Obří slalom žen, 1. kolo, Sölden Vítěz: F. Brignoneová (ITA) (kon.) | Obří slalom žen, 2. kolo, Sölden Vítěz: L. Gutová-Behramiová (SUI) (kon.)
konec
SP - Obří slalom žen, 2. kolo, Sölden

Vítěz: L. Gutová-Behramiová (SUI)

Sobota 28.10.2023, 13:00 • Sölden • Sjezdové lyžování
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům zimních sportů přeju krásné sobotní odpoledne. Startuje nová sezóna alpského lyžování a já vás vítám při sledování druhého kola obřího slalomu žen v rakouském Söldenu.
     
    Jednoznačnou královnou loňského ročníku byla Mikaela Shiffrinová, jež se ziskem 2 466 bodů získala pátý velký křišťálový glóbus v kariéře, když za sebou druhou Laru Gutovou-Behramiovou ponechala rozdílem přesahující tisíc bodů. Třetí byla o dalších necelých sto bodů zpět Federica Brignoneová, pěkné čtvrté místo získala slovenská hvězda Petra Vlhová.

    Z českých reprezentantek pravidelně dokázaly bodovat dvě Češky, na celkovém 32. příčce skončila žena dvou sportů Ester Ledecká s 351 body, konečné 53. místo a 168 bodů vybojovala Martina Dubovská.
     
    Malý křišťálový glóbus za obří slalom urvala rovněž Mikaela Shiffrinová, která v deseti závodech disciplíny posbírala parádních a bezkonkurenčních 800 bodů. Když už ne o prvenství, tak alespoň o konečné druhé místo proběhl dramatický souboj, v němž nakonec uspěla Lara Gutová-Behramiová, Švýcarka za sebou v těsném závěsu měla Martu Bassinovou, Petru Vlhovou a Federicu Brignoneovou.
     
    Pořadí po 1. kole:

    1. Federica Brignoenová (ITA) 1:08,77
    2. Sara Hectorová (SWE) +0,50
    3. Petra Vlhová (SVK) +0,63
    4. Lara Gutová-Behramiová (SUI) +0,73
    5. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,75
    6. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +1,13
    7. Franziska Gritschová (AUT) +1,19
    8. Marta Bassinová (ITA) +1,25
    9. Valerie Grenierová (AUT) +1,42
    10. Mina Fürst Holtmannová (NOR) +1,61
    11. Michelle Gisinová (SUI) +2,29
    12. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +2,30
    13. Alice Robinsonová (NZL) +2,34
    14. Katharina Truppeová (AUT) +2,44
    15. Ana Bučiková (SLO) +2,51
    16. Stephanie Brunnerová (AUT) +2,56
    17. Maryna Gasienica-Danielová (POL) +2,62
    18. Katharina Liensbergerová (AUT) +2,73
    19. Simone Wildová (SUI) +2,76
    20. Sofia Goggiaová (ITA) +2,80
    21. Estelle Alphandová (SWE) +2,94
    22. Camille Rastová (SUI) +3,00
    23. Britt Richardsonová (CAN) +3,07
    24. Wendy Holdenerová (SUI) +3,12
    25. Magdalena Luczaková (POL) +3,13
    26. Zrinka Ljutićová (CRO) +3,17
    27. Elisabeth Kappauerová (AUT) +3,26
    28. Asja Zenereová (ITA) +3,30
    29. Paula Moltzanová (USA) +3,35
    30. Melanie Meillardová (SUI) +3,40
     
    První kolo ovládla jednoznačně a možná trošku nečekaně Federica Brignoneová, která jela se startovním číslem 6 a nedala nikomu nárok. Dosud vedoucí Saře Hectorové nadělila půl sekundy a před třetí Petrou Vlhovou, která bronzovou pozicí může vyrovnat své maximum ze Söldenu, má náskok 63 setin. Ještě čtvrtá Lara Gutová-Berhamiová a pátá Mikaela Shiffrinová se se ztrátou vešly pod jednu sekundu (0,73 a 0,75), poté už je to nad sekundu a více.

    Na druhé kolo stačila jízda se ztrátou 3,40 sekundy, do které se nevešla na 39. místě Adriana Jelínková (+4,99). Druhá slovenská závodnice Rebeka Jančová udělala v prudké pasáži chybu a do cíle dojela se ztrátou 9,09 sekundy jako poslední.
     
    Druhé kolo odstartovalo.
     
