Hromadný start žen 15 km klasicky, Val di Fiemme Vítěz: L. Svahnová (SWE) (kon.) | Hromadný start mužů 15 km klasicky, Val di Fiemme Vítěz: E. Valnes (NOR) (kon.)
konec
Hromadný start žen 15 km klasicky, Val di Fiemme

Vítěz: L. Svahnová (SWE)

Sobota 06.01.2024, 11:30 • Val di Fiemme • Tour de Ski
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:25.
     
    Letošní Tour de Ski, což je hlavní vrchol této sezony v běžeckém lyžování, má před sebou poslední dvě etapy. Jako už tradičně se bude vyvrcholení tohoto prestižního závodu pořádat v italském Val di Fiemme. V sobotu jsou na programu závody na 15 kilometrů klasickou technikou s hromadným startem. V tomto přenosu se budeme věnovat ženskému závodu.
     
    Pořadí SP

    1. Jessie Digginsová (USA) 1037 b
    2. Emma Ribomová (SWE) 850 b
    3. Rosie Brennanová (USA) 853 b
    4. Linn Svahnová (SWE) 804 b
    5. Victoria Carlová (GER) 744 b
    6. Ebba Anderssonová (SWE) 680 b
    7. Moa Ilarová (SWE) 595 b
    8. Frida Karlssonová (SWE) 628 b
    9. Kerttu Niskanenová (FIN) 617 b
    10. Heidi Wengová (NOR) 567 b
    24. Kateřina Janatová (CZE) 296 b
    64. Tereza Beranová (CZE) 64 b
    70. Barbora Antošová (CZE) 57 b
     
    Pořadí Tour

    1. Jessie Digginsová (USA) 2:40:25
    2. Kerttu Niskanenová (FIN) +44
    3. Jonna Sundlingová (SWE) +52
    4. Heidi Wengová (NOR) +57
    5. Frida Karlssonová (SWE) +58
    6. Astrid Øyre Slindová (NOR) +1:02
    7. Linn Svahnová (SWE) +1:08
    8. Victoria Carlová (GER) +1:39
    9. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +1:42
    10. Rosie Brennanová (USA) +1:56
    21. Kateřina Janatová (CZE) +4:25
     
    Američanka Jessie Digginsová bude mít v závodě s hromadným startem ideální příležitost, jak si pojistit průběžné vedení letošní Tour. Zejména po stíhacím závodě v Toblachu vybojovala výrazný náskok před soupeřkami, ale rozhodně nemá ani zdaleka vyhráno. Hned sobotní závod, který se běží klasickou technikou, totiž může sednou například Kerttu Niskanenové, jež se může Američance výrazně přiblížit. Ta se tomu pochopitelně pokusí zamezit.
     
    Startovní listina

    1. Jessie Digginsová (USA)
    2. Linn Svahnová (SWE)
    3. Kerttu Niskanenová (FIN)
    4. Jonna Sundlingová (SWE)
    5. Katharina Hennigová (GER)
    6. Heidi Wengová (NOR)
    7. Frida Karlssonová (SWE)
    8. Astrid Øyre Slindová (NOR)
    9. Johanna Hagströmová (SWE)
    10. Victoria Carlová (GER)
    11. Emma Ribomová (SWE)
    12. Krista Pärmäkoskiová (FIN)
    13. Rosie Brennanová (USA)
    14. Patricija Eiduková (LAT)
    15. Teresa Stadloberová (AUT)
    16. Delphine Claudelová (FRA)
    17. Moa Ilarová (SWE)
    18. Margrethe Berganeová (NOR)
    19. Sophia Laukliová (USA)
    20. Anne Kyllönenová (FIN)
    21. Kristin Austgulen Fosnæsová (NOR)
    22. Kateřina Janatová (CZE)
    23. Lisa Lohmannová (GER)
    24. Caterina Ganzová (ITA)
    25. Sofia Henrikssonová (SWE)
    26. Nadja Kälinová (SUI)
    27. Anna Comarellaová (ITA)
    28. Desiree Steinerová (SUI)
    29. Vilma Ryyttyová (FIN)
    30. Mathilde Myhrvoldová (NOR)
    31. Samantha Smithová (USA)
    32. Lisa Ingessonová (SWE)
    33. Naděžda Stěpaškinová (KAZ)
     
    Závod odstartoval.
     
    Start
    Ve Val di Fiemme padá sníh a je hodně vlhko. Balík účastnic dnešního masáku vyrazil do závodu.
     
