Hr. Králové – Bohemians 1905 2:2 (kon.) | Teplice – Zlín 2:1 (kon.) | Slavia – Jablonec 4:3 (kon.)
konec
FC Hradec Králové
2:2 (1:0)
Bohemians Praha 1905
Neděle 11.02.2024, 15:00 • Malšovická aréna, Hradec Králové • FORTUNA:LIGA • 20. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Hradec se ziskem 1 bodu posunul na 11. místo před Jablonec, který ještě čeká utkání na Slavii, začíná se v 18 hodin. A nedá se příliš čekat, že by tam bodoval. Na barážovou pozici mají votroci náskok 6 bodů, na pozice ve střední nadstavbové skupině ztrácí body 2. Bohemka ziskem 1 bodu udržela 9. místo před dotírajícími Teplicemi, na Baník před sebou ztrácí 3 body. Hradec jede v příštím kole do Olomouce, Bohemka přivítá doma Plzeň. Z Malšovické arény je to z úvodního zápasu jarní části vše, děkuji za pozornost. (17:33:19)
     
    Statistiky utkání

    Držení míče 47 %:53 %
    Střely na branku 5:4
    Střely mimo 5:7
    Zablokované střely 3:2
    Rohové kopy 7:6
    Ofsajdy 1:2
    Fauly 13:10
    Žluté karty 2:4
     
    To všechno na stadionu sledovalo 6 118 většinou nespokojených diváků.
     
    Čekalo se, že Bohemka začne druhou půli náporem, ale opak byl pravdou, mohla rychle podruhé inkasovat. Velkou šanci však přes prokázanou snahu a pěkné zakončení Vašulín neproměnil, těsně minul. Až poté se hosté probudili a pokoušeli se útočit, jenže dlouho naráželi na dobře organizovanou hradeckou obranu. Domácí se snažili hrozit z brejků, v jednom nadějném Křapka zabránil Vašulínovi skórovat do prázdné branky. Další zajímavou příležitost měl Leibl, ale branku hostů hlavou těsně minul. O chvíli později se po chybě domácí obrany dostával do velké šance Ristovski, ale v poslední chvíli perfektně zasáhl Čihák. A zdálo se, že votroci tím přežili krizový moment, jelikož za 3 minuty sehráli centrující Čmelík a hlavičkující Horák krásnou akci do prázdné branky pro Daniela Vašulína. 15 minut před koncem vedl Hradec 2:0 a mířil k vítězství. Jenže do té doby jalová Bohemka se nesložila, vyburcovala se, zatlačila soupeře a v rozmezí 3 minut dokázala vyrovnat. A trenér Jaroslav Veselý prokázal velký cit pro střídání, když útočníka Prekopa nahradil v průběhu druhého poločasu Janem Shejbalem, který nejprve ve skluzu nasměroval do branky perfektní křížnou přihrávku Berana a vzápětí zachoval chladnou hlavu, když si výborně odstoupil, zůstal uprostřed vápna úplně sám a připravil si nechytatelnou střelu po přihrávce Ristovského. Bohemka i nadále tlačila, snažila se zápas úplně otočit, ale do další velké šance už se nedostala. Naopak mohla v samotném závěru inkasovat, ale Čmelík v 6. minutě nastavení těsně minul levou šibenici. Hradec se tak s Bohemkou rozešel asi po zásluze smírně, ale je to další dobře rozehraný domácí zápas, který votroci nedotáhli k vítězství a sami se tím dostávají do problémů.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    90+7
    Střídání v týmu Bohemians Praha 1905:
    ze hřiště odchází Milan Ristovski, přichází Josef Jindřišek.
     
    90+7
    Střídání v týmu Bohemians Praha 1905:
    ze hřiště odchází Michal Beran, přichází Adam Kadlec.
     
    90+6
    Lukáš Čmelík se mohl stát hrdinou a rozhodnout o vítězství! Propadl k němu centr z levé strany, na hranici vápna si posunul míč na levačku a technicky hledal levou šibenici, kterou za zkoprnělým Reichlem jen těsně minul!
     
    90+5
    Leibl udržel u lajny na zádech Ristovského a byl faulován.
     
    90+5
    Hlavní rozhodčí ještě evidentně něco řeší s videorozhodčím, ale nakonec nechává rozehrávat odkop.
     
    90+4
    Nádherný centr Čmelíka z pravé strany proskákal napříč malým vápnem, hned tři hradečtí hráči se na něj snažili dosáhnout, ale ani jednomu se to nepovedlo! Odkop od branky.
     
    90+3
    Teď už se oba celky sosutředí hlavně na to, neudělat zbytečnou chybu.
     
    90+2
    Střídání v týmu Bohemians Praha 1905:
    ze hřiště odchází Matyáš Kozák, přichází David Huf.
     
    90+2
    Nepřesný pas Čiháka do levé strany, míč skáče až za brankovou čáru.
     
    90+1
    Pěkný centr z rohu před branku, Vašulín míč těsně nedoskočil, takže Reichl za ním boxuje míč mimo vápno. Tam Kodeš nezachytil.
     
    90+1
    Vašulín se Čmelíkem vybojovali na pravém křídle rohový kop.
     
    Hlavní rozhodčí nastavuje 5 minut.
     
