Teplice – Liberec 2:0 (kon.) | Hr. Králové – Olomouc 3:1 (kon.)
konec
FC Hradec Králové
3:1 (3:1)
SK Sigma Olomouc
Neděle 05.05.2024, 15:00 • Malšovická aréna, Hradec Králové • FORTUNA:LIGA - Skupina o Evropu • 1 • Semifinále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Vítám všechny fotbalové fanoušky! FORTUNA:LIGA vstupuje do závěrečné fáze sezony 2023/24 – do nadstavby. V příštích 4 týdnech se definitivně rozhodne o titulu, pohárových účastnících, sestupujících či jen o konečných pozicích u těch ostatních. Kromě Plzně mají všichni stále o co hrát. Nikdo nemá nic jistého. To platí i o čtveřici celků ve střední skupině, Skupině o Evropu. Ty totiž hrají o možnost zkusit vybojovat účast v předkolech Evropské konferenční ligy. Stane se tak play-off systémem ve dvojzápasech doma-venku, až zbyde ten poslední, vítěz, jenž se o ono místo střetne s pátým týmem Skupiny o titul. A mise s cílem stát se oním vyvoleným klubem právě startuje i pro FC Hradec Králové, jenž v úvodní fázi Skupiny o Evropu na základě umístění po základní části vyfasoval SK Sigmu Olomouc a jako hůře postavený celek začíná dvojzápas na domácím hřišti. Kdo si vybojuje lepší pozici do odvety?
     
    FC Hradec Králové

    Hradec patří mezi příjemná překvapení jarní části FORTUNA:LIGY, jelikož z 11 utkání, které po zimní přestávce odehrál, prohrál pouze 2, s oběma pražskými S. Počáteční remízová série se zlomila až po 4 zápasech v důležitém derby s Pardubicemi, následovala výsledkově přijatelná porážka Letné, aby votroci poté zvítězili ve 3 duelech za sebou a nejen definitivně utekli z dosahu záchranářských bojů, ale dokonce si s předstihem zajistili umístění do 10. místa po základní části a tudíž účast ve střední skupině, v níž se bude letos bojovat o možnost postupu do předkola Evropské konferenční ligy. Navíc hlavně v domácích zápasech se pod trenérem Davidem Horejšem, který nahradil pro zdravotní problémy rezignujícího Václava Kotala, prezentovali aktivní hrou dopředu, což potěšilo fanoušky. Na hřištích soupeřů hrají spíše účelně, ale přináší to bodové zisky. Naposledy v Liberci byli minimálně vyrovnaným soupeřem a měli dvě velké příležitosti k zisku čtvrtého vítězství za sebou, takhle z toho byla aspoň čtyřzápasová série bez porážky. Ta však v posledním kole základní části doma se Slavií skončila, ale i proti favoritovi Východočeši měli pasáže, v nichž ukazovali, že dokážou hrát fotbal i s takovým soupeřem. Výsledkem bylo 9. místo v tabulce, které přisoudilo do play-off dvojice ve Skupině o Evropu Olomouc. Té mají co vracet, navíc by mohli být z poslední doby v lepším psychickém rozpoložení. Bude to hrát roli?

    I v této sezoně mají v Hradci velký problém s produktivitou. Za 30 kol zvládli nastřílet pouze 32 branek (z toho 23 doma), což je řadí na 12. místo v lize v tomto ohledu, navíc jen těsně před zbylé celky pod nimi. Nejlepším střelcem současného týmu, pokud se takto honosně může nazývat 5gólový hráč, je útočník Daniel Vašulín. Václav Pilař je naopak nejlepším nahrávačem s 5 asistencemi. Nejtrestanějším mužem je záložník a kapitán mužstva Petr Kodeš, viděl již 9 žlutých karet. Celý tým pak celkem 78 žlutých karet, což je 3. nejvyšší počet v lize. Na druhou stranu Hradec je jedním z pouhých 2 celků, které dosud všechna ligová utkání v sezoně dohrál v plném počtu, a to vůbec nebývalo zvykem. Pevnou pozici mezi tyčemi převzal v zimní přípravě Adam Zadražil, při 11 startech na jaře již zvládl vychytat 6 čistých kont a stal se opravdovou oporou. Takovou, že z brankářů s minimálně 10 odchytanými zápasy má nejnižší průměr inkasovaných gólů na zápas i nejvyšší úspěšnost zásahů, navíc dosáhl na nejdelší sérii neprůstřelnosti ze všech v celém ročníku, před týdnem se zastavil na 365 minutách. Celkem 26 mužů se zatím v tomto ročníku objevilo na trávníku a nikdo z nich nenastoupil do všech zápasů. Tresty za žluté karty o tuto výsadu připravily obránce Jakuba Klímu, záložníky Jakuba Kučeru a Petra Kodeše a útočníka Daniela Vašulína. Hlavním trenérem je od konce února David Horejš, jenž nahradil pro zdravotní problémy odstoupivšího Václava Kotala a je tak již třetím šéfem hradecké lavičky v ročníku.

