Švýcarsko – Francie 26:26 (kon.) | Rumunsko – Španělsko 24:36 (kon.) | Č. Hora – Island 30:31 (kon.)
Severní Makedonie – Německo 25:34 (kon.) | Chorvatsko – Rakousko 28:28 (kon.) | Srbsko – Maďarsko 27:28 (kon.)
konec
Švýcarsko
26:26 (14:14)
Francie
Neděle 14.01.2024, 18:00 • Mercedes-Benz Arena, Berlín • Mistrovství Evropy mužů • Skupina A
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům házené přeju krásný nedělní podvečer. Vítám vás při sledování evropského šampionátu, u zápasu skupiny A mezi Švýcarskem a Francií.
     
    Švýcarsko

    Postup švýcarských házenkářů by se rovnal velkému překvapení. Na úvod šampionátu se o překvapení nepostarali a domácím Němcům podlehli výrazným rozdílem 14:27. Z kvalifikace hráči ze „země helvétského kříže“ postoupili bez výraznějších problémů, ve společnosti Maďarska, Gruzie a Litvy obsadili druhé postupové místo za Maďary. Co se týče loňského evropského šampionátu, tak na něj se Švýcarsko vůbec nekvalifikovalo.
     
    Francie

    Francouzi, to jsou naopak horcí adepti na medaili. Na úvod mistrovství Evropy předvedli velmi dobrý výkon, Severní Makedonii v roli velkého favorita zdolali dvouciferným rozdílem 39:29. Kvalifikací francouzská reprezentace proletěla bez ztráty kytičky, dvakrát pokořila Poláky, Italy i Lotyše. Na Euru před dvěma lety Francie cenný kov nevybojovala, po prohře 33:34 v semifinále se Švédskem padli v souboji o bronz 32:35 s Dánskem.
     
    Úvodní sestavy:

    Švýcarsko: Grazioli, Portner – Schmid, Meister, Rubin, Tynowski, M. Zehnder, Lier, Kusio, Raemy, Maros, Laube, Gerbl, S. Zehnder, Willecke, M. Ben Romdhane.
    Trenér: Michael Suter

    Francie: Bellahcene, Desbonnet – Remili, Prandi, Richardson, Mem, Tournat, N. Karabatić, N'Guessan, L. Karabatić, Fabregas, Descat, Porte, Kounkoud, Nahi, Konan.
    Trenér: Guillaume Gille

    Rozhodčí: A. Konjičanin, D. Konjičanin (BIH).
     
    1
    Utkání právě začalo. (0:0)
    1
    Jako první útočili favorizovaní Francouzi. A začali tak, jak se asi očekávalo, ze střední vzdálenosti skóroval Dika Mem. (0:1)
     
    2
    Premiérový útok švýcarského mužstva úspěchem neskončil, ale ještě budou hráči v bílém na míči pokračovat z důvodu faulu konkurenta. (0:1)
     
    2
    Na levém křídle zůstal úplně volný Descat, avšak vstřeleného gólu se nedočkal, neboť svou střelu namířil do břevna. (0:1)
    3
    Je vyrovnáno! Na spojce si udělal prostor Lenny Rubin a tvrdou střelu poslal nechytatelným způsobem k pravé tyčce. (1:1)
     
    4
    Zprvu postupný útok završil uspěchanou střelou z velké vzdálenosti Remili, balón nasměroval o kousek vedle pravé tyče. (1:1)
    5
    Švýcarsko vede! Lukas Laube se odpoutal od osobního strážce a měl před sebou už jenom gólmana, jemuž hodil míč po pravé ruce. (2:1)
     
    6
    Francii se zatím střelecky nedaří. Ostrá rána z pravé spojky na zadní tyč prosvištěla o pár čísel vedle cílového zařízení. (2:1)
    7
    První sedmičku utkání házel francouzský reprezentant Hugo Descat a počínal si nekompromisně, míč napálil neomylně k levé tyčce. (2:2)
    7
    Znovu o sobě dal vědět Lukas Laube, který se opět uvolnil a postupoval sám na brankáře, který neměl šanci na míč pravou nohou dosáhnout. (3:2)
    8
    Mezi dva protihráče dostal nahrávku Ludovic Fabregas a v jasné pozici zaváhání nepřipustil, balón napálil do pravé šibenice. (3:3)
    8
    Nejprve francouzský brankář předvedl skvělý zákrok jeden na jednoho, načež spoluhráči rozjeli rychlý protiútok, na jehož konci gólově zakončoval znovu Fabregas. (3:4)
    9
    Samuel Zehnder hecuje fanoušky, je znovu vyrovnáno! Z levého křídla se procpal až před bránu, brankáře překvapil hodem na bližší tyč. (4:4)
    10
    A Samuel Zehnder podruhé! V tomto případě vypálil pravačkou přes protihráče a vyzrál na gólmana, jenž reagoval příliš pozdě. (5:4)
    11
    Nejlepším střelcem Francie je prozatím Ludovic Fabregas, jenž se prohnal mezi dvěma konkurenty a rady si věděl i s brankářem. (5:5)
     
