Alkmaar – Waalwijk 1:0 (kon.) | Graafschap – Feyenoord 0:3 (kon.) | Ajax – Eindhoven 2:0 (kon.)
konec
Ajax Amsterdam
2:0 (0:0)
PSV Eindhoven
Neděle 25.03.2012, 16:30 • Amsterdam ArenA (Amsterdam) • Nizozemská Eredivisie
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:30.
     
    Dobrý den,
    Vítám Vás u onlajn přenosu Nizozemské Eredivisie. Tamní nejvyšší soutěž čítá už 27. kolo, v němž je na programu šlágr. Ajax Amsterdam přivítá na své půdě PSV Eindhoven. Oba celky jsou na špici tabulky a v závěru sezóny se budou určitě prát o ty nejvyšší příčky. Třetí Ajax ztrácí na první příčku pouze jeden bod. Eindhoven, který je na pozici čtvrté ztrácí body dva tzn., že budeme sledovat sousední týmy tabulky. Ajax má přímo famózní formu. Z posledních 5 utkání získal plných 15 bodů s hrozivým skóre 17:3. Naopak hosté dokázali svého soka porazit jen ve dvou případech a připsali si pouze 6 bodů. PSV nemůže těšit ani skóre z posledních 5 utkání – 11:15. Ajax doma nijak zvlášť nezáří, z 12 domácích utkání sedmkrát zvítězil. PSV venku nehraje špatně a hlavně neprohrává. Ze 13 utkání Eindhoven prohrál pouze čtyřikrát a ve stejném počtu se radoval i z vítězství. V podzimním utkání na půdě Eindhovenu se celky rozešly smírně remízou 2:2. Sázkové kanceláře spíše favorizují tým z hlavního města. Já osobně tipuju spíše remízu 1:1, nebo výhru domácích 2:1.
     
    Oba týmy budou po prohlášeních do novin a na tiskových konferencích chtít za každou cenu vyhrát. Duel zpestřuje například i to, že trenéři obou celků dříve pracovali společně v Holandské reprezentaci a jsou velkými kamarádi, kteří mají mimo jiné společně to, že nesnáší porážky.
     
    -10'
    Úvodní sestavy:

    Ajax Amsterdam: Vermeer - Verthongen, Anita, Blind, Alderweireld, van Rhijn, Aissati, de Jong, Enoh, Eriksen, Lukoki

    Trenér: F. de Boer

    PSV Eindhoven: Tyton - Pieters, Bouma, Marcelo, Wijnaldum, Hutschinson, Strootman, Labyad, Toivonen, Mertens, Matavž

    Trenér: P. Cocu

    Rozhodčí: Vink - Simons, Boonman - Wiedermeijer.
     
    -5'
    Absence:

    Ajax Amsterdam: Gregory van der Wiel, Kolbeinn Sigthórsson, Nicolai Boilesen, Bruno Silva, Miralem Sulejmani a Derk Boerrigter. Kvůli disciplinárnímu trestu nenastoupí ani Theo Janssen.

    PSV Eindhoven: Abel Tamata
     
    -2'
    Amsterdam je dějiště dnešního utkání a fanoušci se už zahřívají. Můžeme očekávat bouřlivou atmosféru a zcela vyprodaný stadion.
     
    -1'
    Peter Vink už vede na trávník činovníky dnešního utkání.
     
    Hráči si podali ruce a ujali své pozice, můžeme začít.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1'
    Vernthogen se vydal z poloviny na výlet, následně se k balónu dostal de Jong. Centroval do vápna, ale jeho centr byl zblokován. Ajax získává rohový kop.
     
    2'
    Letící míč hostující obrana odvrátila pryč, ale ale za vápnem stál připravený Enoh a jeho ránu z voleje tečoval hostující hráč na další rohový kop.
     
    2'
    Domácí jsou ve velkém tlaku a získávají další rohový kop. Balón letěl do malého vápna a hosté nesměli riskovat.
     
    3'
    Třetí šanci z rohového kopu však kazí útočný faul Lukoki.
     
    5'
    Labyad se dostal s míčem poměrně daleko. Jeho spolupráce s Wijnaldunem však končí na špatné přihrávce.
     
    6'
    Pieters nevěděl na levé straně co s míčem a tak ho nacentroval před branku. Matavž se marně snažil zakončit. K míči ho nepustil Verthongen.
     
    8'
    Domácí kombinovali s míčem na polovině hřiště, ale udělali chybu. Do brejku se hnal Mertens. Domácí obrana však svojí chybu napravila.
     
    9'
    Lukoki předvedl svojí techniku, na pravé straně přehrál obránce, následně nacentroval na zadní tyč, ale hlavičkový souboj domácí útočník prohrál.
     
