Kometa Brno – Třinec 4:1 (kon.) | Plzeň – Pardubice 3:4 (1:3 po s.n.) | Liberec – Sparta 1:4 (kon.)
HC Litvínov – Přerov 4:3 (kon.) | Olomouc – Mountfield HK 3:2 (kon.) | Jihlava – Vítkovice 8:4 (kon.)
Mladá Boleslav – K. Vary 5:2 (kon.)
konec
Bílí Tygři Liberec
1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
HC Sparta Praha
Čtvrtek 21.12.2023, 17:00 • Home Credit Arena, Liberec • DHL Extraliga juniorů • O pořadí v play-off
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Zdravím všechny fanoušky mládežnického hokeje! Dnešní program DHL Extraligy juniorů nabídne sedmé nadstavbové kolo, ve kterém se střetnou domácí Bílí Tygři Liberec s pražskou Spartou.
     
    Bílí Tygři Liberec

    Liberečtí s přehledem ovládli základní část juniorské extraligy, ovšem v nadstavbové části jsou výsledky spíše střídavé. S desíti body na kontě jim momentálně náleží celkové čtvrté místo ve skupině o pořadí pro play-off. Je také nutné podotknout, že na druhou příčku ztrácí svěřenci Valdemara Jiruše pouhé tři body, na první místo pak body čtyři.

    Šelmy se v tomto týdnu už na domácí půdě jednou představily, a to když ve včerejším utkání vyzvaly karlovarskou Energii. Severočeši v druhé třetině získali solidní náskok, se kterým vstupovali do závěrečného dějství. Ten ale dokázali energetici stáhnout a po šedesáti minutách svítil na tabuli stav 3:3. Prodloužení pak nenápadnou střelou z vrcholku kruhu rozhodl hostující Varvařovský, a tak se domácí museli spokojit s jedním bodem.

    Nejproduktivnější hráči:
    Radek Janata 11 bodů (5+6)
    Mikuláš Jenčovský 10 bodů (2+8)
    Jaromír Pérez 8 bodů (5+3)
     
    HC Sparta Praha

    Pražané do nadstavbové skupiny poustoupili z posledního možného místa, což ovšem momentálně nedávají znát. Z celkových pěti zápasů zatím dokázali vyhrát čtyři z nich, jediným jejich přemožitelem byla Mladá Boleslav. Celkově se tak Sparta nachází o jednu příčku výše než Liberec, a to na místě třetím s jedenácti body.

    Včera odehráli mladíci z hlavního města již zmíněný zápas s Bruslaři. Ten nabídl velmi vydatnou první část, ve které padlo celkem pět branek a do kabin odcházeli Boleslavští s vedením 3:2. Pražané se v druhé části ještě dotáhli na stav 3:3, výhru však nakonec uzmuli svěřenci Marka Melenovského.

    Nejproduktivnější hráči:
    Oliver Samson 7 bodů (2+5)
    Ondřej Culek 7 bodů (1+6)
    Marek Daníček 5 bodů (2+3)
     
    Jaký scénář nabídne dnešní střetnutí dvou týmů, které od sebe nemají tabulkově daleko? I na tuto otázku najdeme odpověď dnes v 17:00!
     
    Z důvodu špatného počasí na severu Čech je duel přesunutý ze Svijanské arény do nedaleké Home Credit Areny, kde pravidelně nastupuje liberecký A-tým.
     
    Premiéru v nejvyšší juniorské soutěži si odbyde liberecký Ferdinand Macourek, který v letošní sezóně chytal v dvacítce Poděbrad a za jablonecké Gepardy.
     
    Junioři obou celků se už rozbruslují, zápas nám za půl hodinky začne.
     