    Bilance Hradce v ligové sezoně 2023/24:
    30 zápasů, 9 vítězství, 10 remíz, 11 porážek, skóre 32:38, 37 bodů a 9. místo v tabulce FORTUNA:LIGY.

    Posledních 5 ligových utkání:
    Hradec–Slavia 1:2
    Liberec–Hradec 0:0
    Hradec–Slovácko 1:0
    Teplice–Hradec 0:1
    Hradec–Karviná 2:1
     
    SK Sigma Olomouc

    Olomouc za to, že nemusí hrát o záchranu, vděčí úvodu celé sezony, jelikož polovinu celkově nahraných bodů získala v prvních 8 kolech, během nichž hned 6× vyhrála a naháněla Spartu, Slavii i Plzeň. Jenže po říjnové reprezentační přestávce naopak přišla série 12 utkání, kdy zvítězila pouze jednou. Tím se propadla do středu tabulky a musela se začít dívat nejen pod sebe, ale také řešit velkou nespokojenost fanoušků s celkovým fungováním klubu a osobou klubového ředitele. Z potenciálních problémů ji vysvobodila výhra v Ostravě, čímž oživila naděje na posun do Skupiny o titul, ale v závěrečných 6 kolech už porazila pouze Jablonec, ačkoliv se střetla hned se 3 celky ze dna tabulky. Senzační bod z Edenu v předposledním kole jí pak v celkovém součtu zajistil výhodu domácí odvety v první fázi Skupiny o Evropu, jelikož ji udržel na 8. místě před Hradcem díky lepším vzájemným zápasům. A právě Hradec je prvním soupeřem, který dělí Hanáky od možnosti porvat se o místo v pohárové Evropě. Otázkou je, v jaké psychické pohodě po nepříliš dobrých výsledcích z poslední doby jsou?

    Sigma sice na první pohled neměla příliš velký problém s produktivitou, ale otázkou je, co by dělala, kdyby neměla útočníka Lukáše Juliše? Právě jeho góly stojí za většinou olomouckých výher, nastřílel jich celkem 11 a je s obrovskou převahou nejlepším střelcem mužstva. Ovšem naposledy se trefil v půlce března při porážce v Mladé Boleslavi. Od té doby mlčí a teď bude dokonce úplně chybět kvůli trestu za žluté karty. To v gólových přihrávkách je situace mnohem vyrovnanější, což je pro tým dobře. Hned trojice hráčů má po 5 asistencích, ale krajní obránce Ondřej Zmrzlý to stihl ještě během podzimu, než ho koupila Slavia. Záložníci Redim Breite a Martin Pospíšil na to potřebovali celou sezonu. Nejtrestanějším mužem kádru je další záložník Jan Vodháněl s 8 žlutými a 1 červenou kartou. Celý tým ale obdržel pouze 66 žlutých karet, což je lepší ligový průměr. Jenže k tomu se přidalo i 5 vyloučení, což je pro změnu 3. nejvyšší počet v soutěži. Co je další týmový problém, jsou brankáři. Za celou sezonu Olomouc nenašla stabilní spolehlivou jedničku a inkasuje poměrně dost branek. V průběhu celého ročníku se mezi tyčemi vystřídali 3 gólmani, každý odchytal aspoň 8 zápasů, ale nikdo nevyčnívá. V současnosti stráží branku mladík Tadeáš Stoppen, hrál všechny dubnové zápasy, celkem jich má v tomto ročníku právě 8 a v nich dosáhl jedné vychytané nuly. Už 32 hráčů zasáhlo v dresu Sigmy do této ligové sezony a jeden z nich má dokonce start v každém utkání ročníku, je jím záložník Filip Zorvan. Hlavním trenérem týmu je Jiří Saňák, který po odvolání Václava Jílka na konci února postoupil z pozice asistenta zpočátku jako dočasný trenér, ale víme, jak to s dočasnostmi obvykle bývá.

    Bilance Olomouce v ligové sezoně 2023/24:
    30 zápasů, 10 vítězství, 7 remíz, 13 porážek, skóre 40:45, 37 bodů a 8. místo v tabulce FORTUNA:LIGY.

    Posledních 5 ligových utkání:
    Olomouc–Sparta 1:4
    Slavia–Olomouc 2:2
    Olomouc–Jablonec 1:0
    Zlín–Olomouc 3:2
    Olomouc–Pardubice 0:2
     
    Vzájemné zápasy

    V soutěžích samostatného Česka se Hradec a Olomouc střetli v lize přesně 30×, dalších 5 utkání bylo přípravných. Zajímavé je, že se dosud nikdy nepotkaly v samostatném českém poháru. V oněch 30 ligových duelech je historicky výrazně úspěšnější Sigma se 14 vítězstvími, votroci se radovali z 8 výher, 8 soubojů skončilo remízou. Ovšem od návratu Východočechů do nejvyšší soutěže je situace jiná. 6 zápasů a jen jediný úspěch Sigmy, 2 úspěchy Hradce a 3 remízy. Obě hradecké výhry přišly v mladoboleslavském azylu a dokonce s vychytanou nulou. Výhra Hanáků je z loňského září, z historicky prvního večerního zápasu v nové Malšovické aréně, kde se oba celky střetly pod vedením svých prvních sezonních trenérů a ač šli domácí poměrně rychle do vedení gólem Ladislava Krejčího, před přestávkou vyrovnal Ondřej Zmrzlý a kolaps v závěrečné čtvrthodině, bohužel u votroků v ročníku zdaleka ne jediný, orámovali svými trefami Jan Vodháněl a Lukáš Juliš. Únorová odveta na Andrově stadionu pak byla zcela vyrovnaná a žádný gól nepřinesla. Hradečtí tak čekají na vítězství nad tímto soupeřem již 3 ligové zápasy a téměř 2 roky. Změní se to?