    11'
    Anita poslal z poloviny hřiště balón do vápna de Jongovi, ale Tyton tam byl dřív a stáhl si balón do náručí.
     
    12'
    Lukoki měl šanci z pravé strany, ale nepřešel přes Pieterse. Hostující obránce odvedl výbornou práci.
     
    14'
    Lukoki byl vybídnutý další přihrávkou, ale také byl přistihnutý v ofsajdu.
     
    14'
    Po delší době hosté. Labyad mohl odcentrovat, ale neučinil tak a domácí se drali do protiútoku. Eriksen hledal mezi obránci Lukokiho, ale hostující obrana zafungovala dobře.
     
    15'
    Blind měl možnost volného kopu. Jeho centr byl zblokován na rohový kop. Balon od rohového praporku mířil na hlavu Enoha. Míč končí za brankou.
     
    18'
    Domácí hledají nějakou skulinu v obraně na polovině Eindhovenu. Nakonec nakoplý balon do vápna je bezpečně schovaný v náručí Tytona.
     
    19'
    Lukoki dvakrát přišel o míč vlastní chybou a podruhé se hosté dostávají aspoň k vápnu Ajaxu.
     
    21'
    Domácí drží častěji míč na svých kopačkách a hosty to dostává do mírné frustrace. Toivonen zbytečně fauloval hluboko na polovině Ajaxu.
     
    22'
    Centr na Matevže prošel až za záda obou hráčů a hostující útočník mohl utíkat sám na Vermeera, ale Alderwireld odkopl balón na rohový kop.
     
    23'
    Rohový kop však hosté nezvládli na bližší tyči odkopává balón daleko van Rhijn.
     
    24'
    Chytře myšlená kolmice Enoha, která by dostala Aissatiho do slibné šance. Tu ale zkazil Marcelo.
     
    25'
    První žlutá karta. Za záchrannou brzdu při protiútoku domácích zatáhl skluzem Mertens.
     
    26'
    Jeho faul po volném kopu málem potrestali i hráči a to gólem. Krásný centr poslal do vápna Eriksen. Balon nikdo netečoval a proletěl těsně kolem tyče.
     
    27'
    Wijnaldum se snažil ohrozit domácí z pravé strany, ale Blind předvedl výbornou hru tělem a nepovolil mu to.
     
    28'
    Na levou stranu dostal do běhu pěknou přihrávku Mertens, hned míč odcentroval do vápna, ale Enoh se vrátil a odhlavičkoval balón pryč z vápna. Navíc hosté neměli moc velké zastoupení ve vápně Ajaxu.
     
    29'
    Na pravé straně opět Lukoki, ale opět v té nejdůležitější chvíli selhal.
     
    30'
    Marcelo byl s míčem poslední a uklouzl. Nadělal si teď sobě a svým spoluhráčům mnoho problémů. Nakonec to vše vyřešil odkopem.
     
    32'
    Další balón směřovaný do vápna na de Jonga vyslal Alderweireld zhruba z poloviny půlky Eindhovenu. Hostující brankář tam byl opět dřív.
     
    35'
    Rychlé přenesení hry v podání Ajaxu. Centr z obrany až k vápnu hostů. Obrana PSV první nákop odrazila, ale v druhé vlně byl Lukoki, který mohl vypálit zpoza vápna, ale chtěl si udělat kličku navíc, která ho stála balón.
     
    36'
    Nevydařená klička Wijnalduma, není až tak nevydařená, protože z ní hosté získávají rohový kop. Z rohového kopu však žádné nebezpečí není, především kvůli útočnému faulu Toivonena.
     
    38'
    Amsterdamští drží balón na svých kopačkách a jen si přihrávají. Vyčekávají na chybu hostujících. nakonec nákopávaný centr je nepřesný a míč mají hosté.
     
    39'
    A né na dlouho. Útočný pokus končí záhy.
     
    40'
    Z levé strany udělal výbornou a chytrou kličku do středu Aissati a vypálil z dálky pěknou přízemní střelu. Tyton jistě zasahuje.
     
    41'
    Z obrovské vzdálenosti se pokusil vypálit i Alderweireld, jeho střela byla sice prudká, ale postrádala přesnost.
     
    44'
    Typický obrázek prvního poločasu. Domácí Ajax s míčem na kopačkách na polovině Eindhovenu a vyčkává.
     
    44'
    Nakonec domácí vymysleli kombinaci po které se ke střele mohl dostat Eriksen, ten však svojí šanci vypálit promarnil a skluzem mu byl odebrán míč.
     
    45'
    Druhá žlutá karta pro PSV. Strootman je potrestán za faul kousek od hranice vápna. Z toho bude zajímavá situace.
     
