Bochum – RB Lipsko 1:4 (kon.) | Darmstadt – Augsburg 0:6 (kon.) | Heidenheim – Frankfurt 1:2 (kon.)
Mohuč – Mönchengladbach 1:1 (kon.) | Union Berlín – Dortmund 0:2 (kon.) | Wolfsburg – Stuttgart 2:3 (kon.)
konec
VfL Bochum
1:4 (1:1)
RB Lipsko
Sobota 02.03.2024, 15:30 • Vonovia Ruhrstadion, Bochum • Německá Bundesliga • 24. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Zdravím všechny fanoušky německého fotbalu! V rámci 24. kola Bundesligy se spolu dnes střetnou VfL Bochum a RB Lipsko.
     
    VfL Bochum

    Bochumi v únoru pomohla cenná remíza s jaksi stagnujícím Frankfurtem a především také senzační výhra proti Bayernu. Díky tomu se udržela poměrně v bezpečí před sestupovými pozicemi, i když je hned nad nimi na 15. místě. Dobré výsledky proti silným týmům bohužel vystřídal debakl na půdě Mönchengladbachu, ovšem v tabulce se ještě do konce sezony Bochum může vyšplhat velmi vysoko. Aktuálně má totiž na kontě 25 bodů a ztrácí pouhých 5 bodů na sedmý Hoffenheim. Uprostřed bundesligové tabulky je tak s tímto bodovým rozdílem seřazených devět týmů, a tak se vyplatí sledovat, jak se ještě tyto tekuté písky budou hýbat.

    Poslední zápasy

    [BUN] Mönchengladbach – Bochum 5:2
    [BUN] Bochum – Bayern 3:2
    [BUN] Frankfurt – Bochum 1:1
    [BUN] Bochum – Augsburg 1:1
    [BUN] Dortmund – Bochum 3:1
     
    RB Lipsko

    Lednovou krizi sestávající ze série tří proher dokázalo Lipsko v únoru napravit dvěma ligovými výhrami a remízou. Minulý týden však nevyužilo špatné formy Bayernu a prohrálo s ním 1:2, když inkasovalo rozhodující branku až v nastavení druhého poločasu. Se 40 body jsou tak Red Bulls momentálně na 5. místě, z nějž by postupovali jen do Evropské ligy. Je proto otázkou, kolik sil obětují příští týden na snahu otočit osmifinálový souboj Ligy mistrů proti silnému Realu Madrid, s nímž první zápas doma prohráli 0:1. V Bundeslize každopádně na čtvrtý Dortmund ztrácejí pouhý bod, zato na třetí Stuttgart hned bodů sedm. Existuje tedy velká šance, že buď Dortmund nebo Lipsko budou chybět v top čtyřce, ve které oba tyto týmy ve všech posledních pěti sezonách měly svá pevná místa.

    Poslední zápasy

    [BUN] Bayern – Lipsko 2:1
    [BUN] Lipsko – Mönchengladbach 2:0
    [LM] Lipsko – Real Madrid 0:1
    [BUN] Augsburg – Lipsko 2:2
    [BUN] Lipsko – Union Berlín 2:0
     
    Vzájemné zápasy

    07.10.2023 Lipsko – Bochum 0:0
    18.03.2023 Bochum – Lipsko 1:0
    01.10.2022 Lipsko – Bochum 4:0
    27.02.2022 Bochum – Lipsko 0:1
    02.10.2021 Lipsko – Bochum 3:0

    Všechny tyto zápasy se hrály v rámci Bundesligy.
     
    Úvodní sestavy:

    VfL Bochum: Luthe – Loosli, Orděc, K. Schlotterbeck, Bernardo – Bero, Losilla (C) – Asano, Stöger, Broschinski – Wittek.
    Náhradníci: Rölleke – Gamboa, Römling, Förster, Kwarteng, Passlack, P. Hofmann, Paciência, Antwi-Adjei.
    Trenér: Thomas Letsch.

    RB Lipsko: Gulácsi – Henrichs, Lukeba, Orbán (C), Raum – Haidara, Seiwald – Olmo, Simons – Baumgartner, Šeško.
    Náhradníci: Blaswich, Zingerle – Bitshiabu, Simakan, Elmas, Lenz, Kampl, Poulsen, Openda.
    Trenér: Marco Rose.

    Rozhodčí: Osmers – Kempter, Schaal – Lechner.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    3
    Lipsko mělo hned zkraje zápasu obrovskou šanci, ale domácí gólman Luthe proti samostatnému úniku vytáhl důležitý zákrok.
     
