Česko – Finsko 4:2 (kon.) | Německo – Dánsko 1:0 (kon.)
konec
Česko
4:2 (3:0, 0:1, 1:1)
Finsko
Středa 08.11.2023, 16:15 • Fanatec Arena, Landshut • Německý pohár (ženy)
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:15.
     
    Vítám tu všechny milovníky dobrého hokeje! České hokejistky se tento týden představí na Turnaji čtyř zemí v německém Landshutu. Ve středu budou jejich prvními soupeřkami Finky. Češky právě ve Finsku opanovaly na konci srpna podnik EHT a na dobré výkony tak budou chtít navázat.
     
    Finsko:
    Finsko se v ženském hokeji dlouho mohlo pyšnit pozicí třetího nejlepšího týmu světa za oběma zámořskými výběry. Z MS a olympiád tak obvykle vozilo bronzy. V roce 2019 přišel na domácím šampionátu v Espoo vrchol. V semifinále totiž Finky dokázaly vyřadit Kanadu a ve finále sahaly proti USA po zlatu. Za stavu 1:1 se totiž šlo do prodloužení, v němž domácí hokejistky skórovaly a několik minut už na ledě oslavovaly. Rozhodčí však po dlouhé debatě u videa branku odvolaly a v nájezdové loterii se přeci jen radovaly favorizované Američanky.

    Pak už přišel poměrně rychlý vzestup další evropské hokejové země – Česka. Finky nejprve dokázaly vyhrát několik těsných zápasů, ovšem ve čtvrtfinále MS 2022 už českým hokejistkám podlehly 1:2 v prodloužení. Velmi podobně tomu bylo také na letošním šampionátu v kanadském Bramptonu, kde to výsledkem 1:2 skončilo tentokrát už po řádné hrací době.

    Letošní sezónu Finsko otevřelo domácím turnajem EHT. V něm skončilo druhé právě za Češkami. Ty dokázalo v prvním zápase porazit, ale v odvetě se naopak radovaly hokejistky Česka. Výhru i porážku si pak hráčky Suomi připsaly také proti Švédsku.

    K nejznámějším finským hráčkám patří Jenni Hiirikoskiová, která se i ve 36 letech stále řadí k nejlepším světovým obránkyním. K oporám patří také útočnice Petra Nieminenová či Noora Tulusová.
     
    Česko:
    České hokejistky přivezly z posledních dvou světových šampionátů bronz a i nadále se snaží pod vedením kanadské trenérky Carly MacLeodové pracovat na dalším vzestupu. Začátek sezóny se Češkám povedl, když triumfovaly na podniku EHT ve Finsku. Ten zahájili porážkou 4:5 s domácím týmem, ale pak už jen vítězily. Finkám vrátily předchozí nezdar výhrou 6:2 a dvakrát zdolaly Švédsko.

    Skvělou zprávou je, že po roce se do národního týmu vrací dlouholetá brankářská jednička Klára Peslarová. Ta vynechala většinu loňské sezóny kvůli vážnému zranění kolene. Nyní už zase válí v dresu švédského Brynäs. V nominaci pak nescházejí další osvědčené opory jako Daniela Pejšová, Sára Čajanová, Kateřina Mrázová či hokejistka minulé sezóny Michaela Pejzlová.

    Nominace Česka:

    Brankářky:
    Klára Peslarová (Brynäs, Švédsko), Viktorie Švejdová (SDE Hockey, Švédsko).

    Obránkyně:
    Sára Čajanová (Brynäs, Švédsko), Adéla Jůzková (Mannheim, Německo), Dominika Lásková, Daniela Pejšová (obě Lulea, Švédsko), Tereza Radová (Leksand, Švédsko), Klára Seroiszková (HV71, Švédsko), Aneta Tejralová (MODO, Švédsko).