    90
    Votroci opět rychle ztrácí míč a musí se bránit.
     
    89
    Opět Shejbal v šanci, mohl mít hattrick! Tentokrát však nešlo o žádnou vyloženou příležitost, nabíhal si na pas z pravé strany a byl tísněn obráncem, takže hlavičkoval hodně nepřesně.
     
    88
    Bohemka je na koni a tlačí, snaží se otočit výsledek a vyhrát. Cítí, že na to má.
     
    85
    Vašulín se řítil do protiútoku a podařilo se mu vystřelit v plném běhu z levé strany, Reichl sice zasáhl, ale míč mu vypadl z náruče před sebe. Tam se k jeho štěstí odrazil od hlavy padajícího obránce zpátky k němu.
    83. Jan SHEJBAL - 2:2
     
    83
    Bohemians právě vstřelili branku!
    3 minuty stačily, aby v Hradci bylo vyrovnáno! A jedná se o další trenérský majstrštyk Jaroslava Veselého, jelikož i druhý gól klokanů dává střídající JAN SHEJBAL! Opět odvedl výbornou práci Milan Ristovski, který se na pravé hranici pokutového území čistě zbavil Kodeše a přihrál zcela osamocenému Janu Shejbalovi, který zachoval chladnou hlavu, připravil si to a vystřelil mimo dosah Zadražila k levé tyči! Asistence: Milan Ristovski.
     
    82
    Shejbal se následně provinil nevybíravým zákrokem a dostává žlutou kartu.
    80. Jan SHEJBAL - 2:1
     
    80
    Bohemians právě vstřelili branku!
    Hosté po krásné akci snižují a v Hradci ještě bude drama! Milan Ristovski krásně vysunul do úniku po pravé straně Michala Berana, ten dal krásnou přihrávku po zemi podél malého vápna na zadní tyč, kde šel do skluzu JAN SHEJBAL a nasměroval míč do branky! Asistence: Michal Beran.
     
    79
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Václav Pilař, přichází Ladislav Krejčí st.
     
    78
    Následný roh Zadražil také vyboxoval do bezpečí.
     
    78
    Následný centr boxoval Zadražil, situace nakonec vyústila v rohový kop.
     
    77
    Za ostrý zákrok dostává žlutou kartu Leibl.
    74. Daniel VAŠULÍN - 2:0
     
    74
    Hradec Králové právě vstřelil branku!
    Hradečtí dělají nesmírně důležitý krok k důležitému vítězství! Lukáš Čmelík odcentroval z pravé strany na zadní tyč, kde na hranici ofsajdu nabíhal Daniel Horák, který hlavou sklepl míč zpátky k pravé tyči, kde už měl DANIEL VAŠULÍN jednoduchou pozici a doklepl míč do sítě! Gól posvětilo video a Hradec vede 2:0! Asistence: Daniel Horák.
     
    72
    Žlutou kartu za protesty dostává trenér Jaroslav Veselý.
    71. Ristovski skončil po kontaktu s Čihákem na trávníku
     
    71
    Po rohovém kopu se sice obrana nejprve ubránila, ale následně na vápně zazmatkovala, pustila míč za sebe a Ristovski se už už chystal ke střele, když mu zezadu úžasným zákrokem dal nohu před míč Čihák. Hosté reklamují penaltu, ale tady není o čem.
     
    70
    Kozák se krásným náběhem po pravé straně dostal do vápna a z úhlu vypálil na přední tyč, Zadražil vyráží míč na roh.
     
    69
    Hybš tak vehementně reklamoval aut, až dostal žlutou kartu.
     
    69
    V protiútoku se z levého křídla protáhl do šestnáctky a k zakončení Beran, jeho střela mířila daleko vedle, ale byla tečovaná, čehož si rozhodčí nevšimli, takže vhazují domácí.
     
    68
    Po centru z rohu se dostal k hlavičce v krkolomné pozici Leibl a nemířil vůbec špatně, ale těsně vedle.
     
    67
    Chyba Reichla, tečovaná přihrávka Čmelíka mu na přední tyči vypadla z náruče. Znamená to další hradecký roh.
     
    66
    Střídání v týmu Bohemians Praha 1905:
    ze hřiště odchází Daniel Köstl, přichází Ladislav Mužík.
     
    66
    Střídání v týmu Bohemians Praha 1905:
    ze hřiště odchází Erik Prekop, přichází Jan Shejbal.
     
    66
    Domácí po střídání rozehrávali roh, opět nakrátko, ale dostali se do situace, kdy mohl vystřelit zpoza vápna Kučera. Tohle ale byla pro Reichla poměrně snadná jednohubka.
     
    65
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Ondřej Šašinka, přichází Petr Pudhorocký.
     
    64
    Centr z rohu proletěl nebezpečně předbrankovým prostorem, ale nikdo ho nezasáhl a před čekajícím zavírajícím protihráčem tečoval míč mimo jeho dosah Šašinka.
     
    63
    Kodeš zabránil postupu po brankové čáře za cenu rohového kopu.
     
    62
    Čmelík v souboji úplně zbytečně hrábl rukou po protihráči, možná ho i udeřil. Dostává žlutou kartu, čtvrtou v sezoně, takže do Olomouce příští víkend nepojede.
     