    12
    Za ostřejší faul se poprvé žlutí, pěkně zblízka si kartu prohlédl Lukas Laube. Na podobné zákroky si ve zbytku zápasu bude muset dávat velký pozor. (5:5)
    13
    Z větší vzdálenosti vystřelil Dika Mem a dobře udělal, protože dobře mířený pokus zapadl neomylně do pravého dolního rohu. (5:6)
    13
    Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Nicolas Raemy vyzkoušel ránu z levé spojky a trefil se přesně do protějšího víka. (6:6)
     
    13
    Nejenže si za svůj faul Cédric Tynowski vykoledoval dvouminutový trest, ale také způsobil sedmičku v neprospěch svého týmu. (6:6)
     
    14
    Hugo Descat selhal! Vystřelil k levé tyči, s čímž Portner počítal a předvedl parádní zákrok levou dolní končetinou. (6:6)
    14
    Švýcaři přišli o míč a soupeř podnikl bleskový protiútok s gólovou tečkou v podání Huga Descata, který dal zapomenout na neúspěch při sedmičce. (6:7)
     
    15
    Za nedovolenou hru nohou je trestán Luka Karabatić, vyfasoval žlutou kartu. Na ty je tedy vyrovnáno a Švýcarsko pokračuje na míči. (6:7)
     
    16
    Střelu pod rukou jednoho z protihráčů francouzský brankář řešit nemusel, protože míč proletěl velkou rychlostí výrazně vedle brány. (6:7)
    17
    Francouzi začínají potvrzovat roli favorita. Nedim Remili vystřelil ze spojky, ostrý projektil vypálil nechytatelně k pravé tyčce. (6:8)
     
    17
    Za zákrok ostřejšího rázu si vysloužil dvouminutový trest Remili. První přesilovka pro švýcarský národní tým. (6:8)
    18
    Útok proti oslabenému soupeři vyšel Švýcarům velmi dobře, gólovou tečku připsal na konto Lukas Laube. (7:8)
    18
    Ovšem Francie dokázala skórovat i při vlastním oslabení, dobře mířenou střelou k pravé tyči se trefil Dika Mem. (7:9)
    19
    Blesková švýcarská odpověď, kdy Lenny Rubin nejprve naznačil střelu, aby potom vyprodukoval tvrdou střelu po levé ruce gólmana. (8:9)
    20
    Zase na sebe strhnul zodpovědnost Dika Mem, a to v tom nejlepším možném světle, za ránou k pravé tyči se Portner natahoval marně. (8:10)
    20
    Svůj premiérový zásah v utkání zapisuje do statistik Lucas Meister, přes protihráče dokonale skryl střelu a brankář vůbec nereagoval. (9:10)
    21
    Máme vyrovnáno! Lukas Laube se schoval za francouzskou defenzivu a tváří v tvář brankáři mu poslal míč nad hlavu. (10:10)
     
    22
    Švýcarům nyní komplikuje situaci při bránění Lenny Rubin, když dostal dvě minuty za faul na zakončujícího Diku Mema. (10:10)
    23
    Parádní dělovku pod břevno vyslal Andre Schmid, brankář nestihl zareagovat včas a pojedenácté lovil míč z vlastní sítě. (11:10)
    23
    Příliš dlouho outsider ve vedení nevydržel, přesnou střelou do pravého horního rohu se o srovnání postaral Nedim Remili. (11:11)
    24
    Ovšem Švýcarsko přichází s rychlou odpovědí! Lukas Laube obelstil osobního strážce a gólmanovi poslal balón do sítě pod nohou. (12:11)
    25
    A už je to dokonce o dva góly! Lukas Laube působí nezastavitelným dojmem, v tomto případě vypálil gólově nad ruce brankáře. (13:11)
    25
    Francie potřebuje zabrat. A určitě k tomu plánuje přispět i Elohim Prandi, jenž technickým pokusem podél levé nohy brankáře zaznamenal svůj první gól. (13:12)
    26
    Švýcarská hra bez brankáře nevyšla, do brejku potom dostal nahrávku Hugo Descat a Portner se proti střele nestihl vrátit do brány. (13:13)
     
