Tisková konference k ukončení MS v hokeji 2024 (kon.)
konec
Tisková konference k ukončení Mistrovství světa v ledním hokeji 2024

Neděle 26.05.2024, 12:30 • O2 aréna, Praha • Tiskové konference
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:30.
     
    V neděli po obědě se uskuteční tradiční tisková konference, n které budou zástupci pořadatelské země a IIHF společně hodnotit aktuálně probíhající mistrovství světa v ledního hokeji. Zúčastnit by se měl prezident Mezinárodní hokejové federace Luc Tardiff i šéf organizačního výboru šampionátu Petr Bříza. Světový šampionát letos zaznamenal nejvyšší čísla z hlediska návštěvnosti v historii světových šampionátů. Česká reprezentace na něm postoupila po čtrnácti letech do finále.
     
    Na tiskové konferenci budou přítomni prezident IIHF Luc Tardiff, prezident organizačního výboru mistrovství světa Petr Bříza, manažerka komunikace IIHF Noemi Villamarinová a Marta Zawadská, která má na starosti za IIHF pražskou část šampionátu.
     
    Tisková konference začne přesně ve 12:30.
     
    Slovo si bere manažerka komunikace IIHF Noemi Villamarinová a předstvuje účastníky tiskové konference.
     
    prezident IIHF Luc Tardiff: Vidíte před sebou usmívající se lidi. Rád bych pogratuloval celému organizačnímu výboru, který odvedl mimořádně profesionální práci. Překonali jsme rekord v návštěvnosti a chceme atakovat osmisettisícovou hranici. Opět se ukázalo, že Česko je hokejová země a všichni na kongresu byli překvapení neuvěřitelným nadšením fanoušků v Praze i v Ostravě.
     
    prezident IIHF Luc Tardiff: Oslava českého hokeje se konala i včera, kdy jsme si připomněli český tým v Naganu a dnes na ceremoniálu u příležitosti uvedení do Síně sllávy jsme si připomněli Jaroslava Pouzara a Jaromíra Jágra. Je jedno, jak dopadne dnešní finále, protože v každém případě vyhraje hokej. Potřetí dnes mezi nás také zavítá prezident Česka Petr Pavel.
     
    Marta Zawadská: Organizátoři připravili vynikající prostředí všem zúčastněným týmům, byli velmi přátelští a také byli velmi vstřícní k fanouškům a pomohli vytvořit výbornou atmosféru.
     
    šéf organizačního výboru šampionátu Petr Bříza: Moc děkujeme IIHF za důvěru, kterou jsme dostali a jsme moc vděční, že jsme mohli uspořádat letošní šampionát. Dva roky jsme tvrdě pracovali, chtěl bych poděkovat oběma organizačním týmům v Praze i v Ostravě. Odvedli úžasnou práci a jsme moc rádi, že se nám podařilo uspořádat festival, kde fanoušci podporovali nejen domácí tým, ale všechny zúčastněné týmy. Jsme moc rádi, že se nám podařilo překonat rekord v návštěvnosti.
     
    Petr Bříza odpovídá na otázku ohledně nižší návštěvnosti na čtvrtfinále a druhé semifinále: Tohle je výzva pro každého orgnizátora, protože do poslední chvíle není jasné, kdo bude hrát. Snažili jsme se udělat před turnajem akci s ambasadory mistrovství z různých zemí a podařilo se nám sedadla na základní skupiny velmi dobře zaplnit.
     
    Luc Tardiff odpovídá na otázky okolo Reného Fasela, který podporuje Rusko: Rusko i Bělorusko jsou pořád součástí IIHF, jen se nyní nemůžou zúčastnit šampionátů. Rozhodli jsme se zmrazit situaci a zástupci Ruska i Běloruska se můžou účastnít distančně našich schůzek. Každý rok to zvažujeme znovu a vyhodnocujeme aktuální situaci.
     
    Luc Tardiff odpovídá na otázky okolo Ivana Fedotova: Hráč měl smlouvu s Philadelphií, kterou nerespektoval a hrál v KHL. Byla udělena vysoká pokuta a hráč se nesmí čtyři roky účastnit mezinárodních akcí. Členové IIHF musejí dodržovat pravidla společné hry a pokud ne, musí být potrestáni.
     
    Luc Tardiff: Podařilo se nám udělat dohodu s NHL ohledně účasti hráčů na dvou následujících olympijských hrách. Debaty, které nyní vedeme, jsou častější, řešíme i okolnosti konání Světového poháru, řešíme otázky okolo světových šampionátů s Infrontem, se kterým budeme řešit i otázky naší spolupráce v letech 2026 až 2032.
     
    Luc Tardiff: Příští rok se uskuteční v Česku mistrovství světa žen v Českých Budějovicích a doufám, že se tam všichni uvidíme.
     
    Tisková konference skončila. (12:57:52)

    David Schlegel