Velká cena Kataru - sprint MotoGP J. Martin (ESP/Ducati) (kon.)
konec
Velká cena Kataru - sprint MotoGP

J. Martin (ESP/Ducati)

Sobota 09.03.2024, 17:00 • Lusail International Circuit • Silniční motocykly
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 17:00.
     
    Vítám tu všechny milovníky motocyklového závodění! V Kararu na pouštním okruhu Lusail startuje nová sezóna MS silničních motocyklů. Závodit se bude už v sobotu, kdy je na programu sprint třídy MotoGP.
     
    Okruh – Losail International Circuit:
    Moderní okruh leží na předměstí hlavního města Kataru Dauhá. První Grand Prix hostil v roce 2004, o čtyři roky později se zde konaly historicky první večerní závody za umělého osvětlení, z nichž se stala mezi fanoušky i jezdci oblíbená tradice.

    Okruh měří 5,4 km a jezdci se musejí vypořádat s deseti pravotočivými a šesti levotočivými zatáčkami. Cílová rovinka je více než kilometr dlouhá.
     
    Na úvod nové sezóny MotoGP je vše připraveno, už dnes na katarském okruhu Losail International Circuit odstartuje první sprintový závod letošní sezóny. Jak dopadla kvalifikace a jak bude vypadat startovní rošt?

    Martin opět na pole position
    Jorge Martin potvrdil, že v kvalifikacích nemá konkurenci a navázal tak na loňskou sezónu. Španělský jezdec v barvách Prima Pramac Racing nastavil čas hned ve svém prvním pokusu 1'50,789 sekundy a stanovil nový kvalifikační rekord okruhu v Kataru. Jeho čas už nebyl nikým překonán a Martin tak vystartuje do sprintu i do hlavního nedělního klání z první pozice.

    Mezi Ducati se vklínila Aprilie Espargara
    Že bude Ducati na okruhu v Dauhá nejsilnější, to se dalo očekávat. Dlouhé rovinky italské fabrice prostě vyhovují, otázkou však bylo, kdo z Aprilie nebo KTM dokáže pořadí zamíchat. A byl to nakonec právě jezdec tovární Aprilie Aleix Espargaro, který poměrně nenápadně rozrazil nadvládu Ducati a odstartuje z 2. pozice. První řadu doplní jezdec Ducati Enea Bastianini.

    Debut Marca Marqueze na Ducati
    Velká pozornost byla směřována na Marca Marqueze, který v Kataru absolvuje premiéru na stroji Ducati. Marquez sedlá rok starý model Ducati 2023, jezdci továrního týmu a Pramacu tak mají před španělským šampionem drobnou výhodu. V kvalifikaci to však příliš vidět nebylo. Marquez ukázal, že se s novým strojem dokázal velmi rychle sžít a zajel 6. nejrychlejší čas. V jeho posledním měřeném pokusu navíc měl první tři sektory absolutně nejrychlejší a atakoval pole position, po drobné chybě v závěrečné zatáčce se ale musel spokojit s 6. místem. Jasně ale ukázal, že se v ním na top pozicích musí počítat.

    Bagnaia "až" pátý
    S kvalifikací nebyl příliš spokojený loňský šampion Francesco Bagnaia. Na startovním roštu mu totiž bude patřit až 5. pozice a porazil ho i týmový kolega Bastianini a samozřejmě velký rival z loňské sezóny Jorge Martin. Bagnaia však už loni ukázal, že na kvalifikaci ne vždy záleží a jeho síla se ukazuje až v hlavním závodě, kde jde o největší porci bodů. Italského jezdce tak rozhodně nelze odepisovat a opět bude bojovat o prvenství.

    Honda zlepšení neukázala
    Nadále pokračuje trápení Hondy, která ještě pár let zpátky celému poli fabrik kralovala. Nejlepší závodníkem tradiční japonské značky je třináctý Johann Zarco, který přišel do satelitního týmu LCR Honda před touto sezónou. Francouz měl však postup do druhé kvalifikace doslova na dosah ruky, až v závěru jej překonal o pouhých jedenáct tisícin sekundy Jack Miller, který si vybojoval postup. Další jezdci Hondy byli hodně za očekáváním. Joan Mir zaznamenal v kvalifikaci pád a odstartuje ze 17. místa. Nakagami je na 19. přičce, jezdec továrního týmu Luca Marini dokonce předposlední. V kvalifikaci porazil pouze Morbidelliho, který se ještě zotavuje ze zranění během testů.