    Posledních 5 vzájemných zápasů:
    Olomouc–Hradec 0:0 (17. 2. 2024)
    Olomouc–Hradec 1:1 (13. 1. 2024, Tipsport Malta Cup)
    Hradec–Olomouc 1:3 (3. 9. 2023)
    Olomouc–Hradec 2:2 (12. 2. 2023)
    Hradec–Olomouc 1:0 (28. 8. 2022)
     
    Ohlasy před zápasem

    Stanislav Hejkal, asistent trenéra Hradce
    Olomouc drží svůj systém, kterým se prezentovala už za trenéra Jílka. Proti Spartě hrála v rozestavení 5-3-2, uvidíme, zda ho použije i proti nám. Chybějícího Juliše nejspíš nahradí Zifčák, který bude chtít ukázat, že do sestavy patří, takže nepočítám, že by to pro soupeře mělo být nějaké velké oslabení. Současně chci připomenout, že jsme Sigmu v letošním ročníku ještě neporazili. Doma jsme s ní prohráli, na Maltě i na jaře jsme s ní remizovali, takže je nejvyšší čas vyhrát.

    Daniel Kaštánek, záložník Hradce
    Myslím, že toho pan Saňák příliš mnoho změnit nemohl, neměl na to ani dost času, ta doba byla příliš krátká. Podle mě tak Sigma bude hrát podobně jako na jaře. Hlavní je ale to, že to podstatné bude záležet na nás, ne na soupeři. Ten sice přijede bez nejlepšího střelce, což je pro ně určitě ztráta, ale jsem si jistý, že kádr mají dostatečně kvalitní na to, aby ho dokázali nahradit. Nesmíme tedy podlehnout tomu, že Juliš nehraje, musíme se pečlivě připravit a podat co nejlepší výkon.

    Jiří Saňák, trenér Olomouce
    S Hradcem jsme hráli v sezoně třikrát, pokaždé byl ale u toho trenér Kotal (což není pravda – pozn. autora onlajnu). Teď je tam jiný realizační tým, který vyznává i trochu jiný způsob hry. Hráče sice známe, ale každý trenér má logicky trochu jiné principy. Zejména v domácích podmínkách je Hradec velmi nebezpečný. Jsou tam zarputilí hráči, také standardní situace mohou hrát důležitou roli. Uznáváme sílu soupeře. Ve střední skupině ale všechno skončilo v nějakých čtyřech bodech. Takže si myslím, že tam není žádný jasný favorit.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Hradec Králové: Zadražil – Klíma, Kodeš (C), K. Spáčil – Harazim, Kučera, Dancák, Horák – P. Juliš, Pilař – Vašulín.
    Náhradníci: Vízek, Knobloch – Čmelík, Pudhorocký, Hais, Kaštánek, Čech, Koubek.
    Trenér: David Horejš

    SK Sigma Olomouc: Stoppen – Chvátal, Pokorný, Matys, Uriča – Ventúra, Breite (C) – Vodháněl, Pospíšil, Šíp – Zifčák.
    Náhradníci: Digaňa – Elbel, Zorvan, Muritala, Singhateh, Beneš, Langer.
    Trenér: Jiří Saňák

    Rozhodčí: Radina – Kotík, Pochylý.
     
    Proti minulému týdnu jsou v hradecké sestavě 2 změny. Na hrot se po vypršení karetního trestu vrací Daniel Vašulín, pod ním bude místo Lukáše Čmelíka operovat od začátku Petr Juliš. Sigma nahradila potrestaného Lukáše Juliše Jáchymem Šípem, ale na hrotu zůstane osamocený Pavel Zifčák, po zranění se vrací do zálohy Jan Vodháněl a od začátku bude hrát také Denis Ventúra, který v posledních duelech naskakoval jen z lavičky.
     
    Na chvilku se ještě spustilo zavlažování, protože v Hradci Králové je oblačno, 23 °C a slabý západní vítr. Otázkou je, jestli se v průběhu zápasu neukáže nějaká menší bouřka, podle meteorologů mohou po zbytek neděle na východě Čech vznikat.
     
    Oba celky jsou nastoupeny na hrací ploše. Hradečtí ve své tradiční černo-bílé kombinaci, Sigma taktéž v obvyklé modré barvě.
     
    Výkop do prvního poločasu mají hosté.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    První pokus o přenesení hry k levé straně zastavil hlavou Harazim, hosté vhazují.
     