    Úvodní sestavy:

    Bílí Tygři Liberec: Macourek (Hambálek) – P. Průšek, A. Král, Hladík, Pilíšek, Meisel, Jarabko, Jak. Seidl – Jenčovský (C), Janata (A), Handl – Pekař, Plos, J. Pérez – S. Jansa, Křížek, Hois (A) – Prokůpek, Kofroň, Vološín.
    Trenér: Valdemar Jiruš

    HC Sparta Praha: Kalista (Hanousek) – J. Tůma, Höll, Culek, D. Pavlák, Samson, David (A), Mack – Krupička, Fábry (C), Senčák, Daníček, Odehnal, Žmola, Hrabík, S. Pavlák, Bareš, Holeček, Novák, Hamršmíd (A).
    Trenér: Tomáš Netík

    Rozhodčí: Pilný, Bernat – Roischel, Hájková.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:32
    Úvodní buly padlo, kotouče se ihned zmocnili domácí. Ti se dvakrát podívali do útoku, ovšem na první větší šanci zatím čekáme.
     
    01:04
    Ta po necelé půl minutě přišla. David Senčak se šikovně prokličkoval libereckou obranou a snažil se překonat debutanta Macourka nad levý beton. Liberecký brankář tuto situaci zvládl a připsal si úspěšný zákrok.
     
    02:25
    Samuel Jansa nabral výbornou rychlost po levém křídle a snažil se zakončit nad rameno Michala Kalisty. Sparťanský gólman si celou situaci zkušeně pohlídal.
     
    03:39
    6/6
    Sparta právě vstřelila branku!
    Po necelých čtyřech minutách jsme se dočkali první brankové trefy, do vedení jdou Pražané. Ferdinand Macourek šikovně vyrazil Tůmovu střelu z levého kruhu, ovšem k okamžité dorážce se dostal nikým nepokrytý JAKUB ŽMOLA a uklidil ji za záda přesouvajícího se brankáře Liberce. Asistence: Jakub Tůma, Andrej Fábry.
    Žmola J., Fábry A., Tůma J., Kalista M., Krupička J., Pavlák D.
    Pilíšek V., Pérez J., Pekař D., Plos L., Hladík J., Macourek F.
    03:39 Jakub ŽMOLA - 0:1
     
    04:59
    Sparťané se osmělili a začínají více tlačit směrem do útoku.
     
    05:56
    Libereckou šanci zakládal po levém křídle Prokůpek, ten však narazil na dobře zformovanou obranu soupeře.
     
    06:52
    Bílí Tygři se vymaňují z tlaku Pražanů. Adam Kofroň vyváží puk do útočné třetiny a nechává své spoluhráče vystřídat.
     
    07:32
    Daníček nepočítal s tím, že se Fábry bude potýkat s obtíží při přejetí útočné modré, a tak vystavil svého spoluhráče ofsajdu.
     
    08:01
    Přečíslení dvou na jednoho zůstává bez využití! Unikající Janata si klepl kotouč do tandemu s kapitánem Jenčovským. Ten mu chtěl ještě hrací předmět vrátit, ovšem otřel jej pouze o nohy bránícího Sparťana.
     
    09:52
    Najíždějící Lukáš Plos z druhé vlny ještě udržel útočné pásmo. Vzápětí o něj ale Liberečtí přichází, neboť Prokůpek nedokázal přesně zpracovat kotouč.
     
    10:52
    Ondřej Hrabík se snažil prodrat do samostatného únik, narazil ale pouze na dobře semknutou libereckou obranu, která rychle otáčí hru.
     
    11:15
    Po levém křídle se šikovně prosmýkl Janata. Liberecký útočník prověřil Kalistu střelou nad vyrážečku.
     
    12:39
    Šikovnou nahrávku Hrabíka zpoza branky nedokázal zužitkovat ve slotu stojící David Senčák. Tomu totiž nahrávka přeskočila hůl a puku se tak okamžitě zmocnili Liberečtí.
     
    13:52
    Jaromír Pérez šikovně probruslil dvojici bránících Sparťanů. Nakonec k němu dojel i třetí, jenž ho o kotouč už obrat dokázal.
     
    14:55
    Za Kalistem zvoní tyč! Pohlednou souhru zakončoval liberecký kapitán Jenčovský, ten však trefuje pouze pravou spojnici brankových tyčí.
     
    15:55
    Po nepřesné vyvezení hosté rychle otáčí hru. Puk do útočného pásma zavezl Bareš, který teď čeká na své spoluhráče.
     
