Čáslav – Zlín 3:0 (kon.) | Brno – Sparta B 1:1 (kon.)
konec
FC Zbrojovka Brno
1:1 (0:0)
AC Sparta Praha B
Neděle 06.05.2012, 17:00 • městský fotbalový stadion na Srbské v Brně. • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Sportu zdar a fotbalu zvlášť. Vážení fanoušci kopané, vítejte u sledování druhé fotbalové ligy. Domácí Zbrojovka hostí dnes od 17h poslední tým tabulky, rezervu pražské Sparty. Brňané jsou v zápase jasným favoritem, ale může to být zrádné. Nesmí dojít k podcenění a navíc Sparta poslední dva zápasy dokázala vyhrát. Nic jednoduchého a žádný lehký zápas nejlepší tým jara tedy vůbec nečeká.
     
    AC Sparta Praha B: Hosté dokázali v posledních dvou kolech vyhrát. Nejprve o dvě branky na hřišti Táborska a také doma se silným týmem Bohemians, přičemž obě vítězství si navíc za svůj herní projev zasloužili. "Za juniorku Sparty hrají v posledních zápasech především mladí kluci, kteří bojují o to, aby se dostali do áčka. A výsledky i předvedená hra ze zápasů s Táborskem a Bohemkou ukazují, že jsou to kvalitní hráči," potvrzuje pro brněnský web fczbrno.cz brněnský trenér Petr Čuhel, že nedělní zápas nebude v žádném případě jednoduchý.
     
    FC Zbrojovka Brno: Po jedenáctizápasové sérii bez porážky se Zbrojovka zařadila do širšího okruhu adeptů na postup. Trenér doufá, že se jeho svěřencům z této možnosti nerozklepou kolena. "Myslím, že pod tlakem hrajeme celou dobu. Kdyby se nám začátek jara nepovedl, tak jsme opravdu mohli hrát o záchranu. Tím, že jsme dokázali vyhrávat těžké zápasy, si myslím, že jsme na tom nyní psychicky líp. Ale uvidíme, jak zvládneme novou situaci, kdy se naskytla šance bojovat o postup. Snad nám to nohy svazovat nebude," nechal se slyšet na klubovém webu kouč Petr Čuhel.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Zbrojovka Brno: Doležal I. - P. Buchta, Pernica, Pašek, Šoljič - Fall, Michna, Koloušek, Lutonský - Doležal II., Švancara (K). Trenér: Petr Čuhel.

    Náhradnící: Hladký - Hromek, Sedláček, Fall, Šíma, R. Buchta, Chigou.

    AC Sparta Praha B: Holý - Frýdek, Krch, Jánoš, Polom, Hybš - Rada, Folprecht, Jirásek, Sýkora - Juliš. Trenér: Zdeněk Svoboda.

    Náhradníci: Pávek - Tomášek, Uljaky, Jeřábek, Putz, Jurdík, Valenta.

    Rozhodčí: Proske - Peřina, Paták.

    Delegát svazu: Miroslav Liba.
     
    Hráči nastupují na hřiště za krásného jarního počasí, které přilákalo poměrně slušnou diváckou kulisu. Tak doufejme, že budeme sledovat pěkný fotbal.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    3
    Zbrojovka začíná svižně, hned na začátku utkání bude kopat Koloušek rohový kop. Oproti oficiálnímu zápisu, kde je uveden Miroslav Král, na jeho místo nakonec nastupuje Laminne Fall.
     
    4
    Dva rohy v rychlém sledu, ale žádný centr Kolouška nikoho ve vápně nenašel. Nicméně Brňané hned v úvodu hrají aktivně a nechtěji dostat hodně mladého soupeře do hry.
     
    5
    Josip Šoljič si koledoval o žlutou kartu za zbytečný faul na Sýkoru, nakonec však sudí Proske jen důrazně napomíná brněnského zadáka.
     
    6
    Standardku Zbrojovky zahrával zkušený Václav Koloušek, míč se dostal až na malé vápno, kde brankáři Holému vypadl míč a jen s velkou dávkou štěstí hosté odvrací hosté do bezpečných míst. Při jednom ze soubojů se bohužel zranil úročník Sparty Juliš a vypadá to, že má pro dnešek dohráno.
     
    8
    A Lukáš Juliš nevypadá vůbec dobře, dle všeho zlomená ruka. Tak to je hodně nepříjemný úvod dnešního zápasu.
     
    9
    Na druhé straně zaútočila Sparta, do slibné střelecké pozice se dostával Sýkora, který to zkoušel z hranice vápna a Doležal si připisuje první výtečný zákrok.
     