    46'
    Přímého kopu se zmocnil Verthongen a zvolil tvrdou ránu. Jeho dělovka proletěla zdí jako nůž máslem. Jen výborný zákrok Tytona zabránil vedení Ajaxu!
     
    První poločas skončil.
     
    HT
    Domácí mají balón na svých kopačkách a vyčkávají na polovině soupeře. Takto byl zněl komentář prvního poločasu velmi zkráceně. Ajax je prozatím lepší, ale žádnou gólovou ani stoprocentní šanci si nepřipravil. Eindhoven působí trochu zaskočeně. Občas však svými protútoky zahrozí obraně domácího celku. Doufejme, že brzy padne branka a ještě více oživí toto zajímavé utkání. Ajax doma vstřelil branku v posledních 6 utkáních.
     
    Statistiky po první poločase:

    Držení míče: 64% : 36%
    Střely na branku: 4:0
    Ofsajdy: 1:0
    Žluté karty: 0:2
     
    Hráči už nabíhají na trávník a připravují se na druhý poločas, který začne za malou chvíli.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46'
    Hosté hned podnikají útočnou akci. Mertens se díky Toivonenovi uvolnil na polovině a poté poslal krásnou přihrávku do vápna a do běhu Matavžemu. Vermmer výborně vyběhl a výborným zákrokem vyrazil balon do bezpečí.
     
    47'
    Od levé postranní čáry se do středu dostal Eriksen a krásnou ránou mířil k tyči Tytonovi branky. Půlka stadionu už řvala gól, ale Eriksen rozvlnil pouze síť z boku.
     
    49'
    Zdá se, že hosté nastoupili do druhého poločasu s útočnější taktikou. Oba celky se snaží rozhodnout a nehrají to na remízu.
     
    51'
    Teď se opakuje se obrázek z prvního poločasu. Ajax drží balón na svých kopačkách a obléhá hostující polovinu.
     
    53'
    Po chybě Alderwirelda na polovině se do brejku rychle přesunuli hosté výbornou přihrávku dostal Martens, ten poté přesunul doprostřed na hranici vápna volnému Labyadovi, který se řítil na Vermeera sám, ale Vermeer vyběhl a sebral hostujícícmu útočníkovi šanci.
     
    55'
    Do vápna dostal po zemi z pravé strany přihrávku Eriksen, hned zakončoval z voleje, ale balon letí těsně nad branku Eindhovenu.
     
    56'
    Odchází Jody Lukoki a místo něj si zahraje Lorenzo Ebecilio.
     
    56'
    Ajax právě vstřelil branku!
    Tak to je gól, který obletí všechny gólové hitparády po celém světě! Po rohovém kopu zahraném na krátko udělal AISATTI, několik kroků směrem k rohu vápna a z dálky vyslal míč do vzdálenější šibenice Tytonovi branky. Ten se marně natahoval na tuto střelu. Krásný fotbalový moment.
     
    59'
    Domácí jsou povzbuzeni brankou a kombinací se dostali do vápna. Ebecilio však promarnil správnou chvíli ke střele a posunutí na obsazeného de Jonga už nemělo smysl.
     
    61'
    První střídání PSV. Toivonen je nahrazen Lensem.
     
    62'
    A to je penalta pro domácí!
     
    63'
    Po skrumáži ve vápně se chtěl míče zmocnit Aissati, ale ležícím obráncem byl podražen.
     
    63'
    Ajax právě vstřelil branku!
    No a penaltu poslal DE JONG Tytonovi přesně na druhou stranu, než hostující brankář čekal a dostal domácí do dvoubrankového vedení.
     
    65'
    Několik nepřesností na obou stranách. Doufejme, žee se utkání nebude už jen dohrávat.
     
    66'
    Ve vyprodané Amsterdam Aréně, kde sleduje všech 49 000 diváků vedení svého oblíbeného Ajaxu 2:0, je teď opravdu bouřlivá atmosféra. Fanoušci oslavují.
     
    67'
    Hosté se nevzdávají. Strootman se cpal po levé straně k vápnu, poté nacentroval, ale hostující obrana míč odkopla na roh.
     
    67'
    Amsterdamská obrana se vyšvihla výše a odhlavičkovala balón do bezpečí.
     
    69'
    Po pravé straně se sympaticky prodíral Wijnaldum, ale ve vápně ztroskotal. Pro něj bohužel nezískal ani rohový kop.
     
    70'
    Hosté po tom druhém gólu začali více útočit. Matavž však přihrávku zkazil, ale hosté zůstali u balonu. Centr do vápna bez problémů uklízí Verthonghen.
     
    72'
    Na pravé straně u vápna mohl centrovat Lens, ale vzal to na sebe a to byla chyba. Obrana Ajaxu je nepropustná.
     