    62
    Horák centroval i z rohu, ale nepovedlo se mu to a hosté vyráží do brejku.
     
    61
    Kučera z první parádně vyslal do křídla Horáka, jeho centr byl sražen za branku, rohový kop.
     
    60
    Hradečtí na útočné polovině dlouho nepobyli, ale Harazim poté udržel za zády protihráče a pustil pas do autu, jde vhazovat.
     
    59
    Bokemka se krásně vymotala ze situace u levého praporku, Beran pronikl do vápna a zpětnou přihrávkou nabídl šanci Ristovskému, ten však nedokázal prostřelit hradbu těl před sebou.
     
    58
    Vašulín při další snaze dostat se k míči fauloval u rohového praporku a je pískáno.
     
    57
    Ihned po vhazování se ocitl za obranou na pravém křídle Čmelík, krásnou přihrávkou po hranici malého vápna mimo dosah Reichla hledal nabíhajícího Vašulína, toho však výborně pokryl Křapka a zabránil jasnému gólu do prázdné branky.
     
    57
    Šašinka na zemi udržel míč a přiťukl ho do kontru Kučerovi, ten si po přechodu na útočnou polovinu míč předkopl moc před sebe a následně dokonce fauloval Vondru, čehož si rozhodčí nevšiml. Domácí vhazují.
     
    56
    Nepřesný domácí pas po pravé lajně, ani teď se votroci na míči dlouho neudrželi.
     
    55
    Hodně nejisté boxování Zadražila, který centr z rohu mířící na přední tyč srazil pouze před sebe, ale tam nikdo z hostů nebyl a obránci odkopávají míč do bezpečí.
     
    54
    Vůbec nic z toho však nevymysleli a míč rychle ztratili. Jenže podobně se vedlo i domácím a je z toho dokonce rohový kop.
     
    53
    Klokani jsou opět nastěhovaní v útoku a vhazují na pravém křídle.
     
    52
    V ponechané výhodě po faulu na Pilaře po dalším Čmelíkově centru hlavičkoval ve vápně osamocený Kučera, ale zůstal pod míčem, takže zakončoval výrazně nad branku.
    51. Po rychlém brejku domácích hráčů pálil Vašulín mimo
     
    51
    Brejk Hradce táhl středem Pilař, ale neodvážil se ke střele zpoza vápna a předal míč doprava Čmelíkovi, jenž z první centroval na levou tyč, kde se do míče, mířícího trochu za něj, pokládal Vašulín a zakončil sice krásně, ale o centimetry minul pravou tyč! Reichl byl bez šance.
     
    50
    Na zemi se ocitl Kučera, byl pořádně prošlápnutý v souboji, kterého si rozhodčí nevšiml.
     
    49
    Hybšův dobrý nákop dopředu na chvíli zastavil Harazim, ale u míče zůstávají hosté a snaží se něco vymyslet na útočné polovině.
     
    48
    Čmelík perfektní přihrávkou vyslal k postupu vpřed Horáka, ten centroval na Šašinku, který byl sice v ofsajdu, ale míč před ním odehrál obránce, takže asistent nechává praporek dole a hra pokračuje.
     
    47
    Horákovi se však tentokrát centr z trestného kopu absolutně nepovedl.
    46. Žlutá karta
     
    46
    Leibl se vydal na výlet dopředu, obešel jednoho protihráče, při další kličce ho pak ostře sundal Hůlka a dostává žlutou kartu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Zdá se, že o přestávce k žádným střídáním nedošlo. Výkop mají domácí.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:05.
     
    Statistiky prvního poločasu

    Držení míče 44 %:56 %
    Střely na branku 2:1
    Střely mimo 1:4
    Zablokované střely 2:1
    Rohové kopy 4:1
    Ofsajdy 1:2
    Fauly 8:5
     
    V prvním poločase byla po většinu času herně o něco lepší Bohemka, měla zajímavé příležitosti i jasné gólové šance, ale přes střeleckou potenci v přípravě po návratu do ligy potvrzuje dosavadní mizernou produktivitu. Spalovačem se stal především Kovařík, který odmítl hned 2 góly. Nejprve už v 6. minutě zakončoval v jasné pozici vedle po nádherné přihrávce Ristovského, o 8 minut později se po trestném kopu a další skvostné přihrávce Ristovského ocitl úplně sám před Zadražilem, mohl se ho zeptat, kam to chce, ale trefil pouze nohy vybíhajícího brankáře. V další jasné příležitosti se mohl ocitnout tentokrát sám Ristovski po obrovské chybě Zadražila při odkopu, avšak to by musel umět zpracovat padající svíci. Tak se postupně začali osmělovat i poněkud zakřiknutí domácí. Horák vybízel perfektním centrem k hlavičce Kučeru, ten však pálil pouze do míst, kde stál Reichl. klokani však varování nebrali vážně a o chvíli později už ze vzduchu inkasovali. Po odvráceném rohu vracel míč krásným centrem před branku Čmelík a stoper Filip Čihák se do hlavičky ukázkově položil. Hosté mohli ve zbylých 13 minutách vyrovnat, měli na to šance, ale Prekop hlavičkoval po rohu nad a Kozák zcela sám na půlkruhu také střílel vedle. Hradec nebyl lepší, ale dal gól a proto vede v poločase 1:0.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    45+3
    Centr z následného trestného kopu odhlavičkoval Vašulín daleko před vápno, kde se nepovedl první dotek Vondrovi a rozhodčí posílá hráče do kabin.
     
