Bosna – Portugalsko 0:0 (kon.) | Turecko – Chorvatsko 0:3 (kon.) | Česko – Černá Hora 2:0 (kon.)
Estonsko – Irsko 0:4 (kon.)
konec
Turecko
0:3 (0:2)
Chorvatsko
Pátek 11.11.2011, 20:05 • Türk Telekom Arena • Kvalifikace ME
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:05.
     
    Mimořádně třaskavý duel bude dnes k vidění v Istanbulu. Domácí Turecko přivítá v Türk Telekom Areně Chorvaty, kteří se pokusí o odvetu za duel z června 2008. Tehdy oba celky svedly urputný souboj o postup mezi čtyři nejlepší týmy na mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku. Dlouho vyrovnaný stav 0:0 změnil na konci druhého prodloužení Klasnić, který potrestal špatně vyběhnuvšího Reçbera. Rozhodnuto však ani zdaleka nebylo. Turci totiž rychle rozehráli a Semih Sentürk potrestal zaváhání stoperů, když dělovkou bez přípravy napálil míč přesně do šibenice. Zlomení Chorvaté v penaltách selhali, když branku nedal Modrić, Rakitić ani Petrić. A když na druhé straně úspěšně proměnili Arda, Sentürk a Hamit Altintop postup slavil ve Vídni celek Turecka.
     
    Nizozemský trenér Turecka Guus Hiddink může pro baráž počítat téměř s kompletním kádrem. Jedinou vadou na kráse je absence Kazima a Nuriho Şahina, který se po zranění kolene teprve vrací do zápasového režimu. Na druhé straně Slaven Bilić má větší starosti. Chybí totiž jistota zadních řad stoper Dejan Lovren a jeho kolega z obranné čtyřky Ivan Strinić, který opanoval levou stranu. Chybí také Petrić či Krajnčar. V ideální zápasové kondici není také Ivica Olić, jenž se letos v nabité sestavě Bayernu Mnichov zatím po zranění neprosazuje.
     
    Úvodní sestavy:

    Turecko: Demirel – Gönul, Kaçar, Korkmaz, Balta – Selçuk İnan – Hamit Altintop, Sarıoğlu, Belözoğlu, Turan – Yilmaz.

    Trenér: Guus Hiddink (NED)

    Chorvatsko: Pletikosa – Ćorluka, Schildenfeld, Šimunić, Vida – Srna, Dujmović, Rakitić, Modrić – Olić, Mandžukić.

    Trenér: Slaven Bilić (CRO)

    Rozhodčí: Felix Brych – Thorsten Schiffner a Mark Borsch (všichni GER).
     
    Lavičky:

    Turecko: Bolat – Toprak, Topal, Selçuk Şahin, Erkin, Töre, Bulut.

    Chorvatsko: Subašić – Buljat, Pranjić, Vukojević, Perišić, Jelavić, Eduardo.
     
    Turecká sestava je vedena ofenzivně. Vypadá to, že domácí nastoupí v rozestavení 4-1-4-1, ale až samotná hra ukáže, jestli se toto ofenzivní provedení nezmění na 4-2-3-1, které bylo svěřencům Guuse Hiddinka blízké v kvalifikačních duelech. Naproti tomu hosté nastoupí logicky v defenzivnější sestavě. Překvapivé je však zařazení Tomislava Dujmoviće ve středu zálohy. Středopolař Dinama Moskva se totiž objevuje ve výběru Slavena Biliće poprvé od listopadu 2009 a hned nastupuje do takto veledůležitého střetnutí.
     
    Türk Telekom Arena se pomalu zaplňuje. V Istanbulu panuje počasí okolo osmi stupňů Celsia a prší.
     
    Rodák z Mnichova Felix Brych již za malou chvíli zahájí dnešní utkání. Domácí tým v klasických červených dresech, hosté v modré kombinaci.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    První útok domácích v podání Altintopa zastavuje obrana hostů na jedničku.
     
    2
    Na druhé straně při snaze o únik po levé čáře faulován Modrić.
     
    2
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Tak to je úvod jako hrom! Hosté jdou do vedení 1:0. Na levé straně se uvolnil Ćorluka, nacentroval do malého vápna, kde sice Demirel míč vyrazil, ale pouze na kopačku volného IVICU OLIĆE, který odkrytou branku bez větších potíží trefuje!
     