    27
    Prostor ke střele si hledal Tournat. Nenašel z důvodu faulu, takže Francie může pokračovat v honbě za vedoucím zásahem. (13:13)
     
    28
    Fantastický Portner! Vůbec ho nerozhodila skutečnost, že Hugo Descat zůstal úplně volný na levém křídle a pokryl jeho střelu pravou nohou. (13:13)
    29
    Z větší vzdálenosti se nebál vypálit Elohim Prandi a výsledkem je druhý vstřelený gól tohoto hráče, Portner šel totiž pozdě k zemi proti míči směřujícímu do levého růžku. (13:14)
     
    29
    Oddechový čas pro Švýcarsko. (13:14)
     
    30
    Do střelecké listiny se chtěl zapsat francouzský gólman Bellahcene, jenž po zisku míče mířil při powerplay soupeře do prázdné brány, smolně však trefil levou tyč. (13:14)
    30
    Těsně před koncem prvního poločasu Švýcarsko vyrovnává, ze spojky uspěl střelou o zem Manuel Zehnder a Bellahcene nezvládl dostatečně dobře zareagovat. (14:14)
     
    30
    Oddechový čas pro Francii. (14:14)
     
    30
    První poločas skončil. (14:14)
     
    První poločas zápasu mezi Švýcarskem a Francií rozhodně nenudil. Favorizovaní francouzští házenkáři zatím mají až nečekané problémy s outsiderem, když po třiceti minutách je skóre vyrovnané 14:14. V jednu chvíli dokonce Švýcaři vedli, ale závěr úvodní části už jim tolik nevyšel, nicméně v závěru alespoň dokázali stav posunout do vyrovnané podoby.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:50.
     
    31
    Začal druhý poločas. (14:14)
     
    31
    První útok druhé půle měli Švýcaři. Nic zajímavého nevymysleli, po jejich ztrátě se soupeř rozhodl zvolit konstruktivní rozehrávku. (14:14)
    32
    Střelecký účet druhé půle tedy načala favorizovaná Francie, a to zásluhou střely Diky Mema do pravého horního rohu. (14:15)
    33
    Třetí sedmičku Francouzů v utkání obstaral Melvyn Richardson a počínal si nekompromisně, balón napálil k pravé tyčce. (14:16)
     
    34
    O navýšení náskoku usilovat Remili, ovšem tváří v tvář Portnerovi neuspěl, švýcarský brankář předvedl výborný zákrok tělem. (14:16)
     
    34
    Podruhé v zápase je vyloučen Ludovic Fabregas a musí si dávat velký pozor, protože případný třetí trest by znamenal jeho konec v zápase. (14:16)
    35
    Konečně se ve druhém poločase prosadili také Švýcaři, síť za zády gólmana rozvlnil prudkým pokusem Andre Schmid. (15:16)
    36
    Hra bez gólmana potrestána! A to zásluhou brankáře Portnera, jehož dalekonosný pokus se od břevna odrazil těsně za brankovou čáru. (16:16)
    36
    Melvyn Richardson si poradil i s druhou sedmičkou v zápase, když počkal na pohyb gólmana a balón mu hodil za záda mezi nohama. (16:17)
    37
    O pozornost se přihlásil Nedim Remili, jemuž se otevřel volný střed hřiště a tvrdou ránu poslal neomylně do pravého víka. (16:18)
     
    38
    Výborný zákrok předvedl Desbonnet, když počítal se střelou z levého křídla na přední tyč a míč zastavil pravým bokem. (16:18)
    39
    Švýcarská obrana si nedala pozor na Ludovice Fabregase a ten trestal, když míč hodil nad levou nohu bezmocného Portnera. (16:19)
    40
    Francie začíná naplno potvrzovat roli velkého favorita. Remili středem posunul míč blíž k bráně na Ludovice Fabregase, jenž přes Meistera vypálil gólově po levici brankáře. (16:20)
     
