Lens – Lyon 3:2 (kon.) | Nantes – Nice 1:0 (kon.)
konec
Racing Lens
3:2 (1:1)
Olympique Lyon
Sobota 02.12.2023, 17:00 • Stade Bollaert-Delelis, Lens • Francouzská Ligue 1 Uber Eats • 14. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Francouzská Ligue 1 Uber Eats se znovu hlásí o slovo, a tak vás vítám u zápasu čtrnáctého kola, v němž se proti sobě postaví Racing Club de Lens a Olympique Lyon. Oba celky se nacházejí, trochu překvapivě, na opačných pólech tabulky. Jejich střetnutí startuje v 17 hodin a přenosem vás provede Michal Luxa.
     
    V Lyonu byly během sezony spory, což se promítlo také na výsledcích. Slavný klub posbíral pouze sedm bodů, a tak se nachází na posledním místě tabulky. Zajímavostí je, že Olympique více bodů posbíral venku, konkrétně čtyři. V posledním venkovním kole zvítězil dnes hostující celek na hřišti Rennes. Zatímco Lyon se trápí, tak Lens znovu bojuje o evropské poháry. Racing Club má na svém kontě devatenáct bodů, což aktuálně stačí na šestou příčku. Navíc domácí celek je ve formě, vždyť v posledních pěti zápasech třikrát zvítězil a dvakrát remízoval.
     
    Ještě jednou vítám všechny fanoušků francouzského fotbalu, nebo jednoho z týmů. Trenéři již odtajnili sestavy, a tak se ji za pár okamžiků představíme.
     
    Úvodní sestavy:

    Racing Club de Lens: Samba (C) – Gradit, Danso, Medina – Aguilar, El Ajnawí, Samed, Machado – Sotoca, D. Costa – Saïd.
    Náhradníci: Leca – A. Diouf, Frankowski, Fulgini, Guilavogui, Haïdara, Chusanov, N. Mendy, Thomasson.
    Trenér: Franc Haise.

    Olympique Lyon: Lopes – Mata, Lovren, O'Brien, Tagliafico – Alvero, Caqueret – Moreira, Cherki, Nuamah – Lacazette (C).
    Náhradníci: Bengui – Akouokou, M. Baldé, Ćaleta-Car, M. Diawara, Henrique, Kadewere, Kumbedi, M. Sarr.
    Trenér: Pierre Sage.

    Rozhodčí: Turpin – Danos, Finjean.
     
    Domácí fanoušci vytáhli šály, hostující odpálili zase světlice. Hráči už jsou na hrací ploše, což značí, že za pár okamžiků přijde na řadu úvodní výkop.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu je minulostí! Jako první se balonu chopil kapitán Alexandre Lacazette, ovšem nákop na levou stranu Lyonu nevyšel. Nevadí, jelikož se hosté k němu rychle vrátili.
     
    2
    Domácí celek z Lens nastoupil do dnešního souboje v černých dresech, naopak Olympique hraje v bílé sadě.
     
    2
    Ernest Nuamah vysunul na pravé straně Clintona Matu, jehož centr mířil na zadní tyčku. Tam zavíral situaci Diego Moreira, jehož hlavička mířila do boční strany sítě.
    2. Diego Moreira měl první velkou šanci zápasu, avšak hlavou nedopravil míč do prostoru brány
     
    4
    Hra se nám přesunula na druhou stranu, kde domácí už byli u šestnáctky soupeře. Ovšem přišla přihrávka zpátky, a tak budeme sledovat postupný útok.
     
    5
    Olympique je v letošní sezoně za očekáváním, slavný klub zatím bojuje o setrvání v nejvyšší soutěži. To je obrovský propad Lyonu, který by se potřeboval nastartovat a zamířit minimálně do klidný vod ligové tabulky.
     
    6
    Níl El Ajnawí se snažil individuálně projít do pokutového území, ovšem tělem ho odstavil Clinton Mata a pustil míč mimo hrací plochu.
     
    7
    Jeden z hostujících hráčů si vyvrkl nohu a klopýtá. Ovšem u balonu byli hráči Lens, jimž nevyšlo přenesení hry, a tak hrají zadáci Lyonu.
     
    9
    Zprava znovu centroval aktivní Clinton Mata, jehož snažení přizvedl Ruben Aguilar. Balon mohl mít v moci překvapený Diego Moreira, ovšem utekl mu mimo hrací plochu.
     
