Losování fotbalového EURA 2024 cz TUR, baráž C, POR, CZE (kon.)
konec
Losování fotbalového EURA 2024

TUR, baráž C, POR, CZE

Sobota 02.12.2023, 18:00 • Labská filharmonie, Hamburk (GER) • Losování soutěží
     
    Tímto vám děkuji za pozornost, českému týmu přejme hodně štěstí a vám přeju příjemný zbytek sobotního večera! (18:58:48)
     
    A ještě trošku kalkulace. Čtvrté místo znamená konec. Třetí místo může znamenat zápas v Kolíně proti vítězi silného béčka, případně na hřišti v Gelsenkirchenu proti vítězi těžké skupiny C.

    Kdybychom skončili druzí, budeme hrát osmifinále v Lipsku, a to proti vítězi skupiny D. Že bychom si to zase zopákli s Nizozemskem? A kdyby se stal malý zázrak a skupinu bychom vyhráli, budeme hrát osmifinále ve Frankfurtu proti některému třetímu mužstvu.
     
    Češi tak mají pro změnu výhodu, že se nemusí pro druhý a třetí zápas stěhovat – oba odehrají v Hamburku. Spokojené může být i Slovensko, které v konkurenci Belgie, Rumunska a vítěze béčkové baráže není vůbec bez šance.
     
    Skupinou smrti je jednoznačně béčko. V něm se představí Španělsko, Chorvatsko a Itálie s Albánií. Vzhledem k rozložení lehčího áčka, hratelnějšího éčka by si mohla mužstva krást body vzájemně a mohl by být ve hře postup alespoň ze třetího místa.
     
    Česko tak prožije návrat do minulosti. Turnaj zahájí v úterý 18. června v Lipsku proti Portugalsku. O čtyři později v Hamburku narazíme na vítěze kvalifikace z čtyřlístku Gruzie, Lucembursko, Řecko, Kazachstán a skupinu pak završíme opět v Hamburku ve středu 26. června proti Turecku.
     
    Los EURO 2024:

    Skupina A: Německo, Skotsko, Maďarsko, Švýcarsko
    Skupina B: Španělsko, Chorvatsko, Itálie, Albánie
    Skupina C: Slovinsko, Dánsko, Srbsko, Anglie
    Skupina D: WAL/FIN vs POL/EST, Nizozemsko, Rakousko, Francie
    Skupina E: Belgie, Slovensko, Rumunsko, BIH/UKR vs ISR/ISL
    Skupina F: Turecko,GEO/LUX vs GRE/KAZ, Portugalsko, ČESKO
     
    Konec losu.
     
    4F2
    A do naší skupiny tak padne Gruzie, Řecko, Kazachstán nebo Lucembursko. Los nám úplně nepřál, ale přes třetí místo by mohla vést cesta do play-off.
     
    4E4
    A větev s Izraelem, Bosnou, Ukrajinou a Islandem míří do éčka, kde jsou mimochodem také Slováci.
     
    4DA
    Čtyřlístek s Velšany, Finskem, Poláky a Estonskem doplní déčko, kde je Nizozemsko, Rakousko a Francie.
     
    4C3
    V céčku u Slovinska, Dánska a Anglie už mají také jasno, protože tam padá Srbsko. My si tedy na čtvrtého soupeře musíme ještě počkat.
     
    4B3
    A ulevíme si podruhé, protože řežba bude v béčku! Ke Španělsku, Chorvatsku a Albánii totiž přibyla Itálie.
     
    4A4
    Můžeme si trošku ulevit, protože úplná repríza EURO 2008 se nekoná! Švýcaři jdou do áčka k Německu, Skotsku a Maďarsku. To bude velký boj o druhé a třetí místo.
     
    Uvidíme, kdo na nás zbude. Jdeme na los!
     
    Tak jdeme na los čtvrtého koše!
     
    Druhé utkání odehrajeme 22. června v Hamburku proti druhému nasazenému soupeři, skupinu tak završíme proti Turkům.
     
    3F4
    Historie se opakuje! Po šestnácti letech se ve skupině potkáme s Portugalskem a Tureckem, to není moc přívětivé, co si budeme povídat. Pozitivní je, že turnaj zahájíme 18. června v Lipsku!
     
    3E2
    Tak je jasno! Do éčka totiž míří Slovensko, které tak čeká Belgie a Rumunsko.
     
    3D2
    Nevyšlo to! Ve skupině D se kromě Rakušanů a Francie představí také Nizozemci, zajímavá skupina.
     
    3C1
    Slovince nečeká vůbec nic lehkého, protože jdou do céčka k Dánsku a Anglii – těžký, těžký.
     
    3B2
    Dochází k repríze, ale bez nás. Chorvaté se stejně jako na EURO 2016 utkají ve skupině se Španělskem a Albánií.
     