    Útočnice:
    Barbora Juříčková, Tereza Pištěková (obě Hämeenlinna, Finsko), Denisa Křížová (Minnesota, PWHL), Kateřina Mrázová (Ottawa, PWHL), Noemi Neubauerová (Brynäs, Švédsko), Michaela Pejzlová (IFK Helsinky, Finsko), Tereza Plosová (Djurgaarden, Švédsko), Vendula Přibylová, Adéla Šapovalivová (obě MODO, Švédsko), Agáta Sarnovská (Leksand, Švédsko), Tereza Vanišová (Montreal, PWHL), Kristýna Pátková (Linköping, Švédsko).
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Peslarová (Švejdová) – Lásková, Pejšová, Čajanová, Tejralová (C), Jůzková, Seroiszková, Kosinová – Vanišová, Pejzlová, Křížová (A) – Šapovalivová, Mrázová (A), Neubauerová – Pištěková, Přibylová, Plosová – Kalová, Pátková, Juříčková.
    Trenér: Carla MacLeodová

    Finsko: Keisalaová (Pajarinenová) – Karjalainenová, Hiirikoskiová (C), Rantalaová, Savolainenová, Savanderová, Yrjöläová, Koukkulaová – Nieminenová, Tulusová, Vainikkaová – Liikalaová, Vanhanenová, Salonenová – Yrjänenová, Nylundová, Schalinová – Täksová, Seikkulaová, Montonenová – Kailaová.
    Takto české hokejistky dorazily na místo zápasu.
     
    Faux pas hned na úvod. Češkám totiž byla zahrána jiná hymna. Hráčky se po sobě tázavě dívaly, některé to braly s úsměvem. Té opravdové se české reprezentantky zřejmě nedočkají. Finská hymna před tím zazněla.
     
    Hráčky obou týmů se domluvily pohledy, že na zahrání správné hymny čekat nebudou. Následně se rozjely ke svým brankářkám.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:35
    Češkám se v úvodu nepodařilo dostat do útočného pásma. Zastavily se na modré čáře. Podobně pak dopadly i hráčky Suomi.
     
    01:15
    Sára Čajanová donutila finskou brankářku Anni Keisalaovou k prvnímu zákroku. Nahození od modré čáry Keisalaová vyrazila.
     
    01:34
    Kotouč si už osahala i Klára Peslarová, která schovala ve výstroji puk po střele z pravé strany.
     
    02:40
    Tereza Vanišová v útočném pásmu sáhla holí do finské rozehrávky. Škoda, že se puk od její čepele odrazil za branku. Mohla z toho být dobrá šance.
     
    03:29
    Solidní střídání druhé české formace, která se dostala až do blízkosti finské branky. Větší šance z toho však nebyla.
     
    03:56
    Složitější zákrok musela vytáhnout Peslarová, která vyrážela střelu soupeřky ramenem.
     
    04:50
    Seroiszková se ocitla v problémech při rozehrávce za brankou. Finky získaly puk a mohou se usadit v útočné třetině.
     
    05:42
    Sini Karjalainenová střílela od modré čáry a Peslarová vyrážela pravým betonem. O chvíli později pálila další obránkyně Jenni Hiirikoskiová, která ale netrefila branku.
     
    06:29
    Od levého mantinelu to zkoušela Denisa Křížová. Keisalaová si připsala rutinní zákrok.
     
    07:20
    Česko právě vstřelilo branku!
    Tohle byla parádní akce českého výběru! Rozjela ji Karolína Kosinová, která která pak předala kotouč Neubauerové. Ta nahrála na pravé křídlo Adéle Šapovalivové, jenž vše vyřešila naprosto dokonale. Kotouč totiž vrátila na vzdálenější tyčku najíždějící NOEMI NEUBAUEROVÉ, která to měla už do úplně prázdné branky. Asistence: Adéla Šapovalivová.
    07:20 Noemi NEUBAUEROVÁ - 1:0
    07:20 Noemi Neubauerová (CZE)
     
    08:20
    Češky teď ale budou muset hrát v oslabení. Vyloučena je Dominika Lásková.
     