    2
    Pospíšil s Ventúrou se snažili uvolnit poblíž pokutového území, ale nepodařilo se jim to. Přihrávka dozadu vyústila v pas do vápna, kde ale kromě Zadražila nikdo nebyl.
     
    3
    Šíp předskočil váhajícího Klímu a opět dostal hosty k míči. Ti jsou v úvodu výrazně aktivnější.
     
    4
    Náznak postupu votroků středem, Vašulínovi běžel po pravé ruce volný Pilař, ale přihrávku zastavil stínující protihráč.
     
    5
    Hradec je poprvé v zápase s míčem u nohy na polovině soupeře. Hned z toho byl dobrý centr Harazima na penaltu, tam ale nikdo z domácích nenaběhl.
     
    5
    A domácí se rychle dostali znovu k míči, Vašulín si ho ve středu pole potáhl, napřáhl z 25 metrů, ale po zemi minul asi o 3 metry.
     
    6
    Dobrý průnik Pilaře nejprve podél postranní, poté i podél brankové čáry, jeho přihrávka na malé vápno ale byla zastavena dobře postaveným obráncem.
     
    6
    Ošemetná situace na druhé straně po nepřesné přihrávce Kodeše a rychlém protiútoku se zničehonic ocitl po individuální akci a dvou kličkách ocitl sám před Zadražilem Vodháněl, ale v nepohodlné pozici zakončoval pouze do padajícího brankáře, který vyráží na roh!
     
    7
    Centr z rohového kopu také nevypadal špatně, ale Východočeši si s ním poradili.
     
    8
    Nákop do levého křídla, hnal se za ním Šíp, ale bylo to pro něj příliš dlouhé.
     
    9
    Vašulín si chtěl pustit na lajně míč podél obránce, to se sice nepovedlo, ale vzápětí Matys nehezky přejel Pilaře a okamžitě dostává žlutou kartu.
     
    10
    Následoval trestný kop z pravé strany a centr do prostoru mezi penaltou a hranicí vápna, Pilařův míč však Vašulín podskočil a od dalšího domácícho hráče se odrazil daleko vedle branky.
     
    11
    Chvátal přišlápl u lajny Juliše, tentokrát to rozhodčí řeší jen domluvou.
     
    12
    Harazim dlouho čekal s vhazováním na pravém křídle, ale domácí okamžitě míč ztratili.
     
    13
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Nenápadná akce končí vedoucím gólem Sigmy! Denis Ventúra na půlce napřáhl k pasu na hranici pokutového území, kam si za obránce zaběhl JÁCHYM ŠÍP a nečekaně jemnou hlavičkou přehodil vyběhnutého Zadražila a umístil míč přesně k levé tyči!
    Asistence: Denis Ventúra.
    13. Jáchym ŠÍP - 0:1
     
    14
    Hradec chtěl rychle odpovědět, ale nejprve se z levé strany do vápna neprobil Juliš, následně přihrávku od pravé lajny nezpracoval ideálně Pilař, s Ventúrou na zádech upadl, ale toto penalta opravdu není.
     
    15
    Dancák v souboji na dlouhou nohu fauloval Pospíšila, čímž končí další útočný pokus votroků.
     
    16
    Hradeckým hapruje kombinace, hráči se neukazují, takže Kodeš musí pouze nakopávat.
     
    17
    Pilař se dostal k míči ve středu pole, napřáhl ze střední vzdálenosti a jeho pokus byl sražen na rohový kop.
     
    18
    Z rohového kopu už ale domácí nezahrozili.
     
    19
    Teď už ale velkou šanci měli! Dancákův křížný pas sklepl hlavou Harazim výborně Julišovi, jenž ale míč pořádně nezasáhl, takže zamířil jednak slabě, jednak těsně vedle, Stoppen ale pro jistotu zasáhl.
     
    20
    Juliš tentokrát zajímavě centroval z pravé strany na zadní tyč, Pokorný tam odehrával z první míč na roh a div že si nedal vlastní gól.
     
    20
    Hradec Králové právě vstřelil branku!
    Z rohu už se domácí prosazují a vyrovnávají! Situaci ihned po centru sice ještě s vypětím všech sil zvládli, ale míč se dostal před vápno k Petru Julišovi, jenž si to srovnal na utěšenou střelu, ta sice letěla asi metr vedle levé tyče, ale trefila do hrudi obránce Juraje Chvátala, od něhož se míč odrazil do sítě, takže vlastní gól Olomouce!
    20. Juraj CHVÁTAL - 1:1
     
    22
    Další akci Hradce zastavuje zdvižený praporek asistenta.
     
    23
    Hradec se vyrovnáním dostal na koně a je aktivnějším týmem.
     
    25
    Horák nabíhal na Dancákův pas, ale hlavičkový souboj vyhrál Chvátal. Následoval dobrý Pilařův centr od levého praporku na zadní tyč, Stoppen se ale natáhl a zachytil míč do rukavic.
     
    26
    Horák na půlce faulován Vodhánělem, který se sám lehce zranil a dost možná bude muset střídat.
     
    27
    Černo-bílí jsou usazeni na polovině soupeře, křížný pas do levého křídla se ale tentokrát neujal.
     