    Přední pozici krátce po startu na prvním stoupání zaujala Kerttu Niskanenová z Finska. Naopak okamžitě se na chvostu objevila Kazaška Naděžda Stěpaškinová, která bude hlavně doufat, že nebude předstižena o celý okruh a bude moc Tour zítra dokončit.
     
    Do závodu nevyrazila Norka Astrid Oeyre Slindová. Na trati je tak 32 závodnic, které usilují o dokončení celé Tour de Ski.
     
    1km
    Balík se první kilometr drží nadále pohromadě. Kateřina Janatová se pohybuje kolem 20. místa.
     
    Trať je hodně náročná, je plná kratších či delších stoupání a sjezdů. Získat nějaký rytmus není na této trase vůbec jednoduché, nějaké dlouhé rovinky na závodnice nečekají.
     
    Tempo se v dalším z řady stoupání zhruba na druhém kilometru snaží diktovat Rosie Brennanová. Američanka je aktuálně desátou ženou Tour.
     
    2,3km
    Taktovku převzala Frida Karlssonová, za kterou se vyváží Victoria Carlová, Teresa Stadloberová či Jessie Digginsová. Právě Švédka získala bonusových 15 bodů do hodnocení Světového poháru při průjezdu prémií. Němka Carlová a Rakušanka Stadloberová berou po dvanácti bodech.
     
    2,5km
    Na chvostu pole vlaje vedle Stěpaškinové také Švédka Hagströmová. Obě se snaží zuby nehty udržet kontakt.
     
    3,5km
    Kateřina Janatová nadále běží poklidným tempem uprostřed celého balíku. Stejně jako mnoho dalších prozatím vyčkává, co se bude dít. Nějaké nástupy se dají očekávat pravděpodobně už brzy.
     
    A pokud ne nástupy, tak zvýšené tempo. Pole se začíná trhat, zejména tedy na zadních pozicích. Trochu na to může doplatit i česká reprezentantka, která se pohybuje ve třetí desítce.
     
    Klíčové je udržet kontakt, co nejdéle to bude možné. Na čele se mezitím prostřídávají favorizované klasikářky u diktování tempa.
     
    Vědět o sobě dává rovněž Němka Carlová, která se před stadionem ujala tempa a pomalu přiváží celé pole do třetího okruhu.
     
    5km
    Carlová je na čele před Karlssonovou, Hennigovou, Stadloberovou a Sundlingovou. Vedoucí žena Tour Jessie Digginsová proběhla mezičasem na desáté pozici. Kateřina Janatová je nadále v hlavním poli a běží na 21. pozici.
     
    Nasazené tempo na vlnité trase dvouapůlkilometrového okruhu nevoní stále více běžkyním. Pomaličku z hlavního balíku odpadává jedna lyžařka za druhou.
     
    6km
    Na chvostu je nyní Kateřina Janatová. Chvost balíku je aktuálně 23. místo. Také ona nyní má před sebou menší mezeru, kterou potřebuje dotáhnout a udržet se v kontaktu.
     
    6,4km
    V dalším stoupání se ale dá říct, že to Janatová nezvládá. Pokud se jí nepovede nějakým způsobem ve sjezdu za kopečkem docvaknout, odpadne z čelní skupiny.
     
    O gradaci tempa čelního balíku se nadále stará zejména Němka Carlová, které kopcovitý profil trati evidentně sedí. Mnohem víc, než řadě dalších lyžařek. Pole se začíná natahovat a nadále se trhá.
     
    Kateřině Janatové se ale povedlo ve sjezdu před stadionem docvaknout a je stále součástí dvacetičlenné skupiny na čele závodu, což je rozhodně dobrá zpráva.
     
    7,5km
    Peloton, pokud použijeme cyklistickou terminologii, se dostává do čtvrtého okruhu z celkem šesti naplánovaných.
     
    8,5km
    Frida Karlssonová se ujala tempa závodu a ještě více roztrhává pole v popředí!
     
    8,5km
    Její nastolené tempo aktuálně dokáže akceptovat jen devět závodit, přičemž Heidi Wengová má problémy se v čelní skupince udržet.
     
    8,9km
    K čelu se dokázaly ještě dotáhnout Krista Parmakoskiová a Delphine Claudelová. Snaží se o to také Moa Ilarová. Kateřina Janatová běží a patnáctém místě a rovněž nevzdává své úsilí.
     
    Více napoví průjezd stadionem, až se vyrovnají rozestupy po stoupáních a sjezdech. Opticky to ale vypadá, že se čelní vláček opět spojil dohromady.
     
    Mezitím Carlová s Karlssonovou neustávají ze své práce na čele závodu. Tato aktivita se ale může německo-švédskému tandemu nakonec také vymstít.
     