    3A2
    Německo ani Maďaři to nebudou, do áčka míří Skotsko, které tak celý turnaj zahájí v Mnichově proti domácímu týmu.
     
    A jdeme na to, přichází český koš!
     
    2F3
    Los tak uzavírají Turci, kteří míří do skupiny k Portugalsku. Připomínám, že tím žije naděje na reparát naší neúspěšné skupiny v roce 2008!
     
    2E3
    Rumunsko míří do éčka, kde mu v konkurenci Belgie bude patřit pozice číslo tři.
     
    2D3
    V déčku by případně kromě Francie číhalo také Rakousko! To by papírově docela i šlo, oba týmy proti sobě začnou v Düsseldorfu.
     
    2C2
    Že by se rodila skupina smrti? Dánové míří do céčka k Anglii, začnou tak ve Stuttgartu.
     
    2B4
    Albánie, vítěz naší kvalifikační skupiny, čeká Španělsko! V béčku bude mít čtyřku.
     
    2A3
    Prvním vytaženým týmem druhého koše bylo Maďarsko, které tak padá do áčka k Němcům! Bude mít trojku, proto s ním turnaj nezačne.
     
    Tak jdeme na druhý koš, tady už to začne být zajímavé!
     
    1F3
    A Portugalci, kteří by měli přivézt i Cristiana Ronalda, jsou trojkou ve skupině F.
     
    1E1
    Jedničkou ve skupině E bude pro změnu Belgie.
     
    1D4
    Kdybychom dostali skupinu D, narazíme na Francii! Té patří také čtvrtá pozice.
     
    1C4
    Anglie míří do skupiny C, tedy ve skupině, které má dva zápasy v Mnichově. Ostrovanům patří čtvrtá pozice.
     
    1B1
    Druhé bylo vytaženo Španělsko, které je prvním týmem v béčku! To by byl zápas v Berlíně.
     
    1A1
    Už bylo předem jasné, že prvním týmem v áčku bude Německo.
     
    Projíždíme medailonky týmů z prvního koše, za malý moment jdeme na věc! První koš začíná.
     
    U losu bude také oficiální maskot turnaje. Jmenuje se Albert, ale co je to za zvířátko nebo stvoření vám bohužel nepřiblížím. Směska psa, kočky a lišky by tomu možná odpovídala, ale těžko říct.
     
    Turnaj začne 14. června, o měsíc později vyvrcholí finálovým zápasem právě na Olympijském stadionu v Berlíně.
     
    Už chybí poslední minuty, než se vrhneme na los prvního koše. To je pouze formalita, ale aspoň napoví, koho bychom v případě losu do Berlína nebo Lipska měli za soupeře.
     
    Ale už jdeme pomalu losovat. Ve studiu podobném Superlovu však nemluví Ondřej Sokol, nýbrž náš starý dobrý parťáka Giorgio Marchetti. Zástupce UEFA vysvětluje všechno, co už víme. Připomínám, že hned po losu budeme znát nejen soupeře, ale také termíny a stadiony.
     
    V úvodu jsou představeni umělci, kteří budou mít na starosti novou hymnu celého šampionátu! Na starosti ji bude mít italské trio Meduza, hvězdy současné populární scény, jejichž songy plní sociální sítě a vyprodávají sály po celém světě.

    Nejsou na to však sami! Italy doplní německá zpěvačka Kim Petras a velmi známá skupina One Republic.
     
    Už přichází Angelos Charisteas, anglický zástupce Steve McManaman a za nimi přichází mimo jiné Tomáš Rosický coby zástupce Česka! Následují Ricardo Quaresma, Blaise Matuidi, Wesley Sneijder, Sami Khedira. Výjimečnou společnost uzavírá David Silva.
     
    Italská legenda pochválila německou organizaci světového šampionátu v roce 2006, kde s Itálií získal titul světových šampionů.
     
    Losem budou provázet velké fotbalové osobnosti! Tou první je Gianluigi Buffon, který coby zástupce obhájce z Itálie přinesl trofej, o kterou budou všichni účastníky turnaje hrát.
     
    Celý turnaj se odehraje na deseti stadionech. Největší kapacitu nabízí pochopitelně arény v Mnichově a Berlíně, dojezdová vzdálenost však vychází lépe do menšího Lipska.

    Čechům by tak mohla bodnout skupina D, která by nabídla dva potenciální zápasy v Berlíně. V Mnichově se pak hrají dva zápasy skupiny C. Ostatní skupiny už budou dál, nabízí se Hamburk, Dortmund, Gelsenkirchen, Düsseldorf, Kolín nad Rýnem, Frankfurt a Stuttgart.
     
    A my jdeme zpátky k faktům. Když se podíváme na koše, největší hrozbou bude určitě Itálie ve čtyřce a zřejmě Dánové nebo Turci ve dvojce. Je tedy možné dostat takovou nálož, jakou by třeba byla společnost Francie, Turecka a Itálie.