    08:49
    Hned dvě české hráčky jely v oslabení sami na českou brankářku! Michaela Pejzlová to vzala na sebe a pokusila se vymíchat finskou brankářku. Keisalaová to ale přečetla a natlačila levý beton k tyčce včas!
     
    10:21
    Finky v přesilovce několikrát nebezpečně vystřelily, ale skórovat nedokázaly. Češky kompletní.
     
    11:59
    Česko právě vstřelilo branku!
    Češky zvyšují svůj náskok! Na konci výborného střídání se po nepřehledné situaci dostala mezi kruhy ke kotouči DENISA KŘÍŽOVÁ, která pohotovou bekhendovou střelou překvapila finskou brankářku. Puk prošel nad lapačkou Keisalaové. Asistence: Kateřina Mrázová a Daniela Pejšová.
    11:59 Denisa KŘÍŽOVÁ - 2:0
     
    13:30
    Nabuzené Češky pokračují v aktivním výkonu. Nyní měla tlak i mladá čtvrtá formace.
     
    14:02
    Klára Peslarová přerušila hru jistým zákrokem lapačkou.
     
    14:57
    Po zakázaném uvolnění českých hráček se bude vhazovat před Peslarovou.
     
    15:26
    Seroiszková nahazovala puk od modré čáry. Před brankou číhala Křížová, k zakončení se ale nedostala.
     
    16:17
    Na trestnou lavici usedá Barbora Juříčková. Druhá přesilovka pro Finsko.
     
    16:58
    A nápor Finek! Peslarová musela čelit nepříjemné střele Petry Nieminenové a následné dorážce Pauliiny Salonenové, proti které se stačila rychle přemístit.
     
    17:35
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Jenniina Nylundová – 2 min., držení.
     
    18:02
    Česko právě vstřelilo branku!
    Češky se prosazují ve hře 4 na 4! Skvělou práci odvedla Tereza Vanišová, která vypíchla soupeřce puk a dojela ho za brankou. Odsud nalezla přesnou přihrávkou MICHAELU PEJZLOVOU, která z bezprostřední blízkosti překonala Keisalaovou – 3:0. Asistence: Tereza Vanišová.
    18:02 Michaela PEJZLOVÁ - 3:0
     
    18:18
    Češky jsou v plném počtu a začíná tak jejich zkrácená přesilovka.
     
    19:36
    Také Finky v plném počtu.
     
    19:38
    Dvouminutový trest za sekání ještě vyfasovala Petra Nieminenová.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Českým hokejistkám skvěle vyšla první třetina! Nad Finskem totiž vedou 3:0. Skóre utkání otevřela v 8. minutě Noemi Neubauerová, která byla na konci parádní souhry. Ve 12. minutě zvýšila pohotovou střelou z mezikruží Denisa Křížová a dvě minuty před přestávkou se pak při hře 4 na 4 prosadila Michaela Pejzlová. Ta využila výbornou práci Vanišové při forčekinku. Finky měly několik nebezpečně vyhlížejících situací, ovšem se vším si zatím dokázala poradit brankářka Klára Peslarová.
     
    Další třetina začne přibližně v 16:50.
     
    Střely na branku – 7:8
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:02
    Češky ještě pokračují v početní výhodě.
     
    20:23
    Lvice se vyhodily vlastní nepřesnou přihrávkou.
     
    21:00
    Po krosu Tejralové přišla rána z pravé strany, kterou musela vytěsnit Keisalaová.
     
    21:28
    Od pravého mantinelu si vybruslila Denisa Křížová, která vystřelila nepřesně.
     
    21:40
    S koncem přesilovky ještě pálila Aneta Tejralová. Puk ale neprošel až na Keisalaovou.
     
    23:06
    Finky bojovaly o kotouč poblíž české branky. Puk se dostal k levé tyčce české branky a Peslarová ho nakonec přikryla.
     
    24:20
    Pokus Sáry Čajanové od modré čáry skončila v lapačce Keisalaové. Chyběla nějaká clona před brankou.
     
