Cheltenham – Everton 1:5 (kon.)
konec
Cheltenham Town FC
1:5 (0:2)
Everton FC
Pondělí 07.01.2013, 20:45 • Whaddon Road • FA Cup
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Příjemný večer při sledování přenosu dohrávky třetího kola anglického FA Cupu, nejstarší fotbalové soutěže na světě.

    Stadión Whaddon Road v Cheltenhamu bude dějištěm místního fotbalového svátku, neboť domácí celek ze čtvrté nejvyšší soutěže přivítá aktuálně pátý tým Premier League, Everton. Ve své soutěži, tedy League Two, se ale daří i Cheltenhemu. Do roku 2013 vstupuje na čtvrtém místě a v domácím prostředí už se jim podařilo zvítězit v osmi z dvanácti případů.

    Trenér Cheltenhamu Mark Yates dnes bude s vysokou pravděpodobností postrádat Darrena Cartera, což by pro Robins, jak se domácímu celku přezdívá, bylo obrovské oslabení. Z novoročního ligového souboje v Oxfordu Carter odstoupil v poločase se zraněním obličeje a zřejmě nebude schopen do dnešního zápasu zasáhnout. Jinak Cheltenham nastoupí kompletní.

    Hosty z Liverpoolu trápí výraznější zdravotní marodka. Zraněni bez možnosti nastoupit v dnešním utkání jsou obránce Hibbert, záložník Gibbson a útočník Mirallas. Zatím není jisté, zda-li trenér hostů David Moyes při náročném programu nechá někoho z obvyklé základní sestavy odpočívat, nejblíže k tomu má Leighton Baines.

    Včera odpoledne bylo už rozlosováno čtvrté kolo soutěže a je jasné, že vítěz dnešního zápasu se vydá do Boltonu nebo Sunderlandu. Jejich úvodní zápas na Reebok Stadium v Boltonu skončil 2:2, když Sunderland dokázal smazat dvoubrankové manko a zajistil si opakovaný zápas v domácím prostředí.
     
    Darren Carter se přeci jen stačil dát zdravotně natolik do pořádku, že do dnešního duelu nastoupí ve středové formaci Cheltenhamu od úvodní minuty. Trenér Yates oproti ligovému zápasu v Oxfordu (prohra 0:1) učinil ve své základní jedenáctce dvě změny, Pack a Mohamed nastoupí místo Duffyho a Taylora.

    V sestavě Evertonu dnes neuvidíme odpočívající Johna Heitingu a Stevena Pienaara, jinak David Moyes přivezl to nejlepší, co má aktuálně k dispozici.
     
    Úvodní sestavy:

    Cheltenham Town FC: Brown - Jombati, Bennett, Elliott, Jones - Pack, Carter - McGlashan, Pen, Mohamed - Goulding

    Everton FC: Howard - Coleman, Jagielka, Distin, Baines - Osman, Neville, Fellaini, Oviedo - Jelavič, Anichebe

    Rozhodčí: Friend - Child, Lennard.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Na Whaddon Road je rozehráno! Oba celky hrají v tradičních dresech, domácí outsider tedy v červeno-bíle pruhovaných a Everton v modrých.
     
    2
    První útočná souhra Jelaviče s Anichebem měla k přesnosti daleko, nigerijský útočník vracel svému kolegovi na hrotu příliš dlouhou zpětnou přihrávku.
     
    3
    Po pravém křídle se dral k individuálnímu průniku McGlashan, do cesty mu vložil nohu Distin, asistent rozhodčího Lennard však odmával nedovolený zákrok domácího fotbalisty a jeho kolega s píšťalkou Kevin Friend na jeho radu odpískal v neprospěch Cheltenhamu.
     
    5
    První střelecké zakončení má na svědomí navrátilec Marouane Fellaini, z osmnácti metrů ale branku Scotta Browna přestřelil.
     
    6
    Baines na levém křídle vyzval k centru Ovieda, ten ale byl zdvojen domácími obránci a k radosti místních fanoušků o míč přišel.
     
    6
    První významnější příležitost domácích! Jeff Goulding se probil s míčem od postranní čáry až před pokutové území, tam jej posunul k Darrenu Carterovi, jenž z otočky střílel nepřesně.
     
    7
    Domácí hrají od úvodních minut aktivně, k dalšímu zakončení se dostal Kaid Mohamed, i on si ale ještě bude muset srovnat mířidla.
     