    Další trápení Yamahy
    Nová sezóna, stejně špatná Yamaha, dost možná i horší. Mistr světa Fabio Quartararo se na své Yamaze i nadále trápí a japonská fabrika neukazuje žádné zlepšení svého motocyklu. Při pohledu na první kvalifikaci sezóny je jejich výkonnost v porovnání s konkurencí dost možná i horší než loni. Quartararo odstartuje do závodu z 16. místo, jeho kolega Rins byl až 20.
     
    Kvalifikace

    1. Jorge Martín (ESP/Ducati) 1:50,789
    2. Aleix Espargaró (ESP/Aprilia) +0,083
    3. Enea Bastianini (ITA/Ducati) +0,086
    4. Brad Binder (RSA/KTM) +0,124
    5. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) +0,139
    6. Marc Márquez (ESP/Ducati) +0,172
    7. Fabio Di Giannantonio (ITA/Ducati) +0,230
    8. Pedro Acosta (ESP/KTM) +0,341
    9. Álex Márquez (ESP/Ducati) +0,477
    10. Maverick Viñales (ESP/Aprilia) +0,517
    11. Jack Miller (AUS/KTM) +0,551
    12. Raúl Fernández (ESP/Aprilia) +0,732
    13. Johann Zarco (FRA/Honda) +0,748
    14. Miguel Oliveira (POR/Aprilia) +0,776
    15. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) +1,075
    16. Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) +1,129
    17. Joan Mir (ESP/Honda) +1,237
    18. Augusto Fernández (ESP/KTM) +1,415
    19. Takaaki Nakagami (JPN/Honda) +1,439
    20. Álex Rins (ESP/Yamaha) +1,538
    21. Luca Marini (ITA/Honda) +2,163
    22. Franco Morbidelli (ITA/Ducati) +2,191
     
    Postavení na startu

    1. řada: Jorge Martín (ESP/Ducati) 1:50,789 (PL), Aleix Espargaró (ESP/Aprilia) +0,083, Enea Bastianini (ITA/Ducati) +0,086
    2. řada: Brad Binder (RSA/KTM) +0,124, Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) +0,139, Marc Márquez (ESP/Ducati) +0,172
    3. řada: Fabio Di Giannantonio (ITA/Ducati) +0,230, Pedro Acosta (ESP/KTM) +0,341, Álex Márquez (ESP/Ducati) +0,477
    4. řada: Maverick Viñales (ESP/Aprilia) +0,517, Jack Miller (AUS/KTM) +0,551, Raúl Fernández (ESP/Aprilia) +0,732
    5. řada: Johann Zarco (FRA/Honda) +0,748, Miguel Oliveira (POR/Aprilia) +0,776, Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) +1,075
    6. řada: Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) +1,129, Joan Mir (ESP/Honda) +1,237, Augusto Fernández (ESP/KTM) +1,415
    7. řada: Takaaki Nakagami (JPN/Honda) +1,439, Álex Rins (ESP/Yamaha) +1,538, Luca Marini (ITA/Honda) +2,163
    8. řada: Franco Morbidelli (ITA/Ducati) +2,191
     
    První řada zvolila stejné obutí, jezdci mají nasazenou středně tvrdou směs na předním i zadním kole.
     
    Závod právě odstartoval.
     
    1
    Červená světla právě nyní zhasla a první sprintový závod sezóny 2024 je odstartován!
     
    1
    Binder se skvěle odlepil ze čtvrtého místa a do první zatáčky se rval o první místo, nakonec se řadí na druhé. Vedení si i nadále drží Jorge Martin, který však neměl úplně ideální odpich, na brzdách si ale vše pohlídal. Třetí je aktuálně Enea Bastianini, který si udržel pozici ze startu.
     
    1
    Mírně se po startu propadl nováček Pedro Acosta. Španěl aktuálně jede mimo elitní desítku na 11. místě, před námi je ale spousta dalších kol.
     