    28
    Juliš pronikl z levé strany do vápna, ale obránce neobešel, takže zasekl a domácí to zkouší znovu.
     
    29
    Šíp se rozběhl na levé straně, ale Harazim zvládl sprinterský souboj a získal míč zpět.
     
    29
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc:
    ze hřiště odchází Jan Vodháněl, přichází Filip Zorvan.
     
    30
    Zorvan se hned dostal do akce na levé straně, když převzal přihrávku od Šípa, ale centrem do vápna našel pouze připraveného Spáčila.
     
    31
    Dlouhou dobu klečel na útočné polovině Vašulín, rozhodčí nechával ve hře pokračovat, což se divákům vůbec nelíbilo. Vašulín až teď odkulhal za čáru k ošetření.
     
    32
    Klíma v hlavičkovém souboji uhlídal pas na Šípa, sklepnutý míč ale hosté získali a vhazují.
     
    32
    A byla z toho nebezpečná příležitost! Po ťukanci na levé straně se míč dostal na střed k Breitemu, před kterým se to rozestoupilo, takže si olomoucký kapitán popoběhl, napřáhl zhruba z 25 metrů a skákavým pokusem asi o metr minul levou tyč.
     
    33
    Pilař v náběhu na pravém křídle, ale centr od brankové čáry se mu nepovedl, poslal ho přímo na tribunu.
     
    34
    Po faulu Kodeše na Zifčáka měli hosté trestný kop z levé strany, Pospíšil rozehrál, míč se k němu vrátil a poté vyslal od lajny pěkný centr, ten si obrana pohlídala.
     
    35
    Pravděpodobně Zorvan se snažil vymodlit si penaltu, rozhodčí to prokoukl a ukazuje mu, ať rychle vstává.
     
    36
    Breite v přetlačované poslal na zem Vašulína. Po rozehrávce a dobré práci Vašulína se u soupeřova vápna odhodlal ke střele z otočky Juliš, výrazně minul.
     
    37
    Ventúra vysílal obloučkem dopředu Breiteho, Kodeš situaci pohlídal a Zadražil rozehrává.
     
    38
    Horák na levé straně faulován Chvátalem, což bylo štěstí, protože přihrávka na něj byla špatná. Z trestného kopu Pilaře mohlo zahrozit, míč letěl do malého vápna, ale tam byl připravený Stoppen.
     
    39
    Po delší době střela na branku, opět se ve středu pole ocitl osamocený Breite, Zadražilovi ale mířil míč přímo do rukavic.
     
    40
    Vzápětí se do stoprocentní šance řítil Pilař, ocitl se za zády stopera, Stoppen proti němu ale výborně vyběhl a Pilař ho nedokázal přehodit!
     
    41
    Vzápětí se do další příležitosti prodíral neúspěšně Vašulín,na druhé straně se pak píská nedovolený zákrok Harazima na Pospíšila.
     
    41
    Pospíšilův centr z trestného kopu letěl k zadní tyči, kde úřadovaly dlouhé ruce Zadražila.
     
    42
    Hradec Králové právě vstřelil branku!
    Votroci otáčí skóre a jdou poprvé do vedení! Po obrovské chybě Sigmy v rozehrávce se míč dostal na pravé straně DANIEL VAŠULÍN, navedl si míč do volného středu a vystřelil. A jak se mu to možná nepovedlo úplně podle představ, možná právě proto překvapil Stoppena natolik, že brankář nedokázal zasáhnout a míč doskákal do sítě! 6. gól Daniela Vašulína v ročníku.
    Bez asistence.
    42. Daniel VAŠULÍN - 2:1
     
    44
    Hradec Králové právě vstřelil branku!
    Další chyba hostů je znovu ihned potrestána! Tentokrát na půlce ztratil míč Zorvan, do volného prostoru se rozběhl s míčem DANIEL HORÁK a ačkoliv se jednalo o situaci 3 na 2, rozhodl se zakončit sám a z hranice vápna zamířil přesně mimo dosah Stoppena! První gól Daniela Horáka po 5 měsících a 5. v sezoně!
    Bez asistence.
    44. Daniel HORÁK - 3:1
     
    45
    Domácí jsou při chuti, Kučeru ale tentokrát udržel na zádech jeden ze stoperů a nedovolil mu dostat se k míči.
     
    Hlavní rozhodčí nastavuje 3 minuty.
     
    45+1
    V ponechané výhodě si Zifčák neporozuměl s Vodhánělem a poslal mu míč do prostoru, kam se Vodháněl nerozběhl.
     
    45+2
    Pospíšil si chtěl narazit míč se Šípem, to se sice nepovedlo, ale míč se dostal na druhou stranu k Zorvanovi, jenž se na půlkruhu otočil a poslal míč přesně do koše Zadražila.
     