    10
    Dlouhý pas domácího mužstva mířil za obranu, kam se vydal Wesley Saïd. Ovšem do vzduchu se vyšplhal Dejan Lovren, který nebezpeční zažehnal.
     
    11
    K nedovolenému zákroku sáhl Ernest Nuamah, který zezadu přišlápl nohu soupeři. Lens bude rozehrávat standardní situaci z velmi nadějné pozice.
     
    12
    Centr před branku poslal Deiver Machado, ovšem našel jen bránícího hráče. Domácí mužstvo se pokoušelo o přihrávku před branku, kde byl pozorný Anthony Lopes.
     
    13
    David Costa rozehrál rohový kop, který mířil na první tyčku, kde se pohyboval Florian Sotoca. Ovšem celá situace se opakovalo a jednalo se o lepší centry. Jenomže Lyonští si zvonu poradili.
     
    14
    Další přihrávka domácího mužstva mířila na hranici šestnáctky, kde soupeře předskočil Dejan Lovren.
     
    15
    Rayan Cherki posunul míč do vápna, kde se ho zmocnil Ernest Nuamah. Ten chtěl přihrát na střed, ale míč srazil těsně vedle pravé tyče!
     
    15
    Lyon právě vstřelil branku!
    Po rohovém kopu hostujícího celku už se skóre zápasu mění! Ernest Nuamah poslal centr, který na malém vápně našel nikým nehlídaným JAKEA O'BRIENA, který už neměl problém vstřelit úvodní branku zápasu! Asistence: Ernest Nuamah.
    15. Jake O'BRIEN - 0:1
     
    18
    Riskantní přihrávku na stopery dával Rayan Cherki, který jí adresoval blízko soupeři. Lyonu to vyšlo, a tak mohl hrát dál s míčem na kopačkách.
     
    19
    Racing Club de Lens znovu vybojoval nedovolený zákrok těsně za šestnáctkou. Anthony Lopes by mohl mít plné ruce práce.
     
    20
    K rozehrání přímého kopu se postavil Deiver Machado, který zamířil jen do zdi. Domácí celek zatím nemůže být spokojený s tím, co v prvním poločase zatím předvádí.
     
    22
    Hráči v černých dresech kombinují na útočné polovině, kde zatím marně hledají cestu do pokutového území. Lens zatím hostujícího brankáře vůbec neprověřilo.
     
    23
    Centr letěl před domácí branku, odkud byl odvrácený. Lyon pokračoval v rychle kombinaci, ale na hranici vápna se po balonu marně natahoval Alexandre Lacazette.
     
    24
    Rayan Cherki měl v náběhu spoluhráče, kterého nikdo ze soupeřů nenavázal. Ovšem záložník Lyonu zvolil přihrávku zpátky, a tak hosté jen dál kombinují.
     
    26
    Dlouhý pas hostujícího celku si pohlídali bránící hráči, kteří byli ještě faulovaní. Na řadě s další akcí tak je Lens. Avšak centr z pravé strany si v pohodě stáhl Anthony Lopes.
     
    26
    Lens právě vstřelilo branku!
    To byla obrovský chyba v defenzívě hostujícího celku! Domácí hráč prodloužil míč, který mířil na autora první trefy zápasu. Jake O'Brien chtěl zřejmě posunout míč z jedné brankáři, ale netrefil jej ideálně, a tak sám na branku postupoval WESLEY SAÏD. Domácí útočník se dostal blízko brankáři, který si na balon sice sáhl, ale vyrovnání už nezamezil.
    26. Wesley SAÏD - 1:1
     
    29
    Na pravé straně se rozeběhl Ruben Aguilar, před něhož si dal tělo Jake O'Brien, jenž balon odehrál za postranní lajnu.
     
    30
    Třicet minut hry je minulostí a skóre zápasu je znovu vyrovnané. Psychickou výhodu by měli mít domácí hráči, kteří se ale nyní dopustili nedovoleného zákroku.
     
    31
    Ernest Nuamah postupoval po pravé straně, kde se faulem provinil Facundo Medina. Ten ještě diskutoval s pomezním sudím a říkal si tím o žlutou kartu.
     
    32
    Centrovaný míč z levé strany našel před brankou Jake O'Brien, jehož hlavička postrádala razanci. I když jeho pokus mířil pod břevno, tak se k míči včas dostal Brice Samba.
     
    35
    Blížíme se ke konci prvního poločasu a další faul na svou osobu si vynutil aktivní Ernest Nuamah. Lyon může poslat nebezpečný míč před branku. V šestnáctce zůstal ležet Alexandre Lacazette, který by chtěl pokutový kop.
     