    3
    Hosté znovu hrozí. Centr z pravé strany našel opět hlavu Oliće, ale ten mířil vedle branky Volkana Demirela.
     
    5
    Nervózní domácí kazí rozehrávka, ale i tak budou na polovině Chorvatska vhazovat.
     
    5
    Přímý kop pro Turecko. Faulovaný Belözoğlu by měl následně i rozehrávat ze slušné pozice.
     
    6
    Nakonec centroval Selçuk İnan, ale ve vzduchu kraluje Ćorluka, který hlavou posílá míč daleko od pokutového území.
     
    7
    Do slušné pozice se dral střelec Trabzonsporu Burak Yilmaz, ale narazil na Šimuniće a teatrálně padá. Sudí Brych faul neviděl, a tak se pokračuje.
     
    8
    Dlouhý míč na Ardu Turana bez větších potíží dobíhá Šimunić a odvrací na aut. Následný centr znovu od Turana končí v náručí Pletikosy.
     
    9
    Srna mohl z pravé strany centrovat do pokutového území, ale překvapil ho znovu dobíhající Turan, který mu míč uzmul.
     
    10
    Nepovedený pokus o ohrožení Pletikosy končí faulem Sarıoğla na Šimuniće.
     
    12
    Závar před brankjou Chorvatska. Arda Turan posunul na pravou stranu na Altintopa, který centroval do malého vápna. Tam už se dral k zakončení Burak Yilmaz, ale Schildenfeld odvrací.
     
    13
    Chorvaté budou spoléhat na zabezpečnou obranu s rychlými protiútoky. Jeden takový táhl Ivan Rakitić, který i zakončil, ale rána zhruba ze dvaceti metrů končí vedle branky Demirela.
     
    14
    Na druhé straně chyběl krok Yilmazovi, aby se dokázal dostat do zakončení po centru z levé strany. Míč končí u Pletikosy.
     
    15
    Centr do vápna z kopačky Gönula končí bezpečně u brankáře hostů. Ten tečovaný centr v pohodě sebral a rozehrává akci.
     
    17
    Domácí se tlačí do útoku po levé straně, ale zastavuje je výborný skluz Srny, který míč odvrátil do autu.
     
    17
    Nejprve z levé strany centroval Arda Turan, ale Pletikosa vyboxoval ven. Míč se dostal napravo, kde míč dral do vápna prozměnu Gönul, ale Yilmaz na jeho pobídku nedosáhl.
     
    19
    Turan si přeběhl na levou stranu, odkud se pokoušel ohrozit branku. Zastavil ho však jistý Vedran Ćorluka.
     
    20
    Útok hostů vrátil Olić bez problémů do zadních řad, kde našel stopera Šimuniće. Zkušený zadák Dinama Záhřeb si narazil i s brankářem Pletikosou a hosté tak poklidně kombinují.
     
    20
    To jakoby už nemohl vidět Hamit Altintop, který ostře zajel do Schildenfelda. Žlutit se ale zatím nebude.
     
    22
    Agilní Yilmaz dostal na hranici vápna přesnou přihrávku, ale přes obranný val hostů se do zakončení nedostal. Turci i tak zůstávají u míče.
     
    23
    Turecko zkouší rozpohybovat hostující obranou častým a rychlým přenesením hry zleva na pravou stranu. Kompaktní obrana Chorvatska však zatím pracuje velmi dobře.
     
    24
    Hostům se nepovedl útok, ale domácí také příliš nezáří. Ardu Turana totiž zastavuje dobře Domagoj Vida.
     
    25
    Selçuk İnan zkusil rozbít stereotyp a pokusil se o zakončení ze zhruba třiceti metrů. Rána záložníka Galatasaraye Istanbul se však do zajímavých okamžiků dnešního večera nezapíše, jelikož končí vedle branky Pletikosy.
     
    26
    Dujmović se pokoušel o založení útoku, ale je velmi snadno zastaven a na Pletikosu už se hrne tým kouče Hiddinka.
     
    27
    Velmi naivně upadl v pokutovém území Hamit Altintop, ale sudí Brych přesně nechává hru pokračovat. Domácí záložník si za tento pád koledoval o žlutou kartu.
     
    28
    Domácí tým si zatím vůbec neví rady a směrem dopředu nepředvádí nic velkého. Zkušený Šimunić si však ví rady a zastavuje útoky Turecka jako na běžícím pásu.
     