    73'
    Kolmice mířená na Matavže je také neúspěšná. Alderwiereld splnil své bránící povinnosti nadmíru dobře. Stihl ještě rozehrát.
     
    74'
    Volný kop docela z velké vzdálenosti nebyl zahrán špatně. Míč mířil na zadní tyč pro Mertens, ten vracel do malého vápna, ale tam byli jen domácí. Po odkopu opět hráli hosté. Lens dostal balon do vápna na střelu, ale tu zblokoval Enoh.
     
    75'
    Na hřiště vidíme nepříjemný obrázek. Zraněný hráč a budeme střídat.
     
    76'
    Nejprve však střídají domácí. Bulykin nahrazuje Blinda.
     
    76'
    Zraněný hráč nakonec ani střídat nebude. To je dobrá zpráva.
     
    77'
    Zprava se k centru odhodlal Ebecilio. Míč letěl do vápna na de Jonga, kterého dobře ubránil Pieters. De Jong chtěl hlavičkovat.
     
    78'
    Hodně riskantní rozehrávku Tytona musela řešit obrana. Pro hosty to dopadlo nakonec dobře.
     
    79'
    Krásnou kolmicí byl vybídnut Martens. Chtěl vystřelit křižně ke vzdálenější tyči, ale branku netrefil a neohrozil tak Vermeera.
     
    81'
    Při obranném zákroku na polovině hřiště byl asi z metru nastřelen hostující trenér.
     
    83'
    Kdyby se Verthongenovi povedlo odcentrovat, tak by de Jong s největší pravděpodobností běžel sám na Tytona, ale centr byl zblokován.
     
    84'
    Každá přihrávka domácích vzbuzuje obrovský ohlas. Eriksen se zmocnil na polovině míče a běžel směrem brána. Byl faulován Matavžem.
     
    85'
    Na konec střídání. Hesselink nahrazuje Matavže.
     
    85'
    Ajax se dostává do zajímavé pozice pro volný kop. Těsně před vápnem byl faulovaný de Jong u pravé strany vápna.
     
    86'
    Volný kop nebyl zahrán špatně, ale gól ani ohrožení branky z toho nebylo. Všechno řeší Bouma odkopem do bezpečí.
     
    87'
    Ebecilio získal balón po skvělém napadání, ale domácím při tom rychlém brejku chyběl klid na kopačkách a tak ze šance není nic.
     
    88'
    Hosté zcela otevřeli hru. Přihrávku do prázdného vápna dostal Anita, ale už byl v úhlu a nedokázal zakončit, tak přihrál zpět na Eriksena. To už se obrana hostí vrátila a zblokovala jeho pokus.
     
    90'
    Ajax kombinuje s míčem na vlastních kopačkách a nepovoluje PSV vůbec ohrozit branku, natož vstřelit.
     
    90+1'
    Rozhodčí Pieter Vink nastaví 3 minuty nad rámec základní hrací doby.
     
    90+2'
    PSV nakonec mohlo vstřelit snižující branku. Mertens vyslal Pieterse na kraj vápna, ten poslal balon do ohně, ale spoluhráčům se nepovedlo tečovat míč do sítě.
     
    90+3'
    Balón opět v držení domácího Ajaxu a pod bouřlivými oslavami fanoušků dohrávají zápas.
     
    Konec zápasu.
     
    FT
    Souboj dvou kamarádů vychází vítězně pro de Boera. Jeho Ajax, řekl bych po zásluze vyhrál o dvě branky a výsledek odpovídá předvedené hře. V druhém poločase se však hosté dostávali častěji k balonu než v tom prvním a ze začátku měli i šanci, pak ale v 56. minutě vzal na svojí kopačku míč Aissati a zavěsil krásně do šibenice. Po sedmi minutách byl ten samý hráč faulován v pokutovém území. Penaltu s přehledem proměnil de Jong a domácí šli do dvoubrankového vedení. V závěru měl Ajax ještě další možnosti, hlavně díky otevřené hře PSV.

    To je pro dnešek vše, někdy příště Napočtenou. (18:29:44)

    Ondřej Krásný

    Branky: 56. Aissati, 63. de Jong (pen.)

    Karty:   25. Mertens (PSV), 45. Strootman (PSV)


    Ajax Amsterdam: Vermeer - Verthongen, Anita, Blind, Alderweireld, van Rhijn, Aissati, de Jong, Enoh, Eriksen, Lukoki

    Trenér: F. de Boer

    PSV Eindhoven: Tyton - Pieters, Bouma, Marcelo, Wijnaldum, Hutschinson, Strootman (45. ŽK), Labyad, Toivonen, Mertens (25. ŽK), Matavž

    Trenér: P. Cocu

    Rozhodčí: Vink - Simons, Boonman - Wiedermeijer

    Diváci: 49 000
    bahis siteleri