    24:52
    Znovu Sára Čajanová. Ta se natlačila od mantinelu až mezi kruhy, odkud nebezpečně vystřelila. Keisalaová vyrazila.
     
    25:38
    Nyní si Finky vytvořily určitý tlak. V dobré pozici se ocitla Noora Tulusová a po ní také Eve Savanderová. České obránkyně ale pomohly své brankářce.
     
    26:21
    České hokejistky se nemohly dostat z pásma a už působily unaveně. Až teď konečně dostaly puk do bezpečí a vyrazily střídat.
     
    26:46
    Dvouminutový trest obdržela Daniela Pejšová. Přesilovka pro Finsko.
     
    27:51
    Finky za sebou mají polovinu přesilovky. Tu zatím tráví v útočném pásmu.
     
    28:15
    Češky už jsou hodně unavené, nemohly střídat. S vypětím všech sil ale odolávají.
     
    28:28
    Velký nápor Finska uzavřela nájezdem z pravé strany Jenniina Nylundová. Její bekhendový pokus končí v lapačce Peslarové a spoluhráčky tak konečně mohou odejít na střídačku.
     
    28:47
    Český tým je už v plném počtu.
     
    30:19
    Denisa Křížová vyvezla puk na osu a předala ho Tereza Vanišové. Její svižná střela těsně minula finskou branku! Pak přišla ještě jedna rána, kterou pokryla Keisalaová. Reklamní pauza.
     
    31:15
    Pištěková předala puk rozjeté Tereze Plosové. Ta zakončovala z levé strany, ovšem puk byl přizvednut nad branku od hole bránící hráčky.
     
    32:10
    Náznak finského přečíslení 2 na 1. České hráčky to ale stačily dobře dobruslit.
     
    32:17
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Pozor! Finky snižují na rozdíl dvou gólů! Češky odklidily puk ze svého brankoviště jen na modrou čáru. Tam ho Pauliina Salonenová posunula doleva na spoluhráčku EVU SAVANDEROVOU, ta vypálila a kotouč, který ještě zřejmě tečovala Julia Liikalaová, zapadl za záda Peslarové – 3:1. Asistence: Pauliina Salonenová a Siiri Yrjöläová.
    32:17 Eve SAVANDEROVÁ - 3:1
     
    33:40
    Hra se nyní přelévá ze strany na stranu. Přes obránkyni to zkoušela Karolína Kosinová, ovšem její pokus se neujal.
     
    34:12
    Vyloučení na české straně. Finky si tak zahrají další přesilovku. Potrestána je Klára Seroiszková.
     
    34:35
    Po úvodním náporu Finek vyvezla kotouč do bezpečí Noemi Neubauerová.
     
    35:43
    Češky vyhazují. Tohle oslabení zatím hrají dobře.
     
    35:59
    Dokonce ke střele se dostala Kristýna Pátková. Finky zablokovaly její pokus.
     
    36:13
    Češky jsou už kompletní.
     
    37:07
    Teď je hra oboustranně poměrně rozkouskovaná. Nyní se přerušuje po českém icingu.
     
    37:42
    Denisa Křížová s pukem prokličovala na levý kruh, odkud vyzkoušela Keisalaovou. Ta byla dobře postavena a černý hrací předmět skončil v jejím klíně.
     
    38:37
    Finky jsou ve druhé třetině velmi nepříjemnými soupeřkami. Při forčekinku získaly puk a vydaly se dopředu. Peslarová musela vyrážet bekhendovou střelu protihráčky. Viivi Vainikkaová pak u vzdálenější tyčky nedosáhla na kotouč.
     
    39:01
    Začala poslední minuta první třetiny.
     
    39:35
    Adéla Šapovalivová se dostala ke střele z osy kluziště. Našla jen postoj Keisalaové.
     
    39:45
    Ještě zajímavá situace před finskou brankou. Ke kotouči se po závaru dostala Michaela Pejzlová, která ho z ostrého úhlu nezvedla přes pravý beton brankářky Keisalaové.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ve druhé třetině už byly Finky pro Česko nepříjemnými soupeřkami. Místy si dokázaly vytvořit tlak a ve 33. minutě se dočkaly i gólu, když do branky propadla rána Evy Savanderové od modré čáry. Český náskok se tak zmenšil na rozdíl dvou gólů. Stále se ale jedná o velmi nadějně rozehrané utkání.
     