    29
    Souboj kapitánů vyšel lépe pro toho hostující Darija Srnu. Ten byl totiž faulován Belözoğlem, ale karta z toho ani teď nebude.
     
    30
    Emre Belözoğlu prohrál ve středu hřiště souboj s Mandžukićem a hostující forvard šel do útoku. Našel na pravé straně Oliće, ale rána je blokována pouze do náruče Demirela.
     
    32
    Útok hostů dva na pět zakončil Mandžukić pouze do Korkmaze, ale hosté zůstávají u míče.
     
    32
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Tak to je velké překvapení, hosté totiž vedou již o dvě branky! Nejprve byl na hranici velkého vápna v dobré šanci Modrić, ale Selçuk İnan ještě zastavil. Míč se poté dostal na pravou stranu na Darija Srnu, který poslal centr do pokutového území. Tam situaci notně podcenil brankář Demirel, který zůstal na brankové čáře a hosté toho dokonale využívají. MARIO MANDŽUKIĆ totiž na levé straně ve výskoku přehlavičkoval Kaçara a přesným pokusem tyči zvyšuje na 2:0!
     
    34
    První žlutá karta míří k hostům. Vedran Ćorluka zastavil za hranicí pravidel Hamita Altintopa a vidí tak za svůj ostrý faul žlutou.
     
    36
    Brejk hostů zakončil Olić, ale blokovaný míč končí v bezpečí u Demirela.
     
    38
    Jalová snaha domácích o nějaké překvapení v útočné fázi končí většinou na dvojici Šimunić - Schildenfeld.
     
    39
    Na centr z pravé strany se cpal Kaçar, ale Mandžukić ho ve výskoku dobře zblokoval. Pletikosa bude zahrávat od své branky.
     
    40
    Belözoğlu centroval na na Yilmaze, ale míč končí u Šimuniće, který následně posílá na svého brankáře.
     
    41
    Tomislav Dujmović vidí za faul ve středu hřiště žlutou kartu.
     
    42
    Ostrý centr ze středu hřiště zlikvidoval ve vápně výborně Vedran Ćorluka, který ve výskoku nepustil Buraka Yilmaze k zakončení.
     
    43
    Domácí tým ztratil na útočné polovině míč a Egemen Korkmaz měl co dělat, aby zastavil Mandžukiće. Míč jen tak tak odvrátil alespoň na roh.
     
    44
    Domácí kombinují na útočné polovině, ale chybí jim přesnost hlavně v předfinální fázi, díky čemuž se ani do zakončení nedostávají.
     
    44
    A mohlo být opravdu rozhodnuto! Na pravé straně dostal míč Ivica Olić, ale špatný první dotek mu balon posunul do nevýhodné situace, ze které už pálí pouze do Volkana Demirela. Ten zaslouží uznání za velmi dobrý výběh, kterým hostujícímu hráči zmenšil úhel.
     
    45
    Nastavovat se bude jedna minuta.
     
    První poločas skončil.
     
    Türk Telekom Arena viděla v prvním poločase šokující průběh utkání. Nažhavený domácí tým totiž už ve druhé minutě prohrával. Po akci Ćorluky se do zakončení dostal Olić a zakončil přesně. Turecký tým se snažil ihned odpovědět, ale nevěděl si rady. Má sice trvalou převahu v držení míče, jenže žádná šance z toho nevyplynula. Naproti tomu Chorvaté jsou velmi dobře takticky připraveni. Po první brance čekají na domácí a vyrážejí do smrtelných kontrů. Jeden z nich proměnil ve druhou branku hlavou Mandžukić, a tak parta trenéra Slavena Biliće vede v Istanbulu 2:0. Druhý poločas začne asi v 21:10.
     
    46
    Guus Hiddink poprvé střídá. Na hřiště přichází Gökhan Töre, který nahradí Gökhana Gönula.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Centr domácího kapitána z pravé strany našel novice Töreho, ale ten o míč rychle přichází.
     
    47
    Na druhé straně si příliš velké sousto ukousl Mandžukić, který nemohl dostihnout dlouhý míč, který si sám předkopl. Kaçar hostujícího forvarda v klidu zastavuje.
     
