Gibraltar – Nizozemsko 0:6 (kon.) | Řecko – Francie 2:2 (kon.) | Wales – Turecko 1:1 (kon.)
Chorvatsko – Arménie 1:0 (kon.) | Kosovo – Bělorusko 0:1 (kon.) | Andorra – Izrael 0:2 (kon.)
Rumunsko – Švýcarsko 1:0 (kon.)
konec
Řecko
2:2 (0:1)
Francie
Úterý 21.11.2023, 20:45 • OPAP Arena, Athény • Kvalifikace ME • Skupina B
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Hezký večer při sledování přenosu utkání závěrečného kola skupiny B v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy, v němž Řecko vyzve Francii ve skupině, kde už je konečné pořadí všech týmů zcela jisté. Francie vyhraje skupinu před Nizozemskem, Řecko skončí na třetím místě, Irsko čtvrté a poslední pátou pozici obsadí Gibraltar.
     
    Řecko

    Řekové si v průběhu kvalifikace připsali plný počet bodů z dvojzápasů s Gibraltarem a Irskem, těm silným soupeřům ale nedokázali vstřelit branku. Nutno ale dodat, že v nich rozhodně nehrálo špatně, když ve Francii i doma s Nizozemskem prohrálo shodně 0:1, v druhém případě, který byl naprosto rozhodujícím zápasem celé skupiny, pak prohrálo brankou Virgila van Dijka z pokutového kopu v 93. minutě zápasu.

    Řekům bude chybět trenér Gustavo Poyet, jenž byl ve zmíněném posledním zápase s Nizozemskem vyloučen, Andreas Bouchalakis a Dimitrios Pelkas si pak budou muset odpykat trest za žluté karty.
     
    Francie

    Francie si tento reprezentační sraz užívá, neboť už před ním měla jistotu prvního místa v této skupině, navíc v sobotu deklasovala Gibraltar výsledkem 14:0, historicky nejvyšší vítězství v kvalifikaci na mistrovství Evropy. Hattickem k tomu přispěl Kylian Mbappé, dvěma góly Kingsley Coman a střídající Olivier Giroud, dalších šest hráčů pak skórovalo jednou. Mezi nimi i sedmnáctiletý Warren Zaire-Emery, jenž se stal nejmladším hráčem v historii francouzské reprezentace, který skóroval při svém debutu. Už po dvaceti minutách ale musel odstoupit kvůli zranění.

    Kromě triumfu ve skupině už mají Francouzi jistou i pozici v prvním koši pro los finálového turnaje a dá se tak čekat v sestavě Didiera Deschampse značná rotace.
     
    Úvodní sestavy:

    Řecko: Vlachodimos – Retsos, Mavropanos, Chatzidiakos – Rota, Bakasetas (C), Bouchalakis, Galanopoulos, Giannoulis – Masouras, Ioannidis.
    Náhradníci: Paschalakis, Dioudis – Koulierakis, Pavlidis, Alexandropoulos, Chatzigiovanis, Goutas, Giakoumakis, Konstantelias, Saliakas, Tsingaras, Zeca.
    Trenér: Gerard Nus

    Francie: Samba – T. Hernández, Saliba, Koundé, L. Hernández – Y. Fofana, Rabiot – Kolo Muani, Griezmann (C), Dembélé – Giroud.
    Náhradníci: Maignan, Aréola – Clauss, Disasi, Upamecano, K. Thuram, Mbappé, Todibo, M. Thuram, B. Kamara, K. Coman.
    Trenér: Didier Deschamps

    Rozhodčí: Siebert – Seidel, Schaal (všichni GER).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop v utkání měli k dispozici fotbalisté hostující Francie. Ti nikam nespěchají, v současnosti kombinují na vlastní polovině.
     
    2
    Francouzští fotbalisté si v obraně docela zahrávali. William Saliba zpracoval těžkou přihrávku, následně se ale dostal pod tlak a jen s vypjetím všech sil balón ustrážil před dotírajícím Ioannidisem.
     
    4
    Odkop Panagiotise Retsose zablokoval Olivier Giroud. Autové vhazování pro Řecko.
     
    5
    Úvodní minuty napovídají tomu, že dnes svědky nějaké bezhlavé přestřelky nebudeme. Francie trpělivě kombinuje a vyčkává.
     
    6
    Georgios Masouras se nedokázal dostat před Lucase Hernándeze, rychlý kontr domácího týmu je u konce.
     
    7
    Z voleje zkusil své štěstí Georgios Masouras. Rána zpoza vápna mu absolutně nesedla, Samba nemusel zasahovat.
     
    8
    Řecký protiútok rozběhl po pravé straně Lazaros Rota. Ten neměl dostatečnou rychlost, kvůli čemuž musel zaseknout a počkat na své spoluhráče. O chvíli později vybojoval faul.
     