    4
    Faul Bochumi na půli hřiště zase vrátí balón na kopačky Lipska.
     
    5
    Konečně se i domácí chvíli drží na útočné polovině, kde zkoušejí postupně proniknout dopředu po levé straně.
     
    6
    Na ose hřiště několik metrů před šestnáctkou hostů byl faulován Maximilian Wittek, který sám rozehraje zajímavý přímý kop.
     
    7
    Bochum právě vstřelila branku!
    A rovnou je z toho první gól! MAXIMILIAN WITTEK totiž k pravé tyči poslal střelu, na kterou si Péter Gulácsi sáhnul, ale propadla mu do sítě. Na tento moment asi maďarský gólman nebude příliš hrdý.
     
    8
    Hosté se snaží o bleskovou odpověď, z pravého křídla dokázali dostat míč před branku a budou zahrávat rohový kop.
     
    9
    Z této standardní situace však nic nebylo a hráči Lipska se musí rychle vracet na vlastní polovinu.
     
    10
    Kevin Stöger vyzkoušel pošramocené sebevědomí Gulácsiho další ranou z velké dálky, ta ale nemířila na bránu.
     
    11
    Lipsko si teď vůbec neví rady se založením akce a v obraně mu to také úplně nefunguje. Domácí hráči snadno získávají odražené balóny na útočné polovině a působí o poznání energičtěji.
     
    12
    Bylo z toho málem další ohrožení branky hostů, ovšem Moritz Broschinski složitou hlavičkou netrefil bránu.
     
    14
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    Vedení domácích netrvalo dlouho, protože jim na levé straně pláchl mladý XAVI SIMONS. Na toho hosté trochu kostrbatě zvládli přenést míč z osy hřiště, takže měl Simons v cestě už jen gólmana Lutheho. Zakončením na bližší tyč ho zkušeně překonal.
     
    15
    Rozhodčí však ještě čeká na přezkoumání situace u videa, protože Simons možná byl v ofsajdu.
     
    16
    A je tomu skutečně tak – hlavní sudí Osmers odvolává gól Xaviho Simonse kvůli ofsajdovému postavení.
     
    18
    Domácí se k velké radosti fanoušků na stadionu vracejí na útočnou polovinu, kde teď trpělivě kombinují.
     
    19
    Keven Schlotterbeck trochu zbrkle vystřelil z obrovské dálky, stejně jako před několika minutami Stöger vůbec netrefil bránu. Zjevně ale domácí dnes budou zkoušet takovéto pokusy.
     
    20
    Lipsko drží míč na své polovině a na přihrávkách je vidět velká opatrnost. Zatím ale nevede směrem k Andreasi Luthemu.
     
    21
    Hosté se dočkali prostoru opět na levé straně, už poněkolikáté se jim tam naskytl nadějný rychlý protiútok. Nyní z něj vytěžili alespoň rohový kop.
     
    22
    Rohový kop domácí obrana v pohodě odvrátila, následné zakončení hostů zpoza vápna se vůbec nepovedlo a skončilo v zámezí.
     
    24
    Hosté zjevně nepotřebují celou dobu držet míč, protože budou čekat na další protiútoky. Ve vlastním pokutovém území ale teď trochu zmatkovali, a tak je vysvobodil ofsajd Takumy Asana.
     
    25
    Ani po nákopu od vlastní brány se Red Bulls nedostali dál než za půlicí čáru, s míčem už opět hraje tým ve tmavých dresech, tedy Bochum.
     
    26
    Další rychlý protiútok po levé straně potvrzuje jasné úmysly Lipska, David Raum však místo rohového kopu musí vhazovat od postranní čáry.
     
    27
    Na druhou stranu se zase teď rychle dostala Bochum, jejíž Kevin Stöger zakončoval nepřesně z první ze složité situace.
     
    28
    Benjamin Henrichs mohl využít podklouznutí jednoho z obránců, a tak zprava nakrátko posílal míč po zemi před bránu. Z obtížemi ale Luthe a spol. situaci zvládli zažehnat.
     
    30
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    Tak tady už nebude o čem spekulovat. DANI OLMO si před hranicí vápna zaseknul míč na osu hřiště, kousek ho ještě posunul a pravačkou nechytatelně zakončil k zadní tyči. Asistence: Benjamin Šeško.
     
    31
    Domácí chtějí ukázat, že se nenechají vyrovnávacím gólem zaskočit, ale u půlicí čáry teď byli až příliš agresivní.
     
    32
    Bernardo zkoušel posunout míč co nejdál dopředu, když na levé straně vhazoval out. Jeho spoluhráč ale přihrávku nezpracoval, ta tak doskákala až za koncovou čáru.
     