    45+3
    Za ostrý zákrok na pronikajího Berana po lajně dostává slovní varování Harazim. Ještě jedna příležitost pro Bohemku.
     
    45+3
    Nepřesná přihrávka na levém křídle hatí další snahu klokanů o útok, následně mají domácí vhazovat, což se Kovaříkovi vůbec nelíbí.
     
    45+2
    Horák výborně přistoupil ke Köstlovi a srazil jeho přihrávku dopředu. Hosté vhazují na půlce.
     
    45+1
    Köstl nezachytil skákavou přihrávku, za ním však stál Kozák, ale toho dobře pohlídal jeden ze stoperů.
     
    Hlavní rozhodčí nastavuje 3 minuty.
     
    45
    Diváci se zlobí, ale Vašulín si při náběhu k míči do pokutového území pomohl faulem.
     
    44
    Hradečtí se snaží dohrát poločas daleko od své branky a tahají čas.
     
    43
    Trestný kop z levé strany odhlavičkovali do bezpečné vzdálenosti obránci, pro další nákop si už došel hodně daleko od branky Zadražil a uklidňuje situaci.
     
    42
    Na druhé straně se po perfektně sklepnutém míči na půlkruh ocitl v zajímavé střelecké příležitosti osamocený Kozák, ale netrefil míč dobře a minul pravou tyč o více než metr.
     
    42
    Následný roh už žádné nebezpečí pro branku bílo-zelených neznamenal.
     
    41
    Pilař se krásně uvoilnil na levém křídle a našel na malém vápně nehlídaného Horáka, jehož ránu z první tečoval na roh Vondra.
     
    40
    Horák se těžce zvědá po nedovoleném zákroku na něj na půlící čáře.
     
    39
    Další zajímavá příležitost Pražanů! Skvělý centr z rohového kopu letěl na bližší tyč, kde se k hlavičce dostal Prekop a těsně přestřelil! Zakončení bylo prudké, ale přesně nad Zadražila, který situaci kontroloval.
     
    39
    Čmelík odehrál centr z trestného kopu na roh.
     
    38
    Čihák sice nedovolil Ristovskému se s míčem otočit, ale rozhodčí píská předchozí faul na půlce. Hosté pokračují v útoku.
     
    37
    Klokani v kombinaci na vlastní polovině nikam nespěchají.
     
    36
    Další ošetření, tentokrát jednoho z domácích hráčů po střetu ve středu pole.
     
    35
    Následný centr z trestného kopu padal až k zadní, tj. levé tyči, kde se pokoušel míč zasáhnout ve skluzu Hůlka, ale těsně na něj nedosáhl. A reklamuje snad faul, možná roh, rozhodčí ale nařizuje odkop od branky.
     
    34
    Krátce po rozehrání došlo v hlavičkovém souboji ke klasické stoličce na jednoho z hostujcících hráčů, který musí být ošetřen.
    32. Filip ČIHÁK - 1:0
     
    32
    Hradec Králové právě vstřelil branku!
    Pilařův centr z rohu sice obránci odvrátili, ale pouze k Lukáši Čmelíkovi, který si míč potáhl do druhého křídla a vyslal perfektní centr zpátky před malé vápno, kde se do centru nádherně položil velmi dobře hrající stoper FILIP ČIHÁK a nechytatelnou hlavičkou otevírá skótre zápasu, Hradec vede 1:0! Asistence: Lukáš Čmelík.
     
    31
    Rychlý kontr Hradce po odkopu táhl pravou stranou Šašinka, možná o metr delší, ale jinak krásnou křížnou přihrávkou vybídl do šance Pilaře, jehož zakončení z úhlu bylo sraženo za branku. Rohový kop.
     
    30
    Až teď, na půlce byl faulován Šašinka.
     
    29
    Votroci se však nedokážou udržel delší dobu na míči.
     
    28
    Leibl parádním skluzem zastavil pronikajícího Ristovského. Následně zachoval chladnou hlavu před dobíhajícím Köstlem a dobře rozehrál.
     
    27
    Beran z pravého křídla posíla zajímavý polovysoký centr před branku, kde se před přední tyčí položil do rybičky Křapka a na pohled sice zakončoval krásně a prudce, ale také příliš před sebe a tudíž hodně mimo branku.
     
    26
    Po obrovské chybě Zadražila při odkopu mohl mít tutovku číhající Ristovski, jenže jeho zpracování padajícího míče bylo stejně tragické jako brankářův odkop. Tohle je od obou regulérně do rubriky Borec na konec s palcem dolů.
     
    25
    První gólová šance i na domácí straně! Horák byl na levé straně úplně sám, měl dost času si připravit parádní centr před malé vápno, kde zakončoval v perfektním náběhu hlavou Kučera, míč však k velké škodě votroků namířil přímo do míst, kde stál Reichl, který by jinak moc šancí neměl!
     
    24
    Hradečtí se po rozehrávce od vlastní branky dlouho nemohli dostat dopředu.
     
    23
    Velmi dobré vhazování Köstla na sbíhajícího Prekopa k brankové čáře, ale ten míč na hřišti těsně nestihl.
     
    22
    Útočný faul na jednoho ze stoperské trojice hostů před půlkruhem, takže se domácí musí opět bránit.
     