    30
    Jako poslední třicátá postoupila do druhého kola francouzská reprezentantka Clara Direzová. A má jistotu, že v prvním závodě nové sezóně zapíše body do hodnocení Světového poháru, vyvarovala se větší chyby a ostatním soupeřkám nastavila laťku časem 2:22,10.
     
    29
    Melanie Meillardová sváděla po celou dobu jízdy velký souboj s časem francouzské konkurentky, zásluhou skvěle zajetých posledních metrů přebírá vedení rozdílem šestnácti setin.
    Meillardová pokořila čas Direzové
     
    28
    Špatné první kolo zajela s výborným startovním číslem 8 Paula Moltzanová. Druhou jízdu sobotního programu Američanka zvládla o poznání lépe, náskok na Meillardovou navýšila na 33 setin a útočí na posun pořadím vzhůru.
     
    27
    Poprvé v kariéře v Söldenu postoupila do druhého kola Asja Zenereová. Moc bodů nicméně tato Italka nezapíše, protože nezajela úplně čistou jízdu, výsledkem je manko 86 setin a průběžné poslední čtvrté místo.
     
    26
    Moltzanová zapisuje další skalp. První polovinu trati zvládla Rakušanka Elisabeth Kappaurerová dobře, ale na přechodu udělala chybu a dostala se hodně pod brány. Rytmus chytla zpět, ale do zelených čísel už se nevrátila, s odstupem 34 setin míří na třetí příčku o setinku za Meillardovou.
     
    25
    S nejvyšším startovním číslem 48 pronikla do druhého kola Chorvatka Zrinka Ljutićová. Specialistka na slalom dala jasně najevo, že ani obří slalom jí není cizí a nebude z toho vůbec špatné umístění. Talentovaná závodnice sice neudržela kontakt s Moltzanovou, ovšem s odstupem 24 setin jde na druhou pozici.
     
    24
    Postup se neočekával ani od s číslem 46 startující Magdaleny Luczakové. Hned v úvodu musela řešit problém, kdy se jí zcvakly lyže a vyřešila ho brzkým ukončením oblouku. Polka se po celou dobu jízdy trápila se špatným rytmem, s velkou ztrátou +1,34 je jasně nejpomalejší závodnicí, nicméně má tu jistotu, že minimálně jeden bod získá.
     
    23
    Velkou univerzálkou je Wendy Holdenerová. Na první závod v nové sezóně Švýcarka nebude vzpomínat v dobrém, ani druhé kolo jí nevyšlo úplně ideálně, navzdory povedenému závěru poráží pouze dvě soupeřky.
     
    22
    První polovina závodu skvělá, ale v té druhé udělala Britt Richardsonová velkou chybu a měla problémy s projetím červené brány. Ztratila rychlost i zelená čísla, nakonec za stále vedoucí Moltzanovou zaostala o 68 setin, aktuálně je šestá.
     
    21
    Ani Camille Rastová nepromluvila do bojů o přední umístění. Neudělala velkou chybu, ale prostě a jednoduše neměla ideální rytmus, manko postupně narostlo až na devět desetin a Švýcarka putuje na devátou příčku.
     
    20
    Trať je s každou další odjetou závodnicí rozbitější a na časech je to znát. Spokojená s druhou jízdou rozhodně nebude Švédka Estelle Aplhandová, s rozestupem 77 setin se propadá o sedm pozic.
     
    19
    Kritický je úsek mezi druhým a třetím mezičasem. Zelené hodnoty v něm ztratila i Sofia Goggiaová, která ovšem parádně zabojovala v závěrečných metrech, něco s odstupu na Moltzanovou stáhla, nakonec je se ztrátou 27 setin třetí, což není úplně špatné, elitní dvacítku má Italka na dosah.
    Skokanku druhého kola Moltzanovou neohrozila ani Goggiaová
     
    18
    Pozdě byla v modré bráně Simone Wildová a z náskoku 38 setin byla rázem ztráta 38 setin. Finální metry zvládla Švýcarka solidně, s odstupem 49 setin se dělí o šesté místo s Francouzkou Direzovou.
     
    17
    Spokojenost nevidíme ve tváři Kathariny Liensbergerové a není divu. Rakušanka přišla o náskok hned na druhém mezičase, po ubojované jízdě míří až na devátou příčku, ztrácí 66 setin.
     