    16:32
    6/6
    Liberec právě vstřelil branku!
    Severočeši před koncem třetiny odpovídají! Poměrně nenápadnou střelu na Michala Kalista vyslal ADAM KOFROŇ. Neznámo kde toto nahození propadlo brankáři Pražanů a vyplavalo za jeho zády. Asistence: Tadeáš Vološín, Jakub Hladík.
    Kofroň A., Vološín T., Prokůpek T., Macourek F., Hladík J., Jarabko J.
    Odehnal M., Kalista M., Novák L., David F., Höll S., Pavlák S.
    16:32 Adam KOFROŇ - 1:1
     
    17:52
    Marek Daníček se dostal k zajímavé dorážce těsně na hraně brankoviště. Ferdinand Macourek kopíroval jeho pohyb, díky čemuž dokázal přesně zakročit.
     
    18:43
    Albert Bareš adresoval z rohu kluziště pas do slotu, kde stál připravený jeho spoluhráč. Liberecká obrana dokázala skákavý kotouč vytěsnit a hra tak pokračuje ve středním pásmu.
     
    19:49
    Liberečtí ve svém pásmu brání stav 1:1, se kterým určitě rádi půjdou do kabin.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Máme za sebou úvodních dvacet minut tohoto klání. Jako první se do vedení dostali hosté, a to po zásluze Jakuba Žmoly, který si šikovně dojel pro kotouč odražený od Macourkových betonů. Sparťanský útočník už pak měl lehkou práci a zasunul puk za záda libereckého brankáře. Necelé čtyři minuty před koncem pak vyrovnával domácí Adam Kofroň, jenž velmi nenápadnou střelou propálil brankáře Kalista.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:21
    Daníček nabral ve středním pásmu rychlost a přebruslil Průška. V samostatném úniku se snažil zakončit mezi betony Macourka, ten si jeho střelu pohlídal.
     
    20:38
    Výborný zákrok také na druhé straně. Lukáš Plose si vjel do mezikruží odkud střílel na vzdálenější tyč. Michal Kalista jeho střelu výborně vytěsnil lapačkou.
     
    21:54
    Samuel Jansa se vytočil na levém kruhu pro vhazování a okamžitě posílal hrací předmět na Kalistovu branku. Sparťanský gólman zakročil ramenem.
     
    22:44
    Zajímavý pokus Jakuba Tůmy má ve své moc Macourek. Střela útočníka Pražanů se totiž odrazila od nohy libereckého obránce a překvapivě se zjevila před ním.
     
    23:15
    6/6
    Sparta právě vstřelila branku!
    Pražané si po dlouhém tlaku berou vedení zpět. Už to vypadalo, že se kotouč dostane do středního pásma, těsně jej ale dokázal zachytit Senčák. Ten následně adresoval nahrávku na ONDŘEJE CULKA. Bývalý liberecký obránce si sjel do mezikruží, odkud otřel svou střelu o tyčku a ta zapadla do liberecké branky. Asistence: David Senčák, Oliver Samson.
    Culek O., Senčák D., Samson O., Kalista M., Fábry A., Hrabík O.
    Macourek F., Janata R., Hladík J., Seidl Jak., Jenčovský M., Handl R.
    23:15 Ondřej CULEK - 1:2
     
    24:28
    Další nebezpečná šance hostů. Tentokrát se k dorážce dostal Žmola, jeho pokus však končí v moci libereckého strážce svatyně.
     
    25:35
    Jarabkův tečovaný pokus málem překvapil Kalista. Svižný kotouč proletěl kousek nad horní tyčkou sparťanské branky.
     
    26:22
    Sparťané začínají být více nebezpeční v útoku. Dvě téměř slepené šance teď výborně vytěsnil Ferdinand Macourek, který drží své barvy ve hře.
     
    27:02
    Přechod útočné modré se liberecké třetí lajně nevydařil. Pískáno je postavení mimo hru.
     
    28:58
    Oliver Samson poslal hrací předmět do skrumáže před brankou. Kotouč vyplaval před Macourkem, ten jej ukrývá do své lapačky.
     
    29:46
    Opět výborný Macourek! Liberecký brankář musel likvidovat únik dvou na jednoho. Proti zakončujícímu Senčákovi si šikovně povyjel a zakročil vyrážečkou.
     