    1
    Start se nevyvedl ani Marcu Marquezovi, ten se propadl za Jacka Millera a Fabia Di Giannantonia. Takový začátek si Španěl určitě nepředstavoval.
     
    2
    Pořadí po prvním kole: 1. Martin, 2. Binder, 3. Espargaro, 4. Bagnaia, 5. Bastianini
     
    2
    Marc Marquez už se postupně prodrává kupředu. Povedlo se mu předjet jak Di Giannantonia, tak i Millera. Před sebou má nyní menší mezeru, ale jeho tempo vypadá velmi dobře.
     
    2
    Dvojice Martin a Binder si vypracovala menší náskok, třetí Espargaro aktuálně ztrácí necelých pět desetin sekundy. Rozdíly se ale mění každým kolem, stále se dá mluvit o skupině.
     
    2
    Katastrofální kolo pro Millera, ztratil totiž rovnou čtyři pozice. Zdá se, že ani nová sezóna Jacka Millera nezmění. Podobné propady se totiž stávaly prakticky v každém závodě loňské sezóny.
     
    3
    Nedaří se Apriliím týmu Trackhouse Racing. Oliveira se propadl na 15. místo, Raul Fernandez je dokonce na nebodované 18. příčce. Přitom druhý jmenovaný se dokonce účastnil kvalifikace pro nejlepších dvanáct jezdců.
     
    3
    Martin zatím jasně udává tempo, pomaličku si buduju náskok na Bindera. Rozdíl je však stále pouhé tři desetiny. Španěl si ale zdá se komfortně hlídá situaci a jede ve velké pohodě.
     
    4
    Fabio Di Giannantonio dnešní závod nedokončí, ze šestého místa totiž padá.
     
    4
    Marc Marquez zajel absolutně nejrychlejší kolo dnešního závodu a dotáhl pátého Bastianiniho! Španělský jezdec si ve svém prvním závodě na Ducati brousí zuby na podium.
     
    4
    Právě za Marquezem se aktuálně vytvořila mezera, jeho bratr na něj ztrácí necelé dvě vteřiny. Aktuálně tedy můžeme říct, že o vedení bojuje šestičlenná skupina závodníků.
     
    5
    Pořadí po 4. kole: 1. Martin, 2. Binder, 3. Bagnaia, 4. Espargaro, 5. Bastianini.
     
    5
    Nejlepší Hondou je aktuálně jedenáctý Francouz Johann Zarco. Jeho kolegové jsou však mimo body. Spokojenost po dnešním závodě v japonské fabrice určitě nebude.
     
    5
    Binder je dnes hodně při chuti, je totiž doslova nalepený na zadní kolo Martina, o žádný útok se ale zatím nepokusil.
     
    6
    Marc Marquez se dostává před Bastianiniho a je na 5. místě. Další na řadě je Aleix Espargaro.
     
    6
    Na bodech je Fabio Quartararo, aktuálně mu patří 12. místo. S tím ale francouzský jezdec určitě spokojen nebude. Jeho kolegovi Rinsovi patří dokonce až 16. místo. Trápení Japonců nebere konce a nepomáhají ani výhody při testování.
     
    7
    Marc Marquez využil síly své Ducati a po excelentních brzdách do první zatáčky se dostává na 4. místo před Espargara! Španěl je dnes hodně při chuti.
     
    7
    Martin nyní zatáhl za plyn, na druhého Bindera najel sedm desetin sekundy! Jezdec Ducati nenechává nic náhodě a nechce připustit Binderův útok.
     
    7
    Marquez je nalepený na zadním kole Bagnaii, útok na bednu dost možná přijde už za chvíli.
     
    8
    Pořadí po 7. kole: 1. Martin, 2. Binder, 3. Bagnaia, 4. Marquez, 5. Espargaro.
     
    8
    Alex Marquez a Pedro Acosta jedou velmi dobré tempo a postupně stahují vedoucí skupinku. To do konce závodu ale nestihnou.
     
    8
    Marquez byl v jedné ze zatáček dlouhý a využil toho Espargaro, který jej podjel.
     
    9
    Španěl najednou vypadl z rytmu a zdá se, že bedna to pro něj dnes nebude. Těžko dedukovat, zda náhodou příliš nezdeformoval zadní pneumatiku.
     