    33
    Takuma Asano doběhl balón vpravo vedle vápna, ale nechal ho dojet do zámezí, protože díky tomu budou domácí vhazovat opět ze zajímavé pozice.
     
    35
    Xavi Simons se nezvykle dostal až do pravého útočného rohu, kde se snažil ze všech sil získat míč proti Schlotterbeckovi. Popostrkování nakonec rozhodčí odpískal, takže budou domácí v klidu rozehrávat.
     
    36
    Uprostřed hřiště teď Bernardo tak trochu oplatil Simonsovi předchozí agresivní hru, což ale rozhodčí okamžitě spravedlivě také odpískal.
     
    37
    Olmův pokus o průnikovou přihrávku středem hřiště jeho spoluhráči nepochopili, balón se tak dokutálel až k Andreasi Luthemu.
     
    38
    Moritz Broschinski dostává první dnešní žlutou kartu, protože uprostřed hřiště nepříjemně trefil ramenem ve výskoku Amadoua Haidaru.
     
    40
    Dalším faulovaným byl Benjamin Šeško, což už se stalo hlouběji na polovině Bochumi. Z této vzdálenosti už se dá nebezpečně odcentrovat před bránu.
     
    41
    Přesně takový centr Dani Olmo posílal, domácí ho s trochou štěstí odhlavičkovali na rohový kop. Z něj poté hlavičkoval opět právě Olmo, ale nedá se tomu ani říct zakončení. Domácí gólman Luthe bude odkopávat od brány.
     
    42
    Hra je v posledních minutách poměrně vyrovnaná, ale Bochum už se nedostává ke Gulácsiho bráně tak snadno jako na začátku utkání.
     
    43
    Maximilian Wittek se zlobí na rozhodčího, protože je přesvědčený, že na levé straně útočné poloviny měl vhazovat jeho tým, namísto Lipska.
     
    45
    Šeško se hnal za vysokým nákopem dopředu, jenže u toho srazil Kevena Schlotterbecka. Ten šel k zemi poměrně ochotně, ale není pochyb o tom, že se jednalo o faul.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje 3 minuty.
     
    45+1
    Xavi Simons na hranici šestnáctky zakličkoval a zkusil podobné zakončení jako Dani Olmo při vyrovnávacím gólu. To ale Simons napodobit nedokázal, míč poslal úplně mimo bránu.
     
    45+2
    Kevin Stöger si troufnul na složité zakončení ze vzduchu, kterému sice dal poměrně dobrý směr, ale nedostatečnou razanci.
     
    45+3
    Další žlutou kartu získává Amadou Haidara z Lipska, když uprostřed trávníku velmi nepěkně trefil podrážkou nohu Matüše Bera.
     
    45+4
    David Raum měl ještě jednu práci ve vlastní šestnáctce, když blokoval centr z pravé strany. Bochum bude zahrávat rohový kop.
     
    45+5
    Balón od jednoho rohového praporku přeletěl pokutové území až ke druhému rohovému praporku, takže domácí ze šance nic nevytěží.
     
    45+5
    První poločas skončil.
     
    Do zápasu vstoupili o poznání lépe domácí, kteří se dostali do vedení již v 7. minutě po chybě gólmana Gulácsiho. Už o dalších sedm minut později se sice hosté radovali z vyrovnání, jenže ne na dlouho, protože gól Xaviho Simonse odvolal VAR kvůli ofsajdu. Ve 30. minutě ale krásnou střelou skoroval Dani Olmo, což už bez výhrad platilo. Od té doby mělo Lipsko lehce navrch, ale velké šance k vidění nebyly.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Domácí budou hned na začátku druhé půle zahrávat volný přímý kop, protože Willi Orbán ve výskoku fauloval.
     
    47
    Hosté míč v pohodě odhlavičkovali, ale hrát budou nadále hráči Bochumi, které čeká vhazování z levé strany.
     
    49
    Hosté se zatím v prvních minutách druhé půle ne a ne dostat na útočnou polovinu, domácí stejně jako na začátku utkání dobře napadají.
     
    50
    Ani odkop Gulácsiho nedolétl dál než k půlicí čáře, odkud zase Bochum zatlačila soupeře zpět k jeho bráně.
     
    51
    Nyní už to ale vypadalo lépe, když Šeško střílel z ostrého úhlu uvnitř vápna. Bernardo nataženou nohou ránu přesměroval na rohový kop.
     
