hlavním stadionu Pražanek v Edenu, slávistky jasně opanovaly. Před 1936 diváky zvítězily 5:0. Soupeřky načala už v prvních deseti minutách dvěma zásahy Marjolen Nekesaová. Ještě v prvním poločase se pak prosadila také Michaela Khýrová a v závěru duelu pak navýšily skóre do konečné podoby legenda českého ženského fotbalu Petra Divišová a střídající Karolína Křivská.
    Slávistky jsou v Kluži už od pondělí. Po příletu se mohli protáhnout a zacvičit si.
     
    Úvodní sestavy:

    FCU Olimpia Kluž: Blazeková – Lindahlová, Famuditiová, Sigheartăuová, Giurgiuová – Borodiová, Johnsonová, Bumbarová (C) – Țaburová, Marcuová, Bălăceanuová.
    Náhradníci: Briciová – Bâteaová, Pînzariuová, Varová, Filipová, Bedeová, Stamateová, Vinczeová, Neaguová, Onețová.
    Trenér: Constantin Olariu

    SK Slavia Praha: Lukášová – Šlajsová, Keeneová, Bartovičová (C), Xiaová – McLaughlinová, Šurnovská – Růžičková, Černá, Morávková – Nekesaová.
    Náhradníci: Fuchsová, Bryscejnová – Khýrová, Veselá, Košíková, Bendová, Stackpole, Divišová, Vithová, Křivská, Krejčiříková, Surová.
    Trenér: Karel Piták

    Rozhodčí: Anexová – Aubryová, Mauriciová (SUI).
    Slávistky si po příjezdu na stadion prohlédly trávník.
     
    Aktérky zápasu už přicházejí na hrací plochu rozlehlé Cluj Areny. Slávistky mají k dobru pětigólový náskok z prvního zápasu, ale i vzhledem k sestavě, kterou kouč Karel Piták nasadil, evidentně nechtějí nic podcenit.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    V tmavém hrající domácí tým měl úvodní výkop. Slávistické fotbalistky tradičně v sešívaném.
     
    1
    Slávistky hned v úvodu zahrozily! Těžko říci, zda Kristýna Růžičková z pravé strany centrovala, nebo opravdu zkoušela překvapit brankářku Blazekovou. Míč se každopádně snášel na bránu a americká brankářka, jejíž příjmení evokuje možná i české kořeny, měla co dělat, aby ho vytáhla nad břevno!
    1. Růžičková vystrašila brankářku domácích.
     
    2
    Následný slávistický roh hráčky Kluže přestály.
     
    5
    Hostující fotbalistky zatím drží míč častěji na kopačkách. Ukazují, že herní kvalita by měla být spíše na jejich straně.
     
    6
    Na levé straně spolupracovaly Tamara Morávková a Michelle Xiaová. Byl z toho zajímavý centr, ovšem před bránu nabíhající slávistka se k zakončení nedostala.
     
    7
    Rohový kop z pravé strany rozehrával Xiaová nakrátko pro Martinu Šurnovskou. Její centr Samantha Blazeková vyboxovala. Pak přišla sražená střela z dálky a to znamená další roh pro Slavii.
     
    8
    Ani už třetí roh hostujících hráček na skóre nic nezměnil. Vršovický celek každopádně nadále diktuje tempo hry.
     
    10
    Slavia právě vstřelila branku!
    Z dalšího rohového kopu už slávistky udeřily! Po centru Xiangové se snažila zakončovat nejprve Alika Keeneová, ale balón nakonec zasáhla MARJOLEN NEKESAOVÁ, která ho nasměrovala pod břevno.
    10. Marjolen NEKESAOVÁ - 0:1
     
    12
    Slávistky tedy v součtu vedou v tomto dvojzápase už 6:0. O jejich postupu do skupinové fáze není pochyb a zdá se, že také dnes si chtějí české mistryně vylepšit koeficient vítězstvím.
     
