Tisková konference české fotbalové reprezentace (kon.)
konec
Tisková konference české fotbalové reprezentace

Čtvrtek 16.11.2023, 16:45Tiskové konference
     
    Díky za pozornost a zítra nezapomeňte sledovat kvalifikační zápas, který může rozhodnout o postupu Čechů na Euro 2024. Začíná se ve 20:45. Přeji krásný večer. (17:42:26)
     
    Tisková konference skončila.
     
    Polský protějšek Jaroslava Šilhavého se byl podívat na zápas Slavie, kde se oba trenéři potkali, přičemž hrála polská Legia. O čem oba trenéři spolu mluvili? "Víceméně přišel pozdravit a chvilinku jsme popovídali a prohodili pár slov. Prý se vracel z Holandska, kde sledoval svého hráče, takže se zastavil. Nevybíral si asi mezi zápasem Slavie a Legií. Ale bylo to asi při cestě zpátky," neskrýval Šilhavý.
     
    Kdo bude chytat? To byl další dotaz. Na něj Jaroslav Šilhavý nechtěl přímo odpovědět kvůli vážnosti tohoto utkání. Ale věří, že to novináři a veřejnost vydrží do zítřejšího úvodního výkopu.
     
    Zranění Sparťanů vedou k otázce, zda tým nebude stát na kostře Slávistů. "Už to tady zase zaznělo. Jsme tady český nároďák. Chceme tady všichni udělat ten postup. Věřte mi, že se tady ty kluci nehádají, nebo že by byli nevraživí. Jestli myslíte to, že jsou na sebe zvyklí, tak já budu rád, aby to klapalo, ať je to Sparťan nebo Slávista," nechal se slyšet Jaroslav Šilhavý.
     
    Otazníky v sestavě, to je další dotaz pro trenér českých fotbalistů: "Máme tam ještě dnes dva otazníky, nicméně všichni hráči jsou připravení k těmto zápasům. Všichni víme, o co nám jde. Hráči jsou připravení dokonale, brankáři to samé. Ale u brankáře je jasno."
     
    "Tomáš už o tom mluvil. Před náma je jediný cíl, a to je postup na Euro. Tomu vše podřídíme. Tyhle věci, o kterých jste mluvil, se budou řešit po kvalifikaci. Na toto téma nebudeme pokračovat," řekl Šilhavý k nepovedenému říjnovému soustředění a jeho budoucnosti u České fotbalové reprezentace, která se velmi řešila.
     
    Čím se bude lišit zápas od toho v Praze? Následuje srovnání týmů z pohledu trenéra české reprezentace: "Ten první zápas, to byla smršť z naší strany v prvních minutách. Vedli jsme během tří minut 2:0 a soupeř byl opařený. My jsme ten zápas zvládli celkově skvěle. Myslím si, že si na to zítra dá soupeř pozor. My bychom se nezlobili, kdyby to bylo jako v Praze. Chceme být určitě aktivní a vstřelit nějaký gól. Od toho se to bude odvíjet. Respekt k polskému týmu máme, ale náš tým je také schopen kvalitní výkon."
     
    "Samozřejmě, já Polsko považuji za velkého soupeře, kterému nevyšly některé zápasy v této kvalifikaci. Proto asi přišly ty změny. Myslím, že je to stále velké mužstvo skvělých fotbalistů. A vnímám to tak, že oni zítra hrají zítra ten poslední zápas o nějakou naději. Určitě to nebude jednoduchý zápas, ale věřím, že jsme na Polsko dobře připravení a že zápas zvládneme," reagoval Jaroslav Šilhavý na otázku, která se týkala polských změn, které by mohly Čechy zaskočit.
     
    Tomáš Souček odešel na probíhající trénink. Teď směřují dotazy na trenéra Šilhavého.
     
    Lze očekávat jiný styl hry od Poláků než v Praze? Slova hledá Tomáš Souček: "Na Polsko jsme koukali. Koukali jsme na poslední dva zápasy, které odehráli pod novým trenérem. Říkali jsme si také, jaké rozdíly tam byly. Může to být ve stylu hry, rozestavení i typologii hráčů. Načetli jsme si to na videu. Oni hrajou doma před vyprodaným stadionem, kde bude 50 tisíc lidí. I když ta skupina je pro ně složitá, tak budou chtít odevzdat maximum. Všichni jim v Polsku budou fandit. Budeme se snažit udělat pro výhru maximum."
     
    Další dotaz mířil na souhru Součka s Michalem Sadílkem, je jejich dvojice ve středu sehraná? "Takhle otázka by měla jít spíše na trenéra, jakou taktiku zvolí. Co se týče zálohy, tak tu podle mě máme kvalitní. Ať je to Sadílek, Král a dalších mnoho hráčů. Ta kvalita tam je a já jsem hráč, který si vyhoví s každým. Věřím, že i s tím středem, kde má polský tým kvalitu, můžeme vyhrát jako v domácím zápase v Praze," podotkl Tomáš Souček.
     