    9
    Nejlepší desítku uzavírá jezdec KTM Jack Miller. Ten ale nemůže být spokojený, po prvním kole byl totiž pátý. Aktuálně jej poráží týmový kolega Binder i jezdec satelitního týmu a nováček Acosta. Souboj s Acostou bude v letošní sezóně velké téma, talentovaný jezdec si totiž jistě dělá zálusk na místo v továrním týmu.
     
    9
    Špatný víkend zažívá Marco Bezzechi. Zatímco loni bojoval o titul, nyní jede až na 13. místě. Horší Ducati je jen Franco Morbidelli, který se zotavuje po zranění. Jako den a noc.
     
    10
    Marquezovi bedna sice nevyjde, ale při chuti je Espargaro. Aktuálně je totiž nalepený na třetím Bagnaiovi. V posledním kole jel Španěl dokonce o půl sekundy rychleji!
     
    10
    Espargaro už se dostal před Itala, ale byl příliš dlouhý a pozice si tak zase vrátili. Neztratil ale příliš a zdá se, že za chvíli přijde další pokus.
     
    10
    O prvním a druhém místě je zdá se rozhodnuto. Martin má náskok půl sekundy, stejný rozdíl za sebou udržuje i druhý Binder.
     
    11
    Espargaro se na brzdách dostává před Bagnaiu a je na třetím místě!
     
    11
    Bagnaia sice šel v první zatáčce hodně tvrdě na brzdy, ale zůstává čtvrtý. V posledním kole to může být ještě velká bitva o bednu.
     
    12
    Za Marquezem je nalepený Bastianini, zatím ale nedokáže zaútočit. Do konce závodu však už nezbývá mnoho, měl by si pospíšit.
     
    12
    Espargaro ještě dohání druhého Bindera, ale času už je opravdu málo, zbývá necelá polovina okruhu.
     
    12
    Nejlepší Hondou nakonec zdá se bude Joan Mir, který předjel patnáctého Zarca. Francouzovi se něco muselo stát, ještě před pár koly totiž jel ještě jedenáctý.
     
    12
    Šachovnicová vlajka vlaje a Jorge Martin si dojíždí pro plný počet bodů z dnešního závodu! Jako druhý cílovou pásku proťal Brad Binder a třetí je nakonec Aleix Espargaro.
     
    12
    Pro premiérový bod si dojel Pedro Acosta za 8. místo! Skvělý start do královské kubatury pro loňské šampiona kategorie Moto2.
     
    12
    Čtveřice Miller, Bezzecchi, Quartararo a Oliveira sváděla souboj až do poslední zatáčky a do cíle rozjeli s rozdílem pouhých čtyř desetin.
     
    Konec závodu.
     
    Pořadí v cíli

    1. Jorge Martín (ESP/Ducati) 20:41,287
    2. Brad Binder (RSA/KTM) +0,548
    3. Aleix Espargaró (ESP/Aprilia) +0,729
    4. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) +1,625
    5. Marc Márquez (ESP/Ducati) +1,872
    6. Enea Bastianini (ITA/Ducati) +2,322
    7. Álex Márquez (ESP/Ducati) +3,154
    8. Pedro Acosta (ESP/KTM) +4,431
    9. Maverick Viñales (ESP/Aprilia) +6,738
    10. Jack Miller (AUS/KTM) +12,670
    11. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) +12,835
    12. Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) +12,863
    13. Miguel Oliveira (POR/Aprilia) +13,095
    14. Raúl Fernández (ESP/Aprilia) +13,795
    15. Joan Mir (ESP/Honda) +14,096
    16. Johann Zarco (FRA/Honda) +14,840
    17. Álex Rins (ESP/Yamaha) +15,629
    18. Augusto Fernández (ESP/KTM) +17,711
    19. Takaaki Nakagami (JPN/Honda) +22,733
    20. Franco Morbidelli (ITA/Ducati) +23,267
    21. Luca Marini (ITA/Honda) +25,553
    Fabio Di Giannantonio (ITA/Ducati) DNF (17:47:33)