    45+3
    Vašulín v souboji na pravém křídle fauloval Uliču, takže hosté stráví na míči drtivou většinu nastaveného času.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Do prvního poločasu vstoupila zpočátku lépe Olomouc, ale v době, kdy domácí přebírali otěže hry, se hosté z nenápadné akce prosadili, když ve 13. minutě Jáchym Šíp šikovnou hlavičkou přehodil z hranice vápna vyběhnutého Zadražila. Votroci se ale nenechali srazit a již za 7 minut dokázali vyrovnat, ač tedy se štěstím. Ránu Petra Juliše po rohovém kopu si totiž do sítě srazil obránce Juraj Chvátal. Hradec byl i nadále při chuti, ale cestu k brance nacházel těžko, navíc se musel mít neustále na pozoru, jelikož soupeř zkoušel střelbu ze střední vzdálenosti, činil se hlavně Breite. 5 minut před koncem poločasu se zničehonic ocitl za obranou Pilař, výborně vyběhnutého Stoppena ale zblízka nepřehodil a zdálo se, že se do kabin půjde za nerozhodného stavu. Jenže 2 velké chyby Sigmy v rozehrávce potrestali slepenými trefami zpoza vápna Daniel Vašulín a po úniku středem Daniel Horák a najednou je situace úplně jiná. Hradec má po 45 minutách úvodního zápasu souboj s Olomoucí rozehraný skvěle a vede 3:1.
     
    Statistiky prvního poločasu

    Držení míče 55 %:45 %
    Střely na branku 4:4
    Střely mimo 4:1
    Zablokované střely 1:0
    Rohové kopy 2:1
    Ofsajdy 1:0
    Fauly 8:6
    Žluté karty 0:1
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:05 a výkop budou mít domácí.
     
    Olomouc si do druhého poločasu nachystala hned dvojí střídání.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc:
    ze hřiště odchází Denis Ventúra, přichází Štěpán Langer,
    ze hřiště odchází Martin Pospíšil, přichází Ebrima Singhateh.
     
    46
    Hradečtí se dostali k pravému praporku, ale od něj se postupně propřihrávali až k vlastnímu brankáři.
     
    47
    Breite lehce přišlápl na půlce Pilaře, je pískáno.
     
    48
    Harazim se protáhl až k brankové čáře, postupoval podél ní až téměř k malému vápnu, zpětnou přihrávku odkopl dobře postavený Pokorný.
     
    49
    Harazim byl opět chvíli volný na pravém křídle, ale tentokrát vracel hru před vápno, kde nakonec spoluhráči míč ztratili. Do brejku se vydal Singhateh, na pravé straně tancoval nad míčem, až poslal centr do země nikoho.
     
    50
    Východočeši ztratili lacino míč při rozehrávce, ale Zorvan nic nevymyslel a Matys v nouzi jen odkopával míč dopředu, kde nikdo nebyl.
     
    51
    Domácí se ale k ničemu nedostali ani přes půlminutovou snahu.
     
    52
    Zadražil skvěle zpacifikoval nebezpečný pas na nabíhajícího Zifčáka a založil akci, z níž dosáhl Hradec třetího rohového kopu.
     
    53
    Klíma mohl dát při svém 150. ligovém startu premiérový ligový gól! Pilařův centr z rohu k němu propadl, ale hradecký stoper z malého vápna přestřelil!
     
    54
    Vzápětí další gólovka votroků, kterou měl po centru zprava na zadní tyč a sklepnutým míčem zpátky na přední Juliš! Střílel z první z úhlu, ale Matys se stačil vrátit do správného postavení a tečoval míč tak, že střela skončila na pravé tyči! Rohový kop.
    54. Tyč olomoucké branky zazvonila poté, co zakončoval Petr Juliš
     
    55
    Odražený míč po rohovém kopu napálil z velké dálky Dancák, ale výrazně minul.
     
    56
    Vašulín na pravém křídle otřel míč o Matyse, rohový kop.
     
    57
    Pilařův centr z rohu Vašulín hlavičkoval, ale jen za sebe. Ovšem Horákův pas vracel před branku hlavou Harazim, Stoppen byl na malém vápně připravený.
     
    58
    Zmatky v domácí obraně, hosté vybojovali odražený míč, Langrovu přihrávku do malého vápna hrál před brankářem Spáčil, ale Hradec se musí dál bránit.
     
    59
    Tlak Sigmy končí až šlapákem Singhateha.
     
    59
    Kučera vyslal dopředu Juliše, ten u brankové čáry s Horákem vymotal situaci, Horák posílal nebezpečný míč před branku, zakončoval Kučera, Stoppen byl pozorný.
     
    60
    Langer nezkrotil míč dobře a Zorvan se zlobí, že nedostal přihrávku včas.
     
    61
    Spáčil se zlobí, ale vhazovat budoz na vladtní polovině Hanáci.
     
    62
    Pilař zazadu dostoupil k Zorvanovi a sebral mu míč od nohy.
     
    62
    Harazim pravou stranou prošel až k rohu pokutového území, kde napřáhl a ranou na zadní tyč pořádně protáhl Stoppena, ten nakonec zasahovat nemusel.
     
    63
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Petr Juliš, přichází Lukáš Čmelík.
     
    63
    Čerstvý Čmelík hned vyrazil volným pravým křídlem a nabízel míč před branku Vašulínovi, je z toho rohový kop.
     