    10
    Ousmane Dembélé si musel oddechnout, že německý rozhodčí odpískal zákrok Dimitrise Giannoulise. Ten by se v opačném případě vydal do zajímavého úniku.
     
    11
    Lucas Hernández svým centrovaným míčem pořádně vylekal Vlachodimose, jenž nakonec musel míč vyboxovat nad břevno.
     
    12
    Tohle šlo určitě zakončit lépe. Ve vápně dostal prostor ke střele Ousmane Dembélé, jenomže mířil pouze do míst, kde se nacházel brankář Nottinghamu Forest.
     
    14
    Ousmane Dembélé vyslal podél pravé strany Julese Koundého, který míč zavedl na hranici vápna a vyslal přízemní centr. S tím si obrana Řecka v klidu poradila.
     
    15
    Tahle střela měla gólové parametry! Antoine Griezmann vyslal dalekonosnou ránu do pravého horního růžku, kde fantastickým zákrokem míč zlikvidoval Vlachodimos.
     
    16
    Poprvé v utkání se Řecko usadilo na polovině soupeře. Francouzští fotbalisté ale dobře napadají a domácí tým k ničemu nepouští.
     
    17
    Antoine Griezmann hledal svým centrem jednoho ze spoluhráčů. K tomu míč nedoputoval, místo toho skončil v rukavicích řeckého brankáře.
     
    18
    Kostas Galanopoulos nasadil housle soupeři. Rychlý přechod vpřed vyústil v rohový kop pro Řecko.
     
    20
    Bakasetas neodcentroval vůbec špatně, jenže ani jeden z fotbalistů v modrých dresech nedokázal kvalitně hlavičkovat. Balón se poté odrazil na kopačku Andreas Bouchalakis, jehož pokus zpoza šestnáctky byl zablokován.
     
    23
    Na levé straně se uvolnil prostor pro Tasose Bakasetase, který okamžitě nahrával Ioannidisovi. Ten neměl žádnou podporu ze strany spoluhráčů, a tak může být rád, že získal pro svůj tým alespoň přímý volný kop.
     
    24
    Centrovaný míč si našel ve francouzském vápně Konstantinos Mavropanos. Jeho hlavička mířila vysoko nad hostující bránu.
     
    25
    Sebevědomí řeckým fotbalistům rozhodně nechybí. Konstantinos Mavropanos nyní nasadil housle Kolu Muanimu.
     
    26
    Georgios Masouras naslepo odcentroval na malé vápno. Tam si pro míč bez větších problémů dokráčel gólman Samba.
     
    27
    Řečtí fotbalisté byli pod velkým tlakem. Chtěli za každou cenu konstruktivně rozehrát, což se jim vymstilo a o míč přišlo.
     
    29
    Přestože Řecku už o nic nejde, jeho reprezentanti předvádí opravdu bojovné výkony. Jeden z domácích teď ve skluzu zablokoval přihrávku Youssoufa Fofany.
     
    30
    Francie zatím zůstává za očekáváním. Svěřenci Didiera Deschampse si doposud nevypracovali žádnou gólovou šanci, jediným reálným ohrožením řecké brány byla dalekonosná střela Griezmanna.
     
    32
    Panagiotis Retsos si vymodlil odpískání faulu. Randal Kolo Muani do souboje příliš tvrdě nešel.
     
    33
    Naprosto famózní přihrávka! Zničehonic vyslal dlouhý pas za obranu Ousmane Dembélé a našel kopačku Antoina Griezmanna, jenž z voleje poslal míč pouze do tyče!
    33. Giroud napálil tyč
     
    34
    Žlutá karta pro tým Řecko (Andreas Bouchalakis).

    Žlutá karta pro tým Francie (Ousmane Dembélé).
     
    36
    Ousmane Dembélé zahodil na zadní tyči gólovou příležitost. Mrzet ho to příliš nemusí, nacházel se totiž v ofsajdu.
     
    38
    Řecko se momentálně snaží uklidnit hru. Už nějakou chvíli kombinuje na francouzské polovině bez většího zájmu soupeřů.
     
    39
    Situaci dva na dva vzal na sebe Fotis Ioannidis. Navedl si míč na střed, kde ho ale obklíčili fotbalisté v modrých dresech.
     
    40
    Retsos zatáhl za dres unikajícího Muaniho, jasná žlutá karta.
     
    41
    Standardní situaci rozehrál Antoine Griezmann. Nechybělo mnoho a Konstantinos Mavropanos odhlavičkoval balón do vlastní brány.
     