    13
    Fotbalistky Kluže se dosud ještě téměř nedostali s míčem na útočnou polovinu. Pražanky hrají s chutí.
     
    14
    Změnit se to snažila Bălăceanuová s níž bojovala u postranní čáry Gabriela Šlajsová. Rumunka vybojovala autové vhazování.
     
    15
    Právě Gabriela Šlajsová zezadu zřejmě zasáhla kotník Bălăceanuové a domácí hráčka padla na trávník s hlasitým pláčem. Tohle samozřejmě vidět nechceme. Doufejme, že to bylo jen chvilkově takto bolestivé a nakonec se nebude jedna to nic vážného. Šlajsová dostala za svůj zákrok žlutou kartu.
     
    16
    Ioana Bălăceanuová by měla být v pořádku. Po krátkém ošetření se 20letá fotbalistka vrátila zpátky do hry. Její spoluhráčky mezitím zahrávaly roh, který skončil v rukavicích brankářky Olivie Lukášové.
     
    19
    Slávistky si teď zajímavě prohodily pozice. V obranné čtyřce se zapojila do rozehrávky Franny Černá, která je přitom ofenzivní hráčkou. V zápise o utkání figuruje jako ofenzivní záložnice/podhrot.
     
    20
    Tamara Morávková zkoušela z pravé strany pokutového území poslat míč do ohně. Nasměrovala ho do rukavic Blazekové.
     
    22
    Hráčky Slavie vysoko napadají. U levé postranní čáry vzala soupeřkám míč Kristýna Růžičková, která pak vybojovala aut.
     
    22
    Pokus domácích hráček o brejk přečetla Alika Keeneová, která byla u balónu dříve než útočnice a vyřešila situaci malou domů k brankářce Lukášové.
     
    24
    Za míčem pospíchala Carmen Marcuová. Lukášová ale k němu měla přeci jen blíže a správně vyběhla.
     
    26
    Rumunky zkoušejí míče za obranu. Nyní se včas vrátila Surnovská a odehrála hrací předmět k brankářce Lukášové.
     
    29
    Útočná akce hostujícího týmu skončila nepřesným centrem Šlajsové. Pravá obránkyně poslala míč za bránu.
     
    30
    Slávistky jsou nadále aktivnější, byť se do nějaké větší šance po gólu nedostaly. Rumunský celek zkouší zakládat brejky dlouhými nákopy.
     
    32
    Marcuová se snažila prohnat Dianu Bartovičovou. Nakonec ale svou snahu vzdala a zastavila se. Slávistická kapitánka tak mohla hrát v klidu.
     
    33
    Velmi dobrý pas od Šlajsové směřoval na Franny Černou. Hráčka s typickou čelenkou ve vlasech míč hlavou trkla vedle brány soupeřek.
     
    34
    Gabriela Šlajsová nasadila jesličky Giurgiuové a odcentrovala na zadní tyč. Tam jedna ze slávistek vracela balón před bránu, kde nestačily včas zareagovat Černá s Nekesaovou. Vypadalo to ale hodně zajímavě.
     
    36
    Slávistky si posouvaly míč kolem pokutového území soupeře. Nakonec přišla střela Michelle Xiaové z větší vzdálenosti, do které vložila nohu bránící hráčka a srazila míč nad břevno.
    Marjolen Nekesaová se už dotáhla na čelo tabulky střelkyň Ligy mistryň.
     
    38
    Slávistky byly opět nastěhované na útočné polovině. Keeneová se pak snažila zrychlit hru kolmým pasem, který ale nenašel adresáty.
     
    40
    K centru z hloubi pole se tlačila střelkyně Marjolen Nekesaová. Míč se od ní nakonec jen odrazil tak, že Blazeková v domácí bráně měla snadnou práci.
     
    41
    Hráčky Kluže zkoušejí jen dlouhé míče, za kterými zkusí vysprintovat jedna z trojice ofenzivních hráček. K dalšímu takovému nákopu se nedostala Ioana Bălăceanuová.
     