    9
    Sedmitisícový Whaddon Road je podle všech očekávání zcela zaplněn, domácí klub by jej pro dnešní zápas vyprodal několikrát.
     
    12
    Colemanův centr směřující na hranici pokutového území Jelavič sklepl do nohy Oviedovi, jeho ráně ale chyběla potřebná razance, aby výrazněji ohrozila Browna, navíc mířila do středu branky.
     
    13
    Everton právě vstřelil branku!
    Favorizovaný celek z Premier League se ujímá vedení! Oviedo si na levém křídle dvakrát vyměnil míč s Fellainim, ten poté křižnou ránou trefil vzdálenější tyč Brownovy branky, ovšem odražený míč na ofsajdové hraně dorazil do sítě NIKICA JELAVIČ!
     
    15
    Ve středu hřiště je ošetřovaný Russell Penn, jenž skluzem vjel pod nohy Osmanovi a nejen, že soupeře atakoval nedovoleně, ale sám se zranil.
     
    16
    Ošetřování domácího fotbalisty už se přesunul do zámezí. Okamžitě po rozehrání pak hosté zaznamenali další obrovskou příležitost, to když v pokutovém území Fellaini vyhrál hlavičkový souboj pro Jelaviče, jenž ránou bez přípravy jen těsně minul Brownovu svatyni.
     
    17
    McGlashan si na pravém křídle obhodil Bainese, jenž soupeřově průniku zabránil hrou rukou, která neunikla rozhodčím a domácí budou rozehrávat standardní situaci v podobě zkráceného rohu.
     
    17
    Carterův centr ale k Howardově ohrožení nevedl. Brankářská hvězda americké reprezentace dostává před Slovákem Jánem Muchou příležitost i v pohárovém utkání.
     
    18
    O pár sekund později už ale Howard musel zasahovat, Carterova rána z dvaadvaceti metrů ale mířila přímo do něj.
     
    20
    Zajímavou standardní situaci měli k dispozici i hosté, Bainesovu ránu ale brankář Brown vyrazil.
     
    20
    Hosté budou zahrávat penaltu! Sudí Friend viděl v pokutovém území domácích zásah rukou jednoho z domácích obránců a bez váhání ukázal k bílému bodu uvnitř pokutového území!
     
    21
    Everton právě vstřelil branku!
    Míč si postavil LEIGHTON BAINES a byť brankář Brown vystihl směr jeho rány, tak Baines mu přesnou ránou k tyči nedal šanci zasáhnout!
     
    24
    Po levém křídle se prodíral k centru Bryan Oviedo, v závěru své akce ale fauloval Jombatiho a píská se proti hostům.
     
    26
    Seamus Coleman v tísni zahrál "malou domů" brankáři Howardovi, ten ale odkopl míč velmi nepřesvědčivě a naštěstí pro hosty se kulatý nesmysl zatočil k Sylvainu Distinovi, jenž jej úspěšnějším odkopem dopravil na útočnou polovinu.
     
    29
    Série chyb v rozehrávkách na obou stranách, hra je nyní velmi neurovnaná.
     
    30
    Na stadión v lázeňském městě zavítal i trenér anglické reprezentace do 21 let Stuart Pearce.
     
    31
    Oviedo svým centrem našel hlavu Jelaviče, ten ale musel zakončovat ze záklonu a mířil velmi nepřesně. K míči se poté ještě dostal Osman, ohrozit Browna už ale nijak nedokázal.
     
    33
    Po McGlashanově pasu zakončoval Marlon Pack a jeho tečovaná rána proletěla jen těsně nad břevnem hostující branky!
     
    34
    Na první rohový kop jsme čekali více než půl hodiny, domácí ale dostávají možnost hned dvou v rozmezí několika sekund.
     
    34
    Po druhém z rohových kopů vznikl před hostující brankou velká skrumáž, v níž nejvýše vyrostl Elliott, ovšem jeho lobovanou hlavičku vyrazil brankář Howard.
     
    36
    Baines vložil nohu do cesty rozběhnutému McGlashanovi a byť se rozhodnutí sudího Frienda o standardní situaci ve prospěch pořádně diví, na jeho rozhodnutí už nic nezmění.
     