    21
    Na druhé straně se do šance probíjel Köstl, ale obrana nakonec situaci zvládla za cenu autového vhazování.
     
    20
    Šašinka rozehrál roh na seběhnutého Pilaře, dostal míč zpátky a centroval z první levačkou, jenže toto byl centr, který se málokdy vidí i na okresní úrovni. Skončil daleko za brankou.
     
    19
    V době, kdy domácí kotel vytáhl vtipné choreo k fanouškovské družbě Bohemky s Pardubicemi, získali domácí druhý rohový kop.
     
    19
    Vašulín se pokoušel o elegantní přihrávku z obležení dvojice protihráčů a vyšla mu sice pěkně, jenže za ním nikdo v černo-bílém dresu nestál.
     
    18
    Křapka se proběhl po pravé lajně a dával dobrou přihrávku na půlkruh Kozákovi, ten se však nedokázal otočit kolem dobře bránícího protihráče a o míč přišel.
     
    17
    Horák vysunul k brankové čáře Pilaře, ten v tísni dokázal poslat míč před branku, ale pouze podél brankové čáry, kde stál pouze Reichl.
     
    16
    Tento pas do pokutového území už nebezpečný pro domácí nebyl a následný pas zpátky do ohně už mířil do ofsajdu.
     
    15
    Další nedovolený zákrok Leibla, který si už pomalu koleduje o žlutou kartu.
     
    14
    Z následného trestného kopu se zničehonic ocitl úplně sám před Zadražilem Kovařík, mohl si vybrat, kam pošle míč, ale trefil pouze nohy vybíhajícího brankáře! Výborně ho hlavičkou vysunul do tutovky Ristovski. Následně Kodeš zablokoval střelu zpoza šestnáctky.
     
    13
    Leibl zachyboval, nechal se přeskočit míčem a poté zezadu povalil Ristovského.
     
    12
    A Hybš se už dvakrát dobře postavil, aby zastavil přihrávku dopředu. Je v pohodě.
     
    12
    Hybš byl viditelně otřesený, ale bude pokračovat ve hře. Nyní rozehrává Zadražil.
     
    10
    Kodeš následně při snaze o odkop trefil nechtěně zblízka míčem do hlavy Hybše, který se okamžitě skácel na trávník a hra je přerušena.
     
    10
    Kovařík se ocitl sám v náběhu na levém křídle, přesnou přihrávkou našel ve vápně Prekopa, než si však útočník hostů míč připravil ke střele, Čihák mu ho ukopl.
     
    9
    Hráči hostů rozhazují rukama, myslí si, že jejich nepřesný nákop po lajně byl tečován. Rozhodčí jsou jiného názoru a vhazuje Harazim.
     
    8
    Horák rozehrál roh nakrátko, Čmelík se pak pokoušel kouzlit na hranici pokutového území a už to vypadalo, že se dokáže ze složité situace dostat, ale míč mu nakonec utekl a musel pouze blokovat odkop.
     
    7
    Z protiútoku vybojoval Vašulín rohový kop.
     
    6
    Bohemka mohla jít do vedení! Ristovski unikl na pravém křídle a nádhernou přihrávkou po zemi napříč malým vápnem vybídl ke skórování Kovaříka, ten však zakončoval ve skluzu a poloprázdnou branku těsně minul!
     
    5
    Pilař posílal zdánlivě přetažený centr na zadní tyč, kde se však dalo zakončovat, ale to by na místě nesměl být připravený Reichl, který míč pohodlně stáhl do rukavic.
     
    5
    Po faulu na Vašulína si staví domácí trestný kop z levé strany. U míče Pilař.
     
    4
    Horák nedokázal přihrát přes dobře bránícího Hůlku a jde vhazovat.
     
    3
    Velká škoda pro Hradec, Pilař se totiž na levé straně šestnáctky vymotal z obležení dvou protihráčů, avšak míč si kopl příliš daleko a utekl mu do zámezí.
     
    2
    Čmelík hledal na malém vápně naběhnutého Vašulína, tomu však skočil pod nohy pravděpodobně Vondra a srazil přihrávku do autu.
     
    2
    Dobře postavený Leibl vystihl přihrávku z levého křídla do prostoru penalty a zakládá protiútok.
     
    1
    První akce po pravé lajně se hostům vůbec nepovedla, oblouček vzduchem odheál hlavou svému brankáři Čihák.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Malšovická aréna je bohužel zaplněna jen z poloviny. Sektor hostí je pak úplně plný. Výkop do první půle provede Bohemka.
     
    Aktéři utkání právě nastoupili na trávník, který je opravdu v hrozném stavu. Hradec hraje v tradiční domácí černo-bílé kombinaci, Bohemka taktéž ve svých obvyklých bílo-zelených pruhovaných dresech. Trojice rozhodčích oblékla žluté dresy.
     
    V Hradci Králové vytrvale prší, teplota je 9°C, tj. na první polovinu února hodně vysoká, a vítr je jen slabý. Největší problémy tak bude činit mokrý nasáklý trávník, který bude výrazně zrychlovat míč. Otázkou je, v jakém stavu je malé vápno před jižní brankou, které se koncem podzimu proměnilo v bahniště a mělo velký podíl na gólu, jenž rozhodl o postupu Slavie přes Hradec do čtvrtfinále poháru.
     