    30:55
    Fantastický Macourek vytáhl kotouč z brankové čáry! Výbornou nahrávku do mezikruží dostal opět Senčák. Jeho projektil sice libereckému brankáři propadl za záda, ovšem Macourkova duchapřítomná reakce zabránila téměř jistému gólu, když vylovil kotouč z brankové čáry.
     
    31:49
    Vyloučení v týmu Bílí Tygři Liberec:
    Lukáš Plos – 2 min., podrážení.
     
    32:16
    Bílí Tygři se po krátkém tlaku soupeře osvobozují a vyhazují hrací předmět přes všechny čáry.
     
    33:11
    Ani napotřetí se Senčák nedočká. Tentokrát jeho projektil zblokoval mimo tři tyče Adam Král.
     
    33:37
    Liberecký brankář má kotouč ve své moci. Hrabík šikovně obtočil libereckou klec a snažil se zakončit pod levý Macourkův beton. Ani následné dorážky nakonec za jeho zády neskončili. Pro severočeského brankáře to je debut jako hrom.
     
    33:52
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Jakub Žmola – 2 min., podrážení.
     
    34:55
    Liberečtí se zatím nedokázali dostat do většího tlaku. Sparta výborně brání jejich útočné snažení.
     
    35:54
    Ani svižná střela Jenčovského z pravého kruhu se mezi tři tyče nevejde. Sparťané jí totiž vystavili jasnou stopku.
     
    36:18
    Pronikajícího sparťanského hráče nešikovně podrazil Pavel Průšek. Sudí nařizují trestné střílení.
     
    36:18
    Jakub Žmola trestné střílení neproměňuje! Liberecký brankář výborně kopíroval jeho pohyb a připsal si veledůležitý zákrok betonem.
     
    36:35
    Vyloučení v týmu Bílí Tygři Liberec:
    Jaromír Pérez – 2 min., vysoká hůl.
     
    36:39
    Bílí Tygři na úvod oslabení vyhazují až k brankáři Kalistovi.
     
    36:58
    6/5
    Sparta právě vstřelila branku!
    Pražané rychle využívají početní výhodu. Do nezformované liberecké obrany si výborně najel DAVID SENČÁK, jenž ve čtvrtém souboji s Macourkem poprvé skóruje. Jeho střela propadla libereckému maskovanému muži pod vyrážečkou. Asistence: Jakub Tůma, Ondřej Hrabík.
    Senčák D., Kalista M., Tůma J., Hrabík O., Fábry A., Pavlák D.
    Macourek F., Jenčovský M., Průšek P., Plos L., Jarabko J.
    36:58 David SENČÁK - 1:3
     
    37:58
    Sparťané i nadále tlačí svého soupeře, Libereckým jakoby docházely síly.
     
    39:08
    Janatova šance z bezprostřední blízkosti končí v náručí Michala Kalisty. Následné vhazování bude provedeno po jeho levici.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Máme za sebou druhou dvacetiminutovku zápasu, ve které odskočili hosté do dvoubrankového vedení. O vedoucí trefu se v čase 23:15 postaral bývalý liberecký obránce Ondřej Culek, který využil dlouhého tlaku Pražanů. Na 3:1 pak zvyšoval těsně před koncem David Senčák, jenž využil početní výhodu.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:22
    Žmolovo nahození z pravé strany kluziště nakonec mezi tři tyče nezamířilo. Macourek byl v pozoru, ale zasahovat nemusel.
     
    41:26
    Dalekonosné nahození Radka Janaty vyráží Kalista do rohu kluziště. Zde kotouč sbírají Pražané.
     
    43:22
    Pronikající Jaromír Pérez byl faulován, Severočeši si zahrají přesilovou hru.
     
    43:26
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Andrej Fábry – 2 min., hákování.
     
    44:30
    Liberečtí se prozatím drží v útočném pásmu, prostor pro ideální zakončení si zatím nenašli.
     
    45:13
    Liberečtí budou hrát krátkou početní výhodu pět na tři. Z podrážení míří za katr Senčák.
     
    45:27
    Lukáš Plos míjí prázdnou bránu! Parádní liberecká souhra na jeden dotek skončila téměř jistou šancí, nejproduktivnější Severočech ze základní části však těsně minul odkrytou sparťanskou branku. Pražané už jsou ve čtyřech.
     