    42
    Francie právě vstřelila branku! Francouzští fotbalisté se podle předpokladů ujímají vedení. Olivier Giroud hezky sklepl míč na RANDALA KOLA MUANIHO, jenž z ostrého úhlu propálil vše, co mu stálo v cestě. Asistence: Olivier Giroud.
    42. Randal Kolo Muani - 0:1
     
    43
    VAR ještě přezkoumával, zda Muani nezpracoval míč rukou. To se nakonec nepotvrdilo, gól tedy platí.
     
    45
    Nad rámec základní hrací doby se v prvním poločase odehraje jedna minuta.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 21:47.
     
    Rozhodně nelze říct, že by Francie svého řeckého soupeře nějakým způsobem válcovala. V prvním poločase se favorizovaný výběr nikam nehnal, Řekům nechával spoustu prostoru ke kombinaci. I laxní přístup však stačil, vedoucí celek kvalifikační skupiny v závěru půle udeřil zásluhou Muaniho a míří za další výhrou.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Jules Koundé se pokusil odcentrovat z pravé strany, do trajektorie míče se ale vložil jeden z domácích fotbalistů.
     
    50
    Úvod druhého poločasu je z obou stran opatrný. Pokračuje se v nastoleném trendu z úvodní půle.
     
    53
    Fotis Ioannidis se nenacházel ve vůbec špatné pozici. Skákavý míč ale netrefil vůbec dobře, jeho pokus se nevměstnal mezi tři tyče.
     
    55
    Fofana zastavil Bakasetase jen za cenu nedovoleného zákroku,
     
    56
    Řecko právě vstřelilo branku! Chvíle nepozornosti stála Francii vedení! Lucas Hernández nedokázal odklidit míč do bezpečí, místo toho se jeho odkop odrazil na kopačku soupeře. Následně se řečtí fotbalisté dostali v hostujícím vápně ke dvěma střelám, přičemž obě z nich byly zablokovány. Závar však pokračoval, čehož využil TASOS BAKASETAS a z voleje skóroval.
    56. Tasos BAKASETAS - 1:1
     
    58
    Tohle je velká rána pro Francouze, kteří inkasovali v kvalifikaci teprve podruhé. Budou mít ještě co dělat, aby si dokázali udržet stoprocentní bilanci.
     
    59
    Rutinní zákrok pro Vlachodimose, jenž zpacifikoval hlavičku jednoho ze soupeřů.
     
    61
    Řecko právě vstřelilo branku! Pět minut stačilo Řekům na otočení zápasu! Jules Koundé se nechal jednoduše přejít Giannoulisem, který naservíroval gólovou přihrávku FOTISOVI IOANNIDISOVI. A ten se z bezprostřední blízkosti nemýlil. Asistence: Dimitris Giannoulis.
    61. Fotis IOANNIDIS - 2:1
     
    64
    Střídání v týmu Francie:
    ze hřiště odchází Ousmane Dembélé, přichází Kingsley Coman,
    ze hřiště odchází Jules Koundé, přichází Jonathan Clauss,
    ze hřiště odchází Randal Kolo Muani, přichází Kylian Mbappé.
     
    66
    Řecko ve své historii porazilo Francii jen jednou. A bylo to na památném ME 2004, kdy zásluhou Angelose Charistease zvítězilo ve čtvrtfinále 1:0.
     
    67
    Střídání v týmu Řecko:
    ze hřiště odchází Kostas Galanopoulos, přichází Sotiris Alexandropoulos.
     
    69
    Antoine Griezmann hezkou přihrávkou našel ve vápně Kyliana Mbappého, ten se ale ke střele nedostal.
     
    70
    Střídání v týmu Francie:
    ze hřiště odchází Olivier Giroud, přichází Marcus Thuram.
     
    70
    A mohlo být ještě veseleji. Georgios Masouras měl na kopačce třetí řeckou branku, svou střelou ovšem minul protější tyč. Následně byl odmáván ofsajd.
     
    73
    Konstantinos Mavropanos odkopl centr z pravé strany do bezpečí. Vypadá to, že Řekové na závěr utkání zaparkují před svou bránou autobus.
     
    74
    Francie právě vstřelila branku! Francouzi se nevzdávají! Nádhernou střelou z úctyhodné vzdálenosti se prosazuje YOUSSOUF FOFANA. Vlachodimos si na míč sáhl, víc toho ale udělat nemohl. Asistence: Kylian Mbappé.
    74. Youssouf FOFANA - 2:2
     
    75
    Žlutá karta pro tým Řecko (Fotis Ioannidis).
     