    49
    Turecká akce na levé straně končí na hlavě bezchybného Josipa Šimuniće. Ten dnes ve vzduchu kraluje.
     
    50
    Šikovně to nejprve udělal ve středu hřiště Gökhan Töre, který se technicky dostal přes protihráče. Následný centr na Yilmaze však domácí forvard nezastavil.
     
    51
    Balta zastavil Srnu a hosté mají výhodu přímého kopu.
     
    51
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Naděje domácích na účast na mistrovství Evropy na Ukrajině a Polsku v roce 2012 klesají pomalu, ale jistě ke dnu. Přímý kop hostů z pravé strany v podání Srny totiž našel trestuhodně neobsazeného VEDRANA ĆORLUKU, který se v pokutovém území dobře zorientoval a hlavičkuje přesně za záda Volkana Demirela.
     
    53
    Z pravé strany cpal do vápna míč Turan, Pletikosa pouze vyrazil, ale Šimunić stačil odkopnout.
     
    54
    Rohový kop domácích končí hvizdem sudího Brycha. Jeden z tureckých hráčů totiž zahrál rukou.
     
    56
    Mandžukićův aut nezastavil díky dobré práci Kaçara nikdo ze spoluhráčů útočníka bundesligového Wolfsburgu.
     
    58
    Obrázek hry stejný jako v prvním poločase. Turecko se tlačí před Pletikosu, ale nic vážného z toho nevyprodukuje.
     
    59
    Hamit Altintop zbytečně hledal Töreho, který stál u čáry. Míč jde do zámezí a Türk Telekom Arena propuká v mohutný pískot.
     
    62
    Nepřesnost domácí na pravé straně, kde neuspěl Arda Turan. Míč zastavil Mario Mandžukić.
     
    62
    Následně Korkmaz ostře dohrál ve středu hřiště Oliće a hosté budou mít výhodu přímého volného kopu. Žlutou kartu přesto domácí zadák nevidí.
     
    63
    Gökhan Töre na pravé straně nezpracoval ideálně míč a už se k němu dostal Srna. Ten byl domácím mladíkem zastaven a u míče tak bude tým Slavena Biliće.
     
    64
    Všudybyl Srna se zjevil na pravé straně, kde je srazil k zemi Balta. Ten vidí za svůj prohřešek žlutou kartu.
     
    65
    Přímý kop se dostal až na Demirela, ale ten prudký míč zastavuje a vyráží mimo svoji branku.
     
    66
    Akce pokračovala a do zakončení se dostal Luka Modrić. Ten prošel z pravé strany do středu hřiště, kde prudce vypálil. Volkan Demirel vyráží mimo.
     
    66
    Emre Belözoğlu fauluje jednoho z hostů a vidí za to žlutou kartu.
     
    67
    Přímý kop v podání Srny však jde vysoko nad.
     
    67
    V posledních minutách se do hry více dostává hostující celek, který bezradné domácí mužstvo do ničeho nepouští.
     
    69
    Celek Guuse Hiddinka ještě ani nevystřelil na branku. Pět ran mířilo pouze vedle ní.
     
    69
    Selçuk İnan pro dnešek dohrál a na jeho místo přichází Mehmet Topal.
     
    69
    Ivica Olić následně vidí za faul na Sabriho Sarıoğla žlutou kartu.
     
    71
    Po souboji u postranní čáry ostře vyjel Sarıoğlu na Ćorluku, který ho ve skluzu tvrdě dohrál.
     
    71
    A domácí záložník může být rád, že za svůj výlev, při kterém chytil střelce třetí branky Ćorluku pod krkem vidí pouze žlutou kartu.
     
    73
    Akce domácích nekončí zakončením. Na pravé straně nenašel Sarıoğlu nikoho. Na druhé straně jdou hosté do brejku.
     
    74
    Ten končí po tečované ráně v zámezí. Chorvatsko bude kopat rohový kop.
     
    75
    Töre v dalším pokusu o útočnou akci zastaven Olićem. Přesto domácí tým zůstává u míče.
     
    76
    Po centru Balty z levé strany se do míče opřel Sabri Sarıoğlu, ale tečovaná rána jde vysoko nad.
     
    76
    Bezradný výkon domácích vystihl centr Ardy Turana, který svým obloučkem našel pouze náruč Pletikosy.
     
    77
    Rakitić našel Modriće, který se hbitě uvolnil a zkoušel obstřelit domácí obranu. Rána prošela až na Demirela, ale ten ji v klidu chytá.
     