    "Cítím sílu, bylo důležité, že jsme zvládli porazit Faerské ostrovy. Teď máme tu skupinu ve vlastních rukou. Chceme se na tom postupu podíllet. Cítíme obrovskou podporu od těch opravdových fanoušků, kteří ten fotbal milují. Víme, kolik lidí sem do Polska, i když je to docela daleko. Už máme vyprodanou Olomouc, takže z toho jsme nadšení. To nás ještě více semkne," odpověděl Tomáš Souček na dotaz ohledně posledního srazu reprezentace, který nevyšel podle představ.
     
    Poměrně hodně se toho stalo od posledního srazu, řešila se budoucnost trenéra, kterému Tomáš Souček projevoval podporu. Tomáš Souček reagoval, jaké to bylo z jeho pohledu: "Od té doby tam byly aféry hlavně v médiích. Já jsem komunikoval s těmi, se kterými jsem komunikoval. Ale myslím, že bych to už nechtěl řešit. Čeká nás klíčový zápas k postupu na Euro. Tam je hlavní focus. Tady to by se nemělo řešit zítra, ale až po postupu. Nechceme se nechat ovlivňovat těma negativníma věcma, chceme se opravdu soustředit na zápas."
     
    Postup mohou Češi dotáhnout zítra, ale Češi musí spoléhat i na výsledek druhého zápasu. "Byl by to ideální scénář. Všichni sem jedeme s tím, že je to velká šance se už teď dostat na Euro, ale to chceme od prvního zápasu. Ideální scénář je to zvádnout zítra, ale všichní víme, jakej je fotbal. Teď se připravujeme hlavně na Polsko. Na Moldavsko jsme si ani nic neukázali. Vyložili jsme všechny karty na Polsko. Pak se uvidí, jak se bude skupina vyvíjet a jak se budeme připrovat od neděle," zmínil Tomáš Souček.
     
    Jak bývalý slávista vidí úspěchy Slávie, například toho, když Slavie porazila AS Řím. Dotaz mířil také na složení reprezentace a jak funguje chemie v týmu. Dotaz mířil opět na kapitána České fotbalové reprezentace: "Já jsem šťastný, že Slávie porazila Řím. Když vyhrála důležité zápasy, moc jim to přeju. Ale tady jsme reprezentace, takže ať je někdo ze Slávie, Sparty nebo zahraničí. Na tohle nebereme ohled, samozřejmě si sám do každýho šťouchneme, jak to má být. Partu tady máme dobrou, ale když vstoupíme na hřiště, tak tady není slávistická obrana nebo sparťasnká záloha. Tady je český reprezentační tým a bojumeme všichni za vítězství."
     
    Další dotaz míří na klubovou úroveň. Rozebíral Tomáš Souček zápas s polským kolegou z West Hamu Łukaszem Fabiańskim? "Ano, s Lukášem jsem se bavil už po tom prvním zápase. Oba jsme se tomu oba zasmáli. Teď jsme se o tom bavili celý týden, než k tomu došlo. Říkal, že zápas Česko vs. Polsko bude sledovat, ale že bude fandit Polsku (smích). Jsme velcí kamarádi ve West Hamu i s rodinami. On tady odvedl neuvěřitelný kus práce, je to jejich polský hrdina. Ale já doufám, že zpátky do Anglie přijedu s lepší náladou než on," podotkl Tomáš Souček.
     
    Od polského novináře zazněl dotaz na to, jaká je hodnota zítřejšího zápasu. Poláci musí vyhrát, aby měli šanci postoupit. Češi jsou v roli favorita. Poláci udělali mnoho změn. Jak rozdílné bude zítřejší utkání a co říká kapitán českých fotbalistů? "Všichni víme, že ve skupině máme bodovou výhodu, to hraje pro nás, ale co se týče zápasu, tak si myslím, že favorit rozhodně nejsme. Jsme dva vyrovnané státy, které hrají proti sobě. Věřím, že se to rozhodne na hřišti, kdo je lepší. Když se bavíme o změnách, tak Polsko jich udělalo víc. Ať je to trenér, nebo plno hráčů. Věřím, že my budeme čerpat z toho prvního zápasu a že budeme stejně produktivní," řekl Tomáš Souček.
     
    Na otázku co bude nejdůležitější na tom, aby Češi zvládli zítřejší zápas na krásném stadiónu odpovídá Tomáš Souček: "Musím opravdu pochválit tamní stadion. Všichni se připravujeme na to, jak budeme hrát my. Pamatujeme si zápas proti Polsku, jak jsme hráli doma, ten se nám povedl na jedničku. Teď je ale třičtvrtě roku od té doby a musíme připravit na ně znova. Věřím, že důležité bude, jak do zápasu vstoupíme, to je první krok. A také bude záležet, kdo dá první branku. Věřím, že to bude ten úspěšnější tým."

    Karel Geba

    bahis siteleri