    9
    Je zde avizované střídání. Ze hřiště musel odstoupit zranění Lukáš Juliš, na jeho místo jde Róbert Valenta.
     
    11
    Krásnou akci předvedl Koloušek, který vysunul do brejku Švancaru. Ten pak dvěma kličkami obešel protihráče a vypálil, bohužel pro Brno těsně nad bránu.
     
    14
    Trestný kop zahrávala i Sparta, k míči se postavil Jirásek a obrana Zbrojovky dokázala míč zblokovat. Poté následovala další akce Jiráska, jenž se snažil tvrdě vypálit, což se mu sice povedlo, ale jeho projektil zamířil vysoko na tribuny.
     
    16
    Martin Doležal musel vyběhnout proti rozběhnutému Valentovi, který se řítil sám na bránu. Vypadalo to na ofsajd, proto hráči Brna také přestali hrát. Nakonec je od první inkasované brany zachránil brankář Doležal. Sparta nehraje vůbec špatně, jako by je nakoplo to nepříjemné zranění Juliše.
     
    20
    V pokutovém území Sparty leží brněnský obránce Pašek, po krátkém ošetření se vrací do hry.
     
    21
    Zbrojovka to zkouší vzduchem, ale tudy cesta zřejmě nepovede. Navíc po vzdušném souboji ostře zajel Krch do Falla, opět vidíme jen důrazné upozornění sudího Proskeho, karta se nekoná.
     
    23
    Sparta kombinovala, ale celá akce záhy končí, Sýkora se dostal až za lajnu.
     
    24
    Zatím je Spartě mírně lepší, Zbrojovce se nedaří najít recept, jak přenonat její obranu. Naopak Pražané se tlačí do útoku většinou po levém křídle a není to vůbec špatná volba.
     
    25
    Brno hraje hodně nervózně, vázne kombinace a kloudná přihrávka.
     
    27
    Švancara hezkou patičkou poslal do útoku Lutonského, ale tomu nevyšla klička a obrana Sparty opět s jistotou rozehrává. Kouč Sparty Zdeněk Svoboda, mimochodem bývalý hráč Zbrojovky, může být zatím s hrou svého mužstva spokojen.
     
    29
    V další akci mohl být domácí útočník Doležal, jenže přetažený centr Lutonského byl na něj až příliš dlouhý.
     
    32
    Tohle už byl daleko lepší centr, který předvedl Koloušek na Doležala, před ním však výborně vyběhl Holý a zastavil solidní útočnou příležitost Brna.
     
    33
    Za hranicí velkého vápna pálil Jánoš, pouze do rukavic Doležala. Střela to byla hodně slabá, proto domácí gólman neměl nikterak složitou situaci.
     
    36
    Příliš pohledný fotbal nesledujeme. Oba týmy chybují v rozehrávce, především Zbrojovka působí poněkud bezradně.
     
    39
    Koloušek zkoušel pěkným centrem najít ve vápně Švancaru, ten se k zakončení nedostal, protože byl v pokutovém území zablokován obránce Sparty.
     
    40
    Standardka pro Zbrojovku a opět si bere míč na starost Koloušek. Jenže svůj centr hodně přepálil a gestem se spoluhráčům omlouvá. Jako by tento moment dokumentoval dnešní trápení Zbrojovky.
     
    42
    Šoljič špatně rozehrál a málem se dostal do úniku Jirásek, Pernica zachránil situaci.
     
    44
    Hlavním problémem Zbrojovky je pohyb. Sparťané jsou daleko více pohyblivější a dělají domácímu týmu problémy.
     
    45
    První střela nebo spíše hlavička na bránu v podání Zbrojovky, kterou na Holého vyslal po centru Kolouška Michna. Lahůdka pro brankáře Sparty.
     
    První poločas skončil.
     
    Je za námi úvodní poločas, který příliš fotbalové krásy nenabídl. Bylo k vidění mnoho nepřesností, špatných rozehrávek a minimum šancí. Mírně aktivnější a běhavější byla Sparta, která si ale gólovou šanci nevytvořila, nicméně byla lepší, o tom žádná. Domácí se spíše hledali a jejich výkon hodně připomínal podzimní strašidelné výkony Zbrojovky. Do druhého poločasu má domácí tým rozhodně co zlepšovat.
     