    40
    Oddechový čas pro Švýcarsko. (16:20)
    41
    Velmi pěkně sehráli Švýcaři protiútok čtyř proti dvěma, zakončující Schmid uspěl prudkou střelou na zadní tyčku. (17:20)
    41
    Nicméně Francie bleskově odpovídá, když se přes konkurenta obtočil na pivotovi Dylan Nahi a rady si věděl také s brankářem. (17:21)
    42
    Smolně teď Nahmi propadl balón pod rukou, čehož využil Lukas Laube, tváří v tvář gólmanovi zamířil pod jeho levou nohu. (18:21)
     
    43
    Švýcaři riskují a při útočení hrají bez brankáře. Nyní jim tato volba nevyšla, došlo k poměrně laciné ztrátě ve středu pole. (18:21)
     
    44
    Švýcary drží nad vodou skvělými zákroky Portner, který teď reflexním zákrokem pravou rukou zastavil dělovku Kounkouda. (18:21)
    44
    Andre Schmid si udělal prostor na levém křídle, kam dostal nahrávku, přiblížil se blíže k bráně a vypálil gól na zadní tyč. (19:21)
    45
    Jenže Francouzi rychle rozehráli, Portner se nestihl vrátit do brány a prázdnou bránu s přehledem trefil Nedim Remili. (19:22)
    45
    Lucas Meister vyzkoušel odvážnou střelu přes dvojici konkurentů, za které střelu skryl a ta se objevila za Desbonnetovými zády. (20:22)
    46
    Švýcaři dávají jasně najevo, že soupeři nedarují vítězství zadarmo. V rychlém brejku skóroval Manuel Zehnder a zase je o co hrát! (21:22)
    47
    Pozornost na sebe po delší době strhnul Dika Mem. A sice v pozitivním smyslu, když ze spojky zamířil přesně do pravého dolního rohu. (21:23)
    48
    Rozdíl ve skóre čítá tři góly a Francouzi mohou být zase o něco klidnější, Nahi uspěl povedeným obloučkem přes Portnera. (21:24)
    49
    Navzdory pádu ještě Lucas Meister stihl seřídit mířidla a pravačkou poslal balón nad hlavu rozhozeného brankáře. (22:24)
     
    50
    Povedený zákrok slaví Bellahcene zaťatými pěstmi, pravou nohou zastavil míč směřující do dolního rohu. (22:24)
     
    51
    Hodně nepovedenou střelu ze spojky zblokoval jeden z francouzských hráčů, brankář Bellahcene posléze ve snaze o trefení prázdné brány minul. (22:24)
    52
    Za francouzskou obranou se schoval Lukas Laube a poradil si s klidem sobě vlastním, brankáři poslal míč do sítě nad pravou rukou. (23:24)
     
    53
    A Švýcarsko zaútočí na vyrovnání, protože Portner vytáhl skvostný zákrok levou rukou proti dobře mířené střele Diky Mema! (23:24)
    54
    A ke srovnání skutečně dochází! Manuel Zehnder se z pravé spojky přiblížil blíže k bráně a hodem o zem na zadní tyč vyzrál na Bellahceneho. (24:24)
     
    54
    Oddechový čas pro Francii. (24:24)
    55
    Přes šest minut čekala Francie na gól. Střelecké trápení ukončil Ludovic Fabregas, když poslal míč nad padajícího Portnera. (24:25)
    55
    Lukas Laube naznačil přihrávku, načež vystřelil skrze přehuštěný prostor a míč šťastným způsobem zapadl do pravého dolního rohu. (25:25)
     
    56
    N'Guessan nespokojeně kroutí hlavou, protože právě u něj skončila francouzská trpělivá kombinace, střela ze střední vzdálenosti zamířila vysoko nad bránu. (25:25)
     
    57
    Při signalizované pasivitě si Švýcaři nedokázali vytvořit dostatečně dobrou střeleckou pozici, pokus z úhlu kryl Bellahcene. (25:25)
    58
    V pokročilé fázi zápasu si troufl na střelu z dálky Dika Mem a ve výskoku vyslal povedenou dělovku k levé tyči. Portner byl bezmocný. (25:26)
     
    58
    Skvělý Bellahcene! Střelu ze středu udržel před brankovou čárou, ovšem na míči pokračují Švýcaři, protože jako první balón zalehl hráč v bílém dresu. (25:26)
    59
    Andre Schmid vyslal střelu ze spojky o zem a Bellahceneho překvapil na tolik, že šel k zemi, míč přitom vyskočil nad jeho hlavu. (26:26)
     