    Další třetina začne přibližně v 17:46.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:28
    Viivi Vainikkaová si to namířila mezi duo českých obránkyň Daniela Pejšová a Dominika Lásková. Právě Lásková si pomohla háčkem a bude doufat, že nejbližší dvě minuty stráví na trestné lavici.
     
    41:15
    Finky se zatím nedostali do útočného pásma. Češky jim poblíž své obranné modré dobře ztěžují situaci.
     
    42:06
    Češky zatím soukařkám nic nedovolily a teď dokonce drží puk na svých hokejkách.
     
    42:29
    A nyní je již český výběr kompletní. Tohle bylo velmi dobré oslabení.
     
    43:25
    Sára Čajanová střílela od modré čáry. Keisalaová vyrazila i přesto, že ji další české hráčky zakrývaly výhled.
     
    43:53
    Anna Kalová nyní našla z levé strany najíždějící Terezu Pištěkovou. Té to vyšlo na bekhend a branku minula.
     
    44:17
    Několik ostřejších soubojů za českou brankou. Rozhodčí si vybrala až oplácení Daniely Pejšové, kterou vyloučila za hrubost.
     
    44:31
    Petra Nieminenová obkroužila branku a nabila na levý kruh Jenni Hiirikoskiové. Ta střílela do připravené Peslarové.
     
    45:30
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Další přesilovou hru už Finky využívají a rázem je to pouze o jeden gól! Celou akci hráčky Suomi založily ze svého vlastního obranného pásma. Ve finále pak Julia Liikalaová vymyslela parádní přihrávku napříč pásmem pro JENNIINU NYLUNDOVOU a Peslarová se už neměla šanci včas přesunout – 3:2. Asistence: Julia Liikalaová.
    45:30 Jenniina NYLUNDOVÁ - 3:2
     
    46:10
    Carla MacLeodová své svěřenkyně rozhodně nepochválí za disciplínu. Zbytečnými fauly si totiž Češky utkání komplikují.
     
    47:09
    Po finském postavení mimo hru je tu reklamní přestávka.
     
    48:15
    Ke střele švihem se odhodlala Petra Nieminenová. Trefila však jen hůl bránící hráčky.
     
    49:28
    Adéla Šapovalivová se z pravé strany natlačila až do koncovky. Přeci jen už ale byla v ostrém úhlu a Keisalaová utěsnila volné prostory v brance.
     
    50:02
    Nyní si Šapovalivová hodila puk kolem Jenniiny Nylundové, která ji podrazila. Přesilová hra pro Češky.
     
    50:17
    Tereza Vanišová trefila z pravého kruhu masku Anni Keisalaové! Finská brankářka pak ukončila následný závar zalehnutým puku.
     
    51:02
    Daniela Pejšová dobře zasáhla na modré čáře a uhájila pro Lvice útočné pásmo.
     
    51:26
    Po střele Kateřiny Mrázové se puk odrazil k Adéle Šapovalivové, která zblízka nedokázala dorazit za Keisalaovou! Škoda.
     
    51:44
    Dominika Lásková ztratila puk v souboji s Nieminenovou! Pomohla si lehkým seknutím do nohy Finky a odchází na trestnou lavici.
     
    52:01
    Právě Nieminenová střílela od modré čáry a Peslarová přerušila hru. Za sekundu naskočí na led Nylundová a začne tak pro změnu finská přesilovka.
     
    52:31
    Finky se při založení akce dopustily zakázaného uvolnění.
     
    53:45
    Češky jsou v plném počtu. Hraje se tedy v pěti na obou stranách.
     
    54:21
    Nyní tu máme reklamní přestávku. Češky drží nejtěsnější náskok, byť v utkání vedly už 3:0.
     