    64
    Centr z rohu tentokrát letěl na první tyč, Dancák ještě vracel míč do ohně, ale je z toho brejk, ten však hosté proti přesile vracejících se hráčů nezvládli.
     
    65
    Po následném nákopu byl Vašulín v ofsajdu.
     
    65
    Olomoučtí kombinují na půlce i s brankářem a hledají cestu blíže k brance.
     
    66
    Matys podklouzl na půlce, takže přihrávku odehrál v nouzi a odevzdal míč soupeři, ten však, pravděpodobně sportovně, rychle vrací míč zpět.
     
    67
    Trestný kop hostů od středového kruhu, u míče Zorvan.
     
    67
    Rorvanův pas do vápna domácí ubránili, ale míč se dostal na půlkruh k Šípovi, jehož rána z první trefila prvního vybíhajícího protihráče.
     
    68
    Chvátal centroval do špatného prostoru, čehož domácí využili k rychlému přechodu na útočnou polovinu.
     
    68
    Čmelík se na pravé straně obtočil kolem Uričy a postupoval k brance, rozhodl se vypálit a Stoppen měl obrovské problémy, likvidoval jeho ránu až nadvakrát! Rohový kop.
     
    69
    A další gólovka z rohu! Pilařův centr zakončoval hlavou v ideální pozici osamoceně skákající Kodeš, Stoppen byl ale na zemi včas!
     
    70
    Klíma se Šípem se vzájemně drželi za dres při sprinterském souboji, rozhodčí si vybral, že fauloval Šíp.
     
    71
    Spáčilovi se na chvilku otevřel prostor na střelu z dálky, ale dal si míč v rozohodující chvíli daleko od nohy, takže Singhateh stačil přiběhnout a ránu zablokovat.
     
    72
    Klíma dobře zapracoval na pravé straně, ale Stoppen včas vystartoval z branky a uklidňuje situaci.
     
    73
    Langer si nabíhal dopředu k pokutovému území, ale Zorvanovu přihrávku výborně odclonil Dancák.
     
    74
    Narážečka Chvátalovi nevyšla, od spoluhráče totiž dostal míč zpátky do prostoru, kam nemohl doběhnout, ani kdyby měl turbo.
     
    74
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Daniel Vašulín, přichází Matěj Koubek.
     
    Dnešní utkání sleduje 6 529 diváků.
     
    75
    Singhateh se rozbíhal na dlouhý pas z vlastní poloviny, ale byl tak zaměstnán soubojem se Spáčilem, že si nevšiml, kam přesně míč letí a byl trefen do zad.
     
    76
    Harazim vysunul k brankové čáře Čmelíka, jeho přihrávka je sražena na roh.
     
    77
    Další zajímavá šance Hradce z rohového kopu! Centr Pilaře na penaltě poslal Klíma hlavou za levou tyč, kde byl zcela osamocený Spáčil a byl nastalou situací tak překvapený, že hlavičkoval nad branku!
     
    77
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc:
    ze hřiště odchází Jáchym Šíp, přichází Yunusa Muritala.
     
    77
    Zorvan pálil z 25 metrů, trefil ale prvního protihráče před sebou.
     
    78
    Nedovolený zákrok domácích na útočné polovině, budou se opět bránit.
     
    79
    Chvátal poslal míč do vápna Zifčákovi, ten se dokázal se Spáčilem na zádech otočit a vystřelit, ovšem nikoliv mimo dosah Zadražila, pro kterého šlo o poměrně jednoduchý zákrok.
     
    80
    Ztráta míče na útočné polovině, ale hosté brejk k ničemu nedotáhli, i proti, že Zorvan přihrával Singhatehovi do ofsajdu.
     
    81
    Hradečtí hrají daleko od své branky a snaží se hlavně držet míč. To se jim po drobné komplikaci na půlící čáře daří.
     
    82
    Pilař z pravé strany viděl na levém křídle rozběhnutého Horáka, avšak poslal mu příliš dlouhý pas.
     
    83
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Václav Pilař, přichází Petr Pudhorocký.
     
    83
    Zifčák se dostal k míči odraženému se zouboje ve středu pole, poslal pas doleva, špatně postavený asistent nemohl posoudit těsnou ofsajdovou situaci, takže Singhateh si postupně navedl míč na střelu z úhlu, ale poslal ji jen do náruče stojícího Zadražila.
     
    84
    Horák sice na levé straně uzavřel situaci po sraženém centru, ale neriskuje a domácí drží míč na útočné polovině.
     
    85
    Čmelík si dal po pravé lajně 40metrový sprint s míčem, ale přes Langera se k ničemu nedostal a Stoppen bude odkopávat.
     
    86
    Pudhorocký na zemi po kontaktu na půlce, je pískáno.
     
    87
    Pudhorocký si naváděl míč středem, místo střely překvapil všechny zajímavou přihrávkou do strany Harazimovi, jeho nabídku Kučerovi odehrál v poslední chvíli přiskakující obránce.
     