    52
    Pokračování útoku hostů rychle zastavuje Baumgartnerův faul na Losillu v hlavičkovém souboji.
     
    54
    Hosté kontrolují hru, v posledních minutách jsou to konečně oni, kdo poklidně kombinuje s balónem na kopačkách.
     
    55
    Po dalekém nákopu ze standardní situace se domácí nastěhovali před bránu, kde balón poskakoval nad hlavami. Nakonec z toho bylo nepříliš razantní zakončení do náručí Gulácsiho.
     
    56
    Takuma Asano chtěl prolétnout po pravé straně, ale Bochum znovu pouze odevzdává míč brankáři hostů.
     
    57
    V další akci právě Asano dobíhal pro míč v pravém rohu, dřív tam ale byl David Raum, kterého Japonec lehce zezadu fauloval.
     
    59
    Bochum poklidně kombinuje a nemá sebemenší problémy s napadáním od hostujících útočníků. Ti totiž v podstatě nenapadají, což je od Lipska jakožto favorita těžko pochopitelné.
     
    60
    Ani v obraně hosté nepůsobí dvakrát jistě, těsně před pokutovým územím je zachraňuje ofsajd domácích.
     
    61
    Po delší době byl k vidění rychlý protiútok Lipska, který ale před Luthem domácí poměrně snadno zastavili, aniž by přišlo zakončení na bránu.
     
    62
    Bernardo z levé strany vhazoval balón k hranici pokutového území, pokusy o narážečky tam ale domácím nezafungovaly.
     
    63
    Xavi Simons měl možnost k dalšímu protiútoku, tentokrát ale hosté akci zastavují a až neobvykle zkoušejí rozvinout kombinaci na útočné polovině.
     
    64
    Úplně sami se však hosté zahnali zpět na vlastní půli, kde jejich přihrávky nepůsobí vůbec sebevědomě.
     
    65
    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Benjamin Šeško, přichází Loïs Openda,
    ze hřiště odchází Christoph Baumgartner, přichází Yussuf Poulsen,
    ze hřiště odchází Dani Olmo, přichází Eljif Elmas.
     
    66
    Podél levé čáry chtěl proniknout do útoku David Raum, kterého k zemi stáhl Noah Loosli. Ten za to dostává od sudího žlutou kartu.
     
    68
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    Loosli krátce po žluté kartě uprostřed hřiště trestuhodně ztratil míč, se kterým se tak hnal dopředu Amadou Haidara. Ten dokázal krásně balón prostrčit za obranu LOÏSI OPENDOVI, který jedním ze svých prvních dotyků obrací skóre na stranu hostů.
     
    71
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    Domácí až příliš otevřeli hru, a tak se za obranu dostal Poulsen, který si krásně zpracoval balón a posunul ho Xavimu Simonsovi. Ten okamžitě zleva vracel před bránu, kde si IVAN ORDĚC smolně srazil míč do vlastní sítě.
     
    72
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    Tohle je hotová pohroma pro domácí tým, který doposud hrál statečně a vyrovnaně. Do akce byl opět zapojený Xavi Simons, který se uvolnil krásnou narážečkou a přízemním centrem nabil zcela volnému YUSSUFU POULSENOVI. Ten před brankou jen přesměroval balón do sítě. Asistence: Xavi Simons.
     
    72
    Střídání v týmu VfL Bochum:
    ze hřiště odchází Matúš Bero, přichází Moritz Kwarteng,
    ze hřiště odchází Moritz Broschinski, přichází Philipp Hofmann.
     
    74
    Philipp Hofmann mohl bleskově alespoň snížit, protože se uvnitř vápna vyšplhal k nebezpečné hlavičce. Tu poslal jen těsně mimo bránu.
     
    75
    Domácí ještě zahrávali rohový kop z pravé strany, ale další ohrožení Gulácsiho brány už nezařídili.
     
    76
    Xavi Simons je při chuti, pro hráče jeho typu je současná situace na hřišti ideální. Na útočné polovině si ale nevymodlil faul při dalším pokusu o rychlý průnik.
     
    77
    Podobný průnik nastartoval na vlastní polovině Openda, kterého uvnitř středového kruhu zastavil Ivan Orděc. Ten za to dostává žlutou kartu.
     
    78
    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Benjamin Henrichs, přichází Mohamed Simakan.
     
    79
    Bochum se ještě stále zoufale snaží něco vymyslet, hosté už budou jen čekat na protiútoky, což ostatně dělali po většinu utkání.
     
    81
    Mohamed Simakan na vlastní půli naprosto zbytečně naběhnul zezadu do Philippa Hofmanna a srazil ho, za což mu rozhodčí uděluje žlutou kartu.
     