    Karlssonová se také poměrně vehementně snaží povzbudit Němku Katharinu Hennigovou, aby převzala její pozici. Té se do toho sice moc nechce, ale nemá na výběr. Karlssonová zpomalila a zařadila se za ni.
     
    10km
    Při průjezdu do pátého okruhu se v čelní skupině znovu složila sestava dvaceti lyžařek. Pomalejšího tempa Hennigové se snaží využít Norka Fosnaesová, která se přibližuje ze zadních pozic.
     
    11km
    Opět se na čelní pozici vrátila Frida Karlssonová, která odpočívala skutečně jen chvilku. Kateřina Janatová se v balíku pohybuje kolem 15. místa.
     
    Karlssonová se do toho opírá a před táhlým a techničtějším sjezdem před stadionem se jí povedlo pole opět výrazněji natáhnout. Není to příjemné ani pro její soupeřky, které musí dotahovat ztráty. Stojí to síly obě strany.
     
    Blíží se průjezd do posledního okruhu. V něm se už nikdo šetřit nebude. O klidu před bouří se ale zásluhou Karlssonové moc hovořit nedá, snaží se využít svých klasikářských schopností a pole roztrhat.
     
    12,5km
    Janatová probíhá do posledního okruhu na 14. místě. Zuby nehty se drží nataženého čelního vláčku. Už se běží pouze v jedné stopě.
     
    Čelní skupina se roztáhla na dobrých šedesáti metrech. Rozestupy se začínají zvyšovat. Stále, skoro jako stroj, pracuje na první pozici Frida Karlssonová.
     
    13,5km
    Kateřina Janatová sice ztratila kontakt s úplným čelem závodu, ale nadále se pohybuje na výborném čtrnáctém místě.
     
    13,9km
    Karlssonová vede před Hennigovou, Svahnovou, Carlovou a Niskanenovou. Lehce začíná zaostávat Digginsová, ale stále se drží v předním skupince. Pro ni je důležité, aby v tomto závodě neztratila. Je silnější ve skejtu, kterým se poběží zítřejší poslední etapa.
     
    V jednom z posledních stoupání o sobě dává hodně vědět Švédka Svahnová, která se natlačila do druhé stopy vedle Karlssonové.
     
    Karlssonová přivádí zbývající členky vedoucí skupiny do cílové rovinky!
     
    Cíl
    Práce, kterou Karlssonová odvedla, nakonec kýžený triumf nepřináší! Těsně před cílem ji předstihla ve sprinterském souboji její krajanka Linn Svahnová, která vítězství v dnešním závodě s hromadným startem!
     
    Cíl
    Kateřina Janatová doběhla se ztrátou necelých 15 sekund na výborném 14. místě! Další ze skvělých výsledků české reprezentantky.
     
    Závod skončil.
     
    Švédka Linn Svahnová vyhrála sobotní závod s hromadným startem na 15 kilometrů klasickou technikou v italském Val di Fiemme. V předposlední etapě letošního Tour de Ski předstihla v cílovém sprintu svou krajanku Fridu Karlssonovou. Třetí skončila Němka Katharina Hennigová.

    Pořadí Tour de Ski nadále vede s výrazným náskokem Američanka Jessie Digginsová.

    Kateřina Janatová doběhla do cíle na 14. místě se ztrátou necelých 15 sekund. Díky tomu se posunula v celkovém pořadí TdS na 18. místo.
     
    Konečné výsledky

    1. Linn Svahnová (SWE) 53:49
    2. Frida Karlssonová (SWE) +0,4
    3. Katharina Hennigová (GER) +1
    4. Jonna Sundlingová (SWE) +2
    5. Teresa Stadloberová (AUT) +3
    6. Delphine Claudelová (FRA) +3
    7. Victoria Carlová (GER) +5
    8. Jessie Digginsová (USA) +5
    9. Heidi Wengová (NOR) +7
    10. Kerttu Niskanenová (FIN) +8
    11. Moa Ilarová (SWE) +9
    12. Rosie Brennanová (USA) +12
    13. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +13
    14. Kateřina Janatová (CZE) +14
    15. Patricija Eiduková (LAT) +19
    16. Desiree Steinerová (SUI) +21
    17. Sophia Laukliová (USA) +23
    18. Margrethe Berganeová (NOR) +26
    19. Emma Ribomová (SWE) +34
    20. Anne Kyllönenová (FIN) +1:22
    21. Nadja Kälinová (SUI) +1:35
    22. Kristin Austgulen Fosnæsová (NOR) +1:36
    23. Lisa Lohmannová (GER) +1:39
    24. Mathilde Myhrvoldová (NOR) +1:57
    25. Caterina Ganzová (ITA) +1:58
    26. Samantha Smithová (USA) +1:59
    27. Sofia Henrikssonová (SWE) +2:01
    28. Anna Comarellaová (ITA) +2:23
    29. Vilma Ryyttyová (FIN) +3:44
    30. Lisa Ingessonová (SWE) +3:51
     
