Rakousko – Velká Británie 2:4 (kon.) | Francie – Německo 3:6 (kon.) | Kanada – Česko cz 4:3 (po pr.)
Lotyšsko – USA 3:6 (kon.) | Finsko – Švýcarsko 1:3 (kon.) | Švédsko – Slovensko 6:1 (kon.)
konec
Švédsko
6:1 (1:0, 3:0, 2:1)
Slovensko
Úterý 21.05.2024, 20:20 • Ostrava Arena • Mistrovství světa • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Pro oba týmy ještě turnaj nekončí! Švédsko se ve čtvrtek ve čtvrtfinále utká v Ostravě s Finskem. Slováky čeká stěhování do Prahy na duel s Kanadou. (22:43:19)
     
    Střely na branku: 43 – 18
    Zásahy brankářů: 17 – 37
     
    Nejlepší hráči utkání

    Miloš Kelemen (Slovensko)
    Erik Karlsson (Švédsko)
     
    Je hotovo! Švédsko zvládlo za tři body i sedmé vystoupení v základní skupině a je jediným stoprocentním týmem tohoto šampionátu. Na závěr základní skupiny Tre Kronor přehráli Slovensko vysoko 6:1. Tre Kronor se do vedení dostali už ve 3. minutě, kdy se v přesilovce šikovnou tečí prosadil Lucas Raymond. Krátce po vhazování mohlo být vyrovnáno, ale Gustavsson Švédy podržel. Po osmi minutách hry hrozil v početní převaze produktivní Libor Hudáček, ale těsně minul švédskou branku. Na opačné straně pro změnu hrozil v těsné blízkosti bekhendem Carl Grundström, Škorvánek jej však vychytal betonem. Dnešní triumf potvrdili Švédové v prostřední periodě, kdy přidali tři branky. Ve 28. minutě se přesnou střelou do horního rohu prosadil Erik Karlsson. Ve 33. minutě Švédové podruhé v utkání využili přesilovku, kterou proměnil André Burakovsky. O necelou minutu později navíc přidal čtvrtý zásah Isac Lundeström. Ve třetí části na Švédské straně dvakrát skóroval Joel Eriksson Ek. Jediný zásah Slovenska si připsal Michal Ivan.
     
    Konec zápasu.
     
    59:20
    Duel už se pouze dohrává. Slováci se loučí s Ostravou a s vydatnou podporou fanoušků.
     
    58:43
    Z levé strany útočného pásma ještě zakončoval Martin Fehérváry, jehož svižnou ránu dokázal Filip Gustavsson vyrazit betonem.
     
    58:10
    Patrik Koch rozjel akci Slovenska zpoza branky. Na jeho pobídku si sjel Libor Hudáček, ale vinou špatného zpracování o puk přišel.
    57:35 Joel Eriksson Ek - 6:1
     
    57:35
    Švédsko právě vstřelilo branku! Švédsko přidává v závěru utkání ještě šestou branku! Nahozený kotouč sice Škorvánek dokázal betonem vyrazit, jenže příliš mnoho prostoru na dorážku dostal JOEL ERIKSSON EK, který snadno přidal svůj druhý zásah v utkání. Asistence: Erik Karlsson.
     
    57:10
    Carl Grundström střílel v jízdě z levého kruhu, ale obránce Slovenska mu do rány vložil hokejku a srazil puk mimo branku.
     
    56:57
    Oba týmy hrají v plném počtu.
     
    56:11
    Holmberg přihrávkou zpoza branky našel Marcuse Johanssona, který míchal kotouč tak dlouho, až se vyhnal mimo střelecký úhel. Z něj se ale dokázal bez ataku slovenských obránců dostat zpátky do střelecké pozice a prověřil Škorvánka.
     
    55:42
    Juraj Slafkovský operoval s pukem na pravé straně útočného pásma, ale nedokázal ohrozit švédskou klec.
     
    55:10
    Švédové hned v úvodu oslabení získali kotouč a vyhodili jej podél mantinelu za slovenskou branku.
     
    54:57
    Slovensko si po výměně názorů zahraje přesilovku. Nemec vyfasoval jen dvě minuty za hrubost, zatímco Johansson si vysloužil dvě minuty za hrubost a dvě minuty za nesportovní chování.
     
    54:57
    Škorvánek si našel místo ve výhledu a schoval v lapačce nahození od modré čáry. Do menší potyčky se ještě pustili Šimon Nemec a Linus Johansson.
     
    54:18
    Z dobré pozice zakončoval i v pádu slovenský kapitán Tomáš Tatar. Proti jeho pokusu se Filip Gustavsson výborně přemístil.
    Cestu našich mladých reprezentantů U18 šampionátem ve Finsku si můžete připomínat originálním dresem. Ten nyní můžete získat v této aukci.

    Tomáš Kubečka

    Branky a nahrávky: 3. Raymond (Hedman, Kempe), 28. Karlsson (Holmberg, Raymond), 33. Burakovsky (Karlsson, Zetterlund), 34. Lundeström (Olofsson), 50. Eriksson Ek (Brodin), 58. Eriksson Ek (Karlsson) – 51. Ivan (Tatar, Slafkovský)


    Švédsko: Gustavsson (Ersson) – Hedman (A), Heed, Pettersson, Karlsson (C), Brodin, Dahlin, Bengtsson – Kempe, Eriksson Ek, M. Johansson – Raymond (A), Holmberg, Burakovsky – Lundeström, Zetterlund, Olofsson – Sörensen, L. Johansson, Frödén – Grundström.
    Trenér: Sam Hallam

    Slovensko: Škorvánek (Tomek) – Fehérváry (A), Čerešňák (A), Ivan, Nemec, Grman, P. Koch, Golian, Gajdoš – Slafkovský, Pospíšil, Cehlárik – Hudáček, Cingel, Tatar (C) – Kelemen, Čacho, Regenda – Faško-Rudáš, Sukeľ, Daňo.
    Trenér: Craig Ramsay

    Rozhodčí: MacFarlane (CAN), Schrader (GER) – Briganti (USA), Gustafson (USA)

    Diváci: 9 109