    78
    Sarıoğlu na pravé straně při pokusu o centr uklouznul a v následné snaze o vybojování míče fauluje Mandžukiće.
     
    79
    Na levé straně hostující ofenzívy zkoušel odcentrovat Rakitić, ale míč před branku nedostal. Přesto je spokojen, protože jeho tým bude zahrávat roh.
     
    80
    Turečtí hráči emotivně gestikulují směrem k divákům, kteří jejich hru oceňují mohutným pískotem. Není se co divit, zápas roku Turecku nevyšel.
     
    81
    Poslední střídání domácích. Absolutně neviditelný Burak Yilmaz odchází ze hřiště a místo něj příjde Umut Bulut.
     
    82
    Emre Belözoğlu našel Sabriho Sarıoğla, ale toho zastavuje Vedran Ćorluka. Roh pro domácí.
     
    83
    První změna hostů. Danijel Pranjić nahradí Ivana Rakitiće.
     
    84
    Nepřesná nahrávka Mandžukiće dostává k míči domácí hráče. Ti však rozehrávají zpět na Demirela, který pomalu začne útočnou akci.
     
    85
    Kaçar po narážečce hledal v útoku Buluta, ale před ním zasahuje dnes výborný Šimunić.
     
    85
    Druhá změna na straně hostů. Ivicu Oliće nahradí hráč Glasgow Rangers Nikica Jelavić.
     
    86
    Na levé straně hostujjící ofenzívy fauluje Sarıoğlu Modriće. Přímý kop rozehraje sám faulovaný.
     
    87
    Své si k tomu řekl i Arda Turan, který vidí za svoji diskuzi žlutou kartu.
     
    88
    Domácí kombinují na polovině hostů, ale Baltu zastavuje po nepříliš přesné nahrávce od Turana zadák Dinama Záhřeb Domagoj Vida.
     
    89
    Přetažený centr z levé strany nenašel Sabriho Sarıoğla, který míč na hřišti nestihne.
     
    90
    Zajímavá kombinace oblečení kouče Slavena Biliće jakoby hostům přinášela štěstí. Chorvatský kouč je vybaven elegantním oblekem a na hlavě má zimní čepici. Jeho celek kráčí k nesmírně cenné výhře, která ho velmi pravděpodobně pošle na EURO 2012.
     
    90
    Poslední střídání hostů. Mandžukić odchází a příjde Eduardo.
     
    90
    Nastavují se dvě minuty.
     
    90+2
    Dlouhý odkop Demirela se vrátil na domácí polovinu, ale tam se k míči Srna už nedostal.
     
    Konec zápasu.
     
    Velmi pozorná defenzíva a smrtící protiútoky hostům přinášejí vynikající výchozí pozici do odvety, která se bude hrát již v úterý v Záhřebu. Svěřenci Slavena Biliće nepustili domácí tým vůbec do zakončení a po zásluze vítězí o tři branky. Výborný výkon předvedla stoperská dvojice Schildenfeld se Šimunićem.
     
    Pouhá jedna střela domácího celku na branku Pletikosy je dostatečným důkazem marnosti útočné hry svěřenců kouče Hiddinka v dnešním duelu. (22:01:56)

    Martin Mišovec

    Branky: 2. Olić, 32. Mandžukić, 51. Ćorluka

    Karty:   64. Balta (TUR), 66. Belözoğlu (TUR), 71. Sarıoğlu (TUR), 87. Turan (TUR) - 34. Ćorluka (CRO), 41. Dujmović (CRO), 69. Olić (CRO)


    Turecko: Demirel – Gönul (46. Töre), Kaçar, Korkmaz, Balta – Selçuk İnan (69. Topal) – Hamit Altintop, Sarıoğlu, Belözoğlu, Turan – Yilmaz (81. Bulut).

    Trenér: Guus Hiddink (NED)

    Chorvatsko: Pletikosa – Ćorluka, Schildenfeld, Šimunić, Vida – Srna, Dujmović, Rakitić (83. Pranjić), Modrić – Olić (85. Jelavić), Mandžukić (90. Eduardo).

    Trenér: Slaven Bilić (CRO)

    Rozhodčí: Felix Brych – Thorsten Schiffner a Mark Borsch (všichni GER)

    Diváci: 50.000
    bahis siteleri