    16
    To bylo těsné! Maryna Gąsienicová-Danielová bojovala s Paulou Moltzanovou o průběžné prvenství zásluhou výborné jízdy do posledního metru, ve výsledku je o jedinou desetinku tou smutnější závodnicí.
    Gąsienicová-Danielová prohrála s Moltzanovou o jedinou desetinu
     
    Průběžné pořadí:

    1. Paula Moltzanová (USA) 2:21,61 min
    2. Maryna Gąsienicová-Danielová (POL) +0,10 s
    3. Zrinka Ljutićová (CRO) +0,24
    4. Sofia Goggiaová (ITA) +0,27
    5. Mélanie Meillardová (SUI) +0,33
     
    15
    Na průběžném třetím místě aktuálně evidujeme dvě závodnice. Důvodem je skutečnost, že domácí reprezentantka Stephanie Brunnerová zajela na setinu stejný čas jako Zrinka Ljutićová.
     
    14
    Už se zdálo, že by Moltzanová mohla být pokořena, ale neděje se tak! Nicméně Ana Buciková má důvod být spokojená, protože čas Američanky na setinku vyrovnala, takže aktuálně vedou dvě lyžařky.
    Buciková vyrovnala nejlepší čas Moltzanové
     
    13
    Dva mezičasy výborné, bohužel před tím třetím Katharina Truppeová na okamžik vypadla z rytmu a znovu ho našla až v závěrečných metrech, Rakušanka míří s odstupem 68 setin až na třinácté místo.
     
    12
    Před čtyřmi lety Alice Robinsonová v Söldenu vyhrála. A Novozélanďanka potvrdila, že jí trať v rakouském středisku sedí skvěle, po celou dobu jízdy se udržela v zelených číslech a průběžné vedení přebírá s náskokem devatenácti setin!
    Robinsonová útočí na elitní desítku
     
    11
    Thea Louise Stjernesundová na výbornou jízdu před chvílí jedoucí lyžařky nenavázala. Norka se protrápila hlavně druhou polovinou trati, s velkou ztrátou 98 setin putuje až na sedmnáctou pozici.
     
    10
    Švýcarská lyžařka Michelle Gisinová elitní desítku, kterou vybojovala v prvním kole, s velkou pravděpodobností neudrží. Druhá jízda jí tolik nevyšla, postupně nabrala ztrátu 56 setin a už teď je desátá.
     
    9
    Parádní jízda Miny Fürst Holtmannové! Druhá nejlepší Norka z prvního kola postupně ztrácela ze svého náskoku na Robinsonovou, nicméně ve finálovém úseku rozjela lyže perfektně, takže Novozélanďanku nakonec poráží výrazně o 48 setin a útočí klidně i na nejlepší pětku.
    Holtmannová skvělým závěrem udržela za zády Holtmannovou
     
    Průběžné pořadí:

    1. Mina Fürst Holtmannová (NOR) 2:20,94 min
    2. Alice Robinsonová (NZL) +0,48 s
    3. Ana Buciková (SLO) +0,67
    3. Paula Moltzanová (USA) +0,67
    5. Maryna Gąsienicová-Danielová (POL) +0,77
     
    8
    Dlouho se Holtmannová na piedestalu neohřála! Ještě lepší jízdu totiž zajela kanadská hvězda Valérie Grenierová, není divu, že je s náskokem 55 setin velmi spokojená.
     
    7
    Je evidentní, že s každou další odjetou závodnicí kvalita stoupá. Marta Bassinová si poradila fantasticky hlavně s přechodem do druhé poloviny trati. Do cíle najížděla s náskokem 81 setin, ale v závěru nenabrala úplně ideální rychlost, každopádně před Grénierovou zůstala, byť „jen“ o 26 setin.
     
    6
    Rakouští fanoušci na domácí sjezdovce žádnou svou závodnici na bedně neuvidí. Posledním želízkem v ohni byla Franziska Gritschová, jež se s nástrahami prala statečně, nicméně s velkým rozestupem +1,39 padá pořadím o čtyři příčky dolů.
     
    5
    Královna loňské sezóny Mikaela Shiffrinová sezónu vítězstvím nezahájí, to už je jisté! Americká lyžařka nenašla ideální stopu, s čímž souvisel i špatný rytmus, brzy spadla do červených čísel a s Bassinovou prohrála o 21 setin sekundy.
     