    37
    Načechraný centr z kopačky Billyho Jonese neměl špatné parametry, hosté ale soupeře do zakončení nepustili.
     
    38
    Domácí zůstávají v mírném náporu, po dlouhém autovém vhazování Marlona Packa před branku míč propadl k Jermaine McGlashanovi, jenž ze zajímavé pozice Howardovu svatyni vysoko přestřelil.
     
    40
    Coleman proběhl kolem Billy Jonese a přesným centrem našel zcela osamoceného Fellainiho. Hlavička belgického reprezentanta s marockými kořeny ale mířila mimo domácí branku.
     
    43
    McGlashan ostrým skluzem zajel pod nohy rozběhnutému Bainesovi a může být velmi rád, že se sudí Friend v tomto případě obešel bez karetního trestu.
     
    44
    Následnou standardní situaci rozehrál právě Baines, centr směřující k přední tyči ale odvrátil stoper Bennett.
     
    45
    Hlavní arbitr Friend k dosavadním pětačtyřiceti minutám přidává dvě nastavené minuty.
     
    45+2
    McGlashan se rozběhl podél pravé postranní čáry, cestu mu ale včas zastoupil Marouane Fellaini, domácí křídelník už se mu nestačil vyhnout a soka fauloval.
     
    První poločas skončil.
     
    Po úvodním dějství dohrávky 3. kola FA Cupu vede Everton v Cheltenhamu 2:0. O branky favorita dnešního zápasu se postarali Nikica Jelavič dorážkou Fellainiho rány do tyče a z pokutového kopu Leighton Baines.

    Druhý poločas začne zhruba v 21:47.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Do druhého dějství vstoupily oba celky beze změn v sestavách.
     
    48
    Everton právě vstřelil branku!
    Leighton Baines dostal přesný pas na levé křídlo, domácí obránci marně signalizovali ofsajd anglického reprezEntačního obránce, jež přesnou přihrávkou vyzval ke skórování LEONA OSMANA!
     
    51
    Cheltenham právě vstřelil branku! Na odpověď domácí nečekali dlouho! Mohamedův pas za hostující obranu využil RUSSELL PENN a prostřelil brankáře Howarda!
     
    54
    Domácí zůstávají nastěhování před brankou Evertonu, po centru Marvina Packa ale přes Distina nepronikl k zakončení Goulding.
     
    56
    Svůj první rohový kop měli hosté k dispozici až v druhém poločase, nijak ale neohrozili Brownu branku.
     
    58
    Everton právě vstřelil branku!
    Po přestávce se roztrhl pytel s brankami! Victor Anichebe si vyměnil obvyklou roli se Seamusem Colemanem, centroval z pravého křídla do pokutového území, kam si naběhl hostující obránce a povedeným lobem přelstil brankáře Browna!
     
    60
    Tentokrát Anichebe centroval z levé strany hřiště, míč ale srazil Jombati a Steve Elliott jej odkopl do bezpečí z domácího pohledu.
     
    62
    Hosté kombinují s míčem v hloubi útočné poloviny, zadáci Cheltenhamu brání pouze pasivním přihlížením.
     
    63
    Snaha Evertonu ale nakonec k ohrožení domácí branky nijak nevedla a hosté byli vyhnáni až zpět na vlastní polovinu.
     
    64
    Střídání Evertonu. Početná skvadra fanoušků z modré části Liverpoolu jej vyprovází ze hřiště potleskem a do hry vběhne Magaye Gueye. Ten by měl operovat na levém křídle a Oviedo se zřejmě stáhne na post levého obránce.
     
    66
    Útočnou polovinou pronikal Mohamed, ovšem při své individuální akci si naložil příliš velké sousto a kličkou neobelstil Colemana.
     
    66
    Střídání "The Robins", Jeff Goulding přepouští místo na hrotu Darrylu Duffymu.
     
    67
    Vzápětí domácí trenér Yates střídá i podruhé, ze hry stahuje Darrena Cartera a místo něj vbíhá do hry Jake Taylor.
     
    68
    Jonesův přetažený centr propadl až k Jermainu McGlashanovi na protilehlém kraji pokutového území, ten se nerozpakoval a střílel bez přípravy, ovšem vysoko nad branku.
     
    69
    Série střídání pokračuje, do hry je připraven zasáhnout skotský reprezentant Steven Naismith. Odpočinout před dalšími zápasy si jde Leon Osman.
     