    Statistiky prvního poločasu:

    Střely na bránu: 1:2, střely mimo: 1:2, rohy: 2:0, fauly: 7:6.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Druhá poločas začal a u míče Zbrojovka.
     
    47
    A hned vidíme hezkou akci Zbrojovky. Michna z pravé strany odcentroval na Švancaru a ten prodloužil míč na Doležela, který z voleje ohrozil hostující bránu, míč však končí metr nad bránou.
     
    49
    Koloušek z levé strany centroval na Švancaru, domácí kapitán jen těsně minul přihrávku zkušeného záložníka Brna. Zdá se, že trenér Čuhel udělal v kabině pořádný průvan. Najednou se domácí lépe pohybují.
     
    52
    Z velké dálky napřáhl Laminne Fall a vůbec to nebyla špatná střela. Zamířila sice hodně vedle, ale i tak diváci ocenili tento pokus potleskem.
     
    53
    Aktivita Zbrojovky se zvyšuje Michna centroval na zadní tyč, kde byl připracven střílet Lutonský, jeho pokus byl ale slaboučký a Holý má míč bezpečně v rukavicích.
     
    54
    Další akce Brna. Koloušek na velkém vápně kouzlil s míčem, nakonec místo střely volil přihrávku na Švancaru, ten bohužel pro Zbrojovku vypálil vysoko nad bránu.
     
    55
    Trestný kop zahrával opět Koloušek a na malém vápně nebyl nikdo, kdo by zakončil, Holý má míč opět v rukavicích. Brnu nelze upřít snaha, je vidět, že ve druhém poločase nastoupil jiný tým.
     
    57
    Nepříjemné zranění hlasí také Zbrojovka. Petr Buchta je v péči lékařů a odkulhává za postranní čáru. Vypadá to na střídání.
     
    58
    Zbrojovka zatím nestřídá, naopak kouč Svoboda ano. Odešel Róbert Valenta, který stihl odehrát pouze osmačtyřicet minut a na jeho místo jde Milan Jurdík.
     
    60
    Petr Buchta vypadá v pořádku a pokračuje ve hře. Přesto se Zbrojovka chystá střídat. Na plac půjde Chigou.
     
    61
    Sparta právě vstřelila branku!

    Pro brněnský tým přichází obrovský šok. Sparta se dostala do brejku, což se ji dnes dařilo poměrně často, hlavně úniky po levé straně byly nebezpečné. Jeden takový předvedl Hybš, který poslal centr na střídajícího MILANA JURDÍKA, ten si zaběhl na přední tyč a nekompromisně zakončil nechytatelně k pravé Doležalové tyči. Domácí gólman byl bez šance. Trenér Svoboda udělal výborné střídání, protože Jurdík byl na hřišti pouze tři minuty a hned se dokázal prosadit.
     
    61
    Zbrojovka střídá. Odešel Michna a přišel Chigou.
     
    64
    Posléze je tu další střídání. Odešel Laminne Fall, útok Zbrojovky posiluje Jan Hromek.
     
    65
    Velká šance Zbrojovky na vyrovnání a v ní Hromek. Ten se dostal až do pokutového území, ale v souboji tváří v tvář uspěl Holý, který přízemní střelu vyráží nohou na rohový kop. Po něm se hosté ubránili. Domácí ve druhém poločase byli lepší, Sparta se k ohrožení brány prakticky nedostala, přesto z jediného brejku udeřila.
     
    69
    Ze třiceti metrů pálil nebezpečně Šoljič, nebyla to vůbec špatná střela, ale končí těsně nad.
     
    69
    Dnešní duel sleduje 2665 diváků.
     
    70
    Krásná střela i na druhé straně a vyslal ji Jirásek. Byla rozhodně mnohem nebezpečnější jako v případě Šoljiče. Utěšená bomba hostujícího hráče mířila do šibenice a domácí Doležal musel zasahovat, vytáhnout míč nad bránu.
     
    71
    Poslední střídání v týmu Zbrojovky. Dohráno má Petr Buchta, na posledních dvacet minut nastupuje Michal Sedláček.
     
    74
    Zbrojovka se snaží vyrovnat, neustále buší do vrat soupeře, ten ale brání v deseti lidech a všechny centry dokáže posbírat.
     
    74
    Střídající Hromek byl v šanci, procpal se přes zahuštěnou obranu, ale jeho střela končí jako dnes již poněkolikáté, nad brankou Holého.
     