    35
    Žlutá karta pro tým Racing Club de Lens (Deiver Machado).
     
    36
    Kapitán Lyonu zůstává dál ležet na hrací ploše a drží se za obličej, možná ucho. Rozhodčí přivolal na pomoc lékařský tým, který Lacazetteovu tvář chladí vodou.
     
    37
    Alexandre Lacazette byl rukou zasažený do tváře, ovšem na odpískání pokutového kopu to byo velmi málo.
     
    38
    Anthony Lopes musel velmi rychle reagovat, jelikož Wesley Saïd jej napadal. Lyon zůstával u míče, jenomže po chvíli o něj přišel.
     
    39
    David Costa posunul míč na hranici vápna, kde si ho posunul Wesley Saïd. Avšak rychle ho dostoupil Dejan Lovren, který situaci odkopem uklidnil.
     
    40
    Těsně za vápnem se do míče placírkou opřel Wesley Saïd, jehož pokus rychle padal pod břevno. Ovšem také mířil doprostřed branky, a tak jej Anthony Lopes přizvedl nad branku.
     
    41
    Obrovská šance také na druhé straně! Centr z levé strany mířil před branku, kde byl osamocený Alexandre Lacazette, který zakončoval stehnem do protipohybu brankáře, jenž nechal nohy na správném místě.
    41. Lyon mohl poslat zpátky do vedení Alexandre Lacazette, jenomže stehnem se neprosadil
     
    41
    Žlutá karta pro tým Racing Club de Lens (Facundo Medina).
     
    43
    K rozehrání volného kopu se postavil Clinton Mata, který střelou mířil jen do zdi. Lens poté odehrálo míč do bezpečných míst.
     
    44
    Florian Sotoca hledal nabíhajícího Wesleyho Saïda, kterého předskočil Jake O'Brien. Balon putoval za postranní lajnu, a tak bude Lens pokračovat v kombinaci.
     
    45
    Facundo Medina viděl na pravé straně rozeběhnutého spoluhráče, ovšem na trávník se položil Clinton Mata, jenž akci znemožnil.
     
    45+1
    První poločas se bude nastavovat o dvě minuty. Ve stejné chvíli byl za lajnu poslán Alexandre Lacazette, jelikož měl na krku řetízek.
     
    45+2
    Hráči v černých dresech ztratili míč. Ve snaze ho získat zpátky, to s agresivitou přehnal Florian Sotoca.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Sledovali jsme vyrovnaný první poločas, v němž byl nebezpečnější Olympique. Tomu se také povedlo jít do vedení, když se prosadil Jake O'Brien, který ale o několik minut později chyboval, a tak dopustil vyrovnání z kopačky Wesleye Saïda. Zpátky do vedení mohl posunout Lyon Alexandre Lacazette, jenž ale trefil nohy brankáře. Uvidíme, co se stane po poločasové přestávce.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Racing Club de Lens:
    ze hřiště odchází Deiver Machado, přichází Przemysław Frankowski.
     
    46
    Pokračujeme druhým poločasem a na hrací ploše jsou stále zahajovací sestavy. Hráči v červených dresech drží míč a přesouvají se na útočnou polovinu.
     
    46
    Ze střední vzdálenosti se napřáhl Facundo Medina, jehož pokus mířil jen doprostřed branky, kde se nacházel připravený Anthony Lopes.
     
    47
    Lyon rychle otočil kormidlem hry a odcentroval z levé strany. Ovšem balon šel blízko branky, a tak se ho chopil Brice Samba.
     
    49
    Domácí celek znovu kombinoval na útočné polovině, kde vybojoval kolmou přihrávku, za kterou mířil Wesley Saïd. Ovšem toho si tělem odstavil Jake O'Brien.
     
    50
    Alexandre Lacazette šel do skluzu, ale Facundo Medina si dal před něj nohu, a tak je jednalo o faul. Hostující kapitán se sice rozčiloval a ukazoval, že hrál balon. Ovšem opak se stal pravdou.
     