    82
    Hosté jsou bezdůvodně tvrdí, do dalšího souboje šel dost nebezpečně Poulsen. Bochum tedy bude zahrávat opět volný přímý kop, tentokrát trochu blíž bráně.
     
    83
    Stöger rovnou centroval před bránu, kde zády k bráně hlavičkou zakončoval Anthony Losilla. Gulácsi jeho pokus zvládnul zneškodnit, následně na trávníku zůstal ležet jeden z hráčů Lipska.
     
    84
    Zmíněným hráčem byl Loïs Openda, který při snaze hlavičkovat velmi nepříjemně dopadl. Vypadá to však, že bude v pořádku.
     
    85
    Hosté dostávají možnost další standardní situace, ale už je asi příliš pozdě.
     
    86
    Moritz Kwarteng v levém rohu motal hlavu Opendovi, na kterého nakonec nevyzrál a hostující útočník chtěl vyvézt balón opačným směrem. Kwarteng to psychicky neunesl, doběhl Opendu a beze snahy hrát balón ho zezadu podkopnul skluzem. Sudí ani chvíli neváhal a uděluje Kwartengovi rovnou červenou kartu.
     
    88
    Střídání v týmu VfL Bochum:
    ze hřiště odchází Takuma Asano, přichází Gonçalo Paciência.

    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Xavi Simons, přichází El Chadaille Bitshiabu.
     
    89
    Teď už se ani domácí o nic nesnaží, hosté v klidu drží balón a utkání se jen dohraje.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 5 minut.
     
    90+1
    Po pravé straně se dopředu hnal Simakan, který však nedokázal odcentrovat přes Paciênciu.
     
    90+2
    Po faulu na Poulsena zahrávali hosté volný přímý kop z pravé strany. Míč tedy letěl do vápna, odkud ho domácí odvrátili jen před Simakana, jehož tvrdá střela z první netrefila bránu.
     
    90+3
    Po Lutheho výkopu zase sbírá balón Lipsko, které dohrává zápas v naprosté pohodě.
     
    90+4
    Simakan ještě jednou zkoušel něco vymyslet napravo na útočné polovině, proti přesile obránců ale neuspěl, takže bude vhazovat out.
     
    90+5
    David Raum si nalevo dobře pokryl míč a posílal přízemní centr. Domácí ho odkopávají na rohový kop.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Začátek zápasu a vlastně celý první poločas vůbec neodpovídal finálnímu výsledku. Bochum se rychle dostala do vedení a hosté se rozjížděli velmi pomalu. Ještě během první půle ovšem stihli srovnat a v půli druhé jim na rozhodnutí stačily čtyři minuty. Během nich nastřílelo Lipsko tři góly, na které domácí nedokázali nijak odpovědět, naopak ještě podrážděný Moritz Kwarteng zbytečně fauloval na červenou kartu.
     
    Statistiky utkání

    Držení míče: 44 % : 56 %
    Střely na branku: 4:4
    Střely mimo: 11:6
    Rohy: 2:5
    Ofsajdy: 4:2
    Fauly: 13:10
     
    Děkuji vám za pozornost, přeji pěkný zbytek víkendu a všem Anežkám dnes vše nejlepší k svátku! (17:37:09)

    Ondřej Mikušek

    Branky: 7. Wittek – 30. Olmo (Šeško), 68. Openda (Haidara), 71. Orděc (vla.), 72. Poulsen (Simons)

    Karty:   38. Broschinski (BOC), 66. Loosli (BOC), 77. Orděc (BOC) – 45+3. Haidara (RBL), 81. Simakan (RBL)   86. Kwarteng (BOC)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 11:6. Rohy: 2:5. Ofsajdy: 4:2. Fauly: 13:10.
    VfL Bochum: Luthe – Loosli, Orděc, K. Schlotterbeck, Bernardo – Bero (72. Kwarteng), Losilla (C) – Asano (88. Paciência), Stöger, Broschinski (72. P. Hofmann) – Wittek.
    Náhradníci: Rölleke – Gamboa, Römling, Förster, Passlack, Antwi-Adjei.

    Trenér: Thomas Letsch.

    RB Lipsko: Gulácsi – Henrichs (78. Simakan), Lukeba, Orbán (C), Raum – Haidara, Seiwald – Olmo (65. Elmas), Simons (88. Bitshiabu) – Baumgartner (65. Poulsen), Šeško (65. Openda).
    Náhradníci: Blaswich, Zingerle – Lenz, Kampl.

    Trenér: Marco Rose.

    Rozhodčí: Osmers – Kempter, Schaal – Lechner.
    bahis siteleri