    46:51
    Sparta vyhazuje až za Macourkovu branku. Z trestu Senčáka zbývá pár sekund.
     
    47:14
    Obě přesilové hry zůstávají bez využití. Hosté hrají v plném počtu hráčů na ledové ploše.
     
    48:47
    Napadající Hois málem uzmul kotouč pro své barvy, Culek byl však pozorný a nenechal se obrat bývalým spoluhráčem.
     
    49:59
    Pražané svým výborným pohybem dělají libereckému celku problémy.
     
    50:11
    Vyloučení v týmu Bílí Tygři Liberec:
    Jaromír Pérez – 2 min., podrážení.
     
    50:46
    Tvrdý projektil od modré čáry v podání Ondřeje Hrabíka si cestu do branky nenašel, neboť těsně projel kolem levé tyčky.
     
    51:45
    Liberečtí vyhazují přes všechny, a tak mají čas na vystřídání.
     
    52:45
    Bekhendový pokus Olivera Samsona končí v lapačce Ferdinanda Macourka. Vhazovat se bude po levici libereckého maskovaného muže.
     
    53:06
    Adam Král si nevšiml Daniela Pekaře, jenž se zapomněl v útočném pásmu. Píská se ofsajdové postavení.
     
    53:52
    Pražané ustáli nápor domácího celku, jejich vyhození však míří pouze na zakázané uvolnění, a tak se hra vrátí před Michala Kalista.
     
    54:52
    Liberečtí se pokouší zvrátit vývoj zápasu, ale jsou téměř všude o krok pozadu a lepí se jim smůla na paty. Při rozehrávce teď Jarabko uklouzl za vlastní brankou, u puku byl, naštěstí pro domácí, jeho spoluhráčů.
     
    56:37
    Janata si šikovně vyměnil kotouč s Plosem. První jmenovaný se dostal do střely, která však skončila v rohu kluziště.
     
    57:20
    Střídačka Valdemara Jiruše si vyžádala oddechový čas. Můžeme očekávat, že po jeho konci zůstane Macourek na střídačce.
     
    57:20
    A opravdu se tak děje. Liberečtí to zkusí v šesti hráčích v poli.
     
    58:13
    6/6
    Sparta právě vstřelila branku!
    Radek Janata nahrávkou z otočky namazal kotouč na hůl Jana Krupičky. Ten jej šikovně posunul do jízdy ALBERTU BAREŠOVI, který s ním dojel až k odkryté liberecké kleci. Asistence: Ondřej Hrabík.
    Kalista M., Bareš A., Hrabík O., Krupička J., Pavlák D., Tůma J.
    Janata R., Jenčovský M., Handl R., Pérez J., Průšek P., Plos L.
    58:13 Albert BAREŠ - 1:4
     
    59:55
    Pražané kontrolují svůj náskok a z Liberce si pravděpodobně odvezou plný počet bodů.
     
    Konec zápasu. (19:00:35)

    Ondřej Gajdáček

    Branky a nahrávky: 17. Kofroň (Vološín, Hladík) – 4. Žmola (J. Tůma, Fábry), 24. Culek (Senčák, Samson), 37. Senčák (J. Tůma, Hrabík), 59. Bareš (Hrabík)


    Bílí Tygři Liberec: Macourek (Hambálek) – P. Průšek, A. Král, Hladík, Pilíšek, Meisel, Jarabko, Jak. Seidl – Jenčovský (C), Janata (A), Handl – Pekař, Plos, J. Pérez – S. Jansa, Křížek, Hois (A) – Prokůpek, Kofroň, Vološín.
    Trenér: Valdemar Jiruš

    HC Sparta Praha: Kalista (Hanousek) – J. Tůma, D. Pavlák, Samson, Culek, Höll, David (A), Mack – Krupička, Žmola, Fábry (C) – Senčák, Hrabík, Daníček – Bareš, Hamršmíd (A), Holeček – Odehnal, Novák, S. Pavlák.
    Trenér: Tomáš Netík

    Rozhodčí: Pilný, Bernat – Roischel, Hájková
    bahis siteleri