    79
    Ne nahodou dokázali Pražané vyhrát na hřišti Táborska a Bohemians. Ukazuje se, že borci z našeho hlavního města mají dobrou formu. Tu měla do dnešního zápasu i Zbrojovka, která se chtěla poprat o postup, leč dnes její výkon není dobrý a postupové myšlenky se začínají vytrácet.
     
    79
    Houževnatě hrající Sparta dobře brání, Brnu nezbývá než střílet z dálky jako nyní Sedláček, Holý byl opět připraven u své tyče.
     
    82
    V Brně se nám pořádně zatáhlo, není téměř na hřiště vidět jaká zde panuje tma. Duel pokračuje neustálým tlakem Brňanů, ale je to křečovité.
     
    83
    Hosté naposledy střídají. Ze hřiště odchází bývalý hráč Brna Zdeněk Folprecht, jeho místo jde zabrat Pavel Tomášek.
     
    85
    Koloušek hledal dlouhým nákopem ve vápně Švancaru nebo Chigua, druhý jmenovaný sice hlavičkoval, ale slabě. Holý se nemusel obávat.
     
    85
    Ve vápně se srazila dvojice hostujících obránců, hrát se nebude. Přichází ošetření, nosítka. Nic co by Zbrojovce zrovna vyhovovalo v boji o vyrovnání.
     
    88
    Další velká šance Zbrojovky, která tlačí, ale není to nic platné. Hromek na malém vápně napálil pouze do obětavého a padajícího Rady. Roh pro Brno...
     
    89
    ...míč v rukou Holého, který si míč stáhnul.
     
    89
    Tutovka Brna. Po centru Lutonského hlavičkoval krásně Chigou a fantastickou robinzonádou zasahuje brankář Holý. Pohledný fotbalový moment, jenž končí úspěšně pro hosty.
     
    90
    Brno právě vstřelilo branku!

    Zasloužené vyrovnání Brna, které si vytvořilo obrovský a drtivý tlak. Nejprve centroval z levé strany Švancara, míč prošel až do vápna, kde hlavičkoval do brankáře Holého Doležal a od nohy tečujícího DANIHO CHIGUA míč končí v síti. Spartě tečou nervy, byla blízko k zisku tří bodů. Trenér Svoboda u lajny hodně diskutoval s čárovým rozhodčím a nebyl spokojen s tím, že nepustil na hřišti Frýdka, jenž byl ošetřován.
     
    90
    Nastavují se tři minuty a Brno neustále tlačí. Nabízí se otázka, proč tak pozdě. Publikum bouří, atmosféra je parádní.
     
    90+2
    Tlak a závar před bránou hosté s obtížemi vyřešili, Zbrojovka chtěla přidat ještě druhý gól, ale času už má málo.
     
    Konec zápasu.
     
    Máme za sebou zápas druhé ligy mezi Brnem a Spartou. Hosté šli do vedení v 61. minutě Jurdíkem a zdálo se, že už těsně vedení udrží. Jenže poté přišel obrovský tlak Zbrojovky, která si vyrovnání zasloužila. Autorem branky byl Dani Chigou, jenž se za poslední dobu v Brně docela rozstřílel. V nastaveném čase chtěli Brňané ještě přetavit svůj tlak ve vítěznou branku, ale času měli málo. A tak se zrodila dělba bodů za remízu 1:1.
     
    Statistiky zápasu:

    Střely na bránu: 8:4, střely mimo: 7:2, rohy: 4:0, fauly: 7:14.
     
    To je pro dnešní den vše, z Brna se loučím a u zítřejšího zápasu mistrovství světa mezi Slovenskem a Spojenými státy americkými se budu těšit na počtenou. Příjemný zbytek neděle. (19:00:28)

    Roman Zajíček

    Branky: 90. Chigou - 61. Jurdík


    FC Zbrojovka Brno: Doležal I. - P. Buchta (71. Sedláček), Pernica, Pašek, Šoljič - Fall (64. Hromek), Michna (61. Chigou), Koloušek, Lutonský - Doležal II., Švancara (K).
    AC Sparta Praha B: Holý - Frýdek, Krch, Jánoš, Polom, Hybš - Rada, Folprecht (83. Tomášek), Jirásek, Sýkora - Juliš (9. Valenta, 58. Jurdík).

    Rozhodčí: Proske - Peřina, Paták

    Diváci: 2665
    bahis siteleri