    4
    Právě jsme viděli útok nejen na bednu, ale i na vítězství! Lara Gutová-Behramiová si s tratí poradila jako kdyby vůbec nebyla rozbitá, po celou dobu jízdy udržovala fantastiku jízdu a Bassinovou rozdrtila rozdílem třídy o vteřinu a devatenáct setin!
    Gutová-Behramiová se vyhoupla do čela s obrovským náskokem
     
    3
    Na startu je připravena Petra Vlhová.
     
    3
    Slovenka bojuje ze všech sil, přesto na Gutovou-Behramiovou nestačí a po druhém mezičasu už ztrácí 49 setin.
     
    3
    Nakonec to bylo těsnější, než se po polovině trati zdálo! Petra Vlhová našla výborný rytmus, ve druhé polovině stahovala manko na Švýcarku, aby nakonec zůstala v červených hodnotách o 14 setin, nicméně naděje na bednu existuje. A ne malá!
    Vlhová v těsném souboji s Gutovou-Behramiovou prohrála
     
    2
    Petra Vlhová bude na stupních vítězek! Sara Hectorová se nevyvarovala pár menším chybkám, jež měly vliv na výsledný čas. S Gutovou-Behramiovou a Vlhovou prohrála Švédka výrazně, těsně o devět setin jde na třetí pozici před Bassinovou.
     
    1
    Za chvíli poznáme vítězku prvního závodu nové sezóny! Federica Brignoneová startuje s velkým náskokem 73 setin.
     
    1
    Italka ale nemá vůbec nic jistého, po polovině druhého kola už vede pouze o 36 setin!
     
    1
    Vítězkou obřího slalomu v Söldenu je Lara Gutová-Behramiová! Federica Brignoneová definitivně přišla o svůj náskok na třetím měřeném úseku, avšak do posledních metrů rozjela lyže skvěle, Švýcarce nedala nic zadarmo, ve finále jí prvenství uniklo zanedbatelným rozdílem dvou setin sekundy!
    Brignoneová musí skousnout druhé místo rozdílem dvou setin
     
    Konec závodu.
     
    Úvodní závod nové sezóny alpského lyžování žen nabídl obrovské drama, z nějž nakonec jako vítězka vzešla čtvrtá žena po prvním kole Lara Gutová-Behramiová. Švýcarská reprezentantka zajela ve druhém kole perfektní jízdu bez jediné chybičky a do té doby vedoucí Bassinové nadělila přes jednu vteřinu. Následovala jízdy Petry Vlhové, jež se s odstupem čtrnácti vteřin zařadila na druhé místo, ale po nepovedené jízdě Hectorové se nakonec i Slovenka postavila na stupně vítězek. Mezi vítěznou Švýcarku a Vlhovou se dokázala vměstnat na stříbrnou pozici nejrychlejší žena prvního kola Federica Brignoneová, Italce uniklo prvenství o pouhé dvě setinky.

    Skokankou druhého kola byla Paula Moltzanová. Američanka postoupila jako 28. nejrychlejší, načež ve druhém kole využila velmi dobře připravené a nerozbité trati k posunu o sedmnáct pozici na konečnou 11. příčku. Velmi dobrý vzestup zaznamenala i 14. Zrinka Ljutićová, ta za sebe dostala jedenáct později startujících soupeřek.
     
    Konečné pořadí:

    1. Lara Gutová-Behramiová (SUI) 2:18,94 min
    2. Federica Brignoneová (ITA) +0,02 s
    3. Petra Vlhová (SVK) +0,14
    4. Sara Hectorová (SWE) +1,10
    5. Marta Bassinová (ITA) +1,19
    6. Mikaela Shiffrinová (USA) +1,40
    7. Valerie Grénierová (CAN) +1,45
    8. Mina Fürst Holtmannová (NOR) +2,00
    9. Alice Robinsonová (NZL) +2,48
    10. Franziska Gritschová (AUT) +2,58
    11. Ana Buciková (SLO) +2,67
    11. Paula Moltzanová (USA) +2,67
    13. Maryna Gąsienicová-Danielová (POL) +2,77
    14. Zrinka Ljutićová (CRO) +2,91
    14. Stephanie Brunnerová (AUT) +2,91
    16. Sofia Goggiaová (ITA) +2,94
    17. Mélanie Meillardová (SUI) +3,00
    18. Elisabeth Kappaurerová (AUT) +3,01
    19. Michelle Gisinová (SUI) +3,04
    20. Clara Direzová (FRA) +3,16
    20. Simone Wildová (SUI) +3,16
    22. Wendy Holdenerová (SUI) +3,23
    23. Katharina Liensbergerová (AUT) +3,33
    24. Britt Richardsonová (CAN) +3,35
    24. Katharina Truppeová (AUT) +3,35
    26. Estelle Aplhandová (SWE) +3,44
    27. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +3,46
    28. Asja Zenereová (ITA) +3,53
    29. Camille Rastová (SUI) +3,57
    30. Magdalena Luczaková (POL) +4,01
     