    Ve hře je však papírově přijatelnější varianta, kterou může být například Belgie, Rumunsko a některý z vítězů březnové baráže, která určí tři poslední účastníky. Tam hrozí například Velšané, Poláci, Ukrajinci nebo Řekové.
     
    Vzhledem k tomu, že se los koná v Labské filharmonii, celý večer zahájí kulturní vložka vážné hudby Německé . My tak máme čas projít i další podstatné informace. Jonas Kaufmann mezitím krásně pěje, což by se mi nepodařilo, i kdybych vám jeho vystoupení mohl přezpívat do písmenek.
     
    Ceremoniál je oficiálně zahájen! Provázet jím budou moderátorka Esther Sedlaczek a Pedro Pinto, tradiční moderátor velkých akcí UEFA.
     
    Už potřetí můžeme v základní skupině narazit na Němce, kteří jsou se třemi tituly společně se Španěly nejúspěšnějším týmem v historii evropského šampionátu. Zkušenosti máme i s Itálií, Francií, Dánskem, Řeckem, Polskem nebo Anglií.
     
    Karty jsou rozdány jasně. V prvním koši jsou největší favorité, ve druhém pak číhají vítězové kvalifikačních skupin, i proto jsou tam zdánlivě papírově lehčí soupeři. My máme jistotu, že nenarazíme na Nizozemsko, Skotsko, Chorvatsko, Slovinsko ani Slovensko.

    K čemu však může dojít, to je repríza základní skupiny z ME 2008. Tehdy jsme v Rakousku a Švýcarsku narazili právě na Švýcary, Portugalce a Turky. Nešťastný konec ve skupině je pro české fanoušky stále noční můrou, ale právě toto složení skupiny se může při dnešním losu opakovat. Troufám si tvrdit, že dnes by to bylo papírově mnohem těžší.
     
    Koše pro los ME 2024:

    1. koš: Německo, Portugalsko, Francie, Španělsko, Belgie, Anglie

    2. koš: Maďarsko, Turecko, Rumunsko, Dánsko, Albánie, Rakousko

    3. koš: Nizozemsko, Skotsko, Chorvatsko, Slovinsko, Slovensko, ČESKO

    4. koš: Itálie, Srbsko, Švýcarsko, vítěz play-off A (WAL/FIN vs POL/EST), vítěz play-off B (BIH/UKR vs ISR/ISL), vítěz play-off C (GEO/LUX vs GRE/KAZ)
     
    Opět nechybíme, leč s odřenýma ušima

    Česko na finálovém turnaji ještě nikdy nechybělo, což platí i tentokrát, ačkoliv průběh kvalifikace byl dramatický. Svěřenci Jaroslava Šilhavého nakonec i díky selhání Poláků postoupili ze druhého místa za Albánií, když kromě sousedů ze severu nechali za sebou také Moldavsko a Faerské ostrovy.

    Češi se tak na mistrovství Evropy představí poosmé, a to s bilancí stříbra, bronzu, dvou čtvrtfinále a třemi účastmi v základní skupině. Už teď je ale jasné, že s novým trenérem, jelikož realizační tým Jaroslava Šilhavého po kvalifikaci skončil.
     
    Všem fanouškům mezinárodního fotbalu přeji příjemný sobotní podvečer! Už v 18 hodin vypukne v německém Hamburku los základních skupin EURO 2024, které se odehraje právě u našich západních sousedů, a to s českou účastí.

    Daniel Ryl

    Základní skupiny EURO 2024
    Skupina A: Německo, Skotsko, Maďarsko, Švýcarsko
    Skupina B: Španělsko, Chorvatsko, Itálie, Albánie
    Skupina C: Slovinsko, Dánsko, Srbsko, Anglie
    Skupina D: WAL/FIN vs POL/EST, Nizozemsko, Rakousko, Francie
    Skupina E: Belgie, Slovensko, Rumunsko, BIH/UKR vs ISR/ISL
    Skupina F: Turecko,GEO/LUX vs GRE/KAZ, Portugalsko, Česko
    Koše pro los skupin EURA 2024
    1. koš:
    Německo
    Portugalsko
    Francie
    Španělsko
    Belgie
    Anglie

    2. koš:
    Maďarsko
    Turecko
    Rumunsko
    Dánsko
    Albánie
    Rakousko

    3. koš:
    Nizozemsko
    Skotsko
    Chorvatsko
    Slovinsko
    Slovensko
    ČESKO

    4. koš:
    Itálie
    Srbsko
    Švýcarsko
    vítěz play-off A (WAL/FIN vs POL/EST)
    vítěz play-off B (BIH/UKR vs ISR/ISL)
    vítěz play-off C (GEO/LUX vs GRE/KAZ)
    bahis siteleri