    43
    Pražanky opět drží míč na útočné polovině. Statisticky ho mají na kopačkách určitě více než 70 % zápasu.
     
    44
    Střely celkem – 0:6
     
    45
    V ofsajdu se ocitla Kristýna Růžičková. Tahle akce Slavie tak už pokračovat nebude.
     
    45
    Slavia právě vstřelila branku!
    Slávistky přidávají těsně před přestávkou druhý gól! Jedna z domácích obránkyň při vyvážení míče hrubě chybovala. Před šestnáctkou si ho nechala sebrat MARTINOU ŠURNOVSKOU, která pak překonala Blazekovou přízemní střelou k pravé tyči.
    45. Martina ŠURNOVSKÁ - 0:2
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    V prvním poločase se ukázal kvalitativní rozdíl mezi Kluží a slávistkami. Pražanky, podobně jako před týdnem doma, diktují tempo hry a do kabin jdou s dvougólovým náskokem. V 10. minutě otevřela skóre Marjolen Nekesaová, která se prosadila po rohovém kopu. Krátce před přestávkou pak sebrala protihráčce míč Martina Šurnovská a vše vyřešila přesnou střelou. Domácí fotbalistky zatím vůbec neohrozily brankářku Lukášovou.
     
    Statistiky zápasu:
    Držení míče – 25 % : 75 %
    Střely na bránu – 0:2
    Střely mimo – 0:5
    Rohy – 1:7
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FCU Olimpia Kluž:
    ze hřiště odchází Adina Borodiová, přichází Mara Bâteaová,
    ze hřiště odchází Oluwakemi Famuditiová, přichází Andreea Pînzariuová.
     
    48
    Hráčky Slavie už opět kombinují na útočné polovině hřiště.
     
    49
    Tamara Morávková při napadání přibrousila Țaburovou. Té se zprvu nechtělo zvedat z trávníku, ale nakonec se to obejde bez lékařské asistence.
     
    49
    Kristýna Růžičková si naběhla na krásný pas za obranu. Míč poslala přes padající brankářku, ovšem hrací předmět pak proskákal vedle levé tyče brány Olimpie!
    49. Šance Růžičkové.
     
    51
    Po rohovém kopu Šurnovské se snažila hlavičkovat Marjolen Nekesaová. Míč ale jen lehce lízla a neusměrnila ho tak mezi tyče.
     
    52
    Nyní jedna z hráček Slavie zaměstnala Samanthu Blazekovou prudkým centrem z pravé strany, který brankářka Kluže dokázala vyboxovat.
     
    55
    Rohový kop Michelle Xiaové se točil do brány a Blazeková míč vyrážela na další roh. Tentokrát zkusily slávistky signál, který ale nevyšel. Přihrávku Xiaové pokryla obrana Kluže.
     
    56
    Právě americká krajní obránkyně si nabíhala dopředu na levé křídlo. Na přihrávku spoluhráčky ale nedosáhla.
     
    56
    Protiútok rumunského týmu. Na pravé straně ho táhla Carmen Marcuová. Ta pak nahrávala do pokutového území, kam si nabíhala Bălăceanuová, ovšem Lukášová míč lapila. Následně je hra přerušena, protože na polovině hřiště zůstala mezitím ležet Carolina Țaburová. Rozhodčí k ní volá lékaře.
     
    57
    Țaburová odchází za postranní čáru po svých a zřejmě se brzy do zápasu vrátí.
     
    58
    Po centru z hloubi pole hlavičkovala Molly Mclaughlinová. Mířila nad bránu Kluže.
     
    60
    Máme za sebou hodinu zápasu. Slávistky směřují k vítězství a především do skupinové fáze Ligy mistryň.
     
    62
    Slavia právě vstřelila branku!
    Slávistky vedou už 3:0! Nešťastný moment pro brankářku Blazekovou, které prošel míč po hlavičce MOLLY MCLAUGHLINOVÉ mezi nohama a strážkyně brány Kluže ho pak zachytila až za brankovou čarou.
    62. Molly MCLAUGHLINOVÁ - 0:3
     
    63
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Tamara Morávková, přichází Michaela Khýrová,
    ze hřiště odchází Kristýna Růžičková, přichází Petra Divišová,
    ze hřiště odchází Franny Černá, přichází Haleigh Stackpole.
     