    71
    McGlashan pronikl po pravém křídle a mezi třemi protihráči dokázal odcentrovat, před Duffym odkopl Distin pouze k Taylorovi, jenž si míč posunul a z dvaceti metrů branku přestřelil.
     
    73
    Útočnou souhru hostů doprovází skandovaný potlesk domácích fanoušků, ti si i přes nepříznivý vývoj zápasu váží návštěvy týmu z nejvyšších pater anglického fotbalu.
     
    75
    Jombati na pravém křídle dokázal udržet míč mezi dvěma protihráči, rozehrál za sebe na volného McGlashana, na jehož centr si naskočil kapitán Bennett, hlavou ale nasměroval míč vedle Howardovy branky.
     
    77
    Gueyeho chybu v rozehrávce mohl potrestat Russell Penn, ránou zpoza pokutového území ale mířil do připraveného Howarda.
     
    79
    Anglické pohárové soutěže pokračují i během týdne, již zítra a ve středu vám nabídneme přenosy z obou semifinále ligového poháru, reklamně nazývaného Capital One Cupu. V zítřejším zápase čtvrtoligová senzace a přemožitel Arsenalu Bradford City přivítají Aston Villu a vítěz Ligy mistrů Chelsea si ve středu zahraje s velšskou Swansea.
     
    80
    Střídání Cheltenhamu, Sam Deering nahrazuje Jermaina McGlatchana.
     
    81
    Naposledy mění sestavu i trenér Evertonu Moyes, ze hry stahuje dalšího z dnešních střelců, Nikicu Jelaviče a na trávník vysílá Thomase Hitzlspergera.
     
    83
    Deering se neprobil přes Ovieda, Cheltenham ve své snaze přidat druhou branku bude pokračovat rohovým kopem.
     
    84
    Centr Billyho Jonese na přední tyč ale nenašel žádného z adresátů v červeno-bílém dresu.
     
    85
    Baines si na střídačce leduje evidentně zraněný kotník, mohou to být následky z nevybíravého skluzu Jermanina McGlashana v průběhu prvního poločasu. Bainesova případná absence v následujících zápasech by pro trenéra Moyese i celý Everton byla velkou ztrátou.
     
    87
    Pátý gól Toffees měl na kopačce Steven Naismith, to když si k němu našel cestu sražený centr Colemana, osamocený Naismith ale nedokázal překonat brankáře Browna.
     
    89
    Everton právě vstřelil branku!
    Přeci jen ještě hosté přidávají pátou branku! A postaral se o ni pátý různý hráč, MAROUANE FELLAINI. Ten z bezprostřední blízkosti prodloužil do sítě centr Gueyeho.
     
    90
    Rozhodčí Friend k druhému poločasu přidává tři minuty.
     
    90+1
    V pokutovém území Evertonu si našel prostor k zakončení Sido Jombati, pravý obránce Cheltenhamu ale Howardovu branku zhruba o metr přestřelil.
     
    Konec zápasu.
     
    V lázeňském městě na západu Anglie je dobojováno! Everton si hladce poradil s domácím Cheltenhamem, hrajícím čtvrtou nejvyšší soutěž, 5:1 a kvalifikoval se do 4. kola národního poháru. V něm zavítá na hřiště vítěze opakovaného souboje mezi Sunderlandem a Boltonem, který se bude hrát 15. ledna.

    O úspěšné trefy Evertonu se postaralo pět různých fotbalistů. Postupně skórovali Jelavič, Baines, Osman, Coleman a skóre uzavřel Fellaini. Krátce po třetí brance ještě domácí dokázali korigovat skóre Pennem, na víc už ale neměli.

    Ještě jednou připomínám, že s anglickým fotbalem se našich přenosech můžete setkat i v následujících dvou dnech, kdy se hraje semifinále ligového poháru. Přeji příjemný zbytek pondělní noci. (22:39:52)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 51. Penn - 13. Jelavič, 21. Baines (pen.), 48. Osman, 58. Coleman, 89. Fellaini


    Cheltenham Town FC: Brown - Jombati, Bennett, Elliott, Jones - Pack, Carter - McGlashan, Penn, Mohamed - Goulding
    Everton FC: Howard - Coleman, Jagielka, Distin, Baines - Osman, Neville, Fellaini, Oviedo - Jelavič, Anichebe

    Rozhodčí: Friend - Child, Lennard
    bahis siteleri