    Pořadí Tour de Ski

    1. Jessie Digginsová (USA) 3:34:14
    2. Jonna Sundlingová (SWE) +43
    3. Frida Karlssonová (SWE) +44
    4. Kerttu Niskanenová (FIN) +49
    5. Linn Svahnová (SWE) +58
    6. Heidi Wengová (NOR) +1:03
    7. Victoria Carlová (GER) +1:36
    8. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +1:55
    9. Rosie Brennanová (USA) +2:09
    10. Teresa Stadloberová (AUT) +2:13
    18. Kateřina Janatová (CZE) +4:40 (12:38:53)

    Jan Vojkůvka

    Konečné výsledky
    • 1. Linn Svahnová (SWE) 53:49
    • 2. Frida Karlssonová (SWE) +0
    • 3. Katharina Hennigová (GER) +1
    • 4. Jonna Sundlingová (SWE) +2
    • 5. Teresa Stadloberová (AUT) +3
    • 6. Delphine Claudelová (FRA) +3
    • 7. Victoria Carlová (GER) +5
    • 8. Jessie Digginsová (USA) +5
    • 9. Heidi Wengová (NOR) +7
    • 10. Kerttu Niskanenová (FIN) +8
    • 11. Moa Ilarová (SWE) +9
    • 12. Rosie Brennanová (USA) +12
    • 13. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +13
    • 14. Kateřina Janatová (CZE) +14
    • 15. Patricija Eiduková (LAT) +19
    • 16. Desiree Steinerová (SUI) +21
    • 17. Sophia Laukliová (USA) +23
    • 18. Margrethe Berganeová (NOR) +26
    • 19. Emma Ribomová (SWE) +34
    • 20. Anne Kyllönenová (FIN) +1:22
    • 21. Nadja Kälinová (SUI) +1:35
    • 22. Kristin Austgulen Fosnæsová (NOR) +1:36
    • 23. Lisa Lohmannová (GER) +1:39
    • 24. Mathilde Myhrvoldová (NOR) +1:57
    • 25. Caterina Ganzová (ITA) +1:58
    • 26. Samantha Smithová (USA) +1:59
    • 27. Sofia Henrikssonová (SWE) +2:01
    • 28. Anna Comarellaová (ITA) +2:23
    • 29. Vilma Ryyttyová (FIN) +3:44
    • 30. Lisa Ingessonová (SWE) +3:51

    Startovní listina
    • 1. Jessie Digginsová (USA)
    • 2. Linn Svahnová (SWE)
    • 3. Kerttu Niskanenová (FIN)
    • 4. Jonna Sundlingová (SWE)
    • 5. Katharina Hennigová (GER)
    • 6. Heidi Wengová (NOR)
    • 7. Frida Karlssonová (SWE)
    • 8. Astrid Øyre Slindová (NOR)
    • 9. Johanna Hagströmová (SWE)
    • 10. Victoria Carlová (GER)
    • 11. Emma Ribomová (SWE)
    • 12. Krista Pärmäkoskiová (FIN)
    • 13. Rosie Brennanová (USA)
    • 14. Patricija Eiduková (LAT)
    • 15. Teresa Stadloberová (AUT)
    • 16. Delphine Claudelová (FRA)
    • 17. Moa Ilarová (SWE)
    • 18. Margrethe Berganeová (NOR)
    • 19. Sophia Laukliová (USA)
    • 20. Anne Kyllönenová (FIN)
    • 21. Kristin Austgulen Fosnæsová (NOR)
    • 22. Kateřina Janatová (CZE)
    • 23. Lisa Lohmannová (GER)
    • 24. Caterina Ganzová (ITA)
    • 25. Sofia Henrikssonová (SWE)
    • 26. Nadja Kälinová (SUI)
    • 27. Anna Comarellaová (ITA)
    • 28. Desiree Steinerová (SUI)
    • 29. Vilma Ryyttyová (FIN)
    • 30. Mathilde Myhrvoldová (NOR)
    • 31. Samantha Smithová (USA)
    • 32. Lisa Ingessonová (SWE)
    • 33. Naděžda Stěpaškinová (KAZ)


    bahis siteleri