    64
    Domácí Carolina Țaburová dostala žlutou kartu za zákrok na Xiaovou.
     
    66
    Zpoza šestnáctky střílela střídající Michaela Khýrová. Bránu netrefila.
     
    68
    Další pokus Khýrové těsně za hranicí pokutového území. Míč prolétl nad břevnem.
     
    69
    Slávistky kontrolují hru. Větší aktivitu od svých spoluhráček požaduje brankářka Blazeková, která je při výkopu vyhání dopředu.
     
    70
    Țaburová to zkoušela na pravém křídle, ale nedokázala obejít Michelle Xiaovou. Ta však už neměla komu a následně tak balón raději posunula do autu.
     
    71
    Střídání v týmu FCU Olimpia Kluž:
    ze hřiště odchází Carolina Țaburová, přichází Anamaria Filipová.
     
    72
    Slavia právě vstřelila branku!
    Podruhé se dnes prosazuje MARTINA ŠURNOVSKÁ! Slovenská reprezentační záložnice si na malém vápně našla centr Petry Divišové z pravé strany a pohodlně uklízela míč do odkryté brány – 0:4.
    72. Martina ŠURNOVSKÁ - 0:4
     
    73
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Martina Šurnovská, přichází Lucie Bendová,
    ze hřiště odchází Michelle Xiaová, přichází Denisa Veselá.
     
    75
    Slavia právě vstřelila branku!
    Fotbalistky v sešívaném už vyrovnaly skóre z prvního zápasu! Molly McLaughlinová poslala míč do pokutového území. Našla HALEIGH STACKPOLEOVOU, která byla sama před brankářkou a v pohodě ji překonala. Rumunky následně reklamovaly ofsajd, jenže ten se konat nemohl, protože v době přihrávky vybíhala kapitánka Bumbarová od brankové čáry.
    75. Haleigh STACKPOLE - 0:5
     
    78
    Uvidíme, zda hráčky Slavie ještě třeba i nepřekonají gólový účet ze zápasu v Edenu. Čas na to ještě mají.
     
    80
    No a další gól mohl přijít teď! Brankářka Blazeková dostala malou domů, ale okamžitě ji napadala Marjolen Nekesaová. Americká gólmanka chtěla hrát konstruktivně, ale Nekesaová ji sáhla do kličky. Míč se naštěstí pro domácí odrazil vedle brány.
     
    82
    Nacházíme se už v poslední desetiminutovce tohoto zápasu. Slávistky ho zvládají naprosto přesvědčivě.
     
    83
    Slavia právě vstřelila branku!
    A je tu tenisový kanár! Gabriela Šlajsová poslala z pravé strany centr na zadní tyč. Tam si naběhla MICHAELA KHÝROVÁ, která zakončovala levou nohou, balón ještě otřela o bránící Giurgiuovou a hrací předmět zamířil do sítě – 0:6.
    83. Michaela KHÝROVÁ - 0:6
    83. Michaela Khýrová (SLA)
     
    85
    Po delší době si kopla do míče také Olivia Lukášová. Slávistická brankářka dnes nemusela čelit jediné střele. Zahrála si jen ve chvílích, kdy ji spoluhráčky zapojily do rozehrávky, a nebo když sbírala dlouhé míče.
     
    87
    Ještě míč za obranu, který byl moc dlouhý na Petru Divišovou.
     
    88
    Další nadějná akce slávistek skončila u Nekesaové, která převzala míč v pokutovém území. Chvíli asi chtěla zakončovat, pak se rozhodla pro přihrávku, která šla spoluhráčce na paty.
     