    Nedělní program alpského lyžování bude patřit mužům, i oni si v rakouském Söldenu vyzkouší závod obřího slalomu. (14:16:10)

    Milan Huppert

    Konečné výsledky
    • 1. Lara Gutová-Behramiová (SUI) 2:18,94
    • 2. Federica Brignoneová (ITA) +0,02
    • 3. Petra Vlhová (SVK) +0,14
    • 4. Sara Hectorová (SWE) +1,10
    • 5. Marta Bassinová (ITA) +1,19
    • 6. Mikaela Shiffrinová (USA) +1,40
    • 7. Valérie Grenierová (CAN) +1,45
    • 8. Mina Fürst Holtmannová (NOR) +2,00
    • 9. Alice Robinsonová (NZL) +2,48
    • 10. Franziska Gritschová (AUT) +2,58
    • 11. Ana Buciková (SLO) +2,67
    • 12. Paula Moltzanová (USA) +2,67
    • 13. Maryna Gąsienicová-Danielová (POL) +2,77
    • 14. Zrinka Ljutićová (CRO) +2,91
    • 15. Stephanie Brunnerová (AUT) +2,91
    • 16. Sofia Goggiaová (ITA) +2,94
    • 17. Mélanie Meillardová (SUI) +3,00
    • 18. Elisabeth Kappaurerová (AUT) +3,01
    • 19. Michelle Gisinová (SUI) +3,04
    • 20. Clara Direzová (FRA) +3,16
    • 20. Simone Wildová (SUI) +3,16
    • 22. Wendy Holdenerová (SUI) +3,23
    • 23. Katharina Liensbergerová (AUT) +3,33
    • 24. Britt Richardsonová (CAN) +3,35
    • 25. Katharina Truppeová (AUT) +3,35
    • 26. Estelle Alphandová (SWE) +3,44
    • 27. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +3,46
    • 28. Asja Zenereová (ITA) +3,53
    • 29. Camille Rastová (SUI) +3,57
    • 30. Magdalena Luczaková (POL) +4,01

    Pořadí po 1. kole
    • 1. Federica Brignoneová (ITA) 1:08,77
    • 2. Sara Hectorová (SWE) +0,50
    • 3. Petra Vlhová (SVK) +0,63
    • 4. Lara Gutová-Behramiová (SUI) +0,73
    • 5. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,75
    • 6. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +1,13
    • 7. Franziska Gritschová (AUT) +1,19
    • 8. Marta Bassinová (ITA) +1,25
    • 9. Valérie Grenierová (CAN) +1,42
    • 10. Mina Fürst Holtmannová (NOR) +1,61
    • 11. Michelle Gisinová (SUI) +2,29
    • 12. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +2,30
    • 13. Alice Robinsonová (NZL) +2,34
    • 14. Katharina Truppeová (AUT) +2,44
    • 15. Ana Buciková (SLO) +2,51
    • 16. Stephanie Brunnerová (AUT) +2,56
    • 17. Maryna Gąsienicová-Danielová (POL) +2,62
    • 18. Katharina Liensbergerová (AUT) +2,73
    • 19. Simone Wildová (SUI) +2,76
    • 20. Sofia Goggiaová (ITA) +2,80
    • 21. Estelle Alphandová (SWE) +2,94
    • 22. Camille Rastová (SUI) +3,00
    • 23. Britt Richardsonová (CAN) +3,07
    • 24. Wendy Holdenerová (SUI) +3,12
    • 25. Magdalena Luczaková (POL) +3,13
    • 26. Zrinka Ljutićová (CRO) +3,17
    • 27. Elisabeth Kappaurerová (AUT) +3,26
    • 28. Asja Zenereová (ITA) +3,30
    • 29. Paula Moltzanová (USA) +3,35
    • 30. Mélanie Meillardová (SUI) +3,40


    bahis siteleri