    50
    Lens bude kopat penaltu! Skelly Alvero dostupoval soupeře, který padl na zem. Ovšem z opakovaného záběru bylo vidět, že noha šla pod hráčovu kopačku. Uvidíme, jak celou situaci přezkoumá VAR!
    50. Skelly Alvero se dopustil nešťastným zákrokem, kterým způsobil pokutový kop
     
    51
    Lens právě vstřelilo branku!
    K pokutovému kopu se postavil nově příchozí PRZEMYSŁAW FRANKOWSKI. Polský reprezentant zamířil doprostřed, zatímco se Anthony Lopes vydal do strany. Racing Club tak otáčí stav zápasu na svou stranu – 2:1.
    51. Przemysław FRANKOWSKI - 2:1
     
    54
    Olympique je poslední a i dnes už to vypadá, že cesta k vítězství bude těžká. Lyonu schází trochu štěstí, protože nehraje špatné utkání.
     
    56
    Olympique se zmocnil míče a vyrazil do rychlé protiakce. Ovšem Facundo Medina postavil soupeři do cesty strom, a tak akci nedovoleně překazil.
     
    58
    Maxence Caqueret vnikl do šestnáctky, kde mu soupeř zamezil cestu, a tak přišla přihrávka za vápno. Střelou se prezentoval Skelly Alvero, jehož snažení bylo zablokované.
     
    59
    Další centr mířil před branku, odkud se zakončením prezentoval Maxence Caqueret. Jeho pokus mířil do levého spodního rohu branky, kam se včas dostal brankář Brice Samba.
     
    60
    Hodina hry je minulostí a do poslední třetiny vstupují domácí hráč s jednobrankovým vedením. Naopak Lyonu se čas minimálně na vyrovnání začíná krátit.
     
    63
    Střídání v týmu Racing Club de Lens:
    ze hřiště odchází David Costa, přichází Adrien Thomasson,
    ze hřiště odchází Wesley Saïd, přichází Morgan Guilavogui.
     
    63
    Střídání v týmu Olympique Lyon:
    ze hřiště odchází Skelly Alvero, přichází Paul Akouokou,
    ze hřiště odchází Diego Moreira, přichází Tino Kadewere.
     
    65
    Další velká šance, když si balon před brankou našel Facundo Medina, jehož pokus mířil do protipohybu brankáře. Avšak Anthony Lopes balon vyrazil a následně Kevin Danso mířil jen nad břevno.
     
    67
    V posledních minutách se hraje spíše kolem středového kruhu, kde se odehrává bitva o každý kousek hrací plochy.
     
    68
    Racing Club znovu kombinoval na útočné polovině, kde se rozeběhl Przemysław Frankowski, který si cestou do vápna narazil se spoluhráčem. Po jeho přihrávce se natahoval ještě Adrien Thomasson, ale zakončení mu vůbec nevyšlo.
     
    69
    Pokud by chtěl Lyon vyrovnat, musí v následujících minutách přidat. Zatím se spíše braní a čas mu uniká mezi prsty.
     
    70
    Rayan Cherki držel míč u vápna a za ním se v náběhu chvíli zastavil Clinton Mata. A tak se na trávník položil Przemysław Frankowski, jenž balon poslal za postranní lajnu.
     
    71
    Ve vápně se nacházel Rayan Cherki, který si chtěl obhodit bránícího hráče, ale trefil jeho koleno, a tak Lyon rozehrával rohový kop. Po něm vzrušení nepřišlo, což se se po chvíli změnilo. Jenomže z úhlu Rayan Cherki trefil jen vybíhajícího brankáře.
     
    72
    Lyon právě vstřelil branku!
    Rohové kopy hostujícímu celku vycházejí! Centr mířil na první tyčku, kde byl bránícím hráčem přizvednutý. Těsně před brankou pak balon usměrnil za brankovou čáru stoper JAKE O'BRIEN, jenž se raduje podruhé v utkání – 2:2.
    72. Jake O'BRIEN - 2:2
     
    74
    Lens právě vstřelilo branku!
    Tak to je velmi rychlá odpověď, která by Lyon už mohla definitivně zlomit! Zprava odcentroval Ruben Aguilar, který v zadní části šestnáctky našel polského spoluhráče. PRZEMYSŁAW FRANKOWSKI po zemi mířil brankáře a Dejana Lovrena, který míč ještě usměrnil za brankovou čáru – 3:2. Asistence: Ruben Aguilar.
    74. Przemysław FRANKOWSKI - 3:2
     
    77
    S góly se roztrhl pytel a musíme říct, že sledujeme velmi zábavné utkání. Lyon je znovu pozadu a potřebuje znovu vyrovnat.
     