    77
    Pohledná kombinace Francie vyústila v přihrávku Lucase Hernándeze, která směřovala do předbrankového prostoru. Řecká obrana tlak ustála.
     
    78
    Střídání v týmu Řecko:
    ze hřiště odchází Georgios Masouras, přichází Evangelos Pavlidis,
    ze hřiště odchází Fotis Ioannidis, přichází Zeca.
     
    80
    Po pravé straně se řítil vpřed Evangelos Pavlidis, jeho postup však zastavil odmávaný ofsajd.
     
    82
    Francie rozehrála rohový kop nakrátko. O chvíli později přiletěl do šestnáctky Řecka centrovaný míč, který nenašel adresáta.
     
    83
    Kylian Mbappé byl ve vápně zcela osamocen. Ve výskoku si našel vysoký míč, jeho hlavička ale mířila vysoko nad břevno.
     
    85
    Střídání v týmu Řecko:
    ze hřiště odchází Tasos Bakasetas, přichází Giannis Konstantelias,
    ze hřiště odchází Lazaros Rota, přichází Manolis Saliakas.

    Střídání v týmu Francie:
    ze hřiště odchází Lucas Hernández, přichází Axel Disasi.
     
    87
    Francouzští fotbalisté se nadechují k závěrečnému tlaku. Příliš času jim však nezbývá…
     
    88
    Youssouf Fofana neprocpal svou přihrávku skrze dvojici bránících soupeřů, hrát mohou Řekové.
     
    89
    Manolis Saliakas zbytečně fauloval Kyliana Mbappého, následuje standardní situace pro Francii.
     
    90
    Rozhodovaly centimetry! Marcus Thuram z nulového úhlu přihrával na malé vápno, přičemž míč tečoval Zeca. Od něho se balón odrazil přímo za záda Vlachodimose, chvíli letěl podél brankové čáry a od zadní tyče vyletěl ven! Situace byla i zkoumána u videa, skóre se však měnit nebude.
    90. Obrovský závar před řeckou bránou
     
    90+1
    Nad rámec základní hrací doby se ve druhém poločase odehrají čtyři minuty.
     
    90+3
    Francouzi měli k dispozici ještě jeden rohový kop. Ten rozehrál Griezmann, závar před domácí bránou z toho ale nebyl. Myslím si, že více se toho už v zápase nestane.
     
    90+5
    Rozhodčí ještě nechal Francii dohrát poslední akci. Osud utkání vzal na sebe Kylian Mbappé, navedl si míč na střelu a donutil Vlachodimose předvést zákrok zápasu, když ránu vyrazil od břevna na roh.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 38 % : 62 %.
    Střely na branku: 2:7. Střely mimo: 3:6. Rohy: 2:9. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 5:11.
     
    První francouzská ztráta v kvalifikační skupině B přišla až v úplně posledním zápase. A nutno říct, že zasloužená. Řekové podali velmi bojovný výkon, působili daleko odhodlaněji. Ano, ve spoustě momentů měli štěstí, avšak na to se historie ptát nebude. Francouzi dnes hráli na půl plynu a inkasovali více branek, než za celý dosavadní kvalifikační cyklus. (22:59:00)

    Michal Hladký

    Branky: 56. Bakasetas, 61. Ioannidis (Giannoulis) – 42. Kolo Muani (Giroud), 74. Y. Fofana (Mbappé)

    Karty:   34. Bouchalakis (GRE), 40. Retsos (GRE), 75. Ioannidis (GRE) – 34. Dembélé (FRA), 55. Y. Fofana (FRA)


    Držení míče: 38 % : 62 %.
    Střely na branku: 2:7. Střely mimo: 3:6. Rohy: 2:9. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 5:11.
    Řecko: Vlachodimos – Retsos, Mavropanos, Chatzidiakos – Rota (85. Saliakas), Bakasetas (C) (85. Konstantelias), Bouchalakis, Galanopoulos (67. Alexandropoulos), Giannoulis – Masouras (78. Pavlidis), Ioannidis (78. Zeca).
    Náhradníci: Paschalakis, Dioudis – Koulierakis, Chatzigiovanis, Goutas, Giakoumakis, Tsingaras.

    Trenér: Gerard Nus

    Francie: Samba – T. Hernández, Saliba, Koundé (64. Clauss), L. Hernández (85. Disasi) – Y. Fofana, Rabiot – Kolo Muani (64. Mbappé), Griezmann (C), Dembélé (64. K. Coman) – Giroud (70. M. Thuram).
    Náhradníci: Maignan, Aréola – Upamecano, K. Thuram, Todibo, B. Kamara.

    Trenér: Didier Deschamps

    Rozhodčí: Siebert – Seidel, Schaal (všichni GER)
    bahis siteleri