    89
    Zdravotní problémy má domácí kapitánka Sonia Bumbarová. Teprve osmnáctiletou fotbalistku, která už nosí ve svém týmu pásku, zřejmě postihly křeče.
     
    89
    Střídání v týmu FCU Olimpia Kluž:
    ze hřiště odchází Adina Giurgiuová, přichází Andrea Neaguová.
     
    90+2
    Sonia Bumbarová ještě chvíli zůstala na hřišti. Nyní už ji ale trenér stáhl. Zbylé sekundy dohraje Karina Bedeová.
     
    90+3
    Domácí tým směřoval do brejku, který utnul taktický faul Aliky Keeneové. Ještě tedy standardní situace pro Kluž.
     
    90+4
    Tu zahrávala Johnsonová, ale obrana slávistek její centr odvrací.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Fotbalistky Slavie dnes ještě o gól překonaly svůj počin z prvního zápasu a Kluž smázly na jejím stadionu výsledkem 6:0! S naprostým přehledem tak postupují do skupinová fáze Ligy mistryň a mohou se tedy těšit na to, jaké atraktivní soupeře jim los přidělí.

    Slávistky měly po celé utkání hru pod kontrolou. V prvním poločase se prosadily dvakrát. Po deseti minutách se po rohu trefila Marjolen Nekesaová a krátce před přestávkou zvýšila na 2:0 Martina Šurnovská. Po hodině hry pak hlavou překonala domácí brankářku Molly Mclaughlinová, ovšem ani stav 3:0 sešívaným nestačil. Nejprve se podruhé v zápase radovala Martina Šurnovská a definitivní podobu výsledku dodaly střídající hráčky Haleigh Stackpole a Michaela Khýrová.
     
    Statistiky zápasu:
    Držení míče: 24 % : 76 %.
    Střely na branku: 0:7. Střely mimo: 0:9. Rohy: 1:11. (18:57:47)
    Slávistky se mohou druhý rok po sobě těšit na skupinovou fázi Ligy mistryň.

    Martin Augustin

    Branky: 10. Nekesaová, 45. Šurnovská, 62. Mclaughlinová, 72. Šurnovská, 75. Stackpole, 83. Khýrová

    Karty:   64. Țaburová (UCL) – 15. Šlajsová (SLA)


    Držení míče: 24 % : 76 %.
    Střely na branku: 0:7. Střely mimo: 0:9. Rohy: 1:11.
    FCU Olimpia Kluž: Blazeková – Lindahlová, Famuditiová (46. Pînzariuová), Sigheartăuová, Giurgiuová (89.Neaguová) – Borodiová (46. Bâteaová), Johnsonová, Bumbarová (C) (90+1 Bedeová) – Țaburová (71. Filipová), Marcuová, Bălăceanuová.
    Náhradníci: Briciová – Bâteaová, Pînzariuová, Varová, Filipová, Bedeová, Stamateová, Vinczeová, Neaguová, Onețová.

    Trenér: Constantin Olariu

    SK Slavia Praha: Lukášová – Šlajsová, Keeneová, Bartovičová (C), Xiaová (73. Veselá) – McLaughlinová, Šurnovská (73. Bendová) – Růžičková (63. Divišová), Černá (63. Stackpole), Morávková (63. Khýrová) – Nekesaová.
    Náhradníci: Fuchsová, Bryscejnová – Khýrová, Veselá, Košíková, Bendová, Stackpole, Divišová, Vithová, Křivská, Krejčiříková, Surová.

    Trenér: Karel Piták

    Rozhodčí: Anexová – Aubryová, Mauriciová (SUI)
    11.10.2023
    Slavia - Olimpia Kluž 5:0

    Branky: 4. Nekesaová, 9. Nekesaová, 42. Khýrová, 81. Divišová, 90. Křivská

    Karty:   90+2. Morávková (SLA)

    Držení míče: 70 % : 30 %.
    Střely na branku: 11:0. Střely mimo: 8:1. Rohy: 13:0. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 11:5.
    bahis siteleri