    Základní jedenáctka Hradce odpovídá poslednímu přípravnému utkání se Šachtarem Doněck. Tj. na pravém kraji stoperské trojice Harazim a ve dvojici ofenzivních záložníků místo Krejčího od začátku nastupuje Šašinka, kterému se zimní příprava na jeho poměry střelecky opravdu vydařila. Nováčkové v kádru začínají na lavičce, ale minimálně u Kaštánka se dá předpokládat, že se na hřiště v průběhu zápasu podívá.
    U Bohemky sice proti poslední příprave s CSKA Sofia je základní jedenáctka pozměněná, ale žádná překvapení v ní nenalezneme. Z posil nastupuje od první minuty Ristovski.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Hradec Králové: Zadražil – Harazim, Čihák, Leibl – Čmelík, Kodeš (C), Kučera, Horák – Šašinka, Pilař – Vašulín.
    Náhradníci: Vízek, Knobloch – Pudhorocký, Dancák, K. Spáčil, Hais, P. Juliš, Kaštánek, Krejčí st., Čech, Koubek.
    Trenér: Václav Kotal

    Bohemians Praha 1905: Reichl – Křapka, Vondra, Hybš – Köstl, Beran, Hůlka (C), Kovařík – Ristovski, M. Kozák – Prekop.
    Náhradníci: Valeš, Soukup – Shejbal, Ma. Kadlec, Jindřišek, Jánoš, Mužík, Ad. Kadlec, Huf, R. Hrubý.
    Trenér: Jaroslav Veselý

    Rozhodčí: Radina – Váňa, Pfeifer.
     
    Ohlasy před zápasem

    Stanislav Hejkal, asistent trenéra Hradce
    Jsem přesvědčený o tom, že se známe naprosto dokonale. Zápas tak podle mě bude o současné formě a individuálních výkonech. Možná je to klišé, ale asi to bude i trochu o štěstí. O Bohemians toho víme hodně, ale stejně to platí také na opačnou stranu.

    Daniel Horák, wingback Hradce
    Myslím, že v kabině vládne taková zdravá nervozita. Všichni se ale na zápas hodně těšíme. Pauza sice nebyla úplně nejdelší, ale mistrovská utkání vám vždy začnou chybět velmi rychle. Bohemku spíš vidím jako hodně kompaktní tým, který táhne za jeden provaz a vždy bojuje ze všech sil. V útoku mají velice kvalitní hráče, kteří jsou hodně rychlí. Je tam například Matoušek, na kterého si musíme dát pozor. Bohemce ale chceme vrátit porážku z podzimu. Doma chceme vyhrát, protože nás fanoušci táhli celý podzim a já věřím, že nám pomohou i tentokrát.

    blíže neurčený člen trenérského štábu Bohemians
    Je pravda, že jsme viděli jejich zápas a oni zase náš. Nicméně tohle bude mistrovský zápas, který bývá vždy trochu jiný. Navíc je to první ligové kolo po zimní přestávce. Dá se tedy očekávat, že na začátku se bude hrát opatrně. My jsme moc rádi za to, že nyní máme hodně kvalitních hráčů do zakončení. Věřím, že ti kluci, kteří dostanou příležitost, jí dokáží využít a pomohou nám střílet góly také v ligové soutěži. Vypadá to, že si Hradec do brány vybral Zadražila. V přípravných zápasech vypadal jistě. Jednalo by se o jeho první start v lize. Uvidí se, jak to zvládne.
     
    Vzájemné zápasy

    Historie vzájemných soubojů Hradce a Bohemky je dlouhá a bohatá, průběžně se střídají prvoligové, druholigové i pohárové zápasy. Od návratu votroků do nejvyšší soutěže došlo k 5 ligovým střetnutím a Východočechům se v nich příliš nedaří, zvítězili jen jednou, na začátku minulé sezony v Ďolíčku 2:1, góly tehdy stříleli Filip Kubala a Adam Vlkanova, za domácí snižoval z penalty David Puškáč. Klokani se střelecky prosadili ve všech 5 duelech. A pokud to zvládli více než jednou, vyhráli. Tak tomu bylo v obou zápasech v kalendářním roce 2023. Ten poslední, v 6. kole této sezony, na konci srpna v Ďolíčku rozhodl domácí záložník Jan Kovařík, když v něm vstřelil oba své góly v celém dosavadním průběhu ligové sezony. Za Hradec vyrovnával na průběžných 1:1 záložník Jakub Kučera.

    Posledních 5 vzájemných zápasů:
    Bohemians–Hradec 2:1 (27. 8. 2023)
    Hradec–Bohemians 0:2 (5. 2. 2023)
    Bohemians–Hradec 1:2 (22. 8. 2022)
    Bohemians–Hradec 1:1 (20. 4. 2022)
    Hradec–Bohemians 2:1p (15. 2. 2022, čtvrtfinále MOL Cupu)
     