    88
    Obrana votroků zatím funguje velmi dobře a nepouští soupeře do žádného většího tlaku. Dokonce je tu další drobný faul olomouckých a trestný kop domácích z pravé strany.
     
    89
    Pudhorockého centr na vápno hlavičkoval Klíma, Harazim donutil Zorvana hrát na hřišti, ale nakonec ho fauloval.
     
    89
    Harazim za následnou kočkovačku se Zorvanem a ohnání se dostává žlutou kartu.
     
    90
    Pudhorocký opět v akci, proběhl se do levého rohu vápna, kde však přes dva protihráče neodcentroval a následně zahrál rukou.
     
    Hlavní rozhodčí nastavuje 3 minuty.
     
    90+1
    Horák nešikovně srazil Zifčáka po vhazování, je pískáno. Trestný kop hostů od střídačky.
     
    90+1
    Zorvanův centr si bránící hráči pohlídali.
     
    90+2
    Nebezpečný průnik Singhateha s Muritalou, už se zdálo, že se proti přesile probijí ke střele, až se do věci vložil Klíma a vypích míč do bezpečí.
     
    90+2
    Na pravé lajně Harazim nestihl míč ve hřišti, ale Kučera zůstává sedět u středového kruhu a musí být ošetřen. Drží se za levé koleno.
     
    90+3
    Kučera pomalu odkulhává ze hřiště, vypadá to na silnou křeč.
     
    90+3
    Muritala sice skákal hodně vysoko na pas z vlastní půlky a prodlužoval ho hlavou dál, ale v době kopu byl v ofsajdu.
     
    90+4
    Čmelík si fantastickou prací u pravého praporku vykoledoval faul Matyse.
     
    90+5
    Pudhorocký poslal míč do pokutového území, ale míč se odrazil ven a protože ho Dancák hned nedostihl, zní závěrečný hvizd.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Pokud někdo čekal, že po změně stran zavelí Sigma s vědomím dvoubrankové ztráty k náporu, nemohl se více mýlit. Možná chtěla, ale proti velmi dobře organizovanému Hradci se absolutně nedokázala prosadit a za celých 45 minut vyslala pouze 2 spíše propagační střelecké pokusy, s nimiž si Zadražil v poklidu poradil. Hradec měl po většinu doby stále více ze hry a vytvořil si několik gólovek. Hrozil ze hry i z rohových kopů, ale velké šance neproměnili z malého vápna Klíma, tečovanou střelou z úhlu Juliš, tu zastavila tyč, střídající Čmelík po samostatném průniku, ani z rohových kopů hlavičkující Kodeš se Spáčilem. Hradec tak vítězí v prvním zápase první fáze play-off Skupiny o Evropu nad Olomoucí pouze 3:1. Má do odvety skvělou výchozí pozici a bude doufat, že ho to množství neproměněných šancí nakonec nebude mrzet.
     
    Statistiky utkání

    Držení míče 56 %:44 %
    Střely na branku 7:6
    Střely mimo 8:1
    Zablokované střely 3:2
    Rohové kopy 8:1
    Ofsajdy 2:2
    Fauly 17:14
    Žluté karty 1:1
     
    Odveta na Andrově stadionu je na programu v neděli 12. 5. od 15 hodin a pokud chce Olomouc pomýšlet na zvrat a postup do další fáze, bude muset v domácím prostředí předvést úplně jiný výkon než dnes v Hradci. To Hradec pod Davidem Horejšem pokračuje v herním progresu, konec sezony ho zastihl ve velmi dobré formě a má velmi blízko k tomu, aby i ve třetí sezoně od návratu do nejvyšší soutěže skončil v horní polovině konečného pořadí. Z Malšovické arény je to vše, děkuji za pozornost. (17:17:46)

    Libor Štěpán

    Branky: 20. Chvátal (vla.), 42. Vašulín, 44. Horák – 13. Šíp (Ventúra)

    Karty:   89. Harazim (HKR) – 9. Matys (OLO)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 7:6. Střely mimo: 8:1. Rohy: 8:1. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 17:14.
    FC Hradec Králové: Zadražil – Klíma, Kodeš (C), K. Spáčil – Harazim, Kučera, Dancák, Horák – P. Juliš (63. Čmelík), Pilař (83. Pudhorocký) – Vašulín (74. Koubek).
    Náhradníci: Vízek, Knobloch – Hais, Kaštánek, Čech.

    Trenér: David Horejš

    SK Sigma Olomouc: Stoppen – Chvátal, Pokorný, Matys, Uriča – Ventúra (46. Langer), Breite (C) – Vodháněl (29. Zorvan), Pospíšil (46. Singhateh), Šíp (77. Muritala) – Zifčák.
    Náhradníci: Digaňa – Elbel, Beneš.

    Trenér: Jiří Saňák

    Rozhodčí: Radina – Kotík, Pochylý

    Diváci: 6 529
    Neděle 12.05.2024
    Olomouc - Hr. Králové 1:3

    Branky: 57. L. Juliš – 43. Vašulín (P. Juliš), 45+2. Pilař (P. Juliš), 70. Kučera (Dancák)

    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely mimo: 5:3. Rohy: 6:5. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 14:10.