    Libor Novák

    Pořadí v cíli
    • 1. Jorge Martín (ESP/Ducati) 20:41,287
    • 2. Brad Binder (RSA/KTM) +0,548
    • 3. Aleix Espargaró (ESP/Aprilia) +0,729
    • 4. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) +1,625
    • 5. Marc Márquez (ESP/Ducati) +1,872
    • 6. Enea Bastianini (ITA/Ducati) +2,322
    • 7. Álex Márquez (ESP/Ducati) +3,154
    • 8. Pedro Acosta (ESP/KTM) +4,431
    • 9. Maverick Viñales (ESP/Aprilia) +6,738
    • 10. Jack Miller (AUS/KTM) +12,670
    • 11. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) +12,835
    • 12. Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) +12,863
    • 13. Miguel Oliveira (POR/Aprilia) +13,095
    • 14. Raúl Fernández (ESP/Aprilia) +13,795
    • 15. Joan Mir (ESP/Honda) +14,096
    • 16. Johann Zarco (FRA/Honda) +14,840
    • 17. Álex Rins (ESP/Yamaha) +15,629
    • 18. Augusto Fernández (ESP/KTM) +17,711
    • 19. Takaaki Nakagami (JPN/Honda) +22,733
    • 20. Franco Morbidelli (ITA/Ducati) +23,267
    • 21. Luca Marini (ITA/Honda) +25,553
    • Fabio Di Giannantonio (ITA/Ducati) DNF

    Kvalifikace
    • 1. Jorge Martín (ESP/Ducati) 1:50,789
    • 2. Aleix Espargaró (ESP/Aprilia) +0,083
    • 3. Enea Bastianini (ITA/Ducati) +0,086
    • 4. Brad Binder (RSA/KTM) +0,124
    • 5. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) +0,139
    • 6. Marc Márquez (ESP/Ducati) +0,172
    • 7. Fabio Di Giannantonio (ITA/Ducati) +0,230
    • 8. Pedro Acosta (ESP/KTM) +0,341
    • 9. Álex Márquez (ESP/Ducati) +0,477
    • 10. Maverick Viñales (ESP/Aprilia) +0,517
    • 11. Jack Miller (AUS/KTM) +0,551
    • 12. Raúl Fernández (ESP/Aprilia) +0,732
    • 13. Johann Zarco (FRA/Honda) +0,748
    • 14. Miguel Oliveira (POR/Aprilia) +0,776
    • 15. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) +1,075
    • 16. Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) +1,129
    • 17. Joan Mir (ESP/Honda) +1,237
    • 18. Augusto Fernández (ESP/KTM) +1,415
    • 19. Takaaki Nakagami (JPN/Honda) +1,439
    • 20. Álex Rins (ESP/Yamaha) +1,538
    • 21. Luca Marini (ITA/Honda) +2,163
    • 22. Franco Morbidelli (ITA/Ducati) +2,191

    Postavení na startu
    • 1. řada: Jorge Martín (ESP/Ducati) 1:50,789 (PL), Aleix Espargaró (ESP/Aprilia) +0,083, Enea Bastianini (ITA/Ducati) +0,086
    • 2. řada: Brad Binder (RSA/KTM) +0,124, Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) +0,139, Marc Márquez (ESP/Ducati) +0,172
    • 3. řada: Fabio Di Giannantonio (ITA/Ducati) +0,230, Pedro Acosta (ESP/KTM) +0,341, Álex Márquez (ESP/Ducati) +0,477
    • 4. řada: Maverick Viñales (ESP/Aprilia) +0,517, Jack Miller (AUS/KTM) +0,551, Raúl Fernández (ESP/Aprilia) +0,732
    • 5. řada: Johann Zarco (FRA/Honda) +0,748, Miguel Oliveira (POR/Aprilia) +0,776, Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) +1,075
    • 6. řada: Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) +1,129, Joan Mir (ESP/Honda) +1,237, Augusto Fernández (ESP/KTM) +1,415
    • 7. řada: Takaaki Nakagami (JPN/Honda) +1,439, Álex Rins (ESP/Yamaha) +1,538, Luca Marini (ITA/Honda) +2,163
    • 8. řada: Franco Morbidelli (ITA/Ducati) +2,191


    bahis siteleri