    59
    Velká komplikace pro Švýcary! Lukas Laube dostal za svůj faul dvě minuty, Francie navíc disponuje výhodou sedmimetrového hodu! Drama vrcholí. (26:26)
     
    60
    Pokračuje se za vyrovnaného stavu! Richardson v klíčovém okamžiku selhal a proti střele ze sedmičky se zaskvěl dalším z řady skvělých zákroků Portner! (26:26)
     
    60
    Oddechový čas pro Švýcarsko. (26:26)
     
    60
    Do konce zbývá deset vteřin a míč má Švýcarsko! Je tedy jasné, že obrovský favorit nezvítězí a klidně ještě může prohrát. (26:26)
     
    60
    Švýcarsko v ofenzivě neuspělo, ovšem i tak panuje na jejich střídačce velká radost, protože slaví v roli obrovského outsidera senzační bod. (26:26)
     
    Konec zápasu. (26:26)
     
    Nejlepší hráč zápasu: Lukas Laube.
     
    Švýcarsko se ve svém druhém představení evropského šampionátu postaralo o obrovské překvapení, když remizovalo 26:26 s Francií, horkým adeptem na medaili.

    Házenkáři ze „země helvétského kříže“ zatápěli favoritovi od úvodních minut. Úvodní dějství skončilo remízovým výsledkem 14:14, načež si v úvodu druhé půle Francouzi vybudovali čtyřbrankové vedení, jenže potom polevili, nechali soupeře dotáhnout a v závěru už houževnatého soupeře nezlomili, naopak mohli klidně prohrát, avšak Švýcarům závěrečný útok pod tlakem nevyšel.

    Francie prozatím nemusí remíza nijak mrzet, protože jestli v závěrečném zápase porazí domácí Němce, tak postoupí z prvního místa. Švýcarsko zůstává ve hře o postup, ale spíše teoreticky, muselo by se sejít hned několik faktorů.
     
    Švýcarsko – Francie 26:26 (14:14)
    Nejvíce branek: Laube 9, Schmid 5, Meister 3 – Mem 7, Fabregas 6, Remili 4. Rozhodčí: A. Konjičanin, D. Konjičanin (BIH). Sedmimetrové hody: 0 – 5/3. Vyloučení: 3:2. Diváci: 13 571. (20:10:50)

    Milan Huppert

    Švýcarsko
    # P jméno G/7m 7m ŽK vy ČK
    12 B L. Grazioli 0/0 0 0
    16 B N. Portner 1/0 0 0
    44 LS M. Ben Romdhane 0/0 0 0
    27 PK M. Gerbl 0/0 0 0
    13 PS M. Kusio 0/0 0 0
    23 P L. Laube 9/0 0   1
    9 LK M. Lier 0/0 0 0
    20 LS L. Maros 0/0 0 0
    3 P L. Meister 3/0 0 0
    15 PS N. Raemy 1/0 0 0
    4 LS L. Rubin 2/0 0 1
    2 SS A. Schmid 5/0 0 0
    6 PK C. Tynowski 0/0 0 1
    30 P J. Willecke 0/0 0 0
    8 LS M. Zehnder 3/0 0 0
    29 LK S. Zehnder 2/0 0 0
    Celkem 26/0 0 1 3 0
    Francie
    # P jméno G/7m 7m ŽK vy ČK
    1 B S. Bellahcene 0/0 0 0
    92 B R. Desbonnet 0/0 0 0
    25 LK H. Descat 3/1 1 0
    23 P L. Fabregas 6/0 0 1
    22 P L. Karabatić 0/0 0   0
    13 SS N. Karabatić 0/0 0 0
    34 LS K. Konan 0/0 0 0
    29 PK B. Kounkoud 0/0 0 0
    10 PS D. Mem 7/0 0 0
    31 LK D. Nahi 2/0 0 0
    17 LS T. N'Guessan 0/0 0 0
    28 PK V. Porte 0/0 0 0
    8 LS E. Prandi 2/0 0 0
    5 PS N. Remili 4/0 0 1
    9 PS M. Richardson 2/2 1 0
    11 P N. Tournat 0/0 0 0
    Celkem 26/3 2 1 2 0
    Rozhodčí: A. Konjičanin, D. Konjičanin (BIH)
    Diváci: 13 571
    bahis siteleri