    78
    Střídání v týmu Racing Club de Lens:
    ze hřiště odchází Ruben Aguilar, přichází Massadio Haïdara.
     
    79
    Lyonští se dostali do nesnází, když přihrávka mířila na obsazeného stopera, který si ve složité situaci poradil.
     
    80
    Hráčům v bílých dresech už zbývá pouze deset minut a nastavený čas. Lyon sice kombinuje, ale je s míčem hodně daleko od soupeřovy branky.
     
    81
    Alexandre Lacazette přihrál mezi obránce, kde se nacházel Nicolás Tagliafico, jehož pokus vyrazil Brice Samba nad sebe a míč dál padal do branky. Domácí brankář ale rychle reagoval a ještě situaci zachránil!
     
    82
    Massadio Haïdara zůstává ležet na zeleném pažitu a potřebuje lékařskou pomoc. Znovu se tak chvíli hráč nebude, navíc se bude střídat.
     
    83
    Centrovaný míč mířil na první tyč, kam se skvěle dostal Brice Samba. Lyon měl šanci na reparát, ale další zakončení si nepřidal.
     
    85
    Olympique už utahuje šrouby a doslova mačká svého soupeře. Další centr mířil před branku, kde Alexandre Lacazette sice zakončil, ale vypomohl si nedovoleným zákrokem.
     
    86
    Střídání v týmu Olympique Lyon:
    ze hřiště odchází Dejan Lovren, přichází Duje Ćaleta-Car,
    ze hřiště odchází Ernest Nuamah, přichází Mama Baldé.
     
    87
    Střídání v týmu Racing Club de Lens:
    ze hřiště odchází Níl El Ajnawí, přichází Nampalys Mendy.
     
    89
    Koncovka zápasu je tu a Olympique je tak blízko další prohry. Další přihrávka mířila do vápna, kde si celou situaci pohlídal Facundo Medina.
     
    89
    Střídání v týmu Olympique Lyon:
    ze hřiště odchází Clinton Mata, přichází Sael Kumbedi.
     
    90
    Před časně do kabin jde Florian Sotoca (Lens), který zezadu došlápl na achilovku Nicoláse Tagliafica. Hlavní rozhodčí bez váhání vytáhl červenou kartu.
    90. Červená karta
     
    90+1
    Lyon ještě dostává minimálně pět minut k tomu, aby vyrovnal!
     
    90+3
    Z pravé strany mířil před branku další centr, jenomže do vzduchu se nejvýše vyšrouboval Brice Samba a situaci Lyonu překazil.
     
    90+4
    Lyon předváděl spíš házenkářský zámek, kdy je k vidění hodně přihrávek. Až Rayan Cherki přihrál do vápna, kde ještě spoluhráče hledal Alexandre Lacazette. Ovšem hostující hráč se dopustil nedovoleného zákroku.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Sledovali jsme velmi zajímavé střetnutí, které přineslo pět gólů, ale také vítězství domácího favorita. Racing Club sice bere tři body, ale pořádně se natrápil. Ovšem na to se historie nebude ptát, jelikož i takové momenty musí mužstvo v sezoně zvládat. Naopak Lyon je znovu poražený přesto, že nepodal špatný výkon a dnes si rozhodně nezasloužil prohrát.

    Tímto se s vámi loučím, přeji vám příjemný zbytek sobotního večera. (18:58:08)

    Michal Luxa

    Branky: 26. Saïd, 51. Frankowski (pen.), 74. Frankowski (Aguilar) – 15. O'Brien (Nuamah), 72. O'Brien

    Karty:   35. Machado (LNS), 41. Medina (LNS)   90. Sotoca (LNS)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 10:12. Střely mimo: 7:7. Rohy: 3:6. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 11:14.
    Racing Lens: Samba (C) – Gradit, Danso, Medina – Aguilar (78. Haïdara), El Ajnawí (87. N. Mendy), Samed, Machado (46. Frankowski) – Sotoca, D. Costa (63. Thomasson) – Saïd (63. Guilavogui).
    Náhradníci: Leca – A. Diouf, Fulgini, Chusanov.

    Trenér: Franc Haise

    Olympique Lyon: Lopes – Mata (89. Kumbedi), Lovren (86. Ćaleta-Car), O'Brien, Tagliafico – Alvero (63. Akouokou), Caqueret – Moreira (63. Kadewere), Cherki, Nuamah (86. M. Baldé) – Lacazette (C).
    Náhradníci: Bengui – M. Diawara, Henrique, M. Sarr.

    Trenér: Pierre Sage

    Rozhodčí: Turpin – Danos, Finjean
    bahis siteleri