    Bohemians Praha 1905

    Ani Bohemians nemohli být po podzimu plně spokojeni, především kvůli slabé útočné fázi, v níž byli dokonce nejhorší z celé ligy. I to jim ale stačilo na přezimování na 9. místě tabulky. V kádru dle svých slov nechtěli dělat žádnou revoluci, věří mu, chtěli jen posílit útočné řady. Do nich přivedli 2 útočníky, z Trnavy přišel severomakedonský reprezentant Milan Ristovski, z Pardubic (přesněji z druholigové Chrudimi, kde byl na hostování a stal se nejlepším střelcem celé soutěže) David Huf. Jako investici do budoucna si pak pořídili z Olomouce teprve 17letého Matyáše Nechvátala, který se v této sezoně v dresu áčka nejspíš ještě nepředstaví. Nejvýraznější ztrátou pak je brankář Martin Jedlička, jehož si Plzeň stáhla z hostování. Jasnou jedničkou se tak stal Michal Reichl, který v létě přišel do Ďolíčku práve z Hradce. Dlouhodobé zranění si pak v přípravě přivodil obránce Martin Dostál. Hlavní trenér Jaroslav Veselý se stal nově také asistentem u národního týmu a v průběhu jara si vyzkouší působení v trenérské dvojroli.
    V zimní přípravě si pak tým nevedl vůbec špatně a hlavně ukázal, že góly skutečně umí střílet. Nejprve se sice v rámci Tipsport ligy musel spokojit s bezbrankovou remízou s Pardubicemi, poté však střelecky explodoval a odnesly to druholigoví protivníci z Vlašimi a Žižkova, jimž nasázeli dohromady 13 branek. Na soustředění v Turecku ho pak čekali zajímaví soupeři. Nejprve přestříleli jihoafrický tým se středu tamní Premier League TS Galaxy, poté přejeli gruzínského vicemistra Dinamo Tbilisi, aby na závěr po vyrovnaném průběhu těsně podlehli přednímu bulharskému klubu CSKA Sofia. Přípravu tak klokani ukončili v poměrně optimistickém duchu a jako základní cíl pro jaro si stanovili nezabřednout do skupiny o záchranu.

    Jestli Hradec má dlouhodobý problém s produktivitou, Bohemka na tom bývá podobně a letos dokonce ještě hůř. Za celý podzim se totiž střelecky prosadila pouze 15×, zasloužilo se o to 9 různých hráčů a nejlépe si vedl 3brankový slovenský útočník Erik Prekop. Ten je na hřišti vidět i jinak a je i zlým mužem týmu, nasbíral již 6 žlutých karet. Celý tým pak je na tom podobně jako votroci, celkem 44 napomenutí, ale taktéž zatím bez jakéhokoliv vyloučení. I klokani tak patří mezi pouhou čtvrtinu ligových týmů, které dosud v sezoně vždy dohrávaly v 11 lidech. Po odchodu Martina Jedličky se, jak již bylo řečeno, stal brankářskou jedničkou Michal Reichl, který v průběhu podzimu nastoupil 8× a vychytal 2 čistá konta. Celkem se na hřišti v zeleno-bílém dresu objevilo zatím 24 mužů, z nichž jen jeden jediný, obránce Lukáš Hůlka, naskočil do každého utkání.

    Výsledky v zimní přípravě:
    Bohemians–CSKA Sofia 1:2
    Bohemians–Dinamo Tbilisi 3:0
    Bohemians–Galaxy 4:3
    Bohemians–Žižkov 6:0
    Bohemians–Vlašim 7:0
    Bohemians–Pardubice 0:0

    Bilance Bohemians v ligové sezoně 2023/24:
    19 zápasů, 6 vítězství, 5 remíz, 8 porážek, skóre 15:24, 23 bodů a 9. místo v tabulce FORTUNA:LIGY.

    Posledních 5 ligových utkání:
    Bohemians–Budějovice 0:0
    Bohemians–Liberec 0:0
    Slovácko–Bohemians 5:2
    Teplice–Bohemians 1:1
    Bohemians–Karviná 1:0
     
    FC Hradec Králové

    Hradečtí po podzimní části FORTUNA:LIGY zakončené na 12. místě nemohli být příliš spokojeni, ale v zimním přípravném období se u nich nějakou dobu zdánlivě nic nedělo. Upozornili však na sebe v polovině ledna na tradičním Tipsport Malta Cupu, kde v kvalitní konkurenci Olomouce, slovenské Trnavy a rakouské Austrie Vídeň, tj. dvou účastníků evropských pohárů, drželi krok a ani jednou neprohráli. S Austrií remizovali 0:0, se Sigmou po gólu Daniela Haise 1:1 a na závěr porazili Spartak 2:1, o což se svými trefami postarali Daniel Vašulín a Daniel Horák. Jen vinou horšího skóre a smůly při závěřečném losu obsadili až 3. místo. Během následné týdenní epizody v domácím prostředí přišly první větší změny v kádru. Do Prostějova odešel obránce Ondřej Ševčík, opačným směrem se později vydal taktéž obránce Karel Spáčil. Prvním nováčkem v kádru Votroků se stal teprve 20letý střední záložník Daniel Kaštánek, který dosud hrál za B tým Sparty Praha. Zdaleka největší ohlas však měl náhlý konec dosavadní brankářské jedničky Pavola Bajzy, na doplnění brankářské trojice byl okamžitě osloven Milan Knobloch. Následně odjel Hradec na tradiční soustředění do Turecka, kde sehrál další 3 duely. Votroci nejprve po nezaživném prvním poločase přehráli Oboloň Kyjev 2:0 po trefách střídajících Ondřeje Šašinky a Matěje Koubka, poté však přes výraznou herní převahu pouze remizovali se severomakedonským Gostivarem 1:1, když góly padaly pouze z penalt a tu hradeckou proměnil Jakub Rada. Na závěr se pak podařilo domluvit slavného soupeře v podobě Šachtaru Doněck, který sice nominoval jen polovinu kádru, přesto bylo dění na hřišti a 2 góly Ondřeje Šašinky znamenající hradeckou výhru 2:0 velkým překvapením. Do jarní části FORTUNA:LIGY tak vstupují votroci povzbuzeni podařenou zimní přípravou a doufají, že rychle utečou z potencialních záchranářských bojů.