    55:35
    Zajímavou finskou akci utnula Adéla Šapovalivová, která se dobře vrátila a vložila hokejku do přihrávky soupeřek.
     
    56:10
    Český protiútok zakončovala Michaela Pejzlová, kterou dobře uvolnila Vanišová. Slibnou příležitost však neproměnila, mířila do Keisalaové.
     
    56:25
    Finky si komplikují závěr vyloučením! Kiira Yrjänenenová musí na trestnou lavici, byť se jí to vůbec nelíbí.
     
    56:40
    Hráčky Finska už budou chtít být aktivní i v oslabení. Střelu jedné z hráček byla sražena do ochranné sítě.
     
    57:24
    Uvolnění Kateřiny Mrázové. Ta pak našla Dominiku Láskovou, která pálila z jedničky, ale Keisalaová se stačila přesunout.
     
    58:02
    Ohlášeny poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:26
    Velký český tlak v závěru přesilovky! V dobré pozici byla před brankou třeba Tereza Vanišová, ale puk za Keisalaovou nepropadl. Finky už v plném počtu.
     
    58:50
    Finské hráčky už to zkoušejí s prázdnou brankou!
     
    59:34
    Sražená finská nahrávka a puk se odráží do středního pásma!
     
    59:57
    Česko právě vstřelilo branku!
    Je rozhodnuto! Dominika Lásková vyhodila puk z obranného pásma jemným dloubákem. Finská hráčka ho rukavicí nezachytila a kotouč tak dobruslila ADÉLA ŠAPOVALIVOVÁ, která ho už pohodlně dovezla do opuštěné branky – 4:2. Asistence: Dominika Lásková.
    59:57 Adéla ŠAPOVALIVOVÁ - 4:2
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráčkou Finska byla vyhlášena Julia Liikalaová (0+1). Na české straně je oceněna Kateřina Mrázová (0+1).
     
    České hokejistky zvládly vstup do Německého poháru vítězně. Finské rivalky zdolaly 4:2 především díky povedené první třetině, kterou vyhrály 3:0 zásahy Noemi Neubauerové, Denisy Křížové a Michaely Pejzlové. Od druhé třetiny Finky začaly více kousat, Češky se navíc zbytečně dostávaly pod tlak častými oslabeními. Ve 33. minutě snížila ranou od modré Eve Savanderová a ve 46. minutě korigovala už na 2:3 právě v početní výhodě Jenniina Nylundová. Drama pak trvalo až do posledních vteřin. V čase 59:57 učinila za utkáním definitivní tečku Adéla Šapovalivová, která dovezla kotouč do opuštěné branky soupeřek.
     
    Další utkání na turnaji čeká české hokejistky v pátek, kdy se utkají s Dánskem. Z mé strany je to pro dnešek vše a přeji krásný zbytek večera! (18:29:35)

    Martin Augustin

    Branky a nahrávky: 8. Neubauerová (Šapovalivová), 12. Křížová (Mrázová, Pejšová), 19. Pejzlová (Vanišová), 60. Šapovalivová (Lásková) – 33. Savanderová (Salonenová, Yrjöläová), 46. Nylundová (Liikalaová)


    Česko: Peslarová (Švejdová) – Lásková, Pejšová, Čajanová, Tejralová (C), Jůzková, Seroiszková, Kosinová – Vanišová, Pejzlová, Křížová (A) – Šapovalivová, Mrázová (A), Neubauerová – Pištěková, Přibylová, Plosová – Kalová, Pátková, Juříčková.
    Trenér: Carla MacLeodová

    Finsko: Keisalaová (Pajarinenová) – Karjalainenová, Hiirikoskiová (C), Rantalaová, Savolainenová, Savanderová, Yrjöläová, Koukkulaová – Nieminenová, Tulusová, Vainikkaová – Liikalaová, Vanhanenová, Salonenová – Yrjänenová, Nylundová, Schalinová – Täksová, Seikkulaová, Montonenová – Kailaová.
    bahis siteleri