    I v tomto ročníku se však projevuje dlouhodobá bolest černo-bílých, a to střelecká produktivita. Někteří především mladší fanoušci dost možná ani nepamatují, kdy naposledy měl jejich oblíbený tým opravdu gólového útočníka. Bylo to totiž v sezoně 1998/99. O 25 let později dokázali votroci nastřílet za 19 kol základní části pouze 21 branek (z toho 5 do sítě Českých Budějovic), což je řadí na 10. místo v lize v tomto ohledu. Nejlepším střelcem současného týmu pak není útočník, ale wingback Daniel Horák se 4 trefami. Další 2 muži, záložníci Jakub Kučera a Václav Pilař, mají na svém kontě 3 zásahy. Nejtrestanějším mužem je záložník a kapitán mužstva Petr Kodeš, viděl již 6 žlutých karet. Celý tým pak celkem 45 žlutých karet, což je 4. nejvyšší počet v lize. Na druhou stranu Hradec je jedním z pouhých 4 celků, které dosud všechna ligová utkání v sezoně dohrál v plném počtu, a to vůbec nebývalo zvykem. Pevnou pozici mezi tyčemi pak měl Pavol Bajza a dokázal vychytat 5 čistých kont, na jeho práci se bude snažit co nejlépe navázat Adam Zadražil. Celkem 23 mužů se zatím v tomto ročníku objevilo na trávníku, 5 z nich nastoupilo do všech zápasů. Trenérem týmu je od druhé poloviny září Václav Kotal.

    Výsledky v zimní přípravě:
    Hradec–Šachtar 2:0
    Hradec–Gostivar 1:1
    Hradec–Oboloň 2:0
    Hradec–Trnava 2:1
    Hradec–Olomouc 1:1
    Hradec–Austria 0:0

    Bilance Hradce v ligové sezoně 2023/24:
    19 zápasů, 5 vítězství, 5 remíz, 9 porážek, skóre 21:30, 20 bodů a 12. místo v tabulce FORTUNA:LIGY.

    Posledních 5 ligových utkání:
    Zlín–Hradec 4:0
    Budějovice–Hradec 0:2
    Hradec–Ostrava 2:3
    Hradec–Plzeň 1:1
    Hradec–Liberec 1:1
     
    Vítám všechny fotbalové fanoušky! Zimní přestávka skončila, kolotoč FORTUNA:LIGY se opět naplno roztáčí! Jarní část začíná sice v polovině února, ale v březnových podmínkách, takže žádné mrazy aspoň v jejím úvodním kole, celkově 20., nehrozí. A tomu snad budou odpovídat i výkony na hřišti. Uvidíme, jaká bude realita ve velmi důležitém, a tudíž potenciálně hodně nervozním, souboji na východě Čech. V Malšovické aréně, nejnovějším fotbalovém stánku v Česku, domácí FC Hradec Králové hostí Bohemians Praha 1905 a půjde o hodně. Domácí by porážka definitivně poslala do bojů o záchranu, hostům by také přidělala starosti, kterým se chtějí vyhnout. Vítězství pak oběma celkům uvolní plíce k lepšímu dýchání do následujících týdnů. Remíza by vůbec nic nevyřešila a je možné, že v případě nerozhodného stavu bude na konci utkání k vidění oboustranná snaha o vítězný gól. Získá některý z týmů kompletní 3bodovou sbírku a výrazně si tak pomůže?
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.

    Libor Štěpán

    Branky: 32. Čihák (Čmelík), 74. Vašulín (Horák) – 80. Shejbal (Beran), 83. Shejbal (Ristovski)

    Karty:   62. Čmelík (HKR), 77. Leibl (HKR) – 46. Hůlka (BOH), 69. Hybš (BOH), 72. Veselý (BOH), 82. Shejbal (BOH)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 5:7. Rohy: 7:6. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 13:10.
    FC Hradec Králové: Zadražil – Harazim, Čihák, Leibl – Čmelík, Kodeš (C), Kučera, Horák – Šašinka (65. Pudhorocký), Pilař (79. Krejčí st.) – Vašulín.
    Náhradníci: Vízek, Knobloch – Dancák, K. Spáčil, Hais, P. Juliš, Kaštánek, Čech, Koubek.

    Trenér: Václav Kotal

    Bohemians Praha 1905: Reichl – Křapka, Vondra, Hybš – Köstl (66. Mužík), Beran (90+7. Ad. Kadlec), Hůlka (C), Kovařík – Ristovski (90+7. Jindřišek), M. Kozák (90+2. Huf) – Prekop (66. Shejbal).
    Náhradníci: Valeš, Soukup – Ma. Kadlec, Jánoš, R. Hrubý.

    Trenér: Jaroslav Veselý

    Rozhodčí: Radina – Váňa, Pfeifer

    Diváci: 6 118
    bahis siteleri